Ποιοι είναι οι τύποι ταπετσαρίας και πώς να τις επιλέξετε;

Στη σύγχρονη αγορά κατασκευών, η ταπετσαρία παραμένει σε ζήτηση. Αυτό εξηγείται από μια σειρά από πλεονεκτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν μια ευρεία παλέτα χρωμάτων, μια ποικιλία υφών και ευκολία στη λειτουργία και το σημαντικότερο - η δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσετε για να σχεδιάσετε οποιοδήποτε οικιστικό και μη οικιστικό χώρο. Ο καθένας μπορεί να αντέξει οικονομικά να αγοράσει ταπετσαρία: διαφορετικοί τύποι υλικών διαφέρουν όχι μόνο στην υφή, αλλά και στην τιμή.

Επιλέγοντας ταπετσαρία υφής

Πριν αγοράσετε, μελετήστε όλους τους τύπους ταπετσαριών και τα χαρακτηριστικά τους και μόνο τότε κάνετε μια επιλογή. Στην υφή, οι τύποι ταπετσαρίας για τους τοίχους έχουν ως εξής:

 • χαρτί ·
 • βινύλιο.
 • μη υφασμένα?
 • υγρό.
 • ιστού ·
 • υαλοβάμβακα.

Ταπετσαρία με αφηρημένο μοτίβο

Χαρτί ταπετσαρίας

Χαρακτηριστικά χαρτιού και μη υφασμένα ταπετσαρία

Αυτές οι ποικιλίες ταπετσαρίας είναι σήμερα οι πιο περιζήτητες και δημοφιλείς. Ακόμα και ένα άτομο που δεν έχει εμπειρία σε εργασίες επισκευής μπορεί να χειριστεί το κολλάρισμα τους. Πολλές χαρτί και μη υφασμένα ταπετσαρίες μπορούν να αγοραστούν σε προσιτή τιμή - ιδανική για όσους δεν είναι έτοιμοι να ξοδέψουν πάρα πολλά.

Εάν θέλετε να κάνετε μια γρήγορη και φθηνή επισκευή, δώστε προσοχή στις χαρτί ταπετσαρίες. Διακρίνονται από:

 • προσιτή τιμή ·
 • απόλυτη φιλικότητα προς το περιβάλλον.
 • ευπάθεια.

Όλα τα είδη χαρτιού ταπετσαρίας μπορούν εύκολα να κολληθούν στον τοίχο από οποιαδήποτε υλικά. Είναι φθηνά, αλλά δεν διαρκούν πολύ. Σε δύο ή τρία χρόνια θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν και να φθαρούν. Οι ταπετσαρίες χαρτιού ταιριάζουν καλύτερα στο παιδικό δωμάτιο. Ο ιστός του χαρτιού αφήνει τον αέρα να περάσει, οπότε δεν θα υπάρξει μούχλα και υγρασία στο δωμάτιο. Οι προτιμήσεις του παιδιού σας θα αλλάξουν γρήγορα και οι επισκευές στην κρεβατοκάμαρά του θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά από ό, τι σε άλλα δωμάτια, έτσι οι ταπετσαρίες με μέγιστη διάρκεια ζωής πέντε ετών είναι μια κατάλληλη επιλογή για μια παιδική κρεβατοκάμαρα.

Textured ταπετσαρία

Μη υφασμένα ταπετσαρία

Είδη χαρτιού ταπετσαρίας:

 • διπλής όψης
 • simplex;
 • φωτογραφία ταπετσαρία.

Η απλούστερη άποψη είναι το simplex - ένας λεπτός ιστός χαρτιού μονού στρώματος με λείο επάνω στρώμα. Τα μεγέθη τέτοιων ταπετσαριών είναι από 53 έως 106 cm, επομένως είναι κατάλληλα για διακόσμηση τοίχων σε ένα μικρό δωμάτιο και σε ένα μεγάλο δωμάτιο.

Τα διπλά τείχη είναι μια πιο ακριβή επιλογή. Είναι πυκνότερες επειδή αποτελούνται από δύο στρώματα. Το επάνω στρώμα μπορεί να είναι ομαλό μονοφωνικό ή με μοτίβο και μπορεί να είναι υφή, για ζωγραφική. Οι σύγχρονες διακοσμητικές επιστρώσεις κρατούν καλά σε αυτές τις ταπετσαρίες, ώστε να μπορούν να επαναβαφούν τουλάχιστον 5 φορές. Αυτό είναι πολύ βολικό: για να αλλάξετε το σχεδιασμό του σαλόνι ή υπνοδωμάτιο - απλά αγοράστε ένα ζευγάρι δοχεία χρώματος.

Η μόδα της τοιχογραφίας επιστρέφει στους σύγχρονους εσωτερικούς χώρους. Οι νέες τεχνολογίες σας επιτρέπουν να εφαρμόσετε την εικόνα στον καμβά οποιασδήποτε μορφής. Τα γυαλιστερά χρώματα είναι επικαλυμμένα με μια ειδική σύνθεση που τους εμποδίζει να ξεθωριάσουν. Αυτές οι επιλογές ταπετσαρίας είναι οι πλέον κατάλληλες για ηλιόλουστα δωμάτια.

Αντί για χαρτί, η μη υφαντική ταπετσαρία βασίζεται σε πυκνό τεχνητό υλικό. Το μη υφασμένο ύφασμα αποτελείται από κυτταρίνη και μια σειρά από συνθετικά πρόσθετα που είναι απόλυτα ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. Μη υφασμένα ταπετσαρία συνιστάται επίσης να διακοσμήσετε το φυτώριο, επειδή, όπως το χαρτί, "αναπνέουν", η οποία εμποδίζει τη δημιουργία μούχλας.

Μη υφασμένα ταπετσαρία είναι πολύ ανθεκτικό και πυκνό. Εξυπηρετούν πολύ περισσότερο από τα χαρτιά: δεν ξεθωριάζουν και δεν φθείρονται.Τα μη υφαντά ταπετσαρία μπορούν εύκολα να κολληθούν. Μετά την ξήρανση, δεν υπάρχουν φυσαλίδες πάνω τους, και εξομαλύνουν όλα τα χτυπήματα στους τοίχους. Είναι μη υφασμένα ταπετσαρία που σας επιτρέπει να κρύψετε όλες τις ατέλειες της τελικής εργασίας. Εάν κάπου στον τοίχο έκλεισα εσφαλμένα τη ρωγμή ή το τρίβετε άσχημα με γυαλόχαρτο, αγοράστε μη υφαντή ταπετσαρία για αυτήν την αίθουσα.

Ταπετσαρία με φύλλα

Ταπετσαρία στυλ σοφίτα

Ταπετσαρίες υγρών και βινυλίου

Σε αντίθεση με τις ταπετσαρίες με βάση το χαρτί, αυτές είναι ακριβότερες φινιρίσματα. Για να συνεργαστείτε με αυτούς τους τύπους ταπετσαριών, χρειάζεστε κάποια εμπειρία και δεξιότητες.

Η ταπετσαρία βινυλίου είναι χαρτί ή μη υφασμένο ύφασμα, πάνω στο οποίο εφαρμόζεται ένα πυκνό στρώμα PVC. Αυτό το στρώμα βινυλίου μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχέδιο. Οι ταπετσαρίες βινυλίου ταιριάζουν απόλυτα σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο, επειδή δεν μπορούν να είναι απλά ή με επαναλαμβανόμενο μοτίβο αλλά και να μιμούνται ξύλο, βελούδο, ευγενές μέταλλο. Το PVC δεν φοβάται τον λαμπερό ήλιο και την υγρασία, επομένως τέτοιες ταπετσαρίες είναι κατάλληλες για την κουζίνα. Το στρώμα βινυλίου δεν αναπνέει, οπότε η ιδέα να διακοσμήσετε τους τοίχους στο νηπιαγωγείο μαζί τους είναι καλύτερα να αρνηθείτε.

Οι παρακάτω τύποι ταπετσαριών βινυλίου παρουσιάζονται στα καταστήματα:

 • τα οποία είναι ανάγλυφα και ομαλά.
 • μεταξοτυπία - ένα μεταξωτό νήμα υφαίνεται σε ένα στρώμα από PVC.
 • δομική ταπετσαρία - έχουν ένα σκληρό, υφή στρώμα κορυφή.

Όλοι οι τύποι ταπετσαριών βινυλίου φαίνονται πολύ πλούσιοι και παρουσιάσιμοι, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διακοσμήσουν τοίχους σε σαλόνια και αίθουσες εργασίας. Για παράδειγμα, η υψηλής ποιότητας εκτύπωση μεταξοτυπίας είναι παρόμοια με το ακριβό ύφασμα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να διακοσμήσει δωμάτια στα βασιλικά παλάτια.

Υγρό ταπετσαρία είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο, έλασης. Το υγρό ταπετσαρία ονομάζεται επίσης διακοσμητικό γύψο. Πωλούνται με τη μορφή ξηρής σκόνης, η οποία αραιώνεται με υγρό και τοποθετείται στον τοίχο με σπάτουλα. Αυτή η επιλογή θα απευθύνεται σε όσους δεν έχουν κολληθεί με τακτικές ταπετσαρίες.

Εκτύπωση ταπετσαρίας

Ένα παχύ μείγμα κρύβει ρωγμές, χτυπήματα, τρύπες από καρφιά και άλλα ελαττώματα τοίχων. Και δεν θα υπάρχουν ραφές που αποκλίνουν όταν το σπίτι συρρικνώνεται. Με υγρά ταπετσαρία, μπορείτε να διακοσμήσετε τους τοίχους στην κρεβατοκάμαρα και το φυτώριο, επειδή περιλαμβάνουν φυσικά υλικά που δεν προκαλούν αλλεργίες.

Τύποι υγρών ταπετσαριών για τοίχους, ανάλογα με το πληρωτικό, είναι:

 • με τεμάχια μεταξιού ·
 • με βαμβάκι.
 • με κυτταρίνη.

Αυτά είναι απολύτως φυσικά υλικά, επομένως τέτοιες ταπετσαρίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον σχεδιασμό υπνοδωματίων και άλλων κατοικιών. Διακρίνονται επίσης σε ανάγλυφα και λεία και μπορούν επίσης να είναι με λάμψη και χωρίς. Το υγρό ταπετσαρία είναι τόσο ευπροσάρμοστο που είναι κατάλληλο και για το μπάνιο.

Ταπετσαρία στο στυλ της provence

Ταπετσαρία με πουλιά

Τι ταπετσαρία είναι κατάλληλη για την οροφή;

Εάν η οροφή σας δεν εξοικονομούν συνηθισμένο ασβέστιο, μελετήστε τους τύπους ταπετσαρίας οροφής:

 • χαρτί ·
 • μη υφασμένα?
 • βινύλιο.
 • υγρό.

Η ίδια ταπετσαρία είναι κατάλληλη για τη διακόσμηση της οροφής όσο για τους τοίχους, αλλά όταν επιλέγετε, πρέπει να καταλάβετε ότι ταπετσαρία στην οροφή είναι πιο δύσκολο να κολληθεί από ό, τι στον τοίχο, οπότε η ταπετσαρία οροφής δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Βινυλίου πανί μετρητή-wide, κολλήσει σε μια υψηλή οροφή θα είναι δύσκολη. Είναι επίσης καλύτερο να επιλέγετε ταπετσαρία χωρίς περίπλοκο μοτίβο για το ανώτατο όριο, επειδή η ένωση των καμβάδων θα είναι πολύ δύσκολη. Ταπετσαρία για το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι πιο ανθεκτικό και πυκνό από ό, τι για τους τοίχους. Εάν το ανώτατο όριο είναι ανομοιογενές, τότε είναι καλύτερο να επιλέγετε υγρή ταπετσαρία - θα κρύψουν τυχόν ελαττώματα.

Ταπετσαρία με μοτίβο

Ταπετσαρία για ψάθα

Διακοσμήστε την κουζίνα και το καθιστικό

Η επιλογή της ταπετσαρίας εξαρτάται από την τοποθεσία του δωματίου και τη λειτουργικότητά του. Το δωμάτιο στο οποίο περνάμε πολύ χρόνο είναι η κουζίνα, οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά όταν επιλέγετε μια ταπετσαρία για αυτό. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ταπετσαρίας για την κουζίνα, αλλά πρώτα απ 'όλα, πρέπει να δώσετε προσοχή στις επιστρώσεις με ένα στρώμα πλυσίματος. Μπορούν να υπάρχουν ταπετσαρίες οποιουδήποτε είδους, αλλά το κύριο πράγμα είναι ότι δεν υποβαθμίζονται υπό την επίδραση του νερού.

Οι ταπετσαρίες χαρτιού φοβούνται περισσότερο την υγρασία, επομένως πρέπει να αρνηθείτε να τις αγοράσετε για την κουζίνα.Είναι καλύτερο να επιλέγετε ταπετσαρίες που είναι εύκολο να φροντίσουν, ανθεκτικά στη μούχλα και το ωίδιο και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η επιλογή του σχεδιασμού ταπετσαριών για την κουζίνα εξαρτάται από την προτίμησή σας. Αν σας αρέσει ο μινιμαλισμός, τότε μπορείτε να εστιάσετε στα συμπαγή χρώματα. Για τις κουζίνες στο στυλ σοφίτας, οι ταπετσαρίες βινυλίου που μιμούνται τοιχοποιία ή φυσικό ξύλο είναι κατάλληλες. Αυτές οι υφές μπορούν εύκολα να συνδυαστούν.

Για να δημιουργήσετε ένα εσωτερικό της κουζίνας στη χώρα ή το στιλ της Προβηγκίας, μπορείτε να επιλέξετε απλές ταπετσαρίες σε χαλαρωτικά χρώματα, με μια μικρή εκτύπωση ή διακοσμημένα με σκηνές από τη ζωή του χωριού. Σε τέτοιους εσωτερικούς χώρους, ένας συνδυασμός ταπετσαριών είναι ευπρόσδεκτος: στο κάτω μέρος του τοίχου μπορείτε να κολλήσετε ταπετσαρία με floral εκτύπωση, και την ανώτερη - πεδιάδα. Σε συνδυασμό με απλό και διακοσμημένο ταπετσαρία, το κυριότερο είναι ότι μεταξύ τους πρέπει να υπάρχει σύμπτωση στο χρώμα. Η ταπετσαρία στην κουζίνα από μια ρουτίνα μπορεί να μετατραπεί σε μια συναρπαστική διαδικασία: μπορείτε να συνδυάσετε ταπετσαρίες διαφορετικών υφών και χρωμάτων σε ένα έργο σχεδίασης και να συνειδητοποιήσετε τις πιο τολμηρές ιδέες.

Το καθιστικό είναι επίσης διακοσμημένο με ταπετσαρίες διαφορετικών τύπων, αλλά παραδοσιακά ταπετσαρίες για την αίθουσα επιλέγονται πιο ακριβά από ό, τι για την κουζίνα ή στο διάδρομο. Αν σας αρέσουν τα κλασικά, επιλέξτε απλή ταπετσαρία από ευγενή χρώματα: μπορντό, κορεσμένο πράσινο, βαθύ γκρι, ήρεμο μπλε. Στο καθιστικό, επιτρέπεται επίσης ένας συνδυασμός ταπετσαρίας με διαφορετικό σχεδιασμό. Μια δημοφιλής επιλογή για το συνδυασμό ταπετσαρίας στο εσωτερικό είναι να κολλήσετε έναν τοίχο με ταπετσαρία ή ταπετσαρία φωτογραφιών με ένα μεγάλο μοτίβο και να κάνετε τα υπόλοιπα απλά. Ταπετσαρία στο σαλόνι μπορεί να είναι με χρυσές πιτσιλιές ή μεταξωτά νήματα: μαζί τους το δωμάτιο θα φανεί πολυτελές.

Ταπετσαρία οθόνης μετάξι

Υφάσματα ταπετσαρίας

Επιλέγουμε ταπετσαρίες για άλλα δωμάτια

Η επιλογή των ταπετσαριών των παιδιών εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία του παιδιού σας. Για τα κορίτσια, μπορείτε να παραμείνετε σε διακοσμητικές επιστρώσεις από ελαφρύ, παστέλ χρώματα, το αγόρι θα αρέσει ταπετσαρίες από γκρι, μπλε, πράσινες αποχρώσεις. Οι ταπετσαρίες των παιδιών μπορούν επίσης να είναι με τους ήρωες των σύγχρονων κινούμενων σχεδίων και ταινιών. Είναι σημαντικό από ποιο υλικό θα κατασκευαστούν. Ταπετσαρίες για το φυτώριο πρέπει να είναι απολύτως ασφαλή για την υγεία του παιδιού.

Για τη διακόσμηση διαδρόμων, οι ταπετσαρίες όλων των απαριθμούμενων τύπων είναι επίσης κατάλληλες. Στο διάδρομο θα φαίνονται είτε απλά, είτε διακοσμημένα με ταπετσαρία κάθετου σχεδίου. Στους διαδρόμους υπάρχει πάντα ένα μικρό ηλιακό φως, έτσι ώστε να ήταν ευρύχωρο και ελαφρύ, είναι καλύτερα να παραμείνετε στην ελαφριά εκδοχή της ταπετσαρίας. Εάν θέλετε να αποθηκεύσετε, αγοράστε ταπετσαρία χαρτιού για το διάδρομο. Δεν θα υπάρχει άμεση ηλιακή ακτινοβολία και θα εξυπηρετούν περισσότερο από ό, τι στην κουζίνα ή στο φυτώριο.

Ταπετσαρία με μοτίβο

Ταπετσαρία βινυλίου

Υγρή ταπετσαρία

Στην κρεβατοκάμαρα, θα πρέπει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο άνετα, έτσι στο εσωτερικό συνδυάζουμε τις ταπετσαρίες με χαλαρωτικά χρώματα. Ταπετσαρία για την κρεβατοκάμαρα με γεωμετρική ή floral εκτύπωση επιτρέπεται, αλλά η εικόνα πρέπει να είναι διακριτική, τότε δεν θα είναι ενοχλητικό. Όταν κάνετε επισκευές στην κρεβατοκάμαρα, πρέπει να κατοικήσετε μόνο σε φιλικούς προς το περιβάλλον τύπους ταπετσαρίας - διακόσμηση δωματίων για ύπνο, είναι προτιμότερο να εγκαταλείψετε το βινύλιο και άλλα τεχνητά υλικά.

Σήμερα στα καταστήματα θα βρείτε διαφορετικούς τύπους ταπετσαριών που διαφέρουν στη σύνθεση, την υφή, το χρώμα και, φυσικά, την τιμή. Μια πλούσια παλέτα χρωμάτων και ένα ευρύ φάσμα τιμών δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με διαφορετικά εισοδήματα να κάνουν καινούριες επισκευές σε ένα δωμάτιο ή σε ένα ολόκληρο διαμέρισμα. Η σύγχρονη ταπετσαρία είναι ένα πραγματικό εύρημα για τον σχεδιαστή, επειδή με τη βοήθειά τους μπορείτε να δημιουργήσετε ένα εσωτερικό σε οποιοδήποτε στυλ.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)