Πώς να βάψετε την οροφή του σπιτιού: η επιλογή του χρώματος, τα στάδια της εργασίας

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν επανειλημμένα σκεφτεί πώς να βάψουν σωστά τη στέγη για να βελτιώσουν τις λειτουργικές και αισθητικές ιδιότητες του κτιρίου, επειδή η ζωγραφική υψηλής ποιότητας θα προστατεύσει την οροφή από τις βλαβερές συνέπειες της ατμοσφαιρικής βροχόπτωσης, τον καυτό ήλιο, την υγρασία και τη βιομηχανική ρύπανση.

Η διαδικασία της βαφής της οροφής με ένα πιστόλι ψεκασμού

Τις περισσότερες φορές, οι οικοδόμοι χρησιμοποιούν σχιστόλιθο και γαλβανισμένο σίδερο για να δημιουργήσουν μια ισχυρή και ανθεκτική επίστρωση. Η ζωγραφισμένη στέγη φαίνεται πολύ πιο αισθητική και ελκυστική.

Αποκατάσταση και ζωγραφική της σιδερένιας οροφής

Ο σίδηρος ακόμη και υψηλής ποιότητας εκτίθεται συνεχώς σε κάθε είδους αρνητικές περιβαλλοντικές επιδράσεις:

 • Υπεριώδες φως.
 • Καθίζηση;
 • Μηχανική πρόσκρουση.
 • Η πίεση μεγάλων μαζών του χιονιού το χειμώνα.

Εξαιτίας αυτού, η οροφή αρχίζει να σαπίζει με την πάροδο του χρόνου, χάνει χρώμα και μεγαλώνει με βρύα. Στη συνέχεια, η παλιά επίστρωση μπορεί επίσης να γίνει διαρροή, γεγονός που θα οδηγήσει στην καταστροφή ολόκληρου του κτιρίου.

Οι απαιτήσεις για τη σύνθεση χρωματισμού

Είναι καλύτερο να εγκαταλείψουμε το χρώμα του πετρελαίου ή το γαλάκτωμα νερού. Ανεξάρτητα από την υψηλή ποιότητα του επιλεγμένου προϊόντος, τα χρώματα θα πρέπει να εφαρμοστούν σε δύο, και μερικές φορές σε τρία στρώματα.

Πριν ξεκινήσετε την εργασία, πρέπει να ανησυχήσετε για τα μέτρα ασφαλείας. Δεν πρόκειται μόνο για προστατευτικά καλώδια, αλλά και για ατομικά μέσα προστασίας από το ίδιο το χρώμα (γυαλιά, αναπνευστήρας ή ειδική μάσκα).

Η διαδικασία της βαφής μιας σχιστόλιθου με μια βούρτσα

Πρόοδος εργασίας

Πριν ζωγραφίζετε τη στέγη, είναι απαραίτητο να συγκεντρώσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία και να σχεδιάσετε την πορεία της εργασίας. Συμβατικά, η όλη διαδικασία χωρίζεται σε δύο βασικά στάδια:

 1. Προετοιμασία.
 2. Ζωγραφική.

Αρχικά, αξιολογείται η κατάσταση της επικάλυψης. Η οροφή καθαρίζεται καλά από σκουριά με τη βοήθεια ειδικών βουρτσών. Είναι σημαντικό να μην καταστραφεί η ακεραιότητα της οροφής κατά τη διαδικασία καθαρισμού. Σε μέρη όπου υπάρχει μεγάλη σκουριά, η στέγη είναι πολύ ευάλωτη σε οποιαδήποτε μηχανική παρέμβαση.

Προκειμένου να απομακρυνθεί εύκολα η σκουριά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα που αγοράσατε κατά την αποθήκευση για τέτοιους σκοπούς ή δοκιμάστε την παλιά μέθοδο "grandparent" - κηροζίνη.

Αφού το μέταλλο καθαριστεί, επικαλύπτεται με οποιαδήποτε αντιδιαβρωτική ένωση. Κατά την εργασία με μεταλλικές επιφάνειες, απαγορεύεται αυστηρά η χρήση οποιωνδήποτε προϊόντων με βάση το νερό, αλλά η χρήση θερμού ατμού ενθαρρύνεται ακόμη και για την επεξεργασία του σχιστόλιθου.

Όλοι οι ανοιχτοί σύνδεσμοι και οι ρωγμές είναι γεμάτοι. Μετά από πλήρη ξήρανση, οι περιοχές όπου χρησιμοποιήθηκε το αστάρι είναι σχισμένα προσεκτικά.

Ζωγραφική

Προκαταρκτική προετοιμασία είναι απαραίτητη, ώστε στο μέλλον η βαμμένη επιφάνεια να φαίνεται αισθητικά ευχάριστη και η ίδια η σύνθεση του χρώματος να εκπληρώνει πλήρως τον ρόλο του ως προστατευτικής επικάλυψης. Κατά την επιλογή χρώματος, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το είδος του μετάλλου που προσφέρεται για το χρωματισμό (σιδηρούχα μέταλλα, γαλβανισμός). Η εργασία με το μέταλλο επιτρέπεται μόνο σε συνθήκες απόλυτης ξηρότητας. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζονται επισκευές για την ξηρή περίοδο.

Το πιο βολικό μέσο για να χρωματίσετε ποιοτικά την οροφή του σπιτιού:

 • Βούρτσες. Η μέθοδος είναι αργή αλλά ακριβής. Με τη βοήθεια των διαφορετικών τύπων βούρτσας, μπορείτε να ζωγραφίσετε προσεκτικά το μέταλλο, ειδικά προσεκτικά ζωγραφίζοντας δύσκολους χώρους και χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλη ποσότητα αστάρι.
 • Ρολό. Σας επιτρέπει να εκτελείτε εργασία γρήγορα και αποτελεσματικά.Μπορείτε να αγοράσετε κυλίνδρους διαφόρων μεγεθών ταυτόχρονα για να εργαστείτε σε διαφορετικές περιοχές εξίσου παραγωγικά.
 • Αερόφρενο. Ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εργασία σε μεγάλες περιοχές. Επιτρέπει τη γρήγορη και αποτελεσματική βαφή μεγάλων επιφανειών. Ωστόσο, δεν είναι κατάλληλο για εργασία με μικρά κομμάτια. Για τέτοιους σκοπούς, χρησιμοποιήστε βούρτσες ή κυλίνδρους.

Πράσινη μεταλλική οροφή

Πώς να βάψετε μια στέγη από σχιστόλιθο υψηλής ποιότητας

Η πλάκα είναι αρκετά ελκυστική και ταιριάζει σε οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό στυλ. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού να ζωγραφίζουν τη σχιστόλιθο σε άλλα χρώματα. Όπως συμβαίνει με μια μεταλλική οροφή, η διαδικασία μετατροπής ενός σπιτιού αποτελείται από δύο στάδια: προετοιμασία της επιφάνειας για εργασία και ζωγραφική.

Προετοιμασία

Ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα του σχιστόλιθου είναι ένας υψηλός βαθμός προσκόλλησης με οποιοδήποτε τύπο χρωστικής ουσίας. Το μόνο που απαιτείται στο αρχικό στάδιο της προετοιμασίας είναι ο καθαρισμός της επιφάνειας εργασίας των ρύπων: σκόνη, βρωμιά, φύλλα, θραύσματα βρύου και τα υπόλοιπα. Εάν είναι απαραίτητο, ο σχιστόλιθος μπορεί ακόμη να πλυθεί.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να απαλλαγείτε από τους λεκέδες λίπους. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε βενζίνη ή ειδικούς διαλύτες. Διαφορετικά, τα σημεία μπορεί να επιδεινώσουν σοβαρά το τελικό αποτέλεσμα ακόμα και της εργασίας με την υψηλότερη ποιότητα.

Εάν η σχισμή είναι τοποθετημένη στην οροφή με καρφιά σιδήρου, πρέπει να εργαστείτε για τον καθαρισμό αυτών των πολύπλοκων θέσεων. Η σκωρία και η ακαθαρσία αφαιρούνται από την επιφάνεια. Οι ρωγμές είναι γεμάτες. Είναι επιθυμητό να καλυφθούν τα στοιχεία σιδήρου με μια αντιδιαβρωτική ένωση.

Επιλογή υλικού

Είναι βολικό να βάψετε την οροφή από σχιστόλιθο με ψεκασμό. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέγεται επίσης ο κατάλληλος τύπος χρώματος. Για παράδειγμα, είναι βολικό να εργαστείτε με υδατοδιαλυτές συνθέσεις.

Ο σχιστόλιθος δεν θα είναι μόνο αισθητικά ευχάριστος, αλλά θα λάβει πρόσθετη προστασία. Χρώματα αυτού του τύπου έχουν ήδη παρουσιαστεί σε εξειδικευμένα καταστήματα κατασκευής, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για εργασίες με επιφάνειες όπως σχιστόλιθο, κεραμίδια, σανίδες από αμιαντοτσιμέντο.

Μια άλλη καλή επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε υψηλής ποιότητας σμάλτα. Στεγνώνει πολύ γρήγορα και είναι εύκολο στη χρήση.

Κατά κανόνα, λόγω ακαθαρσιών ειδικών ουσιών, το χρώμα σας επιτρέπει να σχηματίσετε μια ομαλή, ισχυρή και σχετικά ελαστική μεμβράνη στην επιφάνεια εργασίας. Η οροφή αποκτά μια ελκυστική γυαλιστερή λάμψη που δεν χάνει τη φωτεινότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μία τέτοια ολοκληρωμένη μεμβράνη είναι ικανή να παρέχει αξιόπιστη προστασία στις δομές σχιστόλιθου.

Σπίτι με γκρίζα στέγη

Βαφή

Όπως συμβαίνει με τον γαλβανισμένο σίδηρο, μεγάλες επιφάνειες επίστρωσης σχιστόλιθου επικαλύπτονται βολικά με ένα χρώμα χρησιμοποιώντας έναν κύλινδρο. Μπορείτε να αγοράσετε πολλά από αυτά τα εργαλεία ταυτόχρονα, διαφορετικά σε μέγεθος. Αυτό θα εξοικονομήσει χρόνο και προσπάθεια.

Ωστόσο, ο κύλινδρος θα είναι ένα καλό εργαλείο μόνο όταν εργάζεστε με μια επίπεδη επιφάνεια. Ο κυματιστός τύπος σχιστόλιθου μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι ψεκασμού ή μια κατάλληλη βούρτσα. Διάφοροι τύποι εργαλείων μπορούν επίσης να είναι χρήσιμοι εδώ.

Οι ειδικοί συστήνουν τη ζωγραφική από πάνω προς τα κάτω. Έτσι, θα είναι δυνατή η αποφυγή άσχημων μουντζών και θα είναι πιο βολικό να περιηγηθείτε στον χώρο στην οροφή. Μια άλλη σημαντική απόχρωση είναι ότι είναι καλύτερο να χρωματίσετε τον σχιστόλιθο κάθετα, σειρά μετά τη σειρά.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η επιφάνεια του σχιστόλιθου είναι καλύτερο να προετοιμαστεί. Αυτό συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της πρόσφυσης της επιφάνειας εργασίας με τη σύνθεση χρωματισμού, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.

Σπίτι ξυλείας με πράσινη οροφή

Πολύτιμες συμβουλές

Τόσο οι παγκόσμιες επισκευές όσο και η μικρή αποκατάσταση απαιτούν σημαντική επένδυση προσπαθειών και πόρων. Ωστόσο, η γνώση ορισμένων αποχρώσεων και ειδικών τεχνικών τεχνάσματα θα σώσει τους πόρους σας.

Εδώ είναι μερικές πολύτιμες συμβουλές που μπορεί να είναι χρήσιμες σε όλους όσους πρόκειται να ενημερώσουν την οροφή του σπιτιού τους:

 • Για τη βαφή μεταλλικών επιφανειών, είναι πλεονεκτικό να αγοράζετε χρώματα με βελτιωμένη σύνθεση.Η κύρια διαφορά είναι η απουσία ακαθαρσιών ύδατος και η παρουσία αντιδιαβρωτικών στοιχείων για προστασία. Συνήθως, ένα τέτοιο χρώμα καλύτερα "παγιδεύει" την επιφάνεια της μεταλλικής οροφής λόγω των βελτιωμένων ιδιοτήτων συγκόλλησης. Επιπλέον, σχηματίζουν μια μάλλον ελαστική μεμβράνη, η οποία είναι σημαντική, δεδομένης της ιδιότητας του μετάλλου να επεκτείνεται υπό παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα, το καλοκαίρι κάτω από τον καυτό ήλιο).
 • Επιλέγοντας ένα χρώμα για την εργασία με οποιοδήποτε τύπο επιφάνειας, πολλοί ξεχνούν μια πολύ σημαντική ποιότητα - την πυρασφάλεια της σύνθεσης χρωμάτων. Κατά κανόνα, όσο πιο σύγχρονο είναι το προϊόν, τόσο πιο γνωστό είναι ο κατασκευαστής του εμπορικού σήματος, τόσο ισχυρότερη είναι αυτές οι σημαντικές ιδιότητες που εκφράζονται. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχη σήμανση στο δοχείο μπογιάς, οι πληροφορίες μπορούν να ελεγχθούν με τον βοηθό πωλήσεων.
 • Το Zirk είναι μια ματ ακρυλική σύνθεση που έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τελευταία. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να δώσουν προσοχή στο νέο προϊόν, εστιάζοντας στην άψογη απόδοση του. Περιέχει ενεργά αντιδιαβρωτικά πρόσθετα και είναι απολύτως πυρίμαχο.

Εάν ο ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού σπιτιού δεν είναι σίγουρος για τις ικανότητές του, είναι προτιμότερο να μην διεξάγετε εσείς ο ίδιος μια τέτοια εργατική εργασία. Είναι καλύτερα να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς.

Σπίτι με σκοτεινή στέγη

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)