Ο σωστός φωτισμός σκαλοπατιών: επαγγελματικές συμβουλές (23 φωτογραφίες)

Κανένας ιδιοκτήτης ενός σπιτιού ή ενός διώροφου διαμερίσματος θα υποστηρίξει ότι η σκάλα δεν θα πρέπει να είναι μόνο όμορφη, αλλά πάνω απ 'όλα ασφαλής. Είναι υψηλής ποιότητας και καλός φωτισμός που δημιουργεί άνεση και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο να σκοντάψει στο σκοτάδι ή να πέσει.

Σκυρόδεμα φωτισμού σκάλας

Φωτισμός σκαλοπατιών

Το φως της ημέρας στις σκάλες στο σπίτι επιλύει εν μέρει το πρόβλημα του φωτός. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εξεταστεί η θέση της δομής σε σχέση με τα παράθυρα και τις πόρτες. Ακόμη και αν βρίσκεται δίπλα στο παράθυρο, στη συνέχεια σε συννεφιασμένες μέρες, και ειδικά στο σκοτάδι, υπάρχει ανάγκη για τεχνητό φωτισμό των σκαλοπατιών στον δεύτερο όροφο. Ο οπίσθιος φωτισμός πρέπει να είναι όχι μόνο λειτουργικός, αλλά οργανικά συνδυασμένος με τις μορφές και το σχεδιασμό της δομής. Είναι απαραίτητο να αποφασίσετε για την επιλογή φωτισμού στα στάδια του οικιακού σχεδιασμού, επιλέγοντας τον τύπο των σκαλοπατιών.

Ιδιωτικός φωτισμός κλιμακοστασίου

Ξύλινη σκάλα φωτισμού

Μια σύντομη περιγραφή των διαφόρων τύπων φωτισμού

Διάφοροι τρόποι εξοπλισμού των σκαλοπατιών σας επιτρέπουν να επιλέξετε όχι μόνο όμορφες επιλογές για φωτιστικά, αλλά και το πιο βολικό και κατάλληλο για ένα συγκεκριμένο σπίτι.

Φωτιστικά για τοπικό φωτισμό

Αυτός ο τρόπος ρύθμισης του οπίσθιου φωτισμού σας επιτρέπει να εστιάσετε στα επιμέρους στοιχεία των σκαλοπατιών. Ξεχωριστοί προβολείς τοποθετούνται στην κάθετη επιφάνεια του βήματος στο κέντρο / την πλευρά. Η διάταξη του λαμπτήρα απευθείας στο βήμα φαίνεται ενδιαφέρουσα (τα στοιχεία είναι εγκατεστημένα σε μεγάλες σκάλες, πιο κοντά στο κιγκλίδωμα).

Φωτισμός σκαλοπατιών LED

Είναι καλύτερο να ελέγξετε με έναν ηλεκτρολόγο πώς να κάνετε ασφαλές φωτισμό μιας ξύλινης σκάλας (ώστε τα βήματα να μην υποβαθμίζονται κατά τη λειτουργία και να μην ανάβουν).

Σκάλες φωτισμού στο σπίτι

Στοιχεία φωτισμού τοίχου τοίχου

Αυτή η μέθοδος σχεδιασμού φωτισμού είναι η πιο κοινή. Εγκαταστήστε διάφορους τύπους λαμπτήρων:

  • Τα επιφανειακά μοντέλα τοποθετούνται στον τοίχο με την πίσω πλευρά. Η τοποθέτηση των αποχρώσεων δεν επιτρέπει την αλλαγή της κατεύθυνσης της ροής φωτός. Πλεονεκτήματα - συμπαγές (είναι δυνατόν να διακοσμήσετε μια σκάλα οποιουδήποτε πλάτους), δημιουργείται ομοιόμορφο διάχυτο φως.
  • τα κατσαβίδια έχουν απαραιτήτως βάση στήριξης, χάρη στην οποία οι βολβοί βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις από τον τοίχο. Αυτός ο καθολικός φωτισμός ταιριάζει τέλεια σε κάθε εσωτερικό χώρο. Μερικά μοντέλα σάς επιτρέπουν να αλλάξετε την κατεύθυνση της ροής φωτός.
  • ο σχεδιασμός του φωτιστικού που είναι ενσωματωμένος στον τοίχο απαιτεί ένα βάθος εγκατάστασης τουλάχιστον 4 εκατοστά Επομένως, ένας τέτοιος φωτισμός σκάλες στο εξοχικό σπίτι είναι κατάλληλο για ψευδείς τοίχους, χωρίσματα γυψοσανίδας. Εάν υπάρχει επένδυση, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει κενό αέρα. Τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με σταθερή ή κινητή κεφαλή (είναι εύκολο να κατευθύνετε τις ακτίνες προς τη σωστή κατεύθυνση). Η λάμπα μπορεί να ενσωματωθεί κοντά στο βήμα, στο επίπεδο των γόνατων. Σε μακριές πορείες, οι προβολείς δεν έχουν εγκατασταθεί ορθολογικά σε κάθε βήμα, αλλά μετά από δύο ή τρεις.

Κατά το στάδιο της εγκατάστασης, είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη το ύψος εγκατάστασης των λαμπτήρων - δεν πρέπει να παρεμποδίζουν την ελεύθερη κίνηση των κατοίκων στις σκάλες.

Κρύσταλλο πολυέλαιος σε φωτισμό σκαλοπατιών

Η διακόσμηση του λαμπτήρα (αμπαζούρ, αμπαζούρ, μενταγιόν) μπορεί να κλείσει εντελώς (ομοιόμορφος φωτισμός των σκαλοπατιών δημιουργείται) ή ανοικτός (το φως πηγαίνει αυστηρά πάνω / κάτω). Οι λάμπες / αποχρώσεις είναι κατασκευασμένες από διάφορα υλικά: γυαλί, χαρτί, ύφασμα, πλαστικό. Το χρώμα του αμπαζού και του ντεκόρ θα πρέπει να εναρμονίζεται με την στυλιστική λύση της σκάλας και να διατηρεί το εσωτερικό του δωματίου. Συμβατικά, διακρίνονται πολλά διακοσμητικά στυλ:

  • κλασικές - γυάλινες αποχρώσεις έρχονται σε μεγάλες πέτρινες σκάλες, οι λαμπτήρες με λαμπτήρες κεριών φαίνονται αλλιώς.
  • το μοντέρνο στυλ εξασφαλίζει την παρουσία μεταλλικών, γυάλινων σκαλοπατιών. Θα υποστηρίξουν τη διάθεση των εσωτερικών λαμπτήρων με σφυρήλατα στηρίγματα, αποχρώσεις από παγωμένες γυάλινες λακωνικές μορφές.
  • Το στυλ της χώρας χαρακτηρίζεται από ξύλινες σκάλες ή επένδυση στα σκαλοπάτια. Οι λάμπες εγκαθίστανται με ξύλινες βάσεις (ή μιμούνται ξύλινες κατασκευές), διακοσμημένες με ύφασμα. Μια μεγάλη επιλογή - λάμπες με ματ σκιάσεις, τοποθετημένες σε μεταλλικούς βραχίονες (χαλκός, ορείχαλκος).

Η βασική απαίτηση για αποχρώσεις είναι η μετάδοση του φωτός. Κατά την επιλογή, αξίζει επίσης να λάβετε υπόψη τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: ευκολία συντήρησης, βαθμό θέρμανσης (ώστε να μην καίγεται όταν το αγγίζετε).

Ο μη τυποποιημένος συνδυασμός φώτων τοίχου και εσοχών σας επιτρέπει να συνδυάσετε αρμονικά τη λειτουργικότητα και τη διακόσμηση. Διακοσμητικές απλίκες μπορεί να δώσει μια σκάλα μια μικρή συλλογή σπίτι γκαλερί τέχνης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και τη νύχτα, τα σκαλοπάτια των σκαλοπατιών θα είναι ορατά χάρη στους προβολείς ενσωματωμένους λαμπτήρες.

Αν η σκάλα ανάβει μόνο με φώτα τοίχου, τότε επιλέξτε μοντέλα που κατευθύνουν το φως προς τα κάτω, παράλληλα με τα βήματα.

Συνδυασμός φωτισμού σκάλας

Φωτισμός με κονσόλα

Φωτιστικά οροφής

Οι συσκευές τοποθετούνται στην οροφή και μπορούν να φωτίσουν πολλές σκάλες ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, φαίνονται βιολογικά σε σπίτια / διαμερίσματα με ψηλά ταβάνια. Τα μοντέλα είναι διαθέσιμα με ή χωρίς ανάρτηση.

Πολυέλαιοι με μακρές αναρτήσεις είναι κατάλληλοι για το σχεδιασμό διαστάσεων σκάλες που βρίσκονται στο κέντρο του δωματίου. Τέτοιοι λαμπτήρες έχουν συχνά μια πομπώδη εμφάνιση. Φωτιστικά διακοσμημένα με διακοσμητικά διακοσμητικά, κρεμαστά κοσμήματα κρυστάλλου γυαλιού / βράχου γεμίζουν το χώρο με ιδιαίτερη γοητεία και συνδυάζονται αποτελεσματικά με κιγκλιδώματα από σφυρήλατο σίδερο. Κατά την επιλογή του μήκους της ανάρτησης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όσο πιο κοντά είναι ο οπίσθιος φωτισμός στην οροφή, τόσο πιο ομοιόμορφα κατανέμεται το φως.

Τα μοντέλα χωρίς αναρτήσεις ενσωματώνονται άριστα στις πίσω επιφάνειες των σκαλών των πολυώροφων κτιρίων.

Φωτισμός σκαλοπατιών

Σκάλες φωτισμού στο διαμέρισμα

Διακοσμητικό στοιχείο φωτισμού σκαλοπατιών

Κατά την επιλογή του φωτισμού, ένας μεγάλος ρόλος παίζει τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού των σκαλοπατιών. Η καλύτερη επιλογή για φωτισμό σπειροειδούς, μακράς σκάλας είναι μια λωρίδα LED (εύκαμπτη ταινία πολυμερούς με LED). Η επίστρωση με προστασία από την υγρασία σας επιτρέπει να συνδέσετε το προϊόν στην επιφάνεια χρησιμοποιώντας ταινία διπλής όψης. Η ταινία δημιουργεί ένα πολύ ισχυρό φωτισμό κλιμακοστασίου σε μια ιδιωτική κατοικία, επομένως είναι σκόπιμο να το εγκαταστήσετε σε προφίλ σχήματος υ αλουμινίου.

LED φωτισμού σκαλοπατιών

Πολυέλαιος φωτισμού σκαλοπατιών

Πώς να φτιάξετε ένα φανταστικό οπτικό αποτέλεσμα των σκαλοπατιών στο διάστημα; Είναι πολύ απλό να στερεώσετε την ταινία σε ειδικές αυλακώσεις κάτω από τα βήματα.

Μην ξεχνάτε ότι ο οπίσθιος φωτισμός είναι σε θέση να αλλάξει οπτικά τη γεωμετρία του χώρου. Εάν το φως των λαμπτήρων τοίχου κατευθύνεται προς τα πάνω, τότε το ύψος του δωματίου αυξάνεται οπτικά.

Όταν επιλέγετε μια λάμπα, πρέπει να έχετε κατά νου ότι η ξύλινη υφή συμπληρώνει τέλεια το κίτρινο χρώμα και ότι οι μεταλλικές δομές από γυαλί είναι προτιμότερο να τραβήξουν το κρύο λευκό.

Μινιμαλιστικό φωτισμό σκαλοπατιών

Σκάλες φώτα τοίχου

Μέθοδοι ελέγχου φωτισμού, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Φυσικά, η αφθονία των εξαρτημάτων, οι επιλογές εγκατάστασης τους παρέχουν διάφορους τρόπους για να ελέγξουν αυτή την ποικιλία.

Άνετος φωτισμός "στο μηχάνημα"

Τα αυτόματα συστήματα φωτισμού είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες και ελεγκτές. Οι αισθητήρες κίνησης αντιδρούν σε ένα κινούμενο αντικείμενο και εγκαθίστανται στην αρχή / στο τέλος των σκαλοπατιών.Κατά την τοποθέτηση σε τοίχο, επιλέγονται συσκευές με γωνία θέασης 180 ° και όταν τοποθετούνται στην οροφή - 360 °. Συνήθως, το φάσμα των συσκευών δεν υπερβαίνει τα 12 μέτρα.

Φωτισμένο κιγκλίδωμα

Φωτισμός σκαλοπατιών

Πλεονεκτήματα: Εξοικονόμηση ενέργειας (δεδομένου ότι οι λαμπτήρες δεν λειτουργούν όλη την ώρα), δεν χρειάζεται να χτυπάτε τα χέρια σας στον τοίχο στο σκοτάδι σε αναζήτηση ενός διακόπτη ή προσπαθήστε να μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε το φως αφού ανεβαίνετε σκάλες. Το σύστημα λειτουργεί σε κλασικούς λαμπτήρες ή σε λωρίδες LED.

Μειονεκτήματα: η ευαισθησία στις υπερτάσεις τάσης και, ως εκ τούτου, οι βλάβες ή η λανθασμένη λειτουργία, η παρουσία ζώων στο σπίτι οδηγεί σε περιττή λειτουργία του συστήματος.

Το σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους ακόλουθους τρόπους λειτουργίας: ταχύτητα ένταξης, φωτισμό όλων των βημάτων ταυτόχρονα ή εναλλακτικά, σταθερός ασθενής φωτισμός των βημάτων. Αν θέλετε το σύστημα να ενεργοποιείται αυτόματα στο σκοτάδι, συνδέεται με αισθητήρα φωτός. Για να εγκαταστήσετε και να διαμορφώσετε τη σωστή λειτουργία του συστήματος, συνιστάται να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες των επαγγελματιών.

Σκάλες πλευρικής φωτισμού

Φωτισμός σκαλοπατιών

Χειροκίνητος έλεγχος φωτισμού

Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή ελέγχου φωτισμού, η οποία είναι βολική για τον εξοπλισμό απλών δομών (μονής πορείας). Το σχέδιο φωτισμού για τις σκάλες είναι αρκετά απλό: τα πλήκτρα εγκαθίστανται στο πρώτο και τελευταίο βήμα. Αν το σπίτι έχει αρκετούς ορόφους, τότε οι διακόπτες τοποθετούνται σε κάθε όροφο. Αυτά τα μοντέλα προϊόντων θα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να φωτίσετε το υπόγειο, σοφίτα ή σκάλες στο υπόγειο, σοφίτες πατώματα.

Φωτιστικά σκαλοπατιών

Φωτισμός σκαλοπατιών LED

Πλεονεκτήματα: χαμηλό κόστος εξαρτημάτων, δυνατότητα χρήσης οπίσθιου φωτισμού ανάλογα με τις ανάγκες. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την ανάγκη προ-συναρμολόγησης της καλωδίωσης, η οποία είναι βέλτιστη για τον εξοπλισμό των σκαλοπατιών που βρίσκονται μόνο κοντά στους τοίχους.

Ελαφρού φωτισμού κλιμακοστασίου

Η σκάλα σε μια ενιαία στυλιστική λύση με το δωμάτιο, και σωστά εξοπλισμένη με λάμπες, θα είναι ένας αξιόπιστος "βοηθός" στο σκοτάδι και ένα αποτελεσματικό στοιχείο σχεδιασμού το απόγευμα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)