Ηχομόνωση ενός διαμερίσματος και ενός σπιτιού: highlights (22 φωτογραφίες)

Άνετες συνθήκες είναι ο κανόνας για ένα σύγχρονο άτομο. Όταν ο εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας, τα μοντέρνα έπιπλα και η διακόσμηση συνδυάζονται αρμονικά, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες ενός άνετου σπιτιού γνωρίζουν πολλά θετικά συναισθήματα. Αλλά πολύ συχνά, οι ξένοι ήχοι παρεμβαίνουν σε αυτό. Όλα μπορούν να σταθεροποιηθούν με αποτελεσματική ηχομόνωση.

Τρόποι για την προστασία του σπιτιού σας από εξωτερικό θόρυβο

 • Πλήρης ηχομόνωση στο διαμέρισμα. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, είναι απαραίτητο να εκτελέσετε μια ολόκληρη σειρά ακριβών εργασιών για τη διακόσμηση και τη μόνωση όλων των φακέλων του κτιρίου: για τοίχους, οροφές, δάπεδα, υπονόμους. Η εγκατάσταση υλικών ηχομόνωσης μειώνει την ένταση ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος, γι 'αυτό είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για ευρύχωρα δωμάτια.
 • Μερική μόνωση του διαμερίσματος, για την οποία χρησιμοποιείται αναρτημένη ή ψευδοροφή. Με αυτή τη μέθοδο, οι θόρυβοι από τα διαμερίσματα των άνω ορόφων πνίγονται, για τους οποίους εγκαθίστανται πλάκες απορρόφησης ήχου.

Μπλοκ μόνωσης

Αττική θορύβου απομόνωση

Ηχομονωτικά υλικά

Η θορυβώδης ρύπανση γίνεται πρόβλημα. Ο θόρυβος εισέρχεται στο διαμέρισμα από το δρόμο, από τους γείτονες. Δεδομένου ότι η ηχομόνωση ενός διαμερίσματος σε μια κατοικία του πίνακα δεν είναι υψηλής ποιότητας, η διαβίωση σε ένα τέτοιο διαμέρισμα γίνεται άβολα. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των πολυκατοικιών λύσει το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ηχομόνωση. Ηχομόνωση ενός διαμερίσματος σε ένα σπίτι, μπλοκ ή τούβλο, γίνεται με τα ακόλουθα σύγχρονα υλικά:

 • Φύλλα γυψοσανίδας. Χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με ορυκτοβάμβακα, ecowool, μόνωση κυτταρίνης. Αυτό το υλικό προστατεύει καλά το δωμάτιο από τον θόρυβο και δημιουργεί πρόσθετη θερμομόνωση των τοίχων και των οροφών. Το μειονέκτημα της χρήσης φύλλων γυψοσανίδας είναι η δυσκολία εγκατάστασης, η μεγάλη σκόνη του χώρου, η μείωση της επιφάνειας λόγω του πάχους της μόνωσης.
 • Διακοσμητικά πάνελ με τα οποία οι τοίχοι είναι μονωμένοι στο διαμέρισμα. Τα σύγχρονα υλικά αυτής της ποικιλίας είναι κατασκευασμένα από κωνοφόρες ίνες και είναι πάνελ τοίχου που έχουν εγκοπές με αιχμές. Με τη βοήθειά τους, πραγματοποιείται η εγκατάσταση της δομής. Το μόνο μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος.
 • Οι σανίδες πολυουρεθάνης, οι οποίες έχουν καλή ηχομόνωση, προστατεύουν τους χώρους από τον θόρυβο από κρούση. Αυτό το υλικό χρησιμοποιείται συχνά για τη διακόσμηση των στούντιο ηχογράφησης, είναι ελαφρύ και εύκολο στην εγκατάσταση, αλλά έχει υψηλό κόστος.
 • Ηχομονωτικές μεμβράνες, οι οποίες, λόγω του μικρού τους πάχους, χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα ηχομονωτικά υλικά. Εύκολη εγκατάσταση χάρη στην ευελιξία. Έχουν υψηλή πυκνότητα που προστατεύει από τον θόρυβο. Ένα παράδειγμα είναι η μεμβράνη απορρόφησης ήχου TEKSOUND. Βασίζονται στον αραγωνίτη. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν υψηλό κόστος.
 • Cork επίστρωση, το οποίο έχει μια όμορφη διακοσμητική εμφάνιση. Τοποθετείται εύκολα με συμβατική κόλληση. Η επίστρωση είναι πολύ λεπτή. Έχει καλή ηχομόνωση, αλλά η ποιότητα του είναι χαμηλή.
 • Ένα απλό πάνελ σάντουιτς: γυάλινες ίνες που περικλείονται μεταξύ δύο φύλλων γύψου. Ηχομόνωση της οροφής στο διαμέρισμα από αυτό το υλικό είναι καλό. Η εγκατάσταση είναι εύκολη. Το μειονέκτημα είναι το μεγάλο πάχος του πάνελ, το οποίο μειώνει την ένταση του δωματίου.
 • Οικολογικό κεραμίδι, το οποίο βασίζεται σε ουσίες ηφαιστειακής προέλευσης. Εύκολη σύνδεση με κόλλα PVA, απορρόφηση ήχου διαφορετικών συχνοτήτων, μη χαλάρωση.
 • Βάταλο μαλλί, το οποίο έχει υψηλό συντελεστή απορρόφησης θορύβου λόγω της ιδιαίτερης δομής του. Ένα παράδειγμα είναι οι πίνακες απορρόφησης ήχου "Schumanet BM", "Acoustic Butts". Αυτά τα υλικά είναι ανθεκτικά στη φωτιά και τη σήψη. Υπάρχουν όμως σημαντικά μειονεκτήματα: απελευθερώνονται μικρά σωματίδια και χημικές ουσίες με δυσάρεστη οσμή.
 • Ορυκτοβάμβακας, που είναι το πιο κοινό υλικό μόνωσης θορύβου. Εκτός από την απορρόφησή του, βοηθά στη μείωση της απώλειας θερμότητας, έχει ευκολία εγκατάστασης και χαμηλό κόστος.

Ηχομόνωση στο σπίτι

Ηχομόνωση τελειώνει

Προπαρασκευαστικές εργασίες εγκατάστασης ήχου

Η απομόνωση θορύβου στο διαμέρισμα με τα χέρια σας είναι μια ενοχλητική επιχείρηση, αλλά αξίζει τον κόπο. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν ορυκτοβάμβακα ως ηχομονωτικό υλικό και όχι τυχαία. Αυτό το ηχομονωτικό υλικό έχει την υψηλότερη απορρόφηση θορύβου και χαμηλό κόστος. Και όμως, το πιο κοινό υλικό ηχομόνωσης είναι γυψοσανίδας.

Ηχομόνωση της οροφής με γυψοσανίδα

Ηχομόνωση του διαδρόμου

Όλες οι επιφάνειες πρέπει να απομονώνονται από τον θόρυβο: τοίχοι και δάπεδα, οροφές σε ένα διαμέρισμα, πρίζες, πόρτες και παράθυρα, σκάλες. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να υπολογίζει στην πλήρη απομόνωση του θορύβου από τους γείτονες, αφού η κατασκευή των σπιτιών των πάνελ δεν έχει προστασία από τον ξένο θόρυβο.

Πώς να κάνετε ηχομόνωση σε ένα διαμέρισμα; Θα πρέπει να ξεκινήσετε με μικρές λεπτομέρειες: σωλήνες στο διαμέρισμα, υποδοχές, σχισμές, επικοινωνίες, μέσω των οποίων ο θόρυβος εισχωρεί ελεύθερα. Το Putty καλύπτει όλες τις ρωγμές στους τοίχους. Οι σωλήνες είναι τυλιγμένοι με μονωτικό υλικό. Οι περιοχές σύνδεσης τους με τους τοίχους είναι καλά σφραγισμένες με ειδικά στεγανωτικά.

Για να απαλλαγείτε από τον θόρυβο που διέρχεται από την έξοδο, η παροχή ενέργειας απενεργοποιείται πρώτα. Στη συνέχεια αποσυναρμολογείται η υποδοχή μαζί με το κιβώτιο τοποθέτησης, τοποθετείται ένα στρώμα ηχομόνωσης. Όλα αυτά είναι σφραγισμένα με γύψο ή τσιμεντοκονίαμα. Όταν στεγνώσει η επιφάνεια, τοποθετείται η έξοδος.

Ηχομόνωση μεταξύ υστερήσεων

Αττική ηχομόνωση

Ηχομονωτικά τοιχώματα

Τα σύγχρονα κτίρια διαμερισμάτων διαθέτουν πολύ λεπτά τοιχώματα ηχομόνωσης. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει το έργο εγκατάστασης μόνο του, χωρίς να καταφύγει στη βοήθεια ειδικών, αφού είναι απλό. Η ηχομόνωση των τειχών ενός διαμερίσματος αρχίζει με έναν υπολογισμό των μεγεθών τους. Αυτό είναι απαραίτητο για την αγορά της σωστής ποσότητας υλικών.

Ηχομόνωση των τοίχων στο διαμέρισμα με τα δικά σας χέρια περιλαμβάνει την κατασκευή μιας ανθεκτικής δομής από μέταλλο ή ξύλο, η οποία συνδέεται με τον τοίχο. Το γυψοσανίδα είναι καλά βιδωμένο σε αυτό. Το υλικό εισάγεται στη δομή για την απορρόφηση του θορύβου. Πρώτον, το προφίλ είναι στερεωμένο στους τοίχους. Εάν δονείται έντονα, τότε τοποθετείται μονωτικό υλικό μεταξύ των τοίχων και των προφίλ.

Ηχομόνωση των τοίχων στο διαμέρισμα με τα χέρια σας γίνεται με ορυκτοβάμβακα. Η τοποθέτηση πρέπει να γίνεται με υψηλή ποιότητα, χωρίς να αφήνουν ρωγμές. Επιπλέον, ολόκληρη η δομή είναι ραμμένη με γυψοσανίδα, και οι ραφές είναι στόκος. Ο τοίχος είναι έτοιμος για διακόσμηση.

Ηχομονωτικά υλικά

Ηχομόνωση με ορυκτό μαλλί

Ηχομόνωση για ταπετσαρίες

Μια απλή λύση για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τον εξωτερικό θόρυβο είναι να χρησιμοποιήσετε μια αφρώδη ταπετσαρία. Είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον υλικό με αυξημένη αντοχή. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιώντας το υπόστρωμα κάτω από την ταπετσαρία, οι τοίχοι ευθυγραμμίζονται.

Τέτοια υποστρώματα ταπετσαρίας είναι επικαλυμμένα και στις δύο πλευρές με ένα λεπτό στρώμα χαρτιού, το οποίο αυξάνει την πρόσφυση στον τοίχο με ηχομόνωση.

Ηχομονωτικό αφρό

Ηχομόνωση του δωματίου με μπλοκ αφρού

Ηχομόνωση μιας τεντωμένης οροφής

Ένα τέτοιο ανώτατο όριο καθυστερεί από μόνο του τον θόρυβο, καθώς ο εναέριος χώρος μεταξύ της σόμπας και του ίδιου του καμβά από τον οποίο γίνεται η οροφή μειώνει τη διάδοση του ήχου. Η οροφή τεντώματος στερείται ενός μεταλλικού πλαισίου που συνδέεται άκαμπτα με την οροφή. Και αυτό σημαίνει ότι ο ήχος δεν θα εξαπλωθεί μέσα από τα στοιχεία του.

Αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι αρκετό, χρειάζεστε πιο ισχυρή προστασία από τον θόρυβο. Ένα άτομο αρχίζει να σκέφτεται πώς να κάνει μια ηχομονωτική οροφή σε ένα διαμέρισμα. Υπάρχουν πολλές λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Ένας από αυτούς είναι η τοποθέτηση μόνωσης από περιττό θόρυβο κάτω από μια αναρτημένη ή ψευδοροφή.

Ηχομόνωση δαπέδου

Οροφή ηχομόνωσης

Η ηχομόνωση της οροφής στο διαμέρισμα αρχίζει με την προετοιμασία της οροφής βάσης, για την οποία όλες οι ζημιές σφραγίζονται, και εφαρμόζεται ένα αστάρι για την πρόληψη της μούχλας. Στη συνέχεια γίνεται σήμανση για το προφίλ. Κάθε στοιχείο καλύπτεται με αυτοκόλλητη ταινία που απομονώνει τον ήχο. Η καλωδίωση τοποθετείται σε κυματοειδή μανίκια και στερεώνεται στην οροφή για να αποφευχθεί η χαλάρωση. Η ηχομόνωση μιας τεντωμένης οροφής σε ένα διαμέρισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση πλαισίων ή μεθόδων χωρίς πλαίσιο. Εξαρτάται από τον τύπο της ηχομόνωσης. Αλλά υπάρχει ένας γενικός κανόνας για όλα τα υλικά - η τοποθέτηση πρέπει να είναι σφιχτή, και η σφράγιση των αρθρώσεων - ισχυρή.

Οροφή ηχομόνωσης

Ηχομονωτικά τοιχώματα

Πώς να φτιάξετε μια ηχομονωτική οροφή; Συνιστάται η έναρξη της εγκατάστασης μία ημέρα μετά την απόκτηση του υλικού. Αυτό είναι απαραίτητο για την προσαρμογή του στο δωμάτιο. Ενώ το υλικό συνηθίζει στο νέο μικροκλίμα, είναι απαραίτητο να καλύψει όλες τις ρωγμές και τις αρθρώσεις με στόκο ή αφρό πολυουρεθάνης, που θα βελτιώσει την ηχομόνωση του διαμερίσματος.

Η ηχομόνωση της οροφής στο διαμέρισμα κάτω από την ψευδοροφή εξαρτάται από το επιλεγμένο υλικό, το οποίο είτε είναι κολλημένο στην οροφή είτε στερεώνεται με αγκύρια ή τοποθετείται σε προκατασκευασμένο πλαίσιο. Η βασική προϋπόθεση είναι ότι η ηχομόνωση της οροφής στο διαμέρισμα πρέπει να είναι συνεχής, καλύπτοντας όλες τις ρωγμές στις αρθρώσεις. Μετά την τοποθέτηση της ηχομόνωσης, τοποθετούνται καλωδιώσεις και άλλες επικοινωνίες.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται εγκαθιστώντας ένα τέντωμα οροφής.

Θερμομόνωση και ηχομόνωση των τοίχων στο διαμέρισμα

Τοποθέτηση υλικού ηχομόνωσης

Ηχομόνωση του δαπέδου κάτω από το δάπεδο

Η ηχομόνωση του δαπέδου στο διαμέρισμα κάτω από την επίστρωση αρχίζει με την αφαίρεση της παλαιάς επίστρωσης και τον καθαρισμό της επιφάνειας στις ίδιες τις πλάκες. Μετά από αυτό, χύνεται μια νέα επίστρωση. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται υπόψη τα μονωτικά υλικά, τα οποία θα διαχωρίζουν το τσιμεντοκονία από τις πλάκες και τα τοιχώματα του χώρου.

Ηχομόνωση σωλήνων αποχέτευσης

Το θέμα αυτό έχει καταστεί σημαντικό με την ευρεία χρήση των πλαστικών σωλήνων, οι οποίες από πολλές απόψεις είναι ανώτερες από τους χυτοσιδήρους, εκτός από ένα - είναι πολύ δυνατά. Ο ήχος μεταδίδεται από τους σωλήνες στο δωμάτιο. Αυτό οφείλεται στη διακύμανση των τειχών τους. Η ηχομόνωση των αποχετευτικών αγωγών σε ένα διαμέρισμα γίνεται για να εμποδίζει τη δόνηση των τοίχων και να αποκλείει τη δυνατότητα μετάδοσης των δονήσεων των σωλήνων σε ολόκληρη τη δομή ενός πολυώροφου κτιρίου.

Εγκατάσταση ηχομόνωσης τοίχου

Μπορείτε να απαλλαγείτε από τον θόρυβο στους σωλήνες αποχέτευσης χρησιμοποιώντας τη μόνωση τους. Αυτό το έργο είναι εύκολο να το κάνετε μόνοι σας και με ελάχιστο κόστος. Το κυριότερο είναι να επιλέξετε το σωστό υλικό. Τα πιο συνηθισμένα είναι: αφρώδες πολυαιθυλένιο και μόνωση ρολών. Οι ηχομονωτικοί σωλήνες αποχέτευσης γίνονται με διάφορους τρόπους:

 • Χρησιμοποιήστε ένα ειδικό κέλυφος. Στην περίπτωση αυτή, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν ειδικές δεξιότητες. Το υλικό και από τις δύο πλευρές είναι απλά τοποθετημένο στο άκρο.
 • Εφαρμόστε κυλινδρικά μονωτικά υλικά. Συμπλέκουν σωλήνες σε έναν κύκλο.
 • Τοποθετήστε το κιβώτιο. Αλλά πρώτα θα πρέπει να τυλίξετε τους σωλήνες με αφρώδες πολυαιθυλένιο ή υλικό ρολού. Κατ 'αρχήν, το κιβώτιο είναι εγκατεστημένο για να προσφέρει αισθητική εμφάνιση.

Ηχομόνωση του μπάνιου

Ηχομονωτικά παράθυρα

Η μπροστινή πόρτα στο διαμέρισμα δεν εξοικονομεί πάντα από τη διείσδυση εξωτερικών ήχων. Πρέπει είτε να αντικατασταθεί είτε να ανακατασκευαστεί, κάτι που είναι πολύ φθηνότερο. Η απλούστερη λύση στο πρόβλημα με τους εξωτερικούς ήχους είναι η επένδυση της πόρτας με ηχομονωτικά υλικά.

Γι 'αυτό, χρησιμοποιείται συνηθέστερα ένα συνθετικό οινοποιείο ή ένα ισόλονο.Τα υλικά τοποθετούνται σε διάφορα στρώματα στο φύλλο της πόρτας και στη συνέχεια καλύπτονται με τεχνητό δέρμα ή δερμαντίνη. Αυτό θα δώσει στην πόρτα μια όμορφη εμφάνιση, και το πιο σημαντικό - θα προστατεύσει από τον θόρυβο.

Ηχομόνωση διαμέρισμα με ορυκτό μαλλί

Οι εσωτερικές πόρτες είναι πιο λεπτές από τις πόρτες εισόδου. Η ηχομόνωση της πόρτας στο διαμέρισμα είναι απαραίτητη, ειδικά αν η οικογένεια είναι μεγάλη. Είναι καλύτερο να απομονώσετε τις εσωτερικές πόρτες από το θόρυβο χρησιμοποιώντας μια συμπαγή ξύλινη συστοιχία. Το πλαστικό ή το γυαλί δεν είναι κατάλληλα, καθώς οι ήχοι θα διεισδύσουν ελεύθερα μέσω του πυθμένα στα γειτονικά δωμάτια. Ο αλγόριθμος για την εγκατάσταση ηχομόνωσης στις εσωτερικές πόρτες στο διαμέρισμα έχει ως εξής:

 • Το στεγανωτικό κλείνει τα κενά μεταξύ της πόρτας και του τοίχου.
 • Το φύλλο της πόρτας είναι επενδυμένο από την πλευρά της διείσδυσης του θορύβου. Ως πληρωτικό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ορυκτοβάμβακας, συνθετικό οινοποιείο, βούρτσα, αφρώδες ελαστικό και δερμάτινο για επένδυση.
 • Μια σφράγιση είναι κολλημένη γύρω από ολόκληρη την περίμετρο του ιστού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό καλώδιο από καουτσούκ.

Ο εξωγενής θόρυβος ενοχλεί ένα άτομο και συχνά παρεμβαίνει στην αποκατάσταση της δύναμης μετά από μια δύσκολη μέρα. Αλλά αυτό το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια της ηχομόνωσης στο σπίτι σας. Χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά, μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε μια άνετη και χαλαρωτική γωνιά.

Ηχομόνωση του εξωτερικού τοίχου του σπιτιού

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)