Πώς να επιλέξετε έναν αποχυμωτή; Τι πρέπει να προσέξουμε;

Όταν πρόκειται για τη διατροφή, η πρώτη σχέση που έρχεται στο μυαλό είναι ένα ποτήρι υγιεινό φρεσκοστυμμένο χυμό. Εάν αποφασίσετε να γίνετε οπαδός ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τότε μάλλον σκεφτήκατε ήδη να αγοράσετε ένα αποχυμωτή. Οι οικογένειες με μικρά παιδιά δεν μπορούν να κάνουν χωρίς αυτή τη συσκευή, επειδή οι χυμοί των καταστημάτων απέχουν πολύ από το φυσικό και δεν μπορούν να συγκριθούν με τους φρεσκοστυμμένους από την άποψη της χρησιμότητας.

Αποχυμωτής

Μια μεγάλη ποικιλία από αυτές τις συσκευές παρουσιάζονται στην αγορά, διαφέρουν ως προς τον κύριο σκοπό και τα χαρακτηριστικά τους. Για να σας διευκολύνουμε να κάνετε μια επιλογή, θα εξετάσουμε πώς να επιλέξετε έναν αποχυμωτή για το σπίτι, ποιους τύπους υπάρχουν και ποιες παράμετροι θα πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά.

Αποχυμωτής

Ποικιλίες των αποχυμωτών

Οι άνθρωποι πιέζουν χυμό από φρούτα και λαχανικά από αμνημονεύτων χρόνων. Για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το κύριο εργαλείο για αυτό ήταν τα χέρια ή απλές μηχανικές συσκευές. Και μόνο στα μέσα του περασμένου αιώνα στην Αυστρία ήταν ο πρώτος ηλεκτρικός αποχυμωτής που εφευρέθηκε. Τώρα, συσκευές με κινητήρα αντικαθιστούσαν σχεδόν πλήρως τα μηχανικά προϊόντα για χυμούς, επειδή δεν απαιτούν προσπάθεια και εξοικονομούν χρόνο, γι 'αυτό θα εξετάσουμε προσεκτικά τους ηλεκτρικούς αποχυμωτές. Μεταξύ αυτών διακρίνονται οι ακόλουθες ποικιλίες:

 • καθολική φυγοκεντρική?
 • στρόφιγγα?
 • εσπεριδοειδή.

Υπάρχουν επίσης συνδυασμένοι τύποι συσκευών που συνδυάζουν πολλές ποικιλίες ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, συχνά συναντώνται συνδυασμοί ενός καθολικού αποχυμωτή με τη χοιρομητέρα. Επίσης, τα ακροφύσια για το χυμό μπορούν να εξοπλιστούν με μηχανήματα αλέσεως με κρέας και επεξεργαστές τροφίμων.

Αποχυμωτής

Πρέπει να επιλέξετε μια συγκεκριμένη ποικιλία βάσει των προϊόντων που προτιμάτε να κάνετε χυμό. Εξετάστε λεπτομερώς τα χαρακτηριστικά κάθε συσκευής.

Φυγοκεντρικοί Αποχυμωτές

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος, που έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή χυμού, τόσο από σκληρά και μαλακά φρούτα και λαχανικά, εσπεριδοειδή, μούρα. Η αρχή της λειτουργίας της συσκευής είναι η κοπή του φρούτου σε πολτό με ένα τρίφτη δίσκου, ο οποίος στη συνέχεια περνά στο διαχωριστή και διέρχεται από ένα κόσκινο υπό τη δράση μιας φυγοκέντρισης.

Αποχυμωτής

Ο διαχωριστής είναι δύο τύπων:

 1. Κυλινδρικό, το οποίο συμπιέζει χυμό από το προϊόν κατά 95%, αλλά δεν είναι σε θέση να απορρίψει τον πολτό. Τέτοιες συσκευές πρέπει να καθαρίζονται χειροκίνητα κατά τη λειτουργία.
 2. Κωνικό, συμπιέζοντας χυμό μόνο το 70%, αλλά αυτόματη αφαίρεση κέικ.

Οι συσκευές με κυλινδρικό διαχωριστή είναι κατάλληλες για άτομα που δεν κάνουν περισσότερα από μερικά ποτήρια χυμού κάθε φορά. Όσοι σκοπεύουν να επεξεργαστούν μεγάλους όγκους προϊόντων, είναι προτιμότερο να επιλέξουν μια κωνική ποικιλία.

Τα πλεονεκτήματα ενός φυγοκεντρικού τύπου συσκευής περιλαμβάνουν:

 • Παρασκευή χυμού σε υψηλή ταχύτητα, επειδή οι συσκευές λειτουργούν σε ταχύτητες 10000-40000.
 • Λογική τιμή σε σύγκριση με τις βιδωτές συσκευές.
 • Ο χυμός απομακρύνεται από το κέλυφος.
 • Κατάλληλο για φρούτα και λαχανικά οποιασδήποτε συνοχής.
 • Εύκολο στη χρήση.

Αποχυμωτής

Αποχυμωτής

Μειονεκτήματα φυγοκεντρικών αποχυμωτών:

 • Λόγω των υψηλών στροφών, ο χυμός θερμαίνεται κατά τη διάρκεια της παραγωγής, γεγονός που μειώνει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών του.
 • Όταν ο φυγόκεντρος περιστρέφεται, ο χυμός έρχεται σε επαφή με τον αέρα, εξαιτίας του οποίου οξειδώνεται γρήγορα. Ένα τέτοιο προϊόν πρέπει να πιει μέσα σε 20 λεπτά και δεν είναι κατάλληλο για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης.
 • Υψηλή κατανάλωση πρώτων υλών. Για παράδειγμα, για να φτιάξετε ένα ποτήρι χυμό μήλου, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε 4-5 μήλα.
 • Υψηλό επίπεδο θορύβου.

Η επιλογή ενός καθολικού αποχυμωτή είναι για εκείνους που κάνουν χυμό σε μεγάλες ποσότητες. Αυτή είναι μια καλή επιλογή για τους καλοκαιρινούς κατοίκους που κάνουν κενά για το χειμώνα.

Σε αντίθεση με τις βιδωτές συσκευές που δεν θα περάσουν περισσότερο από μισή ώρα, οι φυγοκεντρικές συσκευές μπορούν να λειτουργούν σχεδόν χωρίς διακοπή.

Αποχυμωτής

Αποχυμωτής

Ένας φυγοκεντρικός αποχυμωτής για φρούτα και τυποποιημένα λαχανικά είναι μια καλή εφαρμογή. Εάν θέλετε κάτι πιο εξωτικό, για παράδειγμα, χυμό από χόρτα ή φυτά, θα πρέπει να δούμε καλύτερα τους αποχυμωτές.

Αποχυμωτής

Βιδωτές τύπου βιδών

Με το σχεδιασμό, το μοντέλο βίδας μοιάζει με έναν μηχανισμό κοπής κρέατος. Σε αυτά, τα φρούτα ωθούνται στο κόσκινο με τη βοήθεια ενός αργά περιστρεφόμενου άξονα, ο οποίος τα πιέζει ξηρά. Ο χυμός εκκενώνεται στο γυαλί μέσω του στομίου στο μπροστινό μέρος της θήκης και το κέικ απομακρύνεται περιοδικά από την πλάτη.

Αποχυμωτής

Αποχυμωτής

Εάν ενδιαφέρεστε για το πώς να επιλέξετε έναν αποχυμωτή για τα λαχανικά, τότε αυτή η συσκευή μπορεί εύκολα να καλύψει όλες τις απαιτήσεις σας. Σας επιτρέπει να φτιάξετε χυμό από κάθε λαχανικό, συμπεριλαμβανομένου του λάχανου, καθώς και από όλα τα βότανα. Θα ευχαριστήσει επίσης τους οπαδούς ενός υγιεινού τρόπου ζωής, διότι με αυτό μπορείτε να φτιάξετε χυμό από δημητριακά και φυτά και ακόμη και να κάνετε γάλα σόγιας ή σόγιας.

Τα πλεονεκτήματα των βιδωτών συσκευών περιλαμβάνουν:

 • Εξοικονομήστε ενέργεια με χαμηλότερη ισχύ. Σε αντίθεση με τους φυγοκεντρικούς αποχυμωτές, δεν απαιτείται υψηλή ταχύτητα.
 • Λόγω της αργής λειτουργίας της συσκευής, ο χυμός δεν θερμαίνεται, επομένως αποθηκεύονται όλες οι βιταμίνες.
 • Κατά τη λειτουργία της συσκευής, ο χυμός δεν έχει άμεση επαφή με οξυγόνο, δεν οξειδώνει και διατηρεί τις ιδιότητές του για 2 ημέρες.
 • Αθόρυβη λειτουργία.
 • Τα μηχανικά μέρη της συσκευής θα διαρκέσουν πολύ καιρό επειδή δεν φθείρονται λόγω της δύναμης περιστροφής.
 • Η λειτουργία αυτοκαθαρισμού θα εξοικονομήσει χρόνο στη συντήρηση της συσκευής.
 • Οι βιδωτές συσκευές σας επιτρέπουν να εξάγετε χυμούς από μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Αυτός είναι ένας αποχυμωτής για λαχανικά οποιουδήποτε τύπου, για μούρα και φρούτα, ακόμη και με σπόρους και ακόμη και για χόρτα και δημητριακά.
 • Η ποσότητα των αποβλήτων μετά την εργασία είναι ελάχιστη.

Αποχυμωτής

Αλλά έχουν συσκευές τύπου κοχλία και πολλά μειονεκτήματα:

 • Ο χυμός από αυτά συγκεντρώνεται με πολλούς πολτούς. Στην περίπτωση της χρήσης υπερβολικών ή πολύ μαλακών φρούτων, η παραγωγή θα πλυθεί.
 • Αυτή η ποικιλία δεν είναι κατάλληλη για εμπορική χρήση. Η συσκευή δεν θα μπορεί να λειτουργήσει για περισσότερο από 30 λεπτά χωρίς βλάβη στο μηχανισμό.

Αξίζει να επιλέξετε έναν αποχυμωτή για το σπίτι, είναι ιδανικό για την παρασκευή χυμού για μία οικογένεια και χάρη στην ήρεμη λειτουργία δεν θα ενοχλήσει τους γείτονες νωρίς το πρωί.

Citrus Juicer

Ο χυμός εσπεριδοειδών μπορεί να παρασκευαστεί χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε τύπο συσκευής, αλλά εάν τον χρησιμοποιείτε πιο συχνά από άλλους, είναι λογικό να αγοράσετε ένα εξειδικευμένο χυμό εσπεριδοειδών. Με αυτό, η διαδικασία παραγωγής χυμού θα είναι ταχύτερη και ευκολότερη.

Αποχυμωτής

Η συσκευή είναι ένας κώνος με ραβδώσεις, που περιστρέφεται λόγω του κινητήρα. Πάνω από αυτό, τα φρούτα κόβονται σε μισά και πιέζονται με το χέρι ή με έναν ειδικό μηχανισμό που διαθέτουν διάφορα μοντέλα. Με αυτό τον τρόπο ο χυμός περνά μέσα από το στοιχείο φίλτρου και ρέει από το ακροφύσιο του αποχυμωτή - η σάρκα παραμένει μέσα. Τυπικά, τέτοιες συσκευές είναι εξοπλισμένες με ένα σύνολο εναλλάξιμων ακιδωτών ακροφυσίων για εσπεριδοειδή διαφορετικών μεγεθών.

Οι αποχυμωτές εσπεριδοειδών δεν απαιτούν πολλή ισχύ για εργασία, είναι συνήθως 20-80 Watt.Αυτό τους καθιστά οικονομικό και σχεδόν αθόρυβο. Είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα μοντέλο που έχει τη λειτουργία της εναλλασσόμενης περιστροφής. Όταν περιστρέφετε το ακροφύσιο εναλλάξ και προς τις δύο κατευθύνσεις, μπορείτε να πάρετε το μέγιστο χυμό από ένα φρούτο.

Αυτοί είναι οι κύριοι τύποι συσκευών για τη λήψη χυμού. Εάν έχετε αποφασίσει για τον τύπο της συσκευής, τότε θα εξετάσουμε τα κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να κάνετε μια επιλογή ενός αποχυμωτή για ένα συγκεκριμένο μοντέλο.

Αποχυμωτής

Επιλογές αποχυμωτή για να αναζητήσετε κατά την αγορά

Ισχύς

Συσκευές με υψηλή ισχύ είναι λογικό να αγοράζονται μόνο για εμπορική χρήση ή για χειμερινή συγκομιδή. Για οικιακή χρήση με σκοπό την επεξεργασία μικρής ποσότητας προϊόντων, δεν απαιτούνται δείκτες υψηλής ισχύος. Για έναν καθολικό αποχυμωτή, ο βέλτιστος δείκτης είναι από 500 έως 1000 watt, για έναν αποχυμωτή με βίδα 200-400 watt, και τα εσπεριδοειδή θα έχουν αρκετή ισχύ έως 100 Watt.

Αποχυμωτής

Ταχύτητα

Είναι σημαντικό η συσκευή να διαθέτει πολλούς τρόπους λειτουργίας υψηλής ταχύτητας, επειδή τα μαλακά προϊόντα απαιτούν βραδύτερη περιστροφή από τα στερεά προϊόντα.

Ομαλή εκκίνηση κινητήρα

Η παράμετρος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους φυγοκεντρικούς αποχυμωτές. Με αργή εκκίνηση, ο χυμός δεν ψεκάζεται και η ίδια η συσκευή θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Αυτόματο καθαρισμό κέικ

Οι συσκευές με αυτή τη λειτουργία είναι πιο εύχρηστες και εξοικονομούν χρόνο για τον καθαρισμό του περιβλήματος από απόβλητα.

Αποχυμωτής

Υλικό των εξαρτημάτων εργασίας

Ο διαχωριστής σε μοντέλα γενικής χρήσης πρέπει να είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα, επειδή υπόκειται σε υψηλά φορτία λόγω της υψηλής ταχύτητας. Για τις βίδες και τα εσπεριδοειδή, τα πλαστικά μέρη είναι επίσης αποδεκτά. Η ταχύτητα περιστροφής είναι μικρή, το πλαστικό θα είναι σε θέση να αντέξει αυτά τα φορτία.

Λειτουργία στάσης

Μια προαιρετική αλλά χρήσιμη παράμετρος. Σε τέτοιες συσκευές, μετά την συμπίεση του χυμού, το στόμιο μπορεί να ανασηκωθεί έτσι ώστε οι τελευταίες σταγόνες να μην λεκιάζουν το τραπέζι.

Αποχυμωτής

Διάμετρος του λαιμού φόρτωσης

Είναι καλό αν είναι αρκετά φαρδιά και δεν πρέπει να ψιλοκομμένα τα φρούτα για να χωρέσουν στον αποχυμωτή. Το ασφαλές ύψος του λαιμού φόρτωσης είναι επίσης σημαντικό, έτσι ώστε ένα άτομο να μην μπορεί να φτάσει μέσα από αυτό με ένα δάχτυλο σε ένα τρίφτη ή τρυπάνι.

Σώμα υλικό

Μπορεί να είναι πλαστικό, μέταλλο ή συνδυασμός και των δύο. Το υλικό δεν επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία της συσκευής. Οι μεταλλικές συσκευές είναι πιο ανθεκτικές, αλλά είναι πιο αισθητές βρωμιά και δακτυλικά αποτυπώματα. Μια πλαστική θήκη με προσεκτική χρήση θα διαρκέσει πολύ καιρό, ενώ η τιμή για αυτή είναι αρκετές φορές μικρότερη από ότι για ένα μεταλλικό.

Αποχυμωτής

Ασφαλής λειτουργία

Αυτό περιλαμβάνει τη λειτουργία αυτόματης απενεργοποίησης της συσκευής όταν ο κινητήρας υπερθερμαίνεται, καθώς και προστασία κατά της ενεργοποίησης αν η συσκευή δεν έχει συναρμολογηθεί σωστά.

Κατασκευαστής

Εάν δεν μπορείτε να αποφασίσετε ποιος αποχυμωτής θα επιλέξει με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τότε εστιάστε στην αξιοπιστία του κατασκευαστή. Η Bosch, η Philips, η Bork και η Braun είναι πιο συχνά βαθμολογημένες στις καλύτερες βαθμολογίες οικιακών αποχυμωτών.

Αποχυμωτής

Ποιος είναι ο καλύτερος αποχυμωτής για την οικογένειά σας; Για να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, καθορίστε τις προτιμήσεις των προτιμήσεων και των προτιμήσεων κάθε μέλους της οικογένειας και προκαθορίστε το μέγιστο ποσό που θέλετε να δαπανήσετε για την αγορά της συσκευής. Δεν είναι πάντα σκόπιμο να αγοράσετε ακριβά μοντέλα με υψηλή ισχύ και μεγάλη λειτουργικότητα για οικιακή χρήση, οπότε σκεφτείτε πρώτα προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες, ώστε να μην λυπηθείτε για τα χρήματα που δαπανήθηκαν μάταια.

Αποχυμωτής

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)