Ιαπωνικό υπνοδωμάτιο: στην καρδιά της όλης παράδοσης (21 φωτογραφίες)

Έχει από καιρό παρατηρηθεί ότι ένα πρόσωπο που έρχεται σπίτι μετά από μια γεμάτη μέρα εργασίας προσπαθεί να βρει και να κάνει για αυτό που έλειπε όλη την ημέρα. Στη γρήγορη ζωή μας, γεμάτη με δεκάδες μεγάλα και μικρά πράγματα, μερικές φορές θέλουμε να σταματήσουμε σε αυτή την πορεία σε έναν κύκλο και να σκεφτούμε ποιοι είμαστε και γιατί ζούμε. Δηλαδή, όταν έρχεσαι σπίτι, έρχεσαι στα συναισθήματά σου. Η επίπλωση του σπιτιού πρέπει να έχει αυτό. Είναι επειδή τα τελευταία χρόνια η επιθυμία πολλών ανθρώπων να εφοδιάσουν το σπίτι τους, και ιδιαίτερα το υπνοδωμάτιο, στην παράδοση του μινιμαλισμού ήταν τόσο ισχυρή. Μετά από όλα, με τον ελάχιστο αριθμό διαφορετικών αντικειμένων στην αίθουσα οι σκέψεις να ηρεμήσουν και όλες οι ανησυχίες της προηγούμενης ημέρας βαθμιαία υποχωρούν στο παρασκήνιο. Εάν επισκέπτεστε συνεχώς μια τέτοια επιθυμία, σχεδιάστε ένα υπνοδωμάτιο στο ιαπωνικό ύφος με τα χέρια σας - το πρότυπο της ηρεμίας, της ακρίβειας και της αίσθησης.

Μπαμπού στο ντεκόρ του ιαπωνικού υπνοδωματίου

Υπνοδωμάτιο μπεζ σε ιαπωνικό στιλ

Χαρακτηριστικά του ιαπωνικού στυλ στο εσωτερικό: θυμηθείτε την ιστορία

Η φύση κάθε εθνικού εσωτερικού αποτελείται από τις ιδιαιτερότητες της αυτοχθόνιας ζωής. Το κλίμα, η γεωγραφική θέση, οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες έχουν την επιρροή τους. Η Ιαπωνία, απέχοντας πολύ από τις πολυάσχολες εμπορικές διαδρομές, έχει παραμείνει για καιρό διακριτική. Αυτό επηρέασε το εσωτερικό του ιαπωνικού σπιτιού, το οποίο δεν άλλαξε πολύ τους τελευταίους αιώνες. Κατά την κατασκευή και τη διακόσμηση του σπιτιού, οι Γιαπωνέζοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υλικά φυσικής προέλευσης: μασίφ ξύλο, ριζόχαρτο, καλάμια και φυσικά υφάσματα (λινό, μετάξι, βαμβάκι).

Ιαπωνικό στρώμα υπνοδωματίου

Η ζωή σε μικρά ορεινά νησιά δίδαξε για να εξοικονομήσει χώρο και να χτίσει συμπαγείς κατοικίες, ξεχωριστά δωμάτια στα οποία είναι πολυλειτουργικά και έχουν συμβολικό διαχωρισμό. Ένα δωμάτιο μπορεί να χρησιμεύσει ως καθιστικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, και το βράδυ ως υπνοδωμάτιο. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν δεν υπάρχουν υπερβολικά έπιπλα και η επιθυμία για ασκητισμό στην καθημερινή ζωή. Μέχρι τον 21ο αιώνα, το κρεβάτι για τους Ιάπωνες ήταν ένα στρώμα γεμισμένο με βαμβάκι και μαλλί. Το πρωί ήταν διπλωμένο και καθαρισμένο.

Οι συχνές έντονες βροχοπτώσεις, τυφώνες, τσουνάμι και σεισμοί ανάγκασε τους Ιάπωνες να μάθουν πώς να διαχειριστούν με ελαφρά κτίρια που είναι ευκολότερα να αποκατασταθούν ή ακόμη και να ανοικοδομηθούν σε ένα νέο μέρος, λαμβάνοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα. Η προσεκτική παρατήρηση των μεταβαλλόμενων καιρικών συνθηκών βοήθησε να παρατηρηθεί ο επικείμενος κίνδυνος στο χρόνο και συχνά να σωθούν ζωές και ταυτόχρονα να δούμε την όμορφη σε κάθε στιγμή του παρόντος, τόσο φυσικά μοτίβα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού του ιαπωνικού σπιτιού.

Υπνοδωμάτιο από τερακότα σε ιαπωνικό στιλ

Ιαπωνική διακόσμηση υπνοδωματίου

Πέντε φάλαινες σε ιαπωνικό στιλ στο εσωτερικό

Μια σύντομη απόκλιση στην ιστορία μας βοήθησε να δούμε τις βασικές αρχές του σχηματισμού του ιαπωνικού εσωτερικού:

 • ελάχιστα πράγματα και έπιπλα.
 • Λειτουργικότητα
 • χρήση φυσικών υλικών.
 • κινητά χωρίσματα αντί για τοίχους.
 • φυσικά μοτίβα σε λίγα κοσμήματα.

Η κατανόηση αυτών των αρχών θα συμβάλει στη δημιουργία μιας αυθεντικής ατμόσφαιρας στην κρεβατοκάμαρά σας και θα την γεμίσετε με το πνεύμα αυτής της αρχαίας διακριτικής κουλτούρας. Αν και σε μερικές στιγμές θα χρειαστεί να γίνει με την απομίμηση, αφού η διάταξη και το μέγεθος του δωματίου σε ένα κτίριο διαμερισμάτων μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από ένα παραδοσιακό ιαπωνικό σπίτι.

Ο σχεδιασμός του υπνοδωματίου σε ιαπωνικό ύφος πρέπει να αρχίσει με τη διακόσμηση του δωματίου. Ας ξεκινήσουμε από την κορυφή - από τα ανώτατα όρια.

Ιαπωνικό στιλ δέντρο στο υπνοδωμάτιο

Ιαπωνικό στυλ κρεβάτι Futon

Οροφή για υπνοδωμάτιο

Η καλύτερη λύση για τη διακόσμηση ενός οροφή σε ιαπωνικό στιλ είναι ένα ματ τεντωμένο ύφασμα. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι μια ψευδοροφή - τακτική ή συνδυασμένη. Οι οδηγοί μπορούν να επιλεγούν σε ένα αντίθεση χρώματος που προσομοιώνει την επικάλυψη του ξύλου, και ένα μέρος των αιωρούμενων πλακών μπορεί να αντικατασταθεί με παγωμένο γυαλί, δίνοντας διάχυτο μαλακό φως. Αφήστε τα υπόλοιπα πιάτα να είναι λευκά ή να μοιάζουν με ένα ελαφρύ δέντρο με χρώμα.

Οι τοίχοι

Στην ιαπωνική παράδοση, τα τείχη είναι συχνά ξύλινα κουφώματα δεμένα με ρύζι χαρτί.

Στις συνθήκες μας, για να διατηρήσει το χρώμα, αρκετά κατάλληλο ύφος της ταπετσαρίας. Η μέγιστη απομίμηση μπορεί να επιτευχθεί καλύπτοντας τους τοίχους με ένα κατάλληλο ύφασμα και ταπετσαρία με ξύλινες σανίδες.

Υπνοδωμάτιο στο εσωτερικό του ιαπωνικού στιλ

Κρεβάτι σε ιαπωνικό στιλ

Φύλο

Το καλύτερο υλικό για το δάπεδο είναι το φυσικό ξύλο. Ένα φθηνό υποκατάστατο για αυτό μπορεί να είναι ένα έλασμα. Το πάτωμα δεν πρέπει να διαφέρει πολύ από το χρώμα των τοίχων. Τα εθνικά χαλάκια - τατάμι βρίσκονται πάντα στο πάτωμα. Τα πραγματικά tatami είναι φτιαγμένα από άχυρο ρύζι, αλλά για την κρεβατοκάμαρα, όλα τα υλικά που είναι κατάλληλα για το στυλ είναι αρκετά κατάλληλα. Συνιστάται να επιλέξετε φυσικά, μια απομίμηση ενός χαλιού λυγαριάς θα φανεί καλό.

Έπιπλα υπνοδωματίου ιαπωνικού τύπου

Μινιμαλιστικό ιαπωνικό υπνοδωμάτιο

Χρώμα και φως στο εσωτερικό της Ιαπωνίας

Για να σχεδιάσετε ένα υπνοδωμάτιο με ιαπωνικό στιλ, επιλέγονται όλες οι αποχρώσεις από ξύλο, λευκό, μπεζ, γκρι, γκρίζο-πράσινο. Κομψό ροζ, που θυμίζει ανθισμένα sakura είναι δημοφιλής. Θα πρέπει κυριολεκτικά να αναφέρεται μόνο στο εσωτερικό. Τα πιο ριζοσπαστικά χρώματα είναι μαύρα και κόκκινα. Χρησιμοποιούνται ως αντιθέσεις.

Ταπετσαρία υπνοδωματίου ιαπωνικού στιλ

Στο ιαπωνικό εσωτερικό δεν υπάρχει φωτεινό κατευθυντικό φωτισμό, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε διάχυτες πηγές φωτός. Για την κρεβατοκάμαρα, μπορείτε να επιλέξετε λάμπες οροφής με παγωμένο γυαλί και κομοδίνα με σκιά από ρύζι χαρτί και μπαμπού. Οι τακτικοί πολυέλαιοι είναι ακατάλληλοι εδώ.

Υπνοδωμάτια

Τα ιαπωνικά έπιπλα χαρακτηρίζονται από απλές γραμμές, καταλήψεις και έλλειψη διακοσμητικών λεπτομερειών στην επιφάνεια. Η ταπετσαρία του μαλακού μέρους του πρέπει να είναι ανθεκτική και φυσική. Κατάλληλο δέρμα, σουέτ, παχύ βαμβάκι ή λινό. Τα έπιπλα στο υπνοδωμάτιο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα. Αυτή είναι μια παράδοση μινιμαλισμού. Προκειμένου να μην υποστούν λειτουργικότητα και ευκολία, η επιλογή των επίπλων πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά. Στην ιδανική περίπτωση, στην ιαπωνική κρεβατοκάμαρα υπάρχει μόνο ένα στρώμα, αλλά αυτό που ήταν καλό για τους Ιάπωνες τον 19ο αιώνα δεν θα ταιριάζει πάντα με τον Ευρωπαίο. Είμαστε συνηθισμένοι να κοιμάται σε ένα στατικό κρεβάτι και να αναδιπλώνει τα πράγματα κάπου.

Πίνακας στην ιαπωνική κρεβατοκάμαρα

Sakura στον τοίχο ενός ιαπωνικού υπνοδωματίου

Πριν επιλέξετε τα έπιπλα, θα πρέπει να υπολογίσετε πόσα πράγματα θα πρέπει να αποθηκεύσετε και να αποφασίσετε αν χρειάζεστε ένα πλήρες ντουλάπι ή μπορείτε να κάνετε με συρτάρια ενσωματωμένα στο κρεβάτι. Εάν δεν υπάρχουν πολλά πράγματα, είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα κρεβάτι στο βάθρο. Σχεδόν όλα αυτά τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με συρτάρια για την αποθήκευση κλινοστρωμνής. Εάν δεν μπορείτε να το κάνετε χωρίς ένα ξεχωριστό ντουλάπι, μια ντουλάπα ή μια ενσωματωμένη θα κάνει. Εάν θέλετε, μπορείτε να βάλετε μικρά κιβώτια. Είναι ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των κατοίκων της γης του ανερχόμενου ήλιου.

Ένα ευρύχωρο ξύλινο τραπέζι για τελετές τσαγιού θα χωρέσει με επιτυχία στο ευρύχωρο υπνοδωμάτιο. Δεδομένου ότι δεν είναι συνηθισμένο να πίνετε τσάι στο υπνοδωμάτιο, μπορείτε να βάλετε μερικές διακοσμήσεις στο τραπέζι: μια φωτογραφία σε ένα ξύλινο πλαίσιο, ikebana σε ένα στυλιζαρισμένο αγγείο, ή ένα ζωντανό δέντρο μπονσάι.

Ιαπωνική εμφάνιση υπνοδωματίου

Υπνοδωμάτιο ιαπωνικού στιλ

Σε μικρά υπνοδωμάτια ιαπωνικού τύπου, ένα τραπέζι μπορεί να αντικατασταθεί από κομοδίνα ή από ένα ράφι πάνω από το κρεβάτι. Θα ταιριάζουν με τα πιο απαραίτητα: ένα βιβλίο, ένα τηλέφωνο, ένα ξυπνητήρι και η ίδια φωτογραφία σε ένα πλαίσιο. Αν αποφασίσετε να κάνετε με τα ράφια αντί για κομοδίνα, τότε οι λαμπτήρες επιτραπέζιων οροφών μπορούν να αντικατασταθούν με απλούς τοίχους, κατάλληλα σε στιλ.

Η τοποθέτηση ενός μεγάλου υπνοδωματίου σε ιαπωνικό στιλ είναι δυνατή με τη βοήθεια φωτισμού, καθώς και με τη χρήση διαμερισμάτων ή κινητών οθονών. Συρόμενα διαμερίσματα μπορούν να μπλοκάρουν το κρεβάτι ή να χρησιμοποιούν αντί της πόρτας του υπνοδωματίου. Οι οθόνες κινητής τηλεφωνίας είναι κατάλληλες για προσωρινή ζώνη, μετατρέποντας τον ανοιχτό χώρο σε ένα απομονωμένο μέρος για την αλλαγή ρούχων ή προσωπικής φροντίδας.Αυτά τα έπιπλα είναι ξύλινα κουφώματα δεμένα με ρύζι χαρτί. Το χαρτί μπορεί να αντικατασταθεί με κατάλληλη ταπετσαρία ή ύφασμα.

Υπνοδωμάτιο ιαπωνικού στιλ

Ιαπωνικό φωτισμό υπνοδωματίου

Δωμάτιο διακόσμηση

Θα πρέπει να υπάρχουν λίγες από αυτές, έτσι ώστε να μην μετατραπεί μια απομίμηση στυλ σε μια έλλειψη γεύσης. Θα είναι σχετικές:

 • μπονσάι μπονσάι;
 • ikebana;
 • Εικόνες ιερογλυφικών
 • ανεμιστήρες;
 • βάζα δαπέδου.
 • κασετίνες ·
 • netsuke αριθμοί.

Εάν όλοι οι τοίχοι της κρεβατοκάμαρας είναι στερεοί, ένας από αυτούς μπορεί να διακοσμηθεί με εκτύπωση φωτογραφιών με παραδοσιακά ιαπωνικά θέματα - κλαδιά μπαμπού, ιπτάμενα γερανοί, άνθη Sakura. Τα ίδια μοτίβα είναι συνήθως διακοσμημένα με οθόνες. Τα κάτοπτρα σε μια τέτοια κρεβατοκάμαρα δεν θα πρέπει να είναι παρόντα, όπως και κάθε ομαλή γυαλιστερή επιφάνεια. Οι υφές που μοιάζουν με φυσικά υφάσματα και χαρτί είναι κατάλληλες.

Υφάσματα στην ιαπωνική κρεβατοκάμαρα

Ιαπωνικό υπνοδωμάτιο wenge

Πράσινο χρώμα στο ιαπωνικό υπνοδωμάτιο

Τα Windows, κατά την κατανόησή μας, απουσιάζουν από την ιαπωνική κατοικία · αντικαθίστανται από εξωτερικά χωρίσματα. Δεδομένου ότι εξακολουθούν να χρειάζονται κουρτίνες για τη διακόσμηση των παραθύρων στην κρεβατοκάμαρα, είναι προτιμότερο να σταματήσετε την επιλογή ρολών κατάλληλου χρώματος. Ένα παχύ ύφασμα ή ψάθα ψάθα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το υλικό κουρτινών. Ιάπωνες κουρτίνες είναι επίσης κατάλληλες - άμεσες συρόμενες πάνελ ύφασμα.

Η κρεβατοκάμαρα που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο σίγουρα θα σας δώσει μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας, ο ύπνος θα είναι ισχυρός και ήρεμος και η αφύπνιση θα είναι έντονη και χαρούμενη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)