Μικρή κουζίνα 6 τ.μ: μυστικά μιας βολικής και κομψής διαρρύθμισης (56 φωτογραφίες)

Στα παλιά πολυώροφα σπίτια, μια κουζίνα 6 τετραγωνικών μέτρων είναι ένα κοινό φαινόμενο. Για να γίνει ένα μικρό δωμάτιο όχι μόνο βολικό για χρήση, αλλά και άνετο είναι δυνατόν χάρη στην σωστή διάταξη των αντικειμένων και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του εσωτερικού σχεδιασμού.

Η διάταξη της κουζίνας των 6 τετραγωνικών μέτρων έχει πολλά χαρακτηριστικά λόγω της έλλειψης χώρου, αλλά εξακολουθεί να υπακούει στις βασικές απαιτήσεις και κανόνες.

Μπεζ κουζίνα 6 τ.μ.

Κουζίνα 6 τ.μ. χωρίς κρεμαστά ντουλάπια

Μαύρη κουζίνα 6 τ.μ.

Κλασική κουζίνα 6 τ.μ.

Κουζίνα διακόσμηση 6 τ.μ.

Ξύλινη κουζίνα 6 τ.μ.

Σχεδιασμός κουζίνας 6 τ.μ.

Επιλογές διάταξης

Στο εσωτερικό κάθε κουζίνας, διακρίνονται τρεις ζώνες: ένας χώρος εργασίας, ένας χώρος διαδρόμου και μια τραπεζαρία. Τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν κατά τον προγραμματισμό του χώρου εργασίας. Είναι στην επικράτειά του ότι είναι βολικό να τοποθετούνται συσκευές για την αποθήκευση των προϊόντων, τη σφαγή τους και το μαγείρεμα.

Σχεδόν όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το ψυγείο, η σόμπα και ο νεροχύτης δεν πρέπει να γειτνιάζουν άμεσα μεταξύ τους. Είναι επιθυμητό να διαχωρίζονται από τις επιφάνειες. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ενδιαφέρον σχέδιο κουζίνας με έκταση 6 τετραγωνικών μέτρων χάρη σε διάφορες επιλογές διάταξης.

Κουζίνα δύο επιπέδων 6 τ.μ.

Κουζίνα 6 τ.μ. από κόντρα πλακέ

Κουζίνα 6 τ.μ. με ένα σετ

Κουζίνα 6 τ.μ. γυαλιστερή

Σε μια γραμμή

Αυτή η διάταξη των επίπλων κουζίνας και των συσκευών είναι κατάλληλη για συμπαγείς κουζίνες και θα είναι άνετη για χρήση από ένα ή δύο άτομα. Συνιστάται η τοποθέτηση του νεροχύτη ανάμεσα στο ψυγείο και τη σόμπα. Μια τέτοια διάταξη σε μια στενή μικρή κουζίνα θα είναι εξαιρετικά άβολη.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν: λίγες επιφάνειες εργασίας για την επεξεργασία τροφίμων και μαγειρέματος, ανεπαρκής χώρος αποθήκευσης πρόσθετου εξοπλισμού.

Κουζίνα 6 τ.μ. μπλε

Κουζίνα 6 τ.μ. με ψυγείο

Κουζίνα 6 τ.μ. στο Χρουστσόφ

Κουζίνα εσωτερικό 6 τ.μ.

Τούβλο τοίχο στην κουζίνα 6 τ.μ.

Διαμόρφωση δύο γραμμών

Σε αυτή την περίπτωση, ένα μέρος των αντικειμένων είναι τοποθετημένο κατά μήκος ενός τοίχου, και το άλλο μέρος είναι στο αντίθετο. Επιπλέον, οι συνδυασμοί μπορεί να είναι διαφορετικοί: ψυγείο / νεροχύτη και σόμπα / ντουλάπια, νεροχύτης / φούρνος και ψυγείο / ερμάρια. Εάν η κουζίνα στο Khrushchevka 6 τετραγωνικών M είναι ορθογώνια, στη συνέχεια μεταξύ των ζωνών μια συμπαγής / πτυσσόμενη τραπεζαρία ομάδα είναι αρκετά βολική θέση. Για τη διάταξη των τετραγωνικών δωματίων, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μετρητή μπαρ, ο οποίος μπορεί να ταιριάζει οργανικά σε οποιαδήποτε ζώνη.

Πλεονέκτημα της διάταξης - πολλές ενσωματωμένες συσκευές τοποθετούνται εύκολα. Το μειονέκτημα είναι ότι μερικές φορές ένα τραπέζι με καρέκλες δεν ταιριάζει στην ατμόσφαιρα.

Καφέ κουζίνα 6 τ.μ.

Κουζίνα 6 τ.μ. με κόκκινο ψυγείο

Κουζίνα 6 τ.μ. με στρογγυλό τραπέζι

Κουζίνα 6 τ.μ. κάτω από τις σκάλες

Σχήμα κουζίνας σε σχήμα L

Με αυτή τη διάταξη του δωματίου, είναι δυνατόν να κανονίσει πιο ορθολογικά ένα ψυγείο, σόμπα, νεροχύτη. Αυτός ο τύπος διάταξης θεωρείται ιδανικός για μικρούς χώρους, αφού η τραπεζαρία βρίσκεται σε βολική τοποθεσία κοντά στην έξοδο / διάδρομο και οι χώροι εργασίας και ο εξοπλισμός τοποθετούνται κατά μήκος παρακείμενων τοίχων.

Το εσωτερικό της γωνίας δεν είναι κατάλληλο για πολύ επιμήκεις χώρους.

Είναι εύκολο να κάνετε μια κομψή επισκευή κουζίνας 6 τ.μ. με τα δικά σας χέρια, αν χρησιμοποιείτε τη συμβουλή των σχεδιαστών:

  • εκπονείται λεπτομερές σχέδιο του χώρου, σύμφωνα με το μέγεθός του, καθώς και οι παράμετροι ανοίγματος παραθύρων και θυρών. Το διάγραμμα δείχνει την καλωδίωση των σωλήνων και τη θέση εγκατάστασης των υποδοχών και των απορροφητών.
  • η διάταξη της μελλοντικής κουζίνας παίζεται. Μπορείτε να το κάνετε σε έναν υπολογιστή μέσω ειδικών προγραμμάτων ή με τον παλιομοδίτικο τρόπο - στοιχεία του περιβάλλοντος είναι κομμένα από χαρτί και καθορίζονται οι καλύτερες επιλογές για τη διευθέτηση επίπλων και εξοπλισμού.
  • εάν διατίθενται έπιπλα κουζίνας των 6 τ.μ. στο σαλόνι, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός σχεδιαστή που θα επιλέξει διάφορες επιλογές για την ορθολογική διάταξη των αντικειμένων.

Μια άνετη διάταξη της κουζίνας είναι, πρώτα απ 'όλα, υψηλή λειτουργικότητα, στην οποία κάθε στοιχείο δεν είναι μόνο βολικό, αλλά και βέλτιστα χρησιμοποιημένο, έτσι ώστε η διάταξη πρέπει να συμμορφώνεται με τους νόμους της εξοικονόμησης χώρου.

Κουζίνα 6 τ.μ. σε σοφίτα

Κουζίνα 6 τ.μ. μικρό

Κουζίνα 6 τ.μ. με πλυντήριο πιάτων

Κουζίνα 6 τ.μ. από τη συστοιχία

Κουζίνα 6 τ.μ. από MDF

Βολικές οδηγίες σχεδίασης

Ακόμη και στο στάδιο της ανάπτυξης του σχεδιασμού και πριν από την απόκτηση επίπλων και συσκευών, είναι απαραίτητο να καθοριστούν ορισμένες απαιτήσεις για να δημιουργηθεί ένας άνετος χώρος.

  • Τα κύρια στοιχεία του χώρου εργασίας (σόμπα, ψυγείο, νεροχύτη) θα πρέπει να εγκατασταθούν έτσι ώστε οι κάτοικοι να μπορούν εύκολα και γρήγορα να μετακινηθούν μεταξύ τους. Η βέλτιστη τοποθέτηση αντικειμένων στην κουζίνα καθορίζεται από τον "κανόνα του τριγώνου", όταν τα στοιχεία σχηματίζουν οπτικά αυτό το σχήμα και η απόσταση μεταξύ τους δεν υπερβαίνει τα δύο μέτρα.
  • Πρώτα από όλα, καθορίζονται από τη θέση του νεροχύτη, δεδομένου ότι είναι το πιο περιζήτητο στοιχείο και πρέπει να συνδεθεί με συστήματα υδραυλικών εγκαταστάσεων και αποχέτευσης. Και μόνο τότε μπορείτε να σχεδιάσετε την εγκατάσταση οικιακών συσκευών και επίπλων.
  • Η πλάκα πρέπει να σταθεί έτσι ώστε και στις δύο πλευρές να είναι περίπου 40 cm από την επιφάνεια εργασίας. Ανεπιθύμητη εγγύτητα ενός παραθύρου ή νεροχύτη.
  • Για να εγκαταστήσετε το ψυγείο, είναι καλύτερα να επισημάνετε κάποια γωνία και πρέπει να έχετε κατά νου ότι η πόρτα στην ανοιχτή θέση δεν πρέπει να παρεμποδίζει την κίνηση.

Κατά την επιλογή της διάταξης της κουζίνας, της θέσης της στο διαμέρισμα, ο αριθμός των μελών της οικογένειας δεν είναι το λιγότερο.

Κουζίνα 6 τ.μ. με έπιπλα

Κουζίνα 6 τ.μ. στο στυλ του μινιμαλισμού

Κουζίνα 6 τ.μ. σε μοντέρνο στιλ

Η κουζίνα είναι 6 τετραγωνικών μέτρων

Παλέτα δωματίου

Η βασική αρχή της επιλογής μιας σειράς αποχρώσεων - το χρώμα θα πρέπει να επεκτείνει οπτικά το χώρο του δωματίου, γι 'αυτό συνιστάται να δίνετε προτίμηση στους ελαφρούς τόνους. Η δροσερή παλέτα φωτός (μπλε, πράσινο, κρύο μπεζ) φαίνεται να "θολώνει" τα όρια του δωματίου. Ταυτόχρονα, το εσωτερικό της κουζίνας των 6 τ.μ. γίνεται ελαφρύ και ευάερο, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τη δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας.

Κουζίνα 6 τ.μ. σε νεοκλασικό στιλ

Κουζίνα 6 τ.μ. σε μια θέση

Κουζίνα 6 τ.μ. με διακόσμηση

Κουζίνα 6 τ.μ. σε παστέλ χρώματα

Ανακαίνιση κουζίνας 6 τ.μ.

Το λευκό χρώμα είναι μια παραδοσιακή επιλογή για μια μικρή κουζίνα. Μην φοβάστε ότι το δωμάτιο θα γίνει επίσημο ή ιατρικό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δοθεί ένα φωτεινό εσωτερικό της κουζίνας των 6 τ.μ. μια οικεία και ζεστή εμφάνιση:

  • μια λευκή σκιά χρησιμοποιείται για να διακοσμήσει το πάνω μέρος της κουζίνας (περίπου 2/3). Για το κάτω μέρος, επιλέγονται οι αποχρώσεις.
  • εγκαθίστανται έπιπλα (ντουλάπια τοίχων, ντουλάπια, μολυβοθήκες), στις οποίες οι άνω όψεις, οι πάγκοι είναι λευκές και οι χαμηλότερες σε οποιεσδήποτε άλλες αποχρώσεις.
  • χρήση τόνων από κορεσμένα χρώματα αντίθεσης. Η παρουσία τέτοιων αντικειμένων πρέπει να μετράται έτσι ώστε να μην υπερφορτώνεται το εσωτερικό μιας μικρής κουζίνας των 6 τ.μ. Μια ενδιαφέρουσα επιλογή: άσπρες πόρτες ντουλαπιών, μπλε πόρτες υποστρώματος δαπέδου και πορτοκαλί / πράσινες ή κόκκινες ποτίστρες, γλάστρες, πλαίσια εικόνων, αποχρώσεις λαμπτήρων.

Η επιλογή του χρώματος του δαπέδου δεν αξίζει να σκεφτούμε. Η σκιά του δεν έχει μεγάλη σημασία στο εσωτερικό, αφού υπάρχει ελάχιστος ορατός ελεύθερος χώρος. Φυσικά, ο τόνος πρέπει να είναι σε αρμονία με τη συνολική γκάμα του δωματίου.

Το ανώτατο όριο στην κουζίνα θα πρέπει σίγουρα να είναι λευκό, διότι οπτικά κάνει το δωμάτιο πιο ευρύχωρο και ψηλότερο. Οι χρωματιστές επικαλύψεις μπορούν να χαλάσουν την ευελιξία του σχεδιασμού και επομένως στη φωτεινή κουζίνα είναι εντελώς ακατάλληλες. Οι καλύτερες επιλογές για φινίρισμα επιφανειών είναι η βαφή, η τοποθέτηση ταπετσαριών για ζωγραφική (έτσι ώστε να μην είναι δύσκολο να ανανεώνεται περιοδικά το χρώμα), οροφή τεντώματος.

Κουζίνα 6 τ.μ.

Πλακάκια στην κουζίνα 6 τ.μ.

Κουζίνα 6 τ.μ. με παράθυρο στο τραπέζι

Κουζίνα 6 τ.μ. με κρεμαστά ντουλάπια

Επιλογή επίπλων

Για την παροχή της τραπεζαρίας, συνιστάται η αγορά πλαστικών αντικειμένων. Το σύγχρονο πλαστικό είναι ανθεκτικό, αξιόπιστο, ελαφρύ. Είναι εύκολο να φροντίσετε τέτοια πράγματα, διατηρούν τέλεια την αρχική τους εμφάνιση και δεν ξεθωριάζουν, είναι φθηνά. Είναι καλύτερα να ρυθμίσετε το τραπέζι γύρω από το ένα πόδι. Καρέκλες από διαφανές πλαστικό θα δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του ελεύθερου χώρου στο δωμάτιο.Η χρήση πτυσσόμενων μοντέλων επίπλων (τραπέζια, καρέκλες) θα επιτρέψει σε όλα τα μέλη της οικογένειας και τους επισκέπτες να καθίσουν άνετα στην κουζίνα.

Εάν θέλετε να δείτε στην κουζίνα 6 τετραγωνικά μέτρα. m σε παραδοσιακά διακοσμητικά υλικά Χρουστσόφ, αξίζει να δώσετε προσοχή σε προϊόντα από ελαφρύ ξύλο. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε τη συχνότητα καθαρισμού στην κουζίνα, έτσι ώστε οι προσόψεις από MDF, που μιμούνται την υφή του ξύλου, θα είναι η καλύτερη επιλογή. Κατά την επιλογή των προσόψεων των ντουλαπιών κουζίνας, συνιστάται να εγκαταλείψετε σκαλιστές προσόψεις ή περίτεχνα διακοσμητικά. Η καλύτερη επιλογή μπορεί να θεωρηθεί γυαλιστερό υλικό. Οι ανακλαστικές επιφάνειές τους θα προσθέσουν όγκο και βάθος στο δωμάτιο, είναι εύκολο να το φροντίσουν.

Κουζίνα 6 τ.μ. με ντουλάπι στην οροφή

Κουζίνα 6 τ.μ. με πλυντήριο ρούχων

Κουζίνα 6 τ.μ. με μπαρ για πρωινό

Κουζίνα 6 τ.μ. με πάγκο

Κουζίνα 6 τ.μ. φωτεινή

Μια ποικιλία από σανίδες κοπής, σουβέρ, αξεσουάρ κουζίνας συνιστώνται να καθαρίζονται σε ερμάρια. Η παρουσία μικρών πολύχρωμων λεπτομερειών γεμίζει οπτικά το χώρο και τονίζει το μέτριο μέγεθος του δωματίου. Η απλότητα και οι ελεύθερες επιφάνειες δημιουργούν μια άνετη αίσθηση στην κουζίνα.

Ενσωματωμένα έπιπλα, μια ποικιλία κρυφών συστημάτων αποθήκευσης, επεκτάσιμα τραπέζια ή σανίδες θα δημιουργήσουν επίσης συνθήκες στην κουζίνα που είναι βολικές για το μαγείρεμα.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για το σχεδιασμό μιας κουζίνας των 6 τ.μ. είναι η χρήση ενός συμπαγούς πάγκου σε όλο το χώρο εργασίας. Εάν το περβάζι παραθύρου είναι κατασκευασμένο από το ίδιο υλικό, θα εκπληρώσει εύκολα το ρόλο ενός τραπεζίου.

Η πιο λογική λύση είναι μια μεμονωμένη σειρά επίπλων, μαζί με ενσωματωμένες συσκευές. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να παραγγείλετε ψηλότερα τα γραφεία και να μειώσετε το βάθος των τραπεζιών δαπέδου.

Κουζίνα 6 τ.μ. με ράφια

Κουζίνα 6 τ.μ. σε στιλ Προβηγκίας

Κουζίνα 6 τ.μ. απευθείας

Επισκευή κουζίνας 6 τ.μ.

Κουζίνα 6 τ.μ. στυλ ρετρό

Φωτιστική οργάνωση

Μπορείτε να προσθέσετε χώρο στο δωμάτιο με τη βοήθεια του φωτός. Είναι υπέροχο εάν η κουζίνα διαθέτει μπαλκόνι ή μπαλκόνι - άφθονο φυσικό φως είναι καλύτερο για την αντίληψη.

Αντιληπτικά και σωστά φωτίζουν την επιφάνεια εργασίας ή μέρος του πάγκου χρησιμοποιώντας προβολείς. Και η ανάδειξη της τραπεζαρίας είναι εύκολη με τη βοήθεια ενός ενδιαφέροντος πολυέλαιου.

Η χρήση καθρεφτών θα προσθέσει επίσης φως στο δωμάτιο, ειδικά εάν τα τοποθετήσετε απέναντι από το παράθυρο.

Κουζίνα 6 τμ με ζωγραφισμένα γραφεία

Κουζίνα 6 τ.μ.

Κουζίνα 6 τ.μ. μπλε

Κουζίνα 6 τ.μ. πεύκου

Στιλιστικές λύσεις

Ο βασικός κανόνας της δημιουργίας ενός αρμονικού εσωτερικού μιας μικρής κουζίνας είναι ότι όσο πιο απλό είναι το στυλ, τόσο πιο οργανικό είναι το περιβάλλον. Τα στιλ υψηλής τεχνολογίας, ο μινιμαλισμός, η παραδοσιακή, η πρόοδος χρήζουν προσοχής.

Μπορούμε να πούμε ότι η hi-tech παίρνει ηγετική θέση. Είναι γυάλινες, γυαλιστερες και μεταλλικές επιφάνειες που προσθέτουν βάθος στο χώρο και προσθέτουν οπτικά όγκο. Οι ομαλές γραμμές σας επιτρέπουν να βλέπετε την ομορφιά στην απλότητα. Για να μην χαλάσει η εντύπωση της ελαφρότητας, είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθούν δύο ή τρεις αποχρώσεις στο σχέδιο. Ο συνδυασμός δύο στενών τόνων και ενός φωτεινού χρώματος με αντιθέσεις φαίνεται κομψό.

Ο μινιμαλισμός μιλάει για τον εαυτό του: ελάχιστο ντεκόρ και φωτεινά χρώματα, έπιπλα με καθαρά σχήματα. Για να δημιουργήσετε μια κάπως ασκητική ρύθμιση, επιλέγονται έπιπλα από πλαστικό ή ελαφρύ ξύλο. Είναι επιθυμητό να εξασφαλιστεί ο μέγιστος φωτισμός - αυτό θα δώσει στην ατμόσφαιρα ένα άγγιγμα ελαφριάς και αεροδυναμικής.

Κουζίνα 6 τετραγωνικών μέτρων

Κουζίνα 6 τετραγωνικών μέτρων στενή

Κουζίνα 6 τ.μ. πράσινο

Κουζίνα 6 τ.μ κίτρινο

Οι φίλοι μιας σπιτικής ζεστής ατμόσφαιρας προτιμούν τα έπιπλα από φυσικό φως ή βαμμένα με παστέλ χρώματα (γκρι μπλε, θολά τυρκουάζ). Για τους οπαδούς του στιλ της Προβηγκίας, είναι σκόπιμο να δούμε τεχνητά έπιπλα. Τα υλικά φινιρίσματος επιλέγονται με σίγαση, σαν να καίγονται στον ήλιο, τόνους: μπεζ, μουστάρδα, λεβάντα, ελιά.

Μια κουζίνα 6 τετραγωνικών μέτρων έχει ήδη παύσει να συνδέεται με τον συνωστισμό. Σήμερα, τα συμπαγή δωμάτια ικανοποιούν τους ιδιοκτήτες με λειτουργικότητα και κομψό σχεδιασμό. Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη διευθέτηση ενός δωματίου με μέτριο μέγεθος. Κάποιος πρέπει μόνο να τηρεί τους κανόνες του εσωτερικού σχεδιασμού.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)