Ενυδρεία φυτά: οφέλη, φροντίδα, πού να ξεκινήσετε (20 φωτογραφίες)

Η καλλιέργεια φυτών ενυδρείου είναι ένα χόμπι που μπορεί να συμπληρώσει τη συνήθη φροντίδα του ενυδρείου και να το κάνει πιο ποικίλο και ενδιαφέρον. Η συντήρηση των φυτών ενυδρείου δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις και προσπάθειες, έχει μια χαλαρωτική και γενικά θετική επίδραση στην ατμόσφαιρα που επικρατεί στο ενυδρείο.

Τα οφέλη των φυτών ενυδρείου

Φυσικά, τα φυτά ενυδρείου δεν είναι ένα πράγμα που είναι απολύτως αδύνατο να το κάνετε χωρίς. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τεχνητά ανάλογα, μπορείτε να αφήσετε το ενυδρείο άδειο και καθαρό, αλλά τα φυτά έχουν πλεονεκτήματα που αποδίδουν τις προσπάθειες για να προσπαθήσουν να τα φυτέψουν.

Ambulia για το ενυδρείο

Anubias Nana για το ενυδρείο

Αισθητική

Εάν τα ανεπιτήδευτα φυτά ενυδρείου ζουν με ψάρια, αυτό αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική εντύπωση. Το ενυδρείο αρχίζει να φαίνεται πιο ζωντανό, σαν κομμάτι ενός πραγματικού ποταμού ή θάλασσας.

Τα φυτά ενυδρείου με μακρύ στέλεχος φαίνονται συναρπαστικά, τα επιφανειακά αυτά καθιστούν πιο κατοικήσιμη. Ambulia, hygrophile, βέλος - υπάρχουν πολλά να διαλέξετε.

Cryptocoryne

Δέντρα για το ενυδρείο

Παροχή οξυγόνου

Η ανάπτυξη των φυτών ενυδρείου συνδέεται σταθερά με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης - απορροφούν το φως και το διοξείδιο του άνθρακα και αντ 'αυτού παράγουν οξυγόνο, το οποίο κορεσμεί το νερό. Πραγματικά έμπειροι ενυδρείοι μπορούν να κάνουν απλά φυτά ενυδρείου με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χρειάζονται τεχνητή παροχή οξυγόνου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καταιγισμός ή κατανάλωση ενέργειας.

Φιλτράρισμα

Κατά τη διάρκεια της ζωής, τα ψάρια εκκρίνουν νιτρικά, νιτρώδη και φωσφορικά, τα οποία μολύνουν το ενυδρείο και το καθιστούν λιγότερο κατάλληλο για ζωή. Τα ζωντανά φυτά (ambulia, hygrophilia, βέλος) χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα ιχθύων ως επίδεσμο και, κατά συνέπεια, με τη σωστή επιλογή, οι συνθήκες στο ενυδρείο είναι τέτοιες που σχεδόν δεν χρειάζεται να καθαριστούν.

Αναπαραγωγή

Πολλά ψάρια αναπαράγουν χρησιμοποιώντας φυτά για να καθορίσουν αυγά πάνω τους. Αν δεν υπάρχουν φυτά, μπορείτε να ξεχάσετε το τηγάνι. Οι κάτοικοι του ενυδρείου δεν θα αναπαράγονται.

Διατροφή

Πολλά ψάρια τρώνε φυτά. Τα φυσικά τρόφιμα για αυτά είναι πιο χρήσιμα από τα τεχνητά, αντίστοιχα, τα φυτά ενυδρείου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μια ευχάριστη προσθήκη στη διατροφή και την επίδεσμο.

Echinodorus για το ενυδρείο

Ενυδρείο Hemianthus

Ένδειξη

Οι ασθένειες των φυτών ενυδρείου στις περισσότερες περιπτώσεις εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ενυδρείο. Το ασυνήθιστο χρώμα των φύλλων, οι τρύπες μέσα τους, ο γενικός λήθαργος των φυτών δείχνει προφανώς ότι κάτι είναι λάθος και αν δεν γίνει τίποτα, μπορεί να αρχίσει ο θάνατος των ψαριών.

Συνθήκες

Η φροντίδα για τα φυτά ενυδρείου απαιτεί προσπάθεια και χρόνο, αλλά ως αποτέλεσμα μπορείτε να τα επιλέξετε ώστε το ενυδρείο να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το οικοσύστημα στο σύνολό του (τα πιο διαφορετικά φυτά μπορούν να συνδυαστούν σε αυτό) θα λειτουργήσει ομαλά και θα παραμείνει σε καλή κατάσταση, ακόμα και αν σταματήσετε να τον παρακολουθείτε συνεχώς.

Τα τεχνητά φυτά απαιτούν λιγότερη συντήρηση, αλλά υπάρχει μηδενικό όφελος από αυτά και το χρώμα των φυτών ενυδρείου αυτού του τύπου διαφέρει προς το χειρότερο. Πολύ σοφότερο για να ζεις.

Έδαφος φυτά για το ενυδρείο

Limonfilla για το ενυδρείο

Χαρακτηριστικά της φροντίδας των φυτών ενυδρείου

Για να κατανοήσουμε πώς να φροντίζουμε τα φυτά ενυδρείου, αρκεί να θυμόμαστε τι χρειάζονται οι γήινοι αδελφοί για μια άνετη ύπαρξη. Αυτό είναι:

Έδαφος

Πρέπει να είναι μεγάλα κοκκώδη. Κάνοντας το καλύτερο με ένα παχύ στρώμα, έτσι ώστε τα φυτά να έχουν κάτι να ριζώσει. Λιπάσματα για τα φυτά ενυδρείου θα εφαρμοστούν σε αυτό, θα γίνει επίσης μια εγγύηση ότι τα ψάρια δεν θα τους κόψει έξω και να τα φάει. Τα φυτά θα φυτευτούν στο έδαφος, αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά, αφού σκάψαμε μια αρκετά βαθιά οπή προηγουμένως, έτσι ώστε οι ρίζες να μπορούν να βρίσκονται σε αυτό χωρίς τσαλακώσεις.

Λιπάσματα

Για τα φυτά ενυδρείου, καθώς και για τους επίγειους συγγενείς τους, η σωστή διατροφή είναι σημαντική. Τα λιπάσματα συμβάλλουν στην καλύτερη ανάπτυξη, την προστασία από προβλήματα ανοσίας και την ενίσχυση των ριζών. Πρέπει να τα κάνετε μία φορά το μήνα, μέχρι τις ίδιες τις ρίζες.

Φωτισμός

Μια από τις κύριες αποχρώσεις της διατήρησης φυτών ενυδρείου, διότι οποιοσδήποτε οργανισμός που ζει με φωτοσύνθεση χρειάζεται φως. Χρησιμοποιούνται ειδικές λάμπες. Πόσο συχνά και πόσο καιρό για να τους ενεργοποιήσετε εξαρτάται από το ποια φυτά επιλέγονται για το ενυδρείο. Φωτοφιλικοί απαιτούν πολύ φως, σκιά που αγαπούν το αντίθετο.

Schisandra στο ενυδρείο

Micrantemum

Βρύα ενυδρείου

Φροντίδα

Όπως τα φυτά της γης, τα φυτά ενυδρείου πρέπει να κοπούν ώστε να μην είναι απλά σκοτεινοί θάμνοι, αλλά όμορφα αξεσουάρ. Αυτό πρέπει να γίνεται προσεκτικά καθώς μεγαλώνετε, ίσως σε συνεννόηση με τους συναδέλφους του ενυδρείου.

Η καλλιέργεια απαιτεί εργασία: χρειάζεστε λίπανση για φυτά ενυδρείου, φως, φροντίδα, πρέπει να διασφαλίσετε ότι όλες οι προσπάθειες δεν αναιρούν τις ασθένειες των φυτών ενυδρείου, αλλά ακόμα λιγότερο από την προσπάθεια να αναπτυχθεί ο δικός σας κήπος. Εάν προσεγγίσετε σωστά το ζήτημα, μπορείτε να έχετε μέγιστη ευχαρίστηση με το ελάχιστο κόστος.

Μοντέρνα φυτά για αρχάριους

Τα φυτά ενυδρείων για αρχάριους διαφέρουν από τα υπόλοιπα στην ευκολία φροντίδας. Εάν τα φυτέψετε και φροντίσετε καλά, θα αναπτυχθούν γρήγορα και βίαια - έτσι ώστε ακόμα και αν θέλετε να τα αφαιρέσετε, θα είναι δύσκολο.

Ατελή φυτά για το ενυδρείο

Έδαφος φυτά για το ενυδρείο

Τα είδη των φυτών ενυδρείου είναι ποικίλα και πολυάριθμα, αλλά υπάρχουν μόνο δύο κύριες ομάδες στις οποίες θα μπορούσαν να χωριστούν:

  • τα φυτά ενυδρείου εδάφους καλύπτονται σταθερά στο έδαφος και αναπτύσσονται σε αυτό - μεταξύ των οποίων και το φυτό ενυδρείου hornwort.
  • τα επιπλέοντα φυτά ενυδρείου βρίσκονται στην επιφάνεια του νερού σε ένα λεπτό στρώμα - το πιο γνωστό από αυτά είναι το αστακό.

Ανάλογα με τα καθήκοντα και τις προτιμήσεις, μπορείτε να τα επιλέξετε με διάφορους τρόπους, παίρνοντας μια ποικιλία από όμορφους συνδυασμούς που δεν μπορούν να ληφθούν χρησιμοποιώντας τεχνητά φυτά.

Pogostemon

Επιφανειακά φυτά ενυδρείου

Τα πιο δημοφιλή φυτά για αρχάριους.

Echinodorus

Τροπικό ελώδωμα από τη Νότια Αμερική. Του αρέσει το λεπτό έδαφος, μια μεγάλη ποσότητα οργανικού επίδεσμου. Ο Echinodorus διαφέρει από τον υπόλοιπο σε μια τεράστια ποικιλία: ακόμη και μέσα σε ένα είδος, ένας echinodorus από άλλο echinodorus θα είναι πολύ διαφορετικός. Τόσο έτσι ώστε ένα άτομο που δεν έχει ειδική γνώση δεν θα είναι σε θέση να καθορίσει ότι αυτό είναι γενικά ένα echinodorus, και όχι anubias, lemongrass, ludwig ή ambulia.

Anubias

Ένα φυτό συνηθισμένο στα τροπικά δάση. Έχει πυκνή ρίζες, σχεδόν χωρίς κορμό. Τα φύλλα είναι ημι-καρδιάς, διακλαδίζονται μεταξύ τους διαδοχικά. Στη φύση, οι αναδύσεις συνήθως φύονται πάνω από την επιφάνεια του νερού, επειδή η αναπαραγωγή φυτών ενυδρείου αυτού του τύπου στο σπίτι είναι δύσκολη. Ο Anubias προτιμάει άφθονο οργανικό επίδεσμο. Μερικές φορές οι ανθούες ανθίζουν ακόμη, αλλά συμβαίνουν συχνότερα σε θερμοκήπια από ό, τι μεταξύ των ερασιτεχνών.

Φυτά στο ενυδρείο

Riccia

Ενυδρείο Alodea

Μετάφραση, η ίδια η λέξη "Elodea" σημαίνει "πανούκλα του νερού". Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πολύ ανεπιτήδευτο στη συντήρηση, οι μίσχοι του μπορούν να φτάσουν τα δύο μέτρα, αφού εγκατασταθούν σε ένα ενυδρείο, είναι απίθανο να το αφήσουν. Αναπαράγει πολύ γρήγορα, μοιάζει με ένα μακρύ μίσχο, από το οποίο τα μικρά φύλλα εκτείνονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Schisandra

Το λεμονόχορτο έχει μεγάλα ίσια φύλλα, μαλακό πράσινο πάνω, ασημένια από κάτω.Ο στέλεχος του λεμονιού είναι ισχυρός, το ριζικό σύστημα είναι δυνατό, στο ενυδρείο παίρνει τη μορφή ενός θάμνου και αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος, σταματά να αναπτύσσεται χωρίς να χάσει την ελκυστική του εμφάνιση.

Το Schisandra είναι κατάλληλο για ένα ενυδρείο με τροπικά ψάρια.

Rotala

Ludwig

Πώς να φυτέψετε φυτά ενυδρείου αυτού του τύπου δεν έχει σημασία, αφού το ludwig είναι ανεπιτήδευτο και μπορεί εύκολα να ριζώσει στο έδαφος ή να κολυμπήσει ήρεμα στην επιφάνεια. Τα στελέχη του ludwig είναι μακρά, τα φύλλα είναι ωοειδή, μικρά, γυαλιστερά. Το Ludwigia μεγαλώνει αργά, κατάλληλο για ανάπτυξη στον οπίσθιο τοίχο του ενυδρείου.

Salvinia

Φυτά ενυδρείου Cryptocoryne

Cryptocorida είναι ένα φυτό που έχει ένα τεράστιο αριθμό ειδών. Υπάρχουν άνθρωποι που φυτεύουν κρυπτοκόρια σε όλο το ενυδρείο και τα συλλέγουν ως πράγματα. Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για τα cryptocorides είναι το χρώμα τους. Σε διαφορετικές συνθήκες, μπορούν να είναι διαφόρων χρωμάτων. Πράσινο, ροζ, κόκκινο, μια ποικιλία λεπτών αποχρώσεων. Εξαρτάται από τον φωτισμό: όσο περισσότερο φωτισμός λαμβάνει το κρυπτοκάρυδο, τόσο πιο πράσινο θα είναι. Επομένως, εάν θέλετε να πάρετε ένα κρυπτοκαρδίτιδα με κόκκινα φύλλα, είναι προτιμότερο να το κρατήσετε ως φυτό που αγαπάει τη σκιά.

Φύκη για το ενυδρείο

Μπορείτε να επιλέξετε φυτά ατέλειωτα, συνδυάζοντάς τα με διάφορους τρόπους και να απολαύσετε τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά μπορούν να φαίνονται δίπλα στον άλλο. Το κύριο πράγμα - πριν από τη φύτευση, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά μπορούν να επιβιώσουν κοντά, διαφορετικά είναι πιθανό ότι δεν θα επιβιώσουν.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)