Πώς να βάλει λινέλαιο σε ένα ξύλινο πάτωμα: διαδικασία

Το Linoleum είναι ένα από τα πιο προσιτά δάπεδα. Ο πλούτος των χρωμάτων και των τύπων σας επιτρέπει να επιλέξετε το αγαπημένο σας υλικό για να το τοποθετήσετε σε υπνοδωμάτια, διαδρόμους, κουζίνες. Οι ιδιότητες αντοχής στην υγρασία και αντοχή στην φθορά εκτιμώνται, και συχνά οι επιχριστικές επιφάνειες από λινέλαιο βρίσκονται συχνά σε εμπορικούς χώρους. Γιατί αξίζει να επιλέγετε αυτό το συγκεκριμένο υλικό και πώς να το στοιβάζετε σωστά;

Τοποθέτηση λινέλαιο σε δάπεδο από σκυρόδεμα

Τοποθέτηση λινοτάπητες κάτω από ένα δέντρο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του linoleum;

Τα πλεονεκτήματα αυτού του υλικού περιλαμβάνουν:

 • Μια ποικιλόμορφη παλέτα χρωμάτων που σας επιτρέπει να επιλέξετε μια επίστρωση που ταιριάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο εσωτερικό του δωματίου.
 • Εύκολη φροντίδα και διατήρηση της αρχικής εμφάνισης. Αρκεί μόνο να καθαρίσετε την επιφάνεια της σκόνης, τα υπολείμματα και στη συνέχεια να σκουπίσετε με ένα υγρό πανί.
 • Απλή τεχνολογία εγκατάστασης. Η στοίβαξη είναι δυνατή και για αρχάριους.
 • Εύλογες τιμές.
 • Αντοχή και ανθεκτικότητα.

Με σωστή χρήση, το υλικό θα διατηρήσει μια ελκυστική εμφάνιση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά ποια είναι τα μειονεκτήματα του linoleum;

Όταν αγοράζετε επίστρωση με λινέλαιο, πρέπει να εξετάσετε τα μειονεκτήματά του:

 • συσσωρεύει ένα ηλεκτροστατικό φορτίο, ως αποτέλεσμα του οποίου έλκει η σκόνη ·
 • δεν υφίσταται ισχυρή πίεση, παραμορφώνεται υπό την επίδραση του βάρους, οι τσούλες από τα πόδια των επίπλων σχεδόν πάντα παραμένουν στην επιφάνεια.
 • χάνει τις ιδιότητές του υπό την επίδραση του φωτός, των χημικών, των μεταβολών της θερμοκρασίας.
 • ευπαθή σε μηχανική βλάβη όταν έρχεται σε επαφή με αιχμηρά και αιχμηρά αντικείμενα, για παράδειγμα, όταν περπατάτε σε στιλέτο.

Όταν αποφασίζετε να αγοράσετε λινέλαιο, πρέπει να ξέρετε πώς να το επιλέξετε σωστά.

Τοποθέτηση λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα στο σπίτι

Τοποθέτηση λινέλαιο σε κόντρα πλακέ

Επιλέξτε υλικό

Πριν τοποθετήσετε το λινέλαιο σε ένα ξύλινο πάτωμα, θα πρέπει να εξοικειωθείτε με τα υπάρχοντα είδη. Η σύγχρονη αγορά προσφέρει προϊόντα από:

 • Φυσικά υλικά. Ως βάση, χρησιμοποιούνται έλαια, ρητίνες φυτικής προέλευσης. Έχει υψηλό επίπεδο αντίστασης στη φθορά, μια εξαιρετική επιλογή για το σχεδιασμό εκείνων των δωματίων όπου ζουν άτομα με μειωμένη ανοσία.
 • PVC Αυτή η επίστρωση είναι αρκετά κοινή στα διαμερίσματα: περίπου το 80% όλων των προϊόντων παράγονται με βάση αυτό το συστατικό - πολυβινυλοχλωρίδιο. Αποτελείται από πληρωτικά, χρωστικές, διαλύτες, πλαστικοποιητές και άλλα βοηθητικά μέσα επεξεργασίας.
 • Αλκυδική ρητίνη. Το Gliftal linoleum έχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, ωστόσο είναι πιο εύθραυστα και πιο ευαίσθητα στις συστροφές.
 • Νιτροκυτταρίνη. Λινοτάπητα από προϊόντα επεξεργασίας κυτταρίνης έχει εξαιρετικές ιδιότητες αντοχής στην υγρασία, είναι εύκαμπτο και ελαστικό.
 • Καουτσούκ. Αυτό το ρολό υλικό είναι κατασκευασμένο από δύο στρώσεις, έχει καλή ελαστικότητα και αντοχή στο νερό.

Εγκατάσταση λινοτάπητα

Δάπεδα από λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα

Ανάλογα με την εφαρμογή, η τοποθέτηση λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα μπορεί να είναι:

 • Οικιακά. Χρησιμοποιείται σε χώρους κατοικίας, για παράδειγμα, για να βάλει λινέλαιο με τα χέρια σας στο πάτωμα στο Χρουστσόφ. Το υλικό επιλέγεται με μεσαία απόδοση και χαμηλή τιμή.Συχνά δεν καλύπτεται με προστατευτικό στρώμα ή το πάχος του δεν είναι μεγαλύτερο από 0,3 mm.
 • Ημι-εμπορική. Το υλικό που χρησιμοποιείται έχει μια πιο σταθερή βάση και ένα πρακτικό ανώτερο στρώμα, χρησιμεύει ως κάλυψη δαπέδου στον εγχώριο τομέα, καθώς και σε ξενοδοχεία και μικρά γραφεία.
 • Εμπορική. Χρησιμοποιείται σε εμπορικά κέντρα, καθώς και σε άλλα μέρη με υψηλό βαθμό διέλευσης.

Ο άνθρωπος έχει αγωνιστεί πάντα για άνεση, τελειοποίησε την τεχνολογία κατασκευής δαπέδων. Τώρα υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα, αλλά πριν από την εγκατάσταση, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στην αγορά του σωστού υλικού. Ποιες συστάσεις πρέπει να χρησιμοποιήσω; Έτσι είναι:

 • Η επιλογή εξαρτάται από τον τύπο του δωματίου. Μια ημι-εμπορική επιλογή επιλέγεται συνήθως για διάδρομους, διάδρομους και κουζίνες. Στα υπνοδωμάτια ή στους καθιστικούς χώρους, το λινέλαιο του σπιτιού απλώνεται.
 • Το πλάτος των φύλλων. Είναι το κανονικό πλάτος που σας επιτρέπει να τοποθετήσετε σωστά το λινέλαιο σε ένα ξύλινο πάτωμα, επειδή είναι πολύ πιο δύσκολο να τοποθετήσετε δύο φύλλα από ένα.
 • Το πάχος του υλικού. Είναι προτιμότερο να επιλέγεται το λινέλαιο πάχους τουλάχιστον 3 mm.

Πριν από την τοποθέτηση λινέλαιο σε ένα ανώμαλο πάτωμα με τα χέρια σας, πρέπει να προετοιμάσετε την επιφάνεια, πρέπει να είναι απολύτως ομοιόμορφη και ομαλή. Διαφορετικά, το υλικό θα βρεθεί άνισα, και στη θέση των προεξοχών και των φυσαλίδων, θα τρίβει πιο γρήγορα και θα καταστραφεί.

Προετοιμασία της επιφάνειας

Για να αποφευχθεί παραμόρφωση της επένδυσης δαπέδου, δεν χρειάζεται μόνο να γνωρίζετε πώς να τοποθετήσετε λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα, αλλά και αρκετά σοβαρά πλησιάζετε στο στάδιο της προετοιμασίας της επιφάνειας.

Το λινέλαιο ταιριάζει

Κόλληση λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα

Κατάργηση περιττών στοιχείων

Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ενδιαφέρονται για το ερώτημα: είναι δυνατόν να τοποθετηθεί λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα, αυτό είναι αρκετά ρεαλιστικό, ωστόσο, πριν από τη διαδικασία, η επιφάνεια πρέπει να απελευθερωθεί από περιττά μέρη, οι σανίδες πρέπει να αφαιρεθούν. Το στρώμα χρώματος αφαιρείται με μια σπάτουλα, για το καλύτερο αποτέλεσμα, είναι καλύτερο να θερμάνετε την επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα στεγνωτήριο μαλλιών.

Δοκιμή αντοχής

Πριν από την τοποθέτηση λινέλαιο σε ένα ξύλινο πάτωμα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε για τη δύναμη και την καλή κατάσταση των διοικητικών συμβουλίων. Οι σκασίβιες σανίδες είναι καρφωμένες με ασφάλεια στις υστερήσεις και επίσης έρχονται με ένα δέντρο που κινείται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Εάν εντοπιστούν σάπιοι χώροι, τότε οι σανίδες αντικαθίστανται πλήρως. Για τη στερέωση χρησιμοποιούνται βίδες και καρφιά με αυτοκόλλητη τομή, πρέπει να οδηγούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα καπέλα τους να εμβαθύνουν κατά 0,5 mm σε σχέση με την επιφάνεια.

Τρύπες κλεισίματος

Μην βάζετε λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα με τα χέρια σας εάν υπάρχουν τρύπες και ρωγμές πάνω από 5 mm μέσα σε αυτό. Είναι προσεκτικά επιδιορθωμένα με μπαλώματα. Τα τσιπ και άλλα ελαττώματα της επιφάνειας πρέπει να είναι προσεκτικά επιχρισμένα.

Ευθυγράμμιση επιφανειών

Για ευθυγράμμιση, χρησιμοποιείται χειροκίνητο ή ηλεκτρικό πλάνισμα, καθώς και εργαλείο λείανσης για παρκέ. Πολλοί ειδικοί συστήνουν τη χρήση φύλλων από μοριοσανίδες, ινοσανίδες πριν από την τοποθέτηση λινέλαιο σε ένα ξύλινο πάτωμα. Βοηθούν στην οριοθέτηση της επιφάνειας εάν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε αυτό. Για δωμάτια με υψηλή υγρασία, είναι προτιμότερο να τοποθετείτε αδιάβροχο υλικό κάτω από το λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα.

Τοποθέτηση λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα

Τοποθετώντας λινέλαιο στο πάτωμα στο διάδρομο

Τα φύλλα τοποθετούνται με τούβλα, δηλαδή με μετατόπιση στο πάτωμα του φύλλου, αφήνουμε ένα διάκενο 1 cm κοντά στα τοιχώματα, το οποίο στη συνέχεια σφραγίζεται με μονωτικό υλικό. Τα φύλλα πρέπει να είναι κολλημένα έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους.

Εφαρμόζουμε κόλλα PVA στην καθαρισμένη επιφάνεια του δαπέδου, στην οποία προσθέτουμε αρχικά γυψοσανίδα. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα μίγμα της σύστασης της παχιάς ξινή κρέμα. Για το σκοπό αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαστίχα. Κατά την τοποθέτηση φύλλων, είναι απαραίτητο να στερεωθούν δακτύλιοι: οι βίδες με αυτοκόλλητη τοποθέτηση στερεώνονται κάθε 15-20 cm. Στη συνέχεια, διάφορες ανωμαλίες ευθυγραμμίζονται με ένα επίπεδο και οι αρμοί σχηματίζονται με αφρό πολυστερίνης.

Αφού στεγνώσει το κόντρα πλακέ, επεξεργάζεται με ζεστό λιναρόσπορο ή καλύπτεται με ένα στρώμα ταχείας στεγνώματος βαφής δαπέδου.Μετά από πλήρη ξήρανση, μπορείτε να κάνετε δάπεδο από λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα.
Για ευκολότερη ευθυγράμμιση, ορισμένοι πλοίαρχοι χρησιμοποιούν ένα αυτοεπιπεδούμενο μίγμα. Εφαρμόζεται σε ξηρές επιφάνειες επεξεργασμένες με ένα αστάρι για καλύτερη πρόσφυση.

Απομάκρυνση υπολειμμάτων

Είναι πολύ σημαντικό μετά το τέλος κάθε σταδίου να αφαιρέσετε τα υπόλοιπα σκουπίδια, πριονίδι, για αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα. Η επιφάνεια πλένεται καλά και στραγγίζεται.

Προετοιμασία υλικού

Πριν να κολλήσετε το λινέλαιο σε ένα ξύλινο πάτωμα, είναι απαραίτητο να αντέξετε το υλικό σε θερμοκρασία δωματίου σε ισιώδη μορφή για μερικές ημέρες: θα τεντωθεί, θα γίνει ομαλή και οι κάμψεις και οι πτυχές θα εξαφανιστούν.

Αν έχουν σχηματιστεί συστροφές στην επιφάνεια του υλικού, βάζουμε τις σανίδες του βιβλίου πάνω τους μέχρι να εξαλειφθούν οι παραμορφώσεις. Αν δεν ήταν δυνατό να εξαλειφθεί η ανεπάρκεια, τότε είναι καλύτερο να αντικατασταθεί αυτό το τμήμα. Εξίσου σημαντική είναι η υγρασία στο δωμάτιο όπου γίνεται η εργασία: θα πρέπει να κυμαίνεται από 40-60%.

Πώς να βάλει λινέλαιο σε ένα διαμέρισμα; Για αυτό, φυσικά, πρέπει να παρέχεται η σωστή ποσότητα δαπέδου. Μετρώνται οι διαστάσεις του χώρου, λαμβάνονται υπόψη οι προεξοχές κάτω από την πόρτα και τα παράθυρα. Στις ληφθείσες μετρήσεις του μήκους και του πλάτους του δωματίου προστίθενται ως αποθέματα 10 cm. Αν χρειαστεί να εξαπλωθεί το λινέλαιο με ένα μοτίβο, τότε πρέπει να παρέχεται μεγαλύτερη ποσότητα αποθέματος.

Βάζουμε λινέλαιο προς την κατεύθυνση της γραμμής φωτός και αν υπάρχουν αρμοί, είναι καλύτερο να τις τοποθετήσετε στη μέση του πίνακα.

Επισκευή λινοτάπητες

Μέθοδοι τοποθέτησης δαπέδων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να τοποθετηθεί σωστά το λινέλαιο σε ένα ξύλινο πάτωμα. Ανάλογα με την κατάσταση και το μέγεθος του δωματίου, ισχύει ένα από τα ακόλουθα:

 • Χωρίς κόλλα. Αυτός είναι ο ευκολότερος και γρηγορότερος τρόπος, επιτρέποντάς σας να τοποθετήσετε ανεξάρτητα το δάπεδο σε ένα δωμάτιο του οποίου η έκταση δεν υπερβαίνει τα 12 τετραγωνικά μέτρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε δωμάτια με μεγάλη κυκλοφορία το υλικό θα φθείρεται ταχύτερα, τα κύματα μπορούν επίσης να σχηματίσουν.
 • Σύνδεση με κολλητική ταινία. Η ταινία συγκρατεί τέλεια την επικάλυψη, οπότε δεν θα χρειαστεί να την διορθώσετε με άλλες ενώσεις. Μια διπλής όψης κολλητική ταινία στερεώνεται γύρω από την περίμετρο του δωματίου. Στη συνέχεια αφαιρείται η προστατευτική μεμβράνη και με απαλές κινήσεις οι άκρες του υλικού εναλλάσσονται εναλλάξ πάνω στην ταινία, γι 'αυτό μπορείτε να κάμψετε το ρολό στο μισό και στη συνέχεια να στερεώσετε το δάπεδο με τη σειρά του. Αυτή η τοποθέτηση θα προστατεύσει το υλικό από τη φθορά, καθώς οι άκρες του θα τοποθετηθούν και θα στερεωθούν, ωστόσο, μετά την αφαίρεση του λινελαίου, ίχνη κολλητικής ταινίας θα παραμείνουν στο πάτωμα.
 • Κόλλα με κόλλα. Παρέχει αντοχή στην επικάλυψη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλους χώρους, αλλά είναι το πιο σύνθετο και χρονοβόρο.

Η τελευταία επιλογή είναι η πιο πρακτική, αλλά πώς να εφαρμόσει σωστά το σχέδιο;

Τοποθετήστε γκρίζο λινέλαιο σε ξύλινο πάτωμα

Τοποθέτηση σε στοίβα

Ο αλγόριθμος για την τοποθέτηση λινέλαιο σε ένα φύλλο περιλαμβάνει μια ορισμένη ακολουθία ενεργειών:

 1. Το φύλλο διπλώνεται στο μισό και τοποθετείται στο μισό του δωματίου.
 2. Ένα στρώμα του συγκολλητικού μίγματος εφαρμόζεται στην επιφάνεια του δαπέδου χρησιμοποιώντας μια βούρτσα ή ρολό.
 3. Μετά από 15 λεπτά, η λυγισμένη πλευρά του φύλλου είναι στερεωμένη στην χαμένη περιοχή, όλες οι εξογκώσεις είναι προσεκτικά ευθυγραμμισμένες.
 4. Το ημιτελές μισό αναποδογυρίζεται και τα υπόλοιπα ίχνη κόλλας στο πάτωμα καθαρίζονται με ένα πανί.
 5. Οι ενέργειες επαναλαμβάνονται με το δεύτερο μισό.
 6. Η επιφάνεια στεγνώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, και στη συνέχεια τοποθετούνται πλαϊνές σανίδες γύρω από την περίμετρο του δωματίου.

Όπως μπορείτε να δείτε, η διαδικασία είναι αρκετά απλή, οπότε ακόμη και ένας κύριος αρχάριος μπορεί να το χειριστεί.

Τοποθετώντας λινέλαιο στο πάτωμα

Αλγόριθμος στερέωσης λινοτάπητα δύο φύλλων

Αυτή η εγκατάσταση χρησιμοποιείται αν δεν ήταν δυνατό να βρεθεί το υλικό του απαιτούμενου πλάτους, καθώς και να καλυφθεί η επιφάνεια του δαπέδου σε μεγάλους χώρους. Τα παρακάτω βήματα εκτελούνται σταδιακά:

 1. Τα φύλλα αλληλεπικαλύπτονται, το πλάτος των ταινιών δύο στρωμάτων πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 cm.
 2. Όταν ξεδιπλώνετε το λινέλαιο, θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τη σύμπτωση της εικόνας.
 3. Τα φύλλα είναι προσαρτημένα στη βάση παρόμοια με την προηγούμενη περίπτωση.
 4. Και τα δύο στρώματα κόβονται προσεκτικά στη μέση της επικάλυψης. Αποδεικνύεται ο τέλειος συνδυασμός των έργων ζωγραφικής.
 5. Οι αρμοί είναι κολλημένοι με κόλλα ή με κρύα συγκόλληση. Για να μην καταστραφούν τα άκρα του υλικού, καλύπτονται με ταινία κάλυψης.

Linoleum είναι ένα πρακτικό κάλυμμα δαπέδου που είναι εύκολο να βρεθεί από μόνος σας. Ιδανικό για τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα και να αποκτήσουν μια όμορφη και οπτικά ελκυστική επιφάνεια.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)