Πώς να επιλέξετε την καλύτερη κουκούλα για την κουζίνα (18 φωτογραφίες)

Αναμφισβήτητα, κάθε κουζίνα χρειάζεται υψηλής ποιότητας και αξιόπιστο αερισμό. Για αυτόν τον σκοπό έχει σχεδιαστεί μια κουκούλα, η οποία βοηθά να κρατήσει τον αέρα της κουζίνας καθαρό, φρέσκο ​​και άοσμο. Ονομάζεται θόλος λόγω του σχήματος του, που μοιάζει με μικρό τρούλο, το οποίο συνήθως τοποθετείται πάνω από τη σόμπα, έτσι ώστε οι μυρωδιές να εξαφανίζονται αμέσως χωρίς ίχνος. Στο άρθρο, εξετάζουμε τα χαρακτηριστικά των κουκούλες, τα πλεονεκτήματα τους, τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου σχεδίου και τον τρόπο επιλογής του.

Κουκούλα σε μια μοντέρνα κουζίνα

Χαρακτηριστικά

Η κουκούλα είναι μια οικιακή συσκευή σχεδιασμένη να φιλτράρει τον αέρα στην κουζίνα. Ο απορροφητήρας αφαιρεί τέλεια τη σκόνη, τη βρωμιά, την καύση, την υπερβολική υγρασία και τις οσμές από τον αέρα. Το κεκλιμένο σχήμα θόλου είναι σε θέση να καταγράψει αξιόπιστα καπνούς και οσμές. Οι ενσωματωμένοι απορροφητήρες αφαιρούν όλες τις περιττές βρωμιές και καίγονται σωματίδια έξω από το δωμάτιο.

Κουκούλα στην κουζίνα

Κρέμα κουκούλα στην κουζίνα

Καφέ και άσπρο κουκούλα κουζίνας

Είδη

Εξετάστε τους κύριους τύπους κουκούλας.

Οι κουκούλες διαφέρουν ως προς τη μέθοδο εγκατάστασης:

 • Τζάκι. Παρόμοια σε συσκευή με εξαερισμό τζάκι. Συνήθως τοποθετείται σε έναν τοίχο πάνω από τη σόμπα.
 • Γωνία Είναι αρκετά σπάνιες, δημοφιλείς στη χώρα μας. Η γωνιακή κουκούλα έχει σχεδιαστεί για να φιλτράρει τον αέρα πάνω από μια σόμπα που βρίσκεται στη γωνία. Το ύψος τους μπορεί να ποικίλει, μπορεί να είναι είτε θολωτό είτε επίπεδο.
 • Νησί. Οι κουκούλες αυτού του τύπου μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε ευρύχωρες κουζίνες, όπου είναι δυνατόν να γίνει το νησί στη μέση με σόμπα. Αυτή η κουκούλα είναι συχνά εξοπλισμένη με ένα ειδικό γυαλί από γυαλί.
 • Εσοχή. Μια τέτοια κουκούλα είναι αρχικά ενσωματωμένη σε ένα σύνολο επίπλων κουζίνας. Άνετη, αρμονική εμφάνιση στο εσωτερικό. Αλλά το κόστος μιας μονάδας κουζίνας γίνεται πολύ πιο ακριβό.

Χρυσή κουκούλα στην κουζίνα

Τραπέζι τζάκι στην κουζίνα της Προβηγκίας

Κουκούλα μαύρης κεραμικής στην κουζίνα

Υλικό

Πώς να επιλέξετε μια κουκούλα για την κουζίνα, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές τους στο υλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Χρώματα:

 • Ανοξείδωτο ατσάλι. Εξαιρετικό υλικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό. Ένα μοντέλο κατασκευασμένο από αυτό μπορεί να είναι θολωτό, επίπεδο και κεκλιμένο.
 • Χάλυβα επικαλυμμένο με λευκό ή χρωματισμένο σμάλτο. Αυτό το μοντέλο μπορεί να επιλεγεί για κουζίνα οποιασδήποτε μορφής και εσωτερικού σχεδιασμού. Μπορούν να βαφτούν σε διαφορετικά χρώματα. Για παράδειγμα, ένα λευκό μοντέλο φαίνεται αρμονικό σε σχεδόν οποιοδήποτε χώρο.
 • Χάλυβα σε σκόνη επικαλυμμένη με ειδική σκόνη. Πιο ακριβό κουκούλα κουζίνας από εμαγιέ μοντέλο. Αλλά φαίνεται και πιο ευγενής και κομψό. Τα καλύτερα μοντέλα είναι ζωγραφισμένα με αυτόν τον τρόπο. Η πιο πρόσφατη μόδα είναι οι κλασικοί εσωτερικοί χώροι κουζίνας και οι μαύροι κουκούλες τους.
 • Πλαστικά Οι σύγχρονοι τύποι πλαστικών μπορούν να αντικαταστήσουν με επιτυχία ακόμα και μοντέλα χάλυβα στο εσωτερικό. Ειδικά αν συνδυάζονται με γυαλί.
 • Ένα δέντρο. Είναι λογικό να επιλέγετε μόνο εάν η κουζίνα σχεδιάζεται σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση στυλ. Όπου χρησιμοποιείται πολύ φυσικό ξύλο, για παράδειγμα, σε ρουστίκ στυλ ή σαλέ. Υπάρχουν ακόμη και κουζίνες με σόμπα διακοσμημένη με ξύλο.
 • Συνδυασμένο. Σε συσκευές αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται συνδυασμοί διαφόρων υλικών - χάλυβας και ξύλου, πλαστικού και χάλυβα κλπ.

Χαλύβδινο κουκούλα

Σμάλτο με κουκούλα

Μαύρο και χρυσό κουκούλα για την κουζίνα

Μέσω εργασίας

Πώς οι απορροφητήρες κουκούλας διαφέρουν ανάλογα με τη μέθοδο καθαρισμού:

 • Με εξωτερικό εξαερισμό. Αφαιρέστε τον μολυσμένο αέρα έξω από το διαμέρισμα, στο δρόμο. Αυτή η παράμετρος όπως το ύψος της δομής έχει μεγάλη σημασία εδώ.
 • Κυκλοφορούν.Σε αυτή την περίπτωση, η κουκούλα πάνω από τη σόμπα - τουλάχιστον γωνιακό, ακόμα και νησί - καθαρίζει τον αέρα της κουζίνας, περνώντας το από ένα ειδικό φίλτρο.
 • Μικτή. Είναι ικανά να αφαιρούν αέρα και να διέρχονται από φίλτρο. Τέτοιες κουκούλες κουζίνας είναι συνήθως πιο ακριβά, αλλά κάνουν καλύτερο καθαρισμό. Και καλύπτονται με γυαλί, θα προστατεύονται αξιόπιστα από πιτσιλιές και αιθάλη. Επομένως, αν επιλέξετε αυτήν την επιλογή, μπορεί να είναι η καλύτερη λύση.

Όμορφη μαύρη κουκούλα στην κουζίνα

Λευκή κουκούλα στην κουζίνα

Ρουστίκ κουκούλα στην κουζίνα

Πώς να επιλέξετε

Εξετάστε τα βασικά σημεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αγορά κουκούλας:

 • Η πιο δημοφιλής και κατάλληλη μορφή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο τύπος τζάκι. Μπορούμε να τα παρατηρήσουμε πάνω από τη σόμπα στις περισσότερες κουζίνες.
 • Βεβαιωθείτε ότι ο καυσαερίων σας είναι εξαεριζόμενος. Η παρουσία του εγγυάται σταθερή ροή καθαρού αέρα από το δρόμο, η οποία θα αντικαταστήσει το παλιό, "χρησιμοποιημένο".
 • Οι κουκούλες ανοξείδωτου χάλυβα θεωρούνται οι πιο ανθεκτικές και αξιόπιστες. Αυτό το υλικό είναι σε θέση να αντέξει όλες αυτές τις πιτσιλιές, σταγόνες, ζεστό ατμό που προέρχονται από πιάτα μαγειρέματος. Ωστόσο, το χρώμα ενός τέτοιου μοντέλου σε οποιοδήποτε εσωτερικό μπορεί να είναι μόνο ένα - το χρώμα του ανοξείδωτου χάλυβα. Αλλά τώρα οι κουκούλες κουζίνας με γυαλί είναι ήδη διαθέσιμες, οι οποίες είναι επίσης αξιόπιστα προστατευμένες από πιτσιλιές και σταγόνες.
 • Εάν επιλέξετε ένα μοντέλο χρώματος, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μοντέλο βαμμένο με μέθοδο σκόνης, αντί για σμάλτο. Αυτή η μέθοδος ζωγραφικής είναι πιο αξιόπιστη.
 • Προσπαθήστε να επιλέξετε ένα μοντέλο έτσι ώστε το στυλ του να ταιριάζει με το στυλ της κουζίνας. Το ύψος του και άλλες παράμετροι πρέπει επίσης να ταιριάζουν αρμονικά στο εσωτερικό.

Κουκούλα με κουκούλα για την κουζίνα

Σημαντικές παράμετροι:

 • Απόδοση. Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική απόχρωση στην οποία πρέπει να δοθεί αρχική προσοχή. Η απόδοση εξαρτάται από το πόσο η συσκευή μπορεί να αντλεί κυβικά μέτρα αέρα ανά ώρα, περνώντας την από μόνη της. Ο καλύτερος δείκτης είναι 200-250 μονάδες. Για ένα μοντέλο που λειτουργεί με ένα φίλτρο, αυτή είναι η πλέον κατάλληλη μετρική. Εάν ο αγωγός είναι εξωτερικός, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα μοντέλο χωρητικότητας τουλάχιστον 300 μονάδων.
 • Εάν η κουζίνα είναι μικρή, το ύψος της είναι μικρό, και η οικογένεια είναι μικρή, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνει με μια συσκευή μονού τύπου. Η γωνιακή κουκούλα μπορεί επίσης να είναι μονοκινητήριο. Εάν συχνά πρέπει να μαγειρέψετε κουζίνα μεγάλου μεγέθους, τότε απαιτείται μια πιο ισχυρή μονάδα με δύο κινητήρες.
 • Εάν υπάρχει έλλειψη αέρα στην κουζίνα - και εάν υπάρχουν πλαστικά, σφιχτά τοποθετημένα παράθυρα, αυτό ισχύει πάντοτε, είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε ένα μοντέλο με εξωτερικό αγωγό αέρα. Αυτό θα παρέχει φρέσκο ​​αέρα στην κουζίνα.
 • Όσο για τα φίλτρα, μπορούν να είναι δύο τύπων: απορροφητικό άνθρακα και μακροχρόνια απορρόφηση λίπους. Τα φίλτρα μίας χρήσης κατασκευάζονται από ειδικά επεξεργασμένες ίνες άνθρακα. Παρέχουν τέλεια τη μυρωδιά, την καύση, τον καπνό και άλλα λεπτά αιωρήματα από τον αέρα. Απαιτούν τακτική αντικατάσταση. Η αντικατάσταση απαιτείται όταν το φίλτρο είναι ήδη γεμάτο και δεν είναι σε θέση να εκτελέσει αποτελεσματικά τη δουλειά του. Τα μακροχρόνια φίλτρα απορρόφησης λίπους που κατασκευάζονται από μέταλλο χρησιμεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μερικές φορές απαιτούν πλύσιμο. Αλλά καλύπτονται με γυαλί, δεν θα χρειαστεί πάρα πολύ πλύσιμο. Η καλύτερη επιλογή, εάν η κουκούλα μπορεί να εγκαταστήσει φίλτρα και των δύο τύπων. Σε αυτή την περίπτωση, θα εξασφαλιστεί η καλύτερη διήθηση αέρα στο εσωτερικό της κουζίνας σας.

Μεγάλη κουκούλα στην κουζίνα

Σύγχρονη μεγάλη κουκούλα στην κουζίνα

Κομψή μεταλλική κουκούλα στην κουζίνα

Κουκούλα από χάλυβα για την κουζίνα

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)