Πώς να επιλέξετε ένα πλυντήριο: συμβουλές από επαγγελματίες

Επί του παρόντος, ένα πλυντήριο είναι απαραίτητο στοιχείο σε κάθε σπίτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κατά την επιλογή του, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες με τις οποίες μπορείτε να καθορίσετε αν μια συγκεκριμένη μηχανή είναι κατάλληλη για ένα συγκεκριμένο άτομο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε πώς να επιλέξετε το σωστό πλυντήριο για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Ποικιλίες των πλυντηρίων ρούχων

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι πλυντηρίων σύμφωνα με τον μηχανισμό λειτουργίας τους: αυτόματο, ημιαυτόματο και υπερήχων. Το πιο συνηθισμένο στην κατάταξη είναι ο πρώτος τύπος λόγω της απλότητας και της ευκολίας χρήσης του.

Αυτόματες μηχανές

Τα Automata διαθέτουν έλεγχο λογισμικού, το οποίο διευκολύνει πολύ τη δουλειά μαζί τους. Οι παλαιότερες και απλούστερες κατασκευές έχουν έναν προκαθορισμένο αλγόριθμο δράσης σύμφωνα με τον οποίο διεξάγεται η πλύση. Τα σύγχρονα εκσυγχρονισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με έναν αυτόματο προσδιοριστή του απαιτούμενου όγκου νερού, έναν ελεγκτή θερμοκρασίας και τον αριθμό περιστροφών κατά τη διάρκεια του κύκλου περιστροφής, καθώς και μια συσκευή που μετρά την απαιτούμενη ποσότητα σκόνης πλυσίματος.

Αυτόματο πλυντήριο Bosch

Τα αυτόματα πλυντήρια ρούχων έχουν συνήθως σχεδιασμό τύμπανου, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους σε ζημιές (ο σχεδιασμός του ενεργοποιητή είναι απλούστερος αλλά ισχυρότερος). Το τύμπανο είναι οικονομικό επειδή δεν χρησιμοποιεί πλεόνασμα νερού και απορρυπαντικό πλυντηρίων ρούχων.

Ανάλογα με τον τύπο φόρτωσης, τα μηχανήματα μπορούν να χωριστούν σε κατακόρυφα (το λινό φορτώνεται από πάνω) και το μετωπικό (το λινό φορτίζεται από την πλευρά).

Μαύρο πλυντήριο ρούχων

Ημιαυτόματα μηχανήματα

Αυτός ο τύπος σχεδιασμού του πλυντηρίου δεν διαθέτει πίνακα ελέγχου εκτός από μετρητή χρόνου. Τυπικά, ημιαυτόματες συσκευές είναι εξοπλισμένες με ένα μηχανισμό ενεργοποίησης: στο δοχείο πλυντηρίου υπάρχει ένας μηχανισμός κινητήρα που περιστρέφει τα πράγματα. Ο αφρισμός με αυτόν τον τύπο πλυσίματος είναι χαμηλός, επομένως, για ημιαυτόματο μηχάνημα, επιτρέπεται η χρήση σκόνης που προορίζεται για πλύσιμο με τα χέρια.

Αυτά τα πλυντήρια είναι συμπαγή και εύκολα μεταφερόμενα, αλλά είναι αρκετά ξεπερασμένα στο σχεδιασμό. Συνήθως, το μέγιστο φορτίο της συσκευής δεν υπερβαίνει τα 7 λίτρα. Οι ημιαυτόματες μηχανές δεν απαιτούν συνεχή πρόσβαση στην παροχή νερού και αποχέτευσης.

Αυτόματο πλυντήριο ρούχων

Η χρήση ημιαυτόματης μηχανής περιλαμβάνει προθέρμανση του νερού, καθώς η μηχανή δεν διαθέτει στοιχείο θέρμανσης. Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια τέτοια θέση για το πλυντήριο έτσι ώστε να αποστραγγίζεται το βρώμικο νερό στο δοχείο αποχέτευσης - λεκάνη τουαλέτας ή μπανιέρα.

Μετωπικό πλυντήριο ρούχων

Μηχανές υπερήχων

Ένα υπερηχητικό πλυντήριο είναι μια μικρή συσκευή συνδεδεμένη με μια πηγή ενέργειας. Ένα χαρακτηριστικό αυτού του τύπου πλύσης είναι ότι τα ρούχα είναι εμποτισμένα σε μια λεκάνη ή λουτρό στο νερό με σκόνη και ένας ειδικός μηχανισμός σύρματος που εκπέμπει ηχητικά κύματα χαμηλώνει στον πυθμένα του δοχείου. Μετά το μούσκεμα, τα πράγματα θα πρέπει να πλυθούν με τα χέρια σας.

Λόγω του γεγονότος ότι το αυτόματο είναι η πιο κοινή επιλογή σύμφωνα με την αξιολόγηση των εξαγορών, θα μιλήσουμε περισσότερο για το πώς να επιλέξετε ένα αυτόματο πλυντήριο ρούχων.

Μπροστινό πλυντήριο ρούχων

Αυτός ο τύπος κατασκευής είναι απλούστερος και πιο βολικός από τον κάθετο. Αυτός ο τύπος πλυντηρίου έχει μια διαφανή καταπακτή στην μπροστινή πλευρά μέσω της οποίας μπορείτε να δείτε τη διαδικασία πλύσης.
Η έξοδος είναι σφραγισμένη ερμητικά για να αποφευχθεί η εκτόξευση νερού. Για να γίνει αυτό, παρέχεται γύρω από αυτό μια ειδική μανσέτα, η οποία, εάν χρειάζεται, αντικαθίσταται με μια νέα. Το τύμπανο ενός τέτοιου πλυντηρίου είναι τοποθετημένο σε έναν άξονα, το οποίο του επιτρέπει να περιστρέφεται κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

Χρωματισμένο πλυντήριο ρούχων

Κάθετη φόρτωση των σεντονιών

Χαρακτηριστικά, τα αυτοκίνητα με ένα τέτοιο αρχιτεκτονικό κόστος είναι υψηλότερα, δεδομένου ότι ο σχεδιασμός τους είναι πιο περίπλοκος από το μπροστινό μέρος λόγω της παρουσίας πρόσθετων συνδετήρων και εξαρτημάτων.

Αυτός ο τύπος μηχανής μπορεί να προκαλέσει ορισμένες δυσκολίες, καθώς με τα παραμικρή δομικά ελαττώματα η συσκευή μπορεί να αρχίσει να τρέμει και να κινείται γύρω από το δωμάτιο κατά τη διάρκεια του πλυσίματος. Κατά τη λειτουργία, το τυχαίο άνοιγμα των φύλλων της μηχανής είναι επίσης δυνατό. Μερικές φορές αυτό οδηγεί σε σοβαρές δυσλειτουργίες της συσκευής.

Πλυντήριο στο εσωτερικό του μπάνιου

Ταυτόχρονα, πολλά πλυντήρια ρούχων με κατακόρυφη φόρτωση ρούχων έχουν τη λειτουργία της πρόσθετης φόρτωσης ρούχων κατά τη διάρκεια του πλυσίματος χωρίς να αλλάζουν οι προκαθορισμένες παράμετροι πλύσης. Ομοίως, εάν εισέλθει ένα ξένο αντικείμενο στη μηχανή, μπορεί να αφαιρεθεί με την αναστολή της πλύσης και τη συνέχιση με το ίδιο πρόγραμμα.

Συχνά, οι μηχανές με κατακόρυφη φόρτωση των λινών είναι πιο συμπαγείς από τις αναλογίες με ένα τύμπανο, αλλά έχουν μεγάλη χωρητικότητα. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να επιλέξετε ένα πλυντήριο με κατακόρυφο φορτίο, ανάλογα με το μέγεθος και τις ιδιότητές του.

Τύπος του πλυντηρίου σε μέγεθος

Οι μηχανές με εμπρόσθια και κάθετη φόρτιση μπορεί να διαφέρουν σε μέγεθος ανάλογα με την χωρητικότητα και την ένταση.

Διαστάσεις μετωπικών αυτοκινήτων

Τυπικά, τα μετωπικά αυτοκίνητα έχουν ύψος περίπου 90 cm και πλάτος 50-60 cm. Διακρίνονται επίσης τα μοντέλα με μικρότερες διαστάσεις, αλλά συνήθως το μέγιστο φορτίο τους δεν υπερβαίνει τα 3 kg. Ως εκ τούτου, ανάλογα με το μέγεθος του μηχανήματος είναι συμπαγή, εξαιρετικά στενά, στενά και πλήρους μεγέθους (το καθένα από αυτά μπορεί να ενσωματωθεί).

Τα μηχανήματα πλήρους μεγέθους έχουν κανονικές διαστάσεις 90x60x60 με φορτίο μέχρι 7 kg. Οι στενές συσκευές έχουν παρόμοιο ύψος και πλάτος και το βάθος είναι πολύ μικρότερο από το πρότυπο - περίπου 40 εκ. Χωρητικότητα μηχανής μέχρι 5 κιλά. Οι υπερβολικά στενές μηχανές είναι ακόμη λιγότερο βαθιές - δεν υπερβαίνουν τα 35 εκ. Συνεπώς, η χωρητικότητα μιας τέτοιας μηχανής είναι μέχρι 4 κιλά. Τα μικρότερα αυτοκίνητα σε μέγεθος είναι συμπαγή με διαστάσεις 70x45x50. Τα συμπαγή πλυντήρια ρούχων φορτίζουν μέχρι και 3 κιλά ρούχων κάθε φορά.

Τα μειωμένα μοντέλα χρησιμοποιούνται συνήθως όταν υπάρχει έλλειψη χώρου, εξοικονόμηση χώρου ή εάν είναι ενσωματωμένη η μηχανή.

Πλυντήριο ρούχων στην κουζίνα

Διαστάσεις κάθετων μηχανών

Τυπικά, οι μηχανές κορυφαίας φόρτωσης έχουν τις ίδιες διαστάσεις, παρόμοιες με εκείνες των μηχανών εμπρόσθιας φόρτωσης. Τα κάθετα πλυντήρια έχουν πλάτος 45 cm, βάθος 60 cm και ύψος 85-90 cm.

Επιλέξτε την επιθυμητή ένταση τυμπάνου

Σε συμβατικά μοντέλα μηχανών, η χωρητικότητα του τυμπάνου κυμαίνεται από 3 κιλά έως 7, αλλά υπάρχουν και επιμέρους μοντέλα των οποίων η χωρητικότητα φθάνει τα 10 κιλά.

Πλυντήριο Electrolux

Η επιλογή του όγκου του τυμπάνου καθορίζεται από τους όγκους πλύσης και το μέγεθος της οικογένειας: όσο περισσότεροι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη είναι η χωρητικότητα του τυμπάνου ή της σκάφης. Ένα αυτοκίνητο με όγκο περίπου 5 kg ή λιγότερο είναι κατάλληλο για δύο άτομα, περισσότερο για μια μεγαλύτερη οικογένεια. Εάν υπάρχει ελεύθερος χώρος, είναι προτιμότερο να προτιμάτε μοντέλα με μεγαλύτερη χωρητικότητα, καθώς αυτό θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία πλύσης και θα εξοικονομήσει ενέργεια και πόρους.

Είναι απαραίτητο να προσέξετε την παράμετρο του ελάχιστου φορτίου, λαμβάνοντας υπόψη το πλύσιμο μιας μικρής ποσότητας πραγμάτων. Διαφορετικά, οι μηχανισμοί της μηχανής μπορούν να γίνουν γρήγορα άχρηστοι.

Μέθοδος ελέγχου

Υπάρχουν 2 τύποι ελέγχου μηχανής:

 • ψηφιακή
 • μηχανικό.

Πλυντήριο στο μπάνιο

Ψηφιακός έλεγχος

Τα περισσότερα αυτόματα πλυντήρια έχουν αυτόματο έλεγχο. Αυτός ο τύπος ελέγχου απλοποιεί τη διαδικασία ρύθμισης του πλυσίματος με παραμέτρους. Αν υπάρχει λειτουργία αυτόματης ζύγισης, το πρόγραμμα θα επιλέξει ανεξάρτητα τον βέλτιστο τύπο πλύσης.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε τις παραμέτρους με μη αυτόματο τρόπο, ρυθμίζοντας τις ακόλουθες τιμές:

 • θερμοκρασία πλύσης ·
 • ένταση ξεπλύματος.
 • η παρουσία ή η απουσία περιστροφής.
 • τον αριθμό περιστροφών ανά λεπτό κατά τη διάρκεια του κύκλου περιστροφής.

Το πρόγραμμα έχει επίσης μια λειτουργία για την αποθήκευση ρυθμίσεων χρήστη, η οποία σας επιτρέπει να ενεργοποιήσετε γρήγορα παραμέτρους που είχαν οριστεί προηγουμένως.

Μικρό πλυντήριο ρούχων

Χειροκίνητος έλεγχος

Με τον μηχανικό έλεγχο του μηχανήματος, ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει πολύ λιγότερες παραμέτρους, οι οποίες περιορίζονται σε τυπικές λειτουργίες. Για το πλύσιμο μη ευαίσθητων υφασμάτων και προϊόντων, οι ρυθμίσεις αυτές θα είναι αρκετές.

Όλα τα χαρακτηριστικά ρυθμίζονται περιστρέφοντας ειδικά κουμπιά και κουμπιά.

Το κόστος των μηχανών με μηχανικό έλεγχο είναι χαμηλότερο από τα αναλογικά με μια αυτόματη διεπαφή λόγω του γεγονότος ότι τα τελευταία είναι πιο κατανοητά και βολικά.

Πλυντήριο στο εσωτερικό του μπάνιου

Λειτουργίες πλυσίματος

Κατά την επιλογή μιας συσκευής, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις διαθέσιμες επιλογές πλυσίματος για ένα συγκεκριμένο μοντέλο. Συνήθως, το μηχάνημα περιέχει 16 τρόπους πλυσίματος. Αυτό το ποσό είναι βέλτιστο - η παροχή πρόσθετων τρόπων μεταφοράς είναι μια κίνηση μάρκετινγκ και δεν επηρεάζει τη συνολική ποιότητα των πλυντηρίων.

Είναι επιθυμητό να υπάρχουν οι παρακάτω τρόποι πλύσης:

 • για βαμβάκι (θέρμανση - 95 βαθμοί)?
 • για χρωματιστά ρούχα με αυτόματη ή χειροκίνητη ρύθμιση θερμοκρασίας.
 • για τον καθαρισμό λεπτών υφασμάτων (πλύσιμο στο χέρι σε 30 μοίρες).
 • για γρήγορο πλύσιμο (διαδικασία με επιτάχυνση που διαρκεί μισή ώρα).

Εάν υπάρχουν μικρά παιδιά στο σπίτι, ένα πρόγραμμα πλυσίματος για παιχνίδια ή παιδικά αντικείμενα μπορεί να είναι χρήσιμο.

Η επιλογή ενός πλυντηρίου ρούχων σε μια συγκεκριμένη περίπτωση με βάση τις διαθέσιμες μεθόδους πλύσης θα πρέπει να καθορίζεται με βάση τις ανάγκες ενός συγκεκριμένου ατόμου.

Κάθετο πλυντήριο ρούχων

Πρόσθετες επιλογές

Ένα προαιρετικά αξιόπιστο πλυντήριο μπορεί να περιέχει πολλές άλλες λειτουργίες. Με βάση τη συχνότητα της εφαρμογής, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Fuzzy Logic (ένα έξυπνο σύστημα που επιλέγει από μόνη της τη βέλτιστη λειτουργία πλυσίματος - την ποσότητα νερού, σκόνης, ταχύτητας, θερμοκρασίας και λειτουργίας).
 • Αυτόματη εξισορρόπηση (διανέμει το πλυντήριο στην πόρτα ή το τύμπανο έτσι ώστε να απέχει ομοιόμορφα ώστε να αποφεύγεται η δόνηση, η ανεπιθύμητη κίνηση του μηχανήματος και οι βλάβες).
 • αναφορά δυσλειτουργίας (εμφάνιση του κωδικού σφάλματος, που βρίσκεται στις οδηγίες της συσκευής).
 • εύκολο σιδέρωμα (το μηχάνημα εκτοξεύεται σε μεγάλες ποσότητες νερού, μαλακώνει το γύρισμα - αυτό συμβάλλει στη μείωση των μώλωπες και των ρυτίδων).
 • καθυστέρηση στην εκκίνηση (η ώρα έναρξης πλύσης ορίζεται εκ των προτέρων, είναι ιδιαίτερα βολική για όσους έχουν διαφορετική κυκλοφορία ημέρας και νύχτας ή υψηλή απασχόληση).
 • πρόσθετο ξέβγαλμα (επαναλαμβανόμενο πλύσιμο σεντονιών από ίχνη καθαριστικών παραγόντων παρουσία αλλεργικών αντιδράσεων σε αυτά).
 • πλύσιμο με ατμό (πλύσιμο υψηλής ποιότητας με ταυτόχρονη απολύμανση των λινών).
 • Σύστημα ALC (ρύθμιση των καταναλισκόμενων πόρων ανάλογα με τον τύπο του όγκου πλύσης).
 • Ο αισθητήρας Aqua (απαιτείται σύστημα για την αξιολόγηση της διαφάνειας του νερού για την πρόβλεψη της ανάγκης επαναλαμβανόμενου ξεπλύματος).

Επιπρόσθετες παράμετροι επιλέγονται ανάλογα με τις επιθυμίες του ατόμου και τους στόχους του.

Αξιολόγηση της ποιότητας του πλυντηρίου

Οι συνημμένες οδηγίες για το πλυντήριο παρέχουν τα κύρια σημαντικά χαρακτηριστικά του: λειτουργία, κατανάλωση ρεύματος, περιστροφή.

Ποιότητα περιστροφής

Όταν περιστρέφεται, το μηχάνημα αφαιρεί την υπερβολική υγρασία από το προϊόν. Ανάλογα με το πόσο λεπτή είναι η πλύση, ο αριθμός των στροφών ρυθμίζεται. Επίσης, αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να αντικατοπτρίζει την ποιότητα του μηχανήματος στο σύνολό του.Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των στροφών ανά λεπτό, τόσο καλύτερα το μηχάνημα θα στεγνώσει το προϊόν. Ο βέλτιστος αριθμός στροφών είναι από 800 έως 1000.

Η επιλογή των τρόπων λειτουργίας και των ταχυτήτων της μηχανής καθορίζεται από τη σύνθεση των πραγμάτων για τα οποία προορίζεται το επιλεγμένο μηχάνημα.

Πλυντήριο / στεγνωτήριο

Κάποια μηχανήματα στεγνώνουν τελείως το πλυμένο πράγμα. Η λειτουργία είναι αρκετά βολική, αλλά έχει μια σειρά από ελλείψεις:

 • κόστος συσκευής?
 • πρόσθετη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για ξήρανση.
 • το μηχάνημα δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό.

Αυτή η παράμετρος σπάνια χρησιμοποιείται. Πριν επιλέξετε ένα πλυντήριο ρούχων με στεγνωτήριο, θα πρέπει να προσδιορίσετε την κατανάλωση ενέργειας και τη συμβατότητα με τις εξόδους οικιακής χρήσης, για να αποφύγετε τη φωτιά.

Εντοιχισμένο πλυντήριο ρούχων

Ασφάλεια πλυντηρίου

Υπάρχουν διάφορες λειτουργίες που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν τα πλυντήρια ασφαλέστερα. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Προστασία παιδικής πρόσβασης (έλεγχος και κλείδωμα καταπακτών).
 • προστασία από διαρροές (σφραγισμένη θήκη και ειδικός εύκαμπτος σωλήνας).
 • το κλείδωμα της θύρας καταπακτής από τυχαίο άνοιγμα.
 • Προστασία των ηλεκτρονικών από τις τάσεις τάσης για να αποφευχθεί η καύση της συσκευής (ασφάλειες, λειτουργία μνήμης - μετά από απροσδόκητο κλείσιμο, το μηχάνημα αρχίζει να πλένει από την ίδια στιγμή).
 • προστασία από υπερχείλιση νερού (τοποθέτηση ελαστικού μέσα στο τύμπανο).

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι σημαντικό, καθώς η ασφάλεια της χρήσης της συσκευής σε περίπτωση απρόβλεπτων καταστάσεων εξαρτάται από αυτήν.

Επιλέγοντας έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων

Το πιο σημαντικό ερώτημα για πολλούς είναι ποια εταιρεία πρέπει να επιλέξει ένα πλυντήριο έτσι ώστε να διαρκέσει πολύ καιρό. Ανάλογα με την κατηγορία των συσκευών, διακρίνονται διάφορες κατηγορίες:

 • χαμηλή (Ariston, Samsung, LG - $ 200)?
 • μέσο (Bosch, Siemens, Electrolux - $ 400).
 • υψηλή (Aeg, Miele - $ 800).

Όσο υψηλότερη είναι η κατηγορία διαβάθμισης προϊόντων, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή που έχει οριστεί για αυτήν και τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα και η μεγαλύτερη περίοδος εγγύησης (σε τμήματα πολυτελείας έως 20 έτη).

Πλυντήριο ρούχων μπροστά

Όταν αποφασίζετε ποιο πλυντήριο θα επιλέξετε, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε διάφορους καθοριστικούς παράγοντες: τιμή, περίοδο εγγύησης, χαρακτηριστικά και φήμη της κατασκευαστικής εταιρείας. Η επιλογή της συσκευής βασίζεται σε προσωπικές προτιμήσεις και στις ανάγκες του αγοραστή που επιλέγει. Η επιλογή χαρακτηριστικών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, καθώς η ακατάλληλη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε γρήγορη βλάβη. Ένα σημαντικό ζήτημα κατά την επιλογή μιας συσκευής είναι το ερώτημα ποια μάρκα ενός πλυντηρίου θα επιλέξει: όλα εξαρτώνται από τις οικονομικές δυνατότητες του αγοραστή, τις επιθυμητές ιδιότητες και την αναμενόμενη περίοδο εγγύησης.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)