Πώς να εφαρμόσετε υγρή ταπετσαρία στην οροφή: συμβουλές από επαγγελματίες

Όλο και περισσότερο, οι άνθρωποι επιλέγουν υγρή ταπετσαρία για εσωτερική διακόσμηση. Αυτό το τελειωτικό υλικό αξίζει να γίνει δημοφιλές. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα είδος σοβά, αλλά δεν αποτελείται μόνο από άμμο, ασβέστη και τσιμέντο, αλλά από κυτταρίνη ή μεταξωτές ίνες. Γενική σύνθεση κατάλληλη για τοίχους και οροφές. Πωλείται υπό τη μορφή ξηρού μίγματος, το οποίο πρέπει να αραιωθεί με νερό πριν από τη χρήση.

Ιδιαίτερα υγρά ταπετσαρία θα προσελκύσει εκείνους που με μια ανατριχιαστική υπενθυμίζει πόσο καιρό κατά τη διάρκεια της επισκευής έπρεπε να μετρήσει τα απαραίτητα κομμάτια ρολό ταπετσαρία, και στη συνέχεια να πάρει τα πρότυπα ακόμα περισσότερο και να αγωνιστεί με φυσαλίδες. Ήταν επίσης δυσάρεστο να ακολουθήσετε τις αρθρώσεις και η ταπετσαρία, όπως η τύχη θα το είχε, ήταν συνεχώς κολλημένη στις ραφές, αλλά τώρα χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία μπορείτε να ξεχάσετε όλα αυτά τα βασανιστήρια. Πιστέψτε με, οι επισκευές μπορούν να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Μπεζ υγρή ταπετσαρία στην οροφή

Τα πλεονεκτήματα της υγρής ταπετσαρίας

Πριν αγοράσετε αυτήν την διακοσμητική επίστρωση, αξίζει τον κόπο να εξοικειωθείτε με τα κύρια πλεονεκτήματα:

 • Ευκολία μαγειρέματος. Για να ετοιμάσετε μια υγρή ταπετσαρία για χρήση, δεν χρειάζεστε πολύ χρόνο και χώρο. Οι τακτικές ταπετσαρίες πρέπει να μετρηθούν, να κοπούν, να απλωθούν με κόλλα και αυτό το κάλυμμα τοίχου αρκεί για να γεμίσει με νερό και να περιμένει λίγο.
 • Ευκολία χρήσης. Μπορείτε να εφαρμόσετε υγρή ταπετσαρία στην οροφή με τον ίδιο τρόπο όπως και ο γύψος. Η τελική σύνθεση μοιάζει με ένα μίγμα που μοιάζει με βαμβάκι. Η διανομή του πάνω από την οροφή με μια σπάτουλα είναι πολύ πιο εύκολη από την κόλληση τυλιγμένες ταπετσαρίες.
 • Μερικοί άνθρωποι ρωτούν: είναι δυνατόν να εφαρμόσετε υγρά ταπετσαρία σε ανώμαλο οροφή; Η απάντηση είναι ναι. Αυτό το υλικό φινιρίσματος είναι αρκετά ισχυρό για να κρύψει μικρά ελαττώματα στην επιφάνεια της οροφής. Εάν δεν υπάρχουν μεγάλες ρωγμές, τότε χωρίς στρώμα στόκου, μπορείτε να κάνετε ομαλή οροφή.
 • Αδιάλειπτη. Η υγρή ταπετσαρία στην οροφή σχηματίζει μια απολύτως επίπεδη επιφάνεια, ενώ μετά τη συγκόλληση των συνηθισμένων κυλίνδρων οι αρμοί είναι ορατοί.
 • Ολοκλήρωση της οροφής με υγρή ταπετσαρία μπορεί να γίνει πάνω από την παλιά επίστρωση (αν ήταν λάδι ή βαφή με βάση το νερό). Άλλοι τύποι διακόσμησης οροφής θα πρέπει να αφαιρεθούν.
  Σχεδιασμός με τέτοια ταπετσαρία είναι μια λογική λύση για δωμάτια ασυνήθιστου σχήματος, με πολλές γωνίες, περβάζια ή άλλες σγουρές παρατυπίες. Επίσης, αυτή η επιλογή φινιρίσματος είναι κατάλληλη για δωμάτια με στρογγυλεμένους τοίχους.
 • Υγρή ταπετσαρία στην οροφή είναι μια καλή επιλογή για ένα σπίτι όπου ζουν οι αλλεργιοί. Η σύνθεση αυτού του φιλικού προς το περιβάλλον υλικού περιλαμβάνει κυρίως φυσικές βαμβακερές ίνες. Λόγω των αντιστατικών συστατικών της σύνθεσης, σχεδόν καμία σκόνη δεν εγκαθίσταται στην επιφάνεια της οροφής.
 • Εύκολη εναλλαξιμότητα. Εάν διαπιστώσετε ότι μια ζημιωμένη περιοχή έχει εμφανιστεί στην οροφή, μην ανησυχείτε. Αυτό μπορεί να επιλυθεί γρήγορα αντικαθιστώντας μόνο ένα κατεστραμμένο κομμάτι. Για να γίνει αυτό, το ελάττωμα υγραίνεται με νερό, μετά από το οποίο αφαιρείται ένα μέρος της υγρής ταπετσαρίας. Ένα νέο μίγμα εφαρμόζεται στην ελεύθερη περιοχή.
 • Κατάλληλο για επαναχρησιμοποιήσιμη χρήση. Αυτό το είδος ταπετσαρίας μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο δωμάτιο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υγρανθούν και να αφαιρεθούν προσεκτικά. Στη συνέχεια, απολαύστε το ζεστό νερό και εφαρμόστε σε μια νέα επιφάνεια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι άμεσα, αλλά να φυλάσσεται σε ξηρή μορφή για αρκετούς μήνες.
 • Η δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών χρωμάτων.Φυσικά, μπορείτε να περιορίσετε τον εαυτό σας σε μια λευκή επίστρωση, αλλά εάν θέλετε να πειραματιστείτε και να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικό σχέδιο, τότε υγρές ταπετσαρίες θα έρθουν σε πρακτικό. Η λευκή οροφή μπορεί να φωτιστεί ανά πάσα στιγμή. Για να γίνει αυτό, προσθέστε χρωματική χρωστική κατά την προετοιμασία ή τη βαφή μετά το στέγνωμα. Μπορείτε επίσης να διακοσμήσετε την οροφή με διάφορα σχέδια και μοτίβα.

Έχετε ήδη μάθει τι προσελκύει υγρή ταπετσαρία αγοραστών. Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τις αδυναμίες.

Κλασική ταπετσαρία υγρών οροφής

Μειονεκτήματα υγρών ταπετσαριών

Βρήκαμε τα πλεονεκτήματα, πηγαίνετε στη μελέτη των μειονεκτημάτων:

 • Αν και τα τελευταία χρόνια η τιμή έχει γίνει αισθητά χαμηλότερη, αλλά σε σύγκριση με τα ταπετσαρία απλών χαρτιών, το κόστος των υγρών ταπετσαριών είναι αρκετά υψηλό. Ωστόσο, μια τέτοια επίστρωση διαρκεί 7-10 χρόνια.
 • Μικρότερη ποικιλία χρωμάτων και υφών από την παραδοσιακή ταπετσαρία. Αυτό το κενό είναι εύκολο να διορθωθεί αν θέλετε να δείξετε φαντασία. Όπως έχουμε ήδη πει, η υγρή ταπετσαρία σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε εξαιρετικές λύσεις σχεδιασμού.
 • Υγρή ταπετσαρία στην οροφή δεν μπορεί να πλυθεί. Αν έχετε χρωματίσει κάποια περιοχή, θα πρέπει να κοπεί και να αντικατασταθεί, καθώς το νερό και το απορρυπαντικό θα καταστρέψουν τη δομή μιας τέτοιας επικάλυψης. Λόγω της έλλειψης αντοχής στην υγρασία, αυτή η ταπετσαρία είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιείται στην κουζίνα ή στο μπάνιο. Εάν, παρά τις συστάσεις, είστε ήδη συντονισμένοι να εφαρμόσετε υγρή ταπετσαρία στην οροφή αυτών των δωματίων, στη συνέχεια, μετά την ξήρανση, να τα καλύψετε με άχρωμο βερνίκι.
 • Μια τέτοια επίστρωση οροφής στεγνώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με την υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα στο δωμάτιο, η ξήρανση μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις ημέρες. Σε αντίθεση με την ταπετσαρία ρολών, το υγρό μπορεί να στεγνώσει με θερμαντήρες ή ρεύματα χωρίς φόβο ότι θα πέσουν.

Έχοντας μελετήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας αν αξίζει να προτιμάτε αυτό το υλικό τελειώματος.

Γυάλινη ταπετσαρία οροφής γυψοσανίδας

Οροφή διακόσμηση με υγρή ταπετσαρία

Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε αυτή την διακοσμητική επίστρωση, πιθανότατα θα θέλετε να μάθετε πώς να κολλήσετε υγρά ταπετσαρία. Για να κολλήσετε σωστά υγρή ταπετσαρία στην οροφή με τα χέρια σας, πρέπει πρώτα να προετοιμάσετε προσεκτικά την επιφάνεια.

Προετοιμασία της επιφάνειας

Υγρή ταπετσαρία είναι ένα υλικό που είναι σε θέση να κρύψει πολλές οπτικές ατέλειες. Οι ανωμαλίες της επιφάνειας μπορούν να αφαιρεθούν με σωστή εφαρμογή. Ωστόσο, σας συμβουλεύουμε να προετοιμάσετε πρώτα το ανώτατο όριο. Αυτή η σύσταση οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν φωτιστικά στην οροφή. Το φως από αυτά θα τονίσει ακόμα και τις ελάχιστες κοιλότητες ή τους μαστούς. Για να μην συμβεί αυτό, πρέπει να ισιώσετε καλά την επιφάνεια.

Μπλε υγρή ταπετσαρία στην οροφή

Για να γίνει αυτό, το στόκο εφαρμόζεται πρώτα ή σχηματίζονται ψευδοροφές. Στη συνέχεια, πρέπει να αποκλείσετε τον αρχικό πόρο. Αν η οροφή έχει προηγουμένως βαφεί φωτεινή, χρησιμοποιήστε ένα αδιάβροχο αστάρι. Συνιστάται να το εφαρμόσετε σε 2 στρώσεις, κάθε ένα από τα οποία θα πρέπει να στεγνώσει για τουλάχιστον 3 ώρες. Επίσης, για να καλύψετε το χρώμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό χρώμα με βάση το νερό.

Εάν θέλετε να κάνετε ένα σχέδιο πάνω στην οροφή χρησιμοποιώντας υγρή ταπετσαρία, τότε μετά από αυτό θα πρέπει να κάνετε σήμανση. Σχέδιο που επιλέγετε εσείς. Θα σας πούμε μόνο ότι μια ευρεία ταινία γύρω από την περίμετρο της οροφής θεωρείται μια δημοφιλής επιλογή. Για να εφαρμόσετε αυτήν την ιδέα, πρέπει να σχεδιάσετε μια διαχωριστική γραμμή και να ορίσετε τα όρια χρησιμοποιώντας ταινία κάλυψης.

Για πιο περίπλοκα σχήματα, πρέπει να κόψετε σχέδια χαρτιού και να τα στερεώσετε στην οροφή. Αρχικά, με ταπετσαρία, γεμίζετε το χώρο φόντου, αφαιρέστε τα φύλλα χαρτιού και ολοκληρώστε τη δημιουργία του αρχικού καμβά. Αν έχετε πολυστρωματικό ψευδοροφή με οροφή πολλαπλών επιπέδων στο διαμέρισμά σας, μπορείτε να κάνετε ενδιαφέρουσες μεταβάσεις κλίσης.

Υγρή ταπετσαρία στην οροφή της κουζίνας

Υγρή ταπετσαρία μαγειρέματος

Το επόμενο βήμα είναι να προετοιμαστεί η λύση. Αυτό πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, οι οποίες θα αναγράφονται στη συσκευασία. Παρατηρήστε τις ακριβείς αναλογίες για να έχετε τη σωστή συνέπεια. Θα χρειαστείτε πλαστικό δοχείο (είναι βολικό να χρησιμοποιήσετε μια λεκάνη) και ζεστό νερό (περίπου 25 ° C).Ρίξτε τα περιεχόμενα της συσκευασίας στο προετοιμασμένο δοχείο. Ρίξτε την απαιτούμενη ποσότητα νερού στο ξηρό μίγμα σε μικρές ποσότητες. Ανακατέψτε απαλά την ταπετσαρία με τα χέρια σας μέχρι η συνεκτικότητα να μοιάζει με ξινή κρέμα.

Στη συνέχεια, αφήστε το μείγμα για την περίοδο που αναγράφεται στη συσκευασία (συνήθως 20-30 λεπτά). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κόλλα ταπετσαρίας στη σύνθεση διογκώνεται και δεσμεύεται με ίνες χαρτιού. Το τελικό διάλυμα αναδεύεται και πάλι, ενώ είναι απαραίτητο να απομακρυνθούν τα αδιάλυτα μεγάλα σωματίδια. Εάν περιλαμβάνονται στο κιτ τα διακοσμητικά πρόσθετα, χύνεται είτε πριν από την εφαρμογή είτε αμέσως στο νερό (ακολουθήστε τις οδηγίες).

Εφαρμογή υγρής ταπετσαρίας στην οροφή

Το υλικό τελικής επεξεργασίας δεν πρέπει να είναι πίσω στην πλάτη. Μην το αγοράζετε αυστηρά με τετραγωνισμό. Η κατανάλωση μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που ισχυρίζονται οι κατασκευαστές. Ακόμη και σε μια τελείως ομαλή επιφάνεια, θα χρειαστεί πιθανώς περισσότερη ταπετσαρία. Καθώς κάποιο μέρος θα καταστραφεί κατά την εφαρμογή. Τι μπορούμε να πούμε για μια ανομοιογενή οροφή, όπου το πάχος του στρώματος θα διαφέρει συνεχώς.

Οροφή διακόσμηση με υγρή ταπετσαρία

Ταπετσαρία

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, πρέπει να ελέγξετε την ετοιμότητα της λύσης. Για να γίνει αυτό, εφαρμόζεται μια μικρή ποσότητα υγρού μείγματος στην επιφάνεια της οροφής. Η σύνθεση θα πρέπει να είναι εύκολο να πειράξει και να μην εγκατασταθεί. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, διορθώστε τα λάθη που έγιναν. Ένα μείγμα που είναι πάρα πολύ παχύ δεν θα μπορεί να εξαπλωθεί κανονικά πάνω από την οροφή. Θα πρέπει να προστεθούν λίγα χιλιοστόλιτρα νερού. Αν η λύση είναι πολύ λεπτή, η ταπετσαρία θα αποστραγγιστεί. Απλά πρέπει να περιμένετε έως ότου η υπερβολική υγρασία εξατμιστεί από μόνη της. Και μόνο μετά από αυτό μπορείτε να ξεκινήσετε τη δουλειά.

Γκρι υγρή ταπετσαρία στην οροφή

Είναι βολικό να εφαρμόζετε υγρή ταπετσαρία στην οροφή με ένα μεταλλικό ή πλαστικό μεγάλο τρίφτη. Η λύση πρέπει να κατανέμεται ομοιόμορφα πάνω από την οροφή, με ένα στρώμα 2-3 εκατοστών. Αυτό γίνεται καλύτερα με κυκλική κίνηση. Οι ίνες θα περιστραφούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, έτσι ώστε η στεγνή επικάλυψη να φαίνεται πιο ελκυστική. Μια φαρδιά σπάτουλα θα σας βοηθήσει να καθαρίσετε τελείως την επιφάνεια (συνήθως στόκος). Πριν σιδερώσετε την οροφή που καλύπτεται με ταπετσαρία, η σπάτουλα πρέπει να υγραίνεται με νερό.

Επίσης, η υγρή ταπετσαρία μπορεί να εφαρμοστεί με έναν κύλινδρο βαφής. Για να γίνει αυτό, το μείγμα κολλάει μερίδες στην οροφή, και στη συνέχεια ισοπεδώνεται με ένα υγρό κύλινδρο. Εάν ως αποτέλεσμα θέλετε να δείτε την επιφάνεια με υφή, χρειάζεστε έναν κύλινδρο ανακούφισης, αλλά μπορείτε να επεξεργαστείτε την επιφάνεια μόνο μετά από 5-8 ώρες, όταν η ταπετσαρία στεγνώσει λίγο.

Σχεδίαση υγρών ταπετσαριών στην οροφή

Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, πρέπει να ελέγξετε την ποιότητά της. Για να το κάνετε αυτό, οπλίστε τον εαυτό σας με μια λάμπα και επισημάνετε τις περιοχές που γεμίζουν με ταπετσαρία σε μικρή κλίση. Έτσι, θα δείτε όλες τις παρατυπίες και μπορεί να εξαλείψει γρήγορα τις ελλείψεις. Μετά από αυτό, μένει μόνο να περιμένουμε μέχρι η υγρή ταπετσαρία να είναι στεγνή. Έχουμε ήδη αναφέρει ότι αυτό θα διαρκέσει 2-4 ημέρες. Μπορείτε να αερίσετε ήρεμα το δωμάτιο χωρίς φόβο για ρεύματα και αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό το διακοσμητικό υλικό είναι καλό αν οι θερμοκρασίες υπερβαίνουν τους 10 ° C.

Τοποθετώντας υγρή ταπετσαρία με μια σπάτουλα

Υγρή ταπετσαρία στην οροφή της κρεβατοκάμαρας

Πάρτε το χρόνο σας για να απαλλαγείτε από το υπόλοιπο της λύσης. Οι υπερβολές μπορεί να είναι χρήσιμες για να καλύψουν τα ελαττώματα που μπορεί να εμφανιστούν μετά το στέγνωμα ή κατά τη χρήση. Στεγνώστε την υγρή ταπετσαρία έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί περισσότερο, να την τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα και να την βγάλετε μακριά. Εάν τα χρειάζεστε, μπορείτε πάντα να βρέξετε το σωστό ποσό για να αντικαταστήσετε την κατεστραμμένη περιοχή. Και δεν χρειάζεται να τρέχετε στο κατάστημα και να πάρετε μια σκιά που ταιριάζει με το χρώμα του πάρτι που χρησιμοποιήσατε.

Το υγρό ταπετσαρία είναι μια σύγχρονη τεχνολογία που θα σας βοηθήσει να ενημερώσετε γρήγορα το εσωτερικό του σπιτιού σας. Εάν δεν έχετε χρόνο για επισκευές, αλλά θέλετε αλλαγές στην κατάσταση, εξετάστε προσεκτικά αυτόν τον τύπο φινιρίσματος.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)