Πλεονεκτήματα του σφραγιστικού πολυουρεθανίου

Μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα, το καουτσούκ ή ο φελλός χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για τη σφράγιση διαφόρων αρθρώσεων στις αρθρώσεις μηχανικής και σφράγισης στις κατασκευές. Αυτά ήταν ακριβά υλικά και έπρεπε να βρουν μια φτηνή εναλλακτική λύση, μια κόλλα που θα μπορούσε να παραχθεί σε σχεδόν απεριόριστες ποσότητες, χρησιμοποιώντας ανεξάντλητα διαθέσιμους πόρους.

Τα πρώτα πειράματα για τη σύνθεση των πολυαμιδίων ξεκίνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι Γερμανοί επιστήμονες, οι οποίοι σύντομα συνδεόταν με τη λύση αυτού του προβλήματος, ήταν πιο τυχεροί από τους Αμερικανούς ερευνητές: κατάφεραν να αποκτήσουν ελαστομερή πολυουρεθάνης συνδυάζοντας πολυόλες με μερικές διισοκυανικές ενώσεις. Στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα διαφόρων πειραμάτων, δημιουργήθηκαν σήμερα πολυουρεθάνες γνωστές σε όλους.

Σφραγιστικό σκυροδέματος πολυουρεθάνης

Σφραγιστικό χρώμα πολυουρεθάνης

Γιατί το σφραγιστικό πολυουρεθάνης είναι τόσο δημοφιλές οικοδομικό υλικό;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σφραγιστικό σε βάση πολυουρεθάνης:

 • διαθέτει εξαιρετικά υψηλή ελαστικότητα (μερικές φορές φτάνει το 1.000%).
 • Αποδεικνύει εξαιρετική προσκόλληση σε πολλά υλικά, όπως σκυρόδεμα και τούβλο, μέταλλο, ξύλο και γυαλί.
 • έχει εξαιρετική αυτοσυγκόλληση.
 • έχει αντίσταση στην υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • παρέχει υψηλής ποιότητας στεγανοποίηση και στεγανοποίηση δομών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • αντέχει στην έκθεση σε αρνητικές θερμοκρασίες με τιμή έως -60 ° C.
 • μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την χειμερινή εργασία εάν η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν πέσει κάτω από τους -10 ° C.
 • δεν αποστραγγίζεται (εάν το πάχος του εφαρμοσμένου στρώματος είναι μικρότερο από ένα εκατοστό) από τα κατακόρυφα επίπεδα των κατασκευών.
 • δίνει μηδέν συρρίκνωση μετά την ολοκλήρωση του πολυμερισμού.
 • στεγνώνει γρήγορα και σκληραίνει.
 • μπορεί να είναι χρωματισμένο ή διαφανές.
 • δεν εκπέμπει βλαβερές ουσίες μετά τη στερεοποίηση (και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπάνια, κουζίνες και σαλόνια).
 • πολυμερίζεται ως αποτέλεσμα της υγρασίας στον αέρα.

Ωστόσο, το σφραγιστικό πολυουρεθάνης που προσφέρουν σήμερα οι κατασκευαστές έχει τα μειονεκτήματά του. Τα κυριότερα αναφέρονται παρακάτω.

 • Η πρόσφυση του είναι ανεπαρκής για να εξασφαλίσει αξιόπιστη ισχυρή σύνδεση και καλή σφράγιση των αρμών προϊόντων, το υλικό του οποίου είναι ορισμένα είδη πλαστικών.
 • Το σφραγιστικό πολυουρεθάνης δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε επιφάνειες των οποίων η περιεκτικότητα σε υγρασία υπερβαίνει το 10%. Σε αυτή την περίπτωση, για να αυξηθεί η πρόσφυση, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών εκκινητών.
 • Χάνει τις ιδιότητές του σε παρατεταμένη έκθεση σε θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 120 ° C.
 • Η απόρριψη πολυμερισμένου στεγανωτικού πολυουρεθάνης είναι μια δαπανηρή και περίπλοκη διαδικασία.

Τι άλλο μπορεί να ειπωθεί για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τα χαρακτηριστικά της χρήσης σφραγιστικού πολυουρεθανίου για τη στεγανοποίηση των αρθρώσεων;

Ελαστικό σφραγιστικό πολυουρεθάνης

Συγκολλητικό κόλλα πολυουρεθάνης

Δεδομένου ότι το υλικό στεγανοποίησης βασισμένο στην πολυουρεθάνη, που παρουσιάζεται στην αγορά από εγχώριους και ξένους κατασκευαστές, έχει πολλά πλεονεκτήματα, χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς ανθρώπινης δραστηριότητας. Συχνά χρησιμοποιείται στην οικοδομική βιομηχανία για να κλείσει αρμούς παραμόρφωσης ή κενά στις κατασκευές από σκυρόδεμα και σαν σφραγιστικό για το ξύλο.Τέτοια υλικά σφραγίζουν στέγες, διπλά τζάμια, αρμούς μεταξύ των κορμών. Είναι κατάλληλο τόσο ως ελαστικό στεγανοποιητικό για αρμούς σε ξύλινο σπίτι, καθώς έχει υψηλή πρόσφυση στο ξύλο και για στεγανοποίηση στο μπάνιο.

Μία από τις διακεκριμένες ιδιότητες ενός σφραγιστικού πολυουρεθάνης είναι ότι σφραγίζει ακόμη και αρμούς ράμματος που αποτελούνται από υλικά διαφόρων ειδών, δηλαδή σημαντικά διαφορετικά στη χημική σύνθεση και τις φυσικές ιδιότητες.

Αυτό το υλικό στεγανοποίησης είναι πολύ οικονομικό στην κατανάλωση. Για παράδειγμα, αν είναι απαραίτητο να κλείσετε το διάκενο ράμματος με βάθος 10 χιλιοστών, τότε ο ρυθμός ροής του στεγανωτικού στην περίπτωση αυτή είναι μόνο 100 ml / m.

Όταν επιλέγετε ένα στεγανωτικό για ξύλινο σπίτι ή για κατασκευές από σκυρόδεμα ή εάν απαιτείται στεγανοποίηση με ένα σφραγιστικό πολυουρεθάνης για το μπάνιο, πρέπει να εξοικειωθείτε με τις τεχνικές του προδιαγραφές στη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής ιδιότητάς του, όπως η σκληρότητα. Δεδομένου ότι η ικανότητα των συνδέσεων στεγανοποίησης να αντέχουν τη συρρίκνωση και παραμόρφωση εξαρτάται από αυτό.

Οι σφραγιστικές ενώσεις με σκληρότητα 15 μονάδων χρησιμοποιούνται για τη στεγανοποίηση αρμών σε πάνελ από σκυρόδεμα, ρωγμές στην οροφή. Ένα τέτοιο σφραγιστικό πολυουρεθάνης είναι επίσης κατάλληλο για τη συγκόλληση εξαρτημάτων από ξύλο, γυαλί, μέταλλο, πλαστικό.

Εφαρμογή στεγανωτικού πολυουρεθάνης

Σφραγιστικό αρμού πολυουρεθάνης

Με σκληρότητα της ουσίας στεγανοποίησης 25 μονάδων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στεγανοποίηση αρμών που είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στην υγρασία. Εάν η σκληρότητα είναι 40 μονάδες, τότε ένα τέτοιο υλικό στεγανοποίησης είναι το πλέον κατάλληλο για γυαλί, καθώς και για εργασίες που σχετίζονται με την ανάγκη στεγανοποίησης και σφράγισης αρμών θερμοκρασίας κτιρίου από δομές οπλισμένου σκυροδέματος.

Η παρουσία σκληρότητας 50 μονάδων σε σφραγιστικό πολυουρεθάνης καθιστά δυνατή τη χρήση του όταν σφραγίζονται μεταλλικά προϊόντα. Το υψηλότερο δυνατό επίπεδο σκληρότητας είναι 60 μονάδες. Τέτοια σφραγιστικά χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία και τη ναυπηγική βιομηχανία.

Μετά το άνοιγμα της συσκευασίας που περιέχει το στεγανοποιητικό, το περιεχόμενό του θα πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως για τον προορισμό του, ενώ πρέπει να εφαρμόζεται έτσι ώστε το πάχος της ραφής να μην υπερβαίνει τα 0,5 εκατοστά. Στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατόν να επιτευχθεί αξιόπιστη σφράγιση με μάλλον οικονομική δαπάνη συγκολλητικού υλικού.

Σφραγιστικό αρμού πολυουρεθάνης

Πολυουρεθανικό σφραγιστικό γενικής χρήσης

Άλλες περιοχές στις οποίες χρησιμοποιούνται σφραγιστικά με βάση πολυουρεθάνη

Κατά την εγκατάσταση δομών πόρτας / παραθύρου με τη βοήθειά τους, όλες οι αρθρώσεις σφραγίζονται.

Στη βιομηχανία κοσμημάτων, η χρήση πολυουρεθανικών σφραγιστικών υλικών (ιδιαίτερα διαφανών) για τη στερέωση φυσικών λίθων παρέχει λεπτές αραιές αρθρώσεις. Και δεδομένου ότι αυτό το υλικό διατίθεται σε διαφορετικά χρώματα, είναι εύκολο να επιλέξετε τη σκιά του, η οποία θα είναι πολύ κοντά στο χρώμα της πέτρας που χρησιμοποιείται στη διακόσμηση. Η χρήση σφραγιστικού με βάση σιλικόνη (ακόμη και διαφανούς) σε αυτή την περίπτωση είναι απαράδεκτη, επειδή η τελευταία δεν μπορεί μόνο να αλλάξει το χρώμα μιας πολύτιμης ή ημιπολύτιμης πέτρας, αλλά και να την καταστρέψει με την πάροδο του χρόνου.

Σε εκείνους τους χώρους κατασκευών στους οποίους υπάρχουν σημαντικοί κραδασμοί, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν σφραγιστικά πολυουρεθάνης που δεν είναι επιρρεπή σε συρρίκνωση και αλλαγή σχήματος. Αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιούνται συχνά στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Εάν είναι απαραίτητο να εκτεθούν οι αρθρώσεις ράμματος σε σημαντικές μεταβολές της θερμοκρασίας, συνιστάται επίσης η χρήση σφραγιστικού πολυουρεθανίου, καθώς είναι επίσης πολύ εύκαμπτο και ανθεκτικό στις τρυπημένες και τριβές.

Στην περίπτωση των έργων στεγάνωσης για το μπάνιο, στο σιντριβάνι, σε εξωτερικές δεξαμενές ή στην οροφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και ένα στεγανωτικό πολυουρεθάνης κατάλληλο για τις τεχνικές του ιδιότητες. Μετά τη σκλήρυνση, η στρώση πολυουρεθάνης έχει επαρκή πυκνότητα για να εξασφαλίσει την αντοχή της στην υγρασία.

Ανθεκτικό στην υγρασία πολυουρεθάνη

Τύποι στεγανωτικών πολυουρεθάνης

Το συγκολλητικό με βάση πολυουρεθάνη μπορεί να είναι είτε μονομερής είτε με δύο συστατικά.

Μονωτικό μονωτικό

Είναι μια πάστας ουσία, η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι ένα πολυπροπυλένιο πολυπροπυλενίου. Ένα τέτοιο συγκολλητικό πολυουρεθάνης ενός συστατικού έχει υψηλή πρόσφυση στα περισσότερα οικοδομικά υλικά. Προσκολλάται καλά στα κεραμικά και το γυαλί. Μετά την εφαρμογή αυτού του μονωτικού στεγανωτικού στους αρμούς, αρχίζει η διαδικασία πολυμερισμού λόγω της έκθεσης σε υγρασία που περιέχεται στον περιβάλλοντα αέρα.

Οι συνθέσεις ενός συστατικού είναι βολικές για χρήση, αφού δεν απαιτείται ανάμειξη οποιωνδήποτε συστατικών, πράγμα που εξασφαλίζει εγγυημένη ποιότητα των αρθρώσεων. Τέτοια στεγανωτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για εργασίες επισκευής όσο και για εργασίες κατασκευής, και ειδικότερα για σφράγιση:

 • οικοδομικές δομές ·
 • στέγες ·
 • τα σώματα αυτοκινήτων;
 • γυαλιά εγκατεστημένα σε αυτοκίνητα.

Ταυτόχρονα, τα στεγανωτικά που χρησιμοποιούνται στην τελευταία περίπτωση καλούνται συχνά σφραγιστικά γυαλιού. Χρησιμοποιούνται κατά την εκτέλεση εργασιών επικόλλησης αυτοκόλλητων γυαλιών και κατά την τοποθέτηση διακοσμητικών στοιχείων από γυαλί σε αυτοκίνητα, καθώς και όταν είναι απαραίτητο να προσκολλώνται σταθερά τμήματα από γυαλί ή πλαστικό πάνω σε μεταλλική βάση, η οποία παρουσιάζει συνεχώς έντονους κραδασμούς, αλλαγές θερμοκρασίας, νερό και υγρασία κατά τη λειτουργία .

Το μειονέκτημα των συνθέσεων ενός συστατικού είναι ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μικρότερη από -10 ° C επειδή:

 • με τη μείωση της θερμοκρασίας, μειώνεται η υγρασία του αέρα και, ως εκ τούτου, ο ρυθμός πολυμερισμού της κόλλας μειώνεται.
 • μια αύξηση του χρόνου σκλήρυνσης του στεγανωτικού τελικά οδηγεί σε υποβάθμιση της ελαστικότητάς του, της πρόσφυσης και της σκληρότητας του.
 • λόγω της αύξησης του ιξώδους μιας συγκολλητικής ουσίας πολυουρεθάνης ενός συστατικού υπό αυτές τις συνθήκες, η εργασία που σχετίζεται με τη χρήση της είναι περίπλοκη.

Σφραγιστικό δύο συστατικών

Στη συσκευασία μιας τέτοιας συγκολλητικής ουσίας πολυουρεθάνης υπάρχουν δύο χωριστά συσκευασμένα συστατικά:

 • πάστα, η οποία περιλαμβάνει πολυόλες.
 • ειδικό σκληρυντικό.

Μέχρι να αναμιχθούν οι ουσίες, μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή δεν αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον.

Το κύριο πλεονέκτημα των στεγανωτικών δύο συστατικών είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς όταν στερεοποιούνται, η υγρασία που περιέχεται στον αέρα δεν συμμετέχει στη διαδικασία αυτή. Επιπλέον, αυτές οι συνθέσεις, όπως επίσης και οι συνιστώσες ενός συστατικού που περιγράφηκαν παραπάνω, παρέχουν ισχυρές, ελαστικές και ανθεκτικές ραφές.

Σφραγιστικό πολυουρεθάνης για εξωτερική χρήση

Από τα μείγματα, μπορεί να σημειωθεί ότι:

 • χρειάζεται κάποιος χρόνος για να αναμειχθούν τα συστατικά μέρη, πράγμα που οδηγεί σε αύξηση του συνολικού χρόνου που έχει διατεθεί για το έργο.
 • η ποιότητα των δημιουργημένων αρμών εξαρτάται από το πόσο σωστά έχουν επιλεγεί οι αναλογίες των συστατικών κατά την ανάμιξή τους.
 • η παρασκευασμένη κόλλα πρέπει να χρησιμοποιείται αμέσως μετά την ανάμιξη.

Κατά τη σύγκριση συνθέσεων πολυουρεθάνης δύο συστατικών με ένα συστατικό, μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι λόγω της μεγαλύτερης ευκολίας χρήσης του τελευταίου για οικιακή χρήση, είναι καλύτερο να αγοραστεί ένα συγκολλητικό ενός συστατικού.

Πολυουρεθάνη ανθεκτικό σε παγετό στεγανωτικό

Στον τομέα των κατασκευών χρησιμοποιείται συχνά ειδικό σφραγιστικό πολυουρεθάνης για σκυρόδεμα, το οποίο δεν περιέχει διαλύτες. Η δημοτικότητά του στους κατασκευαστές εξηγείται από την ευκολία χρήσης και την υψηλή ποιότητα των αρθρώσεων που δημιουργεί. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό σφραγιστικό πολυουρεθάνης για εξωτερικές εφαρμογές, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί αμέσως, χωρίς να απαιτείται χρόνος για την προετοιμασία του μείγματος εργασίας και γρήγορα βουλκανίζεται με τη συμμετοχή της υγρασίας του αέρα.

Αν χρειαστεί να απαλλαγείτε από ρωγμές ή κενά που εμφανίστηκαν κατά την κατασκευή του σπιτιού ή μόλις εμφανίστηκαν σε συγκεκριμένα τοιχώματα με την πάροδο του χρόνου, ή για να επιτύχετε τη στεγανοποίηση ορισμένων αντικειμένων, στη συνέχεια χρησιμοποιώντας διάφορα είδη στεγανωτικών, μπορείτε να λύσετε εύκολα αυτό το πρόβλημα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)