Πώς να επιλέξετε μια κουκούλα: βασικές συστάσεις

Η κουκούλα είναι μία από τις πιο σημαντικές συσκευές στην κουζίνα. Χάρη σε αυτήν, η κουζίνα απαλλάσσεται από οσμές και επιβλαβείς αναθυμιάσεις που μπορεί να σχηματιστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Οι καπνοί αυτοί επηρεάζουν δυσμενώς όχι μόνο την ευημερία των κατοίκων, αλλά και το δωμάτιο: τοίχοι, οροφή, έπιπλα, οπότε η επιλογή της σωστής κουκούλας για μια σόμπα αερίου είναι ένα σημαντικό καθήκον. Υπάρχουν κάποιες αποχρώσεις εδώ, καθώς κάθε άποψη δίνει διαφορετική απόδοση για διαφορετικές συνθήκες εγκατάστασης και λειτουργίας.

Κουκούλα

Γιατί πρέπει να καθαρίσω τον αέρα με καπό καυσαερίων;

Κάθε οικοδέσποινα του σπιτιού γίνεται δυναμικά ιδιοκτήτης προσωπικού λογαριασμού, που αποδεικνύεται ότι είναι η κουζίνα. Αυτός είναι ένας καθημερινός χώρος εργασίας για όλους τους συμπατριώτες μας. Ενώ στο σπίτι, τα περισσότερα από τα κορίτσια περνούν εκεί.

Κουκούλα

Ο κλιματισμός στην κουζίνα επηρεάζει άμεσα την κατάσταση της υγείας. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, τα πάντα μολύνονται με σωματίδια τροφίμων που διαχωρίζονται όταν θερμαίνονται, για να μην αναφέρουμε τα προϊόντα καύσης. Ναι, και η ίδια η μυρωδιά μπορεί να φέρει δυσφορία, όχι μόνο σε σας, αλλά και σε γείτονες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την όρεξη και τη διάθεση. Και ένας αερισμός δεν θα λειτουργήσει. Είναι καλύτερο να συλλάβετε αμέσως τον αεριωμένο αέρα και να τον τραβήξετε έξω από το δωμάτιο. Εδώ θα χρειαστείτε τη βοήθεια της κουκούλας. Οι συμβουλές μας θα την βοηθήσουν να επιλέξει.

Κουκούλα

Ταξινόμηση Hood

Με λειτουργία καθαρισμού

Ο καθαρισμός μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους.

 • Χρησιμοποιώντας ειδικά ενσωματωμένα φίλτρα.
 • Εξαερισμός εξαγωγής, στον οποίο ο αέρας μετακινείται έξω από το δωμάτιο.

Ο καθαρισμός 100% παρέχεται από τη δεύτερη λειτουργία. Τέτοια συστήματα συνδέονται με έναν ειδικό αγωγό εξαερισμού ή καμινάδα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Επιπλέον, ένας επιπλέον αγωγός μπορεί να καταστρέψει το σχεδιασμό της κουζίνας σας.

Κουκούλα

Εάν αποφασίσετε ότι είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα φίλτρο καλύμματος, θα χρειαστεί να αγοράσετε κασέτες. Θα πρέπει να αλλάξουν όπως είναι απαραίτητο. Τα φίλτρα χωρίζονται σε χοντρό και λεπτό καθάρισμα. Οι πρώτες μοιάζουν με δίχτυα από επαναχρησιμοποιήσιμα μέταλλα, σωματίδια λίπους που τους καθυστερούν, μπορούν να πλυθούν. Πολλοί μπορούν να πλένονται στο πλυντήριο πιάτων, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφαιρέσετε με το χέρι το επίμονο λίπος.

Κουκούλα

Υπάρχει ένα πρόσθετο φίλτρο - ένα πλέγμα μιας χρήσης από συνθετικό υλικό, το οποίο πρέπει να αλλάζει περιοδικά. Τα λεπτά φίλτρα είναι φίλτρα άνθρακα, τα οποία αγοράζονται ξεχωριστά και απαιτούν επίσης αντικατάσταση με καινούργια. Ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας, η συχνότητα μετατόπισης κυμαίνεται από 4 έως 6 μήνες. Μοιάζουν με ένα δοχείο με ενεργό άνθρακα. Μπορούν επίσης να προστεθούν στοιχεία απολύμανσης: κατιονανταλλάκτες, ασήμι, ρητίνες ανταλλαγής ιόντων. Μερικές φορές τέτοια φίλτρα περιλαμβάνονται στο τυποποιημένο πακέτο.

Ορισμένες κουκούλες έχουν προειδοποιητικό σήμα σχετικά με την ανάγκη για αντικατάσταση και φροντίδα του φίλτρου. Επίσης στο ίδιο το αξεσουάρ μπορεί να υπάρχουν ειδικοί χαρακτήρες που θα εξαφανιστούν καθώς θα λερωθούν.

Με μέγεθος

Για να μάθετε πώς να επιλέξετε μια κουκούλα, πρέπει να βασιστείτε στις διαστάσεις της σόμπας. Ο εξοπλισμός δεν πρέπει να είναι μικρότερος από αυτόν, είναι καλύτερα να είναι μεγαλύτερος για τον αποτελεσματικό καθαρισμό του αέρα.Υπάρχουν πρότυπα μοντέλα για τη συσκευή: 120, 90, 60, 50 cm. και μη τυποποιημένες, αλλά η τελευταία επιλογή είναι εξαιρετικά σπάνια.

Απόδοση

Αυτή η παράμετρος δείχνει την ποσότητα αέρα που περνά μέσα από τη συσκευή σε μια ώρα. Μετρώντας σε κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με τα πρότυπα υγιεινής, όλος ο αέρας πρέπει να αλλάζεται τουλάχιστον 12 φορές την ημέρα.

Κουκούλα

Για να υπολογίσετε τον τρόπο με τον οποίο επιλέγετε τη σωστή κουκούλα για την κουζίνα σύμφωνα με αυτήν την παράμετρο, μπορείτε να πάρετε τον ακόλουθο τύπο: πολλαπλασιάστε την επιφάνεια κουζίνας με το ύψος της οροφής, στη συνέχεια με το 12 (συντελεστής εναλλαγής αέρα). Για παράδειγμα, για μια κουζίνα με χώρο 6 μέτρων και ύψος οροφής 2,5 μέτρων, είναι κατάλληλος εξοπλισμός με χωρητικότητα τουλάχιστον 234 κυβικών μέτρων ανά ώρα.

Κουκούλα

Με βάση τον όγκο εργασίας

Όταν επιλέγετε μια κουκούλα στην κουζίνα, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη μια τέτοια λεπτότητα όπως το επίπεδο θορύβου, επειδή στο δωμάτιο διανύεται πολύς χρόνος και δεν πρέπει να μετατραπεί σε πονοκέφαλο. Μεταξύ των ήχων εκπέμπουν όχι μόνο το θόρυβο του κινητήρα, αλλά και τον αέρα, ο οποίος κινείται σε εξοπλισμό όπως ο άνεμος. Ένας μεγάλος όγκος δημιουργείται λόγω πολλών λόγων.

 • Ο ηλεκτρικός κινητήρας ανήκει στα "δυνατά" μοντέλα.
 • Κακή κατεύθυνση ροής αέρα.
 • Εσφαλμένη σχεδίαση οπών στο φίλτρο.
 • Η παρουσία στερεών υλικών στο φίλτρο λίπους.

Στις σύγχρονες κουκούλες, οι ανεμιστήρες διαθέτουν μια ειδική δομή λεπίδων που επηρεάζει τη μείωση του θορύβου στη μέγιστη απόδοση.

Κουκούλα

Πώς να επιλέξετε μια κουκούλα για την κουζίνα με αυτό το κριτήριο; Δείτε τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.

Για κανονικές εσωτερικές δραστηριότητες, ο θόρυβος σε dB μπορεί να κυμαίνεται από 30 έως 50.

Όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο. Πάνω από 60 θα είναι αφόρητα στην κουζίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με την ισχύ της κουκούλας

Αυτή η παράμετρος χαρακτηρίζει όχι τόσο την παραγωγικότητα της συσκευής όσο την αποτελεσματικότητά της. Η ισχύς της κουκούλας για την κουζίνα είναι η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται για τη λειτουργία ηλεκτρικών κινητήρων, φωτισμού και άλλων ηλεκτρονικών εξαρτημάτων. Ο κύριος αριθμός κουκούλας έχει διάφορους τρόπους λειτουργίας του κινητήρα. Για τα μοντέλα αυτά, οι κατασκευαστές θα υποδείξουν όχι μόνο τη μέγιστη κατανάλωση ισχύος, αλλά και τις ενδιάμεσες τιμές.

Κουκούλα

Μέσω της διαχείρισης

Ποιο κάλυμμα είναι καλύτερο από αυτό το κριτήριο; Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, δεδομένου ότι πρόκειται για γεύση. Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι διαχείρισης.

 • Πλήκτρο (με κυρτό κουμπί).
 • Touch ηλεκτρονικά (μη κυρτά κουμπιά).
 • Slide-slide (έχει μηχανικό οριζόντιο διακόπτη).

Οι σύγχρονες συσκευές δεν κάνουν πλέον με μηχανικά κουμπιά. Επιπλέον, αυτό δεν προβλέπει αναβαθμισμένη ηλεκτρονική πλήρωση. Τώρα, κατά τον έλεγχο, μπορείτε να προσαρμόσετε τις λειτουργίες του κινητήρα, τον οπίσθιο φωτισμό, τις επιδόσεις, αν υπάρχει, τη λειτουργία μιας λυχνίας υπεριωδών απολυμάνσεων. Όλα αυτά συμβάλλουν όχι μόνο στην ευκολία χρήσης αλλά και στην οικονομική απόδοση.

Κουκούλα

Πρόσθετες λειτουργίες

Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με πρόσθετα χαρακτηριστικά που διευκολύνουν επίσης το μαγείρεμα και τη διαμονή στην κουζίνα ως σύνολο:

 • Διάρκεια ενεργοποίησης της συσκευής. Δηλαδή, μία φορά την ώρα η κουκούλα λειτουργεί για 5 λεπτά, έτσι ώστε ο καθαρός αέρας να κυκλοφορεί όλο το εικοσιτετράωρο. Η ισχύς που χρησιμοποιείται είναι ελάχιστη.
 • Η εναπομένουσα διαδρομή του ανεμιστήρα. Αυτό εξασφαλίζει τη λειτουργία του καπό μετά την απενεργοποίηση. Το χρονικό διάστημα είναι από 5 έως 15 λεπτά. Ο αέρας καθαρίζεται πλήρως μετά το μαγείρεμα.
 • Για τους ίδιους σκοπούς, χρησιμοποιείται ένας ηλεκτρονικός χρονοδιακόπτης, αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
 • Ενσωματωμένο ρολόι.
 • Σχεδόν όλα τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με οπίσθιο φωτισμό. Δεν επηρεάζει τον εξαερισμό, αλλά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος είναι απαραίτητη και βολική προσθήκη.

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, οι λαμπτήρες αλογόνου και οι λαμπτήρες φθορισμού (αυτή είναι μια λιγότερο κοινή επιλογή) χρησιμοποιούνται ως πηγή φωτός σε κουκούλες. Είναι κλειστά με γυαλί παγωμένο ή διάχυτο.Η πιο φθηνή επιλογή είναι με λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλλά οι συσκευές με λάμπες αλογόνου είναι πιο οικονομικές λόγω της μικρής ποσότητας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον εαυτό σας με τους βολβούς.

Κουκούλα

Σχεδιασμός

Κλασική (παραδοσιακή) κουκούλα

Αυτή είναι μια κρεμαστή επιλογή, η οποία είναι εγκατεστημένη στον τοίχο πάνω από την εστία, και ένα κρεμαστό ντουλάπι κουζίνας βρίσκεται ήδη πάνω από την κουκούλα. Τα πλεονεκτήματα της συσκευής περιλαμβάνουν συμπαγή. Τέτοιες συσκευές συνήθως διαθέτουν φίλτρα ακρυλικού λίπους. Η κύρια λειτουργία είναι η ανακυκλοφορία του αέρα.

Κουκούλα

Προκειμένου να διατηρηθούν καλύτερα τα μικρά σωματίδια, το μοντέλο θα πρέπει να μην διαθέτει προσωπικό με φίλτρα άνθρακα μίας χρήσεως. Αυτή είναι η πιο φθηνή επιλογή με την οποία η οσμή εξουδετερώνεται μόνο εν μέρει. Υπάρχουν πιο δαπανηρές συσκευές στις οποίες υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης ενός κυματοειδούς σωλήνα. Με αυτή τη λειτουργία, ο αέρας θα καθαρίζεται καλύτερα, ώστε να μπορείτε να περάσετε λιγότερα σε φίλτρα άνθρακα. Για μια μεγαλύτερη περιοχή σύλληψης αέρα, οι ειδικές οροφές είναι κατασκευασμένες από γυαλί ή πλαστικό.

Κουκούλα

Ενσωματωμένο καπό

Είναι τοποθετημένο απευθείας σε ένα κρεμαστό ντουλάπι πάνω από τη σόμπα. Τις περισσότερες φορές, έχουν ένα συρόμενο πάνελ, λόγω του οποίου αυξάνεται η επιφάνεια εργασίας της εισαγωγής αέρα. Αυτό έχει θετική επίδραση στη διευκόλυνση της διαχείρισης της συσκευής, καθώς και στην αύξηση της απόδοσής της.

Κουκούλα

Δύο κινητήρες και φίλτρα λίπους πολλαπλών στρώσεων αποτελούν τον βασικό εξοπλισμό. Η τιμή τους δεν είναι πολύ υψηλότερη από την κρέμονται κουκούλες, οπότε αν αποφασίσετε ποιο μοντέλο να επιλέξετε από αυτές τις δύο, δώστε προτίμηση σε αυτές.

Θόλος (τζάκι) κουκούλες

Η διαφορά τους είναι ότι μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο και την οροφή πάνω από τη σόμπα. Θεωρούνται τα πιο αποτελεσματικά στην αφαίρεση των καπνών. Το όνομα "mantelpiece" τους δόθηκε λόγω του γεγονότος ότι το σχήμα του θόλου είναι παρόμοιο με το σύστημα εξάτμισης του τζακιού. Διακρίνονται επίσης σε τρεις τύπους: μεταλλικά, μεταλλικά με γυαλί, κλασικές κουκούλες από ξύλο ή με φυσικό ξύλο.

Μπορείτε να επιλέξετε μια κουκούλα σε οποιοδήποτε σχέδιο, καθώς είναι διαφορετική. Είναι πολύ μοντέρνο τώρα να αποκτήσουμε δημιουργικά μοντέλα υψηλής τεχνολογίας.

Μερικές φορές το τμήμα πρόσληψης σε τέτοιες συσκευές γίνεται κεκλιμένο - αυτό αυξάνει ελαφρώς την καλλιεργούμενη περιοχή και επίσης ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόσκρουσης στη συσκευή.

Κουκούλα

Γωνιακή κουκούλα

Αυτό είναι επίσης ένα είδος θόλου. Διαφέρει από το ότι έχει ένα ειδικό σχήμα του σώματος, το οποίο σας επιτρέπει να το εγκαταστήσετε στη γωνία της κουζίνας. Συνήθως υπάρχουν λίγες γωνιακές κουκούλες, αφού η αγορά ενός τέτοιου καπό είναι συνήθως ένα απαραίτητο μέτρο όταν δεν είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε ένα άλλο μοντέλο.

Κουκούλα

Με αυτή τη γνώση, η επιλογή κουκούλας είναι εύκολη για εσάς. Καταβάλλετε κάθε προσπάθεια και η ιδανική συσκευή θα σας ευχαριστήσει για πολλά χρόνια.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)