Do-yourself-yourself ενυδρείο: ανασκόπηση υλικών, εργαλείων και τεχνολογιών (71 φωτογραφίες)

Ένας από τους λόγους για την ανάγκη να φτιάξετε αυτό το εσωτερικό αξεσουάρ με τα χέρια σας είναι η έλλειψη επαρκούς χώρου για την εγκατάσταση ενός ενυδρείου σε ένα μικρό χώρο, για παράδειγμα, σε ένα διαμέρισμα ενός δωματίου. Ή μια άλλη κατάσταση - σε μια ιδιωτική κατοικία υπάρχουν προϋποθέσεις για τη χρήση εμπορευματοκιβωτίων με μη τυποποιημένη διαμόρφωση, αλλά τα δείγματα που παρουσιάζονται στην πώληση δεν πληρούν τις αισθητικές απαιτήσεις ή είναι πολύ μικρά.

DIY ενυδρείο 20 λίτρα

DIY ενυδρείο στο αγγλικό ύφος

DIY ενυδρείο μεγάλο

DIY ενυδρείο για μια χελώνα

DIY μαύρο ενυδρείο

Κατάλογος υλικών και εξαρτημάτων

Εάν αποφασίσετε πώς να φτιάξετε ένα ενυδρείο για μια χελώνα ή ψάρι, επισκεφθείτε το πλησιέστερο κατάστημα υλικού - συνήθως ο τύπος των μελλοντικών προϊόντων καθορίζεται από τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων υλικών. Λίστα δειγμάτων:

 • γυαλί κοπής?
 • τροχός ρουλέτας.
 • μεταλλική γωνιά?
 • χαρτικά μαχαίρι?
 • σφουγγάρια ·
 • κόλλα (σφραγιστικό) και διανομέα σε αυτό.
 • ταινία κάλυψης;
 • υποστρώματα.
 • σπάτουλα?
 • κυβερνήτης.
 • κουρέλια?
 • σφιγκτήρες.

DIY καθαρισμό ενυδρείου

Κάνετε το δικό σας κλασικό ενυδρείο

DIY ενυδρείο με διακόσμηση

Η τυπική κόλλα για το γυαλί δεν είναι κατάλληλη εδώ, αφού μπορεί να έχει επιζήμια αποτελέσματα στο μικροπεριβάλλον. Απαιτήσεις για κόλλα:

 • έλλειψη τοξικών ενώσεων.
 • υψηλή ελαστικότητα;
 • απόλυτη διαφάνεια.
 • μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι.
 • γρήγορη ξήρανση;
 • ενισχυμένη αντοχή.
 • υψηλή προσκόλληση.

Μια εξαίρεση - εάν σχεδιάζετε να συναρμολογήσετε ένα ξηρό διακοσμητικό ενυδρείο που φέρει μόνο ένα αισθητικό φορτίο - αυτή είναι μια κοινή απομίμηση ενυδρείου στο εσωτερικό.

DIY ενυδρείο διακοσμητικά

DIY ενυδρείο με δέντρο

DIY σχέδιο ενυδρείου

Clay DIY ενυδρείο

DIY ενυδρείο μακριά

DIY ενυδρείο στο σπίτι

DIY ενυδρείο με φίλτρο

DIY ενυδρείο με βότσαλα

DIY ενυδρείο στο σαλόνι

Πώς να φτιάξετε ένα ενυδρείο με τα χέρια σας;

Το πρώτο στάδιο είναι η παρασκευή γυαλιού. Το υλικό κόβεται έτσι ώστε ο πυθμένας να χωράει στους τοίχους - το στεγανοποιητικό υλικό είναι πιο σταθερά στερεωμένο σε εφελκυσμό. Όλες οι περιοχές στις οποίες πρόκειται να εφαρμοστεί κόλλα είναι προ-απολιπανθεί με λευκό αποσταγμένο ή ακετόνη.

Για να προστατέψετε το γυαλί από την υπερβολική κόλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταινία κάλυψης - εάν συναρμολογήσετε μόνοι σας το ενυδρείο χωρίς αυτήν την ταινία, είναι απίθανο να καθαρίσετε τις επιφάνειες των λεκέδων στεγανοποίησης (καλύπτει τις άκρες του υλικού). Κατά τη συγκόλληση μεταξύ των γυαλιών θα πρέπει να υπάρχει κενό. Ο πίνακας στον οποίο πρόκειται να εκτελεστεί η εργασία πρέπει να είναι επικαλυμμένος με φύλλο αλουμινίου.

DIY κόλλημα ενυδρείου και στερέωση

Το ενυδρείο να το κολλάει με σφραγιστικό

DIY κόλλημα ενυδρείου

Κατ 'αρχάς, το κάτω και το μπροστινό γυαλί συνδέονται, για ευκολία χρησιμοποιούνται υποστηρίγματα από ξύλινα δοκάρια. Στη συνέχεια τα άκρα είναι κολλημένα - είναι επιπλέον στερεωμένα στην μπροστινή όψη με τη βοήθεια τεμαχίων ταινιών κάλυψης. Το τελευταίο βήμα είναι η τοποθέτηση του πίσω παραθύρου.

Η φρέσκια περίσσεια κόλλας μπορεί να σβηστεί με ένα υγρό σφουγγάρι, εάν έχει καταφέρει να στεγνώσει - οι υπερβολικά προεξέχουσες περιοχές κόβονται με ένα μαχαίρι χαρτικής. Μετά από 2 ώρες, οι αρμοί ενισχύονται με στεγανωτικό. Η ταινία που χρησιμοποιείται για τη στερέωση των άκρων μπορεί να αφαιρεθεί σε μια μέρα και η κολλητική ταινία που προστατεύει το γυαλί από τις σταγόνες κόλλας αφαιρείται αφού στεγνώσει.

Ένα πρόσθετο μέτρο ενίσχυσης είναι οι ενισχύσεις, κολλημένες περίπου 5-6 ώρες μετά τη συναρμολόγηση του δοχείου. Εάν θέλετε να συναρμολογήσετε ένα μεγάλο ενυδρείο στο διαμέρισμα, θα πρέπει να προσέξετε την παρουσία γυάλινων στρώσεων. Η πρώτη δοκιμή νερού διεξάγεται σε μια μέρα, αν δεν εντοπιστούν διαρροές, το δοχείο παραμένει γεμάτο για 2 ημέρες, τότε μπορεί ήδη να κατοικηθεί με ψάρι.

DIY ενυδρείο με mainsail

DIY ενυδρείο με χώμα

DIY ενυδρείο στο εσωτερικό

Σημαντικό χαρακτηριστικό ασφαλείας

Η κατασκευή του ενυδρείου τελειώνει με την κατασκευή ενός καλύμματος · υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Η ευκολότερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ελαφρύ λεπτό φύλλο PVC, καλύπτουν το δοχείο χωρίς κόλπα. Όταν υπάρχει ανάγκη για πιο ευδιάκριτα προϊόντα, το καπάκι είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό πλαστικό με ενσωματωμένο φωτισμό, παρέχεται λαβή βρόχου για ευκολία.

DIY ενυδρείο τεχνητό

DIY κατασκευή ενυδρείου

DIY ενυδρείο με πέτρες

DIY ενυδρείο με ξύλινο πλαίσιο

DIY ενυδρείο με διακόσμηση καρύδας

DIY ενυδρείο με κοράλλια

DIY ενυδρείο στα έπιπλα

Πώς να επιλέξετε ένα ενυδρείο για το σπίτι σας: δύο κοινές προσεγγίσεις

Εάν ένας ερασιτέχνης ή σχεδιαστής συμμετέχει στην επιλογή ενός εσωτερικού συμπληρώματος, οι αισθητικές παράμετροι των προϊόντων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ο χρήστης αποφασίζει πού να τοποθετήσει το μπολ, και σύμφωνα με το ύφος του δωματίου που επιλέγει τον τύπο του δοχείου, τεχνική γέμιση. Ως αποτέλεσμα, το ενυδρείο στο εσωτερικό του διαμερίσματος φαίνεται αρμονικό, αλλά η φυτική και ζωική ποικιλομορφία των κατοίκων της εξασθενεί στο παρασκήνιο. Εάν το περιβάλλον δεν συμβάλει στην εισαγωγή εξοπλισμού συντήρησης, συχνά το ξηρό ενυδρείο στο εσωτερικό γίνεται η λύση - δεν απαιτεί ειδική φροντίδα, δημιουργεί το αναμενόμενο περιβάλλον.

Στην περίπτωση μιας επαγγελματικής προσέγγισης, επιλέγεται αρχικά η χλωρίδα και η πανίδα - καθορίζονται τα ψάρια και τα φυτά προτεραιότητας για το ενυδρείο, τα οστρακόδερμα και τα μαλάκια, υπολογίζεται η επιτρεπόμενη ποσότητα τους για έναν δεδομένο όγκο νερού. Οι τελευταίες πινελιές είναι η επιλογή του σχήματος του μπολ και οι ιδιαιτερότητες του εξοπλισμού. Εδώ επικρατούν τα χαρακτηριστικά του μικρο-κόσμου, η εξωτερική αισθητική δεν είναι τόσο σημαντική.

DIY ενυδρείο με παγίδες

DIY γύρο ενυδρείου

DIY κυβικό ενυδρείο

DIY ενυδρείο στην κουζίνα

DIY πλατεία ενυδρείου

DIY ενυδρείο μικρό

DIY ενυδρείο σε έπιπλα

DIY ενυδρείο με μέδουσες

DIY μίνι ενυδρείου

Ενυδρείο στο εσωτερικό του καθιστικού ή του υπνοδωματίου: δημοφιλείς παραλλαγές

Είναι συνηθισμένο να διακρίνουμε τους παρακάτω τύπους ενυδρείων για το σπίτι:

 • γωνιακό.
 • τοίχου?
 • πανοραμική;
 • κλασικό ορθογώνιο, τετράγωνο.

Ένα συμπαγές στρογγυλό ενυδρείο δεν περιλαμβάνεται στην ταξινόμηση, αφού συνήθως δεν έχει επικοινωνίες και έχει κυρίως διακοσμητική αξία.

DIY θαλάσσιο ενυδρείο

DIY do-it-yourself ενυδρείο

DIY ενυδρείο με φυσική βλάστηση

Ετοιμάστε ενυδρείο

DIY μικρό ενυδρείο

DIY do-it-yourself ενυδρείο

DIY ενυδρείο ανοιχτό

DIY ενυδρείο με πάνελ

DIY ενυδρείο στο διαμέρισμα

Ένα πρακτικό γωνιακό ενυδρείο στο εσωτερικό εκτελεί 2 εργασίες - ξεπερνά επιτυχώς τη διασταύρωση δύο τοίχων και συμπληρώνει αρμονικά τη διακόσμηση του δωματίου. Είναι εξίσου ζήτημα τόσο για σαλόνια όσο και για χώρους γραφείων. Το σημαντικό πλάτος της διαφανούς ζώνης και το συνολικό βάθος της δεξαμενής είναι συνθήκες που κερδίζουν όφελος για οποιαδήποτε σχεδιαστική ιδέα. Συχνά αυτά τα όμορφα ενυδρεία είναι ενσωματωμένα σε μπαρ γραφείων, μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως ένα πρωτότυπο στοιχείο φωτισμού.

Η τοποθέτηση σε τοίχο είναι αρκετά στενή, είναι δύσκολο να το φροντίσουμε χειροκίνητα, γι 'αυτό τα μπολ αυτά, παρά την αξεπέραστη πρωτοτυπία και ελκυστικότητα τους, δεν είχαν προηγουμένως ζητηθεί από έμπειρους ενυδρείους. Οι σύγχρονες παραλλαγές τους είναι πολύ καθολικές, κρεμασμένοι στους τοίχους σαν ζωντανές εικόνες. Σε αυτά, το μικροπεριβάλλον υποστηρίζεται αυτόματα - υπεύθυνες για αυτό είναι οι καινοτόμες τεχνικές λύσεις.

DIY ενυδρείο με οπίσθιο φωτισμό

DIY ενυδρείο εξωλέμβια

Το ενυδρείο το φτιάχνετε φρέσκο

DIY ενυδρείο ορθογώνιο

DIY ενυδρείο με φυτά

DIY φυτά ενυδρείου

DIY ενυδρείο με ενισχυτικά

Τόσο το μεγάλο όσο και το μικρό ενυδρείο πανοραμικού τύπου θα έχει ένα καμπύλο μπροστινό γυαλί. Η εμπρόσθια όψη είναι πάντοτε πανοραμική, ενώ το σχήμα μπορεί να είναι κάθετο, ορθογώνιο, γωνιακό. Χάρη στην ψευδαίσθηση ενός μεγεθυντικού φακού, ό, τι συμβαίνει μέσα στο μπολ μπορεί να δει με μεγάλη λεπτομέρεια.

Ένα ορθογώνιο θαλάσσιο ενυδρείο σας επιτρέπει να δημιουργήσετε τις βέλτιστες συνθήκες για τη συντήρηση της χλωρίδας και της πανίδας - αν το πλάτος και το ύψος της δεξαμενής είναι περίπου ίσες, το νερό εμπλουτίζεται πλήρως με οξυγόνο, οι κάτοικοι έχουν ελεύθερη κίνηση. Ο σχεδιασμός αυτού του τύπου ενυδρείου μπορεί να είναι οτιδήποτε - η κάτω περιοχή σας επιτρέπει να πραγματοποιήσετε ακόμα και τα πιο πολύπλοκα έργα. Το μόνο μειονέκτημα είναι οι ουσιαστικές διαστάσεις, όχι κάθε δωμάτιο μπορεί να προσαρμοστεί οργανικά σε αυτά.

DIY reef ενυδρείο

DIY ενυδρείο με ψάρι

DIY ενυδρείο στο υπνοδωμάτιο

DIY ενυδρείο από γυαλί

DIY ενυδρείο στον τοίχο

DIY ενυδρείο σε ένα μετρητή μπαρ

DIY τραπέζι ενυδρείου

Οι μεγαλύτερες δεξαμενές κατατάσσονται σε μεγάλα, στάνταρ και μίνι ενυδρεία. Εάν οι δύο πρώτες κατηγορίες ανήκουν στα κλασικά και το εύρος της εφαρμογής τους είναι κατανοητό, τότε η τελευταία τροποποίηση είναι μπερδεμένη - πώς να περιέχει μια κλειστή οικοσφαίρα μέσα τους; Αν δεν υπάρχει εμπειρία, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μικροσκοπικά δοχεία για να δημιουργήσετε ξηρές συνθέσεις που χρησιμεύουν ως ένα θεαματικό εσωτερικό εξάρτημα.

Εάν αποφασίσετε να εξοπλίσετε ένα ενυδρείο αλμυρού νερού στο σπίτι, επιλέξτε πρώτα το "δεξί" γυαλί. Στην κεντρική αγορά, μπορείτε να βρείτε γραμμές πυριτικού και ακρυλικού, το πρώτο - πυρίτιο, το δεύτερο - βασισμένο σε οργανικά συστατικά.

DIY ενυδρείο στην τραπεζαρία

DIY ενσωματωμένο ξηρό ενυδρείο

DIY ενυδρείο στεγνό

DIY ενυδρείο στο βάθρο

DIY ενυδρείο με σαλιγκάρια

Το πυριτικό γυαλί είναι διαφανές και στερεό, δεν φοβάται μικρές μηχανικές επιρροές και επαφή με χημικά, αλλά είναι εύκολο να σπάσει. Τα ακρυλικά μοντέλα είναι πλαστικά και εύκαμπτα, όχι τόσο εύθραυστα, αλλά έχουν επίσης ένα μειονέκτημα - ευπάθεια στις χημικές ουσίες και τα λειαντικά φαινόμενα. Σε χώρους όπου το γυαλί μπορεί να έρθει σε επαφή με βαριά αντικείμενα (συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων), εγκαθίστανται ακρυλικά ενυδρεία - είναι ασφαλέστερα.

Ο λόγος τιμής / ποιότητας της δεξαμενής δεν είναι τόσο έντονος όσο για τα άλλα προϊόντα γυαλιού. Συχνά ο λόγος για την υψηλή τιμή δεν είναι η βελτιωμένη λειτουργικότητα, αλλά η ενισχυμένη σχεδίαση. Για το λόγο αυτό, οι έμπειροι ενυδρείοι συστήνουν να κατασκευάζονται δοχεία με τα χέρια τους, αλλά να τα συμπληρώνουν με σύγχρονο εξοπλισμό συντήρησης υψηλής ποιότητας.

Κάνετε το δικό σας στενό ενυδρείο

DIY ενυδρείο με φύκια

DIY ενσωματωμένο ενυδρείο

DIY ενυδρείο με κουτί

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)