Συνδυασμένοι λέβητες: χαρακτηριστικά σχεδιασμού

Η κατασκευή κατοικιών στην χώρα βρίσκεται στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς της και οι λόγοι για αυτό το φαινόμενο δεν έγκεινται μόνο στην ευκαιρία να ζήσουν στην αγκαλιά της φύσης. Μεγάλη σημασία έχει η ευκαιρία να απολαύσετε όχι μόνο τον καθαρό αέρα, αλλά και την άνεση. Οι αυτόνομες επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των συνδυασμένων καυστήρων θέρμανσης, είναι σε θέση να παρέχουν στην οικογένεια όλα τα απαραίτητα: θερμότητα, ζεστό νερό και άλλα οφέλη του πολιτισμού.

Οικιακός συνδυασμένος λέβητας

Τα συστήματα θέρμανσης χρειάζονται σε κάθε σπίτι και το κύριο κριτήριο για την επιλογή είναι η διαθεσιμότητα ψυκτικού μέσου. Το πιο δημοφιλές μεταξύ τους είναι το φυσικό αέριο, αλλά τι γίνεται αν υποσχεθεί να μεταφερθεί στο σπίτι σε λίγα χρόνια ή καθόλου;

Συνδυασμένος λέβητας σε ιδιωτικό σπίτι

Για τέτοιες δύσκολες καταστάσεις αναπτύχθηκαν συνδυασμένοι λέβητες που λειτουργούσαν σε διάφορα είδη καυσίμων. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι η δυνατότητα αλλαγής από μία πηγή ενέργειας σε άλλη με ελάχιστο κόστος.

Συνδυασμένος λέβητας για το σπίτι

Τύποι συνδυασμένων λεβήτων

Οι σύγχρονοι συνδυασμένοι λέβητες ζεστού νερού μπορούν να λειτουργούν σε διάφορους τύπους καυσίμων. Μεταξύ των πιο κοινών παραλλαγών, μπορούν να διακριθούν οι ακόλουθοι τύποι εξοπλισμού:

  • στερεά καύσιμα και φυσικό αέριο ·
  • το φυσικό αέριο και το ντίζελ ·
  • στερεά καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια ·
  • στερεό και ντίζελ, φυσικό αέριο.

Μια τέτοια ποικιλία επιλογών σας επιτρέπει να επιλέξετε ένα συνδυασμένο λέβητα σε πλήρη συμφωνία με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη της ιδιοκτησίας.

Όλοι οι τύποι συνδυασμένων λεβήτων μπορούν να χωριστούν σε τοίχους και δάπεδα, μονοκυκλώματα και δίκυκλα. Για ένα μικρό σπίτι, ένας τοίχος τοποθετημένος λέβητας είναι βέλτιστος, αλλά τέτοια μοντέλα εργάζονται κυρίως στο φυσικό αέριο και τα καύσιμα. Εάν συνδυασμένοι λέβητες θέρμανσης χρησιμοποιούν καυσόξυλα ως ένα από τα είδη καυσίμων, τότε σίγουρα θα διαφέρουν σε εντυπωσιακές διαστάσεις. Μετά από όλα, είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε μια επαρκή ποσότητα καυσόξυλου, και αυτό απαιτεί ογκομετρικές κάμερες. Ως αποτέλεσμα, οι συνδυασμένοι λέβητες στερεών καυσίμων είναι μοντέλα δαπέδου.

Συνδυασμένος λέβητας

Οι λέβητες στερεών καυσίμων χωρίζονται σε μοντέλα μονής και διπλής κυκλωμάτων, ανάλογα με τον αριθμό των κυκλωμάτων θέρμανσης. Απαιτείται ένα κύκλωμα για το σύστημα θέρμανσης, το δεύτερο - για παροχή ζεστού νερού. Ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν συνδυασμένους λέβητες ενός κύκλου για τη θέρμανση μιας ιδιωτικής κατοικίας με τη δυνατότητα σύνδεσης ενός λέβητα. Αυτά τα μοντέλα είναι η καλύτερη επιλογή για όσους σχεδιάζουν να εγκατασταθούν στα σπίτια τους σταδιακά.

Η συσκευή συνδυασμένων λεβήτων μπορεί να είναι ένας λέβητας ή ένας διπλός λέβητας. Σε μοντέλα με έναν μόνο κλιβάνου, όταν αλλάζετε την πηγή ενέργειας, θα πρέπει να αλλάξετε τον καυστήρα, αλλά ο εξοπλισμός αυτός είναι πιο προσιτός. Σε μοντέλα διπλού καυσίμου, αρκεί η μεταφορά του συστήματος θέρμανσης από ένα είδος καυσίμου σε άλλο, αυτό απαιτεί ελάχιστο χρόνο, αλλά οι λέβητες αυτοί είναι πολύ ακριβότεροι.

Κύκλωμα αερίου διπλού κυκλώματος

Λέβητες στερεών καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας

Σήμερα, η ηλεκτρική ενέργεια έχει κερδίσει τη μέγιστη διανομή · ένα δίκτυο διανομής συνδέεται με οποιοδήποτε εξοχικό σπίτι. Αυτό κάνει έναν λέβητα ενός ή δύο κυκλωμάτων αυτού του τύπου τον βέλτιστο εξοπλισμό για μια εξοχική κατοικία.Αλλά, αφενός, η θέρμανση με ηλεκτρική ενέργεια είναι δαπανηρή, προτιμούν να την χρησιμοποιούν μόνο ως εφεδρική πηγή ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, τα καλώδια το χειμώνα μπορούν να σπάσουν ανά πάσα στιγμή κάτω από το βάρος του υγρού χιονιού ή του ανέμου. Για το λόγο αυτό ο συνδυασμένος λέβητας καυσόξυλων-ηλεκτρικής ενέργειας έχει γίνει δημοφιλής με τους προαστιακούς ιδιοκτήτες ακινήτων. Όταν το δίκτυο τροφοδοσίας διακόπτεται, αρκεί να ρίχνετε καυσόξυλα και το σπίτι θα είναι ζεστό και άνετο.

Συνδυασμένος λέβητας αερίου-ξύλου

Ο σχεδιασμός των λεβήτων δαπέδου αυτού του τύπου δεν είναι δύσκολος. Πάνω από ένα ενιαίο φωτιστικό υπάρχει μια δεξαμενή νερού μέσω της οποίας περνά μια καμινάδα. Τα ΔΕΔ βρίσκονται στη δεξαμενή, ο αριθμός τους μπορεί να είναι διαφορετικός. Τα βελτιωμένα μοντέλα λέβητα διαθέτουν επιπλέον θάλαμο θερμότητας που βρίσκεται πάνω από τη δεξαμενή. Από αυτό μέσω των σωλήνων που βρίσκονται στη δεξαμενή οργανώνεται η αφαίρεση των προϊόντων καύσης. Αυτό αυξάνει την απόδοση του θερμικού εξοπλισμού.

Συνδυασμένος λέβητας αερίου-ηλεκτρικής ενέργειας

Λέβητες φυσικού αερίου και ξύλου

Η βέλτιστη επιλογή για ιδιοκτήτες ακινήτων σε νέα χωριά εξοχικών σπιτιών είναι ένας λέβητας στερεών καυσίμων "αέριο-καυσόξυλα". Όπου υπόσχονται να φέρουν το κύριο φυσικό αέριο στο εγγύς μέλλον, ο άνθρακας και άλλα στερεά καύσιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση αυτού του έργου. Μπορεί να είναι καυσόξυλα, τύρφη, σφαιρίδια - μικρά κοκκία από συμπιεσμένα πριονίδια.

Ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, μπορείτε να επιλέξετε ένα συνδυασμένο λέβητα αερίου-ξύλου με μία ή δύο ροές. Τα μοντέλα με ένα καυστήρα έχουν πιο συμπαγή μεγέθη, αλλά η μεταφορά από ένα είδος καυσίμου σε άλλο θα πάρει χρόνο. Οι λέβητες με διπλό καύσιμο έχουν εγκατεστημένο καυστήρα αερίου στην κατώτερη εστία. Όταν εργάζεστε σε μπλε καύσιμο, η όλη κατασκευή θερμαίνεται, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την απόδοση.

Το μειονέκτημα τέτοιων μοντέλων είναι η εισροή τέφρας στον κατώτερο θάλαμο. Δύο θάλαμοι πυρκαγιάς πρέπει να καθαρίζονται κατά τη συντήρηση του λέβητα, αλλά αυτό είναι χαρακτηριστικό για μοντέλα χαμηλού κόστους. Οι ψηλότεροι λέβητες είναι εξοπλισμένοι με ένα ειδικό δοχείο εγκατεστημένο κάτω από τον άνω θάλαμο θέρμανσης, στο οποίο καίγεται στερεό καύσιμο. Προστατεύουν την κατώτερη εστία από την τέφρα.

Συνδυασμένοι λέβητες

Λέβητες φυσικού αερίου και ντίζελ

Η διαδεδομένη διαθεσιμότητα καυσίμου ντίζελ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για τη συμπλήρωση του λέβητα με άλλο καυστήρα. Ως αποτέλεσμα, κατέστη δυνατή η εργασία σε μία από τις δύο δημοφιλείς πηγές ενέργειας. Τέτοιοι συνδυασμένοι λέβητες από χυτοσίδηρο χαρακτηρίζονται από υψηλή απόδοση, ενώ τα μοντέλα μονής ροής προσελκύουν σε προσιτή τιμή. Όταν αλλάζετε την πηγή ενέργειας, αρκεί να αλλάζετε τους καυστήρες, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό όμοιοι και επομένως το καύσιμο αλλάζει γρήγορα.

Παρόμοιες μικτές λέβητες έχουν επίσης ένα μειονέκτημα · συνίστανται σε υψηλό κόστος για τη διαρρύθμιση ενός συστήματος αποθήκευσης καυσίμου ντίζελ και την τροφοδοσία του στο λέβητα. Είναι απαραίτητο να αγοράσετε ένα δοχείο, να το εξοπλίσετε με βαλβίδες αναπνοής και άλλο εξειδικευμένο εξοπλισμό. Η παράδοση καυσίμου ντίζελ είναι επίσης αξιοσημείωτη για σημαντικό κόστος.

Μονοκύτταρο λέβητα

Συνδυασμένοι λέβητες πολλαπλών χρήσεων

Οι κατασκευαστές εξοπλισμού θέρμανσης έχουν αναπτύξει ένα συνδυασμένο λέβητα στερεών καυσίμων που μπορεί να λειτουργεί με ντίζελ, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η ευελιξία σχετίζεται με τις εξοχικές κατοικίες, τα θέρετρα, τα μοτέλ και άλλα προαστιακά εμπορικά ακίνητα. Αυτός ο συνδυασμένος λέβητας λειτουργεί σε σφαιρίδια, άνθρακα, ξύλο και άλλα είδη καυσίμων. Μια ευρεία επιλογή ενεργειακών επιλογών σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε συνεχώς δύο ή τρία είδη καυσίμων, χωρίς φόβο ότι το αντικείμενο θα παραμείνει χωρίς θερμότητα. Σε μια ακραία περίπτωση, η επιλογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας θα είναι η μεταφορά εξοπλισμού στην ηλεκτρική ενέργεια.

Boiler για θέρμανση

Πώς να επιλέξετε ένα συνδυασμένο λέβητα;

Οι διαθέσιμοι τύποι ενέργειας είναι το κύριο κριτήριο για την επιλογή συνδυασμού λέβητων. Τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι ο εξοπλισμός καυσίμων, ο οποίος αναγκαστικά λειτουργεί σε άνθρακα ή ξύλο.Η δημοτικότητα των λεβήτων pellet αυξάνεται, αυτό το φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο γίνεται όλο και πιο προσιτό. Δείχνουν καλή απόδοση, η οποία δεν είναι χαμηλότερη από αυτή ενός ξύλινου λέβητα.

Εκτός από την επιλογή του καυσίμου που θα λειτουργήσει ο εξοπλισμός θέρμανσης, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στα σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά κατά την επιλογή ενός λέβητα. Η κύρια παράμετρος αυτής της τεχνικής είναι η ισχύς.

Ανεξάρτητα από το αν επιλέγετε ένα συνδυασμένο λέβητα αερίου-ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλο μοντέλο, οι επιδόσεις θα πρέπει να επαρκούν για τη θέρμανση του σπιτιού σας. Με κανονικές οροφές και θερμαινόμενη επιφάνεια 300 τετραγωνικών μέτρων, η ισχύς του συνδυασμένου λέβητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 kW.

Συνδυασμένη σύνδεση λέβητα

Ακόμη και αν ο συνδυασμένος λέβητας καταναλώνει κυρίως αέριο (το πιο οικονομικό καύσιμο), όταν επιλέγετε εξοπλισμό, δώστε προσοχή στην αποδοτικότητα. Όσο υψηλότερη είναι αυτή η ένδειξη, τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας. Ο πολύ αποδοτικός εξοπλισμός θα μειώσει το κόστος του κόστους θέρμανσης. Δεδομένου ότι ο λέβητας αγοράζεται για τουλάχιστον 10-15 χρόνια, η εργασία των οικονομικών μοντέλων θα είναι οικονομικά αποδοτικότερη.

Ο αριθμός των κυκλωμάτων θέρμανσης είναι επίσης ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του εξοπλισμού. Εάν αγοράσετε ένα λέβητα για ένα σπίτι με μόνιμη κατοικία, τότε το μοντέλο διπλού κυκλώματος θα είναι η καλύτερη επιλογή. Θα παρέχει όχι μόνο θερμότητα, αλλά και ζεστό νερό με ελάχιστο κόστος.

Λέβητες στερεών καυσίμων

Μην ξεχνάτε ένα τόσο απλό αλλά σημαντικό χαρακτηριστικό του εξοπλισμού θέρμανσης, όπως οι διαστάσεις του λέβητα. Τα περισσότερα μοντέλα έχουν εντυπωσιακό μέγεθος, το οποίο με ένα όριο χρήσης μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για λέβητες με αρκετούς κλιβάνους. Αξίζει επίσης να δοθεί προσοχή στην αυτοματοποίηση εξοπλισμού εξοπλισμού. Έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τα απλούστερα χειριστήρια και τον υψηλότερο βαθμό ασφάλειας, προστατεύει από την κατάψυξη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)