Ζώνη για παιδιά: λόγοι, μέθοδοι, διάταξη των κύριων ζωνών (21 φωτογραφίες)

Η παιδική ηλικία είναι η πιο σημαντική περίοδος που επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή ενός ατόμου. Είναι αυτή τη στιγμή που το θεμέλιο τίθεται πάνω στο οποίο, με την πάροδο του χρόνου, ο χαρακτήρας, οι κλίσεις και οι συνήθειες του θα βασίζονται. Η ανάγκη για προσωπικό χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πολύ ισχυρή. Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό να εξοπλίσουμε τα πάντα σωστά, και εδώ η χωροθέτηση έρχεται στη διάσωση.

Παιδική Ζωγραφική

Ζώνη ενός παιδιού αγόρι και κορίτσι

Γιατί να σπάσει το νηπιαγωγείο σε ζώνες;

Η χωροθέτηση για παιδιά μπορεί να πραγματοποιηθεί για διάφορους κύριους λόγους:

 • Το διαμέρισμα είναι πολύ μικρό και είναι αδύνατο να διαθέσει ένα ξεχωριστό δωμάτιο για ένα παιδί σε αυτό. Στην περίπτωση αυτή, η μόνη διέξοδος είναι να χωρίσει το δωμάτιο σε ζώνες έτσι ώστε το παιδί να έχει τη δική του γωνία, όπου θα αισθάνεται σαν ένας κυρίαρχος κύριος.
 • Το διαμέρισμα είναι πολύ μικρό για να διαθέσει ένα δωμάτιο για κάθε παιδί σε αυτό. Στην περίπτωση αυτή, είναι απαραίτητη η χωροθέτηση του παιδικού σταθμού ώστε τα παιδιά να μην διαφωνούν και να μοιράζονται το έδαφος. Επιπλέον, αν τα παιδιά είναι ετεροφυλόφιλα, η παρουσία προσωπικού χώρου, η δυνατότητα να αλλάζουν εύκολα τα ρούχα και να μην αισθάνονται αμήχανα με την πάροδο του χρόνου καθίσταται πολύ σημαντική.
 • Το διαμέρισμα είναι αρκετά μεγάλο ώστε να παρέχει στο παιδί ένα ξεχωριστό δωμάτιο. Σε αυτή την περίπτωση, ο χωρισμός δεν είναι επείγουσα ανάγκη, αλλά μια ευχάριστη προσθήκη στο σχέδιο. Ο διαχωρισμός του χώρου σε χώρους ύπνου, παιχνιδιού και εκπαίδευσης θα επιτρέψει στο παιδί να αναπτυχθεί πιο πειθαρχημένο και θα έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχή του.

Κατά κανόνα, ένα δωμάτιο χωρίζεται σε πολλές κύριες ζώνες, κάθε μία από τις οποίες παίζει ρόλο. Στο υπνοδωμάτιο υπάρχει ένα κρεβάτι - σε αυτό το παιδί μπορεί να ξεκουραστεί από όλο τον κόσμο. Συνήθως διεξάγεται με τέτοιο τρόπο ώστε να διεγείρει τη σκέψη της ασφάλειας και της άνεσης.

Ζώνη χρωμάτων για παιδιά

Διακοσμήστε σε ένα φυτώριο ζωνών

Στην περιοχή μελέτης υπάρχει μια επιφάνεια εργασίας - σε αυτό το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει ή να μάθει να διαβάζει, αργότερα θα είναι σε θέση να κάνει την εργασία σε αυτό. Συνήθως εκτελείται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιείται η εργασιακή ικανότητα και να μειώνεται η πιθανότητα το παιδί να αποσπάται από την προσοχή.

Υπάρχει πολύς ελεύθερος χώρος στην περιοχή παιχνιδιού και υπάρχουν ράφια με παιχνίδια - σε αυτό το παιδί θα είναι σε θέση να χαλαρώσει και να παίξει. Όσο πιο μικρός είναι το παιδί - τόσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει σε αυτόν τον τομέα. Προκειμένου ο διαχωρισμός να είναι προφανής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια ευρεία ποικιλία μέσων.

Ζώνη φυτώριο στο σπίτι

Εύκολο στην κατασκευή χωρισμάτων

Είναι συνήθης ο διαχωρισμός των κατατμήσεων σε δύο κύριες κατηγορίες. Στα στάσιμα είναι οι αποφάσεις που δεν μπορούν να μετακινηθούν και οι οποίες θα χωρίσουν για πάντα το ενήλικο μέρος του δωματίου από το νηπιαγωγείο. Μεταξύ αυτών είναι:

 • Διαχωριστικά γυψοσανίδας. Μια από τις πιο απλές επιλογές είναι να τις εγκαταστήσετε εύκολα ακόμα και με τα χέρια σας και το αποτέλεσμα θα μοιάζει με δύο εντελώς ξεχωριστά δωμάτια. Ωστόσο, το γυψοσανίδας δεν έχει ηχομόνωση, επιπλέον, είναι πολύ εύθραυστο - δεν πρέπει να συντριβεί σε αυτό, αλλά ακόμη και οδηγείτε στα νύχια. Αυτή η λύση είναι κατάλληλη μόνο για μεγάλα δωμάτια - διαφορετικά και τα δύο προκύπτοντα δωμάτια θα είναι απλά μικροσκοπικά ντουλάπια.
 • Έπιπλα Ένα ράφι ή ένα ντουλάπι που βρίσκεται στη μέση ενός δωματίου μπορεί εύκολα να χωριστεί σε ένα παιδικό δωμάτιο και ένα σαλόνι. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι η επίπλωση, η οποία, αν και καταλαμβάνει χώρο, δεν είναι μόνο χώρισμα, αλλά και χώρος αποθήκευσης ρούχων ή αντικειμένων.Υπάρχουν επίσης μειονεκτήματα: ως αποτέλεσμα, ένα ξεχωριστό δωμάτιο δεν θα λειτουργήσει, και αν το παιδί θέλει μοναξιά, θα πρέπει να εφεύρει κάτι επιπλέον. Ωστόσο, για να χωρίσετε την περιοχή ύπνου από το παιχνίδι, αυτή η επιλογή είναι ιδανική.

Ζωντανό βρεφονηπιακό σταθμό για δύο παιδιά

Γεωμετρικές γραμμές σε ένα φυτώριο ζωνών

Τα χωρίσματα για κινητά είναι λιγότερο ακλόνητα και επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία. Η τοποθέτηση των παιδικών σταθμών στην κρεβατοκάμαρα και σε άλλα μέρη έγινε σχετική, αρκεί να τα μετακινήσετε στην κλειστή θέση. Αλλά αν το παιδί θέλει να συμπεριλάβει ένα κρεβάτι στα παιχνίδια του, αρκεί να αφαιρέσει το διαμέρισμα - και ολόκληρο το δωμάτιο θα μετατραπεί σε μία μεγάλη περιοχή παιχνιδιού. Μεταξύ αυτών είναι:

 • Οθόνη Μια σχετικά περίπλοκη λύση που μπορεί, ωστόσο, να ταιριάζει με χαρά στο σχέδιο με ένα όμορφο σχέδιο - οι αγαπημένοι σας παιδικοί χαρακτήρες είναι απλά ωραίο. Φυσικά, για να είναι σε θέση να καθαρίσει το διαμέρισμα, το παιδί πρέπει πρώτα να μεγαλώσει.
 • Κουρτίνες. Αυτή η ευάερη έκδοση θα φανεί εξαιρετική σε ένα βρεφικό σταθμό για δύο κορίτσια. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όχι μόνο ένα ημιδιαφανές τούλι που χωρίζει συμβολικά τις ζώνες, αλλά και μια βαριά κουρτίνα, η οποία σε ένα παιδικό δωμάτιο για ένα αγόρι και ένα κορίτσι δεν θα είναι λιγότερο αξιόπιστη από μια ντουλάπα. Ωστόσο, η τοποθέτηση του χώρου με κουρτίνες έχει τα μειονεκτήματά του: πρώτον, θα πρέπει να πλένονται από καιρό σε καιρό, και δεύτερον, τα παιδιά, αφού παίζουν πάρα πολύ, μπορούν να αποκόψουν το ύφασμα και να το κρεμάσουν πάλι.

Αυτές οι επιλογές διαμερισμάτων δεν περιλαμβάνουν πλήρη αλλαγή του χώρου και δεν απαιτούν επισκευές μεγάλης κλίμακας - αρκεί μια μικρή αλλαγή. Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις που πρέπει να σκεφτούμε πώς θα γίνει εκ των προτέρων η τοποθέτηση ζωνών στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού.

Ζώνη για τα χωρίσματα γυψοσανίδας για παιδιά

Ζωντανό βρεφονηπιακό σταθμό για δύο αγόρια

Πιο πολύπλοκη ζώνη

Εκτός από τις απλές δομές, η χωροθέτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας τα χαρακτηριστικά του ίδιου του δωματίου, τα οποία τοποθετούνται στο στάδιο της επισκευής.

Χρώμα

Η πιο εύκολη από τις δύσκολες επιλογές.

Εάν γίνει το διαχωρισμό παιδικού δωματίου για δύο, το χρώμα σας επιτρέπει να διαχωρίζετε με σαφήνεια τα όρια της επικράτειας. Εάν υπάρχει χώρος για παιδικό δωμάτιο για ένα κορίτσι, το χρώμα σας επιτρέπει να επισημάνετε ορισμένες περιοχές. Ταπετσαρία, μπογιά, δάπεδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν - το κύριο πράγμα είναι ότι τα χρώματα συνδυάζονται μεταξύ τους, ακόμα και αν είναι αντιθέσεις. Για να το επιτύχετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χρωματικό δακτύλιο.

Ζωντανή βρεφονηπιακό σταθμό για το μωρό

Ζώνη ένα μικρό φυτώριο

Επίπεδα δαπέδου

Μια ελαφρώς πιο δύσκολη επιλογή, η οποία μπορεί να είναι:

 • Ελάχιστο - στην περίπτωση αυτή, η διαφορά μόνο δώδεκα εκατοστών είναι αρκετή για να χωρίσει την περιοχή μελέτης από το υπνοδωμάτιο ή το παιχνίδι.
 • Το μέγιστο - σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά μπορεί να είναι πολύ αισθητή, έτσι ώστε διαφορετικές ζώνες θα βρίσκονται το ένα πάνω στο άλλο, σαν σε διαφορετικούς ορόφους. Εφαρμόζεται μόνο σε ένα δωμάτιο με πολύ ψηλά ταβάνια, διαφορετικά θα υπάρχει αίσθηση στενότητας και ασυνέπειας.

Έπιπλα σε ζώνες παιδιών

Υλικά

Συχνά συνδυάζεται με τη διαφοροποίηση των χρωμάτων και φαίνεται εκπληκτική: ένα μαλακό χαλί στην περιοχή παιχνιδιού, ένα αυστηρό έλασμα στη μελέτη θα επιτρέψει στο παιδί να συντονιστείτε στην κατάλληλη κατάσταση.

Φωτισμός

Αν επισημάνετε μερικές περιοχές και σκιάσετε άλλους, μπορείτε να επιτύχετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ειδικά εάν ο φωτισμός είναι χρωματισμένος. Με αυτό, μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ποια δραστηριότητα έρχεται ο καιρός.

Ζώνη των χωρισμάτων των παιδιών

Ένα μεγάλο μέρος της τέχνης του ζωνισμού εξαρτάται από τη φύση του παιδιού. Το χωρίο ενός παιδικού δωματίου για ένα αγόρι που αγαπά τα αυτοκίνητα και τους μετασχηματιστές θα πρέπει να είναι πολύ διαφορετικό από το διαχωρισμό ενός χώρου κοριτσιού που αγαπά τα άλογα και τα σκυλιά. Τα χρώματα πρέπει να ταιριάζουν στο ίδιο το παιδί, όπως και τα αξεσουάρ. Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι θα ήθελε το αποτέλεσμα πρώτα από όλα.

Τοποθέτηση ποδιού για παιδιά

Πώς να οργανώσετε διαφορετικές ζώνες;

Εάν αρκεί να διαιρέσετε απλώς τα παιδιά που ζουν στο ίδιο δωμάτιο με ένα διαμέρισμα, τότε δεν θα είναι δυνατόν να διαχειριστείτε με ζώνες τόσο απλά. Ο καθένας απαιτεί τη δική του προσέγγιση, τον δικό του συνδυασμό χρωμάτων και την πλήρωσή του.

Περιοχή ύπνου

Εδώ, τα σωστά χρώματα που ταιριάζουν στα μάτια είναι κατάλληλα, τα οποία δεν φαίνονται πολύ ζοφερά. Ζεστές αποχρώσεις, χωρίς φωτεινούς και φανταστικούς συνδυασμούς.Είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το κρεβάτι σε μια σκιασμένη γωνία, μπορείτε να φράξετε από την κουρτίνα από το υπόλοιπο δωμάτιο. Είναι καλύτερα να στέκεται σε ένα μέρος που βρίσκεται πιο μακριά από την πόρτα, έτσι ώστε το παιδί να μην αισθάνεται απειλητικό και έχει χρόνο να ξυπνήσει αν κάποιος μπαίνει.

Ζώνη δωμάτιο έφηβος

Θα είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε ξεχωριστό φωτισμό σε αυτή τη ζώνη - ένα ωραίο μικρό νυχτερινό φως, μια κομψή λωρίδα έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να διαβάσει στο κρεβάτι αν θέλει ή να ανάψει το φως εάν έχει έναν εφιάλτη τη νύχτα.

Διαρρύθμιση επίπλων ανά ζώνες στο φυτώριο

Περιοχή εκπαίδευσης

Εδώ, οι αυστηρές κρύες αποχρώσεις είναι κατάλληλες, δημιουργώντας μια σοβαρή δουλειά. Πράσινο, μπλε, ορισμένες αποχρώσεις καφέ. Είναι καλύτερα να ελαχιστοποιήσετε τον αριθμό των αξεσουάρ που θα μπορούσαν να αποσπάσουν το παιδί και να οργανώσετε ράφια στα οποία μπορείτε να διπλώνετε φορητούς υπολογιστές και βιβλία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επιφάνεια εργασίας πρέπει να είναι το παιδί σε ύψος και η πηγή φωτός θα πρέπει να βρίσκεται στα αριστερά της, αν το παιδί είναι δεξιόχειρας. Μπορείτε να προσθέσετε μια νότα διαφορετικότητας στη ζώνη με κρέμονται πίνακες με κανόνες και ένα σημείωμα για το πώς να καθίσει στο τραπέζι στους τοίχους.

Ζώνη παιδικής κουρτίνας

Αθλητική περιοχή στο νηπιαγωγείο

Ζώνη παιχνιδιών

Φωτεινές ζεστές αποχρώσεις που βελτιώνουν τη διάθεση και προκαλούν δραστηριότητα είναι κατάλληλες εδώ. Θα είναι επίσης χρήσιμο να τοποθετήσετε ένα ζεστό χαλί στο πάτωμα, στο οποίο μπορεί να παίξει το παιδί χωρίς φόβο να κρυώσει. Στους τοίχους υπάρχουν αφίσες και αφίσες με τους αγαπημένους σας χαρακτήρες. Στους τοίχους υπάρχουν ράφια, ντουλάπια ή κασέλες με παιχνίδια (είναι σημαντικό το παιδί να μαθαίνει να το καθαρίσει εγκαίρως και εγκαίρως).

Ακόμα κι αν το δωμάτιο είναι μικρό, μια περιοχή παιχνιδιού είναι απαραίτητη - μπορείτε να το τοποθετήσετε στο κέντρο του δωματίου.

Ρακέτα στο βρεφονηπιακό σταθμό

Εκτός από τους γενικευμένους κανόνες για κάθε ζώνη, πρέπει να θυμάστε τις βασικές αρχές της ζώνης:

 • Προστασία των συμφερόντων κάθε παιδιού. Εάν υπάρχουν δύο από αυτούς στο δωμάτιο, η διαίρεση πρέπει να είναι δίκαιη. Είναι σημαντικό να ακούσετε τη γνώμη όλων, προσπαθήστε να μην χρησιμοποιήσετε αποφάσεις που τα ίδια τα παιδιά απορρίπτουν. Μετά από όλα, είναι για αυτούς να ζουν στην αίθουσα.
 • Ανάλογα με την ηλικία. Αν μιλάμε για ένα πολύ μικρό, οι ζώνες θα πρέπει να διευθετηθούν έτσι ώστε να είναι βολικό για τη μητέρα, που νοιάζεται για το παιδί. Αν μιλάμε για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, η κύρια προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιοχή του παιχνιδιού - στο παιδί θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και θα αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας στο παιχνίδι. Αν μιλάμε για φοιτητή, η ζώνη κατάρτισης γίνεται η κύρια. Όλα σε αυτό θα πρέπει να είναι εξορθολογισμένα και κατάλληλα.

Η τοποθέτηση ενός υπνοδωματίου και ενός νηπιαγωγείου, που χωρίζει ένα τετράγωνο από το άλλο, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατοχή. Το κύριο πράγμα πριν αρχίσετε να κάνετε κάτι, συμβουλευτείτε το παιδί σας και ετοιμάστε ένα σχέδιο στο οποίο θα σχεδιαστεί το μελλοντικό σχέδιο.

Και τότε, με την απαιτούμενη επιδεξιότητα και προθυμία να επενδύσει, το αποτέλεσμα θα ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες.

Μετασχηματισμός επίπλων στη χωροθέτηση ενός παιδικού σταθμού

Φωτιστικό φωτεινό ντιζάιν

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)