Ο συνδυασμός χρωμάτων στο εσωτερικό του υπνοδωματίου (50 φωτογραφίες): όμορφα παραδείγματα και η ψυχολογία του συνδυασμού χρωμάτων

Όπως γνωρίζετε, η παλέτα χρωμάτων δεν έχει μικρή σημασία κατά τη διακόσμηση του εσωτερικού ενός σπιτιού. Εξαρτάται από την αντίληψη χρώματος αν θα είμαστε άνετοι σε ένα δωμάτιο ή άλλο. Για παράδειγμα, μια ζεστή, ορεκτική γκάμα χρωμάτων κατάλληλη για την κουζίνα, που θα προκαλέσει συσχέτιση με φαγητό και γεμίζει το χώρο με ζεστασιά και ζεστασιά, είναι σοβαρή και αυστηρή για το σαλόνι, αλλά ποιος συνδυασμός χρωμάτων στο εσωτερικό του υπνοδωματίου θα φανεί πιο αρμονικός - θα εξετάσουμε στο άρθρο. Πράγματι, για αυτό το δωμάτιο, που προορίζεται για χαλάρωση και ανάπαυση, τα χρώματα πρέπει να επιλέγονται ανάλογα - έτσι ώστε να είναι ελαφριά και να μην πιέζει την ψυχή - τότε το όνειρο θα είναι μακρύ και δυνατό και τα υπόλοιπα θα είναι πλήρη.

Λευκό, μπλε, κρέμα και μαύρα χρώματα στο εσωτερικό του υπνοδωματίου

Μπεζ και μπλε κρεβατοκάμαρα

Καφέ και ροζ συνδυασμός στο υπνοδωμάτιο

Πώς να επιλέξετε

Σημαντικές συστάσεις για την επιλογή του βέλτιστου συνδυασμού χρωμάτων για την κρεβατοκάμαρα:

 • Εάν θέλετε να κάνετε το υπνοδωμάτιο σας ένα πραγματικό χώρο ανάπαυσης και ήρεμη χαλάρωση, επιλέξτε ήρεμα, παστέλ χρώματα φυσικών αποχρώσεων για αυτό το δωμάτιο: άμμο, μπεζ, λευκασμένο κίτρινο, ανοιχτό καφέ, μαλακό μπλε ή συνδυασμός δύο ή τριών από αυτά είναι τέλεια. Η ψυχολογία καθορίζει αυτή την επιλογή από επιστημονική άποψη: για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος, πρέπει να ηρεμήσει και μπορεί να το κάνει μόνο όταν δεν τον αποσπά από κανέναν.
 • Συχνά συμβαίνει ότι στις συνθήκες των μικρών διαμερισμάτων μας πρέπει να συνδυάσουμε πολλές διαφορετικές λειτουργικές θέσεις σε ένα δωμάτιο ταυτόχρονα. Επομένως, αν υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί ένας χώρος εργασίας στο υπνοδωμάτιο, τότε επιλέξτε τυχόν κορεσμένα χρώματα για το δωμάτιο: η παρουσία πράσινου, μοβ, γκρι, ανοιχτό πράσινο ή ένας συνδυασμός δύο ή τριών από αυτά θα βοηθήσει στην ανακούφιση της έντασης από τα μάτια και ταυτόχρονα αυτή η παλέτα δεν θα παρεμβαίνει στον βαθύ ύπνο.
 • Εάν το υπνοδωμάτιο είναι αυστηρά ένα μέρος για ύπνο και προορίζεται για δύο συζύγους, τότε είναι καλύτερο να σχεδιάσετε το δωμάτιο ως μια ρομαντική γωνιά. Σε μια τέτοια κρεβατοκάμαρα, ο σύζυγος και η σύζυγος θα είναι σε θέση να λύσουν όλα τα προβλήματά τους με το πιο ευνοϊκό αποτέλεσμα και για τα δύο, τα οποία θα ωφελήσουν μόνο ολόκληρη την οικογένεια - ακόμη και η ψυχολογία συμβουλεύει μια τέτοια τεχνική. Ένα κρεβάτι σε ρομαντικό στυλ θα είναι τέλεια διακοσμημένο με ένα θόλο ή κουρτίνες που θα σας βοηθήσουν να μετατρέψετε το κρεβάτι σε μια άνετη φωλιά, χωρισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, η οποία συμβάλλει στην προστασία της ιδιωτικής ζωής. Μπεζ, καφέ, άμμο ή, ας πούμε, ροζ, θα είναι μια εξαιρετική επιλογή για τους τοίχους και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα της γαμήλιας κρεβατοκάμαρας.
 • Η παιδική κρεβατοκάμαρα δεν πρέπει να γίνεται σε πολύ ήρεμα χρώματα. Το παιδί χρειάζεται ανάπτυξη και τροφή για τον εγκέφαλο, την ενεργοποίησή του, έτσι ώστε αρκετές φωτεινές εκρήξεις πράσινου, μοβ, σκούρου γκρίζου ή μπλε στην παιδική κρεβατοκάμαρα δεν θα είναι περιττές. Ειδικά αν το δωμάτιο προορίζεται για δύο παιδιά, ένα από τα οποία είναι μαθητής.
 • Χωρίς αρκετή εμπειρία και καλλιτεχνική εκπαίδευση, είναι καλύτερο να μην πειραματιστείτε με διαφορετικά χρώματα. Είναι πιο ασφαλές να επιλέξετε ένα πρωτεύον χρώμα και να το παραλάβετε όχι περισσότερο από μία ή δύο επιπλέον αποχρώσεις που είναι οι πλέον κατάλληλες για το ένα το άλλο. Και ακόμη περισσότερο για να διακοσμήσετε την κρεβατοκάμαρά σας σε αυτά τα χρώματα. Μια τέτοια τεχνική θα βοηθήσει στην αποφυγή περιστατικών και δυσάρεστων αποτελεσμάτων με τη μορφή ενός χώρου που δεν είναι ζωντανό.
 • Δεν πρέπει να επιλέξετε φωτεινά και κορεσμένα χρώματα για την κρεβατοκάμαρα. Και ακόμη περισσότερο, φανταχτερά, νέον ή καψίματα-οξύ σκιές δεν θα λειτουργήσει.Μην ξεχάσετε τον λειτουργικό σκοπό αυτού του δωματίου. Είναι απίθανο ότι η φωτεινή παλέτα θα επιτρέψει στον εγκέφαλο να χαλαρώσει κατάλληλα μετά από μια σκληρή μέρα εργασίας. Ιδανικό είναι η χρήση ανοιχτό πράσινο, πορφυρό ή ανοιχτό γκρι σκία.
 • Να καθοδηγείται από τη δική σας γνώμη κατά την επιλογή ενός χρώματος, καθώς αυτός θα είναι ένας καθαρά ατομικός, προσωπικός χώρος. Εξοπλίστε όλα τα άλλα υπνοδωμάτια στο σπίτι με την ίδια αρχή. Το φυτώριο πρέπει να είναι διακοσμημένο σε αυτά τα δύο ή τρία χρώματα που το παιδί του αρέσει καλύτερα, αποφεύγοντας υπερβολικά φανταχτερές αποχρώσεις.
 • Επιλέγοντας το κύριο χρώμα, για παράδειγμα, μπλε, επιλέξτε την λιγότερο κορεσμένη σκιά στην χρωματική κλίμακα - καθιστούν την κυρίαρχη για την κρεβατοκάμαρα. Γενικά, όταν επιλέγετε μεταξύ φωτεινών και σκούρων τόνων, πάντα να προτιμάτε το φως. Για παράδειγμα, το μπεζ είναι προτιμότερο από καφέ, και το ανοιχτό πράσινο είναι καλύτερο από το σκούρο πράσινο. Σε αυτή την περίπτωση, αποδεικνύεται ότι η κρεβατοκάμαρα μετατρέπεται σε ένα άνετο και ευχάριστο δωμάτιο, και όχι σε ένα σκοτεινό και ζοφερό δωμάτιο.
 • Πριν ζωγραφίσετε τους τοίχους με το επιλεγμένο χρώμα, κάντε πρώτα δοκιμαστική βαφή - καλύψτε μια μικρή περιοχή του τοίχου. Και όταν το χρώμα στεγνώσει, αξιολογήστε πόσο άνετα είναι αυτή η σκιά για εσάς. Μια τέτοια σύνεση θα σας βοηθήσει να μην κάνετε λάθος με την επιλογή και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές με την πάροδο του χρόνου αλλάζοντας ή φωτίζοντας / σκουρύνετε τον τόνο του χρώματος.

Μπεζ και γκρι κρεβατοκάμαρα

Τυρκουάζ Λευκό Υπνοδωμάτιο

Κρεμώδη λευκή κρεβατοκάμαρα

Μπεζ καφέ κρεβατοκάμαρα

Λευκό, πορφυρό και κόκκινο χρώμα στο υπνοδωμάτιο.

Κρέμα ροζ κρεβατοκάμαρα

Μαύρο και άσπρο κομψό υπνοδωμάτιο

Μπεζ, καφέ και πράσινα χρώματα στο υπνοδωμάτιο.

Κίτρινα, μπλε και λευκά χρώματα στο υπνοδωμάτιο.

Λευκά, σμαράγδι και καφέ χρώματα στο υπνοδωμάτιο

Λευκό, γκρι και μπεζ χρώματα στο υπνοδωμάτιο.

Οροφή

Πώς να επιλέξετε ένα χρώμα για το ανώτατο όριο στο υπνοδωμάτιο:

 • Δεδομένου ότι, ενώ βρίσκεται στο κρεβάτι, ένα άτομο πολύ συχνά φαίνεται ακριβώς στο ανώτατο όριο, είναι καλύτερο να ασχοληθεί με την καταπραϋντική σκιά του στο υπνοδωμάτιο. Η ψυχολογία και ο Φενγκ Σούι συνιστούν να περιοριστούμε σε μια απλή λευκή επιφάνεια. Τα δημοφιλή τεντωμένα και αυτοεπιπεδούμενα ταβάνια: με πολλαπλά στάδια, οπίσθιο φωτισμό με περίεργη μοβ ή γκρίζα σκιά, με διαφορετικά χρώματα δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν μια κατάσταση ηρεμίας και ειρήνης και θα είναι ενοχλητικά.
 • Η ιδανική επιλογή χρωμάτων για οροφές θα είναι: λευκό, απαλό μπλε, ροδακινί, πολύ ανοιχτό ροζ, λεμόνι. Ίσως ένας συνδυασμός δύο από αυτούς.
 • Επιτρέπεται να κάνετε αρκετές φωτεινές ενδείξεις στην οροφή, οι οποίες δεν θα επηρεάσουν την κύρια ήρεμη εικόνα.
 • Είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιείτε το μπεζ ή καφέ χρώμα για την οροφή, αλλά είναι ιδανικά για το πάτωμα.

Ανοιχτό πράσινο οροφή στο υπνοδωμάτιο

Λευκή οροφή με δοκάρια στην κρεβατοκάμαρα

Λευκή οροφή στο υπνοδωμάτιο

Λευκή οροφή σε μια γκρι-λευκή κρεβατοκάμαρα

Λευκή οροφή σε ένα μπλε και λευκό υπνοδωμάτιο

Διώροφη οροφή σε ασπρόμαυρη κρεβατοκάμαρα

Λευκή οροφή σε υπνοδωμάτιο μαύρο και γκρι

Λευκή οροφή στο κίτρινο και γκρίζο υπνοδωμάτιο

Λευκή οροφή σε μια λευκή και πορφυρή κρεβατοκάμαρα

Κουρτίνες

Πώς να επιλέξετε το χρώμα των κουρτινών:

 • Επιλέξτε μια σκιά κλωστοϋφαντουργίας, ξεκινώντας από το χρώμα των τοίχων.
 • Εξετάστε το μέγεθος του δωματίου. Έτσι, σε ένα μικρό υπνοδωμάτιο, είναι καλύτερο να κρεμάστε ελαφρές κουρτίνες που επεκτείνονται οπτικά στο δωμάτιο και αντίστροφα - μια κρεβατοκάμαρα σημαντικού μεγέθους μπορεί να γίνει πιο άνετη με κουρτίνες από σκούρα, κορεσμένα χρώματα: πράσινο, μοβ, μπλε ή σκούρο γκρι.

Ριγέ κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο

Πορτοκαλί κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο

Blinds στο ροζ και γκρι κρεβατοκάμαρα

Μπεζ κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο

Κρέμα κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο

Κρέμα κουρτίνες στο λευκό και πράσινο υπνοδωμάτιο

Ρωμαϊκές κουρτίνες σε μια λευκή-πράσινη κρεβατοκάμαρα

Σκούρο πράσινο και λευκές κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο

Οι τοίχοι

Μια εξαιρετική επιλογή για ένα υπνοδωμάτιο οποιουδήποτε μεγέθους θα είναι τέτοια χρώματα τοίχων όπως:

 • Μπεζ χρώμα στις παραλλαγές του φωτός.
 • Η σκιά ελιάς είναι επίσης κατάλληλη. Το σκοτεινό ελαιόλαδο είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιήσετε, καθώς η κρεβατοκάμαρα σε αυτή την περίπτωση θα αποδειχθεί ότι είναι πολύ ζοφερή. Και η σύγχρονη ψυχολογία συνιστά έντονα να τα κάνει φωτεινά και άνετα.
 • Το μπλε είναι μια εξαιρετική επιλογή για διακόσμηση τοίχων. Είναι αρκετά δροσερό και ευγενές ταυτόχρονα, γεγονός που δημιουργεί την πιο άνετη ατμόσφαιρα σε αυτό το δωμάτιο.
 • Ζεστή σκιά ροδακινί είναι μεγάλη, δίνει άνεση και δίνει στο δωμάτιο μια κομψή εμφάνιση.

Γκρίζοι τοίχοι στο υπνοδωμάτιο

Ροδάκινο τοίχους στην κρεβατοκάμαρα

Κρέμα και καφέ-μπλε τοίχους στο υπνοδωμάτιο

Μπλε τοίχους στην κρεβατοκάμαρα

Κόκκινοι τοίχοι στο υπνοδωμάτιο

Καφέ τοίχους στο υπνοδωμάτιο

Μπεζ και καφέ τοίχους στο υπνοδωμάτιο

Παστέλ πράσινο τοίχους στο υπνοδωμάτιο

Γκρίζοι τοίχοι στο υπνοδωμάτιο

Συμβουλές

Ποιες τεχνικές θα σας βοηθήσουν να προσαρμόσετε το χώρο της κρεβατοκάμαρας με τη βοήθεια συνδυασμών χρωμάτων:

 • Εάν το δωμάτιο είναι μεγάλο και θέλετε να το κάνετε οπτικά πιο συμπαγές και άνετο, τότε μια ζεστή σκούρα παλέτα θα κάνει. Ένα πλούσιο μπορντό, καφέ σοκολάτα, κομψό δαμάσκηνο θα κάνει. Αυτά τα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση των τοίχων και των δαπέδων, και σε αντίθεση με τις σκούρες αποχρώσεις για να ρυθμίσετε ελαφριά κομψά έπιπλα. Αυτή η τεχνική με τη χρήση δύο χρωμάτων σε αντίθεση θα μετατρέψει την κρεβατοκάμαρα σε κομψό σύγχρονο χώρο.
 • Η σύγχρονη ψυχολογία συμβουλεύει τους ηλικιωμένους που δεν είναι πρόθυμοι να δραστηριοποιηθούν και ξαφνικές αλλαγές για να διακοσμήσουν την κρεβατοκάμαρα σε ήρεμα, ευχάριστα χρώματα: άμμος, μπεζ, καφέ κρέμα, ροδάκινο θα ταιριάζει απόλυτα. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να αποφεύγετε τις σκούρες αποχρώσεις, καθώς η φωτεινή κλίμακα θα συμβάλει στη χαλάρωση των ματιών, η οποία είναι σημαντική για άτομα με μειωμένη όραση.

Κρέμα, καφέ, μπορντό και ελιά στο εσωτερικό του υπνοδωματίου

Λευκό και καφέ υπνοδωμάτιο

Καφέ μπλε υπνοδωμάτιο

Coral White Υπνοδωμάτιο

Λευκό, κοραλλιογενές και γκρι χρώματα στο εσωτερικό του υπνοδωματίου

Μέντα, λευκά και γκρι χρώματα στο υπνοδωμάτιο

Καφέ και άσπρο υπνοδωμάτιο

Σκούρο μοβ λευκή κρεβατοκάμαρα

Καφέ και Λευκό Art Nouveau Υπνοδωμάτιο

Λευκό, πορτοκαλί και μπεζ χρώματα στο εσωτερικό του υπνοδωματίου

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)