Σύστημα οικιακού ήχου: Πλήρες εφέ εμβάπτισης

Η ακουστική ήταν πάντα ένας τρόπος να αντιληφθείς τον κόσμο γύρω μας. Ένα σύγχρονο ηχοσύστημα σας επιτρέπει όχι μόνο να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας μουσική αλλά και να το ακούτε με ένα νέο τρόπο, ξεχωρίζοντας τις μικρότερες αποχρώσεις του ήχου. Επί του παρόντος, ένα οικιακό σύστημα ήχου αντιπροσωπεύεται από ένα ευρύ φάσμα.

Αρχική ηχητικό σύστημα σε πρωτότυπο σχεδιασμό

Το σύστημα ηχείων δεν είναι ένα απλό προϊόν · ήταν πάντοτε αρκετά συγκεκριμένο και πολύπλοκο για τους απλούς ανθρώπους. Ως εκ τούτου, ο εξοπλισμός ενός σπιτιού με αυτόν τον εξοπλισμό απαιτεί ορισμένες γνώσεις και μια υπεύθυνη προσέγγιση για την εγκατάσταση. Επιπλέον, η σχέση του προσωπικού χώρου ενός ατόμου με τον ήχο είναι πάντα μια μεμονωμένη απόφαση.

Κατά την επιλογή αυτού του εξοπλισμού, μερικές φορές δεν είναι αρκετή η βασική αρχή της ποιότητας των τιμών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν επιλογές για την απόκτηση εξοπλισμού προσαρμοσμένου για συγκεκριμένους σκοπούς για πολύ μέτρια χρηματικά ποσά ή μπορεί να είναι ότι η επίλυση ενός απλού έργου απαιτεί σημαντικές επενδύσεις.

Αρχική ηχητικό σύστημα

Ταξινόμηση μουσικού συστήματος

Η δυνατότητα ταξινόμησης σύγχρονων συστημάτων ήχου είναι ένα σχετικό γεγονός. Περίπου πολλές ομάδες μπορούν να διακριθούν:

  • φορητά συστήματα (μονοκατασκευές, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, ενός παίκτη και ενός δέκτη) ·
  • Σταθερά συστήματα (συμπεριλαμβανομένων των ψευδομοριακών).
  • (όπου κάθε δομοστοιχείο μπορεί να είναι ανεξάρτητο και να αντικαθίσταται).

Αρχική ηχητικό σύστημα

Κατά μέγεθος, αυτά μπορεί να είναι μικρά (120-220mm), μίνι (220-300mm) και midi (300-400mm) κέντρα.

Τα εμπορικά σήματα αντιπροσωπεύονται ευρέως στην αγορά τμήματος ήχου. Ανάμεσά τους υπάρχουν πιο γνωστά εμπορικά σήματα, για παράδειγμα, SAMSUNG, SONY, YAMAHA, PIONEER, LG, PANASONIC και λιγότερο γνωστά.

Είναι επίσης συνηθισμένο να ξεχωρίσουμε ένα ξεχωριστό τύπο ακουστικής που ονομάζεται Life Style, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του οποίου είναι η ασυνήθιστη σχεδίαση και η άριστη ποιότητα. Εδώ μπορείτε να απαντήσετε σε μάρκες όπως η JVC και η BOSE.

Ήχος οικιακού κινηματογράφου

Επιλογή ήχου

Η αγορά εξοπλισμού ποιότητας δεν αποτελεί επί του παρόντος πρόβλημα. Στην αγορά του ακουστικού εξοπλισμού παρουσιάζονται διάφορες επιλογές, των οποίων η τιμή ποικίλλει ανάλογα με διάφορες παραμέτρους και στοιχεία. Στη μεσαία κατηγορία τιμών, οι αρνητικές κριτικές οφείλονται συνήθως σε περιορισμένη λειτουργικότητα, για παράδειγμα, την αδυναμία ασύρματης σύνδεσης. Μπορεί επίσης να υπάρξουν καταγγελίες σχετικά με την ποιότητα κατασκευής, αν και ακόμη και σχετικά χαμηλού κόστους ενσωματωμένο εξοπλισμό γίνεται συνήθως σε καλή ποιότητα.

Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που ειδικεύονται σε προϊόντα ακουστικών προϊόντων που παράγουν σχεδόν άψογη ακουστική με καλή ποιότητα ήχου, λειτουργικότητα και εργονομία των στοιχείων του συστήματος. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός είναι επίσης αισθητικά σχεδιασμένος.

Συμπαγές σύστημα ήχου

Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές διαφημίζουν ενεργά τα συμπαγή συστήματα ήχου, το μέγεθος των ηχείων και η ποιότητα της θήκης εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Δηλαδή, μια μικρή πηγή ήχου δεν θα μπορεί να τραβήξει χαμηλές συχνότητες. Έτσι, ο εξοπλισμός οικιακής χρήσης υψηλής ποιότητας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τις μέσες παραμέτρους και μια περίπτωση που μπορεί να προσφέρει βέλτιστη ακουστική. Αυτή η κατάσταση, με τη σειρά της, παρέχει το υλικό για την κατασκευή του περιβλήματος.

Το ξύλο σε αυτή την περίπτωση θα είναι προτιμότερο, καθώς θα παρέχει υψηλής ποιότητας ήχο και επεξεργασία χαμηλών συχνοτήτων.Επίσης, η έκδοση MDF δεν είναι κακή ποιότητα, φυσικά, όχι χωρίς έναν συγκεκριμένο συμβιβασμό σχετικά με την ποιότητα της λειτουργίας του συστήματος.

Αρχική διάταξη ηχητικού συστήματος

Είναι γενικά αποδεκτό ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί η ποιότητα του ήχου σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Ενόψει αυτού, τα οικιακά ηχοσυστήματα επιλέγονται όχι βάσει κριτηρίων ανίχνευσης, αλλά σύμφωνα με εξωτερικές παραμέτρους: διαστάσεις και αισθητική εμφάνιση. Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι πάντα βέλτιστη, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να επιτυγχάνουν υψηλή καθαρότητα και βάθος αναπαραγωγής του ήχου. Και αυτά τα χαρακτηριστικά γίνονται θεμελιώδη. Επομένως, αν δεν είστε ικανοποιημένοι με το συνηθισμένο ηχητικό υπόβαθρο στο σπίτι, αλλά θέλετε να απολαύσετε πραγματικά τη μουσική, θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά αυτόν τον εξοπλισμό και να υπολογίσετε με ακρίβεια τις λειτουργικές του παραμέτρους.

Σύστημα ήχου στο διαμέρισμα

Η επιλογή ενός στερεοφωνικού συστήματος για τις κατηγορίες hi-end και hi-fi μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αν στραφείτε σε επαγγελματίες ή μελετήσετε προσεκτικά τις πληροφορίες στο Internet, μπορείτε να επιλέξετε τον ενσωματωμένο εξοπλισμό που ταιριάζει στο δωμάτιο σας, ανάλογα με το μέγεθος και τα ατομικά χαρακτηριστικά του.

Είναι επίσης σημαντικό να διαμορφώσετε σωστά το σύστημα, να συντονίσετε όλα τα εξαρτήματα και να πραγματοποιήσετε την εγκατάσταση υψηλής ποιότητας.

Μινιμαλιστικό σύστημα ήχου

Βασικές επιλογές ήχου

Οι κύριοι επιχειρησιακοί δείκτες γενικά χαρακτηρίζουν τη λειτουργία οποιουδήποτε συστήματος ήχου.

  • Ευαισθησία των ηχείων. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η παράμετρος της ηχητικής πίεσης, η οποία σχηματίζεται από το σύστημα. Όταν λειτουργείτε στο σπίτι, ένα αποδεκτό επίπεδο ευαισθησίας πρέπει να είναι 90 dB ή περισσότερο.
  • Εύρος συχνοτήτων Αυτό το χαρακτηριστικό λειτουργεί ως κύριο, ο διάδρομος συχνότητας των κυμάτων που μπορεί να παίξει το ηχητικό σύστημα θα εξαρτηθεί από αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα καλά συστήματα ήχου τείνουν να ταιριάζουν περισσότερο με το εύρος που είναι πανομοιότυπο με την αντίληψη του ανθρώπινου αυτιού. Ως εκ τούτου, συνιστάται να αγοράσετε επιλογές με δείκτες στην περιοχή 18-20 000 Hz.
  • Ζώνες ήχου (αριθμητική ένδειξη). Αυτός είναι ο αριθμός των δορυφόρων (ηχείων) που λειτουργούν σε διαφορετικές συχνότητες. Η βέλτιστη διαμόρφωση θεωρείται ότι είναι 5.1.
  • Ισχύς. Αυτή η παράμετρος είναι ευθέως ανάλογη προς το επίπεδο έντασης (τόσο ψηλότερα είναι, τόσο πιο δυνατά είναι ο ήχος). Αλλά αξίζει να θεωρηθεί ότι αυτό το όριο θα πρέπει να υπερβαίνει τουλάχιστον το 30% των δυνατοτήτων του ενισχυτή. Η μέση ισχύς για συστήματα οικιακού ήχου θεωρείται ότι είναι 50 Watt.

Μουσικό σύστημα ήχου

Τα κύρια πλεονεκτήματα της ενσωματωμένης οικιακής ακουστικής είναι ότι είναι σε θέση να παρέχει την καλύτερη ποιότητα ήχου.

Ένα φορητό σύστημα ήχου δεν έχει αυτό το πλεονέκτημα, καθώς ολόκληρο το σχέδιο του εστιάζεται περισσότερο στην κινητικότητα παρά στην αναπαραγωγή μουσικής υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, ο τόπος λειτουργίας αυτής της συσκευής, κατά κανόνα, δεν είναι κερδοφόρος από την άποψη της ποιότητας του ήχου.

Desktop σύστημα ήχου

Σύστημα ήχου στο εσωτερικό του σπιτιού

Κατά την επιλογή αυτού του εξοπλισμού πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στο σχεδιασμό και τη θέση του στο εσωτερικό. Η εμφάνιση των κύριων εξαρτημάτων (ενισχυτής, παίκτης, ισοσταθμιστής) είναι αρκετά χαρακτηριστική: είναι συνήθως ένα ασημί ή μαύρο πλαστικό ή μεταλλικό κιβώτιο με μια ποικιλία λειτουργικών εξαρτημάτων.

Όσο για την εμφάνιση των συστημάτων ηχείων, μπορούν να παρουσιαστούν διάφορες επιλογές σχεδίασης, σχήματα και χρώματα εδώ. Μπορεί να είναι τόσο μικροσκοπικά αντικείμενα όσο και μαζικά.
Αλλά θα πρέπει να εστιάσετε αμέσως όχι στην εμφάνιση, αλλά στα τεχνικά στοιχεία και την ποιότητα του συστήματος. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι όλα τα εσωτερικά αντικείμενα θα συμμετέχουν στη διανομή του ήχου. Μετά από όλα, το ίδιο σύστημα σε διαφορετικές συνθήκες θα ακούγεται εντελώς διαφορετικό. Αυτό το χαρακτηριστικό σχετίζεται κυρίως με τα ακουστικά χαρακτηριστικά ενός συγκεκριμένου δωματίου, τις ιδιότητες απορρόφησης του ήχου.

Ηχεία ηχείων

Έτσι, ο χώρος όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο ενσωματωμένος εξοπλισμός θα πρέπει, αν είναι δυνατόν, να καθαρίζεται από εξωτερικές πηγές θορύβου που μπορεί να επηρεάσουν τον καθαρό ήχο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παράθυρα με διπλά τζάμια, συστήματα εξαερισμού και διαχωρισμού. Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να τακτοποιήσετε τους τοίχους με ειδικά ηχομονωτικά πάνελ, για παράδειγμα Ecophon Acusto.

Το οικιακό σύστημα ήχου της Sony

Το γεγονός είναι ότι ένα ηχητικό κύμα, σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, που έχουν συναντήσει ένα εμπόδιο, θα είναι διάσπαρτο και εν μέρει απορροφημένο. Επιπλέον, όσο πιο πυκνός είναι ο τοίχος, τόσο περισσότερο θα αντικατοπτρίζει την ακουστική ενέργεια. Μετά από όλα, πολλές αντανακλάσεις προκαλούν μια ηχορύπανση και ισορροπούν τον ήχο, προκαλώντας την άνοδο. Αλλά με πολύ ισχυρή απορρόφηση (η αφθονία των χαλιών, των επίπλων, των υφασμάτων), ο ήχος μπορεί να γίνει θαμπός και θαμπός.

Η αυτο-παρακολούθηση μπορεί να γίνει με ένα αρκετά απλό τρόπο, χτυπώντας τα χέρια σας. Εάν ταυτόχρονα ακούτε ξεχωριστούς ήχους ή ηχώ, τότε θα χρειαστεί να σβήσετε τον ήχο. Και με έναν θαμπό ήχο, αντίθετα, συνιστάται να ελευθερώσετε το δωμάτιο όσο το δυνατόν περισσότερο από βαριά υφάσματα και επιπλέον έπιπλα.

Starlingbox Audio

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να εξισορροπηθούν οι αντανακλάσεις είναι να διασκορπιστεί το ηχητικό κύμα. Ως διασκορπισμένες επιφάνειες μπορεί να είναι ράφια βιβλίων, περσίδες παραθύρων, πίνακες ζωγραφικής.

Τα μικρά εσωτερικά αντικείμενα παρέχουν αποτέλεσμα ανάκλασης για συχνότητες 1000 Hz · για συχνότητες 200-500 Hz απαιτούνται επιφάνειες ενός ή δύο μέτρων.

Τα καλά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την επιβολή μικρών αντικειμένων σε μεγαλύτερα αντικείμενα. Στην περίπτωση αυτή, το ηχητικό κύμα θα διασκορπιστεί ομοιόμορφα και με ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων.

Ένας άλλος λόγος για τον ήχο προβλήματος μπορεί να μην είναι η σωστή τοποθέτηση των ηχείων.

Σύστημα ήχου για τηλεόραση

Σύγχρονα συστήματα ήχου

Επί του παρόντος, οι σύγχρονες τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε να επιτρέπουν την παραγωγή ακουστικής υψηλής ποιότητας με ποικίλες διαφορές στο μέγεθος και το σχεδιασμό. Το κυριότερο είναι να συμμορφωθούμε με όλες τις απαραίτητες παραμέτρους, για παράδειγμα, την απόκτηση εξοπλισμού κατάλληλου για το δωμάτιο, της θέσης της ακουστικής και του κατάλληλου συντονισμού. Ο χώρος που προορίζεται για την εγκατάσταση του ενσωματωμένου εξοπλισμού πρέπει να προετοιμάζεται προσεκτικά, να απομονώνεται από πηγές θορύβου.

Ενσωματωμένο σύστημα ήχου

Η σωστή αναπαραγωγή και διανομή των ήχων πολλαπλών συχνοτήτων, καθώς και η σύγχρονη λειτουργία των ηχείων με τη σωστή ρύθμιση τόνων, θα συμβάλουν στη δημιουργία φυσικού ήχου υψηλής ποιότητας, ενώ θα επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο αντίληψης της μουσικής.

Σύστημα ήχου Yamaha

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)