Παροχή θέρμανσης νερού: πλεονεκτήματα και δυνατότητες (22 φωτογραφίες)

Τα θερμά δάπεδα έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή. Εγκαθίστανται σε ιδιωτικά σπίτια και σε απλά διαμερίσματα, σε λότζια και σε μπάνια. Χρησιμοποιούνται για θέρμανση ή για απλή ενεργοποίηση κατά διαστήματα.

Υδρομασάζ στο μπαλκόνι

Υποβρύχιο δάπεδο για σκυρόδεμα

Τα δάπεδα που θερμαίνονται με νερό ξεχωρίζουν μεταξύ τους: φαίνονται πιο βολικά για χρήση, αλλά ταυτόχρονα έχουν και πολλά χαρακτηριστικά. Για να καταλάβετε γιατί, πρέπει να καταλάβετε λεπτομερώς.

Ξύλινη ενδοδαπέδια θέρμανση κάτω από το δέντρο

Ζεστό ξύλινο πάτωμα

Τα κύρια υπέρ και τα κατά

Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης δαπέδου είναι πολλά. Ανάμεσά τους, είναι συνηθισμένο να αναφέρουμε:

 • Ευεξία και ευεξία. Οποιαδήποτε ενδοδαπέδια θέρμανση είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη μπαταρία θέρμανσης, η οποία κάνει ευχάριστο το περπάτημα στο χειμώνα κρύο, το οποίο είναι ευχάριστο να βρεθεί με ένα βιβλίο και το οποίο μπορείτε να αφήσετε ακόμη και τα μικρότερα παιδιά χωρίς φόβο ψυχρού.
 • Ομοιόμορφη κατανομή θερμότητας οριζόντια. Εάν μια συνηθισμένη μπαταρία θερμαίνει μόνο στο παράθυρο, τότε ένα δάπεδο θερμού νερού θερμαίνει όλο το δωμάτιο ομοιόμορφα, χωρίς να αφήνει κρύες γωνίες.
 • Ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας κάθετα. Εάν χρησιμοποιείτε μια συνηθισμένη μπαταρία, θερμός αέρας συσσωρεύεται κάτω από το ταβάνι, και ρίχνει βόλτα στο πάτωμα, τότε ένα νερό θερμαινόμενο δάπεδο στο σπίτι δεν επιτρέπει αυτό.
 • Λιγότερη απώλεια θερμότητας μέσω της οροφής. Εάν η οροφή είναι κρύα (και το χειμώνα είναι σίγουρα κρύα), ο ζεστός αέρας που ανεβαίνει σε αυτό δροσίζει γρήγορα. Αλλά ο θερμός αέρας που ανεβαίνει από το πάτωμα του νερού έχει μικρότερη διαφορά θερμοκρασίας με την οροφή, πράγμα που σημαίνει λιγότερη απώλεια θερμότητας.
 • Λιγότερο ρεύματα. Ακόμη και η θέρμανση θερμαίνει το δωμάτιο από αυτό το πρόβλημα.
 • Εύκολη φροντίδα. Το πλύσιμο της μπαταρίας είναι σχεδόν αδύνατο - είναι πολύ ενοχλητικό να φτάσετε στο πίσω μέρος της. Μια συσκευή θέρμανσης δαπέδου νερού κάνει εύκολη την σκούπισή της με ένα σφουγγαρίστρα ή ένα υγρό πανί.
 • Έλλειψη ξηρού αέρα. Το δάπεδο είναι ζεστό, όχι ζεστό, ο αέρας δίπλα του δεν στεγνώνει, κάτι που είναι σημαντικό για άτομα με ευαίσθητες αεραγωγούς.
 • Αισθητική. Η μπαταρία θέρμανσης δύσκολα μπορεί να ονομαστεί ένα πολύ όμορφο εξάρτημα που μπορεί να χωρέσει σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Είναι δύσκολο να την αποκρύψετε · χρειάζεστε φαντασία και μέσα. Υδρόγειο δάπεδα και δεν χρειάζεται να καλύψουν - ταιριάζουν τέλεια στο εσωτερικό.
 • Αποθήκευση. Τα ζεστά δάπεδα μπορούν να εξοικονομηθούν με θέρμανση - μπορούν να απενεργοποιηθούν σε μέρη όπου η θερμότητα δεν είναι ακόμα απαραίτητη.

Νερό με θερμαινόμενο δάπεδο σε ιδιωτικό σπίτι

Υδρομασάζ στο δάπεδο στο σαλόνι

Καθιστικό με ενδοδαπέδια θέρμανση

Αλλά εκτός από τους επαγγελματίες, υπάρχουν και μειονεκτήματα, τα οποία δεν είναι λιγότερο:

 • Ένα δωμάτιο με ενδοδαπέδια θέρμανση θα πρέπει να είναι μονωμένο επιπλέον. Αν οι απώλειες θερμότητας είναι πολύ υψηλές, τα δάπεδα θα γίνουν απλώς άχρηστα.
 • Δυσκολίες στην εγκατάσταση στο διαμέρισμα. Σε πολυκατοικίες, δεν επιτρέπεται επισήμως να εγκατασταθεί ένα θερμαινόμενο πάτωμα με νερό. Θα πρέπει να επισκεφθείτε το αρχιτεκτονικό κολλέγιο και να συγκεντρώσετε πολλά έγγραφα.
 • Το πάχος του σφραγίσματος για το δάπεδο που έχει θερμανθεί με νερό πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm στα δωμάτια που βρίσκονται πάνω από τον πρώτο όροφο και τουλάχιστον 20 cm στα δάπεδα του υπογείου. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το δωμάτιο και θα παράσχει πρόσθετο φορτίο στα δάπεδα.
 • Ακριβά υλικά. Το σύστημα θέρμανσης με καλοριφέρ είναι πολύ φθηνότερο. Επιπλέον, για την τοποθέτηση ενός θερμού δαπέδου για ένα άτομο που δεν είναι σίγουρος για τις ικανότητές του, είναι καλύτερο να προσκαλέσετε ειδικούς, οι οποίοι θα κοστίζουν επίσης χρήματα.
 • Πιθανούς κινδύνους για την υγεία.Η διαρκή διαμονή σε ένα δωμάτιο με θερμαινόμενο δάπεδο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις φλέβες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κιρσούς και άλλες δυσάρεστες ασθένειες.

Υπάρχει ένα ακόμη μειονέκτημα - μακριά από κάθε υλικό είναι κατάλληλο για να κάνει ένα πάτωμα για το πάτωμα του νερού από αυτό. Πρέπει να επιλέξετε με σύνεση.

Δάπεδα από πλακάκια

Ζεστό δάπεδο με κεραμικά πλακίδια

Απομιμήσεις δερμάτινων ενδοδαπέδιας θέρμανσης

Υλικά και τοποθεσία

Η κάλυψη για ένα δάπεδο με ζεστό νερό μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Οι πιο προφανείς επιλογές συμπίπτουν με τις πιο συνηθισμένες επενδύσεις δαπέδων γενικά.

Πλακάκι

Χάρη σε ένα συνδυασμό ιδιοτήτων, αυτή είναι η πιο λογική επιλογή. Μπορεί να κατασκευαστεί από φυσική ή τεχνητή πέτρα, αλλά οι ιδιότητες αυτού δεν αλλάζουν πάρα πολύ. Είναι ανθεκτικό στη φωτιά και το νερό, κάνει καλά και διατηρεί τη θερμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, με σωστή έγκαιρη φροντίδα, δεν είναι ευαίσθητο σε προσκολλημένα βακτήρια, μύκητες και μούχλα. Όταν θερμαίνεται, δεν εκπέμπει επιβλαβείς ενώσεις. Ένα από τα πλεονεκτήματα - με την εγκατάσταση ενός θερμαινόμενου με νερό δαπέδου κάτω από το κεραμίδι, μπορείτε να ρυθμίσετε εύκολα τη συνολική θερμοκρασία επιλέγοντας ένα πλακάκι κατάλληλου πάχους. Όσο πιο παχιά γίνεται, τόσο πιο δροσερό θα είναι το συνολικό αποτέλεσμα.

Ζεστό πάτωμα στην κουζίνα

Δέντρο

Μια πολύ πιο αμφιλεγόμενη επιλογή. Το ξύλο δεν ανέχεται την υγρασία, καίει καλά και προκαλεί κακή θερμότητα. Ακόμη χειρότερα, είναι πολύ ευαίσθητο στις ακραίες θερμοκρασίες και εάν το πάτωμα δεν είναι ανοιχτό συνεχώς, θα στεγνώσει και θα χαλαρώσει. Για να μειώσετε αυτή την πιθανότητα, θα πρέπει να επιλέξετε πυκνές, ασυνήθιστες ποικιλίες ξύλου που αντιστέκονται καλά στη συρρίκνωση. Αυτά είναι τικ, μπαμπού, τριανταφυλλιά, ακακία, δρυς. Επιπλέον, οι ράγες του ξύλινου δαπέδου πρέπει να είναι στενές, έτσι ώστε ο ζεστός αέρας να ανεβαίνει εύκολα μέσα από τις ρωγμές, και ένα δάπεδο με ζεστό νερό σε ένα ξύλινο σπίτι δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή ιδέα.

Ζεστό δάπεδο κάτω από μια ελασματοποιημένη σανίδα

Laminate ή χαλί

Εάν κάνετε τα πάντα σύμφωνα με την τεχνολογία, μια ενδοδαπέδια θέρμανση κάτω από το πάτωμα ταιριάζει απόλυτα. Το κύριο πράγμα είναι να παράσχει ένα κατάλληλο υπόστρωμα, και στη συνέχεια όλες οι ιδιότητες της επικάλυψης θα αποκαλυφθούν στο πιο θετικό φως.

Τα πλαστικά και τα χαλιά μπορούν εύκολα να μεταφέρουν θερμότητα, σε κάποιο βαθμό το διατηρούν, είναι ευχάριστα στην αφή και είναι ιδανικά για ένα νηπιαγωγείο. Ανθεκτικό στις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Το συμπέρασμα ότι μια θερμαινόμενη με νερό λινέλαιο είναι μια μεγάλη ιδέα, όπως ένα ζεστό δάπεδο κάτω από ένα έλασμα, είναι λάθος. Το λινοτάπημα κατασκευάζεται συνήθως από φθηνότερες ενώσεις που δεν ανέχονται τη θερμότητα - υπό την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας μπορούν να αρχίσουν να λιώσουν, να εκπέμπουν μια δυσάρεστη οσμή και ακόμη και να καταστούν επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Η ενδοδαπέδια θέρμανση δεν πρέπει να τοποθετείται κάτω από το λινέλαιο. Παρά τη φθηνότητα, δεν θα αποπληρωθεί.

Παροχή θέρμανσης νερού κάτω από το έλασμα

Όταν αποφασίζετε αν θα επιλέξετε ένα ζεστό δάπεδο αντί για πιο παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης, αξίζει επίσης να εξετάσετε πού θα εγκατασταθεί - παντού υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις.

Εγκατάσταση θέρμανσης δαπέδων νερού

Νερό θερμαινόμενο πάτωμα στο διαμέρισμα

Η κύρια απόχρωση είναι ο σκεπτικισμός των αρχών έναντι αυτών των πρωτοβουλιών. Διευκρινίζεται απλά: το νερό για το δάπεδο θα ληφθεί από ένα κοινό ανυψωτήρα, με αποτέλεσμα τα υπόλοιπα να εξασθενίσουν την πίεση και η θερμοκρασία να πέσει. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να κατασκευάσετε το δάπεδο με συγκεκριμένους τρόπους, ενεργώντας προσεκτικά και με αρμονία. Και, φυσικά, είναι ακόμα απαραίτητο να αποδείξουμε στις αρχές ότι η εγκατάσταση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όλους τους κανόνες και δεν θα βλάψει κανέναν. Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι δεν είναι όλα τα πρότυπα πατώματα ενός πολυώροφου κτιρίου μπορούν να αντέξουν ένα ζεστό δάπεδο.

Μεγάλο θερμομονωτικό δάπεδο

Ζεστό νερό σε ένα ιδιωτικό σπίτι

Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης έχει περισσότερη ελευθερία - είναι ελεύθερος να βάλει κεραμίδια σε ένα δάπεδο με ζεστό νερό ή να βάλει σε πλαστικοποιημένο υλικό σε ένα ζεστό δάπεδο, όταν και πώς ευχόμαστε. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε τι θα ζεσταθεί. Ο σχεδιασμός του θερμού δαπέδου σας επιτρέπει να το τοποθετήσετε:

 • στην κουζίνα - σε αυτή την περίπτωση, θα κάνει τη διαδικασία μαγειρέματος άνετη.
 • στο μπάνιο - θερμαινόμενο πάτωμα στο μπάνιο σας επιτρέπει να διασκεδάσετε μόνο όταν βγείτε από το ντους και μην πάρετε κρύο, στέκεστε σε ένα κρύο πλακάκι?
 • στο μπαλκόνι - το θερμαινόμενο με νερό νερό στο μπαλκόνι ή το θερμαινόμενο με το νερό δάπεδο στο μπαλκόνι σας επιτρέπει να πάρετε ένα μικρό μικρό δωμάτιο, κατάλληλο για αποθήκευση και για το θερμοκήπιο, και για ευχάριστες διακοπές χαλάρωσης.

Επιπλέον, μπορείτε να επεκτείνετε τη θέρμανση σε ολόκληρο το σπίτι αντί της συνήθους μεθόδου με τις μπαταρίες. Αλλά αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των ανθρώπων που είναι συνεχώς στο σπίτι.

Ζεστό δάπεδο για παρκέ

Τύποι υποδαπέδιας θέρμανσης

Οι τρόποι τοποθέτησης ενός θερμού νερού δεν είναι πολύ διαφορετικοί. Η βασική αρχή της λειτουργίας μιας θερμαινόμενης με νερό πατώματος παραμένει πάντοτε η ίδια: οι σωλήνες τοποθετούνται κάτω από το δάπεδο, οι οποίες, όταν είναι ενεργοποιημένες, γεμίζουν με ζεστό νερό. Μόνο οι αποχρώσεις διαφέρουν.

Ενδοδαπέδια θέρμανση

Το κλασσικό σύστημα υποδηλώνει ότι οι σωλήνες είναι γεμάτοι με υλικό που θα μεταφέρει θερμότητα και θα συγκρατεί τη θερμότητα και επιπλέον θα καθιστά αδύνατη τη διαρροή. Ένα υπόστρωμα τοποθετείται στην κορυφή, πάνω σε ένα κεραμίδι ή σε άλλο πάτωμα και ολόκληρο το σύστημα συνδέεται με την κύρια θέρμανση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το υποδάπεδο χύνεται πυκνά με σκυρόδεμα και το δάπεδο του νερού σταθεροποιείται.

Η διαδικασία της τοποθέτησης του νερού θέρμανση δαπέδου

Το σκυρόδεμα διοχετεύει θερμότητα καλά και το συγκρατεί, αλλά δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα πολυκατοικία - τα δάπεδα απλά δεν αντέχουν στο συνολικό βάρος.

Δάπεδο θερμαινόμενο με νερό στο υπνοδωμάτιο

Ηλεκτρικά δάπεδα

Στην περίπτωση αυτή, οι σωλήνες δεν είναι συνδεδεμένοι με το κύριο σύστημα. Απλώς βρίσκονται σε έναν ειδικό αγωγό ηλεκτρισμού, ο οποίος, όταν εφαρμόζεται ένα ρεύμα, αρχίζει να θερμαίνει το νερό. Αυτή η επιλογή είναι πολύ εύκολη στη χρήση: απλά συνδέστε την σε μια πρίζα για να λειτουργήσει.

Θέρμανση στο δάπεδο με νερό

Σύστημα δαπέδων

Το δάπεδο υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ενιαία βάση που να γεμίζει ολόκληρο το διάστημα μεταξύ των σωλήνων. Υπάρχει ένας ειδικός συνδετήρας στον οποίο έχουν εγκατασταθεί. Στην κορυφή, τοποθετείται επικάλυψη σε ένα δάπεδο με ζεστό νερό. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο εύκολη για τον πλοίαρχο, ο οποίος αποφάσισε να συγκεντρώσει ολόκληρη τη δομή με τα χέρια του. Αυτό συμβαίνει:

 • Πολυστυρένιο - σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούν πολυστυρόλιο, το οποίο είναι πολύ ελαφρύτερο από το σκυρόδεμα και δεν κρύβεται 10 εκατοστά, αλλά μόνο 3-4. Επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, η βάση τοποθετείται πρώτα, τότε οι αγωγοί αλουμινίου εισάγονται μέσα στις αυλακώσεις μέσα σε αυτήν και ήδη εισάγονται σωληνώσεις με νερό.
 • Ρακ και γρανάζι - σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται ξύλινες σχάρες, μεταξύ των οποίων εγκαθίστανται οι σωλήνες.

Εγκατάσταση δαπέδου με ζεστό νερό

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι εύκολο να επιλέξετε μια αυτόνομη θέρμανση νερού δαπέδου. Είναι εύκολο να βρεθεί ένας θερμοστάτης για το δάπεδο που έχει θερμανθεί με νερό, είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσετε ως κάλυμμα κουζίνας. Αλλά είναι εξίσου εύκολο να παραβιάσετε τους οικοδομικούς κώδικες, να ενεργείτε εσφαλμένα και να έχετε ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα: από την πλημμύρα, η οποία θα εξαλειφθεί χωρίς να μετατραπεί ολόκληρη η δομή, θα είναι πολύ δύσκολη.

Υδρομασάζ στο πάτωμα στο μπάνιο

Μόνο η ακρίβεια και η ευθύνη θα μας επιτρέψουν να φτιάξουμε το πάτωμα, το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, θα ευχαριστήσει τη ζεστασιά και την άνεση όλων των κατοίκων του σπιτιού.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)