Ταπετσαρίες: μερικές απλές μεθόδους κατασκευής (20 φωτογραφίες)

Η εσωτερική διακόσμηση ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού είναι κατά κανόνα πολύ δαπανηρή, αλλά μετά την επισκευή υπάρχουν πάντα επιπλέον υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διακοσμητικά στοιχεία. Για παράδειγμα, κομψές κουρτίνες προέρχονται από ταπετσαρίες. Η δημιουργία τους θα διαρκέσει μόνο μερικές ώρες και δεν επιβαρύνεται με πρόσθετα υλικά.

Ποια εργαλεία θα απαιτηθούν;

Για να δημιουργήσετε κουρτίνες από ταπετσαρίες με τα χέρια σας, θα πρέπει να προετοιμάσετε τα ακόλουθα υλικά για εργασία:

 • Ένας ιστός χαρτιού με επιλεγμένο μοτίβο ή μοτίβο.
 • Χαρτόνι;
 • Κεριά κεριών. Από αυτούς αξίζει να αφαιρέσετε το φυτίλι εκ των προτέρων.
 • Σάλτσα
 • Βούρτσα;
 • Ψαλίδι ή διάτρηση τρύπας?
 • Ισχυρά νήματα ή νήματα.

Εάν ένα ή περισσότερα υλικά δεν είναι διαθέσιμα, τότε μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με αυτοσχέδια μέσα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε κερί αντί κεριών κεριών.

Κουρτίνες από την ταπετσαρία στο μπαλκόνι

Κουρτίνες από μπαμπού ταπετσαρία

Να κατεβείτε στην επιχείρηση

Τα κουρτίνες ταπετσαρίας γίνονται σε διάφορα στάδια. Εδώ είναι η περιγραφή τους:

 1. Πρώτα πρέπει να το τοποθετήσετε στο τραπέζι χαρτόνι, που αντιστοιχεί σε πλάτος και μήκος σε μελλοντικές κουρτίνες.
 2. Στη συνέχεια, ζεστάνετε ένα κερί ή παραφίνη κερί σε μια κατσαρόλα και εφαρμόζετε γρήγορα μια υγρή σύσταση στο χαρτόνι.
 3. Συνδέστε ένα φύλλο ταπετσαρίας στο χαρτόνι μέχρι να στερεοποιηθεί το κερί.
 4. Επαναθερμάνετε την παραμένουσα παραφίνη και βουρτσίστε το χαρτί ταπετσαρίας πάνω.
 5. Πάρτε το δεύτερο φύλλο ταπετσαρίας και τοποθετήστε το σε παραφίνη πάνω από το πρώτο στρώμα.
 6. Για να επιτευχθεί ο μέγιστος δεσμός χαρτιού σε όλα τα στρώματα, σιδερώστε το χαρτί με σίδερο. Αυτό θα επιτρέψει στην παραφίνη να απορροφήσει το χαρτί και να διανεμηθεί ομοιόμορφα μεταξύ του.
 7. Από την άλλη πλευρά, όταν το χαρτόνι είναι ορατό, πρέπει να γίνουν τα ίδια βήματα. Έτσι, γενικά, οι κουρτίνες θα αποτελούνται από τέσσερα στρώματα χαρτιού ταπετσαρίας και ένα εσωτερικό στρώμα από χαρτόνι.
 8. Πάρτε μια διάτρηση τρύπα ή ψαλίδι. Κάνετε τρύπες σε μελλοντικές κουρτίνες νήματος ή νήματα.

Τα σχοινιά μπορούν να εκτελέσουν τόσο τη λειτουργία της τοποθέτησης σε κουρτίνες είτε σε οποιαδήποτε άλλη βάση, και είναι ένας τρόπος για να σηκώσετε την κουρτίνα.

Λευκή ταπετσαρία Κουρτίνες

Κουρτίνες χαρτιού

Χοντρό χαρτί κουρτίνες

Αν βινυλίου ταπετσαρία παραμένει μετά την επισκευή, τότε αξίζει να χρησιμοποιήσετε μια διαφορετική μέθοδο κατασκευής κουρτίνες. Είναι περισσότερο αποδεκτό για τα βαριά φύλλα. Θα χρειαστείτε ταινία διπλής όψεως, κόλλα, γραμμή αλιείας και σχοινί, ψαλίδι και έναν κυβερνήτη.

Πώς να φτιάξετε κουρτίνες με αυτά τα εργαλεία;

 • Διπλώστε το φύλλο χαρτιού με ένα ακορντεόν, που προηγουμένως σημάδεψε με ένα μολύβι σε εκείνους τους χώρους όπου θα υπάρχουν πτυχώσεις. Χρησιμοποιήστε έναν χάρακα για να αποφύγετε στρεβλώσεις.
 • Οι κουρτίνες χρειάζονται συνδετήρες, οπότε κόβετε το άνω φύλλο μαζί.
 • Κάνετε τρύπες στο χαρτί για τη γραμμή ή το κορδόνι αλιείας, στην οποία θα συλλεχθεί η κουρτίνα.
 • Στο κάτω μέρος των κουρτινών πρέπει να βάλετε ένα πώμα για τη δαντέλα. Δεν θα αφήσει τον συλλεγμένο καμβά να πέσει κάτω. Ο περιοριστής μπορεί να είναι ένα κανονικό κουμπί μεγαλύτερο από την τρύπα στο χαρτί.

Αυτή η έκδοση της κατασκευής κουρτινών είναι πολύ απλούστερη και απαιτεί λιγότερο χρόνο από τον πρώτο. Χειροποίητες κουρτίνες μπορούν να συνδεθούν στο γείσο σε γάντζους.

Μαύρες ταπετσαρίες

Κουρτίνες από ταπετσαρία στο φυτώριο

Τύποι κουρτίνες χαρτιού

Επί του παρόντος, πολλές εφευρέσεις των ταπετσαριών έχουν εφευρεθεί. Ανάμεσά τους είναι τυφλά, ρωμαϊκές κουρτίνες, ρολά και πάνελ.

Χάρτινες περσίδες

Οι ταπετσαρίες είναι η συνηθέστερη περίπτωση διακόσμησης του εσωτερικού των διαμερισμάτων, των γραφείων και των καφενείων. Ακολουθούν βήμα προς βήμα οδηγίες για τη δημιουργία blinds.

 1. Μετρήστε το γυάλινο παράθυρο στο οποίο τοποθετούνται οι κουρτίνες χαρτιού και προσθέστε το 25% στο μήκος του παραθύρου. Αυτός ο υπολογισμός θα σας ενημερώσει πόσες ταπετσαρίες χρειάζονται για τελειωμένα blinds.
 2. Πάρτε μια δαντέλα ή κορδέλα κατά μήκος της κουρτίνας με ένα επίδομα για κόμπους ή τόξα.
 3. Το κομμένο μέρος της ταπετσαρίας πρέπει να διπλωθεί με ένα ακορντεόν. Ταυτόχρονα, το κενό από την κάμψη μέχρι την κάμψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 έως 5 εκατοστά, καθώς οι ευρύτερες λωρίδες δεν θα φαίνονται αισθητικά ευχάριστες.
 4. Επίσης, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας μια διάτρηση τρύπας ή ένα τρυπητήρι, είναι απαραίτητο να γίνουν τρύπες και να εισαχθούν κορδόνια σε αυτά. Για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής των τυφλών, είναι απαραίτητο να επικολληθεί με ταινία με την πίσω πλευρά εκείνα τα σημεία όπου το νήμα ή η γραμμή αλιείας θα περάσει για να διατηρήσει τα blinds.
 5. Στο πάνω βήμα των περσίδων, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το παράθυρο, θα πρέπει να κολλήσετε ταινία διπλής όψεως. Θα κρατήσει όχι μόνο τον ιστό χαρτιού, αλλά και τα συρματόσχοινα σπειρωμένα σε αυτό.
 6. Η διπλής όψης ταινία μπορεί επίσης να κολληθεί στην κάτω λωρίδα, εάν είναι επιθυμητό, ​​για να διακοσμήσει την άκρη. Στο πλαίσιο του κάτω μέρους χρησιμοποιήστε ταινία δαντέλας ή πλεξούδα.
 7. Για να ανοίξετε και να κλείσετε τις περσίδες, απαιτείται ένα κλείθρο με ένα άνοιγμα. Ως διακόσμηση, μπορείτε να κρεμάσετε μια μεγάλη χάντρα στο τέλος της δαντέλας.

Για να κάνετε τέτοιες κουρτίνες είναι δυνατή για οποιαδήποτε νοικοκυρά. Το κύριο πράγμα είναι να μείνουν κάποιες ελεύθερες ώρες.

Κουρτίνες από την ταπετσαρία στο γαλλικό παράθυρο

Κουρτίνες από την ταπετσαρία στο σαλόνι

Ρωμαϊκές κουρτίνες

Οι ρωμαϊκές κουρτίνες στο σχεδιασμό και την κατασκευή τους είναι σχεδόν ταυτόσημες τυφλούς. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στο στυλιστικό σχέδιο. Το κατώτατο σημείο της ρωμαϊκής κουρτίνες ταπετσαρίας είναι διακοσμημένο με ημικυκλικό ακορντεόν. Αυτό το σχέδιο ονομάζεται ουρά παγώνι. Ωστόσο, για τις υφασμάτινες κουρτίνες, αυτή η προϋπόθεση δεν είναι απαραίτητη.

Το πλάτος των κάτω πτυχών δεν ξεπερνά τα 3-4 εκατοστά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχοινί για τη συναρμολόγηση της κουρτίνας δεν περνάει στις πλευρές, όπως στην περίπτωση των περσίδων, αλλά στο κέντρο του καμβά.

Για τις ρωμαϊκές κουρτίνες, η ταπετσαρία για τη ζωγραφική είναι τέλεια. Το χαρτί τους είναι λεπτό και μεταδίδει φως στο δωμάτιο καλά. Αυτός ο σχεδιασμός θα φαίνεται ωφέλιμος στο εσωτερικό του διαδρόμου, της κουζίνας ή της τραπεζαρίας.

Καφέ ταπετσαρίες κουρτίνες στο μπαλκόνι

Κουρτίνες χαρτιού στην κουζίνα

Ταπετσαρίες κουρτινών

Ρολλά

Οι κουρτίνες κυλίνδρων έχουν επίσης πολλά κοινά με τις ρωμαϊκές κουρτίνες και τις περσίδες. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό τους χαρακτηριστικό είναι ο μηχανισμός σχοινιού, χάρη στον οποίο, κατά την ανύψωση, ο ιστός είναι τυλιγμένος σε ένα μπαρ.

Για την κατασκευή κυλινδρικών κουρτινών, θα απαιτηθούν δύο υφάσματα ταπετσαρίας ίδιου μεγέθους, 2 κορδόνια, σχάρες, συρραπτικό για έπιπλα, γείσο από ξύλο και κορδέλες για γόνατα. Η κατασκευή ρολών είναι λίγο πιο περίπλοκη από ό, τι σε προηγούμενες περιπτώσεις.

Πρώτα πρέπει να ράψετε ή να κολλήσετε ταπετσαρία έτσι ώστε να πάρετε μια τσάντα. Επιπλέον, η ταπετσαρία είναι ανεστραμμένη και οι θέσεις της σύνδεσης τους είναι διπλωμένες. Το βυθί τοποθετείται σε μια φέτα, η οποία στη συνέχεια σφραγίζεται ή συρράπτεται. Το πάνω μέρος της κουρτίνας και της garter με τη βοήθεια συρραπτικού είναι στερεωμένο σε ξύλινο γείσο.

Ταπετσαρίες πτυχωτές κουρτίνες

Ταπετσαρίες Κουρτίνες

Κουρτίνες πάνελ

Για αυτό το είδος κουρτίνας, απαιτούνται ξύλινα πλαίσια. Συνήθως λαμβάνονται ράβδοι 3x3 cm. Στις συνδέσεις τους χρησιμοποιούνται μεταλλικές γωνίες και βίδες αυτοεπιπεδότητας. Οι διαστάσεις του πλαισίου καθορίζονται ανεξάρτητα ανάλογα με τις παραμέτρους του παραθύρου.

Το χαρτί ταπετσαρίας κόβεται σε κορδέλες που είναι προσαρτημένες στα πλαίσια με διάκενο 3-4 cm. Οι βίδες είναι βιδωμένες στην πλάκα στο πάνω μέρος. Εδώ θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να φθάσουν στο τέλος περίπου 5 εκ. Έπειτα, ένα γείσο με τρυπημένες οπές είναι τοποθετημένο στην οροφή σε ίσες αποστάσεις που αντιστοιχούν στα κενά μεταξύ των βιδών. Έτσι, οι βίδες συγκρατούν ολόκληρη τη δομή στο παράθυρο.

Ρωμαϊκές ταπετσαρίες

Κουρτίνες χαρτιού ρυζιού

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των κουρτινών από την ταπετσαρία

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των κουρτινών από την ταπετσαρία, αξίζει να επισημανθεί η κύρια:

 • Διαθεσιμότητα υλικών και ευκολία κατασκευής. Για την ανεξάρτητη εγκατάσταση τους στο διαμέρισμα δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδικά εργαλεία.
 • Οι περσίδες χαρτιού κρατιούνται τέλεια τόσο σε πλαστικό όσο και σε μεταλλική επιφάνεια.
 • Τα κουρτίνες ταπετσαρίας φαίνονται καλά σε παράθυρα οποιουδήποτε μεγέθους, επειδή το πλάτος και το μήκος τους είναι εύκολο να προσαρμοστούν.
 • Αυτά θα γίνουν απαραίτητα κατά τη διάρκεια περιόδων μακροχρόνιων επισκευών ή μετεγκαταστάσεων, διότι σε περίπτωση ζημιών δεν είναι λυπηρό να τα πετάξετε και δεν θα είναι δύσκολο να γίνουν καινούργια.
 • Κατάλληλο για χρήση σε εξοχικές κατοικίες ή σε μπαλκόνια την άνοιξη και το καλοκαίρι. Λόγω του φωτεινού ηλιακού φωτός, οι ακριβές κουρτίνες από ύφασμα μπορεί να χάσουν την ομορφιά τους. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ πιο βολικό να κλείσετε τα παράθυρα με κουρτίνες από την ταπετσαρία.
 • Οι κουρτίνες χαρτιού στο εσωτερικό φαίνονται εξαιρετικά ανεξάρτητα και σε συνδυασμό με κουρτίνες και υφασμάτινες κουρτίνες.

Τα ρολά ταπετσαρίας

Γκρι ταπετσαρίες

Λαμβάνοντας υπόψη τα μειονεκτήματα των κουρτινών από την ταπετσαρία, αξίζει να σημειωθούν τα ακόλουθα μειονεκτήματα της εφαρμογής τους:

 • Σύντομη διάρκεια ζωής. Φωτίζουν γρήγορα στον ήλιο και χάνουν το σχήμα τους σε λίγους μήνες.
 • Με μια υψηλή θέση ή ένα μεγάλο πλάτος του ανοίγματος παραθύρου, είναι αρκετά δύσκολο να ρυθμιστούν.
 • Δεν είναι δυνατή η αφαίρεση της σκόνης χωρίς βλάβη.

Αφού περιγράψατε τους τύπους, τις μεθόδους σχεδιασμού, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των χαρτοπετσετών, αξίζει να πείτε ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα κομψό εσωτερικό χωρίς περιττά έξοδα υλικών.

Ευρείες κουρτίνες ταπετσαρίας

Άχυρα κουρτίνες

Ταπετσαρίες

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)