Επιλέγοντας ένα φούρνο μικροκυμάτων για το σπίτι: τι να ψάξει

Η σύγχρονη κουζίνα δεν μπορεί πλέον να φανταστεί χωρίς ένα φούρνο μικροκυμάτων, το οποίο είναι ένας αξιόπιστος βοηθός σε κάθε νοικοκυρά και συχνά ονομάζεται επίσης φούρνος μικροκυμάτων. Λοιπόν, αν πρόκειται απλώς να πάτε στο κατάστημα για να αγοράσετε αυτή τη χρήσιμη συσκευή και ανησυχείτε για το πώς να επιλέξετε τον φούρνο μικροκυμάτων που είναι πιο κατάλληλος για τις συνθήκες διαβίωσής σας, σας συνιστούμε να διαβάσετε τις πληροφορίες σε αυτό το άρθρο. Σήμερα δεν είναι τόσο εύκολο να επιλέξετε έναν καλό φούρνο μικροκυμάτων από μια ποικιλία επιλογών που διαφέρουν στις παραμέτρους και την τιμή.

Πριν από χρόνια, τα μικροκύματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη θέρμανση των τροφίμων ή για την απόψυξη. Τώρα, οι περισσότεροι σύγχρονοι κατασκευαστές συσκευών κουζίνας προσφέρουν φούρνους μικροκυμάτων, εξοπλισμένους με πολλές πρόσθετες λειτουργίες, εκτός από τις δύο κύριες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούν ακόμη και να αντικαταστήσουν επιτυχώς τους φούρνους.

Αρχή της λειτουργίας

Τα μικροκύματα από τη λειτουργία τους διαφέρουν σημαντικά από τις ηλεκτρικές σόμπες που βρίσκονται συχνά στις κουζίνες και περιλαμβάνουν τέτοιες λεπτομέρειες:

 • το θάλαμο στο οποίο τοποθετούνται τα προϊόντα ·
 • magnetron;
 • μετασχηματιστής σταθεροποιητή;
 • ένας κυματοδηγός που παρέχει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια στην κάμερα.
 • ανεμιστήρα, μαγνητρόνιο ψύξης.
 • περιστρεφόμενη (συνήθως γυάλινη) παλέτα.
 • μονάδα ελέγχου.

Ένα μαγνήτρο είναι το κύριο στοιχείο αυτής της ηλεκτρικής συσκευής, μιας γεννήτριας ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην περιοχή των μικροκυμάτων, τα οποία αποτελούν πηγή θερμικής ενέργειας. Το magnetron τροφοδοτείται από ένα μετασχηματιστή, και η ισχύς του κυμαίνεται συνήθως από 700-1000 Watt. Κατά τη λειτουργία, θερμαίνεται πολύ, έτσι ώστε οι ανεμιστήρες εγκαθίστανται σε φούρνους μικροκυμάτων που όχι μόνο παρέχουν ψύξη του μάγνητρον, αλλά συμβάλλουν επίσης στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας στο θάλαμο μικροκυμάτων, αναμειγνύοντας τις μάζες αέρα που περιέχονται σε αυτό.

Τα μικροκύματα χρησιμοποιούν ραδιοκύματα με συχνότητα 2450 MHz. Τα μόρια διπόλου υπό την επιρροή τους αρχίζουν να κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η θερμότητα που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια αυτής, θερμαίνει τα τρόφιμα μέσα στο φούρνο μικροκυμάτων

Για να κατανοήσουμε την ουσία της διαδικασίας, πρέπει να θυμηθούμε κάτι από τη φυσική:

 • όλα τα προϊόντα αποτελούνται από μόρια.
 • για τη θέρμανση οποιασδήποτε ουσίας με ακτινοβολία μικροκυμάτων, είναι απαραίτητο να υπάρχουν διπολικά σωματίδια μέσα σε αυτά, δηλαδή αυτά που έχουν δύο φορτία που διαφέρουν στο σημείο στα αντίθετα άκρα τους (το ένα πρέπει να είναι θετικό και το άλλο αρνητικό).

Πολλά από τα μόρια που απαρτίζουν τα προϊόντα ανήκουν στον τύπο του διπόλου, συμπεριλαμβανομένων των μορίων H2O (νερού) που βρίσκονται σχεδόν σε οποιοδήποτε τρόφιμο. Ελλείψει εξωτερικού ηλεκτρικού πεδίου, η κίνηση αυτών των εξαιρετικά μικρών σωματιδίων είναι χαοτική. Όταν έρχονται κάτω από την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, τότε λόγω της παρουσίας ενός ηλεκτρικού εξαρτήματος μέσα σε αυτό, αρχίζουν να προσανατολίζονται κατά μήκος των γραμμών της δύναμης, γυρίζοντας με μεγάλη ταχύτητα ταυτόχρονα με μια αλλαγή στην κατεύθυνσή τους. Ως αποτέλεσμα, τα προϊόντα θερμαίνονται πολύ ταχύτερα από ό, τι όταν χρησιμοποιούν άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μικροκυμάτων διαπερνούν τα τρόφιμα που τοποθετούνται στο θάλαμο του φούρνου μικροκυμάτων σε βάθος περίπου τριών εκατοστών.Επομένως, αρχικά μόνο το ανώτερο στρώμα των προϊόντων θερμαίνεται και, στη συνέχεια, λόγω της παρουσίας οποιασδήποτε ουσίας με θερμική αγωγιμότητα, η θερμική ενέργεια κατανέμεται βαθιά μέσα στο φαγητό.

Έτσι, για να εξασφαλιστεί μια πιο ομοιόμορφη θέρμανση ενός προϊόντος μεγάλου όγκου, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο χρόνος της ακτινοβολίας του με ηλεκτρομαγνητικά κύματα προκειμένου να επιτραπεί η θερμική ενέργεια να εξαπλωθεί όσο το δυνατόν πιο βαθιά μέσα στο φαγητό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι επιθυμητό να μειωθεί η ισχύς του φούρνου μικροκυμάτων προκειμένου να αποφευχθεί η καύση του ανώτερου στρώματος του προϊόντος.

Για παράδειγμα, αν χρειαστεί να θερμάνετε αρκετά μεγάλα κομμάτια κρέατος, τότε συνιστάται η αλλαγή του φούρνου μικροκυμάτων σε κατάσταση μέσης ισχύος και ελαφριά αύξηση του χρόνου θερμικής επεξεργασίας, ώστε τα τρόφιμα να ζεσταίνονται πιο ομοιόμορφα σε ολόκληρη την ένταση.

Επιλογές εγκατάστασης

Τα μικροκύματα μπορούν να είναι ελεύθερα, μερικές φορές αποκαλούμενα "σόλο", και ενσωματωμένα. Επιπλέον, ο ενσωματωμένος φούρνος μικροκυμάτων σήμερα έχει δει αυξημένη ζήτηση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ενσωματωμένος φούρνος μικροκυμάτων σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε κατά βέλτιστο τρόπο τον χώρο της κουζίνας δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές που αναπτύσσουν επιλογές σχεδίασης κουζίνας.

Εκτός από τους δύο τύπους φούρνων μικροκυμάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορείτε επίσης να βρείτε στην πώληση συνδυασμένους τύπους φούρνων μικροκυμάτων που μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν ως "σόλο" είτε, λόγω της παρουσίας ειδικών βραχιόνων και πρόσθετων εξαρτημάτων, να κατασκευαστούν σε κόγχες.

Τάση του θαλάμου

Κατά τον προσδιορισμό της έντασης του οικιακού θαλάμου μικροκυμάτων, συνιστούμε να προχωρήσουμε στις ακόλουθες σκέψεις:

 • για μια οικογένεια τριών ή λιγότερων, κατά κανόνα, μια φωτογραφική μηχανή για 17-20 λίτρα είναι αρκετή?
 • εάν είναι απαραίτητο να ετοιμάσετε τρόφιμα για τέσσερα ή περισσότερα άτομα, τότε η καλύτερη επιλογή θα είναι ένας φούρνος μικροκυμάτων με κάμερα για 23-30 λίτρα.
 • σε περιπτώσεις όπου αναμένεται η ενεργός χρήση της σχάρας, είναι λογικό να αγοραστεί ένας φούρνος, για παράδειγμα, με θάλαμο των 27 λίτρων.
 • για τις μεγάλες οικογένειες ή για όσους επιθυμούν να φιλοξενήσουν μεγάλες εταιρείες, ένα φούρνο μικροκυμάτων με κάμερα, ο όγκος των οποίων υπερβαίνει τα 30 λίτρα, είναι πιο κατάλληλο.

Τροφοδοσία μικροκυμάτων

Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος, αφού η λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων σε κατάσταση υψηλότερης ισχύος παρέχει υψηλότερη ταχύτητα ψησίματος.

Σε πολλές περιπτώσεις, είναι βέλτιστο να αγοράσετε φούρνο μικροκυμάτων με ισχύ εξόδου 900-1000 Watt, αλλά εάν χρειάζεστε τη λειτουργία "Grill" τότε συνήθως απαιτείται υψηλότερη ισχύς, καθώς συχνά χρησιμοποιείται η συνδυασμένη λειτουργία "Grill + Μικροκυμάτων", η οποία επιταχύνει το μαγείρεμα.

Δώστε προσοχή στην τιμή της κατανάλωσης ενέργειας. Εάν υπερβαίνει τα 3000-4000 watts, τότε ίσως χρειαστεί να φροντίσετε για την ενίσχυση της καλωδίωσης. Ειδικά αν ενεργοποιείτε όχι μόνο ένα φούρνο μικροκυμάτων, αλλά και άλλες ισχυρές οικιακές συσκευές.

Αξίζει επίσης να αγοράσετε ένα φούρνο μικροκυμάτων για να ρωτήσετε τι έχει τον αριθμό τρόπων που διαφέρουν στο επίπεδο ισχύος. Βολικά, αν η ισχύς μπορεί να αλλάξει ομαλά, αν και σχεδιαστεί, πολλοί χρησιμοποιούν μόνο ένα τρόπο με μέγιστη ισχύ, αλλάζοντας μόνο τον χρόνο λειτουργίας του magnetron.

Τύπος διαχείρισης

Οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούν να έχουν τον έλεγχο:

 • μηχανική?
 • πατημένο κουμπί;
 • αισθητήρια.

Για μηχανικό έλεγχο, συνήθως είναι αρκετοί δύο περιστροφικοί διακόπτες. Χρησιμοποιώντας ένα σετ λειτουργίας λειτουργίας (τροφοδοσία) και χρησιμοποιώντας το άλλο - ρυθμίστε το χρόνο θερμικής επεξεργασίας των τροφίμων. Ένας απλός, σαφής και βολικός τρόπος διαχείρισης.

Εάν έχετε ένα πληκτρολόγιο για τον προγραμματισμό ενός φούρνου μικροκυμάτων, μπορείτε να επιλέξετε πιο προσεκτικά τα χαρακτηριστικά της λειτουργίας του. Για να αποδειχθεί η σημασία των επιλεγμένων ρυθμίσεων, χρησιμοποιείται μια ειδική οθόνη με τη μορφή μιας ή περισσότερων οθονών. Το μόνο αρνητικό είναι ότι ο καθαρισμός της επιφάνειας πάνω στην οποία βρίσκονται τα κουμπιά δεν είναι πάντα εύκολος.

Ο έλεγχος αφής είναι ο πιο βολικός και "προηγμένος".Σε αυτή την περίπτωση, οι τρόποι λειτουργίας επιλέγονται και ενεργοποιούνται αγγίζοντας τα δάχτυλα, όχι με τα πραγματικά κουμπιά, όπως στην προηγούμενη έκδοση, αλλά με τα "εικονικά" κουμπιά (που έχουν σχεδιαστεί). Ο πίνακας διαθέτει παράθυρο διαλόγου στο οποίο εμφανίζονται τα επιλεγμένα στοιχεία, καθώς και ορισμένες φορές συστάσεις προς τους χρήστες.

Γκριλ

Η σχάρα μπορεί να είναι πολλών τύπων:

 • tenovy;
 • χαλαζία?
 • υπερύθρων.

Στην πρώτη περίπτωση, ο θερμαντήρας θερμότητας στερεώνεται στο θάλαμο συνήθως στο πάνω μέρος του, αλλά υπάρχουν επιλογές για φούρνους με την κατώτερη θέση του. Σε ορισμένους φούρνους μικροκυμάτων, μπορείτε να επιλέξετε τη θέση της σχάρας και ακόμη και να την καθαρίσετε. Οι φούρνοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς θερμαντήρες κοστίζουν λιγότερο από αυτούς που είναι εξοπλισμένοι με χαλαζία ή υπέρυθρες σχάρες.

Μια ψησταριά χαλαζία βρίσκεται στην κορυφή του θαλάμου του φούρνου μικροκυμάτων. Χρειάζεται μικρός χώρος, οπότε οι φούρνοι μικροκυμάτων που είναι εξοπλισμένοι με αυτό περιέχουν περισσότερο φαγητό από εκείνους στους οποίους υπάρχει η ψησταριά Tener. Η θέση της σχάρας χαλαζία στο θάλαμο δεν πρέπει να αλλάξει. Φτάνει γρήγορα στην πλήρη χωρητικότητα. Η φροντίδα για αυτό είναι απλή, αλλά οι κλίβανοι στους οποίους έχει εγκατασταθεί είναι ακριβότεροι.

Σε υπέρυθρη σχάρα, ένας λαμπτήρας αλογόνου είναι η πηγή θερμικής ενέργειας. Κατά κανόνα, τοποθετείται στον κάτω πίνακα του φούρνου μικροκυμάτων και συνήθως εγκαθίσταται σε συνδυασμό με την πηγή ακτινοβολίας χαλαζία που βρίσκεται στην κορυφή. Μια τέτοια διαδοχή είναι η καλύτερη επιλογή για την προετοιμασία οποιωνδήποτε πιάτων, διότι, όπως γνωρίζετε, όσο λιγότερο χρόνο χρειάζεται για να μαγειρέψετε ένα γεύμα, τόσο πιο νόστιμο και πιο υγιεινό είναι.

Μεταφορά

Εκτός από το στοιχείο θέρμανσης, οι φούρνοι μικροκυμάτων μεταφοράς έχουν επίσης έναν ανεμιστήρα, χάρη στον οποίο ο αέρας στον θάλαμο εργασίας αναμειγνύεται, πράγμα που συμβάλλει στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμικής ενέργειας σε όλο τον όγκο του. Τα προϊόντα παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως στον φούρνο, αλλά δεν υπάρχει επιπλέον θέρμανση του αέρα στο δωμάτιο που δημιουργείται από το φούρνο.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά

 • Η βελτίωση των φούρνων μικροκυμάτων οδήγησε στην εμφάνιση μικροκυμάτων που δεν έχουν ένα αλλά δύο εκπομπούς ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, λόγω του οποίου εξασφαλίζεται υψηλότερη ομοιομορφία της κατανομής θερμότητας σε αυτές τις συσκευές.
 • Η παρουσία στα σχέδια ορισμένων φούρνων μικροκυμάτων μιας ενσωματωμένης ατμογεννήτριας τους επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν ως διπλοί λέβητες.
 • Εισαγωγή σε νέα μοντέλα φούρνων μικροκυμάτων με φωνητικές υποδείξεις, βελτιώνει την ασφάλεια και την άνεση κατά τη χρήση τους.
 • Χρησιμοποιώντας το κουμπί "Αυτόματη εκκίνηση", μπορείτε να προετοιμάσετε τα συστατικά και να τα τοποθετήσετε στο θάλαμο για να προγραμματίσετε πότε πρέπει να ξεκινήσει το φούρνο.
 • Οι ιδιοκτήτες φούρνων μικροκυμάτων εξοπλισμένων με μια λειτουργία αυτόματης επιλογής μπορεί να μην επιβαρύνουν τον εαυτό τους με την ανάγκη να θέσουν οποιεσδήποτε παραμέτρους καθόλου, αφού μετά την τοποθέτηση των προϊόντων στον φούρνο η ίδια η ηλεκτρική μονάδα καθορίζει την επιθυμητή λειτουργία και τη διάρκεια της λειτουργίας της.

Εσωτερική επίστρωση

 • Σμάλτο Αυτό είναι το πιο δημοφιλές υλικό για την προστασία της εσωτερικής επιφάνειας της κάμερας. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του είναι χαμηλού κόστους, ευκολία καθαρισμού (μπορείτε να τον σκουπίζετε μόνο με σαπούνι σφουγγάρι). Ωστόσο, το σμάλτο έχει μικρότερη αντοχή και μπορεί να σπάσει υπό ισχυρή θέρμανση.
 • Βαφή. Πολύ φθηνή και πιο εύθραυστη κάλυψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε φούρνους μικροκυμάτων χαμηλού επιπέδου ποιότητας από "άγνωστους" κατασκευαστές.
 • Ανοξείδωτο ατσάλι. Οι κάμερες από ανοξείδωτο χάλυβα δεν φοβούνται τις γρατζουνιές και τις τυχαίες επιπτώσεις, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να τις καθαρίσετε, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα απορρυπαντικά.
 • Κεραμική (βιοκεραμική). Όταν το χρησιμοποιείτε, η επικάλυψη της φωτογραφικής μηχανής είναι ανθεκτική, λεία και εύκολο να καθαριστεί. Έχει αυξημένη αντοχή στις εναποθέσεις άνθρακα, απορροφά ασθενώς τα μικροκύματα, αλλά το κόστος της είναι επίσης αρκετά υψηλό.
 • Αντιβακτηριακή επικάλυψη. Έχει σήμερα τα πιο ακριβά μοντέλα. Μειώνει σημαντικά την πιθανότητα πολλαπλασιασμού μικροβίων και βακτηρίων στον θάλαμο μικροκυμάτων.

Εάν μελετήσατε προσεκτικά όλες τις πληροφορίες που δίνονται σε αυτό το άρθρο, τότε ίσως ήδη γνωρίζετε πώς να επιλέξετε ένα φούρνο μικροκυμάτων για το σπίτι σας, αλλά μην ξεχνάτε ότι η αγορά σας πρέπει να ταιριάζει καλά στο συνολικό εσωτερικό της κουζίνας. Επί του παρόντος, η χρωματική γκάμα των φούρνων μικροκυμάτων που διατίθενται στην αγορά δεν είναι πολύ πλούσια. Κυρίως στην πώληση υπάρχουν μοντέλα τριών χρωμάτων:

 • λευκό
 • ασήμι;
 • μεταλλικά.

Όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, αυτά τα χρώματα είναι τα πιο συχνά άρεσε από τους περισσότερους ιδιοκτήτες φούρνων μικροκυμάτων.

Και αν σας ενδιαφέρει το ερώτημα ποια εταιρεία θα πρέπει να προτιμάτε κατά την επιλογή ενός φούρνου μικροκυμάτων, τότε, πρώτα απ 'όλα, σας συμβουλεύουμε να δώσετε προσοχή στα προϊόντα των εταιρειών όπως:

 • Sharp
 • Whirlpool
 • LG
 • Samsung
 • Electrolux;
 • Daewoo;
 • Panasonic

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)