Υάκινθος: προάγγελοι της άνοιξης στο περβάζι (23 φωτογραφίες)

Hyacinthus (Hyacinthus) - ένας εκπρόσωπος των βολβικών πολυετών της οικογένειας των σπαραγγιών. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το φυτό "λουλούδι των βροχών". Ήταν ένας από τους πρώτους που απολάμβανε φωτεινά χρώματα στις αρχές της άνοιξης. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί λάτρεις της φύσης επιθυμούν να διακοσμήσουν το σπίτι τους χρησιμοποιώντας λουλούδι υάκινθος. Τα φυτά είναι διακοσμημένα με τα παράθυρα των διαμερισμάτων των πόλεων και τα παρτέρια των καλοκαιρινών κατοίκων.

Υάκινθος στο μπαλκόνι

Λευκοί υακίνθοι

Προέλευση

Η γενέτειρα των υάκινθων είναι η μεγάλη πλειοψηφία των εδαφών της Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ωστόσο, η Ολλανδία διαφήμισε ιδιαίτερα το λουλούδι. Αυτή η χώρα ονομάζεται συχνά "Κέντρο Υάκινθων". Στην Ολλανδία, οι κτηνοτρόφοι εργάζονται ακούραστα, δημιουργώντας εκπληκτικές νέες ποικιλίες και η εξαγωγή των καλύτερων βολβών φτάνει σε τεράστιες διαστάσεις.

Μπουκέτο υάκινθους στο εσωτερικό

Το ήπιο και υγρό κλίμα της χώρας κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη αυτών των λουλουδιών χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Ήδη από τον 17ο αιώνα, οι επιχειρηματίες Ολλανδοί άρχισαν μαζική αναπαραγωγή υάκινθων και άλλων βολβοειδών πολυετών σε βιομηχανική κλίμακα.

Μαύροι υακίνθοι

Περιγραφή

Η εσωτερική υάκινθος έχει πυκνούς βολβούς, που συμπληρώνονται από χυμώδη λαϊκά φύλλα που μετατρέπονται σε ανθοφόρο στέλεχος (μήκους μέχρι 35 εκατοστά). Μετά την ανθοφορία, σχεδόν όλο το έδαφος στεγνώνει. Κοντά στην άκρη του φύλλου κορυφής βρίσκεται ένας νεφρός. Είναι αυτή που θα δώσει ανθοφορία το επόμενο έτος.

Υάκινθος σε μια διάταξη λουλουδιών

Άλλα φύλλα μπορούν επίσης να συμπληρωθούν με μικρά κρεμμύδια. Κατά κανόνα, είναι πολύ αδύναμοι, αλλά είναι αρκετά κατάλληλοι για καλλιέργεια (που σημαίνει φυτική διάδοση).

Τα λουλούδια της Υάκινθας είναι πολύ αποτελεσματικά. Οι ταξιανθίες είναι ομοιόμορφες, μοιάζουν με έναν επιμήκη κώνο σε σχήμα. Το Perianth αντιπροσωπεύεται από μια χοάνη σχήματος καμπάνας με ελαφρώς λυγισμένους λοβούς.

Το λουλούδι της Υάκινθος είναι πλούσιο σε αποχρώσεις και αποχρώσεις: από ουδέτερο λευκό έως κορεσμένο κόκκινο. Τόσο οι απλές ποικιλίες όσο και οι ποικιλίες τύπου terry είναι δημοφιλείς. Ο καρπός του "λουλουδιού βροχής" περιέχει δύο σπόρους που περιβάλλεται από μια μαλακή σαρκώδη φλούδα.

Υάκινθος στη χώρα

Ποικιλία ειδών

Οι ποικιλίες υάκινθων παρουσιάζονται σε τόσο εντυπωσιακό ποσό που είναι μάλλον δύσκολο να συστηματοποιηθούν όλοι. Παλαιότερα πιστεύεται ότι υπάρχουν 30 είδη και 500 ποικιλίες από αυτά τα εκπληκτικά λουλούδια.

Η αναδιοργάνωση μεγάλης κλίμακας και οι αλλαγές στις ίδιες τις αρχές της ταξινόμησης των φυτών έχουν προκαλέσει τη μεταφορά πολλών ειδών σε άλλο γένος. Τώρα είναι συνηθισμένο να ονομάζετε υάκινθους μόνο τρεις τύπους:

 • Ανατολή
 • Λουλούδι Litvinov?
 • Δια-Κασπία.

Αυτά είναι τα τρία κύρια φυτά που είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια και την αναπαραγωγή νέων ποικιλιών. Είναι σχεδόν αδύνατο να αναφέρουμε τον ακριβή αριθμό των πόσων ποικιλιών υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Υακίνθοι σε ξύλινο φυτευτή

Κατάταξη χρώματος

Ο ευκολότερος τρόπος ταξινόμησης των φυτών κατά χρώμα και δημοτικότητα. Υπάρχουν έξι τύποι:

 1. Μπλε υάκινθος σε ένα δοχείο (Perle Brillante, Mary);
 2. Lilac υάκινθοι (Blue Magic, βασιλιάς Indigo)?
 3. Ροζ Υάκινθος (Άννα Μαρία, Γκέρτρουε);
 4. Κόκκινα λουλούδια (Hollyhock, Scarlet του Tubcrgen) - ποικιλίες terry ιδιαίτερα δημοφιλείς για καλλιέργεια.
 5. Λευκός υάκινθος (Arentine Arendsen);
 6. Κίτρινο ή πορτοκαλί ζωγραφισμένο υακίνθο (Κίτρινο σφυρί).

Η ταξινόμηση των ποικιλιών, δεδομένης της σημασίας ή της δημοτικότητας, είναι αρκετά δύσκολη. Ένα λουλούδι στο σπίτι επιλέγεται με βάση τις διακοσμητικές του ιδιότητες, το κόστος, τη διαθεσιμότητα για πώληση, τις ατομικές προτιμήσεις, αναλύει τις ιδιότητες άλλων φυτών στο δρόμο (όλα τα εξαρτήματα λουλουδιών είναι συμβατά). Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή "λουλούδια βροχής" μπορούν να σημειωθούν ποικιλίες όπως Bimark, Delph Blue, Delight, Λόρδος Balfour, Edison, Ian Boss.

Υάκινθος σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον εσωτερικό

Μωβ υάκινθος

Μεγαλύτερα χαρακτηριστικά

Ο Υάκινθος στο σπίτι αναπτύσσεται με ιδιαίτερη δυσκολία. Το εργοστάσιο είναι διάσπαρτο, απαιτώντας κάποια γνώση από τους κηπουρούς και την αυστηρή εφαρμογή των κανόνων.Τα κύρια χαρακτηριστικά που πρέπει να γνωρίζουν όλοι:

 • Τα λουλούδια μεταμοσχεύονται αποκλειστικά σε ουδέτερο έδαφος. Το ιδανικό υπόστρωμα είναι φύλλο γης και χλοοτάπητας υψηλής ποιότητας σε ίσες αναλογίες. Το όξινο χώμα είναι ασβέστη πριν από τη φύτευση ενός λαμπτήρα. Όταν φύτευση λουλούδια σε βαρύ πηλό έδαφος, είναι καλύτερα να προσθέσετε μια μικρή άμμο ποτάμι στο υπόστρωμα?
 • Ο Υάκινθος σε ένα δοχείο και σε ανοιχτό έδαφος δεν ανέχεται υπερβολική υγρασία. Είναι πολύ σημαντικό να σχηματιστεί μια καλή αποστράγγιση.
 • Ο φωτισμός πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, αλλά όχι υπερβολικά έντονος.
 • Ο Υάκινθος είναι ιδιότροπο και δύσκολο να αναπτυχθεί στο σπίτι λόγω της ευαισθησίας του στα ρεύματα. Οι έμπειροι κηπουροί προτιμούν να φυτέψουν ένα λουλούδι κοντά σε θάμνους ή φράκτες, που θα προστατεύουν τις εύθραυστες ταξιανθίες από τις ριπές του ανέμου.

Ο αυξανόμενος υάκινθος στο σπίτι συνεπάγεται πλήρη απόρριψη των φρέσκων οργανικών. Τα φυτά δεν ανέχονται αυτό το συγκεκριμένο λίπασμα.

Φυσικό Υάκινθος

Υάκινθος

Φύτευση φυτών

Οι έμπειροι κηπουροί γνωρίζουν τι ύπουλοι υάκινθοι είναι, έτσι φύτευση και φροντίδα εκτελούνται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιο. Οι βολβοί συνιστώνται να φυτεύονται ταυτόχρονα με τα daffodils. Ο βέλτιστος χρόνος είναι η αρχή του Σεπτεμβρίου. Το βάθος του φλοιού φύτευσης είναι 15 εκ. Η απόσταση μεταξύ των φυτών είναι περίπου 10 εκατοστά.

Υακίνθοι στο εσωτερικό του σαλόνι

Οι ανθοπωλείς που ξέρουν πώς να μεγαλώνουν υάκινθος στο σπίτι τους, συνιστούν τη συλλογή μεσαίων λαμπτήρων για φύτευση. Είναι πιο ανθεκτικά στον καιρό. Όλα τα υλικά φύτευσης μελετώνται προσεκτικά.

Όλοι οι μαλακοί, κατεστραμμένοι, σάπιοι και άλλοι ελαττωματικοί λαμπτήρες αφαιρούνται και απορρίπτονται. Πριν από τη μεταμόσχευση υάκινθου στο ετοιμασμένο χώμα, τα φυτά εμποτίζονται για 30-40 λεπτά σε διάλυμα μυκητοκτόνου.

Υάκινθος σε ένα εσωτερικό της χώρας

Πολύτιμη σύσταση

Σημειώνεται ότι το λουλούδι ζει καλά σε ανοιχτό έδαφος, αν διαμορφώσετε το σωστό μέρος για την καλλιέργεια. Πριν από τη φύτευση υάκινθος, κάντε ένα "πουκάμισο άμμου". Μια μικρή ποσότητα άμμου (κατά προτίμηση ποταμού) ρίχνεται στο κάτω μέρος της τρύπας. Το βέλτιστο πάχος της σφαίρας είναι 4 cm.

Υακίνθοι σε κεραμικό δοχείο

Ο βολβός πιέζεται ελαφρά μέσα στην αμμώδη στρώση και πρώτα καλύπτεται με την υπόλοιπη άμμο και μετά με ένα υπόστρωμα εδάφους. Αυτό σας επιτρέπει να βελτιώσετε τις ιδιότητες του εδάφους: το νερό δεν θα σταματήσει κοντά στο ρίζωμα.

Υπόγεια Υάκινθος

Φροντίδα κήπου

Όταν οι εργασίες που σχετίζονται με τη φύτευση έχουν τελειώσει, μια άλλη ερώτηση καθίσταται ενδιαφέρουσα: πώς να φροντίσετε για υάκινθος στον κήπο. Υπάρχουν λίγες απαιτήσεις για τη γεωργική τεχνολογία, αλλά πρέπει να πληρούνται.

Μπλε υάκινθος σε ένα λουλούδι στον κήπο

Οι βασικοί κανόνες:

 • Το λουλούδι είναι δύσκολο να ανεχθεί τη γειτονιά με τα ζιζάνια, έτσι θα πρέπει να καθαρίσετε την περιοχή τακτικά?
 • Μια μεταμοσχευμένη μονάδα χρειάζεται συστηματική χαλάρωση του εδάφους.
 • Συνιστάται η στρώση του εδάφους αμέσως μετά τη φύτευση.
 • Έτσι ώστε η υγρασία να μην αφήνει υάκινθος, το πότισμα σε ξηρή εποχή θα πρέπει να είναι κανονικό. Το χώμα είναι κορεσμένο με 15-25 cm.
 • Η ανάπτυξη υάκινθων στο σπίτι συνεπάγεται την υποχρεωτική εισαγωγή ζωοτροφών. Η ιδανική στιγμή είναι η περίοδος της ενεργού βλάστησης.

Αυξημένα άνθη μεταμοσχεύονται το καλοκαίρι. Όταν τελειώσει η περίοδος της ενεργού άνθησης, οι βολβοί σκουπίζονται και αποθηκεύονται μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στις αρχές Οκτωβρίου (η προθεσμία) επιλέγουν ένα μέρος και φυτεύουν ξανά τα φυτά.

Υάκινθος στο εσωτερικό της κουζίνας

Διάδοση του Υακίνθου

Αληθινοί γνώστες της ομορφιάς των λουλουδιών της άνοιξης ξέρουν πώς να μεταδώσουν τον υάκινθο. Για τους εκτροφείς, μια περισσότερο προτιμώμενη μέθοδος σπόρου. Εάν φυτέψετε τον υάκινθο με αυτό τον τρόπο, τα φυτά δεν είναι ικανά να αντιγράψουν τα χαρακτηριστικά των μητρικών φυτών.

Υακίνθοι στο εσωτερικό του μοντερνισμού

Η ανάπτυξη των παιδιών στους βολβούς του φυτού είναι αργή. Αυτή είναι ίσως η κύρια αναστάτωση. Κάθε χρόνο μεγαλώνει όχι περισσότερο από 3-4. Τα παιδιά χωρίζονται λίγο πριν την αδρανή περίοδο. Εκείνοι που εμπλέκονται στην αναπαραγωγή είναι σε θέση να συλλάβουν αυτή τη στιγμή.

Υακίνθοι στο παράθυρο ενός σπιτιού

Δεδομένου ότι ο υάκινθος αναπαράγεται απρόθυμα και είναι επίσης πολύ ευαίσθητος σε οποιαδήποτε βλάβη, είναι προτιμότερο να στεγνώσει το βολβό της μητέρας για αρκετές ημέρες πριν αρχίσει η διαδικασία διαχωρισμού. Μικροί βολβοί-παιδιά μεγαλώνουν σε ένα κρεβάτι με λουλούδια.

Υακίνθοι στον κήπο

Σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιότητες του υποστρώματος πρέπει να πληρούν πλήρως τις ανάγκες της εγκατάστασης. Οι μίνι βολβοί δεν είναι κατάλληλοι για εξαναγκασμό.Ανθοφορία μπορεί να αναμένεται σε 3-4 χρόνια, όχι νωρίτερα.

Ροζ υάκινθος στο διαμέρισμα

Σχετικά με τα τρέχοντα θέματα

Πολλές προσπάθειες πρέπει να δαπανηθούν για την ανάπτυξη υάκινθος, φροντίδα στο σπίτι είναι επίσης γεμάτη με δυσκολίες που προκαλούνται από ασθένειες και παράσιτα. Μεταξύ των κυριότερων αιτιών που προκαλούν ασθένειες στα φωτεινά λουλούδια της άνοιξης, υπάρχουν:

 • Η χρήση προ-μολυσμένου φυτικού υλικού (εάν υπάρχει παθογόνο στο υπόστρωμα, το φυτό θα αντιδρά αμέσως).
 • Πολύ όξινο και βαρύ χώμα (πριν από το πότισμα του υάκινθου, το νερό προετοιμάζεται προκαταρκτικά με τη χρήση διορθωτών οξύτητας εδάφους).
 • Χρήση φρέσκων οργανικών που δεν ανέχονται κανένα είδος ή ποικιλία υάκινθων.
 • Η χρήση ενός τόπου όπου οι προκάτοχοί που κατοικούσαν προηγουμένως δεν είναι φιλικοί προς το "λουλούδι των βροχών".
 • Εάν φυτέψετε σαπωνοποιημένο ή αλλοιωμένο υάκινθο, η καλλιέργεια και η φροντίδα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες.
 • Πυκνή προσγείωση.

Ο Υάκινθος είναι πραγματικά ένα εκλεπτυσμένο και χαρούμενο λουλούδι. Πρέπει να φροντίσετε τα φυτά με ιδιαίτερη ανησυχία. Εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, η θεαματική ανθοφορία θα ευχαριστήσει ερασιτέχνες κηπουρούς από έτος σε έτος.

Υακίνθοι σε ένα βάζο

Υακίνθοι σε διακόσμηση παραθύρων

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)