Λιανές για τον κήπο: μια όμορφη διακόσμηση οποιουδήποτε κήπου και πεζοδρομίου (20 φωτογραφίες)

Τα διακοσμητικά αναρριχητικά υλικά για τον κήπο χρησιμοποιούνται ενεργά τόσο στον επαγγελματικό σχεδιασμό του τοπίου όσο και στη διακόσμηση ενός εξοχικού σπιτιού. Η δημοτικότητα και η ζήτηση τέτοιων φυτών δεν προκαλεί έκπληξη, επειδή οι φυτείες των ανθισμένων αμπελιών φαίνονται πολύ εντυπωσιακές και η φροντίδα τους δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες και ακριβά λιπάσματα.

Liana Actinidia στον κήπο

Αψίδα γεράκια στον κήπο

Με την αναρρίχηση των φυτών, μπορείτε να διακοσμήσετε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού, να δημιουργήσετε ένα αρχικό λουλούδι κήπο και τη ζώνη του χώρου. Ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορείτε να φυτέψετε σγουρά, ανθοφορία, σκιά που αγαπούν και άλλα είδη φυτών. Και αν θέλετε να απολαύσετε την ομορφιά των χώρων πρασίνου για αρκετές εποχές, θα πρέπει να σκεφτείτε για την απόκτηση πολυετών φυτών.

Ανθισμένη λιάνα στον κήπο

Ανθισμένα λουλούδια

Κύρια χαρακτηριστικά των αμπέλων

Ξύλινες και χορτώδεις, ανθισμένες και μη ανθισμένες, ετήσιες και πολυετείς - κάθε είδους αμπέλια για τον κήπο θα είναι μια άξια διακόσμηση και μια συνέχεια του ανεπτυγμένου σχεδίου. Εδώ είναι μερικά γεγονότα σχετικά με αυτό το εκπληκτικό διάκοσμο διαβίωσης:

  • Η κοινή ονομασία αυτών των φυτών προέρχεται από τη γαλλική λέξη "liane" ("bind").
  • Λόγω του μεγάλου αριθμού ειδών και υποείδων, μπορείτε να δημιουργήσετε οποιαδήποτε διακόσμηση για τον μπροστινό κήπο, τον κήπο και τον κήπο του σπιτιού.
  • Για να δώσει το επιθυμητό σχήμα στα αμπέλια, γίνεται ειδική στήριξη, κατά μήκος της οποίας ανέρχονται οι κεραίες των φυτών και φεύγουν και λουλούδια και λουλούδια ανθίζουν ήδη.
  • Η πατρίδα των αμπέλων είναι τροπικά δάση. Τα δείγματα που υποβλήθηκαν υποβλήθηκαν σε μια μέθοδο εκλεκτικής αναπαραγωγής, λόγω της οποίας τα περισσότερα είδη καλλιεργήθηκαν και προσαρμόστηκαν για διάδοση και ανάπτυξη σε όλες σχεδόν τις γωνιές του κόσμου.
  • Κατά τη διάρκεια της "μετακίνησης" στην Ευρώπη, πολλές ποικιλίες φυτών έχασαν την ικανότητά τους να δημιουργούν αδιαπέραστα παχιά. Στην άγρια ​​φύση, οι λιανές για τον κήπο δεν μπορούν να σχηματίσουν τα πλούσια παχιά που γνωρίζουν οι τροπικοί ομολόγους τους.

Liana στο ντεκόρ του εξοχικού σπιτιού

Διακοσμητικό αναρριχητικό φυτό στον κήπο

Ταξινόμηση των αμπέλων

Πρέπει να πω ότι αυτή η λέξη δεν δίνει το δικαίωμα να διαιρέσει τα φυτά σε ποικιλίες. Η Λιάνα είναι μια μορφή ζωής φυτών, χαρακτηριστικό που τις διακρίνει από άλλους εκπροσώπους της χλωρίδας. Σήμερα διακρίνονται χωριστά σε δύο βασικές ομάδες: πολυετή και ετήσια αναρριχητικά φυτά.

Στην ποικιλία και των δύο ποικιλιών υπάρχουν τόσο φρούτα όσο και διακοσμητικά φυτά. Ας δούμε τους βασικούς τύπους που είναι πιο συνηθισμένοι στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στα πολυετή αμπέλια.

Τα σταφύλια του κοριτσιού στη χώρα

Κάμπινγκ στον κήπο

Ετήσια φυτά

Σήμερα, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες είδη αμπέλων, των οποίων το προσδόκιμο ζωής είναι μόνο λίγους μήνες από τη φύτευση την άνοιξη μέχρι τους πρώτους παγετούς του φθινοπώρου. Οι πιο δημοφιλείς μεταξύ τους είναι οι κηπουροί και οι σχεδιαστές τοπίου θεωρούν πρωινή δόξα, διακοσμητικά φασόλια, πασσιφλόριζα κ.α.

Τι μπορεί να ενώνει αυτά τα φυτά σε μια ομάδα εκτός από τη "σύντομη ζωή"; Οι επιστήμονες των φυτών θα απαντήσουν εύκολα σε αυτή την ερώτηση. Για παράδειγμα, σχεδόν σε όλα τα ετήσια αμπέλια, τα στελέχη δεν έχουν πλάγια κλαδιά. Αλλά ένας άπειρος εραστής της χλωρίδας θα παρατηρήσει ότι είναι όλοι εξίσου όμορφοι κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας.

Ετήσια αναρριχητικά χρησιμοποιούνται συχνά για να διακοσμήσουν μπαλκόνια και βεράντες. Οι κάτοικοι του καλοκαιριού αγαπούν να τους μεγαλώσουν για το σχεδιασμό των φράχτες.Όσο για τις απαιτήσεις, αυτά τα όμορφα φυτά αναρρίχησης πρέπει να φυτευτούν στην ηλιόλουστη πλευρά του εδάφους, το οποίο συχνά εκσπλαχνίζεται. Για να δημιουργήσετε μια μοναδική διακόσμηση σε ένα προσωπικό οικόπεδο, μπορείτε να δημιουργήσετε συνθέσεις 2-3 τύπων αμπέλων.

Κατά τη φύτευση σπόρων, είναι σημαντικό να μην διασκορπίζονται κοντά σε παρτέρια και παρτέρια. Νέοι τυχεροί βλαστοί θα αναπτυχθούν γρήγορα σε πυκνή ανάπτυξη και θα υποκαταστήσουν άλλα λουλούδια.

Κινέζικη wisteria στον κήπο

Clematis στον κήπο

Δυνατότητες φροντίδας

Τα ετήσια σγουρά αμπέλια είναι αρκετά υπομονετικά και δεν απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα. Το μόνο που θα ήθελα να σημειώσω είναι το γεγονός ότι η κάθετη στήριξη πρέπει να κατασκευαστεί στο στάδιο της σποράς. Οι σχηματισμένες ρίζες, αν ξεκινήσετε την ανέγερση της δομής κατά την περίοδο της ενεργού ανάπτυξης της λιάνας, μπορεί να καταστραφούν, γεγονός που θα οδηγήσει στο θάνατό της και θα συνθλίψει τις ελπίδες για μια όμορφη διακόσμηση του κήπου.

Πολυετείς ανατριχίλες για τον κήπο

Αξίζει να μιλάμε για τη φροντίδα αυτών των ταχέως αναπτυσσόμενων αμπέλων ξεχωριστά. Ορισμένοι τύποι λουλουδιών απαιτούν ζέσταμα για το χειμώνα, οπότε για να σας ευχαριστήσουν το επόμενο έτος, φροντίστε αυτό το φθινόπωρο κατά τη συγκομιδή από το καλοκαιρινό εξοχικό σπίτι.

Αναρρίχηση αυξήθηκε

Αυτές οι λουλούδια ανθοφορίας για τον κήπο κορυφή της λίστας των πιο αγαπημένων φυτών των κηπουθών για ένα λόγο. Με όμορφα μπουμπούκια, ευχαριστούν τους επισκέπτες και τους ιδιοκτήτες της περιοχής από τα μέσα του καλοκαιριού έως τα τέλη του φθινοπώρου. Η ανθοφορία διακρίνεται από τη μεγαλοπρέπεια και την ταλαιπωρία των χρωμάτων.

Ένα τριαντάφυλλο αναρρίχησης αγαπά πολύ το φως του ήλιου, έτσι στη σκιά πάντα αισθάνεται πολύ κακό. Για να δημιουργήσετε μια ισχυρή υποστήριξη, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε φυσικά υλικά, ιδιαίτερα ξύλο. Μεταλλικές κατασκευές συμβάλλουν στην κατάψυξη του φυτού κατά τους ψυχρούς χειμερινούς μήνες.

Πρίγκιπα στη χώρα

Liana Mina για τον κήπο

Πρέπει να πω ότι αυτή τη φορά είναι η ισχυρότερη δοκιμή για αμπέλια. Η Rosa αγαπάει θερμά. Γεννημένος σε ευνοϊκό κλίμα, δεν είναι σε θέση να αντέξει τον παγετό, έτσι κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, πασπαλίζουμε άγρια ​​στο χώρο με πριονίδι που θα προστατεύει τις ρίζες από την κατάψυξη. Οι μίσχοι πρέπει να είναι τυλιγμένοι με μη υφασμένο υλικό, το οποίο θα είναι μια αξιόπιστη προστασία κατά τη διάρκεια του κρύου χειμώνα.

Τη νωρίς την άνοιξη, αφαιρείται η μόνωση και κόβονται ξηροί κλαδιά με ψαλίδια κήπου. Μην ξεχνάτε να ξεριζώνετε τους θάμνους κάθε τρία χρόνια, διαφορετικά οι νέοι βλαστοί θα μαραθούν και το αμπέλι θα δώσει λιγότερα λουλούδια.

Αναρρίχηση αυξήθηκε

Capsis

Αυτά τα αειθαλή ανατριχιαστικά για έναν κήπο διαφέρουν σε εκπληκτική άνθηση. Οι μπουμπούκια μπορούν να συγκριθούν με ένα σωλήνα γραμμοφώνου, συνδυάζονται τέλεια με το ευχάριστο ανοιχτό πράσινο χρώμα του φυλλώματος.

Ο Capsis εκπλήσσει με την επιμονή του και την εξαιρετική ανεκτικότητα στο κρύο και τον παγετό. Ωστόσο, έχει μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα - η liana ανακάμπτει για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το χειμώνα, για την οποία ονομάζεται συχνά "ομορφιά ύπνου". Αλλά αυτό το φυτό ανθίζει όλο το καλοκαίρι και τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου.

Όσον αφορά την αναχώρηση, όλα εδώ είναι εκπληκτικά απλά και εύκολα. Το μόνο πράγμα που πρέπει να δώσετε προσοχή είναι η στιγμή της φύτευσης φυτά. Αν η κάψα δεν του αρέσει ο καιρός και η θερμοκρασία του εδάφους, το νεαρό σουτ μπορεί να εξασθενίσει. Αλλά ακόμα και όταν η λιάνα φαίνεται άψυχη και λυπημένη, μην βιαστείτε να την γράψετε στο πλησιέστερο κουτί σκουπιδιών. Ίσως το εργοστάσιο χρειάζεται μόνο περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί, και σε μερικές εβδομάδες θα αρχίσει να αναπτύσσεται και να αναπτύσσεται ενεργά.

Αναρρίχηση τριαντάφυλλα σε μια διακόσμηση κήπου

Κήπος liana

Ο κάψος μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Στα πρώτα χρόνια της ζωής, οι βλαστοί μπορούν να τεντωθούν για 10 μέτρα, και μετά από μερικά ακόμη χρόνια ο εξωραϊσμός θα φτάσει στο πλάτος. Προκειμένου να αποφευχθεί η έντονη ανάπτυξη, οι έμπειροι κηπουροί συμβουλεύουν την τοποθέτηση του φυτού σε "πλαίσιο", ή μάλλον, θα πρέπει να αναπτυχθεί σε μια ξεχωριστή περιφραγμένη περιοχή.

Αυτοί οι πράσινοι χώροι έχουν ένα αρκετά μεγάλο βάρος, οπότε η στήριξη για κάθετη ανάπτυξη πρέπει να είναι ισχυρή, αλλά δεν μπορείτε να κόψετε καθόλου μέχρι να γίνει ακατάλληλο το εργοστάσιο.

Ακτινίδια

Αυτό το πολυετές οργισμένο εντυπωσιάζει με την απείθεια και την ομορφιά του. Την άνοιξη, το φυτό αναπτύσσεται ενεργά και αποπνέει το μάτι με πλούσιο, απαλά πράσινο φύλλωμα, και το φθινόπωρο, οι βλαστοί γίνονται κατακόκκινοι.Αυτό το αειθαλές φυτό συνεχίζει την ανάπτυξή του το χειμώνα - αυτή τη στιγμή, εμφανίζονται λαμπερά πορτοκαλί μούρα.

Τείχος του λουλουδιού στον κήπο

Το σκιάδιο ανεκτικό ακτινίδιο είναι πολύ δύσκολο να καλέσετε. Αγαπά πολύ ηλιακό φως, χάρη στο οποίο εμφανίζεται αυτό το καταπληκτικό χρώμα των φύλλων. Για να διακοσμήσετε το χώρο, επιλέξτε τη βορειοανατολική, την ανατολική και τη δυτική πλευρά του.

Εάν το κλίμα δεν είναι η θερμότερη άνοιξη, η αμπέλου πρέπει να φυτευτεί στη βόρεια πλευρά του σπιτιού ή φράχτη. Λόγω ανεπαρκούς φωτισμού, η ακτινίδια αρχίζει να ανθίζει αργότερα από το συνηθισμένο, οι μπουμπούκια εμφανίζονται αργότερα, γεγονός που προστατεύει το φυτό από τους απροσδόκητους παγετούς της άνοιξης.

Η Λιάνα Τιααντιάντα

Άγρια σταφύλια

Τα σγουρά άγρια ​​σταφύλια προσκολλώνται τέλεια στους τοίχους, πράγμα που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε πραγματικά μοναδικά και περίπλοκα σχέδια. Αυτός πλέκει την υποστήριξή του τόσο αποτελεσματικά με τα φύλλα του ότι η επιφάνεια κάτω από την κάτω από την ανάπτυξη δεν είναι ορατή καθόλου. Αυτή η λιάνα φαίνεται ιδιαίτερα όμορφη το φθινόπωρο, όταν τα φύλλα της γίνονται κόκκινα.

Το εργοστάσιο αισθάνεται υπέροχα οπουδήποτε στην περιοχή, γι 'αυτόν το κύριο πράγμα είναι να έχει μια αξιόπιστη υποστήριξη. Liana έχει ένα αρκετά μεγάλο βάρος, έτσι, για παράδειγμα, οι ξύλινες σανίδες μπορούν να αντέξουν την πίεση μόνο ενός νεαρού φυτού. Τις περισσότερες φορές στο σχέδιο για τα άγρια ​​σταφύλια χρησιμοποιούνται δίχτυα, εξαρτήματα και σχοινιά.

Άγρια δένδρο σταφυλιών

Μετά το πέρασμα του χρώματος, αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα μούρα στο φυτό. Αργότερα, πιο κοντά στον παγετό, τα σταφύλια χάνουν όλο το φύλλωμα, αφήνοντας μόνο ζουμερά φρούτα.

Η απείθεια του φυτού έγκειται στην έλλειψη φροντίδας. Απλά πρέπει να αποκόψετε τα περιττά κλαδιά που δεν ταιριάζουν στη μεγάλη εικόνα. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι το νεαρό σουτ. Τα σταφύλια που πέφτουν στο έδαφος μπορούν να μετατραπούν σε νέους βλαστούς την άνοιξη που εμφανίζονται στα πιο απροσδόκητα σημεία.

Πολυετές Liana Trefoil

Αγιόκλημα

Στην κατανόηση πολλών κηπουροί, αυτό το φυτό συνδέεται με ένα θάμνο. Αυτό είναι μια πλάνη. Σήμερα, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός φυτικών ποικιλιών, συμπεριλαμβανομένων των φυτών.

Δεν μπορούν να καταναλωθούν όλα τα φρούτα αγιόκλημα. Ορισμένα είδη έχουν απίστευτο άρωμα, όμορφη ανθοφορία και πρωτότυπο φύλλωμα, και όχι ζουμερά και νόστιμα μούρα. Οι αγέλες του αγιόκλητου συνήθως ανοίγουν το βράδυ και, εκπέμποντας μια υπέροχη οσμή, προσελκύουν μεγάλο αριθμό πεταλούδων, οι οποίες συμπληρώνουν μόνο την αισθητική απόλαυση ενός φράχτη ή ενός εξοχικού σπιτιού.

Αιορικός κήπος

Η καλλιέργεια αυτού του φυτού είναι μια αληθινή ευχαρίστηση για τον κηπουρό. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και είναι αμερόληπτη στο έδαφος. Το αγιόκλημα αναπτύσσεται καλύτερα σε αργιλώδη και αμμώδη αργιλώδη εδάφη, σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη θερμότητα και ηλιακό φως.

Το αγιόκλημα παρακάμπτει πολλούς τύπους παρασίτων και ο χειμώνας δεν αποτελεί κίνδυνο για αυτό. Μετά τους παγετούς, οι νεαροί βλαστοί μπορούν να παγώσουν, έτσι το φθινόπωρο το φυτό πρέπει να απομακρυνθεί από το στήριγμα του, να καλυφθεί με μη υφασμένο υλικό και να συνδεθεί με μανταλάκια. Εάν οι χειμώνες χαρακτηρίζονται από έντονες χιονοπτώσεις, δεν μπορεί να καλυφθεί ένα φυτό δύο ετών.

Η τακτοποίηση ενός φυτευτή πρέπει να γίνεται μία φορά το χρόνο - αργά το φθινόπωρο. Για την επιτυχή ανάπτυξη, το επόμενο έτος, η κορυφή και οι βλαστοί που βρίσκονται στο έδαφος αποκόπτονται από το αγιόκλημα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)