Επιλογή πιάτων: Βασικά χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πρέπει πάντα να γνωρίζετε την επιλογή των οικιακών συσκευών, διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει κάτι εντελώς ακατάλληλο: πολύ θορυβώδες, πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο, δαπανώντας πάρα πολύ ηλεκτρισμό, απαιτώντας μακρά μελέτη των οδηγιών. Πρέπει να καταλάβετε πριν αγοράσετε, έχοντας αποφασίσει πρώτα - πώς να επιλέξετε το σωστό πλυντήριο πιάτων;

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να πλοηγηθείτε στις παραμέτρους. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • τεχνικές παράμετροι όπως μέγεθος και χωρητικότητα του μηχανήματος, μέθοδος εγκατάστασης, επίπεδο θορύβου, χρησιμοποιούμενο απορρυπαντικό,
 • πρόσθετα χαρακτηριστικά όπως η παρουσία ευαίσθητης λειτουργίας, διακοπές σε οποιοδήποτε στάδιο πλυσίματος, διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας,
 • η μάρκα δεν είναι παράγοντας τόσο σημαντικός όσο οι άλλοι, αλλά εξακολουθεί να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην επιλογή.

Εστιάζοντας σε αυτές τις τρεις ομάδες, μπορείτε να κατανοήσετε περισσότερο σε βάθος.

Τεχνικές παραμέτρους: έκδοση μεγέθους

Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του μεγέθους του μηχανήματος και της χωρητικότητάς του, το οποίο θεωρείται ως το σύνολο των πιάτων. Το τυποποιημένο κιτ περιλαμβάνει:

 • τρία πιάτα - σούπα, επιδόρπιο και για το δεύτερο.
 • τρία κουτάλια - σούπα, επιδόρπιο και τσάι.
 • Σετ τσαγιού και πιατάκι για τσάι.
 • επιπλέον - ένα μαχαίρι, ένα πιρούνι και ένα ποτήρι.

Για μια οικογένεια δύο, θα φορτώσει φυσικά το μηχάνημα μία φορά κάθε μέρα, ακόμα και αν είναι το μικρότερο, ενώ μια μεγάλη οικογένεια με παιδιά θα ξεκινήσει τη διαδικασία πλύσης αρκετές φορές την ημέρα. Ανά ικανότητα και μέγεθος του μηχανήματος είναι:

 • Πλήρες μέγεθος. Σχεδιασμένο για μεγάλο αριθμό ατόμων, μπορούν να φιλοξενήσουν δώδεκα σύνολα πιάτων τη φορά. Μοιάζει με ένα τυπικό ντουλάπι κουζίνας διαστάσεων - ύψους 85 cm, βάθους και πλάτους 60 cm. Διακρίνονται για πλύσιμο υψηλής ποιότητας - μια πληθώρα εσωτερικών καταιωνιστήρων σάς επιτρέπει να επεξεργάζεστε πιάτα από όλες τις πλευρές.
 • Στενό. Σχεδιασμένο για μια οικογένεια τεσσάρων έως πέντε ατόμων τη φορά, μπορεί να φιλοξενήσει έως και εννέα σύνολα. Τα μεγέθη δεν διαφέρουν πολύ από τα μεγέθη αυτά - ύψος 85 cm, πλάτος 60 cm και βάθος 45 cm.
 • Διοικητικό Συμβούλιο. Το μικρότερο και πιο συμπαγές για μια μικρή οικογένεια. Ταυτόχρονα μπορούν να φιλοξενήσουν έως και πέντε σύνολα, οι διαστάσεις είναι πολύ μικρές και συχνά έχουν σχήμα κύβου - ύψος 45 cm, πλάτος 45 cm, βάθος 45 cm, έχουν το μικρότερο αριθμό χρήσιμων λειτουργιών - το μικρό μέγεθος δεν σας επιτρέπει να χτίσετε πολλούς πρόσθετους εξοπλισμούς.

Μπορείτε να πάρετε το μηχάνημα με προσοχή στο μέλλον, εάν με την πάροδο του χρόνου προγραμματίζεται να προσθέσετε στην οικογένεια, αλλά με μερικό φορτίο, η κατανάλωση ηλεκτρισμού, νερού και απορρυπαντικού θα είναι μεγαλύτερη από ό, τι απαιτείται.

60 cm πλήρης

Περιορίστε 45 cm

Πλυντήριο πιάτων

Το θέμα της μεθόδου εγκατάστασης αντανακλά έμμεσα το θέμα του μεγέθους και της χωρητικότητας. Έτσι, ένα πλυντήριο πιάτων μπορεί να είναι:

 • ενσωματωμένο - σε αυτή την περίπτωση είναι τοποθετημένο μέσα στο ντουλάπι της κουζίνας, κλειστό από μια πόρτα και είναι εντελώς αόρατη από την πλευρά?
 • εν μέρει ενσωματωμένο - μπορεί να ενσωματωθεί στο ντουλάπι της κουζίνας, αλλά δεν κλείνει την πόρτα, ο πίνακας ελέγχου θα παραμείνει πάντα στο βλέμμα?
 • ελεύθερο, παραμένει πραγματικά στο ρόλο ενός άλλου ντουλαπιού κουζίνας, εντελώς θέαμα.

Όταν εγκαθιστάτε ένα ενσωματωμένο μηχάνημα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σχεδιασμό του δωματίου - όχι κάθε κουζίνα (και όχι κάθε μπάνιο, στο οποίο μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε το μηχάνημα) σας επιτρέπει να έχετε ένα αποτέλεσμα που θα φαίνεται οργανικό.

Πλήρως ενσωματωμένο πλυντήριο πιάτων

Εν μέρει ενσωματωμένο πλυντήριο πιάτων

Ελεύθερο πλυντήριο πιάτων

Τεχνικές παράμετροι: Ένα ζήτημα άνεσης

Το επίπεδο θορύβου επηρεάζει κατά κύριο λόγο πόσο άνετα είναι η χρήση του μηχανήματος. Εάν το πλυντήριο πιάτων κάνει τους ήχους ενός αεροπλάνου να απογειώνεται κάθε φορά που αρχίζει να λειτουργεί, αυτό σαφώς δεν συμβάλλει στην άνεση.

Το επίπεδο θορύβου εξαρτάται επίσης από τη μέθοδο ξήρανσης. Μπορεί να είναι:

 • συμπύκνωση - σε αυτή την περίπτωση, αμέσως μετά το πλύσιμο, η θερμοκρασία στο μηχάνημα μειώνεται.
 • turbo - σε αυτή την περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου, τα πιάτα φουσκώνουν με ζεστό αέρα από διαφορετικές πλευρές.

Η πρώτη μέθοδος είναι εντελώς αθόρυβη, ο θόρυβος του δεύτερου εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα ηχομόνωσης και πόσο καλό είναι. Για να βεβαιωθείτε ότι το μηχάνημα δεν θα κάνει πολύ δυνατούς ήχους, θα πρέπει να ελέγξετε - στις τεχνικές προδιαγραφές το καθορισμένο επίπεδο θορύβου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 48 dB.

Το χρησιμοποιούμενο απορρυπαντικό επηρεάζει επίσης την άνεση χρήσης. Αυτό συμβαίνει:

 • συνδυασμός - σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης πρέπει να φορτώνει από καιρό σε καιρό αλάτι, σκόνη και ξέβγαλμα σε ειδικούς χώρους, προσπαθώντας να μην ξεχνά τίποτα ή να συγχέει τη δόση.
 • σε δισκία - στην περίπτωση αυτή, αρκεί ο χρήστης να τοποθετήσει ένα ταμπλέτα σε ένα ειδικό ενσωματωμένο διαμέρισμα και να ξεχάσει για λίγο το απορρυπαντικό γενικά.

Η πρώτη μέθοδος απαιτεί περισσότερο χρόνο και ακρίβεια, αλλά είναι πολύ φθηνότερη. Το δεύτερο είναι ακριβότερο και δεν σας επιτρέπει να επιλέξετε ανεξάρτητα τις αναλογίες, αλλά εξοικονομεί χρόνο και είναι ιδανικό για διάσπαρτα άτομα.

Ταμπλέτες για πλυντήρια πιάτων

Η κατανάλωση ενέργειας και η τάξη επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό την άνεση της χρήσης, αλλά πολύ λιγότερο ποικίλη. Σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα που μπορούν να βρεθούν στην πώληση ανήκουν στην κατηγορία Α, που σημαίνει μέγιστη ποιότητα και μέγιστο φορτίο με πρόσθετες λειτουργίες.

Η σπατάλη ενέργειας στις περισσότερες μηχανές χωρά σε 1-2 kW και εξαρτάται από την επιλεγμένη λειτουργία και φορτίο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Το πλυντήριο πιάτων καταναλώνει μεγάλο μέρος ηλεκτρικού ρεύματος για περιορισμένο χρονικό διάστημα, επομένως, πριν από την εγκατάσταση, βεβαιωθείτε ότι η καλωδίωση είναι σε άριστη κατάσταση και ότι η πρίζα είναι γειωμένη.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

Τα πιο απλά πλυντήρια πιάτων είναι φθηνά και δεν προσφέρουν οποιεσδήποτε επιλογές, αλλά όταν επιλέγετε, πρέπει να ξέρετε ποιοι τρόποι μπορούν να είναι και να εστιάσετε στη διαθεσιμότητα των απαραίτητων. Τα πιο απαραίτητα και κοινά είναι:

 • καθημερινή λειτουργία, στην οποία το μηχάνημα μετακινείται σύμφωνα με το πρότυπο, χρησιμοποιώντας μια αυστηρά καθορισμένη ποσότητα νερού, ενέργειας και απορρυπαντικού - ακριβώς για να πλύνετε τα πιάτα που δεν είναι πολύ βρώμικα σε συνθήκες πλήρους φορτίου.
 • ένας οικονομικός τρόπος με τον οποίο ο χρόνος πλύσης μειώνεται, λόγω της οποίας μειώνεται επίσης η κατανάλωση πόρων - κατάλληλο για πλύσιμο πιάτων, το οποίο είναι αρκετό μόνο για να ξεπλύνετε,
 • μια λεπτή λειτουργία στην οποία η ισχύς των πιδάκων νερού μειώνεται, πράγμα που σας επιτρέπει να πλένετε ακόμα και εύθραυστα πιάτα - ωστόσο, ακόμη και σε αυτόν τον τρόπο είναι καλύτερο να μην τοποθετείτε ακριβά πορσελάνη στο μηχάνημα.
 • ο τρόπος εμβάπτισης, στον οποίο τα πιάτα είναι εμποτισμένα για λίγο, πράγμα που σας επιτρέπει να καθαρίσετε ακόμη και βρώμικα κατσαρόλες και τηγάνια.
 • εντατική λειτουργία πλυσίματος, στην οποία το νερό χτυπάει σκληρά και η κατανάλωση απορρυπαντικού αυξάνεται ελαφρά - επιλεγμένο, είναι κατάλληλο για βρώμικα αλλά όχι αποξηραμένα πιάτα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Πρέπει να θυμόμαστε ότι πριν από τη φόρτωση σε οποιοδήποτε τύπο και σε οποιοδήποτε μηχάνημα (από ένα ύψος πλήρους μεγέθους 85 cm σε ένα πάτωμα, ύψος 45 cm), πρέπει να αφαιρεθούν κομμάτια από τα πιάτα, διαφορετικά μπορεί να κολλήσουν στις λεπτομέρειες της δομής και να παρεμποδίσουν περαιτέρω εργασίες.

Εκτός από τους τρόπους λειτουργίας, τα πλυντήρια πιάτων μπορεί να έχουν επιπλέον χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε όταν σκέφτεστε πώς να επιλέξετε ένα πλυντήριο πιάτων.

 • Προστασία διαρροής. Εάν εντοπιστεί διαρροή στους εύκαμπτους σωλήνες της μηχανής, θα διακοπεί απότομα η λειτουργία της και θα δώσει σήμα συναγερμού, το οποίο θα επιτρέψει να μην πλημμυρίσει τους γείτονες.
 • Αυτόνομη θέρμανση νερού.Σας επιτρέπει να συνδέετε τη συσκευή μόνο σε ένα ψυχρό σωλήνα - το νερό θερμαίνεται αυτόματα όταν ξεκινά ο κύκλος.
 • Λειτουργία μισού φορτίου. Είναι σπάνιο, αλλά σας επιτρέπει να ξοδέψετε μόνο τα μισά από τα απαραίτητα μέσα στο μισό φορτίο. Είναι πολύ βολικό για μεμονωμένους ανθρώπους που, ωστόσο, δεν επιθυμούν να μαζεύουν πιάτα, αλλά να τα πλένουν αμέσως.
 • Αυτόματο κλείσιμο πόρτας. Εμφανίζεται στα περισσότερα αυτοκίνητα και έργα, αν ο ιδιοκτήτης δεν κλείσει αρκετά την πόρτα πριν ξεκινήσει ο κύκλος.
 • Αναγνώριση κλίμακας. Σας επιτρέπει να προσδιορίσετε την παρουσία της κλίμακας στο χρόνο και να προσθέσετε ένα ειδικό μαλακτικό αλάτι - σε μερικές συσκευές αυτό συμβαίνει αυτομάτως.
 • Αυτοκαθαρισμός, σύνθλιψη αποβλήτων, φιλτράρισμα. Λειτουργίες που αυξάνουν σημαντικά την άνεση χρήσης του μηχανήματος - ο χρήστης πρακτικά δεν χρειάζεται να παρακολουθεί την εσωτερική του κατάσταση, όλες οι διαδικασίες συνεχίζονται αυτόματα.

Όταν σκέφτεστε ποιο πλυντήριο πιάτων θα επιλέξετε, θα πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στη δική σας κατάσταση. Ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων στην οικογένεια, τα πιάτα που χρησιμοποιούνται, τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το σύνολο των απαραίτητων λειτουργιών μπορεί να ποικίλει σημαντικά.

Μάρκες

Το τελευταίο σημαντικό θέμα είναι η ερώτηση "Για ποια εταιρεία πρέπει να επιλέξω ένα πλυντήριο πιάτων;" Αξίζει να εστιάσουμε σε αυτό μόνο όταν έχουν ήδη επιλεγεί όλες οι άλλες παράμετροι.

Η αγορά των πλυντηρίων πιάτων προσφέρει πολλές βασικές επιλογές:

 • Η AEG είναι μια εταιρεία που παρέχει μηχανές υψηλών προδιαγραφών σε υψηλή τιμή. Τα προϊόντα διακρίνονται από μεγάλο αριθμό λειτουργιών, ρυθμίσεων και πρόσθετων λειτουργιών που καθιστούν τη χρήση εξαιρετικά ευχάριστη.
 • Η Miele είναι μια εταιρεία που παράγει πολυτελή αυτοκίνητα. Ένας μεγάλος αριθμός λειτουργιών, συναγερμοί, αυτοκαθαρισμός, πρόσθετες λειτουργίες και παραλλαγές σχεδιασμού καθιστούν δυνατή τη μεγάλη ευχαρίστηση από τη χρήση τους.
 • Η Bosch είναι μια γερμανική εταιρεία που είναι κορυφαίος κατασκευαστής στην πατρίδα της για αρκετά χρόνια στη σειρά. Τα προϊόντα της είναι συνεχώς δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και ανήκουν στο μεσαίο τμήμα των τιμών.
 • Η Electrolux είναι μια ελβετική εταιρεία με γραφεία σε όλο τον κόσμο. Το τμήμα της μέσης τιμής, μια μεγάλη επιλογή και η ευκαιρία να αποκτηθεί μια μηχανή συναρμολογημένη απευθείας στη Ρωσία.
 • Η Ardo είναι μια ιταλική εταιρεία, κατασκευαστής φθηνών αλλά ποιοτικών προϊόντων. Λιγότερο χαρακτηριστικά από την ελίτ, λιγότερες λειτουργίες και παραλλαγές, αλλά η αξιοπιστία είναι στην κορυφή.

Ζητώντας την ερώτηση "Πώς να επιλέξετε ένα πλυντήριο πιάτων για το σπίτι;" Πρέπει να θυμάστε ότι μόνο μια σαφής κατανόηση των αναγκών σας θα κάνει τη σωστή επιλογή. Και μόνο η σωστή φροντίδα θα εξασφαλίσει τη μηχανή μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)