Σχεδιάστε ένα στενό υπνοδωμάτιο: αρχές, κόλπα, συμβουλές (52 φωτογραφίες)

Σε πολλά διαμερίσματα παλαιού στιλ, η κρεβατοκάμαρα μοιάζει περισσότερο με ντουλάπα - ένα στενό, επιμήκιο δωμάτιο που δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα συνωστισμού. Είναι αδύνατο για οποιονδήποτε ιδιοκτήτη να την ανοικοδομήσει εντελώς, αλλά είναι πολύ πιθανό να το οργανώσουμε έτσι ώστε τα μειονεκτήματα να μην τραβήξουν το μάτι. Το κυριότερο είναι να αναπτύσσει με συνέπεια και με ακρίβεια το σχεδιασμό ενός στενού υπνοδωματίου, με βάση τις συστάσεις που έχουν δοκιμαστεί στο χρόνο.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Στενή κρεβατοκάμαρα

Μπεζ στενή σχεδίαση υπνοδωματίου

Λευκό σχεδιασμό υπνοδωματίου

Τούρκικο στενό σχεδιασμό υπνοδωματίου

Σχεδιασμός μαύρου υπνοδωματίου

Κλασικό στενό ντιζάιν

Σχεδιασμός στενών υπνοδωματίων με ξύλινα έπιπλα

Γενικές συμβουλές

Υπάρχουν αναγνωρισμένες βασικές αρχές βάσει των οποίων θα πρέπει να επιλέγεται το σχέδιο για τέτοιου είδους δωμάτια:

 • μια πληθώρα επίπλων αντενδείκνυται σε μια μικρή κρεβατοκάμαρα, οπότε θα πρέπει να προσπαθείτε για μινιμαλισμό.
 • τα οπτικά εφέ συχνά σημαίνουν περισσότερο από την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων.
 • όλα πρέπει να στοχεύουν στην επέκταση του χώρου - σωστά τοποθετημένα κάτοπτρα και σωστά κατευθυνόμενο φως θα βοηθήσει.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Σχεδιασμός στεγνού ρουστίκ υπνοδωματίου

Σχεδιασμός μιας μικρής παιδικής κρεβατοκάμαρας

Σχεδιασμός στενών υπνοδωματίων

Σχεδιάστε ένα στενό υπνοδωμάτιο στο σπίτι

Σχεδιάστε ένα στενό υπνοδωμάτιο με εθνοτικό στυλ.

Μπλε στενό σχεδιασμό υπνοδωματίου

Σχεδιασμός εσωτερικού χώρου στενού υπνοδωματίου

Ο βασικός κανόνας είναι ότι προτού αρχίσετε να εργάζεστε, θα πρέπει να προετοιμάσετε ένα σχέδιο υπνοδωματίου μετρώντας το μήκος και το ύψος των τοίχων, συσχετίζοντάς τα με τις διαστάσεις των προτεινόμενων επίπλων, κάνοντας μερικά σκίτσα που δείχνουν το χρωματικό σχέδιο. Μόνο όταν το σχέδιο φαίνεται εντελώς ικανοποιητικό - το κρεβάτι σε αυτό ταιριάζει απόλυτα, τίποτα δεν ξεφεύγει, τα χρώματα δεν φαίνονται πολύ σκοτεινά ή πολύ προκλητικά - μπορεί κανείς να αναλάβει την ενσάρκωση.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Στενή κρεβατοκάμαρα

Ζώνη μυστικών

Πριν να αντιμετωπίσετε το πιο ευχάριστο μέρος - τη διευθέτηση των επίπλων - θα πρέπει να σκεφτείτε το γενικό σχέδιο ενός στενού υπνοδωματίου στο Χρουστσόφ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι η διάταξη, η οποία έχει δύο επιλογές:

 • Εάν το δωμάτιο είναι πολύ μακρύ και επιμήκης, και ο συνολικός αριθμός των δωματίων στο διαμέρισμα είναι μικρός, μπορείτε να το χωρίσετε σε δύο ζώνες. Σε ένα σημείο η επιφάνεια εργασίας, ο υπολογιστής, τα βιβλία και τα εργαλεία (ή αν το παιδί θα ζήσει στο δωμάτιο, κανονίστε τα παιχνίδια), στο άλλο - βάλτε το κρεβάτι. Οι ζώνες μπορούν να χωριστούν με τη βαφή των τοίχων και του δαπέδου σε διαφορετικά χρώματα, τοποθετώντας μια οθόνη, κρεμώντας μια κουρτίνα ή ντουλάπα. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της λύσης είναι ότι ένα μικρό δωμάτιο με κρεβάτι θα στερηθεί φυσικού φωτός.
 • Εάν το δωμάτιο είναι μόνο στενό ή το διαμέρισμα έχει ήδη ένα χώρο εργασίας, μπορείτε να αφήσετε τα πάντα όπως είναι, κρύβοντας τις ατέλειες του δωματίου χρησιμοποιώντας απλά κόλπα.

Εάν όλα είναι ξεκάθαρα με την πρώτη επιλογή, τότε στη δεύτερη περίπτωση ανακύπτουν ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο απόκρυψης αυτών των ελαττωμάτων χωρίς να χάνουμε τα αγαπημένα τετραγωνικά μέτρα. Η κατάλληλη διακόσμηση τοίχων θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό το απλό έργο, το οποίο, με τη σωστή προσέγγιση, επεκτείνει οπτικά το χώρο.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Καφέ σχεδιασμό στενού υπνοδωματίου

Σχεδιασμός κρεβατοκάμαρων στενής σοφίτας

Πρώτος τρόπος

Για να βάψετε ένα δάπεδο σε σκούρο χρώμα, μια οροφή και τοίχοι, αντίθετα, να ζωγραφίσει στο φως. Αυτό θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ευρυχωρίας και ελαφριάς, ειδικά αν όλα τα χρώματα είναι σε αρμονία μεταξύ τους.

Δεύτερος τρόπος

Εάν οι οροφές στο δωμάτιο είναι υψηλές, μπορείτε να τις ζωγραφίσετε, όπως το δάπεδο σε σκούρο χρώμα, αφήνοντας τους τοίχους φωτεινό. Αυτό θα μειώσει ελαφρά το ύψος, αλλά θα επεκτείνει σημαντικά το δωμάτιο ως σύνολο. Ειδικά αν δεν παίρνετε πολύ σκοτεινές και καταπιεστικές αποχρώσεις.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Σχεδιασμός σοφίτας σοφίτα σοφίτα

Σχεδιασμός ενός στενού υπνοδωματίου στο ύφος του μινιμαλισμού

Art Nouveau στενή σχεδίαση υπνοδωματίου

Σχεδιασμός μονόχρωμου υπνοδωματίου

Στενή σχεδίαση κρεβατιών ανδρών

Νεοκλασικός σχεδιασμός στενού υπνοδωματίου

Τρίτον τρόπος

Εάν η κρεβατοκάμαρα είναι πολύ μεγάλη και στενή, μπορείτε να κάνετε τα πάντα - τόσο τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή - φως, ζωγραφίζοντας το μακρινό τοίχο σε ένα πιο κορεσμένο χρώμα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζωγραφική με ταπετσαρία με ένα τοπίο, ένα χαλί, μια μεγάλη εικόνα ή με τα κομψά επιλεγμένα φωτεινά αξεσουάρ που θα προσελκύσουν την προσοχή.

Ο τέταρτος τρόπος

Φως ταπετσαρία με ένα λεπτό μοτίβο - από κοινότατα χρώματα σε πιο αυθεντικούς χαρακτήρες κόμικς - θα κάνει το δωμάτιο πιο ευρύχωρο χωρίς να κρύβεται το ύψος.

Πέμπτο δρόμο

Ευρείες οριζόντιες λωρίδες στο πάτωμα θα βοηθήσουν το δωμάτιο να γίνει οπτικά ευρύτερο.

Έκτη τρόπος

Μια ή δύο οριζόντιες λωρίδες που περιβάλλουν το δωμάτιο, με τον σωστό συνδυασμό, μπορούν να φαίνονται πολύ εντυπωσιακές και να κάνουν το δωμάτιο ευρύτερο και χαμηλότερο.

Σε γενικές γραμμές, στο εσωτερικό πρέπει να δώσετε προτίμηση στα φωτεινά, ευάερα χρώματα, κυρίως κρύα. Χειριστείτε αξεσουάρ, φωτεινά σημεία και έντονα διακοσμητικά με προσοχή.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Σχεδιάστε ένα στενό υπνοδωμάτιο με μια θέση

Σχεδιασμός στενής κρεβατοκάμαρας με μικρό κρεβάτι

Σχεδιασμός ενός στενού υπνοδωματίου με ένα κρεβάτι δίπλα στο παράθυρο

Σχεδιάστε ένα στενό υπνοδωμάτιο σε παστέλ χρώματα

Design Provence στενός υπνοδωμάτιο

Ρετρό στυλ στενό σχεδιασμό υπνοδωματίου

Σίγουρα δεν αξίζει τον κόπο:

 • χρησιμοποιήστε σκούρα χρώματα - μειώνουν σημαντικά το χώρο.
 • επισημάνετε τους μακρινούς πλευρικούς τοίχους στο φόντο των υπόλοιπων - αυτό θα κάνει το δωμάτιο ακόμα πιο στενό.
 • ζωγραφίστε τους τοίχους με σκούρα χρώματα σε μια ελαφριά οροφή και δάπεδο - αυτό δημιουργεί την επίδραση ενός πηγαδιού που δεν φαίνεται σε ένα μακρύ στενό δωμάτιο.
 • βαφή της οροφής σε σκούρο χρώμα - αυτό θα κάνει το δωμάτιο όχι μόνο στενό, αλλά και χαμηλό.

Αν καταστεί σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να διακοσμήσετε τους τοίχους μόνοι σας, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τους δασκάλους παρά να συνεχίσετε να δοκιμάζετε.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Ροζ στενή σχεδίαση υπνοδωματίου

Γκρι στενό σχεδιασμό υπνοδωματίου

Σχεδιασμός στενής κρεβατοκάμαρας με ντουλάπα

Μπλε στενό σχεδιασμό υπνοδωματίου

Ως αποτέλεσμα, η μεγάλη κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να φαίνεται μικρότερη και πιο ευρύχωρη. Όταν επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Πώς να τακτοποιήσετε τα έπιπλα;

Ο σχεδιασμός ενός στενού υπνοδωματίου πραγματικά δεν μπορεί να κάνει χωρίς ένα κομμάτι των επίπλων - χωρίς ένα κρεβάτι. Όλα τα υπόλοιπα είναι προαιρετικά και μπορούν να μεταφερθούν σε άλλα δωμάτια, στο κελάρι ή στο μπαλκόνι.

Όταν τοποθετείτε ένα κρεβάτι θα πρέπει να καθοδηγούνται από ορισμένους κανόνες.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Τα κρεβάτια πρέπει να προτιμώνται σε πιο ελκυστικές αναδιπλούμενες καρέκλες, καναπέδες και καναπέδες. Είναι πολύ πιο άνετα, γίνεται εύκολα το κέντρο του δωματίου, βοηθώντας να εργαστεί με το χώρο, καλύπτονται με μια κουβέρτα μπορεί να αντικαταστήσει τον καναπέ.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Ιαπωνική στενή σχεδίαση υπνοδωματίου

Σχεδιασμός στενού υπνοδωματίου με καθρέφτη

Το κρεβάτι πρέπει να τοποθετηθεί με το κεφάλι του προς τον ακραίο τοίχο έτσι ώστε τουλάχιστον 70 cm να παραμείνει και στις δύο πλευρές για πεζόδρομους. Εάν η απόσταση είναι μικρότερη και το δωμάτιο είναι πολύ στενό, μπορείτε να λύσετε την κατάσταση με διάφορους τρόπους:

 • μπορείτε να βάλετε ένα κρεβάτι στη μέση ενός μακρινού τοίχου, αλλά στη συνέχεια για να φτάσετε στην άλλη πλευρά του, πρέπει να το περιηγηθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιπλέον, στο σκοτάδι και χωρίς συνήθεια θα είναι εύκολο να το πετάξετε.
 • μπορείτε να βάλετε το κρεβάτι σε μια γωνία, αλλά στη συνέχεια, αν είναι διπλό, θα πρέπει να αναρριχηθείτε διαδοχικά ή να περάσετε ο ένας τον άλλο.

Αν το δωμάτιο έχει πολύ μικρό χώρο, μπορείτε να επιλέξετε ένα ψηλό κρεβάτι και να τοποθετήσετε ένα συρτάρι για ρούχα κάτω από αυτό. Αν και αυτό δεν είναι ο πιο βολικός τρόπος, είναι το πιο οικονομικό από άποψη θέσης.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Όταν το κρεβάτι βρίσκεται, μπορείτε να κάνετε τα υπόλοιπα έπιπλα. Οι βασικοί κανόνες είναι απλοί: δεν υπάρχουν οθωμανοί, πολυθρόνες, καρέκλες, τραπέζια ντυσίματος και άλλα χωρίς νόημα διακοσμητικά στοιχεία - απλώς θα γεμίσουν το χώρο και θα κάνουν ένα μικρό υπνοδωμάτιο από ένα μικρό υπνοδωμάτιο. Όλα τα έπιπλα, τα οποία δεν μπορούν να διανεμηθούν (π.χ. ντουλάπα ή τραπέζι εργασίας), θα πρέπει να βρίσκονται κοντά στους τοίχους και να επεκτείνονται όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Μία από τις καλύτερες λύσεις είναι τα ράφια στους τοίχους, στα οποία θα είναι δυνατό να τοποθετηθούν και να οργανωθούν όλα τα απαραίτητα πράγματα. Το κύριο πράγμα δεν είναι να το παρακάνετε.

Μόνο η αναλογικότητα και ο λογικός μινιμαλισμός θα σας βοηθήσουν να καταστήσετε το στενό δωμάτιο ευρύχωρο.

Αξεσουάρ, διακοσμητικά, φως

Όταν τα έπιπλα είναι τοποθετημένα, μπορείτε να κάνετε διακοσμητική διακόσμηση και να ακούσετε τις απλούστερες συμβουλές. Έτσι για ένα υπνοδωμάτιο 12 τ.μ. θα είναι χρήσιμο:

 • Διακοσμήστε το με καθρέφτες. Μπορείτε να τοποθετήσετε έναν καθρέφτη στον τοίχο πάνω από το κρεβάτι, μπορεί να τοποθετηθεί σε έναν από τους μακρινούς τοίχους, μπορείτε να κρεμάσετε ακόμη και στην οροφή. Το κυριότερο είναι να αποφύγουμε δύο βασικά λάθη. Μην τοποθετείτε καθρέφτη μπροστά από το κρεβάτι. Τη νύχτα, ο προβληματισμός μπορεί να φοβηθεί από τη συνήθεια, και ακόμη και το πρωί είναι δυσάρεστο να βλέπετε τον εαυτό σας ξεπερασμένο. Και δεν έχετε τους καθρέφτες απέναντι ο ένας στον άλλο, αλλιώς θα έχετε έναν ατελείωτο διάδρομο καθρέφτη, ενδεδειγμένο, ίσως κατά τη διάρκεια της περιπέτειας.
 • Διακοσμήστε το υπνοδωμάτιο με μια φωτογραφία.Το αίσθημα της ευρυχωρίας στην εικόνα θα επεκτείνει οπτικά το δωμάτιο, θα προσελκύσει την προσοχή, θα αποσπά την προσοχή από τις γενικές αδυναμίες του δωματίου.
 • Επιλέξτε το σωστό ριγέ κάλυμμα. Έτσι, αν το κρεβάτι είναι κοντά στο τέλος τοίχο, οι λωρίδες στο κάλυμμα πρέπει να είναι οριζόντια και, αντίθετα, κάθετη, αν το κρεβάτι είναι κοντά στο μακρύ.
 • Επιλέξτε τις σωστές κουρτίνες. Είναι καλύτερα να είναι απλό, ελαφρύ, αλλά όχι τούλι. Εάν είναι δυνατόν, το παράθυρο ως σύνολο θα πρέπει να διευρυνθεί.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Η βασική αρχή της διακόσμησης είναι να θυμόμαστε ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο είναι σημαντικό και να μην γεμίζουμε τους τοίχους με περιττά στοιχεία. Καλύτερα μια μεγάλη εικόνα από πολλά μικρά. Καλύτερα ένας μεγάλος καθρέφτης από λίγα μικρά.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίσετε το φως. Σίγουρα δεν είναι κατάλληλο:

 • μικρούς λαμπτήρες γύρω από την περίμετρο του δωματίου - περιγράφουν σαφώς τα όρια και αναιρούν το σύνολο της επίδρασης της ευρυχωρίας.
 • ένα μεγάλο φωτεινό πολυέλαιο - στο φως του θα είναι πολύ καθαρά ορατό πόσο ασύμμετρο είναι το δωμάτιο.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Αξίζει να επιλέξετε διάφορες πηγές φωτός, διάχυτες, μπερδεμένες, αφήνοντας το σούρουπο στις γωνίες και ενισχύοντας την αίσθηση της ευρυχωρίας, καθώς και μερικές απλές επιφάνειες πάνω από το κρεβάτι για άνετη ανάγνωση και δημιουργώντας ένα άνετο λυκόφως.

Εάν η αίθουσα γειτνιάζει με το μπαλκόνι, αυτό ανοίγει πρόσθετες δυνατότητες. Μπορείτε να κάνετε μια ξεχωριστή ζώνη σε αυτό, στην οποία να πάρει όλα όσα δεν ταιριάζουν στην κρεβατοκάμαρα. Εάν το μπαλκόνι είναι μονωμένο, είναι δυνατόν να τοποθετήσετε ένα θερμοκήπιο σε αυτό, να κάνετε ένα δωμάτιο ντυσίματος, να οργανώσετε μια μικρή μελέτη ή ένα ξεχωριστό δωμάτιο για πάρτι τσαγιού. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως συνέχεια του δωματίου τοποθετώντας μια ντουλάπα πάνω του.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Ο βασικός κανόνας είναι ότι το υπόλοιπο της κρεβατοκάμαρας πρέπει να είναι συνεπές με το μπαλκόνι. Ο σχεδιασμός τους πρέπει να είναι ενωμένος και να μην δημιουργεί δυσαρέσκεια.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Ολόκληρη η σχεδίαση μιας στενής κρεβατοκάμαρας θα πρέπει να υποτάσσεται σε αυτή την ιδέα της αναλογικότητας, της εξόφλησης των αδυναμιών και της προσοχής. Λιγότερο σαρωτικές αποφάσεις, φωτεινά χρώματα, αφθονία σουβενίρ. Μόνο η αρμονία και ο μινιμαλισμός θα σας επιτρέψουν να έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στενή κρεβατοκάμαρα

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)