Σκοτεινή οροφή: εφαρμογή στο εσωτερικό, οι βασικοί κανόνες (27 φωτογραφίες)

Πρόσφατα, πιστεύεται ότι τα πειράματα με σχεδιασμό διαμερισμάτων επιτρέπονται μόνο για τους επαγγελματίες και θα ήταν καλύτερο να τηρήσουμε μια καθιερωμένη παράδοση: τα ανώτατα όρια πρέπει να είναι λευκά, οι τοίχοι φωτίζονται, το δάπεδο σκοτεινό, λιγότερα αξεσουάρ, περισσότερο στυλ και συμβατότητα. Μια σκοτεινή οροφή στο εσωτερικό θεωρείται αδικαιολόγητος κίνδυνος. Η ικανότητά του να μειώνει οπτικά τα δωμάτια, καθιστώντας τα χαμηλότερα, θεωρείται μοναδικά αρνητική. Ωστόσο, με σωστή χρήση, μπορεί να φανεί πολύ, πολύ συμφέρουσα.

Σκούρο ξύλινο δοκάρια στην οροφή

Σκυρόδεμα οροφής

Μαύρη οροφή

Πότε δικαιολογείται η σκοτεινή οροφή;

Ένα σκοτεινό ανώτατο όριο σε ένα δωμάτιο μπορεί να γίνει σε πολλές περιπτώσεις που δικαιολογούν πλήρως τη χρήση του.

 • Όταν πρέπει να μειώσετε οπτικά το ύψος της οροφής. Υπάρχουν δωμάτια πολύ επιμηκυμένα και ψηλά - δεν αισθάνονται άνετα για να είναι μέσα, μοιάζουν με ένα κιβώτιο που βρίσκεται σε όρθια θέση. Για να αποφύγετε αυτό το φαινόμενο, μια σκοτεινή οροφή είναι μια εξαιρετική λύση.
 • Όταν πρέπει να δώσετε στην αίθουσα πρωτοτυπία και εκφραστικότητα. Υπάρχουν φορές που ένα δωμάτιο με μια λευκή οροφή θα φαίνεται θαμπό και ξεθωριασμένο, όπως και μια ντουζίνα άλλες είναι οι ίδιες. Η χρήση σκούρων χρωμάτων θα το κάνει πιο ενδιαφέρον.
 • Όταν πρέπει να δώσετε έμφαση στην πολύπλοκη δομή της οροφής. Εάν η οροφή είναι αρχικά κατασκευασμένη, διακοσμημένη με παρατυπίες ή περίπλοκες κόγχες, η χρήση των σκούρων χρωμάτων θα τονίσει την ομορφιά της, ειδικά εάν τα συνδυάσετε με πιο ανοιχτές αποχρώσεις.
 • Όταν πρέπει να καλύψετε κάτι στο ταβάνι. Εάν οι σωλήνες και οι επικοινωνίες έλκονται κατά μήκος του, εάν ένας παίκτης είναι εγκατεστημένος κάτω από αυτό, αν ο χώρος δεν επιδιορθωθεί σωστά, είναι παλαιός, είναι άνισος σε όλες τις επιφάνειες, σκοτεινά χρώματα θα το κρύψουν. Απλά πρέπει να αγοράσετε εξοπλισμό σε σκοτεινές περιπτώσεις, να βάψετε τους σωλήνες και θα χαθούν εντελώς από το ταβάνι.
 • Όταν χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα αίσθημα περιορισμένου χώρου, άνεση και ασφάλεια. Πολύ περίεργο ακούγεται αυτό, η οροφή των σκούρων χρωμάτων δημιουργεί ένα αίσθημα λυκόφωτος, απομόνωσης και ασφάλειας. Μερικές φορές αυτό είναι ακατάλληλο, για παράδειγμα, στο σαλόνι, αλλά στο δωμάτιο του υπνοδωματίου, του μπάνιου ή του εφήβου, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο.
 • Όταν πρέπει να σπάσετε το δωμάτιο σε ζώνες. Εάν η περιοχή δεν επιτρέπει την εγκατάσταση οθόνης, διαχωριστικού ή άλλου διαιρέτη δαπέδου, η οροφή μπορεί να είναι μια καλή λύση. Το κύριο πράγμα είναι ότι τα σκούρα χρώματα πρέπει να βρίσκονται στην περιοχή όπου κάθονται οι άνθρωποι, αλλά όχι εκεί που τρώνε ή κοιμούνται.
 • Πότε να τονίσω τις διακοσμήσεις οροφής. Εάν η επιφάνεια είναι διακοσμημένη με γυψομάρμαρο, θα είναι πολύ καλύτερα ορατή σε σκούρο φόντο παρά σε ελαφρύ.
 • Όταν πρέπει να τοποθετήσετε την οροφή στο ασπρόμαυρο σχέδιο του δωματίου. Φυσικά, μπορείτε να το κάνετε λευκό, αλλά η σκοτεινή σκιά θα είναι πολύ πιο εκφραστική και ευχάριστη στο μάτι.

Οροφή από σκούρο ξύλο

Μπλε γυαλιστερή οροφή στο υπνοδωμάτιο

Σε οποιαδήποτε από τις καταστάσεις, μπορείτε να επιλέξετε άλλες λύσεις: να διαιρέσετε σε ζώνες, να χρησιμοποιήσετε το δάπεδο, για την ευκολία, να τεντώσετε το θόλο πάνω από το κρεβάτι, να επισημάνετε τις διακοσμήσεις σε έντονο χρώμα. Αλλά μερικές φορές για να φτιάξετε μια σκοτεινή οροφή είναι η απλούστερη και ως εκ τούτου η καλύτερη λύση.

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Βασικοί κανόνες

Πριν κάνετε ένα σκοτεινό ανώτατο όριο στην κρεβατοκάμαρα ή μια σκοτεινή οροφή στο μπάνιο, πρέπει να θυμηθείτε απλούς κανόνες που θα σας επιτρέψουν να το κάνετε αυτό χωρίς να προδικάζετε το σχέδιο.

Ύψος οροφής

Πιστεύεται ότι αν το δωμάτιο έχει χαμηλή οροφή, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι είναι καλύτερο να μην χρησιμοποιούμε καθόλου σκούρες αποχρώσεις.Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως αληθές.

Εάν ο χώρος είναι ψηλός και στενός, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ζεστές αποχρώσεις που το κάνουν οπτικά χαμηλότερο: μια καφέ οροφή ή ένα δέντρο σε αυτή την περίπτωση θα ταιριάζει τέλεια και το αποτέλεσμα μπορεί να ενισχυθεί με τη βαφή των τοίχων και των τοίχων με το ίδιο χρώμα.

Αν το δωμάτιο είναι χαμηλό και ευρύ, πρέπει να χρησιμοποιήσετε κρύες αποχρώσεις που μοιάζουν με τον νυχτερινό ουρανό: μια γκρι οροφή ή ένα μαύρο αναρτημένο στην περίπτωση αυτή θα λειτουργήσει καλύτερα.

Σκούρο οροφή

Σκούρο καφέ οροφή

Κορνίζες και Ζώνες

Εάν η χρήση σκούρων χρωμάτων προκαλεί αβεβαιότητα, μπορείτε να τα συμβιβαστείτε και να τα χρησιμοποιήσετε μόνο μερικώς. Με ένα ελαφρύ πλαίσιο, το ανώτατο όριο σε ένα χαμηλό δωμάτιο θα φανεί καλό, το οποίο πρέπει να γίνει οπτικά υψηλότερο. Με ένα σκοτεινό πλαίσιο, το ανώτατο όριο σε ένα υψηλό δωμάτιο θα φανεί καλό, το οποίο πρέπει να γίνει οπτικά κάτω - στην περίπτωση αυτή, μπορείτε επίσης να συλλάβετε μέρος των τοίχων.

Σκούρο οροφή

Η σκοτεινή ζώνη θα φαίνεται καλά πάνω από τον τόπο που θέλετε να επισημάνετε στο εσωτερικό: πάνω από το κρεβάτι ή πάνω από το τραπέζι της κουζίνας (αλλά θα πρέπει να επιλέξετε πολύ προσεκτικά μια σκιά έτσι ώστε να μην φαίνεται καταπιεστικό και καταθλιπτικό).

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Χρώμα τοίχου

Προκειμένου ο σχεδιασμός να είναι καλός, όλα τα στοιχεία του πρέπει να συνδυαστούν μεταξύ τους. Έτσι, για παράδειγμα, το ίδιο το πράσινο ανώτατο όριο φαίνεται υπέροχο, αλλά σε συνδυασμό με τα κόκκινα τείχη θα φανεί κάπως αμφιλεγόμενο. Επομένως, προκύπτει ότι:

 • Χρησιμοποιήστε ζεστά ή κρύες αποχρώσεις με σύνεση - αυτό δεν είναι το πώς τα ζεστά χρώματα φωτός συνδυάζονται με ψυχρά σκούρα χρώματα και το αντίστροφο.
 • πολύ προσεκτικά παίζετε στις αντιθέσεις - είναι εύκολο να επιτευχθεί πλήρης ασυμβατότητα εάν δεν χρησιμοποιείτε τον αντίποδα του χρώματος, αλλά απλά τυχόν τυχαία.
 • εφαρμόστε τον πίνακα αντιστοίχισης χρωμάτων - χωρίς αυτό, ένα πολύ σπάνιο άτομο είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα πολύπλοκο συνδυασμό που μπορείτε να κοιτάξετε χωρίς να τρέμουν.

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Υφή οροφής

Όταν προγραμματίζετε να φτιάξετε ένα ανώτατο όριο σε ένα δωμάτιο, πρέπει να θυμάστε ότι τα διαφορετικά ανώτατα όρια φαίνονται διαφορετικά με διαφορετικούς τρόπους. Μια οροφή τέντωμα στο εσωτερικό είναι κατάλληλη σε εκείνες τις περιπτώσεις, όταν χρειάζεστε γυαλάδα και την ικανότητα να αντανακλά - θα φανεί καλύτερα αν είναι μια κρύα σκιά. Μια ξύλινη οροφή είναι κατάλληλη αν θέλεις να επιτύχεις την αισθητική και την οπτική μείωση. Διακοσμημένο με γύψο ή μπογιά είναι κατάλληλο όταν δεν θέλετε οποιεσδήποτε διακοσμήσεις.

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Φωτισμός

Πρέπει να αποφεύγονται σημειακές πηγές φωτός - θα κάνουν το δωμάτιο πιο σκοτεινό. Είναι καλύτερο να αγοράσετε ένα μεγάλο πολυέλαιο στο κέντρο της οροφής και να βάλετε φωτεινά φώτα σε αυτό που μπορούν να κάνουν το δωμάτιο ζεστό και φιλόξενο, παρά τις σκοτεινές οροφές.

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Το γενικό στυλ της αίθουσας

Οι σκοτεινές τεντωμένες οροφές είναι κατάλληλες για γοτθικό στυλ, art deco ή classic.

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έπιπλα σκούρου χρώματος σε συνδυασμό με σκοτεινή οροφή και σκοτεινούς τοίχους - μπορεί επίσης να είναι κομψή με τον δικό της τρόπο, το κύριο πράγμα είναι να σκεφτείτε τα πάντα εκ των προτέρων και να μην πάρετε το αποτέλεσμα ενός σκοτεινού υπογείου.

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Χρησιμοποιώντας την ίδια αρχή, χρησιμοποιήστε ανοιχτόχρωμα έπιπλα σε συνδυασμό με μια σκοτεινή οροφή (μπορεί να είναι τεντωμένες οροφές ή ξύλινα, δεν έχει σημασία) και τοίχους, τότε θα φαίνεται αντίθετα και θα προσελκύσουν την προσοχή. Εάν χρησιμοποιείτε έπιπλα με ανοιχτόχρωμο χρώμα σε συνδυασμό με ελαφρούς τοίχους - τότε το δωμάτιο θα φαίνεται ευρύχωρο και χαμηλό (ή υψηλό, ανάλογα με τη σκιά).

Μπορείτε να κάνετε το πάτωμα σκοτεινό, και αν το αποτέλεσμα είναι πολύ ζοφερή, βάλτε ένα ελαφρύ χαλί πάνω του.

Μόνο η προσεκτική τήρηση των κανόνων θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα κομψό, εντυπωσιακό εσωτερικό και όχι μια σειρά από διαφορετικές λεπτομέρειες.

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Τι δεν πρέπει να γίνει;

Εκτός από τους κανόνες, υπάρχουν και απόλυτες αντενδείξεις για τη χρήση σκούρων αποχρώσεων. Ακριβώς όπως τα τέντωμα οροφές δεν είναι πάντα κατάλληλες, τόσο μαύρο δεν είναι πάντα κατάλληλο. Δεν πρέπει να τα κάνετε αν:

 • Δεν υπάρχουν παράθυρα στο δωμάτιο ή είναι πολύ μικρά - διαφορετικά θα φαίνεται σκοτεινή και ζοφερή ή θα πρέπει να κρατάτε το ηλεκτρικό φως συνεχώς, κάτι που είναι κακό για την υγεία σας.
 • Ένα μικρό παιδί θα ζήσει στο δωμάτιο - διαφορετικά το μωρό θα αισθανθεί κατάθλιψη και δυσαρέσκεια, μπορεί ακόμη και να αρχίσει να βιώνει κατάθλιψη.Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά είναι πάντα πιο ευαίσθητα στο περιβάλλον από τους ενήλικες.

Σκούρο οροφή

Σκούρο οροφή

Κατά την εγκατάσταση πρέπει να δίνετε προσοχή:

 • Το δωμάτιο έχει χαμηλό ταβάνι - μόνο δροσερές αποχρώσεις θα κάνουν.
 • Το δωμάτιο είναι ψηλό και στενό - τότε ίσως χρειαστεί να το επεκτείνετε επιπλέον.
 • Στο δωμάτιο οι άνθρωποι θα δουλεύουν ή θα επικοινωνούν μεταξύ τους, για παράδειγμα, αυτό είναι ένα σαλόνι.

Σκούρο οροφή

Συνδυάζοντας προσεκτικά όλες τις γνώσεις που αποκτήσατε, φροντίστε να προετοιμάσετε ένα προκαταρκτικό σκίτσο και να προσκαλέσετε επαγγελματίες όπου αυτό είναι απαραίτητο (για παράδειγμα, να κάνετε τέντες), μπορείτε να πάρετε ένα δωμάτιο που δεν θα είναι κατώτερο από τα δείγματα στυλ στα περιοδικά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)