Pelargonium σπίτι: μια ταραχή των χρωμάτων στο εσωτερικό (24 φωτογραφίες)

Ένα φυτό που κατάγεται από τη Νότια Αφρική κατέκτησε την ευρωπαϊκή ήπειρο τον 16ο αιώνα. Pelargonium ή γεράνια (Geraniums οικογένεια) έχει γίνει από καιρό το αγαπημένο μας εσωτερικό και μπαλκόνι φυτών.

Pelargonium στο μπαλκόνι

Λευκό πελαργόνιο

Διαχέεται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά. Αγαπούν το γεράνι για διακοσμητικά, ανεπιτήδευτα, απλά πολλαπλασιασμό και φαρμακευτικές ιδιότητες. Και υπάρχουν τόσοι τύποι και ποικιλίες που ο καθένας μπορεί να επιλέξει για τη γεύση και το χρώμα του.

Pelargonium σε σκυρόδεμα

Ανθισμένο pelargonium

Χαρακτηριστικά της ταξινόμησης του pelargonium

Στον κόσμο δεν υπάρχει αρμονική ταξινόμηση του pelargonium σε ομάδες, είδη και ποικιλίες. Υπάρχουν ταξινομήσεις που προτείνονται από διαφορετικούς κτηνοτρόφους, αλλά καμία από αυτές δεν μπορεί να ονομαστεί τέλεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τον περασμένο αιώνα έχουν εκτραφεί πολλές νέες ποικιλίες: νάνοι και ποικίλες μορφές, με δίχρωμα και διπλά λουλούδια.

Pelargonium στο ντεκόρ ενός κήπου σπιτιού

Pelargonium στην αυλή του σπιτιού

Τις περισσότερες φορές, το pelargonium χωρίζεται στις ακόλουθες ομάδες:

 • Zonal.
 • Κοινό ή μπαλκόνι.
 • Μεγάλα άνθη (ανθοφορία) ή βασιλική.
 • Άγγελοι
 • Μοναδικό.

Αρωματικό pelargonium ξεχωρίζει ως ξεχωριστή ομάδα, η οποία δεν διαφέρει στην όμορφη ανθοφορία, αλλά έχει λαξευμένα φύλλα. Σε μεγαλύτερο βαθμό, μπορεί να αποδοθεί σε διακοσμητικές μορφές φύλλων. Αλλά αυτή η διαίρεση είναι υπό όρους, αφού τα αρωματικά πελαργόνια είναι διαφορετικά είδη.

Το γεώτρηση γεράνι θεωρείται ξεχωριστή ομάδα, αλλά και πάλι μεταξύ αυτών των φυτών υπάρχουν κισσός και αρωματικά. Θα γνωρίσουμε τις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες αυτής της κοινής και ανεπιτήδευτης κουλτούρας δωματίου. Έτσι, αντιπροσωπεύουμε ποικιλία pelargonium.

Γεράνι

Pelargonium σε ένα δοχείο

Pelargonium στο εσωτερικό του καθιστικού

Royal Pelargonium: το πρόσωπο του "μπλε αίματος"

Το πιο δημοφιλές pelargonium, οι ποικιλίες των οποίων έχουν μοναδικότητα και διακοσμητικότητα. Το βασιλικό pelargonium ανήκει στα μεγάλα άνθη - ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και εκλεπτυσμένους αντιπροσώπους του είδους. Όμορφα κυματιστά πέταλα και διάμετρο λουλουδιού 4-6 εκ. Διακρίνει αυτό το είδος από άλλες ωραίες ανθισμένες μορφές. Αυτό είναι πιθανώς γιατί είναι το πιο ιδιότροπο και απαιτητικό των καλλιεργητικών συνθηκών:

 • μετά την ρίζα των μοσχευμάτων, ανθοφορία αρχίζει μόνο στο δεύτερο έτος?
 • δεν αναπτύσσεται στον ανοιχτό αέρα, στους μπροστινούς κήπους?
 • η ανθοφορία διαρκεί μόνο 3-4 μήνες.
 • το χειμώνα, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία + 11-13C σε έντονο φως, αλλιώς το καλοκαίρι το φυτό δεν ανθίζει?
 • την άνοιξη χρειάζεται μεταμόσχευση, πυρετός και βαρύ πότισμα.

Royal pelargonium στο σπίτι απαιτεί μια ιδιαίτερη στάση, αν και οι περισσότερες άλλες ποικιλίες είναι εύκολο να αναπτυχθούν.

Pelargonium στο σαλόνι

Χωριό Pelargonium

Pelargonium Pelargonium: αμπελιώδης ομορφιά

Οι πελματιαίοι, λεπτόκοκκοι, διακλαδισμένοι μίσχοι σας επιτρέπουν να ορίσετε αυτό το φυτό στην ομάδα των αμπελώνων. Το Pelargonium pelargonium διακρίνεται από μια σαρκώδη και γυαλιστερή πλάκα που μοιάζει με φύλλα κισσού σε σχήμα. Τα λουλούδια σχηματίζουν ταξιανθίες-ομπρέλες διαφορετικών χρωμάτων: λευκό, ροζ ή μοβ. Υπάρχουν ασυνήθιστες ποικιλίες με χάλκινα ή ποικίλα φύλλα.

Το Ampelic pelargonium φαίνεται καλύτερα σε γλάστρες ή κρεμαστά συρτάρια.Τα στελέχη των αιγοπροβάτων τελειώνουν με μακριές πεντικέλες, σκονισμένες με λουλούδια, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και φάρσες. Αυτό το όμορφο εσωτερικό λουλούδι στα παρτέρια μεγαλώνει σε ένα συνεχές χαλί με πολύχρωμα θάμνους.

Pelargonium σε έναν φυτευτή γύψου

Γεράνια σε γλάστρες

Αρωματικό pelargonium: αρωματική "Σταχτοπούτα"

Το αρωματικό pelargonium διαφέρει στο άρωμα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λαδιού γεράνι. Αν τρίψετε το φύλλο, τότε το άρωμα θα ενταθεί. Η λεπίδα του φύλλου είναι πολύ χαραγμένη, και ως εκ τούτου δεν μοιάζει με φύλλο γερανιού δωματίου. Ανθίζει μέτρια, και οι θάμνοι, που μεγαλώνουν σε ένα μέτρο, δεν είναι πολύ διακοσμητικοί. Αν και υπάρχουν ελκυστικές ποικιλίες, αλλά και πάλι λόγω των φύλλων, δεν είναι τα λουλούδια.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καρυκεύματα για πιάτα, για την παραγωγή ποτών και γλυκών. Το είδος περιλαμβάνει περίπου 100 ποικιλίες, καθένα από τα οποία έχει ένα ιδιαίτερο άρωμα. Και δεν είναι τρομακτικό ότι αυτό το είδος ουσιαστικά δεν ανθίζει. Το κύριο πράγμα είναι ότι δίνει αρωματικό λάδι με διαφορετικές γεύσεις.

Pelargonium στο εσωτερικό της κουζίνας

Τσελιόσχημο γεράνι: ένα θαύμα δωματίου

Το pelargonium σε σχήμα τουλίπας μπορεί να είναι περήφανο για την ιστορία του - ένα μυστήριο βρίσκεται στη δημιουργία του. Αναπτύχθηκε στο φυτώριο Andrea (πρόκειται για οικογενειακό βρεφονηπιακό σταθμό στη Βοστώνη). Το 1966, παρουσιάστηκε στην έκθεση ως νέο υβρίδιο. Αλλά πολλοί θεωρούν ότι αυτό το είδος είναι απλά μια μετάλλαξη, διότι χωρίς την κατάλληλη φροντίδα χάνει τις διακοσμητικές του ιδιότητες, καθιστώντας το ίδιο με το συνηθισμένο pelargonium στο σπίτι.

Pelargonium στο λότζια

Είναι ενδιαφέρον για λουλούδια μεσαίου μεγέθους (μέχρι 1 εκ.), Που θυμίζουν μια ανεπτυγμένη τουλίπα. Μια ταξιανθία, στην οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και 50 λουλούδια, μοιάζει με ένα κομψό μπουκέτο. Διαφέρει σε αποχρώσεις από απαλές έως κορεσμένες, από ροζ έως μπορντό. Μέσα στο λουλούδι ζωγραφίζεται πιο έντονα. Τα φύλλα είναι ενδιαφέροντα επειδή είναι σκληρά και λαμπερά. Μεταξύ αυτών των γεράνια υπάρχουν φυτά από 30 έως 70 cm ψηλά.

Το Pelargonium, του οποίου το είδος δεν παύει να εκπλήσσει, παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα φυτά εσωτερικού χώρου. Εκτός από την άφθονη και παρατεταμένη ανθοφορία, έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες, καθαρίζοντας αέρα δωματίου από τα πανταχού παρόντα μικρόβια.

Ομορφιά Pelargonium: φροντίδα στο σπίτι

Αν ακολουθήσετε τους απλούς κανόνες της φροντίδας για αυτή την καλλιέργεια, τότε θα σας ευχαριστήσει με μια καλυμμένη εμφάνιση και άφθονη ανθοφορία και η καλλιέργειά της θα μετατραπεί σε μια ευχαρίστηση.

Pelargonium στο παράθυρο

Το Pelargonium στο σπίτι προτιμά την ακόλουθη φροντίδα:

 • Κανόνες πότισμα: το καλοκαίρι αγαπάει άφθονο μπάνιο των ριζών, αλλά δεν ψεκασμού. Είναι ιδιαίτερα ανεπιθύμητο να ψεκάζονται ταξιανθίες. Πότισμα κάθε δεύτερη μέρα, αλλά βεβαιωθείτε ότι η υγρασία δεν συσσωρεύεται στο τηγάνι. Ο κανόνας είναι κατάλληλος εδώ: είναι προτιμότερο να μην υπερφορτώνεται παρά να γεμίσει. Το χειμώνα, το pelargonium, το πότισμα το οποίο μειώνεται σε 1 φορά ανά μήνα, στηρίζεται και συγκεντρώνει δύναμη για την ανθοφορία του καλοκαιριού.
 • Κανόνες φωτισμού: για μια όμορφη και μακρά ανθοφορία, για να είναι παχιά τα στελέχη και τα φύλλα να είναι ζουμερά, χρειάζεστε πολύ φως. Εάν το γεράνι βρίσκεται στο νότιο παράθυρο, τότε συνιστάται να το σκιάσετε λίγο από το άμεσο ηλιακό φως. Το χειμώνα, μπορείτε να προσθέσετε τεχνητό φωτισμό. Σε ένα σκιασμένο μέρος δεν θα ανθίσει, οι μίσχοι θα τεντώσουν, και τα φύλλα θα εξασθενίσουν.
 • Άνετη θερμοκρασία: κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της ανθοφορίας, η κουλτούρα δωματίου χρειάζεται ζεστασιά. Αισθάνεται καλά στον τρόπο λειτουργίας t = + 20-25C. Από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, μια αδρανής περίοδος καθορίζεται και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου t = + 12-15С είναι η βέλτιστη.
 • Λειτουργία υγρασίας: ο αέρας στο διαμέρισμα πρέπει να είναι μέτρια υγρός. Το εσωτερικό του Pelargonium αγαπά τον καθαρό αέρα, την πρόσβαση στην οποία πρέπει να παρέχει.
 • Διατροφικοί κανόνες: Πρέπει να τρώτε γεράνια κατά τη διάρκεια της περιόδου ενεργού ανάπτυξης - από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Η κορυφαία επίδεση γίνεται 2 φορές το μήνα. Όπως κάθε άλλη καλλιέργεια, το pelargonium χρειάζεται άζωτο για άφθονο πλούσιο φύλλωμα, και κάλιο και φώσφορο για μεγάλη και φωτεινή άνθηση. Τα λιπάσματα πρέπει να εφαρμόζονται σε υγρή μορφή σε ελαφρώς υγραμένο έδαφος. Υπάρχει ένα ειδικό λίπασμα για pelargonium - Pelargovit, το οποίο χρησιμοποιείται με βάση τις οδηγίες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες οργανικές ουσίες: ξύλινη τέφρα, έγχυση περιττώματος πουλιών ή βότανα, χούμο.Επομένως, το ζήτημα του τρόπου τροφοδότησης με γεράνια δεν είναι ιδιαίτερα οξύ. Το κυριότερο είναι να αναπαράγονται τα κατάλληλα λιπάσματα.

Τώρα είναι σαφές πώς να φροντίζετε το pelargonium. Το ερώτημα παραμένει πώς να το διαδώσουμε και να το φυτέψουμε σωστά.

Pelargonium σε έναν φυτευτή λυγαριά

Βασικά μυστικά της αναπαραγωγής

Δεν υπάρχουν ειδικά μυστικά εδώ, αλλά υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι αναπαραγωγής.

Μοσχεύματα

Ο ευκολότερος και πιο οικονομικός τρόπος - μοσχεύματα. Τα μοσχεύματα μπορούν να κοπούν το Μάρτιο-Φεβρουάριο ή τον Ιούλιο-Αύγουστο. Ο κοπτήρας πρέπει να έχει μέγεθος 5-7 cm με 2-3 φύλλα.

Είναι ελαφρώς μαρασμένο (αφήνεται να στεγνώσει, αλλά όχι ξηρό) και φυτεύεται σε ένα υπόστρωμα. Απαιτείται άφθονο πότισμα, αλλά δεν πρέπει να καλύπτεται. Μετά από περίπου ένα μήνα, ο μίσχος θα ριζώσει και μπορεί να φυτευτεί σε ξεχωριστό δοχείο.

Μπορείτε απλά να βάλετε το σουτ στο νερό και να πάρετε ένα μικρό φυτό με ριζικό σύστημα. Εάν ανησυχείτε ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν θα δώσει ρίζα, προσθέστε διεγερτικά ανάπτυξης στο νερό, για παράδειγμα, Kornevin.

Pelargonium σε έναν κρεμαστή φυτευτή

Σπόροι

Το Pelargonium από τους σπόρους μεγαλώνει στο σπίτι. Αρχίζουν να βλασταίνουν το Φεβρουάριο-Μάρτιο, εξαπλώνονται σε υγρό έδαφος και ελαφρώς ραντίζονται με χώμα. Διατηρούμε τη θερμοκρασία δωματίου, καλύπτουμε το δοχείο με μεμβράνη και υγροποιούμε περιοδικά το έδαφος.

Οι λήψεις εμφανίζονται γρήγορα μετά από περίπου 2 εβδομάδες. Βυθίζονται, τοποθετούνται σε ένα πιο δροσερό δωμάτιο με καλό φωτισμό. Στη συνέχεια, μπορείτε να φυτέψετε pelargonium σε μια κατσαρόλα, τοποθετώντας στο φως.

Ανθίζει το πρώτο έτος μετά τη φύτευση, αλλά ακόμη και ένα μικρό φυτό δεν ανθίζει στη σκιά.

Pelargonium στο στυλ της Προβηγκίας

Μπους διαίρεση

Πώς να διαδώσετε το pelargonium διαιρώντας τον θάμνο; Όταν η κατσαρόλα για το φυτό γίνεται στενότητα, μπορείτε να διαιρέσετε το γεράνι σε 2-3 μέρη, φυτεύοντας το καθένα σε ξεχωριστό δοχείο. Τα γεράνια ριζώνουν πολύ εύκολα, επομένως δεν πρέπει να υπάρχουν προβλήματα με αυτή τη μέθοδο αναπαραγωγής.

Ροζ pelargonium

Pelargonium στον κήπο

Πώς να φυτέψετε ένα φυτό;

Η φύτευση Pelargonium είναι παραδοσιακή, όπως και για τις περισσότερες εσωτερικές καλλιέργειες:

 • Η γλάστρα πρέπει να ταιριάζει στο μέγεθος του φυτού.
 • Υπάρχουν τρύπες αποστράγγισης στο κάτω μέρος, έτσι ώστε η υπερβολική υγρασία να ρέει μέσα στο δίσκο συλλογής.
 • Εάν σχεδιάζετε να αναδιατάξετε το εργοστάσιο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα πλαστικό δοχείο για φύτευση.
 • Πάρτε το έδαφος: θα πρέπει να είναι χαλαρά, να στεγνώσει καλά και να περιέχει οργανική ύλη. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε αγορασμένο έδαφος καλής ποιότητας.
 • Ρίξτε το μίγμα εδάφους στο δοχείο, κάνοντας μια ρίζα εσοχή στη μέση.
 • Ρίξτε νερό στην εσοχή, τοποθετήστε τις ρίζες του φυτού και καλύψτε το με τη γη.
 • Βάλτε ένα φυτό φυτευμένο με αυτόν τον τρόπο στο χώρο που προβλέπεται για αυτό.
 • Εάν το γεράνι δεν ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, βρείτε μια ελαφρύτερη περιοχή για αυτό στο διαμέρισμα.

Εάν το δοχείο για φύτευση μιας καλλιέργειας δεν είναι καινούργιο, τότε πρέπει να πλυθεί καλά και να απολυμανθεί με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου. Σε μια τέτοια κατσαρόλα, τα βακτηρίδια μπορούν να επιμείνουν που μπορούν να μολύνουν το φυτευμένο φυτό σε αυτό.

Pelargonium της Τοσκάνης

Κήπος pelargonium

Το λουλούδι Pelargonium είναι ένα μοναδικό διακοσμητικό και φαρμακευτικό φυτό. Θα φέρει φωτεινά, κορεσμένα χρώματα στο σπίτι και θα απαλλάξει τον αέρα από τα παθογόνα βακτήρια. Θα κάνει το σπίτι σας ζεστό και πράσινο, χωρίς να απαιτείτε σε αντάλλαγμα μια ειδική σχέση με τον εαυτό σας. Αυτό είναι πιθανώς γιατί ένα όμορφο γεράνι peeps από πολλά παράθυρα στα σπίτια.

Το Pelargonium είναι ζώνη

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)