Tandoor στον κήπο: αυτο-κατασκευή (20 φωτογραφίες)

Το Tandoor είναι μια ασιατική ποικιλία μπάρμπεκιου και μπάρμπεκιου, η οποία ξαφνικά κέρδισε πρωτοφανή δημοτικότητα μεταξύ των συμπατριωτών μας. Ο σχεδιασμός αντιπροσωπεύει έναν παραδοσιακό φούρνο ψησίματος, που είναι χτισμένος στον αέρα (φυσικά, ο θόλος είναι τοποθετημένος περαιτέρω), είναι δυνατόν να μαγειρεψετε μια ποικιλία από προϊόντα ζύμης, λαχανικά, δημητριακά, κρέας, σούπες. Το κύριο πλεονέκτημα εδώ είναι το γεγονός ότι τα προϊόντα τοποθετούνται κατακόρυφα, ο χυμός δεν πέφτει αμέσως στη φωτιά, όπως στην περίπτωση του μπάρμπεκιου, αλλά ρέει σε κομμάτια, τα εμποτίζει, προσδίδοντας στο πιάτο ιδιαίτερη γεύση. Τα προϊόντα αλεύρου, για παράδειγμα, ψωμί πίτας, κέικ, σμάσα, όταν μαγειρεύονται σε μια σόμπα, κολλούνται απευθείας στους τοίχους.

Σκυρόδεμα tandoor

Βαρέλι Tandoor

Πλεονεκτήματα της παραδοσιακής επιλογής:

 • είναι εύκολο να φτιάξετε ένα φούρνο tandoor με τα χέρια σας ακόμα και σε ένα κανονικό καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.
 • ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που για μια μακρά διαδικασία μαγειρέματος χρειάζεστε πολύ λίγο καυσόξυλα, αυτή είναι μια οικονομικά βιώσιμη λύση τόσο για να ικανοποιήσει τις προσωπικές ανάγκες όσο και για να κάνει ανατολίτικα πιάτα με σκοπό την περαιτέρω εφαρμογή.
 • το ουζμπεκικό tandoor και οι άλλες του ποικιλίες κατασκευάζονται από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά · το μέταλλο ή το πλαστικό δεν χρησιμοποιούνται εδώ.
 • Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα συνταγών από διαφορετικές κουζίνες του κόσμου, σχεδιασμένες ειδικά για ένα τέτοιο μοντέλο.

Η αρχή της λειτουργίας της συσκευής βασίζεται, πρώτον, στο γεγονός ότι οι τοίχοι που κατασκευάζονται με τη χρήση ειδικής τεχνολογίας είναι σε θέση να συσσωρεύουν ενεργά θερμότητα. Κατ 'αρχάς, το καύσιμο αναφλέγεται στο κάτω μέρος, πρέπει να περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 250 °, στη συνέχεια το κρέας ή άλλα προϊόντα κατεβαίνουν στο φούρνο, το καπάκι είναι κλειστό. Μεγάλα μεταλλικά ραβδιά, εξοπλισμένα στη μία πλευρά με ένα άγκιστρο, βοηθούν στην ασφαλή αφαίρεση του πιάτου από την καυτή κοιλότητα.

Ξύλο tandoor

Ηλεκτρικό tandoor

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός από το μοντέλο του Ουζμπεκιστάν, οι ιδιοκτήτες σπιτιών συχνά παραγγέλνουν μια αρμενική tandoor από τους παραγωγούς σόμπα, γεγονός που τους επιτρέπει να πειραματίζονται με ευελιξία με την εθνική κουζίνα και αντικαθιστά με επιτυχία τη μέση ψησταριά.

Αέριο tandoor

Πήλινο tandoor

Ταξινόμηση Tandoor

Η κατανομή σε είδη πραγματοποιείται σύμφωνα με χαρακτηριστικά όπως η θέση, το επίπεδο κινητικότητας, το βασικό υλικό. Σύμφωνα με το πρώτο κριτήριο, αξίζει να φέρουμε τους ακόλουθους τύπους συσκευών:

 • υπόγειο - ένα κοινό μίνι-tandoor, διατεταγμένο σε βαθιά λάκκο?
 • έδαφος - σε αυτή την περίπτωση, οι διαστάσεις της δομής καθορίζονται από τις ανάγκες των χρηστών.

Ψητό τάνταρο

Γεωργιανό tandoor

Ο βαθμός κινητικότητας διακρίνει:

 • ένας κινητός φούρνος είναι μια μικρή, επιδέξια διακοσμημένη συσκευή, είναι εξοπλισμένη με τροχούς για τη μεταφορά, όπως ένα μπάρμπεκιου, από τόπο σε τόπο?
 • το σταθερό tandoor έχει συνήθως εντυπωσιακές διαστάσεις, το κύριο πλεονέκτημα είναι η αυξημένη χωρητικότητα.

Πέταρο tandoor

Σύμφωνα με το αρχικό υλικό κατανέμεται:

 • tandoor τούβλο, μπορεί να είναι τετράγωνο ή παραδοσιακό γύρο?
 • μια συσκευή κατασκευασμένη από ένα βαρέλι.
 • κατασκευή αργίλου.

Τα σύγχρονα αναλογικά είναι το ηλεκτρικό tandoor και το tandoor αερίου - δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το αρχικό μοντέλο ξύλου (τα τρόφιμα θα διαφέρουν σημαντικά στις οργανοληπτικές ιδιότητες), αλλά μπορούν να διευκολύνουν τη χρήση λόγω εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Κεραμικό Tandoor

Οι λεπτότητα της κατασκευής μιας δομής τούβλου

Εμπειρογνώμονες που ξέρουν πώς να κάνουν tandoor από τούβλο συνιστούν την προετοιμασία των παρακάτω υλικών εκ των προτέρων:

 • πηλό πυριτίου?
 • τσιμέντο ·
 • σχάρα χάλυβα?
 • άμμος?
 • πυρίμαχα τούβλα.
 • νερό
 • φυσική πέτρα.

Ταντόρι τούβλου

Η ποσότητα των υλικών προσδιορίζεται με βάση τις διαστάσεις της σχεδιαζόμενης φριτέζας. Αλγόριθμος λειτουργίας:

 1. Βάση σχηματισμού. Για να χτίσετε ένα tandoor από τούβλο, πρέπει αρχικά να σκάψετε μια τρύπα της αντίστοιχης διαμέτρου, το ύψος του οποίου θα συμπίπτει με τις παραμέτρους του μελλοντικού θεμελίου. Μια βέλτιστη περιοχή θα είναι με βραχώδη ή αμμώδη εδάφη, κατά προτίμηση μακριά από τοίχους και φυτεύσεις. σχάρα και υψηλής ποιότητας σκυρόδεμα χρησιμοποιούνται για την εκχύλιση, η οποία μπορεί να αντέξει ένα σημαντικό φορτίο από τον κλίβανο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τελικό μείγμα θεμελίωσης, που αποτελείται από κόκκινο πηλό, άμμο και πλαστικοποιητές.
 2. Δημιουργία τοιχοποιίας. Το ίδρυμα θα στεγνώσει για 2 εβδομάδες, τότε μπορείτε να προχωρήσετε στο σχηματισμό τούβλο τοιχοποιίας από τούβλα. Το πρώτο βήμα είναι να συναρμολογήσετε τη σειρά χωρίς να χρησιμοποιήσετε το κονίαμα, και αν το πρότυπο συγκλίνει, μπορείτε να αναμίξετε το τσιμεντοκονίαμα. Τα τούβλα τοποθετούνται κάθετα, το επίπεδο χρησιμεύει ως οδηγός. Στην αρχή, είναι απαραίτητο να αφήσετε έναν φυσητήρα - ένα κενό μέσω του οποίου θα περάσει το ρεύμα αέρα.
 3. Εφαρμογή στρώματος αργίλου. Όταν η τοιχοποιία παίρνει ένα κυλινδρικό ή τετράγωνο σχήμα, επικαλύπτεται με ένα μίγμα από πηλό (τζάκι) και νερό, μερικές φορές ψιλοκομμένο πρόβατο μαλλί προστίθεται. Εφαρμόζονται τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές επιφάνειες.
 4. Πυρκαγιά. Μια μικρή ποσότητα καυσόξυλων τοποθετείται σε ένα σχεδόν τελικό προϊόν και τίθεται σε φωτιά.
 5. Αντιμετωπίζοντας φυσική πέτρα. Αυτό το στάδιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για τη διακόσμηση, αλλά και για τη βελτίωση των λειτουργικών ιδιοτήτων της φριτέζας, αν δεν υπάρχει πέτρα, θα πρέπει να κάνετε διπλά τοιχοποιία (εκτονωμένος άργιλος χύνεται στο σχηματισμένο χάσμα).
 6. Δημιουργία του κύριου καλύμματος και της πόρτας του φυσητήρα.

Σφυρήλατο tandoor

Ελαφριά επιλογή - φούρνος βαρελιού

Για εκείνους που δεν ξέρουν πώς να κάνουν tandoor με τα χέρια τους, αυτή η λύση θα είναι η ευκολότερη επιλογή. Τα κύρια υλικά:

 • ξύλινο βαρέλι?
 • ηλιέλαιο (κατά προτίμηση εξευγενισμένο) ·
 • μαλλί προβάτου ·
 • πηλός.
 • την άμμο.

Ένα παρόμοιο μοντέλο θα έχει λιγότερη δύναμη σε σύγκριση με το τούβλο και τον πηλό, αλλά ο σχεδιασμός του tandoor σας επιτρέπει να το κατασκευάσετε μόνοι σας χωρίς επαγγελματικές δεξιότητες. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα ξύλινο βαρέλι κατάλληλου μεγέθους, είναι σημαντικό οι δακτύλιοι του να εξασθενίζουν σημαντικά. Η εσωτερική επιφάνεια του ξύλου πρέπει να επικαλύπτεται προσεκτικά με φυτικό έλαιο και αφήνεται να εμποτιστεί για 24-48 ώρες.

Κινητό tandoor

Μετά από αυτή την περίοδο, μπορείτε να αρχίσετε να αραιώνετε το διάλυμα από νερό, μαλλί, πηλό, πρέπει επίσης να καλύψετε την εσωτερική επιφάνεια του βαρελιού (ο τελευταίος χρησιμεύει μόνο ως αρχική μορφή, πλαίσιο). Το προϊόν μπορεί να παραμείνει για περίπου μία εβδομάδα κάτω από λαμπτήρες πυρακτώσεως έτσι ώστε να στεγνώνει τελείως. Στη συνέχεια, μπορείτε να αποσυναρμολογήσετε το βαρέλι και να καψετε τη μύγα αργίλου.

Εάν δεν υπάρχει ξύλινο βαρέλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό. Γεμίζεται με νερό και επικαλύπτεται στο εξωτερικό με στρώμα αργίλου. Όταν το διάλυμα στεγνώσει, το νερό θα πρέπει να αποστραγγιστεί: το πλαστικό θα μειωθεί σε όγκο, το βαρέλι μπορεί να αφαιρεθεί προσεκτικά. Το ψήσιμο του φρυγανιού θα είναι και το τελικό στάδιο εδώ.

Μωσαϊκό tandoor

Συστάσεις για σόμπα

Είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί:

 • καολίνη πηλό?
 • νερό
 • άμμος?
 • μαλλί προβάτου ·
 • τούβλα.
 • βαμβακέλαιο.

Εξωτερική tandoor

Πώς να κάνετε ένα tandoor στη χώρα με τα χέρια σας - την ακολουθία της εργασίας:

 1. Το πρώτο βήμα είναι να κάνετε μια λύση - είναι απαραίτητο να αναμίξετε πηλό με μαλλί, προσθέστε νερό, ζυμώστε μέχρι την παχιά ξινή κρέμα. Το δοχείο με το διάλυμα πρέπει να αφαιρεθεί για μια εβδομάδα σε ένα μέρος προστατευμένο από τον άνεμο και τον ήλιο, ώστε να στεγνώσει λίγο (οι εμπειρογνώμονες συμβουλεύουν να αναμιγνύουν την ουσία αρκετές φορές την ημέρα για να αποκτήσει ομοιόμορφη δομή).
 2. Μετά από 7 ημέρες, αρχίζουν να σχηματίζουν ένα tandoor, σε αυτό το σημείο ο πηλός θα μοιάζει με πλαστελίνη, θα γίνει ελατό, αλλά δεν θα ενοχλήσει. Είναι απαραίτητο να ρίξετε πέντε εκατοστά αργιλοπτερύγια σε μια επίπεδη επιφάνεια και στη συνέχεια να τα τοποθετήσετε στη σκιά για μια ημέρα, έτσι ώστε να γίνουν πιο πυκνά. Από αυτές τις λωρίδες θα πρέπει να σχηματίσετε έναν κύκλο με διάμετρο 1,5 μ., Βαθμιαία κωνικό σε μισό λαιμό.
 3. Για να στεγνώσει το τηγάνι, πρέπει να παραμείνει στη σκιά για ένα μήνα, το τελευταίο βήμα θα είναι η ενίσχυση της δομής με ένα τούβλο. Για την επίστρωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα σόμπα, το κενό μεταξύ των στρωμάτων θα πρέπει να γεμίσει με πηλό, άμμο ή αλάτι. Για να προετοιμάσετε το προϊόν για πυροδότηση, είναι απαραίτητο να επενδύσετε προσεκτικά το εσωτερικό του φούρνου με βαμβακέλαιο. Η διαδικασία πυροδότησης θα διαρκέσει περίπου μια μέρα, επειδή απαιτεί μια μη έντονη, ομαλή αύξηση της θερμοκρασίας.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε την εμφάνιση ρωγμών, διαφορετικά θα πρέπει να ξεκινήσετε πάλι τη δουλειά σας.

Φορητό tandoor

Μόνο φυσικό καύσιμο!

Δεν είναι περίεργο το κλασικό σχέδιο είναι το ξύλο tandoor - μόνο το ξύλο είναι σε θέση να δημιουργήσει το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας, το οποίο όχι μόνο θα επηρεάσει θετικά τη γεύση και τη συνοχή των τροφίμων, αλλά θα σώσει και το ταψί από την καταστροφή. Το κάρβουνο δεν θα λειτουργήσει - με την ένταση καύσης, οι ανατολικές σόμπες σκάσει (και δεν μπορούν να επισκευαστούν). Εξαιρείται επίσης ο άνθρακας, δεδομένου ότι τα τοιχώματα της φριτέζας απορροφούν αέρια οπτανθρακοποίησης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω. Ως εκ τούτου, αν δεν θέλετε να χάσετε με καυσόξυλα, είναι ευκολότερο να βάλει ένα μπάρμπεκιου, αλλά η λίστα των πιάτων θα είναι περιορισμένη.

Brick tandoor στον κήπο

Ειδική χρήση της φριτέζας

Αυτός ο τύπος φούρνου έχει ασιατικές ρίζες, έτσι σας επιτρέπει να μαγειρέψετε, πρώτα απ 'όλα, τις απολαύσεις της ανατολίτικης κουζίνας. Τα πιάτα είναι ζουμερά, έχουν ένα ιδιαίτερο άρωμα ομίχλης, αυτό ισχύει τόσο για τα κρέατα όσο και για τα προϊόντα αλευριού.

Οι υποστηρικτές ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα πρέπει σίγουρα να βάζουν σε ένα γεωργιανό tandoor εξοχικό σπίτι - σας επιτρέπει να μαγειρεύετε τα τρόφιμα με ένα ελάχιστο πετρελαϊκό περιεχόμενο, δεν χρειάζεται να βάζετε πολλά μπαχαρικά στο φαγητό, καθώς η τεχνολογία μαγειρικής βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας των προϊόντων, δίνει μια πολύ φωτεινή γεύση σε κάθε συστατικό.

Τίνταρο κουβέπι

Εάν εξοπλίζετε το tandoor που είναι χτισμένο πάνω από το έδαφος με ένα ειδικό οριζόντιο πλέγμα, το οποίο έχει ρύθμιση ύψους, ο σχεδιασμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια παραδοσιακή ρωσική σόμπα, η οποία επεκτείνει σημαντικά το φάσμα των πιάτων. Είναι επίσης σημαντικό τα προϊόντα να μαγειρεύονται γρηγορότερα στη φριτέζα, για παράδειγμα, για το ψήσιμο samsa με το βόειο κρέας, δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μισή ώρα.

Μπορείτε να σπρώξετε τα όρια και να συμπληρώσετε με επιτυχία το οικογενειακό μενού με φαγητό που έχετε συνηθίσει να αγοράζετε στα σούπερ μάρκετ, γιατί πριν χτίσετε ένα tandoor, ήταν δύσκολο να επαναλάβετε τις συνταγές στο σπίτι:

 • μαγειρεύουν ουζμπεκικά κέικ.
 • ψήνουν τα ινδικά κοτόπουλα.
 • κάνουν το ψωμί πίτα του Ιράν, της Γεωργίας και της Αρμενίας.

Tandoor στον κήπο

Πρέπει να αγοράσω ένα ηλεκτρικό tandoor;

Αν συγκρίνετε με βάση την τιμή, τότε η ηλεκτρική και η ξυριστική τροποποίηση είναι περίπου ίδιες. Γιατί λοιπόν η πρώτη επιλογή εμφανίστηκε και έγινε ζήτηση; Το πιο πιθανό, το σημείο είναι η ευκολία συντήρησης, επιπλέον, μια τέτοια εξοχική κατοικία συσκευή είναι πολύ απλή στην κατασκευή, και ένας άπειρος χρήστης θα το αντιμετωπίσει. Αλλά οι επαγγελματίες σεφ υποστηρίζουν ότι ένα τέτοιο tandoor δεν είναι σκόπιμο, όλα τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί σε μια συνηθισμένη σόμπα - κανείς δεν θα παρατηρήσει τη διαφορά. Το φαγητό είναι ξηρό, δεν υπάρχει άρωμα ομίχλης, τα προϊόντα συχνά καίγονται.

Ουζμπεκικά tandoor

Ακόμη και με περιορισμένο προϋπολογισμό, μπορείτε να δημιουργήσετε ανεξάρτητα το πιο απλό μοντέλο που βασίζεται σε ξύλινο βαρέλι. Αν ακολουθήσετε την λεπτομερή περιγραφή, το αποτέλεσμα θα είναι ένα πολυλειτουργικό σκεύος ψησίματος κυριολεκτικά από αυτοσχέδια μέσα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)