Καλοριφέρ δαπέδου: μέθοδοι εγκατάστασης, πλεονεκτήματα και πιθανά μειονεκτήματα (22 φωτογραφίες)

Η τοποθέτηση ή αντικατάσταση των συσκευών θέρμανσης πρέπει να ληφθεί μέριμνα το καλοκαίρι ή στις αρχές του φθινοπώρου, όταν η αντικατάστασή τους δεν θα είναι κρίσιμη. Η ίδια η διαδικασία θα πρέπει να προσεγγιστεί πολύ προσεκτικά, αφού υπολογίσετε ποιες μπαταρίες, καλοριφέρ ή θερμοσίφωνες θα είναι πιο χρήσιμες από την άποψη της αποδοτικότητας και της οικονομίας για το σπίτι σας. Αυτό το άρθρο θα διευκολύνει την επιλογή του τύπου και του τύπου των μπαταριών: θα προσπαθήσουμε να παρέχουμε πλήρεις και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους τύπους συσκευών θέρμανσης καλοριφέρ, τα κύρια πλεονεκτήματα και τα χαρακτηριστικά χρήσης τους.

Καλοριφέρ αλουμινίου δαπέδου

Λευκό ψυγείο δαπέδου

Οι κύριοι τύποι συσκευών θέρμανσης

Συμβατικά, οι μπαταρίες του ψυγείου χωρίζονται σε διάφορους τύπους σύμφωνα με τη μέθοδο στερέωσης:

 • Θερμαντικά σώματα θέρμανσης δαπέδου;
 • Χτισμένο σε ένα πάτωμα?
 • Τοίχου
 • Πτυσσόμενες σανίδες.

Και για διάφορους τύπους υλικών από τα οποία κατασκευάζονται:

 • Εγκαταστάσεις θερμάνσεως χάλυβα.
 • Αλουμίνιο;
 • Καλοριφέρ από χυτοσίδηρο.
 • Διμεταλλικό.

Διμεταλλικό ψυγείο δαπέδου

Μαύρο ψυγείο δαπέδου

Καλοριφέρ δαπέδου: πλεονεκτήματα και χαρακτηριστικά εγκατάστασης

Οι σχεδιαστές εσωτερικών χώρων θεωρούν ότι αυτός ο τύπος συσκευής θέρμανσης είναι ένας από τους καλύτερους, καθώς οι μπαταρίες που τοποθετούνται στο πάτωμα μπορούν να καλυφθούν ή να ενσωματωθούν διακριτικά στο περιβάλλον.

Η τοποθέτηση ενός θερμαντήρα δαπέδου πραγματοποιείται μέσω της στερέωσης τύπου μπουλονιού. Αυτή η συναρμολόγηση που είναι εύκολο στη χρήση χαρακτηρίζεται από αυξημένη αξιοπιστία και ανθεκτικότητα.

Εφόσον το ύψος και το μήκος της μπαταρίας μπορούν να αλλάξουν, το στήριγμα δαπέδου είναι ιδανικό για καταστήματα, γραφεία ή σπίτια όπου υπάρχουν πανοραμικά τζάμια ή παράθυρα που βρίσκονται κοντά στο πάτωμα. Για να βελτιωθεί η εμφάνιση, οι εγκαταστάσεις θέρμανσης δαπέδων συχνά μεταμφιέζονται ως αντικείμενα εσωτερικής διακόσμησης: για παράδειγμα, είναι ενσωματωμένα σε κοίλα ξύλινα κουτιά, τα οποία χρησιμοποιούνται στο μέλλον ως καθίσματα. Αυτή η μέθοδος εγκατάστασης θα φαίνεται καλή στις αίθουσες αναμονής των νοσοκομείων και των σιδηροδρομικών σταθμών.

Καλοριφέρ από χυτοσίδηρο

Καλοριφέρ καλοριφέρ

Παροχές θέρμανσης: το ρομπότ και τα πλεονεκτήματα αυτής της διάταξης

Τα συστήματα θέρμανσης νερού που τοποθετούνται στο πάτωμα θερμαίνουν γρήγορα τον αέρα που διέρχεται μεταξύ των πλακών της μπαταρίας. Το στρώμα θερμού αέρα αυξάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο βαρύτερος κρύος αέρας ρέει στη θέση του, έτσι ώστε με τον τρόπο λειτουργίας του να είναι μια συμβατική διάταξη μεταφοράς. Αυτά είναι τα καλύτερα θερμαντικά σώματα για πανοραμικά παράθυρα: πρώτον, είναι αόρατα, δεύτερον, θερμαίνουν γρήγορα μεγάλους όγκους αέρα και, τρίτον, εμποδίζουν την είσοδο εξωτερικών μαζών ψυχρού αέρα.

Λάδι καλοριφέρ δαπέδου

Τοποθέτηση θερμαντήρα δαπέδου

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των συστημάτων θέρμανσης τοίχου

Το κύριο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα τοποθέτησης της μπαταρίας σε οποιοδήποτε ύψος. Η συνολική σταθερότητα της προσαρτημένης δομής εξαρτάται από το μπλοκ συναρμολόγησης και την αντοχή του φέροντος τοίχου.Παρόλο που οι κατασκευαστές προσπαθούν να καταστήσουν τις μονάδες ανθεκτικές στη φθορά και ανθεκτικότητα όσο το δυνατόν, είναι αυτές που συχνά σπάνε και αποτυγχάνουν, γι 'αυτό και αυτός ο τύπος εγκατάστασης μπαταριών θέρμανσης θεωρείται ως ο πλέον αναξιόπιστος.

Χαρακτηριστικά εγκατάστασης και λειτουργίας των εγκαταστάσεων θέρμανσης

Δύο τύποι εξαρτημάτων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικών καλοριφέρ: πρόκειται για πλαστικούς σωλήνες στους οποίους θα ρέει ζεστό νερό και μικρά πτερύγια ή πλάκες διαφόρων μετάλλων σε ύψος και πλάτος. Εγκαθιστούν τις συσκευές θέρμανσης που βρίσκονται ακριβώς κάτω από το επίπεδο των παραθύρων, πιο κοντά στο πάτωμα. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ζεσταθούν τα σπίτια στα οποία τα παράθυρα είναι πολύ χαμηλά. Για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σοφίτες.

Κατά την εγκατάσταση θερμαντικών σκελετών, αξίζει να θυμηθούμε δύο σημαντικούς περιορισμούς: πρώτον, η πίεση του νερού μέσα στο σωλήνα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τρεις ατμοσφαιρικές και, δεύτερον, τροφοδοτείται νερό με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από ογδόντα πέντε βαθμούς. Αυτές οι αποχρώσεις οφείλονται στην ποιότητα του υλικού των σωλήνων, αν παραμεληθούν, τότε το πλαστικό απλά θα σκάσει ή θα σπάσει.

Χαμηλό ψυγείο δαπέδου

Καλοριφέρ πάτωμα δαπέδου

Συσκευές θέρμανσης χάλυβα

Ο χάλυβας, ως υλικό για θερμαντικά σώματα, χρησιμοποιείται συχνότερα σε συμβατικές εγκαταστάσεις θέρμανσης πάνελ τύπου δαπέδου ή τοίχου. Είναι τα πιο προσιτά στην τιμή και αρκετά αποδοτικά στην εργασία. Λειτουργούν σαν τα θερμαντικά σώματα που είναι ενσωματωμένα στο πάτωμα: ο αέρας μεταξύ των πλακών θερμαίνεται και ανεβαίνει, οι ροές ψυχρού αέρα έρχονται να το αντικαταστήσουν.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των θερμαντήρων χάλυβα:

 • Χαμηλή τιμή
 • Ταχεία θέρμανση του εσωτερικού αέρα.
 • Οικονομική κατανάλωση ενέργειας τόσο σε ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα όσο και σε εγκαταστάσεις νερού.
 • Για τη δημιουργία θερμαντήρων πάνελ, χρησιμοποιείται χάλυβας υψηλής ποιότητας και ανθεκτικός στη φθορά, έτσι θα διαρκέσει πολύς χρόνος.
 • Τα υπόλοιπα εξαρτήματα κατασκευάζονται από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Μειονεκτήματα:

 • Οι εκδόσεις νερού των θερμαντήρων δεν ανέχονται το εσωτερικό σφυρί νερού λόγω του μικρού πάχους των τοίχων του χάλυβα.
 • Κατά την αποστράγγιση του νερού κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, οι εσωτερικές πλευρές των νευρώσεων έρχονται σε επαφή με τον αέρα, λόγω του οποίου οξειδώνονται και εμφανίζεται σκουριά.
 • Δεδομένου ότι ο αέρας θερμαίνεται πολύ γρήγορα, τα ρεύματα ενδέχεται να εμφανιστούν στο δωμάτιο.

Καλοριφέρ δαπέδου κάτω από το παράθυρο

Καλοριφέρ θέρμανσης δαπέδου

Καλοριφέρ πλακών

Συστήματα θέρμανσης αλουμινίου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι μπαταρίες αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται μόνο για αυτόνομες συσκευές θέρμανσης λόγω ορισμένων περιορισμών: δεν αντέχουν την πίεση νερού του γενικού συστήματος θέρμανσης και οξειδώνονται γρήγορα από μέσα λόγω χαμηλής ποιότητας νερού που οδηγεί σε εσωτερική διάβρωση επιφάνειες.

Σύμφωνα με τη μέθοδο παραγωγής, τα θερμαντικά σώματα αλουμινίου χωρίζονται σε δύο τύπους:

 • Cast. Εξωτερικές πλάκες ή νευρώσεις χύνεται από κράμα αλουμινίου.
 • Εξώθηση. Μέρη της μπαταρίας εξωθούνται από ένα μόνο φύλλο αλουμινίου σε ειδικές εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των θερμαντήρων αλουμινίου είναι τα ίδια, ανεξάρτητα από τη μέθοδο κατασκευής. Το μόνο πράγμα που διαφέρουν οι μπαταρίες από τα μοντέλα εξώθησης είναι η τιμή και το ελάχιστο, το οποίο δεν είναι τόσο σημαντικό για τον τελικό πελάτη.

Καλοριφέρ δαπέδου με σχάρα

Ενσωματωμένο ψυγείο

Ατσάλινο ψυγείο δαπέδου

Τα κύρια πλεονεκτήματα των θερμαντήρων αλουμινίου:

 • Ελαφρύ βάρος. Αυτό είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για τα τοίχο τοποθετημένα καλοριφέρ, έτσι είναι συνήθως κατασκευασμένα από κράμα αλουμινίου?
 • Καλή διάχυση θερμότητας.
 • Ακόμη και μεγάλα δωμάτια θερμαίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται για αυτόνομα συστήματα θέρμανσης, τα περισσότερα μοντέλα κατασκευάζονται με χειροκίνητη ρύθμιση της μεταφοράς θερμότητας, η οποία πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών ελεγκτών.

Μειονεκτήματα:

 • Το εύθραυστο υλικό και ο κίνδυνος εσωτερικής διάβρωσης οδηγούν σε μείωση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού: κατά μέσο όρο, τα καλοριφέρ αλουμινίου χρησιμοποιούνται όχι περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια.
 • Η δυνατότητα μικροσυστοιχιών και διαρροών είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μπαταριών που κατασκευάζονται από άλλες πρώτες ύλες.
 • Οι ανεξέλεγκτες υπερτάσεις πίεσης ή οι υδροσόκοι οδηγούν σε καταστροφικές συνέπειες.

Καλοριφέρ δαπέδου με θερμοστάτη

Σωλήνας καλοριφέρ δαπέδου

Γωνιακό καλοριφέρ

Θερμαντικά σώματα από χυτοσίδηρο

Μια φθηνή και αξιόπιστη συσκευή θέρμανσης που είναι εξοικειωμένη με όλους τους κατοίκους του μετα-σοβιετικού χώρου: τα καλοριφέρ από καουτσούκ πάτωμα μπορούν να βρεθούν παντού. Οι βαριές μπαταρίες θερμαίνονται αργά: το βάρος και ο χρόνος θέρμανσης είναι δύο από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα. Αλλά υπηρετούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια 50ετής θητεία για αυτούς είναι ο κανόνας. Πρόσφατα, οι μπαταρίες χυτοσιδήρου ρετρό έχουν γίνει δημοφιλείς, η παραγωγή και οι πωλήσεις τους έχουν ήδη εδραιωθεί στο εξωτερικό. Τέτοιες μπαταρίες φαίνονται κομψή και όμορφη και είναι σε θέση να διακοσμήσουν το εσωτερικό πολλών ιδιωτικών σπιτιών.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των θερμαντήρων από χυτοσίδηρο:

 • Μακροχρόνια λειτουργία.
 • Αντοχή στη διάβρωση.
 • Μετά το κλείσιμο, διατηρούν τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Μειονεκτήματα:

 • Βαρύ βάρος.
 • Αργά θερμαίνετε.

Καλοριφέρ δαπέδου στο μπάνιο

Vintage καλοριφέρ

Ενσωματωμένο ψυγείο δαπέδου

Διμεταλλικά θερμαντικά σώματα

Μπαταρίες κατασκευασμένες από σύνθετο υλικό, κυρίως για την κατασκευή χάλυβα και αλουμινίου. Το πρώτο στοιχείο είναι για τη δημιουργία εσωτερικών σωλήνων, το δεύτερο για εξωτερικά πτερύγια που εκπέμπουν θερμότητα. Αυτή η ρύθμιση σας επιτρέπει να κάνετε ισχυρές και ανθεκτικές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Οι διμεταλλικές συσκευές θέρμανσης κατασκευάζονται στο εξωτερικό, επομένως είναι αρκετά ακριβές.

Τα κύρια πλεονεκτήματα των θερμαντήρων διμεταλλικών:

 • Υψηλή απορρόφηση θερμότητας.
 • Αντοχή σε υδροσόκ και εσωτερικές πιέσεις.
 • Οικονομική κατανάλωση εξαρτημάτων θέρμανσης.
 • Γρήγορη εγκατάσταση.

Μειονεκτήματα: υψηλό κόστος.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθούμε σε αυτόνομους ψύκτες πετρελαίου. Οι εγκαταστάσεις δαπέδου αυτού του τύπου δεν εξαρτώνται από το δημόσιο σύστημα θέρμανσης και θα είναι χρήσιμες σε εκείνη την περίοδο του έτους, όταν δεν είναι ακόμα ενεργοποιημένη. Δυστυχώς, οι ηλεκτρικές μπαταρίες λαδιού καταναλώνουν πολλή ενέργεια και δεν μπορούν να θεωρηθούν οικονομικές πηγές θέρμανσης.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)