Πώς να πλένετε τις κουρτίνες: τις περιπλοκές της φροντίδας για διαφορετικά προϊόντα

Μερικές φορές η διαδικασία επιλογής ή ραφής των αγαπημένων σας κουρτίνων διαρκεί πολύ και επομένως θέλετε να διατηρήσετε την όμορφη εμφάνιση του υλικού ειδικά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο μόνος τρόπος για να "παρατείνει τη ζωή" των κουρτινών είναι να φροντίζει τις κουρτίνες εγκαίρως και προσεκτικά, τηρώντας όλες τις συστάσεις των κατασκευαστών.

Πόσο συχνά χρειάζομαι να πλένω τις κουρτίνες, κάθε οικοδέσποινα αποφασίζει για τον εαυτό της. Από πολλές απόψεις, η επιλογή αυτή επηρεάζεται από τις συνθήκες λειτουργίας. Εάν τα πιάτα σπάνια προετοιμάζονται στην κουζίνα, καθώς οι ιδιοκτήτες σπιτιού προτιμούν την τροφοδοσία, τότε οι κουρτίνες θα διατηρούν επίσης μια καλά περιποιημένη εμφάνιση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όταν τα παιδιά τρέχουν συνήθως στο μπαλκόνι και τραβήξτε το τούλι, μπορείτε να πλύνετε τις κουρτίνες τουλάχιστον κάθε μήνα.

Πλύνετε τις βελούδινες κουρτίνες

Συνήθως πιστεύεται ότι ο τούλι πλένεται, κουρτίνες τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και τα λευκά είδη από πυκνά υφάσματα σκουπώνται τακτικά και αερίζονται (τουλάχιστον).

Η χρήση των σωστών απορρυπαντικών και οι κατάλληλες μέθοδοι φροντίδας θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τις κουρτίνες φρέσκες και καλά καλυμμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να κατανοήσουμε πώς να πλένουμε σωστά τις κουρτίνες, είναι απαραίτητο να λάβουμε υπόψη τις αποχρώσεις της φροντίδας για διαφορετικά υλικά. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού ορισμένων μοντέλων.

Πριν πλύνετε τις κουρτίνες στο πλυντήριο, πρέπει να γνωρίζετε την ακριβή σύνθεση του υφάσματος. Εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο ύφασμα, συνιστάται να πλένετε το χέρι σε ζεστό νερό.

Κουρτίνα καθαρισμού

Πώς να πλύνετε τις κουρτίνες;

Πριν επιλέξετε την κατάσταση πλυσίματος των κουρτινών, πρέπει πρώτα να εξοικειωθείτε με τους τρόπους λειτουργίας του πλυντηρίου.

Σε θερμοκρασίες κάτω από 40 ° C, πραγματοποιείται έκπλυση από κουρτίνες από οργαντά και τούλι. Επίσης σε αυτόν τον τρόπο, πολυεστέρας, ρεγιόν, ακρυλικό πλένονται καλά. Ορισμένα μοντέλα κουρτινών (ταπετσαρία, κοπάδι, μαύρισμα) χρειάζονται μόνο πλύσιμο στο χέρι. Οι λεκέδες μπορούν να απομακρύνονται από τέτοιους πίνακες μόνο με ειδικά μέσα.

Πώς να πλένετε κουρτίνες από λινό;

Ποια είναι η θερμοκρασία για το πλύσιμο των φυσικών υφασμάτων; Συνιστάται να πλένονται κουρτίνες από λινό και βαμβάκι σε θερμοκρασία 40 ° C. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο λίνος (ακόμη και με ένα σχέδιο) ανέχεται επίσης ένα υψηλότερο καθεστώς θερμοκρασίας (περίπου 60 ° C). Αυτές οι συνθήκες απαιτούνται για κουρτίνες κουζίνας, οι οποίες είναι καλυμμένες με αιθάλη και χρειάζονται πιο λεπτομερή καθαρισμό. Για να διευκολύνετε το σίδερο μετά το πλύσιμο, μην το αφήνετε να στεγνώσει.

Καθαρισμός κουρτίνες βελούδου

Για να διατηρηθεί το βελούδινο υλικό, το προϊόν είναι διπλωμένο με την εσωτερική πλευρά προς τα μέσα. Πλένετε χειροκίνητα τις κουρτίνες χωρίς φανατισμό και συμπιέζετε απαλά. Στην περίπτωση αυτόματου πλυσίματος, συνιστάται να επιλέξετε ένα ευαίσθητο τρόπο λειτουργίας με θερμοκρασία 30 ° C. Κατόπιν το ύφασμα ξηραίνεται ξεδιπλωμένο σε οριζόντια επιφάνεια. Εάν το ύφασμα δεν είναι στριμμένο κατά τη διάρκεια του κύκλου περιστροφής, τότε τα φύλλα μετά την ξήρανση δεν εξομαλύνεται.

Λεπτό πλύσιμο κουρτινών

Πλένουν κουρτίνες δαντέλας

Πώς να πλένετε τα ρολά

Αυτά τα σχέδια κουρτινών δεν μπορούν να αποδοθούν σε συνηθισμένες κουρτίνες. Κατά τη φροντίδα του προϊόντος, χρησιμοποιείται ειδικό στεγνό καθάρισμα και πλύσιμο κουρτινών. Εάν δεν είναι δυνατή η χρήση υπηρεσιών στεγνού καθαρισμού, τότε μπορούν να γίνουν απλές διαδικασίες φροντίδας κουρτίνας στο σπίτι.

  • Στεγνό καθάρισμα. Εκτελείται με ελαφριά σκόνη του καμβά με μια ηλεκτρική σκούπα. Από τις συσκευές είναι καλύτερα να επιλέξετε ένα ευαίσθητο ακροφύσιο ή ένα μαλακό πινέλο.
  • Αφαίρεση λεκέδων. Κάποια βρωμιά μπορεί να αφαιρεθεί με μια απλή γόμα.Σημαντικά σημεία συνιστώνται να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας μια ειδική σύνθεση. Ο μολυσμένος χώρος δεν πρέπει να τρίβεται βαριά - αρκεί να εφαρμόσετε τη σύνθεση και στη συνέχεια σκουπίστε την περιοχή με ένα υγρό πανί.
  • Τα ρούχα πλύσης δεν συνιστώνται συχνά, καθώς είναι δυνατόν να αλλάξετε το χρώμα του υλικού. Ο καθαρισμός ξεκινά με το σκούπισμα των κουρτινών με ένα υγρό πανί που έχει υγρανθεί με σύνθεση απορρυπαντικού. Στη συνέχεια το μίγμα καθαρισμού πλένεται από την επιφάνεια. Πριν από τη διαδικασία, οι κουρτίνες αποσυναρμολογούνται και ανοίγουν. Ο καμβάς τοποθετείται σε επίπεδη οριζόντια επιφάνεια και μόνο πλένεται στη συνέχεια.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα ρούχα αυτοεξυπηρέτησης προσελκύονται. Εάν ο στεγνός καθαρισμός δεν λύσει το πρόβλημα, είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με τον στεγνό καθαρισμό. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της εμφάνισης του προϊόντος.

Πλύνετε τις κουρτίνες με λάμπρεκ

Πλυντήριο κουρτίνες με μάτια

Μπορώ να πλύνω ρωμαϊκές κουρτίνες;

Πριν πλύνετε ρωμαϊκές κουρτίνες, ο καμβάς αφαιρείται, αφού ο κάθετος καθαρισμός μπορεί να οδηγήσει σε στρέβλωση του υλικού. Για την αποφυγή βλάβης στο ύφασμα κατά την πλύση του μηχανήματος, χρησιμοποιείται ειδική σακούλα. Στη συνέχεια, συνιστάται να μην αποσυμπιέσετε καθόλου τις κουρτίνες - το νερό πρέπει να αποστραγγίζεται φυσικά. Ο καμβάς εγκαθίσταται στη δομή που είναι ακόμα υγρός. Χάρη σε αυτό, οι ράβδοι εισάγονται στα κατάλληλα σημεία και το σχήμα της κουρτίνας δεν αλλάζει.

Τα βαμβακερά προϊόντα είναι προτιμότερα να πλένονται με το χέρι - αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί πιθανή συρρίκνωση του υφάσματος και επακόλουθη απώλεια σχήματος.

Εάν το ύφασμα είναι ραμμένο από βελούδο / βελούδο, τότε απαγορεύεται αυστηρά να κολλάει κουρτίνες σε υγρή / υγρή μορφή. Πρώτον, το ύφασμα πρέπει να στεγνώσει τελείως (συνιστάται η ξήρανση σε οριζόντια επιφάνεια χρησιμοποιώντας ένα υπόστρωμα).

Πλύσιμο κουρτίνες σε ένα πλυντήριο ρούχων

Λευκές κουρτίνες

Καθαρισμός κουρτίνας ατμού

Πώς να πλένετε κουρτίνες με μάτια;

Σε καμβά μπορούν να τοποθετηθούν μεταλλικοί ή πλαστικοί δακτύλιοι. Πριν από το πλύσιμο, οι πλαστικές οπές μπορούν να αποσυνδεθούν και το ύφασμα μπορεί να πλυθεί με το χέρι ή σε ένα μηχάνημα (ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος).

Όταν πλένετε το χέρι, οι κουρτίνες με μεταλλικές οπές δεν προσπαθούν να βρέξουν. Εάν υπάρχει ανάγκη για αυτόματο πλύσιμο, τότε η κουρτίνα τοποθετείται σε ειδική σακούλα και επιλέγεται η απαλή λειτουργία με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 30 ° C. Στο τέλος του κύκλου, η κουρτίνα τραβιέται αμέσως και κλείνει για ξήρανση (για να αποφευχθεί η αμαύρωση των μεταλλικών δακτυλίων).

Κουρτίνες κενού καθαρισμού

Καθαρισμός ρολών

Πλυντήρια κουρτίνες

Πώς να πλένετε βαμβακερά κουρτίνες;

Πριν από τη διαδικασία, το νήμα είναι ελαφρώς πλεγμένο ή στερεωμένο / δεμένο με νήμα σε πολλά σημεία. Στη συνέχεια, το προϊόν πλένεται με το χέρι ή σε μηχανή με σπείρες (απαιτείται λεπτή λειτουργία πλυσίματος και ειδική σακούλα). Μετά το πλύσιμο, το νήμα από λινάρι μπορεί να κρεμαστεί στην ακμή που είναι ακόμα υγρή και απλώνεται απαλά.

Με την αυστηρή τήρηση των κανόνων και των συστάσεων, οι αγαπημένες σας κουρτίνες θα διατηρήσουν για καιρό μια φρέσκια και τακτοποιημένη εμφάνιση. Ο βασικός κανόνας της φροντίδας για κουρτίνες (ειδικά κουρτίνες) είναι να καθαρίζετε / πλένετε συχνά τα πανιά. Διαφορετικά, η βρωμιά απορροφάται τόσο στις ίνες κλωστοϋφαντουργίας ώστε κάθε φορά που θα είναι πιο δύσκολο να επιστραφούν οι κουρτίνες στην αρχική τους μορφή. Για να μην αναρωτηθούμε - πόσο συχνά να πλένετε τις κουρτίνες, να πραγματοποιείτε τακτικά προληπτικά μέτρα - η επιφάνεια του καμβά εκκενώνεται. Ένας καθολικός τρόπος για να φροντίσετε τις κουρτίνες είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καθαριστικό ατμού.

Ξύλινες κουρτίνες

Τούλλι πλύση

Πλένοντας κουρτίνες από ένα πέπλο

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)