Ευθυγράμμιση του πάτωμα: χαρακτηριστικά της τεχνολογίας

Η ευθυγράμμιση του δαπέδου είναι ένα από τα κύρια συστατικά της επισκευής υψηλής ποιότητας στο σπίτι, καθώς η ομοιόμορφη επιφάνεια του δαπέδου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Το γεγονός είναι ότι όχι μόνο η ομορφιά, αλλά και η διάρκεια της λειτουργίας, καθώς και η ασφάλεια των κατοίκων του σπιτιού, εξαρτώνται από την ποιότητα αυτού του τμήματος της αίθουσας.

Λευκό ορόσημο

Γιατί είναι απαραίτητο να ισιώσει το πάτωμα;

Το πάτωμα παίρνει πάντα το φορτίο από το βάρος των ανθρώπων και των επίπλων, έτσι ώστε οι τυχόν παρατυπίες να μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην επίστρωση. Η παρουσία βρύσες και λάκκους οδηγεί συχνά σε τραυματισμό στους κατοίκους του σπιτιού. Όσο για την εμφάνιση, δεν έχει σημασία τι είδους δάπεδο θα χρησιμοποιηθεί σε αυτό, ποτέ δεν θα φανεί καλό αν το δάπεδο είναι ανομοιογενές. Ακόμη και η πιο ακριβή και όμορφη εμφάνιση αντισταθμίζεται πάντα από την καμπυλότητα της βάσης.

Η τοποθέτηση της βάσης του δαπέδου πρέπει να γίνεται εάν σχεδιάζεται παρκέ ή έλασμα. Αυτοί οι τύποι επικαλύψεων στερεώνονται μεταξύ τους μέσω μιας σύνδεσης κλειδαριάς και τυχόν υπάρχουσες ανωμαλίες προκαλούν αύξηση του φορτίου επί αυτών.

Ξύλινο πάτωμα στην κουζίνα

Ευθυγράμμιση του δαπέδου με κόντρα πλακέ

Ως αποτέλεσμα αυτού, οι κλειδαριές θα γίνουν γρήγορα άχρηστες, θα εμφανιστούν ρωγμές στις αρθρώσεις, στις οποίες θα πέσουν σκόνη, βρωμιά και νερό. Με την πάροδο του χρόνου, θα επεκταθούν, πράγμα που τελικά θα οδηγήσει σε πλήρη παραμόρφωση της επικάλυψης και απώλεια των λειτουργικών χαρακτηριστικών της. Επομένως, η ισοπέδωση του δαπέδου κάτω από το έλασμα και το παρκέ πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς αποτυχία, ακόμα και αν οι διαφορές είναι μικρές. Η ισοπέδωση του δαπέδου κάτω από το λινέλαιο διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, αφού κάτω από μια τέτοια επίστρωση όλες οι ατέλειες της βάσης θα είναι ορατές.

Τελειώνοντας το πάτωμα στο σπίτι

Αρκετοί τρόποι να απαλλαγείτε από την καμπυλότητα του δαπέδου

Οι μέθοδοι για την ισοπέδωση του δαπέδου είναι διαφορετικές. Η επιλογή μιας μεθόδου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτό επηρεάζεται κυρίως από τον τύπο του δαπέδου που πρέπει να ισοπεδωθεί. Εάν η εργασία θα πραγματοποιηθεί σε ξύλινο σπίτι με τα ίδια δάπεδα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε κόντρα πλακέ, και αν χρειαστεί να ρυθμίσετε το τσιμεντένιο τσιμεντοκονίαμα, τότε θα είναι πιο σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτοεπιπεδούμενα μίγματα.

Τοποθέτηση laminate δάπεδο

Ισορροπία του δαπέδου κάτω από το λινέλαιο

Έτσι, στις σύγχρονες κατασκευές, οι πιο κάτω μέθοδοι οριοθέτησης δαπέδου χρησιμοποιούνται πιο συχνά:

 • χρήση σκυροδέματος.
 • τη χρήση ενός αυτοεπιπεδούμενου μείγματος ·
 • ευθυγράμμιση με κόντρα πλακέ?
 • ξηρή επίστρωση.

Αυτή ή αυτή η μέθοδος είναι πιο κατάλληλη για έναν συγκεκριμένο τύπο δαπέδου, επομένως, προτού αρχίσετε να εργάζεστε στο σπίτι, συνιστάται να ζυγίζετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου ισοπεδώσεως και να υπολογίσετε ποια είναι πιο κατάλληλη για το δωμάτιο.

Μεγάλο πάτωμα

Σκυρόδεμα

Για να εφαρμοστεί αυτή η μέθοδος, θα πρέπει να προετοιμαστεί ένα μίγμα τσιμέντου-άμμου για την ισοπέδωση του δαπέδου. Ανάλογα με το είδος του φορτίου που θα δώσει το πάτωμα κατά τη λειτουργία, επιλέγονται αναλογίες. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται ένα μέρος τσιμέντου και τρία ή τέσσερα μέρη άμμου.

Η τσιμεντοποίηση είναι πιο κατάλληλη για διαμερίσματα και σπίτια με δάπεδα από σκυρόδεμα. Μετά την ολοκλήρωση της εργασίας και την πλήρη ξήρανση του μείγματος, η βάση θα γίνει πολύ ανθεκτική και θα διαρκέσει τους ιδιοκτήτες της για δεκαετίες. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η απλότητα της. Αυτό δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και κατασκευαστική εμπειρία.

Επίστρωση δαπέδων από πλαστικό

Σε αυτή την περίπτωση, το δάπεδο ευθυγραμμίζεται με τους φάρους, οπότε πρέπει πρώτα να τις ορίσετε ανάλογα με το επίπεδο.Μετά από αυτό, η λύση χύνεται και εξομαλύνεται.

Προηγουμένως, ο δαπέδρος δαπέδου ισοπεδώθηκε χρησιμοποιώντας μίγματα από ξύλο-σκυρόδεμα, στα οποία προστέθηκαν πριονίδια εκτός από το τσιμέντο και την άμμο. Τώρα αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, και πολλοί εμπειρογνώμονες το θεωρούν αδικαιολόγητο.

Η παρουσία πριονιδιού στην επίστρωση το καθιστά αναπνεύσιμο και ζεστό, και δίνει επίσης δύναμη στη δομή. Για την προετοιμασία του μείγματος πάρτε ένα μέρος τσιμέντου, τρία μέρη άμμου. Έπειτα, έξι έως εννέα μέρη πριονιδιού αναμειγνύονται με σκυρόδεμα. Θα είναι πιο δύσκολο να εργαστούμε με μια τέτοια λύση. Τα μεγάλα στοιχεία μπορούν να επιπλέουν στην επιφάνεια, ως αποτέλεσμα του οποίου θα είναι προβληματικό να εξομαλύνεται.

Η ισοπέδωση του σκυροδέματος πρέπει να γίνει μέσα σε μία ημέρα. Σε αυτή την περίπτωση, η επίστρωση θα αποκτήσει την απαραίτητη αντοχή.

Αν το έργο σχεδιάζεται να διεξαχθεί σε ιδιωτική κατοικία, πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι αδύνατο να ρίξουμε το μείγμα απευθείας στο έδαφος. Πρώτα θα πρέπει να κοιμηθείτε και στη συνέχεια να σφίξετε το στρώμα της άμμου. Το σκυρόδεμα μπορεί να εκτελεστεί τόσο στο τελικό στάδιο όσο και στο προκαταρκτικό στάδιο, μετά το οποίο το δάπεδο τελειώνει με κάποιο άλλο τρόπο.

Πλακάρισμα δαπέδου

Αυτοεπιπεδούμενα μίγματα

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται για εργασίες με υποστρώματα από σκυρόδεμα και άμμο. Το επίπεδο επίστρωσης θα σας επιτρέψει να επιτύχετε τέλεια ομαλότητα με μια ελάχιστη επένδυση ανθρώπινης εργασίας. Η αρχή της λειτουργίας βασίζεται στους νόμους της έλξης.

Η ισοπέδωση του δαπέδου με ένα αυτοεπιπεδούμενο μίγμα συνήθως δεν προκαλεί δυσκολίες. Το υλικό χύμα θα πρέπει να αραιώνεται μόνο με νερό στις αναλογίες που αναγράφονται στη συσκευασία και να ρίχνετε το προκύπτον διάλυμα στο πάτωμα. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι το μείγμα για την ισοπέδωση του δαπέδου δεν εξαπλώνεται μόνο του. Επομένως, για να το καλύψετε με όλη την απαραίτητη επιφάνεια, είναι απαραίτητο να το διανείμετε ομοιόμορφα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα κατασκευής, τη σπάτουλα ή τον κύλινδρο βελόνας.

Εάν υπάρχουν μικρές ρωγμές στη βάση, τότε για καλύτερη διαρροή του διαλύματος πρέπει να επεκταθούν ελαφρά με ένα καλέμι. Σε αυτή την περίπτωση, ο μεγάλος πάτωμα θα διαρκέσει πολύ καιρό.

Αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο

Συναρμολόγηση κόντρα πλακέ

Φύλλα από κόντρα πλακέ για την εξάλειψη της καμπυλότητας του δαπέδου άρχισαν να χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα, το υλικό αυτό δεν χάνει τη δημοτικότητά του και χρησιμοποιείται αρκετά συχνά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ευθυγράμμιση του δαπέδου σανίδων και του σκυροδέματος, αλλά για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές.

Βασικά, το κοντραπλακέ εξομαλύνει το πάτωμα χρησιμοποιώντας τρεις τεχνολογίες. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • εγκατάσταση με καθυστερήσεις.
 • συγκόλληση ·
 • τη χρήση "ρυθμιζόμενου" κόντρα πλακέ.

Τις περισσότερες φορές, η ευθυγράμμιση ενός ξύλινου δαπέδου με κόντρα πλακέ γίνεται με την πρώτη μέθοδο. Είναι η πιο κοινή και μακροχρόνια. Υπονοεί την υλοποίηση της εγκατάστασης της δομής από το μηδέν, καθώς και τη διόρθωση των ελλείψεων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα ακατάλληλης κατασκευής ή παρατεταμένης χρήσης.

Δάπεδα δαπέδου

Η ευθυγράμμιση του ξύλινου δαπέδου κάτω από το λινέλαιο, το παρκέ ή το έλασμα γίνεται με την ακόλουθη σειρά:

 1. Η κατάσταση των υπαρχόντων στοιχείων του παλαιού ξύλινου δαπέδου ελέγχεται: σανίδες, κούτσουρα και άλλα μέρη. Εάν προκύψουν βλάβες, δένδρα με φθορές, αποκαλύπτονται μεγάλα εμπόδια και παραμορφώσεις, αντικαθίστανται στοιχεία χαμηλής ποιότητας και ρυθμίζεται η δομή.
 2. Για να διευκολυνθεί η τοποθέτηση του κόντρα πλακέ, πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί στο πάτωμα του δωματίου με τη σωστή σειρά χωρίς στερέωση. Εάν είναι απαραίτητο, κόντρα πλακέ κόβεται. Κατά μήκος του περιγράμματος των φύλλων, σχεδιάζονται γραμμές που θα υποδεικνύουν τη θέση της υστέρησης. Για λόγους ευκολίας, το κόντρα πλακέ συνιστάται να αριθμείται.
 3. Πρώτον, η καθυστέρηση είναι γύρω από την περίμετρο. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιήστε μια ράβδο ή μια σανίδα πάχους 30 έως 50 mm. Τοποθετούνται κάθε 40 εκατοστά και για να καταστεί η δομή πιο ανθεκτική, μπορούν επίσης να τοποθετηθούν εγκάρσιοι οδηγοί.
 4. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, χρησιμοποιήστε το επίπεδο του κτιρίου για να διατηρήσετε το επίπεδο δομής. Εάν είναι απαραίτητο, κάτω από τα κορμούς είναι κομμένες ράβδοι ή σανίδες.Μετά τον έλεγχο, τα δομικά στοιχεία στερεώνονται χρησιμοποιώντας μεταλλικές γωνίες και βίδες.
 5. Στο τελευταίο στάδιο, το δάπεδο είναι ευθυγραμμισμένο με κόντρα πλακέ κάτω από το έλασμα ή το λινέλαιο, ή μάλλον, έχει τελειώσει την τοποθέτηση. Είναι απαραίτητο να παρατηρήσετε ένα χάσμα μεταξύ γειτονικών φύλλων 8-10 mm, και κοντά στα τοιχώματα - 10-12 mm.

Μετά από αυτό, μπορείτε να τοποθετήσετε λινέλαιο, παρκέ ή laminate σε επίπεδο πάτωμα.

Ξηρή επίστρωση δαπέδου

Ο δεύτερος τρόπος για να τελειώσει το δάπεδο με κόντρα πλακέ χρησιμοποιείται για ακόμη και το οδοστρώμα από σκυρόδεμα. Σε αυτή την περίπτωση, η κόλλα χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση του κόντρα πλακέ στη βάση. Για να καταστεί η δομή ισχυρότερη, συνιστάται η ενίσχυση της με άγκυρες ή πείρους.

Χρησιμοποιώντας την τρίτη μέθοδο, μπορείτε να ισιώσετε το δάπεδο από σκυρόδεμα με καμπύλη χωρίς να χρησιμοποιήσετε καθυστέρηση. Αυτή η μέθοδος είναι η νεώτερη και για την υλοποίησή της χρησιμοποιούνται φύλλα κόντρα πλακέ ενός νέου σχεδιασμού. Έχουν ήδη οπές σύμφωνα με το σχέδιο.

Τα φύλλα τοποθετούνται στην επιφάνεια του δαπέδου και τα σημάδια γίνονται στο πάτωμα μέσω των υπαρχουσών οπών. Στη θέση τους, τρύπες τρυπήθηκαν σε σκυρόδεμα, στο οποίο τοποθετούνται άγκυρες, εξοπλισμένα με παξιμάδια και ροδέλες. Με τη χρήση της στάθμης του λέιζερ παρακολουθείται το ύψος των παξιμαδιών, μετά την προσαρμογή της οποίας τοποθετείται το στρώμα δαπέδου από κόντρα πλακέ.

Διευρυμένη ισοπέδωση δαπέδου από πηλό

Ακολούθως, τοποθετείται ένα άλλο στρώμα επίστρωσης, το οποίο συνδέεται με το προηγούμενο με κόλλα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το κόντρα πλακέ είναι ευκόλως ευαίσθητο στις καταστρεπτικές επιδράσεις της υγρασίας, επομένως, πριν την εγκατάστασή του, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση αξιόπιστης στεγάνωσης.

Η ευθυγράμμιση του ξύλινου δαπέδου με laminate, παρκέ ή linoleum γίνεται καλύτερα σύμφωνα με την πρώτη τεχνολογία. Και είναι προτιμότερο να δουλεύουμε με συγκεκριμένες βάσεις χρησιμοποιώντας τη δεύτερη και την τρίτη μέθοδο.

Ξηρή επίστρωση δαπέδου

Η ξηρή επίστρωση γίνεται όλο και πιο δημοφιλής κάθε χρόνο. Εκτελείται κυρίως από διογκωμένη πηλό. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου έγκειται στην απλότητα εκτέλεσης και ταχύτητας.

Τοποθέτηση κεραμιδιών στο πάτωμα

Πρώτον, η βάση καθαρίζεται από βρωμιά και καλύπτεται με αστάρι. Αφού το αστάρι στεγνώσει, τοποθετείται ένα πλαστικό φιλμ στο πάτωμα. Κοντά στους τοίχους πρέπει να υπάρχει μια επικάλυψη περίπου 6 cm, η οποία είναι κολλημένη με μια ταινία αποσβεστήρα. Κάθε επόμενο κομμάτι φιλμ πρέπει να εφαρμοστεί στην προηγούμενη με περίσσεια περίπου 20 cm.

Προκειμένου η εκτεταμένη ισοπέδωση του δαπέδου να είναι αποτελεσματική, είναι επιτακτική η χρήση φάρων, ο ρόλος των οποίων μεταλλικά προφίλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη στερέωση του γυψοσανίδας. Πριν από την εγκατάσταση των φάρων, γίνονται οι σημάνσεις και οι βίδες με αυτοκόλλητη βίδα είναι βιδωμένες κατά μήκος της γραμμής της εγκατάστασής τους, οι οποίες ευθυγραμμίζονται σε ύψος.

Στεγανοποίηση ρωγμών πριν την ισοπέδωση του δαπέδου

Για την αξιόπιστη τοποθέτηση των φάρων, τοποθετείται μια ολίσθηση τσιμεντοκονιάματος σε κάθε κοχλία αυτοεξόλλησης, πάνω στον οποίο έχει τοποθετηθεί ένα μεταλλικό προφίλ και είναι βυθισμένο. Μετά το στέγνωμα του μείγματος, μπορείτε να γεμίσετε με επικάλυψη πηλό πάνω στο φιλμ, ξεκινώντας από το μακρινό τοίχο και κινώντας προς την πόρτα. Η επιφάνεια ισοπεδώνεται χρησιμοποιώντας τον κανόνα.

Μετά την εξισορρόπηση μιας μικρής περιοχής, συνιστάται να τοποθετείτε αμέσως σε αυτό δύο φύλλα. Είναι κολλημένα μαζί και στερεώνονται με βίδες. Εάν γίνεται ισοπέδωση του δαπέδου από μοριοσανίδες με φύλλα, κόντρα πλακέ ή ινοσανίδες, τότε μπορεί να τοποθετηθεί ένα στρώμα.

Μετά την τοποθέτηση, οι ραφές σφραγίζονται με στόκο. Στη συνέχεια, η επιφάνεια πρέπει να καλύπτεται με ασφαλτική στεγανοποίηση και οι ρωγμές να υφίστανται σφράγιση.

Σκυρόδεμα δαπέδων

Μπάνιο: Χαρακτηριστικά ευθυγράμμισης

Η ισοπέδωση του δαπέδου στο μπάνιο, αν σχεδιάζετε να τοποθετήσετε κεραμίδια σε αυτό, γίνεται με διαφορετική τεχνολογία. Δεν έχει νόημα ο πρώτος χειρισμός του δαπέδου και στη συνέχεια η τοποθέτηση των πλακιδίων με την πάροδο του χρόνου. Είναι καλύτερα να συνδυάσετε και τα δύο στάδια σε ένα. Σε αυτή την περίπτωση, το δάπεδο θα είναι ευθυγραμμισμένο με κόλλα πλακιδίων, και θα τοποθετηθεί ένα στρώμα δαπέδου παράλληλα.

Αυτή η μέθοδος είναι σχετική μόνο αν υπάρχουν μικρά εξογκώματα στο πάτωμα.Εάν οι διαφορές στο δωμάτιο είναι μεγάλες, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε το πάτωμα κάτω από το πλακάκι και μετά το στέγνωμα του μωρού, τοποθετήστε το ίδιο το δάπεδο.

Ευθυγραμμίζοντας το πάτωμα στο διαμέρισμα

Έτσι, η επιλογή της μεθόδου οριοθέτησης δαπέδου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αλλά είναι σημαντικό όχι μόνο να προσδιοριστεί σωστά η μέθοδος, αλλά και να εφαρμοστεί ποιοτικά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)