Γεννήτριες ατμού για σάουνες, χαμάμ και λουτρά: χαρακτηριστικά

Χρησιμοποιώντας μια γεννήτρια ατμού, που ονομάζεται επίσης ατμογεννήτρια, μπορείτε να μετατρέψετε σχεδόν οποιοδήποτε χώρο σε ένα εξαιρετικό λουτρό με ατμόλουτρο γεμάτο με φωτισμό και ζεστό ατμό και προσαρμόζοντας την πυκνότητα και τη θερμοκρασία του, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικροκλίμα που αντιστοιχεί είτε σε φινλανδική σάουνα, είτε σε ρωσικό λουτρό ή σε τούρκικο χαμάμ.

Γεννήτρια ατμού με δεξαμενή

Τι κάνει η εγκατάσταση μιας γεννήτριας ατμού σε μια μπανιέρα;

Ο ατμός στο μπάνιο δεν είναι μόνο μια ευχάριστη διαδικασία. Με τη βοήθειά του εκτελείται:

 • καθαρίζοντας την επιφάνεια και τους πόρους του ανθρώπινου δέρματος από τη βρωμιά που είναι ορατή και αόρατη στα μάτια.
 • συμπέρασμα μαζί με εκκρίσεις ιδρώτα από τοξίνες, σκωρίες,
 • την ανάκτηση, την επούλωση του δέρματος, τα μαλλιά?
 • θεραπεία του λαιμού, των πνευμόνων.

Γιατί μια γεννήτρια ατμού είναι καλύτερη από ένα φούρνο;

Το ρωσικό λουτρό ήταν πάντα γνωστό για τον ιδιαίτερο ελαφρύ ατμό του, αλλά όταν παραλαμβάνεται, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας μια συνηθισμένη σόμπα ξύλου, το μεγαλύτερο μέρος του ατμού απλώς πετάει μέσα στον σωλήνα.

Όταν χρησιμοποιείτε ειδικές γεννήτριες ατμού για λουτρά και σάουνες, τα οποία είναι κλειστά συστήματα, όλο το ατμό που παράγεται από αυτά παραμένει μέσα στο λουτρό. Τέτοιες μονάδες έχουν ένα αρκετά απλό και κατανοητό σχέδιο, επειδή οι ρωσικοί τεχνίτες κατασκευάζουν συχνά, για παράδειγμα, μια πέτρινη σόμπα για μπάνιο με ατμόσφαιρα δικής τους σχεδίασης, χρησιμοποιώντας είτε ένα κενό κύλινδρο αερίου είτε μεταλλικούς περιέκτες με παχύ τοίχωμα ως δεξαμενή νερού.

Ωστόσο, η κατασκευή μιας μαζικής σόμπας σάουνας ικανής να παράγει καλό ατμό είναι ένα πολύ ενοχλητικό έργο. Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα θεμέλιο, να χτιστεί μια καμινάδα. Και ενώ όλα τα κατασκευασμένα θα πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με τις απαιτήσεις των οδηγιών για την πυρασφάλεια. Γενικά, υπάρχουν πολλά προβλήματα σε αυτήν την περίπτωση. Ταυτόχρονα, έχοντας αγοράσει μια ηλεκτρική γεννήτρια ατμού για ένα τούρκικο λουτρό ή μια γεννήτρια ατμού αερίου για ένα ρωσικό λουτρό, μπορείτε να πάρετε γρήγορα το αποτέλεσμα: απλά πρέπει να κρεμάσετε ή να εγκαταστήσετε μια τέτοια μονάδα στο πάτωμα και να καταλάβετε πώς να χρησιμοποιήσετε τον πίνακα ελέγχου.

Γεννήτρια ατμού για μπάνιο

Επομένως, η εγκατάσταση μιας γεννήτριας ατμού που αγοράσατε είναι καλύτερη από τη χρήση μιας συμβατικής σόμπας λουτρών, όπως:

 • όλος ο ατμός που παράγεται από ένα τέτοιο αδρανές παραμένει στο ατμόλουτρο και δεν πετά στο σωλήνα.
 • ο έλεγχος της διαδικασίας μπορεί να αυτοματοποιηθεί, πράγμα που είναι αδύνατο όταν χρησιμοποιείτε καυσόξυλα.
 • η διαδικασία συνεχούς εξάτμισης πραγματοποιείται χωρίς άλματα στη θερμοκρασία του αέρα και ξαφνικές αλλαγές στην υγρασία του.
 • Μπορείτε να ρυθμίσετε την ποιότητα του ατμού πιέζοντας ελαφρά τα κουμπιά στον πίνακα ελέγχου.
 • μια ατμογεννήτρια υψηλής ποιότητας μπορεί να παράσχει χαμάμ και λουτρά σάουνας με ελαφρύτερο και πιο ευχάριστο ατμό από ό, τι αποκτάται με τη βοήθεια του νερού και των θερμών πετρωμάτων.

Γεννήτρια ατμού ντίζελ για μπάνιο

Τι είναι οι γεννήτριες ατμού;

Οι σύγχρονες γεννήτριες ατμού μπορούν να είναι:

 • συσκευές που λειτουργούν αυτόματα συνδεδεμένες στο σύστημα ύδρευσης.
 • αυτόνομες εγκαταστάσεις, στις οποίες είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η ανεξάρτητη εργασία τους να συμπληρώνουν περιοδικά το νερό.

Φαίνεται ότι ο πρώτος τύπος ατμογεννητριών είναι καλύτερο, αλλά δεδομένου ότι το νερό στους αγωγούς περιέχει συχνά πολλές ακαθαρσίες, τότε στην περίπτωση αυτή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απόφραξης του συστήματος και σχηματισμός κλίμακας, έτσι κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πιο ενδεδειγμένο να γεμίσει η γεννήτρια ατμού με εγγυημένο καθαρό νερό ή από το πηγάδι.

Ηλεκτρική γεννήτρια ατμού για μπάνιο

Ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας των γεννητριών ατμού, χωρίζονται σε δύο ακόμη ποικιλίες. Το πρώτο από αυτά, κατά κανόνα, είναι εγκατεστημένο σε χαμάμ, τουρκικά λουτρά, όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι 35-50 ° C, και η υγρασία είναι 80-100%.Μια τέτοια γεννήτρια ατμού κορεσμεί με ατμό το διαμέρισμα μπάνιου της απαιτούμενης ποιότητας, αντικαθιστώντας έτσι τους παραδοσιακούς λέβητες στους οποίους το βραστό νερό δημιουργεί το απαραίτητο επίπεδο θερμότητας και υγρασίας στην αίθουσα ενός κλασικού χαμάμ, αλλά για τέτοιες γεννήτριες ατμού απαιτείται ξεχωριστός χώρος καθώς και μια σύνδεση υδραυλικής εγκατάστασης.

Γεννήτρια ατμού για σάουνα

Ο δεύτερος τύπος ατμογεννητριών είναι στην πραγματικότητα μια προσθήκη στον ηλεκτρικό φούρνο και σας επιτρέπει να πάρετε ένα μικροκλίμα που να αντιστοιχεί τόσο στη φινλανδική σάουνα όσο και στο ρωσικό λουτρό.

Πιστεύεται ότι ένα ρωσικό λουτρό απαιτεί θερμοκρασία αέρα περίπου 70 ° C, και η υγρασία του πρέπει να είναι περίπου 20%. Ταυτόχρονα, μια φινλανδική σάουνα απαιτεί υγρασία της τάξης του 5-10%. Η θερμοκρασία του αέρα μπορεί να φτάσει τους 100 ° C και μερικές φορές να είναι υψηλότερη.

Γεννήτρια ατμού για ένα φινλανδικό λουτρό

Διαχωρισμός των γεννητριών ατμού ανάλογα με την ενεργειακή τους πηγή

Δεδομένης της μεθόδου θέρμανσης του νερού, οι γεννήτριες ατμού μπορούν να είναι:

 • ηλεκτρικό?
 • φυσικό αέριο.
 • ντίζελ.

Οι ευρωπαϊκές ηλεκτρικές ατμογεννήτριες πωλούνται συχνά επειδή το αέριο για τις ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι φτηνό, επομένως, για παράδειγμα, μια ευρωπαϊκή γεννήτρια ατμού για το χαμάμ είναι πολύ λιγότερο κοινή από την εργασία της αρχής ενός ηλεκτρικού κλιβάνου που θερμαίνει το νερό μέχρι να δημιουργηθεί ατμός. Είναι πιο επικερδές για τον ρώσο καταναλωτή να αγοράσει, για παράδειγμα, μια σάουνα με ατμογεννήτρια, συσκευή που λειτουργεί με αέριο ή πετρέλαιο ντίζελ, επειδή η λήψη μεγάλου ποσοστού θερμού ατμού απαιτεί πολλή ηλεκτρική ενέργεια και κατά συνέπεια σημαντικό οικονομικό κόστος.

Γεννήτρια ατμού αερίου για μπάνιο

Μια ηλεκτρική γεννήτρια ατμού, με τη σειρά της, μπορεί να είναι:

 • Τύπος ηλεκτροδίου (το νερό στην περίπτωση αυτή θερμαίνεται λόγω της ροής ρεύματος μεταξύ των ηλεκτροδίων διαμέσου αυτού).
 • (σωληνοειδείς ηλεκτρικοί θερμαντήρες, οι οποίοι είναι σωλήνες από μέταλλο, γεμισμένοι με θερμομονωτικό μονωτήρα και με αγώγιμα νημάτια τοποθετημένα μέσα τους στο κέντρο, συνήθως από νικέλιο).
 • (συσκευές που παράγουν ατμό με την παραγωγή ισχυρής ακτινοβολίας μικροκυμάτων σύμφωνα με την ίδια αρχή με τους φούρνους μικροκυμάτων κουζίνας).

Συσκευή γεννήτριας ατμού

Σχεδόν όλες οι γεννήτριες ατμού, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούνται για ένα χαμάμ ή ένα ρωσικό λουτρό, είναι διατεταγμένες με πολύ παρόμοιο τρόπο. Είναι πάντα εξοπλισμένα με:

 • μια δεξαμενή (χωρητικότητα) για το νερό.
 • μονάδα πρωτογενούς επεξεργασίας νερού ·
 • μια αντλία που δημιουργεί την κίνηση του νερού.
 • μια αντλία για την προώθηση ατμού?
 • ατμογεννήτρια?
 • μονάδα ελέγχου (συχνά βασίζεται σε μικροεπεξεργαστές) ·
 • αισθητήρες ελέγχου και συσκευές σηματοδότησης που παρέχουν έλεγχο της λειτουργίας της μονάδας και την ασφάλεια της λειτουργίας της.

Επισκόπηση των πιο δημοφιλών μοντέλων γεννήτριας ατμού

Κατασκευαστής HumiSteam (Δανία)

Αυτή η ατμογεννήτρια με φυσικό αέριο, λογισμικό για το οποίο αναπτύχθηκε από την Carel, είναι εξαιρετικά αποδοτική και εύκολη στη συντήρησή της. Αυτή η μονάδα μπορεί να λειτουργεί σε υγροποιημένο αέριο και όταν συνδέεται με τον κύριο αγωγό αερίου. Η λειτουργία του επιτρέπεται σε οποιαδήποτε σκληρότητα νερού. Για έλεγχο, είναι εξοπλισμένο με οθόνη υγρών κρυστάλλων. Η ισχύς παραγωγής ατμού κατά τη λειτουργία μπορεί να φθάσει τα 3 l / h. Το κατά προσέγγιση κόστος του μοντέλου: 93 χιλιάδες ρούβλια.

Γεννήτρια ατμού για χαμάμ

Κατασκευαστής Harvia (Φινλανδία)

Το Helix HGX της Harvia είναι μια συμπαγής, ατμοκίνητη ατμογεννήτρια υψηλής χωρητικότητας. Η συσκευή προορίζεται για οικιακή χρήση. Η συσκευή διαθέτει έναν πολυλειτουργικό πίνακα ελέγχου τύπου αφής για τον καθορισμό τρόπων λειτουργίας και βελτιωμένων λειτουργικών ιδιοτήτων λόγω της παρουσίας ενός αυτόματου συστήματος λειτουργίας για την έκπλυση στοιχείων θέρμανσης (TENOV) και αφαλάτωσης. Το κόστος του μοντέλου είναι περίπου 39 χιλιάδες ρούβλια.

Kamenka στο μπάνιο

Το Harvia SS-20 είναι μια άλλη γεννήτρια ατμού (ηλεκτρικού τύπου) για οικιακή χρήση.Ο όγκος της δεξαμενής αποθήκευσης είναι 6 λίτρα, η εξάτμιση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ταχύτητα έως και 2,5 λίτρα / ώρα. Υπάρχει μια άλλη παραλλαγή αυτού του μοντέλου με την ονομασία Auto. Χαρακτηριστικό του είναι η παρουσία ενός συστήματος αυτόματης αναπλήρωσης του νερού στη δεξαμενή αποθήκευσης. Η τιμή, αντίστοιχα, του πρώτου μοντέλου είναι περίπου 29 χιλιάδες ρούβλια, και η δεύτερη (με τη λειτουργία της αυτόματης προσθήκης νερού) είναι στην περιοχή των 36 χιλιάδων ρούβλια.

Φούρνος ατμού

Παραγωγός Tylo (Σουηδία)

Το μοντέλο Tylo VB είναι μια συμπαγής ηλεκτρική γεννήτρια ατμού για μπανιέρες, χαμάμ, σάουνα. Η συσκευή είναι υψηλής ποιότητας, καθώς και αυξημένη αξιοπιστία. Έχει καλά σχεδιασμένα κυκλώματα προστασίας από υπερφόρτωση. Το μήκος της ατμόσφαιρας είναι 15 μέτρα.

Με αυτό, μπορείτε να κανονίσετε ένα τουρκικό μινιατούρα μπανιέρα απευθείας στο διαμέρισμά σας ή στη χώρα. Αυτή η γεννήτρια ατμού μπορεί να περιλαμβάνει γεύσεις ατμού.

Όταν η μονάδα λειτουργεί, η ισχύς που καταναλώνεται από το δίκτυο μπορεί να ρυθμιστεί και να ρυθμιστεί σε 2, 4 ή 6 kW. Το κόστος του μοντέλου είναι περίπου 54.000 ρούβλια.

Φούρνος ατμού

Το Tylo VA είναι μια ολόκληρη σειρά συσκευών του ίδιου τύπου, σχεδιασμένες να παράγουν ατμό και να διαφέρουν τόσο στην κατανάλωση ενέργειας όσο και στον όγκο των δεξαμενών αποθήκευσης. Η χρήση ατμογεννητριών Tylo VA επιτρέπεται τόσο στο σπίτι όσο και σε δημόσιους χώρους. Κατανάλωση ισχύος: 6-24 kW. Χωρητικότητα δοχείου αποθήκευσης: 2-18 λίτρα. Το κόστος μιας τέτοιας γεννήτριας ατμού εξαρτάται από τα ειδικά χαρακτηριστικά του αγορασμένου μοντέλου και μπορεί να κυμαίνεται από 80-235 χιλιάδες ρούβλια.

Φούρνος με ενσωματωμένη ατμογεννήτρια για σάουνα

Σήμερα, η αγορά ατμογεννήτριας προσφέρει ένα τεράστιο αριθμό από τα πιο διαφορετικά μοντέλα αυτών των συσκευών. Και μεταξύ αυτών υπάρχουν βολικές για οικιακή χρήση, και εκείνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επιχείρηση. Η διαδικασία εγκατάστασης αυτών των μονάδων δεν είναι πολύ περίπλοκη, αλλά το κύριο είναι ότι όταν εγκαθίστανται, είναι δυνατό να απενεργοποιηθεί αυτόματα ο εξοπλισμός που παράγει ατμό όταν συμβαίνουν ακόμη και ελάχιστες αποκλίσεις των παραμέτρων λειτουργίας από τον κανόνα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)