Τι σόμπα να επιλέξει για ένα μπάνιο: οι επαγγελματίες συμβουλεύουν

Η επίσκεψη στο ατμόλουτρο για πολλούς δεν είναι μόνο μια διαδικασία ευεξίας, αλλά μια ολόκληρη τελετουργική τελετουργία. Ούτε ένας από τους φίλους της θα αρνηθεί ένα ιδιωτικό λουτρό. Ποιο φούρνο για να επιλέξετε για μπάνιο σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, για να καθορίσετε την καταλληλότερη επιλογή, θα εξετάσουμε περαιτέρω.

Πετσέτα μπάνιου με δεξαμενή νερού

Ποια είναι η θερμάστρα;

Οι σόμπες για μπάνιο διαφέρουν ανάλογα με το χρησιμοποιούμενο καύσιμο: καυσόξυλα, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια. Ο παράγοντας αυτός επηρεάζει την απόδοση, το σχεδιασμό, το εύρος χρήσης του κλιβάνου.

Καύση ξύλου

Χρονικά δοκιμασμένο κλασικό, δημοφιλές σήμερα. Οι ειδικοί και οι ανεμιστήρες-υπάλληλοι μπάνιου θεωρούν ότι τα μοντέλα αυτά είναι τα καλύτερα τόσο για το ρωσικό μπάνιο όσο και για τη σάουνα.

Μια παραδοσιακή εστία ξύλου-καύση περιλαμβάνει μια εστία, μια δεξαμενή για τη θέρμανση του νερού, ένα διαμέρισμα για πέτρες. Ένας απλός αλλά ορθολογικός σχεδιασμός συμπληρώνεται με φθηνό καύσιμο: οποιαδήποτε ξυλερικά απόβλητα (καυσόξυλα, ξυρίσματα, πριονίδια μπρικετο). Επιπλέον, η λειτουργία του κλιβάνου δεν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα από την ύπαρξη ζωντανής φωτιάς και τη μακρά συντήρηση της καθορισμένης θερμοκρασίας.

Μειονεκτήματα: το κόστος της σήραγγας, η ανάγκη για τακτικό καθαρισμό της καμινάδας, η έλλειψη ελέγχου της διαδικασίας από το εσωτερικό, ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ο φούρνος για μπάνιο

Αέριο

Οι φίλοι της προόδου επιλέγουν τέτοια μοντέλα λόγω της άνεσης, της συμπαγής τους, της φιλικότητας προς το περιβάλλον, της ευκολίας συντήρησης και λειτουργίας. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο ίδιος λέβητας που θερμαίνει πέτρες αντί για νερό. Υπάρχουν όμως και μειονεκτήματα: το φυσικό αέριο ή το εμφιαλωμένο φυσικό αέριο, απαιτεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ακριβή τήρηση των κανόνων κατά τη διαδικασία εγκατάστασης, για την εγκατάσταση της μονάδας στο σπίτι χρειάζεστε ειδική άδεια της υπηρεσίας αερίου. Υποχρεωτική καμινάδα για την απομάκρυνση των προϊόντων καύσης.

Ωστόσο, όλες οι δυσκολίες ή οι περιορισμοί αντισταθμίζονται από τον έλεγχο της θερμοκρασίας και την ταχεία θέρμανση του δωματίου. Στο κόστος, το φυσικό αέριο είναι πιο ακριβό από το καυσόξυλο, αλλά φθηνότερο από την ηλεκτρική ενέργεια.

Σόμπα χυτοσιδήρου για μπάνιο

Ηλεκτρικά

Η πιο συμπαγής, βολική και ακριβή επιλογή. Για θέρμανση, χρησιμοποιείται ένας θερμαντήρας (θερμοηλεκτρικός θερμαντήρας). Μπορεί να είναι κεραμικό ή μέταλλο, τοίχος ή πάτωμα. Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε έναν ηλεκτρικό κλίβανο με διπλό περίβλημα. Σε αυτή την πραγματοποίηση, η εξωτερική επικάλυψη θερμαίνεται σε λιγότερο από 30-40 ° C, πράγμα που ουσιαστικά εξαλείφει την πιθανότητα εγκαυμάτων. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η γρήγορη, υψηλής ποιότητας θέρμανση των πετρωμάτων και των χώρων, η άσκοπη χρήση της καμινάδας, η απουσία προϊόντων καύσης και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας. Μείον - το κόστος τοποθέτησης ισχυρών ηλεκτρικών καλωδίων, σωστού εξαερισμού, υπερκατανάλωσης δαπανηρού ηλεκτρισμού (1 kW ανά 1 κυβικό μέτρο χώρου), προβλήματα λόγω διακοπών παροχής ρεύματος ή απουσίας του.

Ξυλόφουρνο

Ανοίξτε ή κλείστε

Η Καμένκα είναι η καλύτερη σόμπα για ένα ρωσικό λουτρό. Ομαλά, διαφορετικά σε μέγεθος λιθόστρωτα συσσωρεύονται θερμότητα. Είναι γνωστό ότι η θερμαινόμενη ή ακόμα και η πυρακτωμένη πέτρα παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι θερμαντήρες είναι ανοιχτοί ή κλειστοί. Και τα δύο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

 • Ανοιχτό φούρνο. Ο αέρας στο ατμόλουτρο θερμαίνεται από θερμές πέτρες στους 250 ° C, η θέρμανση και η ψύξη εμφανίζονται γρήγορα, η συντήρηση είναι απλή και το καύσιμο μπορεί να είναι οποιοδήποτε. Επιλέγεται για ιδιωτικά λουτρά, σχεδιασμένα για μικρό αριθμό επισκεπτών και σπάνια χρήση.
 • Οι κλειστοί φούρνοι είναι κατάλληλοι για εντατικά χρησιμοποιούμενα σπίτια μπάνιου με μεγάλο αριθμό ατόμων. Είναι πιο ισχυροί, έτσι εγκαθίστανται σε συμπαγή κτίρια από τούβλα, όχι ξύλινα. Ο σχεδιασμός τους εξαλείφει τα εγκαύματα, θερμαίνει τις πέτρες καλύτερα, αλλά η θέρμανση διαρκεί περισσότερο.

Ηλεκτρική σόμπα σάουνας

Firebox: ποιο είναι το καλύτερο;

Στα λουτρά χρησιμοποιούνται συμβατικοί ή επιμήκεις κλίβανοι. Ένας κλίβανος με ένα τυπικό φούρνο σχεδιασμού θερμαίνεται από το δωμάτιο που πρέπει να θερμανθεί.

Ο επιμήκης σχεδιασμός καθιστά δυνατή την τοποθέτηση καυσίμων από ένα παρακείμενο δωμάτιο: ένα γκαρνταρόμπα ή μια αίθουσα χαλάρωσης. Τέτοια μοντέλα για λουτρό με ξύλα είναι πυρίμαχα, εξαλείφουν τη ρύπανση του ατμού και τον κίνδυνο για τους επισκέπτες να καούν τυχαία. Αλλά το κόστος τοποθέτησης της σήραγγας είναι απαραίτητο.

Φινλανδική σόμπα σάουνας

Πέτρες μπάνιου

Οι πέτρες με τη σόμπα θερμαίνουν το λουτρό, οπότε πρέπει να τις επιλέξετε συνειδητά. Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να είναι απολύτως ομοιόμορφα, ομαλά, χωρίς τσιπ, πόρους, ρωγμές. Τέτοιες ατέλειες μπορούν να αποκολληθούν από μια πέτρα ποτισμένη με νερό, θραύσματα των οποίων μπορεί να τραυματίσουν τους επισκέπτες. Είναι προτιμότερο να λαμβάνονται μικρά στρογγυλά δείγματα με διάμετρο από πέντε έως επτά εκατοστά, διότι έτσι ο αέρας κυκλοφορεί μεταξύ τους πιο εύκολα. Ταλκοχλωρίτης, jadeite, μαύρος βασάλτης, χαλαζίτης σμέουρων, διαβασμός είναι κατάλληλοι.

Λέβητας αερίου για μπάνιο

Κάθε μοντέλο έχει τη δική του κλίμακα.

Η σωστή λύση στο ερώτημα πώς να επιλέξετε μια σόμπα για ένα λουτρό υποδηλώνει ότι η ισχύς της ταιριάζει με τον όγκο του δωματίου. Η ισχύς υποδεικνύεται στις οδηγίες για τη συσκευή και η ένταση υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το μήκος κατά πλάτος και ύψος. Στη συνέχεια υπολογίζεται η επιφάνεια των παραθύρων και των θυρών (πολλαπλασιάζοντας το μήκος κατά ύψος). Κάθε τετραγωνικό μέτρο που λαμβάνεται είναι συν ένα κυβικό μέτρο στο συνολικό όγκο του δωματίου.

Τι είναι το ελκυστικό μεταλλικό φούρνο;

Το υλικό είναι χυτοσίδηρο, χάλυβας ή κράμα. Οι σόμπες λουτρού από μαντέμι είναι ανθεκτικές, αξιόπιστες και θερμαίνονται γρήγορα. Στα ανάλογα χάλυβα, οι τοίχοι είναι λεπτότεροι, όχι τόσο ανθεκτικοί στη θερμότητα, τόσο σημαντικές θερμοκρασίες μπορούν να τις λειώσουν. Οι αυτοσεβαστικές εταιρίες προσφέρουν προϊόντα από ανοξείδωτο χάλυβα με πρόσμιξη χρωμίου.

Σόμπα αερίου για μπάνιο

Ο μεταλλικός φούρνος επιλέγεται λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του λουτρού: είναι καλύτερα κατάλληλο για μικρούς ιδιωτικούς ατμομηχανές. Διατηρεί θερμοκρασίες μέχρι 120 ° C και με στερεό καύσιμο μέχρι 140 ° C. Στη σάουνα, είναι γεμάτη πέτρες στο ελάχιστο, σε ένα ρωσικό λουτρό - στα μάτια.

Όταν αποφασίζετε πώς να επιλέξετε έναν κλίβανο για ένα λουτρό και επιλέγοντας ανάμεσα στο μέταλλο και το τούβλο για την τοποθέτησή του, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα πλεονεκτήματα των μεταλλικών κλιβάνων: είναι φθηνότερα, ισχυρότερα, πιο κινητά, πιο συμπαγή, με λιγότερο χρονοβόρα και περίπλοκη εγκατάσταση. Η αποτελεσματικότητά τους είναι υψηλότερη, ο αέρας θερμαίνεται γρηγορότερα, οπότε το δωμάτιο είναι ζεστό, αλλά όχι πολύ υγρό. Τα μειονεκτήματα είναι ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς, η ταχεία ψύξη, ο κίνδυνος θερμικού σοκ.

Φούρνος Kamenka για μπάνιο

Η σόμπα ξύλου για το μπάνιο από όλους τους κανόνες

Υπάρχουν πολλοί θαυμαστές του παραδοσιακού μοντέλου της σόμπας, που θερμαίνεται με ξύλο. Ενδιαφέρονται για το πώς να επιλέξετε μια σόμπα ξύλου για μπάνιο σωστά. Αυτό είναι εύκολο να γίνει, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένα βασικά κριτήρια:

 • ατμόσφαιρα;
 • ποιότητα ατμού ·
 • μετακίνηση ·
 • τούνελ κλιβάνου.

Ατμός

Το μπάνιο απαιτεί "ελαφρύ ατμό", δηλαδή δεν είναι πολύ υπερθερμαινόμενος αέρας (βέλτιστα 85 ° C για το χαμάμ). Για να το πάρετε, το νερό χύνεται πάνω σε πέτρες που θερμαίνονται στους 500 ° C. Σε αυτή την περίπτωση, το ατμόλουτρο θα είναι 100-120 ° C, συμβαίνει περισσότερο. Αλλά μια προσπάθεια διασποράς του ατμού θα οδηγήσει μόνο σε αισθητά εγκαύματα: τόσο το σώμα όσο και ο αναπνευστικός σωλήνας θα υποφέρουν.

Το πρόβλημα επιλύεται από μονάδες με γεννήτρια ατμού - μεταλλικό δοχείο τοποθετημένο στην πλευρά του κλιβάνου. Θερμαίνονται γρηγορότερα από τις πέτρες, ώστε να μπορείτε να λάμψετε τις πέτρες στο επιθυμητό επίπεδο. Στη συνέχεια, το νερό που πέφτει επάνω τους θα δώσει το "σωστό" ατμό, επούλωση και ασφαλές, και το δωμάτιο θα ζεσταθεί γρηγορότερα. Ακόμα και οι ιδιοκτήτες μικρών ιδιωτικών λουτρών θα πρέπει να έχουν ένα τέτοιο χρήσιμο πράγμα.

Σόμπα από τούβλα για μπάνιο

Μεταφορά

Μια σόμπα με αυτήν την επιλογή δημιουργεί ρεύματα κατά τη λειτουργία που διασπείρουν θερμό αέρα σε όλο το δωμάτιο, με αποτέλεσμα να το θερμαίνει σε μια προκαθορισμένη θερμοκρασία.Η θερμοκρασία εξισώνεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, επομένως αποκλείονται τα πόδια κατάψυξης με υπερθέρμανση. Επιπλέον, η ανάμιξη των στρώσεων αέρα θερμαίνει το δωμάτιο ατμού πιο γρήγορα. Είναι προτιμότερο να μην αγοράζετε συσκευές χωρίς να μεταφέρετε για λουτρό με ξύλα, καθώς το δωμάτιο θα ζεσταθεί για ώρες. Κατά την επιλογή ενός μοντέλου κλιβάνου, προσέξτε εάν υπάρχει ένα κενό μεταξύ του κλιβάνου και του δοχείου από πέτρα. Παρέχει το αποτέλεσμα της μεταφοράς.

Η σήραγγα καύσης είναι απαραίτητη για διάφορους λόγους:

 • Η διαδικασία καύσης σε μια σόμπα σάουνας με ξύλα απαιτεί συνεχή ροή αέρα. Αλλά είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους, οπότε η δαπάνη για την καύση είναι άστοχη.
 • Αποκλείονται βρωμιά, αιθάλη στο ατμόλουτρο.
 • Ένας κλίβανος που λειτουργεί απευθείας στο ατμόλουτρο παραβιάζει το σύστημα εξαερισμού: ο αέρας εισέρχεται συνεχώς στον κλίβανο.
 • Η σήραγγα είναι εφοδιασμένη με παράθυρο μέσω του οποίου η φωτιά είναι ορατή. Η ατμόσφαιρα γίνεται πιο άνετη και δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το τεχνητό φως.

Οι γνώστες συμβουλεύουν τη θέρμανση του μπάνιου με σκληρό ξύλο, όπως η σημύδα. Τα κωνοφόρα είναι ανεπιθύμητα επειδή η ρητίνη στο ξύλο τους σχηματίζει πολλή αιθάλη όταν καίγεται.

Μεταλλική κουζίνα για μπάνιο

Σόμπα σόμπα

Η διαφορά ανάμεσα σε μια ρωσική σόμπα και μια σάουνα είναι ότι δεν υπάρχει παχύρρευστη ατμόσφαιρα στη σάουνα, επειδή σε υψηλή θερμοκρασία το νερό δεν χύνεται στις πέτρες. Είναι κατάλληλο για περιοχές με υγρό κρύο κλίμα. Για να γίνει κατανοητό πώς να επιλέξετε τον σωστό κλίβανο για ένα μπάνιο αυτού του τύπου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην σάουνα χρησιμοποιείται μόνο ο λεγόμενος "ξηρός ατμός", δηλαδή ο αέρας με υγρασία που δεν υπερβαίνει το 20% και η θερμοκρασία φτάνει τους 150 ° C.

Η ιδανική σόμπα στη σάουνα είναι ένα ατμόλουτρο στο οποίο τουλάχιστον 45 ° C στο επίπεδο του δαπέδου και 80 ° C κάτω από την οροφή. περίπου 100 ° C στο επάνω ράφι είναι επιθυμητές. Ένα επιμήκη τζάκι και ένας ανοιχτός θερμαντήρας είναι κατάλληλα για σάουνα.

Μπορείτε να επιλέξετε μια σόμπα σόμπα από τούβλο ή μέταλλο.

Ανοξείδωτος φούρνος μπάνιου

Το τζάκι είναι χτισμένο πάνω στο υπόβαθρο και είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από πυρίμαχο υλικό. Τέτοιες κάμινοι ζεσταίνονται γρήγορα και διατηρούν τη θερμότητα για έως και εννέα ώρες. Καλό για μεγάλους χώρους, ασφαλέστερο από το μέταλλο από την άποψη της φωτιάς. Τα μειονεκτήματα είναι πολύς χρόνος για την ανάφλεξη (μερικές φορές έως και τέσσερις ώρες), ένας μεγαλύτερος χώρος που καταλαμβάνεται, κόστος για έναν κατασκευαστή.

Το μέταλλο είναι συμπαγές, ασφαλές, με καλή διάχυση θερμότητας και γρήγορη θέρμανση. Μπορούν εύκολα να μετακινηθούν από τόπο σε τόπο. Σε ακριβότερα σχέδια, οι τοίχοι είναι διπλοί, έτσι μπορεί να θερμαίνεται το νερό μεταξύ τους. Εάν επιλεχθεί ένα ηλεκτρικό μοντέλο, φορτώνεται με ελάχιστες πέτρες.

Στην σάουνα συνήθως εγκαθίστανται ψυχρές σάουνες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, ο θερμός αέρας εισέρχεται μέσω των διαύλων κυκλοφορίας και το σώμα του κλιβάνου θερμαίνεται σε μέγιστο 45 ° C.

Σόμπα σόμπα

Χειροποίητη θερμάστρα κουζίνας

Κάνοντας μια σόμπα στο ξύλο μόνος σας δεν είναι τόσο δύσκολο. Η απλούστερη επιλογή είναι ένα βαρέλι σιδήρου. Ο πυθμένας και το καπάκι της κόβονται, μετά το οποίο μέρος του χώρου τοποθετείται από τούβλα που τοποθετούνται στην άκρη. Η σχάρα-σχάρα στερεώνεται επάνω τους, και ο υπόλοιπος χώρος είναι γεμάτος με πέτρες. Μια καμινάδα εγκαθίσταται και καλύπτεται με ένα καπάκι. Η Καμένκα είναι έτοιμη.

Πώς να μην κάνετε λάθος κατά την επιλογή μιας σόμπας;

Η αγορά είναι γεμάτη προσφορές για κάθε γούστο, αίτημα, προϋπολογισμό. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είναι δύσκολο για έναν άπειρο να καταλάβει όλη αυτή την αφθονία.

Πετσέτα μπάνιου με έλεγχο θερμοκρασίας

Τι πρέπει να θυμάστε όταν επιλέγετε ένα μοντέλο φούρνου για μπάνιο:

 • Πριν αγοράσετε, εξοικειωθείτε με τον κατασκευαστή, διαβάστε κριτικές. μελετήστε τις κύριες παραμέτρους, τις συνθήκες λειτουργίας του επιλεγμένου μοντέλου.
 • συμβουλευτείτε έναν οικείο υπάλληλο μπάνιου ή συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
 • εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε την επιλογή που είναι η πλέον κατάλληλη για τις συνθήκες σας, και όχι το φθηνότερο.
 • εξετάστε τη συχνότητα χρήσης του κλιβάνου, το φορτίο, το επίπεδο θερμοκρασίας, τον τύπο καυσίμου.
 • πραγματικά συσχετίζουν τις δυνατότητές σας με εκείνες που απαιτούνται από τις οδηγίες: εγκατάσταση της καμινάδας, συμμόρφωση με την ισχύ που αναλαμβάνει ο ηλεκτρικός φούρνος και μέγιστο φορτίο των διαθέσιμων ηλεκτρικών δικτύων.
 • Όταν αγοράζετε μια σόμπα, φροντίζετε αμέσως τις ασπίδες θερμότητας κοντά: οι ξύλινες κατασκευές του μπάνιου δεν είναι σχεδιασμένες για υψηλές θερμοκρασίες.
 • Μην ακολουθήσετε απρόσεκτα διαφημιστικές συμβουλές: μιλάει μόνο για τα πλεονεκτήματα των αγαθών. μην βιαστείτε να κάνετε την τελική επιλογή: ο φούρνος για το λουτρό δεν είναι κουτί σοκολάτας, αλλά η διαδικασία εγκατάστασης μιας νέας συσκευής σε περίπτωση ανεπιτυχής επιλογής είναι ενοχλητική και δαπανηρή.

Επιλέξτε ένα μοντέλο που βασίζεται στις πρώτες απαιτήσεις της ασφάλειας, του ορθολογισμού. Αλλά το λουτρό είναι επίσης ένα μέρος του ευχάριστου χόμπι, οπότε ακούστε τις δικές σας προτιμήσεις.

Κλειστή σόμπα σάουνας

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)