Πώς να αφαιρέσετε παλιές ταπετσαρίες εύκολα και εύκολα

Ανακαίνιση δωματίων σε ένα διαμέρισμα σχεδόν πάντα περιλαμβάνει την αντικατάσταση της επίστρωσης στους τοίχους. Και πιο συχνά, οι άνθρωποι επιλέγουν την ταπετσαρία ως δομικό υλικό, ειδικά δεδομένου ότι η σημερινή αγορά προσφέρει δεκάδες διαφορετικές επιλογές. Αλλά προτού να δώσετε στο δωμάτιο μια εντελώς νέα εμφάνιση, θα πρέπει να επιλύσετε σωστά το ζήτημα του τρόπου απομάκρυνσης παλιών ταπετσαριών και υπάρχει ανάγκη για πλήρη απομάκρυνσή τους.

Η διαδικασία της αφαίρεσης παλαιών ταπετσαριών με μια σπάτουλα

Γιατί είναι απαραίτητο να διαγράψετε παλιές ταπετσαρίες

Πώς η νέα ταπετσαρία θα δούμε στους τοίχους του δωματίου εξαρτάται από το πόσο καλά περάσετε την προπαρασκευαστική φάση πριν από την κύρια επισκευή. Αν θέλετε η επίστρωση των τοίχων και των οροφών σας να φανεί τέλεια και να μην απαιτείται απομάκρυνση μετά από δύο ή τρία χρόνια, τότε το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε το στρώμα παλαιών ταπετσαριών. Αυτό είναι απαραίτητο για διάφορους λόγους:

 • Η προσκόλληση νέων ταπετσαριών πάνω από τα παλαιά θα οδηγήσει στο γεγονός ότι σε μερικά μέρη οι φυσαλίδες και οι ανωμαλίες θα εμφανιστούν αναπόφευκτα.
 • Ίσως η εμφάνιση παλαιών σημείων από τοίχους και οροφή σε μια νέα επίστρωση.
 • Σκόνη και διάφορα παθογόνα συσσωρεύονται πάντα στο παλιό υλικό φινιρίσματος. Η επισκευή από τη μία πλευρά δεν είναι μόνο μια βελτίωση στην εμφάνιση του σπιτιού, αλλά και να απαλλαγούμε από παθογόνους παράγοντες.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει την επίστρωση από την οροφή και τα τοιχώματα είναι απαραίτητα όταν το καλούπι αρχίσει να πολλαπλασιάζεται στις επιφάνειες. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εκτός από τον απλό καθαρισμό, απαιτείται ειδική απολύμανση με στόχο την πλήρη καταστροφή των σπορίων μυκήτων.

Σε περίπτωση που οι επισκευές προγραμματίζονται σε όλο το διαμέρισμα, είναι προτιμότερο να αφαιρέσετε πρώτα όλα τα επίπεδα ταπετσαρίας και μόνο στη συνέχεια να προχωρήσετε στη συγκόλληση νέου υλικού. Πολλές μέθοδοι χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των τοίχων των ταπετσαριών και μεταξύ αυτών υπάρχουν εκείνοι που, χωρίς επιπλέον προσπάθεια και επαγγελματικές δεξιότητες, θα σας επιτρέψουν να αποφασίσετε πώς να αφαιρέσετε τις παλιές ταπετσαρίες χαρτιού. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από το ποια ταπετσαρία έχει επικολληθεί στην επιφάνεια - μη υφασμένα, πλένονται, βινύλιο ή το απλούστερο χαρτί. Είναι επίσης απαραίτητο να εξετάσετε γιατί πρέπει να αφαιρέσετε το παλιό υλικό φινιρίσματος - από σκυρόδεμα, ξύλινους τοίχους ή από γυψοσανίδα.

Αφαίρεση παλαιών ταπετσαριών με στενή σπάτουλα

Ποια εργαλεία θα χρειαστούν κατά τη διαγραφή των wallpapers

Αν σκέφτεστε πώς να αφαιρέσετε γρήγορα την παλιά ταπετσαρία, τότε θα πρέπει να προετοιμάσετε όλα όσα μπορεί να απαιτηθούν πριν από την κύρια εργασία. Η διαδικασία απομάκρυνσης παλαιού υλικού τελικής επεξεργασίας θα απλουστευθεί χρησιμοποιώντας:

 • Σπάτουλες. Είναι καλύτερο να τραβήξετε ένα στενό για δύσκολα σημεία και ένα ευρύ για να αφαιρέσετε μεγάλα κομμάτια παλαιού υλικού με τη μία.
 • Βελόνες βελόνας. Με τη βοήθεια μιας τέτοιας συσκευής, διατρυπημένες οπές εφαρμόζονται σε πυκνή βινυλίου ή μη υφασμένα ταπετσαρία, η οποία διευκολύνει την εισροή νερού και το ξεκλείδωμα τους.
 • Ζεστό νερό. Σε ορισμένα καταστήματα μπορείτε επίσης να συναντήσετε ένα ειδικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να μαλακώσει το χαρτί. Αλλά είναι ευκολότερο και φθηνότερο να χρησιμοποιείτε συνηθισμένο νερό με σαπούνι ή με μικρή ποσότητα σκόνης.
 • Σφουγγάρι, ρολό ή πιστόλι ψεκασμού.
 • Γεννήτρια ατμού.
 • Μαχαίρια, μεταλλικά σφουγγάρια, με τη βοήθειά τους, αφαίρεση αβίαστα ταπετσαρία από εκείνες τις θέσεις στην οροφή και τα τείχη, όπου το υλικό είναι κολλημένο πολύ σταθερά.
 • Πολυαιθυλένιο ή εφημερίδες.
 • Σκάλες ή βαθμίδες.

Εάν θέλετε να κάνετε τα πάντα σωστά και γρήγορα, πρώτα απ 'όλα, το ανακαινισμένο δωμάτιο πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένο. Για να γίνει αυτό, τα έπιπλα, τα δάπεδα, τα παράθυρα καλύπτονται με ταινίες ή εφημερίδες, γεγονός που θα μειώσει τη σκόνη σε αυτά και θα διευκολύνει τον καθαρισμό. Είναι καλύτερο να σφραγίζετε τις υποδοχές με ταινία κάλυψης, γεγονός που θα μειώσει τον κίνδυνο εισόδου νερού, το οποίο μπορεί να στραγγίσει από την οροφή ή τους τοίχους κατά τη διάρκεια της ύγρανσης.

Κατά τη διαδικασία προετοιμασίας, πρέπει να σκεφτείτε όχι μόνο πόσο εύκολο είναι να αφαιρέσετε τα παλιά ταπετσαρίες, αλλά και την προσωπική ασφάλεια. Είναι καλό αν αντέχετε κανονικά τη σκόνη και την εισπνοή διαφόρων χημικών λύσεων. Αλλά κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν στη σκόνη και την οσμή με βήχα ή δύσπνοια. Αυτό δεν θα συμβεί εάν χρησιμοποιείτε ειδικά αναπνευστήρες και αερίζετε περιοδικά το δωμάτιο. Πριν αρχίσετε να μαλακώνετε και αφαιρείτε το τελειωτικό υλικό, το διαμέρισμα πρέπει να απενεργοποιηθεί για λίγο.

Σφουγγάρι ταπετσαρίας

Αφαιρέστε ταπετσαρία Vinyl

Πιστεύεται ότι ο ευκολότερος τρόπος για την αφαίρεση ταπετσαριών βινυλίου από τις επιφάνειες. Η κορυφαία στρώση τους είναι σταθερά προσκολλημένη στο υπόστρωμα και, επομένως, εάν τα πάντα προετοιμαστούν σωστά για την αφαίρεση τους, το υλικό από τους τοίχους ή την οροφή θα κατέλθει αμέσως σε μεγάλα κομμάτια. Vinyl ταπετσαρίες αφαιρούνται σύμφωνα με διάφορους κανόνες:

 • Πρώτον, θα πρέπει να πάτε πάνω από ολόκληρη την επιφάνεια με ταπετσαρία με έναν κύλινδρο βελόνας. Εάν δεν υπάρχει, τότε με το μαχαίρι γίνονται πολλά κομμάτια και εγκοπές στο υλικό.
 • Στη συνέχεια, η ταπετσαρία βινυλίου είναι καλά διαβρεγμένη με σφουγγάρι ή κύλινδρο βαφής.
 • Μετά από 20-30 λεπτά, μπορείτε να προχωρήσετε απευθείας στην αφαίρεση ταπετσαρίας.
 • Οι ταπετσαρίες βινυλίου απομακρύνονται εύκολα αν τους κόψετε κοντά στην οροφή με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια τραβήξτε τον καμβά κάτω.
 • Τις περισσότερες φορές, μόνο η κορυφαία στρώση βινυλίου αφαιρείται αμέσως, έτσι ώστε το υπόλοιπο χαρτί να διαβρέχεται και να αποξέεται μετά από το μούσκεμα.

Μερικές φορές οι ταπετσαρίες βινυλίου αποτελούνται από πολλά στρώματα, σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να αφαιρεθούν σταδιακά. Εάν η κάτω βάση χαρτιού κρατά σταθερά, δεν υστερεί πίσω από τους τοίχους και οι ίδιες οι επιφάνειες είναι επίπεδες και δεν έχουν σημάδια μύκητα, τότε δεν μπορείτε να αγγίξετε την τελευταία στρώση. Φυσικά, το βινύλιο ή οποιαδήποτε άλλη ταπετσαρία θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς εάν σκοπεύετε να σοβάσετε ή να βάψετε τις επιφάνειες.

Ρολλά ταπετσαρίας

Αφαιρέστε τα μη υφαντά ταπετσαρία

Η μη υφαντική ταπετσαρία χαρακτηρίζεται από αυξημένη αντοχή, οπότε δεν είναι πάντοτε δυνατό να τα αφαιρέσετε από τους τοίχους με απλά νερό και σπάτουλα. Η επιφάνεια του μη υφασμένου υλικού κυλίνδρου αντιπροσωπεύεται από ένα συνθετικό υλικό μέσω του οποίου η υγρασία δεν διεισδύει. Έτσι ώστε το νερό να εισέρχεται στα χαμηλότερα στρώματα, είναι απαραίτητο να επεξεργαστείτε την επιφάνεια της ταπετσαρίας με έναν κύλινδρο βελόνας. Για την εφαρμογή νερού σε μη υφασμένα ταπετσαρία, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα πιστόλι ψεκασμού - υπό πίεση, το υγρό διεισδύει στη βάση ευκολότερα.

Αν χρειαστεί, χρησιμοποιούνται ειδικές πλύσεις, μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στους τοίχους όσο και στην οροφή. Τα πλυντήρια καταστρέφουν γρήγορα την κόλλα και το υλικό φινιρίσματος απομακρύνεται εύκολα από την επιφάνεια. Η μη υφαντική ταπετσαρία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα - το κατώτερο στρώμα της ενισχύει το σοβά καλά, οπότε αν είναι καλά διατηρημένο, τότε δεν μπορείτε να το αφαιρέσετε.

Η γεννήτρια ατμού διευκολύνει τη διαδικασία απομάκρυνσης των παλιών ταπετσαριών από τα σημεία όπου είναι κολλημένα ιδιαίτερα σταθερά. Εάν αυτή η συσκευή ή ένας σίδερος με ατμό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των πιο ανθεκτικών αρθρώσεων, το υλικό θα μαλακώσει εύκολα και μπορεί να αφαιρεθεί χωρίς προβλήματα.

Αφαίρεση μη υφασμένων ταπετσαριών χρησιμοποιώντας μια γεννήτρια ατμού

Αφαιρέστε ταπετσαρία που πλένονται

Οι πλυντήριες ταπετσαρίες σχεδιάστηκαν αρχικά με βάση την αντοχή στην υγρασία. Ως εκ τούτου, η συνήθης επεξεργασία των τοίχων με το νερό κατά την αφαίρεση πλένεται ταπετσαρία μπορεί να μην δώσει αποτέλεσμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χημικές ουσίες ή προ-εφαρμογή διάτρησης στο υλικό. Είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί ότι το νερό ή ένα ειδικό υγρό εισέρχεται στη βάση του υλικού και στη συνέχεια η ταπετσαρία πλύσης μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με μια σπάτουλα.

Πώς να καθαρίσετε γυψοσανίδας

Πώς να αφαιρέσετε γρήγορα παλιά ταπετσαρία από γυψοσανίδας; Ο καθαρισμός αυτού του υλικού δεν είναι εύκολο έργο.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το επάνω στρώμα του γυψοσανίδας κατά την εμβάπτιση της ταπετσαρίας μπορεί επίσης να διογκωθεί και να βγει. Για να αποφύγετε αυτό, πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο ειδικές πλύσεις που διαλύουν μόνο τη βάση συγκόλλησης, χωρίς να επηρεάζεται το κύριο υλικό των τοίχων.

Με προσοχή, κατά τον καθαρισμό γυψοσανίδας, θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα, σαν ανεπιθύμητες κινήσεις μπορεί να βλάψουν το υλικό, και αυτό είναι γεμάτο με την εμφάνιση αξιόλογων ελαττωμάτων. Πριν από την τοποθέτηση νέων ταπετσαριών, είναι επιθυμητό να γυψοσανίδας γυψοσανίδας, αυτό θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε το νερό με ασφάλεια κατά την επόμενη επισκευή στο μέλλον.

Αφαίρεση παλαιών ταπετσαριών με στενή σπάτουλα

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)