Πώς να επιλέξετε ένα φούρνο: επισκόπηση των κύριων παραμέτρων

Οι περισσότερες γυναίκες αγαπούν να χαρούν την οικογένειά τους με την προετοιμασία του κάτι νόστιμο. Αρωματικά τραγανά αρτοσκευάσματα θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από κάθε μέλος της οικογένειας. Αν το σπίτι μυρίζει τις πίτες της μαμάς, κέικ, ψημένο κρέας, τι καλύτερα;

Σήμερα, για να ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία, η μητέρα δεν χρειάζεται να ζεσταίνει το φούρνο, απλώς επισκεφθείτε το κατάστημα με οικιακές συσκευές, επειδή η τεχνολογική πρόοδος μας προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία μοντέρνων φούρνων. Φυσικά, για να κάνετε μια αγορά, πρέπει πρώτα να μάθετε πώς μπορείτε να επιλέξετε έναν βοηθό για τον εαυτό σας, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με το ψήσιμο γλυκών και επεξεργασίας θερμικής επεξεργασίας διαφόρων πιάτων για να τροφοδοτήσει με γούστο την οικογένεια.

Ηλεκτρικός ή φούρνος αερίου: πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Δεν είναι εύκολο να δώσετε συμβουλές σχετικά με την πηγή ενέργειας που θα πρέπει να είναι ο φούρνος στην κουζίνα, επειδή όλοι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και ο καθένας έχει τις δικές του συνήθειες και προτιμήσεις, οπότε απλά πρέπει να περιγράψετε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες κάθε επιλογής.

Ένας φούρνος αερίου έχει τους υποστηρικτές του λόγω της σχετικής φθηνότητας του, και ακόμη και η συχνή εργασία του δεν θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ένα αναμφισβήτητο πλεονέκτημα είναι ότι ο κλίβανος είναι σε θέση να λειτουργεί όταν συνδέεται με έναν κύλινδρο αερίου. Έτσι, μπορεί να λειτουργήσει σε εξοχική κατοικία. Αυτό είναι όπου τα πλεονεκτήματα των φούρνων αερίου έληξε.

Περαιτέρω, εάν συγκρίνουμε τις συσκευές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρώτος θα χάσει σε οτιδήποτε άλλο, αφού ο ηλεκτρικός φούρνος έχει αισθητά μεγαλύτερο σύνολο λειτουργιών. Σε ένα ποιοτικό προϊόν, ακόμα και αν δεν είναι το πιο ακριβό, υπάρχουν πολλά προγράμματα θέρμανσης, υπάρχει επίσης και ένας τρόπος μεταφοράς, αλλά είναι αλήθεια ότι ο μετρητής ηλεκτρικού ρεύματος θα γυρίσει γρήγορα, λυγίζοντας πολλές κιλοβατώρες, επειδή αυτά τα μοντέλα έχουν πολλή ισχύ.

Σήμερα στην πώληση υπάρχουν μοντέλα στα οποία ο ηλεκτρικός φούρνος συνδέεται με ένα διπλό λέβητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ενσωματωμένη μια γεννήτρια ατμού και παρέχεται ένα δοχείο για την παροχή νερού. Υπάρχουν επίσης φούρνοι που διαθέτουν ένα κοινό περίβλημα με φούρνο μικροκυμάτων. Αυτός ο συνδυασμός ηλεκτρικών οικιακών συσκευών συνεπάγεται πολλά πλεονεκτήματα.

Όταν μια μικρή κουζίνα είναι εξοπλισμένη με οικιακές συσκευές, τότε οι ιδιοκτήτες της θα πρέπει να επιλέξουν τον κατάλληλο φούρνο. Τα μικροσκοπικά ηλεκτρικά προϊόντα χαρακτηρίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι μεγαλύτεροι "συγγενείς" τους.

Επιτραπέζιο mini φούρνο

Μια ευρεία επιλογή κάθε κατηγορίας μοντέλων φούρνου επιτρέπει την αγορά ενός μοντέλου που οι ιδιοκτήτες θα θεωρούν την καλύτερη επιλογή. Εάν οι άνθρωποι θέλουν να μαγειρεύουν και να αποθηκεύουν, τότε ένας φούρνος φυσικού αερίου είναι πιο κατάλληλος για αυτούς. Και σε περίπτωση που δίνεται έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων, τότε επιλέγοντας ένα ηλεκτρικό προϊόν, θα είστε πιο ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Φούρνος αερίου: επιλογές επιλογής

Έχετε αποφασίσει και επικεντρώθηκε στην έκδοση αερίου; Δεν είστε βέβαιοι πώς να επιλέξετε ένα φούρνο αερίου; Η ερώτηση, φυσικά, δεν είναι απλή, διότι αυτός ο οικιακός εξοπλισμός κοστίζει πολλά χρήματα και επηρεάζει την ποιότητα των πιάτων που προετοιμάζουν οι οικοδέσποινες.Ωστόσο, σήμερα κάθε κατάστημα οικιακών συσκευών είναι έτοιμο να σας προσφέρει ένα φούρνο αερίου με εξαιρετικά χαρακτηριστικά: εργονομικό, με λειτουργίες προστασίας και βοηθητικό συγκρότημα.

Για να κάνετε την καλύτερη επιλογή, πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις απλές προτάσεις:

 • Πρώτον, προσέξτε το πλάτος του μοντέλου. Όταν η κουζίνα είναι μεγάλη, τότε μπορείτε να χτίσετε σε ένα φούρνο οποιουδήποτε μεγέθους, και αν όχι, τότε θα πρέπει να επιλέξετε ένα μίνι φούρνο.
 • Στο μοντέλο αερίου, ο τύπος ελέγχου είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Σχεδόν όλα τα προϊόντα διαθέτουν μηχανικό σύστημα ελέγχου, αποτελούνται από κουμπιά και λαβές, αλλά μερικές φορές υπάρχουν επίσης ρυθμίσεις αφής.
 • Ένας φούρνος αερίου είναι κλασικός ή έχει πολλές λειτουργίες. Τα σύγχρονα προϊόντα είναι απαραίτητα εξοπλισμένα με πρόσθετα χαρακτηριστικά. Πρόκειται για αυτόματη ανάφλεξη, ροή αέρα μεταφοράς, διάφορους βαθμούς θέρμανσης, σχάρα και άλλα. Η παρουσία αυτών των λειτουργιών κάνει την εργασία της οικοδέσποιης πιο άνετη.
 • Φροντίστε να ασχοληθείτε με την ασφαλή λειτουργία του φούρνου σας όταν πρόκειται για φυσικό αέριο. Υπάρχει μια λειτουργία που απενεργοποιεί το αέριο σε περίπτωση πυρόσβεσης. Ονομάζεται έλεγχος αερίου. Μια επιπλέον χρήσιμη συσκευή θα είναι μια ψυχρή πόρτα, η οποία έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει όλα τα μέλη της οικογένειας από εγκαύματα.
 • Κάθε οικογένεια, όταν αποκτά φούρνο αερίου, πρέπει να αποφασίσει εάν θα είναι ανεξάρτητη ή ενσωματωμένη. Εάν επιλέξετε ένα ανεξάρτητο μοντέλο, αυτό θα σας επιτρέψει να διανείμετε αποτελεσματικότερα τον χώρο στην κουζίνα και να έχετε ένα προϊόν με πιο ελκυστικό σχεδιασμό. Με τις ενσωματωμένες συσκευές, πρέπει να σκεφτείτε πώς να επιλέξετε τη σωστή κουζίνα αερίου. Όταν αγοράζετε τα πάντα μαζί, εκτός από το φούρνο, αξίζει να προσέχετε την ποσότητα και την ποιότητα των καυστήρων.

Γνωρίσαμε τις πιο σημαντικές παραμέτρους και δυνατότητες των φούρνων αερίου. Ένα επαρκές σύνολο λειτουργιών στο τμήμα μεσαίων τιμών σας επιτρέπει να μαγειρεύετε γρήγορα και με ευχαρίστηση ένα γεύμα σε έναν επιλεγμένο φούρνο.

Ηλεκτρικός φούρνος: τι χρειάζεται να γνωρίζετε κατά την επιλογή

Παρά την καλή λειτουργία του φούρνου αερίου, τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι ακόμα πιο δημοφιλή, αλλά ας δούμε πώς να επιλέξετε έναν ηλεκτρικό φούρνο για να παρέχουμε στον εαυτό μας έναν αξιόπιστο βοηθό στην κουζίνα.

Όταν αγοράζετε ένα ηλεκτρικό φούρνο, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιες λειτουργίες και χαρακτηριστικά θα είναι χρήσιμες σε μια συγκεκριμένη νοικοκυρά και για την οποία είναι προτιμότερο να μην πληρώνετε υπερβολικά:

 • Όπως και με ένα φούρνο αερίου, πρέπει να γνωρίζετε το ακριβές πλάτος του μοντέλου. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι το πλάτος των 60 cm, αλλά εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να επιλέξετε τόσο ευρύτερα όσο και στενότερα προϊόντα. Τα ύψη και τα βάθη είναι τα ίδια για όλες τις περιπτώσεις.
 • Ένα υποχρεωτικό σύνολο προγραμμάτων περιλαμβάνει έναν ρυθμιστή θέρμανσης και έναν χρονοδιακόπτη - η παρουσία τους είναι ήδη επαρκής για υψηλής ποιότητας θερμική επεξεργασία των πιάτων, αλλά πρόσθετα χαρακτηριστικά του μοντέλου επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και προσθέτουν ποικιλία.
 • Ένα πολύ χρήσιμο πρόσθετο χαρακτηριστικό είναι ο ανιχνευτής θερμοκρασίας. Αυτή είναι μια τέτοια συσκευή που μετρά τη θερμοκρασία απευθείας στο επεξεργασμένο προϊόν.
 • Οι ηλεκτρικοί φούρνοι είναι συνήθως εξοπλισμένοι με ηλεκτρομηχανικό ή ηλεκτρονικό έλεγχο. Κάθε τύπος ελέγχου έχει τα δικά του πλεονεκτήματα: ο πρώτος είναι αξιόπιστος και εύκολος στη χρήση και ο δεύτερος - επιτρέπει τον προγραμματισμό του προϊόντος για μια συγκεκριμένη εργασία.
 • Στην οθόνη, ανεξάρτητα από το μοντέλο, είναι δυνατή η παρακολούθηση της διαδικασίας λειτουργίας του.
 • Η ασφάλεια στον φούρνο συνίσταται στην παρεμπόδιση προγραμμάτων από τυχαία κλικ, γυαλί από συγκολλημένα φύλλα, λειτουργία εξαναγκασμένης εμφύσησης, αυτόματη απενεργοποίηση και άλλα.
 • Στα σύγχρονα μοντέλα, υπάρχουν συστήματα για την αφαίρεση ρύπων από την τεχνική. Σε ένα τέτοιο φούρνο, θα λειτουργήσει μια μέθοδος πυρόλυσης ή καταλυτικού καθαρισμού.Η πρώτη μέθοδος καίει τη ρύπανση και η δεύτερη αποσυντίθεται σε δύο συνιστώσες: άνθρακα και νερό. Στη συνέχεια, η επιφάνεια εργασίας του προϊόντος σκουπίζεται με μια χαρτοπετσέτα.
 • Μερικές φορές οι κατασκευαστές είναι ευχαριστημένοι με ένα μεγάλο αριθμό επιπλέον χαρακτηριστικών. Πρόκειται για μια διαγώνια σχάρα, μορφές και δίσκους ψησίματος από γυαλί, τηλεσκοπικούς οδηγούς, ένα σύστημα προειδοποίησης με τη βοήθεια του ήχου και άλλα.

Έχουμε εξοικειωθεί με τις δυνατότητες ενός φούρνου ενός ηλεκτρικού τύπου τροφίμου, έτσι ώστε το προϊόν που θα επιλέξετε να σας επιτρέπει να απολαύσετε σπιτικά γευσιγνώστες με στοματικό πότισμα και υγιεινά πιάτα.

Ποιο χαρακτηριστικό θα χρειαστείτε;

Λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες των φούρνων αερίου και ηλεκτρικών φούρνων, έχουμε ήδη δει έναν κατάλογο λειτουργιών που ενσωματώνονται σε σύγχρονα μοντέλα. Τώρα ήρθε η ώρα να τα γνωρίσετε με περισσότερες λεπτομέρειες.

Πολυλειτουργικοί φούρνοι ... Τι καλύπτεται με αυτό το όνομα;

Σήμερα, εκτός από διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας, υπάρχουν ξεχωριστά αυτόματα προγράμματα για τη θερμική επεξεργασία των πιάτων. Είναι επίσης σε ηλεκτρονικά ελεγχόμενους φούρνους. Σε ηλεκτρομηχανικά μοντέλα, οι λειτουργίες της τεχνολογίας ενεργοποιούνται από απλά κουμπιά ή περιστροφικά κουμπιά, αλλά αυτή η μέθοδος ελέγχου έχει επίσης πολλούς οπαδούς, ειδικά ηλικιωμένους.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, ο φούρνος μπορεί επίσης να είναι στο ρόλο ενός φούρνου μικροκυμάτων ή ενός διπλού λέβητα. Σε περίπτωση σύνδεσης του φούρνου με τη μονάδα μικροκυμάτων, είναι δυνατό να μειωθεί ο χρόνος για το μαγείρεμα μεμονωμένων πιάτων, και αν "δύο σε ένα" είναι ένας φούρνος με ένα διπλό λέβητα, τότε η ποικιλία των παρασκευασμένων πιάτων επεκτείνεται.

Η ροή αέρα μεταφοράς είναι μια πολύ κοινή προσθήκη στους σύγχρονους φούρνους. Αυτό καθιστά δυνατή τη διανομή της θερμοκρασίας σε ολόκληρο τον εσωτερικό όγκο του φούρνου για πιο ομοιόμορφη θέρμανση του παρασκευασμένου πιάτου. Μαζί με τη λειτουργία ψύξης, ψησίματος, απόψυξης, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εντατική θέρμανση.

Παρέχεται σε σύγχρονα προϊόντα και χρήσιμα εργαλεία όπως χρονοδιακόπτη και αισθητήρα (αισθητήρας θερμοκρασίας). Ο χρονοδιακόπτης ενημερώνει το τέλος της διαδικασίας μαγειρέματος για αυτό το πιάτο με ένα ηχητικό σήμα και ο αισθητήρας ελέγχει τη θερμοκρασία μέσα στο προϊόν που υφίσταται θερμική επεξεργασία. Τα δεδομένα σχετικά με τις αλλαγές στη θέρμανση πιάτων μπορούν να εμφανιστούν στην ψηφιακή οθόνη.

Η ασφάλεια επιτυγχάνεται με τη θερμομόνωση. Οι πόρτες στο φούρνο έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην ζεσταίνονται λίγο έξω. Ωστόσο, δεν έχουν όλα τα μοντέλα αυτό το χαρακτηριστικό. Υπάρχει επίσης μια κλειδαριά στο φούρνο από παιδιά. Το πτυσσόμενο φύλλο ψησίματος βοηθά επίσης στην ασφαλή λειτουργία της συσκευής, επειδή οι οδηγοί επιτρέπουν την αφαίρεση του φύλλου ψησίματος χωρίς να το κρατάτε.

Η υδρόλυση ή ο καθαρισμός επιφάνειας πυρόλυσης διατίθεται μόνο σε ηλεκτρικά προϊόντα. Η απομάκρυνση των υδρολυτικών μολυντών λειτουργεί όταν χύνεται νερό στο φρεάτιο. Όταν θερμαίνεται η συσκευή, το λίπος και ο ατμός βρίσκονται στο τηγάνι. Η επεξεργασία πυρόλυσης περιλαμβάνει την καύση μολυσματικών ουσιών. Ως αποτέλεσμα, η τέφρα θα πρέπει να σκουπιστεί με μια πετσέτα.

Ενσωματωμένοι φούρνοι: συστάσεις για επιλογή

Ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να είναι τόσο ηλεκτρικό όσο και αέριο. Οι ενσωματωμένοι φούρνοι μπορούν να είναι είτε εξαρτημένοι είτε ανεξάρτητοι. Αυτό σημαίνει ότι στην πρώτη έκδοση ο πίνακας ελέγχου είναι ένας και τα κουμπιά ελέγχου για το φούρνο και την εστία τοποθετούνται σε αυτό. Στη δεύτερη περίπτωση, υπάρχουν δύο πίνακες ελέγχου: στην επιφάνεια με τις δικές τους εστίες, και χωρίζονται στον ενσωματωμένο φούρνο. Όλες οι άλλες λειτουργίες των φούρνων έχουν ήδη περιγραφεί.

Εντοιχιζόμενο φούρνο

Αφού εξοικειωθείτε με τις δυνατότητες των σύγχρονων φούρνων, μπορείτε να κάνετε αγορές με ασφάλεια. Με μια καλή επιλογή, οι νοικοκυρές θα έχουν έναν βοηθό για πολλά χρόνια. Και αφήστε το άρωμα ψήσιμο και άλλα διαφορετικά καλούδια να ακουστούν στο σπίτι σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)