Αισθητήρας φωτισμού: πώς να εξοικονομείτε ηλεκτρισμό και να αυξήσετε την ασφάλεια

Σίγουρα ο καθένας από εμάς έπρεπε να αναζητήσει έναν διακόπτη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο στον τοίχο. Λοιπόν, αν το δάπεδο είναι επίπεδο, και ο διακόπτης είναι εξοπλισμένος με οπίσθιο φωτισμό. Αλλά τι γίνεται με ένα μακρύ σκοτεινό δωμάτιο ή σκάλες; Φέρτε φακό ή αφήστε το φωτισμό έκτακτης ανάγκης; Αλλά υπάρχουν πιο σύγχρονες και κομψές λύσεις που δεν απαιτούν πρόσθετο κόστος ενέργειας και σας επιτρέπουν να ενεργοποιείτε το φως μόνο όταν είναι απαραίτητο. Μια τέτοια λύση είναι ένας αισθητήρας φωτός.

Αυτόνομος αισθητήρας φωτός

Τι είναι ένας αισθητήρας φωτός;

Ένας αισθητήρας φωτός ή ένας αισθητήρας κίνησης για την ενεργοποίηση του φωτός είναι μια συσκευή που ενεργοποιεί αυτόματα το φως όταν ανιχνεύεται κίνηση στην φωτιζόμενη περιοχή. Εκτός από την ενεργοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η συσκευή μπορεί να προγραμματιστεί για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, π.χ. ενεργοποίηση σειρήνας, εξαερισμού, θέρμανσης ή κλιματισμού, καταγραφή βιντεοκάμερας, αποστολή ειδοποιήσεων. Ο αισθητήρας παρουσίας για την ενεργοποίηση του φωτός έχει μεγαλύτερη ευαισθησία. Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούνται ευρέως σε υπόγεια, γκαράζ, διάδρομους, σκάλες, σε βεράντες, στη βεράντα ενός σπιτιού. Με μια λέξη, σε εκείνους τους χώρους όπου οι άνθρωποι είναι συχνά, αλλά όχι για πολύ. Είναι αναντικατάστατα στους συναγερμούς ασφαλείας.

Φωτισμός με αισθητήρα κίνησης

Η αρχή της λειτουργίας και οι τύποι αισθητήρων κίνησης

Η λειτουργία του αισθητήρα βασίζεται στην ανάλυση των κυμάτων που συλλέγει από την περιοχή κάλυψης. Επιπλέον, ο ίδιος ο αισθητήρας μπορεί επίσης να στείλει κύματα. Με αυτή την αρχή, οι αισθητήρες μπορούν να χωριστούν σε:

 • ενεργή, τα οποία εκπέμπουν ένα σήμα και καταχωρούνται ανακλώμενα (αποτελούνται από ένα ψυγείο και ένα δέκτη).
 • παθητικά αυτά που αντλούν την ακτινοβολία του αντικειμένου και δεν έχουν έναν πομπό.

Οι ενεργοί αισθητήρες έχουν υψηλότερο κόστος.

Φωτοηλεκτρικός αισθητήρας φωτός

Ανάλογα με τον τύπο των εκπεμπόμενων κυμάτων, οι αισθητήρες χωρίζονται σε:

 • υπερύθρων.
 • φωτοβολταϊκά;
 • Φούρνος μικροκυμάτων
 • υπερήχων
 • τομογραφικό (με βάση τα ραδιοκύματα).

Για να αποφύγετε ψευδείς συναγερμούς, ορισμένες συσκευές είναι εξοπλισμένες με δύο τύπους αισθητήρων, για παράδειγμα, υπερύθρων και υπερήχων. Τέτοιοι αισθητήρες καλούνται συνδυασμένοι. Ωστόσο, ένας τέτοιος αισθητήρας έχει χαμηλότερη ευαισθησία και μπορεί να μην λειτουργήσει εάν είναι απαραίτητο. Για να έχετε το καλύτερο αποτέλεσμα, πρέπει να επιλέξετε τον τύπο του αισθητήρα που χρειάζεστε και να το ρυθμίσετε σωστά. Εξετάστε τους πιο κοινούς τύπους αισθητήρων.

Υπέρυθρο αισθητήρα φωτός

Υπερηχητικοί αισθητήρες κίνησης

Οι αισθητήρες υπερήχων είναι ενεργοί: ο πομπός εκπέμπει κύματα με συχνότητα από 20 έως 60 kHz, ο δέκτης καταχωρεί τις παραμέτρους των ανακλώμενων κυμάτων. Όταν εμφανίζεται ένα κινούμενο αντικείμενο στην περιοχή της συσκευής, αυτές οι παράμετροι αλλάζουν και ο αισθητήρας ενεργοποιείται. Οι αισθητήρες υπερήχων έχουν πολλά πλεονεκτήματα:

 • φθηνή?
 • δεν εξαρτώνται από τη θερμοκρασία του αέρα, δεν φοβούνται την υγρασία και τη σκόνη?
 • εργασία ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο γίνεται το κινούμενο αντικείμενο.

Υπάρχουν μερικά μειονεκτήματα των υπερηχητικών αισθητήρων:

 • επηρεάζουν αρνητικά ορισμένα κατοικίδια ζώα.
 • ενεργούν σε μικρή απόσταση.
 • ενδέχεται να μην λειτουργήσει αν το αντικείμενο κινείται αργά και ομαλά.

Λόγω αυτών των χαρακτηριστικών, οι υπερηχητικοί αισθητήρες χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτόματα συστήματα στάθμευσης για αυτοκίνητα και έλεγχο των τυφλών σημείων.Σε σπίτια, είναι άνετα σε μεγάλους διαδρόμους και σε σκάλες.

Φωτισμός με ενσωματωμένο αισθητήρα φωτός

Υπέρυθρες αισθητήρες κίνησης

Οι υπέρυθροι αισθητήρες ανιχνεύουν αλλαγές στη θερμική ακτινοβολία των γύρω αντικειμένων. Μπορούν να είναι ενεργές και παθητικές.

Οι παθητικοί αισθητήρες αντλούν θερμική ακτινοβολία από ένα αντικείμενο χρησιμοποιώντας οπτικά όργανα (φακούς ή κοίλα κάτοπτρα) και μετατρέπουν την ενέργεια φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια. Η συσκευή ενεργοποιείται όταν η μετατρεπόμενη τάση υπερβαίνει ένα προκαθορισμένο όριο.

Αισθητήρας φωτός στις σκάλες

Οι ενεργοί αισθητήρες έχουν έναν πομπό που παράγει κύματα υπερύθρων. Η συσκευή ενεργοποιείται τη στιγμή που ένα κινούμενο αντικείμενο αποκλείει τα ανακλώμενα κύματα.

Η ευαισθησία των αισθητήρων IR εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των φακών στη συσκευή και τη συνολική τους επιφάνεια.

Μειονεκτήματα υπέρυθρων αισθητήρων:

 • ενδέχεται να υπάρχουν λανθασμένες απαντήσεις σε ζεστό αέρα από μπαταρίες και κλιματιστικά.
 • χαμηλή ακρίβεια των εργασιών στο δρόμο λόγω βροχής ή ηλιακού φωτός.
 • Μην απαντάτε σε αντικείμενα που δεν μεταδίδουν υπέρυθρη ακτινοβολία.
 • εργασία σε ένα μικρό εύρος θερμοκρασίας.

Αισθητήρας φωτός μικροκυμάτων

Πλεονεκτήματα υπέρυθρων αισθητήρων:

 • ασφαλής για τα ανθρώπινα και οικιακά ζώα.
 • βολικό για χρήση στο δρόμο, καθώς εργάζονται μόνο σε αντικείμενα που έχουν τη δική τους θερμοκρασία.
 • μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με το εύρος και τη γωνία ανίχνευσης κινούμενων αντικειμένων.
 • έχουν χαμηλό κόστος.

Οι αισθητήρες αυτού του τύπου εγκαθίστανται συχνότερα για να ενεργοποιούν αυτόματα το φως σε κοινόχρηστους χώρους: διαδρόμους, τουαλέτες, σκάλες, καθώς ανταποκρίνονται μόνο στην εμφάνιση ενός ατόμου.

Σύνδεση αισθητήρα φωτός

Αισθητήρες κίνησης μικροκυμάτων

Οι αισθητήρες αυτού του τύπου είναι ενεργοί, ο πομπός εκπέμπει ηλεκτρομαγνητικά κύματα με συχνότητα 5.8 GHz. Λόγω του ελάχιστου μήκους κύματος, η συσκευή χαρακτηρίζεται από υψηλή ευαισθησία και ακρίβεια.

Για τα κύματα μικροκυμάτων, δεν υπάρχουν εμπόδια υπό μορφή τοίχων ή επίπλων. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό. Οι αισθητήρες μικροκυμάτων εγκαθίστανται συχνότερα σε μη οικιστικούς χώρους που απαιτούν ενισχυμένη προστασία, για παράδειγμα, σε μουσεία, σε θησαυροφυλάκια τραπεζών, σε χώρους αποθήκευσης όπλων ή σε σημαντικά έγγραφα. Σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα ιδιωτικό σπίτι, ένας αισθητήρας μικροκυμάτων είναι κατάλληλος για εγκατάσταση σε ξεχωριστούς μη οικιστικούς χώρους, ο οποίος απαιτεί προστασία.

Οι κύριες παράμετροι των αισθητήρων κίνησης

 • Διπολική ή τριπολική. Οι απλοί διπολικοί αισθητήρες μπορούν να συνδεθούν μόνο σε σειρά με λαμπτήρες πυρακτώσεως και τα εξαρτήματα οποιουδήποτε είδους συνδέονται με τριπολικούς.
 • Η περιοχή εργασίας ή η περιοχή είναι συνήθως 3 έως 12 μέτρα.
 • Το μέγεθος της γωνίας ανίχνευσης στο οριζόντιο επίπεδο σε διάφορα μοντέλα κυμαίνεται από 60 έως 360 μοίρες. Στο κατακόρυφο επίπεδο, η γωνία ανίχνευσης είναι μικρότερη από 15-20 μοίρες.
 • Ονομαστική ισχύς συνδεδεμένη με τον αισθητήρα. Εάν το συνολικό φορτίο υπερβαίνει την ισχύ του αισθητήρα, πρέπει να βάλετε ένα ενδιάμεσο ρελέ ή να αυξήσετε τον αριθμό των αισθητήρων.
 • Η καθυστέρηση απενεργοποίησης του αισθητήρα προγραμματίζεται έτσι ώστε ένα άτομο να έχει χρόνο να περάσει από ολόκληρη την περιοχή φωτισμού, ακόμα και όταν φεύγει από το εύρος της συσκευής. Ο χρόνος ρυθμίζεται από 5 δευτερόλεπτα έως 10-12 λεπτά.

Ενσύρματο αισθητήρα φωτός

Μέθοδοι σύνδεσης αισθητήρα

Η σύνδεση ενός φωτιστικού με ενσωματωμένο αισθητήρα φωτός δεν είναι καθόλου δύσκολη και με μια νέα συσκευή συνήθως υπάρχουν οδηγίες για τη σύνδεση. Κάθε συσκευή διαθέτει τερματικό που αποτελείται από τρία τερματικά:

 • L - φάση εισόδου, ένα κόκκινο ή καφέ σύρμα είναι συνδεδεμένο με αυτό. Για να αποφύγετε σφάλματα, πρέπει να ελέγξετε την παρουσία του δείκτη κατσαβιδιών φάσης.
 • N - είσοδος μηδέν για τη σύνδεση του μπλε καλωδίου. Η έλλειψη φάσης ελέγχεται επίσης με έναν δείκτη κατσαβιδιών. Χρησιμοποιώντας ένα πολύμετρο, πρέπει να ελέγξετε την τάση μεταξύ μηδέν και φάσης.
 • A - σύνδεση της λυχνίας. Μπορεί επίσης να αναφέρεται ως "L →" ή απλά "→". Όταν συνδέετε τους λαμπτήρες, ελέγξτε τη συνολική τους ισχύ και συγκρίνετε με την επιτρεπόμενη ισχύ του αισθητήρα.

Σε ορισμένες συσκευές, υπάρχει ένας ακροδέκτης PE για προστατευτική γείωση. Αυτό το τερματικό δεν πρέπει να συγχέεται με την είσοδο μηδέν.

Φωτιστικό με ενσωματωμένο αισθητήρα φωτός

Μερικές φορές μια κατάσταση απαιτεί χειροκίνητη απενεργοποίηση του φωτός εάν ένα άτομο από καιρό σε καιρό εξαφανίζεται από την περιοχή εργασίας του αισθητήρα. Στην περίπτωση αυτή, ο διακόπτης είναι τοποθετημένος παράλληλα στον αισθητήρα. Αφού απενεργοποιήσετε το φως χειροκίνητα, ο αισθητήρας ανάβει και πάλι το φως, αντιδρώντας στην κίνηση και τον απενεργοποιεί μετά από χρόνο καθυστέρησης. Στην περίπτωση που ένας αισθητήρας δεν μπορεί να καλύψει ολόκληρη τη ζώνη, χωρίζεται σε πολλές μικρές ζώνες, καθεμία με τον δικό του αισθητήρα. Οι συσκευές συνδέονται μεταξύ τους παράλληλα και οι λαμπτήρες σε έναν αισθητήρα.

Αισθητήρας φωτός δρόμου

Αισθητήρας κίνησης για σύνδεση φωτός στο δρόμο

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να ανάβετε και να σβήνετε αυτόματα το φως όταν αλλάζει η φωτεινή ένδειξη του δρόμου. Σε αυτή την περίπτωση, οι δρόμοι μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες αισθητήρα ημέρας-νύχτας. Αποτελούνται από ένα φωτοαισθητήρα και μια ηλεκτρονική μονάδα εκκίνησης. Λειτουργούν σύμφωνα με την ακόλουθη αρχή:

 1. Όταν αλλάζει η ένταση του φωτός που προσπίπτει στον αισθητήρα αισθητήρα (φωτοδίοδο, αντίσταση), αλλάζει η αντίσταση του φωτοκύτταρου.
 2. Το σήμα από το φωτοκύτταρο εισέρχεται στην αρχική ηλεκτρονική μονάδα.
 3. Η μονάδα εκτόξευσης πυροδοτείται ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας τον προβολέα.

Το ρελέ φωτογραφία μπορεί να αντικατασταθεί από μια τεχνική καινοτομία - το astrotimer. Διαφέρει από το ρελέ φωτογραφιών λόγω της παρουσίας ενσωματωμένου δέκτη GPS. Κατά τη σύνδεση, θα πρέπει να ρυθμίσετε την ώρα και την ημερομηνία μία φορά σε αυτό, το astrotimer θα καθορίσει για τον εαυτό του την εποχή του χρόνου και της εποχής. Χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τους δορυφόρους για την περιοχή σας, η συσκευή θα προσαρμόζεται αυτόματα στην ώρα που θα αρχίσει να σκουραίνει ή θα αρχίζει η αυγή. Το astrotimer δεν έχει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, καθώς δεν επηρεάζεται από τον καιρό, τη θέση του ή τις διακοπές του στον ηλεκτρισμό.

Υπερηχητικός αισθητήρας φωτός

Σε ένα διαμέρισμα ή σε ένα σπίτι, οι αισθητήρες φωτός με χρονοδιακόπτη ρυθμίζονται για συχνές και μακρές αναχωρήσεις για να διατηρηθεί η επίδραση της παρουσίας. Για τέτοιες περιπτώσεις, είναι προγραμματισμένες να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν τυχαία, προσομοιάζοντας την παρουσία ανθρώπων στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας ή το βράδυ.

Ένας αισθητήρας φωτός ή κίνησης είναι μια απαραίτητη συσκευή που σας επιτρέπει να λύσετε τρία προβλήματα ταυτόχρονα: να αυξήσετε τη δική σας ασφάλεια, να αυξήσετε την άνεση και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε σημαντικά ηλεκτρισμό. Η σωστά επιλεγμένη συσκευή με σωστή εγκατάσταση θα σας εξοικονομήσει επίσης χρόνο, τον οποίο θα περάσετε να ψάχνετε για ένα διακόπτη, κλειδιά σε μια τσάντα ή βήματα σε μια σκοτεινή είσοδο.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)