Χώρος εργασίας στην κουζίνα: διάταξη και διακόσμηση (26 φωτογραφίες)

Κατά την τοποθέτηση μιας κουζίνας, η διάταξη διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο. Ανεξάρτητα από το αν οι χώροι θα χρησιμοποιηθούν για οικογενειακές συγκεντρώσεις ή μόνο για μαγείρεμα, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προτιμούν τη ζώνη. Για παράδειγμα, ο χώρος εργασίας στην κουζίνα είναι ο τόπος στον οποίο βρίσκονται οι περισσότερες οικιακές συσκευές και στους οποίους διατυπώνονται ορισμένες ειδικές απαιτήσεις:

  • Μέγιστος ελεύθερος χώρος, ο οποίος εξασφαλίζει απρόσκοπτη κίνηση και άνετη διαμονή για πολλούς ανθρώπους.
  • Καλός φωτισμός. Τοπικό θα διευκολύνει το έργο, και η γενική θα διασκορπιστεί το φως, τονίζοντας τη ζεστασιά της κατάστασης.
  • Εργονομικός σχεδιασμός. Οι συσκευές και τα κομμάτια επίπλων που σχεδιάζονται λαμβάνοντας υπόψη την ανθρώπινη ανατομία είναι πιο βολικά για χρήση.

Η συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα σάς επιτρέπει να βελτιστοποιήσετε ακόμα και τον πιο περιορισμένο χώρο.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Χώρος εργασίας κουζίνας

Μέθοδοι ζωνών

Συμβατικά, οι αρχές της τοποθέτησης των συσκευών και των επίπλων στην κουζίνα μπορούν να χωριστούν σε 4 κύριους τύπους: νησί, σχήμα U, γραμμικό και σχήμα L.

Το νησί

Μια παρόμοια τεχνική συνίσταται σε μια χωριστή διάταξη ενός μέρους του εξοπλισμού και των επικοινωνιών. Κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών, το νησί μπορεί να χρησιμεύσει ως τραπεζαρία, επιπλέον αποθηκευτικός χώρος (χάρη στα ενσωματωμένα συρτάρια και ράφια) και περιλαμβάνει επίσης εστία ή νεροχύτη. Ωστόσο, η μέθοδος έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα: δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μικρή κουζίνα.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Γραμμική διάταξη

Ο γραμμικός σχεδιασμός του χώρου εργασίας της κουζίνας είναι ο συνηθέστερος τύπος, είναι αξιοσημείωτος η διαρρύθμιση κατά μήκος ενός τοίχου των πλαισίων εργασίας, τα κύρια τμήματα των επίπλων και των οικιακών συσκευών. Η γραμμικότητα είναι βολική για άτομα που περνούν πολύ χρόνο μαγειρέματος, αλλά το αδύναμο σημείο τους είναι το ελάχιστο των ανοικτών επιφανειών. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να μετακινούνται συνεχώς από το τραπέζι στη σόμπα ή το νεροχύτη, το οποίο είναι δύσκολο σε μια μικρή περιοχή.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Ταυτόχρονα, μια κουζίνα με παράθυρο πάνω από την επιφάνεια εργασίας θα μετατρέψει την έλλειψη διάταξης σε αξιοπρέπεια.

Εγκαθιστώντας μια σόμπα ή ένα φούρνο μικροκυμάτων μπροστά από αυτό θα εξοικονομήσει στην αγορά ενός ακριβού κουκούλα, επειδή το παράθυρο θα παρέχει γρήγορο αερισμό.

Χάρη στο παράθυρο, ο φωτισμός του χώρου εργασίας στην κουζίνα είναι απαραίτητος μόνο στο σκοτάδι και η διακόσμηση του παραθύρου με μια ρωμαϊκή κουρτίνα και τα ζωντανά φυτά θα το καταστήσει το επίκεντρο του δωματίου.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Χώρος εργασίας κουζίνας

Άλλες επιλογές

Η επόμενη συχνότητα χρήσης ήταν οι μέθοδοι σχεδιασμού σε σχήμα P και L. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από τον λεγόμενο κανόνα τριγώνου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το νεροχύτη, το ψυγείο και η σόμπα συνδυάζονται σε μια μικρή ζώνη, που βρίσκεται στις κορυφές ενός φανταστικού τριγώνου. Επιπλέον, η απόσταση μεταξύ των αντικειμένων πρέπει να είναι 1,2-2,7 m, διαφορετικά, οι επιπλέον κινήσεις είναι αναπόφευκτες, περιπλέκοντας τη διαδικασία μαγειρέματος. Παρόλο που η μέθοδος λειτουργεί εδώ και αρκετές δεκαετίες και παραμένει σχετική, εναπόκειται στους ιδιοκτήτες να αποφασίσουν ποια κουζίνα θα γίνει.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Φωτισμός

Ένας σημαντικός παράγοντας στη λειτουργικότητα είναι ο φωτισμός του χώρου εργασίας στην κουζίνα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα προϊόντων φωτισμού. Μια ποικιλία τύπων και μορφών σας επιτρέπει να τα τοποθετήσετε αρμονικά στο εσωτερικό κάθε στυλ. Τα τελευταία χρόνια, οι σχεδιαστές και αρχιτέκτονες προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από τους παραδοσιακούς πολυελαίους ως τη μόνη πηγή φωτός συνδυάζοντας φωτιστικά πολλών σχεδίων.Τα πιο επιτυχημένα περιλαμβάνουν κηλίδες και λωρίδες LED. Οι τελευταίοι εκτιμούνται από πολλούς καταναλωτές, σημειώνοντας τις θετικές τους πτυχές:

  • ασφάλεια και ανθεκτικότητα ·
  • εφαρμογή σε οποιαδήποτε περιοχή.
  • λογική τιμή.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Η συσκευή δεν χρειάζεται χρόνο για να ζεσταθεί, ενεργοποιώντας την πλήρη φωτεινότητα από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Ο φωτισμός LED για την κουζίνα δεν είναι μόνο πρακτικός, αλλά και όμορφος. Λόγω της ποικιλίας των χρωμάτων, μπορεί να συνδυαστεί με τον τόνο του περιβάλλοντος και η δυνατότητα τοποθέτησης ακριβώς πάνω από τον πίνακα εργασίας το καθιστά σχεδόν καθολικό.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Δεν είναι λιγότερο βολικό οι προβολείς. Λόγω του κινητού σχεδιασμού των περισσότερων μοντέλων, η ρύθμιση της κατεύθυνσης του φωτός δεν είναι δύσκολη. Ο αριθμός και η θέση των εξαρτημάτων ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή του δωματίου.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Η επιλογή του δαπέδου στο χώρο εργασίας της κουζίνας απαιτεί επίσης προσοχή. Κατά την αγορά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη το κλίμα, την παρουσία των παιδιών στο διαμέρισμα, την κατηγορία τιμών των προϊόντων και τις αισθητικές τους ιδιότητες. Η επικάλυψη δαπέδου πρέπει να καθαρίζεται αβίαστα, να είναι ανθεκτική στην υγρασία και να μην γλιστράει. Ο τελευταίος παράγοντας είναι ιδιαίτερα σημαντικός όταν τοποθετούνται πλακάκια στο πάτωμα.

Εξοπλισμός

Ένα σημαντικό καθήκον είναι η βέλτιστη χρήση ολόκληρης της χρήσιμης περιοχής και η εξάλειψη των "τυφλών" ζωνών. Το καλύτερο από όλα, τα ενσωματωμένα έπιπλα και οι κινητές μονάδες το κάνουν αυτό. Είναι δυνατό να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας 2 συσκευές αντί για τη συνηθισμένη σόμπα: φούρνο και εστία.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Σε μια μικρή κουζίνα όπου μετράει κάθε μέτρο, είναι λογικό να διαιρείται ο χώρος σε επίπεδα. Το επάνω μέρος, που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια εργασίας, αποτελείται από χώρους αποθήκευσης, ράγες οροφής και ερμάρια, πάνω στο τελευταίο, εάν είναι επιθυμητό, ​​τοποθετούνται μανδύες. Το κάτω μέρος περιλαμβάνει κλειστά ράφια και συρτάρια.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Πρώτα απ 'όλα, ο χώρος εργασίας στην κουζίνα είναι εξοπλισμένος με τις επιθυμίες της οικοδέσποινας. Η σωστή προσέγγιση για τη διευθέτηση των επίπλων διευκολύνει όχι μόνο τη διαδικασία μαγειρέματος, αλλά και τον καθαρισμό. Είναι πολύ πιο πρακτικό εάν όλα τα στοιχεία της κατώτερης σειράς ταιριάζουν μεταξύ τους και βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Ποδιά

Το τμήμα του τοίχου μεταξύ των επιπέδων των επίπλων κουζίνας είναι μια ποδιά που την προστατεύει από την είσοδο σωματιδίων λίπους και υγρασίας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος, ενώ εξυπηρετεί ως διακοσμητικό στοιχείο, οπότε θα πρέπει να προσεγγίσετε προσεκτικά την επιλογή του. Το μέσο ύψος της ποδιάς είναι 60 cm, αλλά στην περίπτωση που υπάρχει κουκούλα πάνω από τη σόμπα, η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 75-80 cm.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Οι ποδιές για τον χώρο εργασίας κατασκευάζονται από διάφορα υλικά.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Κεραμικά πλακάκια και πλακάκια πορσελάνης

Κεραμικά πλακίδια και πλακάκια πορσελάνης είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές. Τα πλεονεκτήματά τους περιλαμβάνουν πλούσια υφή και χρώματα, αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες και προσιτή τιμή. Κατά την αγορά κεραμιδιών για ποδιά πρέπει να προτιμώνται δείγματα με μη πορώδη επιφάνεια. Διαφορετικά, η σκόνη θα συσσωρευτεί στις μικροσκοπικές οπές της με την πάροδο του χρόνου.

Χώρος εργασίας κουζίνας

MDF του σκάφους

Ένα πλαστικό MDF πάνελ είναι κατάλληλο αν οι προσόψεις της κουζίνας έχουν τελειώσει με τον ίδιο τρόπο. Το πλαστικό είναι οικονομικό για τον προϋπολογισμό και έχει μέτρια αντίσταση στην υγρασία.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Γυαλί

Το γυαλί είναι μια από τις πιο μοντέρνες μορφές διακόσμησης, που εκτιμώνται από πολλούς καταναλωτές. Ο υαλοπίνακας είναι υγιεινής, εύκολος στην εγκατάσταση και καθαρισμός. Απλό ή διακοσμημένο με εκτύπωση με εκτύπωση φωτογραφιών, φαίνεται εντυπωσιακό σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Δυστυχώς, το υλικό έχει πολλά μειονεκτήματα. Είναι πολύ πιο ακριβό από τα κεραμίδια, χάσει τη διαφάνεια μετά από αρκετά χρόνια, και μόνο ένας επαγγελματίας μπορεί να κάνει τρύπες στο ποτήρι για τις επικοινωνίες.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Ανοξείδωτο ατσάλι

Από ανοξείδωτο χάλυβα, μια φορά που χρησιμοποιείται μόνο σε εστιατόρια, βρίσκεται όλο και περισσότερο στο εσωτερικό των ιδιωτικών κατοικιών. Αυτή η δημοτικότητα δεν είναι τυχαία, επειδή ο χάλυβας είναι φθηνός, ανεπιτήδευτος στη συντήρηση και ανθεκτικός στη μηχανική βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο. Επιπλέον, ο φωτισμός του χώρου εργασίας στην κουζίνα θα το κάνει "παιχνίδι" το βράδυ.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Τεχνητή πέτρα

Η τεχνητή πέτρα είναι ένα άλλο υλικό που ικανοποιεί την ομορφιά και την πρακτικότητα, αλλά τα πιο ακριβά από αυτά που παρουσιάζονται. Είναι ανθεκτικό, ανέχεται τον υγρό καθαρισμό χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες. Οι μικροπυρήνες ή οι γρατζουνιές που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου απλώς γυαλίζονται και δημιουργούνται τεμαχισμένα κομμάτια. Για να δημιουργήσετε ένα ενιαίο σύνολο, οι σχεδιαστές προτείνουν να συνδυάσετε μια ποδιά με έναν πάγκο τεχνητής πέτρας.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Το χρωματικό σχήμα αυτής της λεπτομέρειας εξαρτάται άμεσα από το πώς υποτίθεται ότι θα διακοσμήσει το εσωτερικό. Εάν το κύριο αντικείμενο θα είναι ένα ράφι με πιάτα, αναμνηστικά ή νεκρή φύση που κρέμονται στον τοίχο, είναι πιο ενδεδειγμένο να φτιάξετε μια ποδιά κουζίνας με σίγαση των τόνων.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Επιλογή στυλ

Οι τελευταίες τάσεις στον κόσμο της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού είναι ένα μείγμα διαφορετικών κατευθύνσεων και η ευκολία παραμένει η μοναδική αμετάβλητη προϋπόθεση. Παρά τη δέσμευση των trendsetters για εκλεκτικισμό, υπάρχουν πολλά στυλ που έχουν βρει την εφαρμογή τους στο εσωτερικό της κουζίνας.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Το κλασικό είναι κατάλληλο για όσους εκτιμούν την ευγένεια και την πίστη στις παραδόσεις. Χαρακτηρίζεται από ζεστές αποχρώσεις τοίχων και προσόψεων διακοσμημένα με φυσικό ξύλο ή καπλαμά.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Η υψηλή τεχνολογία διαθέτει σύνθεση από γυαλί και μέταλλο. Πάγκοι από χάλυβα, αφθονία από διαφανές και παγωμένο γυαλί στο σχεδιασμό επίπλων, καθώς και προφανής ασυμμετρία θα προσελκύσουν τους οπαδούς του φουτουριστικού.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Το αγγλικό στιλ, πρώην μέρος της κλασσικής, στον 21ο αιώνα, μεγάλωσε σε μια ανεξάρτητη κατεύθυνση. Χαρακτηριστικό του χαρακτηριστικό ήταν ο σχεδιασμός της κουζίνας με ένα παράθυρο στο χώρο εργασίας, ξύλινα καλούπια και προσόψεις και τα ανοιχτά ράφια τουλάχιστον φαίνεται ότι οι σημερινές νοικοκυρές δεν είναι πολύ πρακτικές, αλλά θα αποδείξουν την ομορφιά των τραπεζαριών.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Η συμμόρφωση με όλα τα πρότυπα στο σχεδιασμό και τον εξοπλισμό μιας κουζίνας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια άνετη διαμονή σε αυτό για όλα τα μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των νεότερων.

Χώρος εργασίας κουζίνας

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)