DIY αερισμός στην κουζίνα

Αν οι οσμές και ο παλιός αέρας είναι συνεχώς αισθητές στο διαμέρισμά σας, τότε ο εξαερισμός είτε απουσιάζει είτε δεν λειτουργεί. Εκτός από την παρουσία οσμών, οι οποίες είναι αβλαβείς, η κακή ανταλλαγή αέρα είναι γεμάτη με το γεγονός ότι οι επισκευές στο διαμέρισμα θα πρέπει να γίνονται συχνότερα, καθώς τα σπόρια μούχλας αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται γρήγορα σε στάσιμο, υγρό αέρα και μετά κατακρημνίζονται σε απομονωμένες γωνιές με τη μορφή μυκητιακών αποθέσεων. Στην κουζίνα, με μια φτωχή κουκούλα, τα καύσιμα και το λίπος εγκαθίστανται στην οροφή και στους τοίχους, απαγορεύοντας γρήγορα τις καινούργιες επισκευές.

Εγκατάσταση εξαερισμού στο σπίτι

Η έλλειψη αερισμού φέρνει ακόμη μεγαλύτερη βλάβη στην υγεία. Σε στάσιμο αέρα, η περιεκτικότητα σε οξυγόνο μειώνεται, αλλά υπάρχει υπερβολική ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Ένα άτομο σε μια τέτοια ατμόσφαιρα γρήγορα κουράζεται, δεν αισθάνεται χαρούμενος, πονοκέφαλοι μπορούν να αρχίσουν. Τα σωματίδια της καύσης και των σπόρων μούχλας καταλήγουν στους πνεύμονες, καταστρέφοντας αργά την υγεία. Με μια λέξη, είναι καιρός να ξεκινήσετε την εγκατάσταση εξαερισμού στην κουζίνα - να μάθετε τα αίτια της κακής ροής του αέρα και να τα εξαλείψετε.

Εξαερισμός γυψοσανίδας στην κουζίνα

Απαιτήσεις για τον αερισμό της κουζίνας και την επαλήθευση της λειτουργίας της

Στα σπίτια της διάταξης του Χρουστσόφ, οι κουζίνες είναι συνήθως μικρές, ένα άλλο μέρος της περιοχής τρώγεται από έναν κάθετο άξονα αερισμού. Ένα ορυχείο είναι μια μηχανική δομή, οι παραμέτρους της οποίας υπολογίζονται προσεκτικά κατά το σχεδιαστικό στάδιο ενός σπιτιού. Πρόκειται για ένα κατακόρυφο κιβώτιο, το οποίο προέρχεται από το υπόγειο και βλέπει στην οροφή. Στα μπάνια και τις κουζίνες κάθε διαμερίσματος υπάρχουν σχάρες αερισμού μέσω των οποίων εισέρχεται ο αέρας στο ορυχείο και οδηγείται έξω.

Η απόδοση του ορυχείου μπορεί να ελεγχθεί κρατώντας ένα κομμάτι χαρτί στη σχάρα. Αν το φύλλο είναι κολλημένο στη σχάρα, ο εξαερισμός λειτουργεί καλά. Εάν το χαρτί δεν κρατά καθόλου - ο αερισμός είναι φραγμένος, μερικώς κατέρρευσε ή ένας από τους κατοίκους έσπασε αυθαίρετα το τοίχωμα του φρεατίου για να αυξήσει την επιφάνεια της κουζίνας. Για να ελέγξετε, ανοίξτε τα παράθυρα και πάλι απλώστε το φύλλο προς τη σχάρα. Εάν η έλξη εξακολουθεί να λείπει, το πρόβλημα είναι πραγματικά στο ορυχείο. Για να το καθαρίσετε ή να το επαναφέρετε, πρέπει να υποβάλετε μια αίτηση σε έναν αρμόδιο οργανισμό. Αν εμφανιστεί το σχέδιο, θα πρέπει να εγκαταστήσετε έναν ανεμιστήρα τροφοδοσίας, επειδή τα σφραγισμένα παράθυρα εμποδίζουν την κίνηση του αέρα.

Συνδυασμένος αερισμός στην κουζίνα

Τύποι εξαερισμού

Η ανταλλαγή του αέρα σε πολυκατοικίες πραγματοποιείται με τρεις τρόπους:

 • Το φυσικό περιλαμβάνει τη χρήση έλξης, η οποία προκαλεί πτώση πίεσης στους άξονες εξαερισμού. Η δράση της περιγράφεται παραπάνω.
 • Συνδυασμένες χρήσεις είτε η εξαναγκασμένη παροχή αέρα και η φυσική έξοδος του μέσω του άξονα, είτε η ροή αέρα μέσω παραθύρων, παραθύρων, σχισμών και εκροών χρησιμοποιώντας ανεμιστήρες ενσωματωμένους στα ανοίγματα εξαγωγής.
 • Το αναγκαστικό σύστημα περιλαμβάνει την εγκατάσταση ανεμιστήρων και των δύο τύπων - τροφοδοσία και εξάτμιση. Αυτός ο εξαερισμός μπορεί να είναι αυτόνομος και συγκεντρωμένος.

Αυτόνομος τύπος περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός ανεμιστήρα εξάτμισης στην είσοδο του ορυχείου στην πρόσοψη του κτιρίου. Επίσης, ο αέρας μπορεί να εισέλθει μέσω των βαλβίδων τροφοδοσίας.

Ο κεντρικός τύπος είναι ένας θάλαμος αερισμού με μονάδες παροχής και εξαγωγής. Αυτό το σύστημα λειτουργεί συνεχώς.

Κουκούλα στην κουζίνα

Σύστημα εξαερισμού κουζίνας

Το απλούστερο σύστημα εξαερισμού της κουζίνας αποτελείται από έναν καυσαερίων, τον αγωγό και τη βαλβίδα ελέγχου. Πρώτα πρέπει να υπολογίσετε την απαιτούμενη ισχύ της κουκούλας. Για να το κάνετε αυτό, θυμηθείτε τον πίνακα πολλαπλασιασμού. Ή πάρετε μια αριθμομηχανή:

 • πολλαπλασιάζουμε την επιφάνεια της κουζίνας και το ύψος της οροφής.
 • πολλαπλασιάστε τον αριθμό που προκύπτει κατά 12.
 • προσθέστε 30% στο προκύπτον σχήμα ή απλώς πολλαπλασιάστε με 1,3.
 • το αποτέλεσμα είναι μια προσεγγιστική ισχύς σχεδίασης.

Οι αεραγωγοί σπάνια έχουν άμεσο σχήμα και όταν τα αέρια κινούνται μαζί τους, μέρος της ισχύος χάνεται, έτσι το 30% προστίθεται στο προκύπτον σχήμα.

Σαλόνι εξαερισμού κουζίνας

Πώς να επιλέξετε μια κουκούλα;

Τώρα πηγαίνουμε να επιλέξουμε μια κουκούλα. Σύμφωνα με τη μέθοδο εγκατάστασης, οι κουκούλες χωρίζονται σε:

 • Εσοχή. Όπως υποδηλώνει το όνομα, η κουκούλα είναι ενσωματωμένη στα έπιπλα κουζίνας, μόνο η σχάρα παραμένει στο εξωτερικό. Αυτό το βλέμμα ταιριάζει εύκολα στο σχεδιασμό κάθε κουζίνας.
 • Τοίχου. Τοποθετήθηκε στον τοίχο πάνω από τη σόμπα. Οι κουκούλες αυτού του τύπου εμφανίστηκαν οι πρώτες, και εξακολουθούν να είναι σε μεγάλη ζήτηση και είναι διαθέσιμες σε μια τεράστια ποικιλία.
 • Νησί. Αναρτήθηκε από την οροφή και ήταν πιο κατάλληλη για κουζίνες με ένα νησί.
 • Εξωλέμβια. Τοποθετείται ανάμεσα σε ένα ντουλάπι τοίχου και τη σόμπα.

Επίσης, οι κουκούλες μπορούν να χωριστούν σύμφωνα με την αρχή της λειτουργίας. Ο αέρας που ρέει εκλύει μολυσμένο αέρα στο ορυχείο, ενώ ο κυκλοφορητής αέρα δεν είναι συνδεδεμένος με το σύστημα αγωγών, καθαρίζουν τον αέρα με ειδικά φίλτρα. Τα πιο αποτελεσματικά είναι οι απορροφητήρες ροής.

Εγκατάσταση εξαερισμού στην κουζίνα

Πιθανότατα επιλέξατε ένα σύστημα εξαερισμού και στο κατάστημα σας προσέφεραν έναν αγωγό και μία βαλβίδα ελέγχου με πλήρη εξάτμιση και ταυτόχρονα εξήγησε ότι η βαλβίδα δεν επιτρέπει την ροή αέρα από το ορυχείο στο διαμέρισμα. Αν δεν υπάρχει βύθισμα στο διαμέρισμά σας, αγοράστε μια βαλβίδα παροχής. Τώρα απομένει να εγκαταστήσετε όλα αυτά σωστά.

Εγκατάσταση του αγωγού αερισμού στην κουζίνα

Εγκατάσταση βαλβίδας παροχής

Μια βαλβίδα τροφοδοσίας τοποθετείται συνήθως μεταξύ της μπαταρίας θέρμανσης και του περβάζι παραθύρου. Δομικά, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε ο αέρας να καθαρίζεται εν μέρει από σωματίδια σκόνης. Για να εγκαταστήσετε τη βαλβίδα, τρυπήστε μια οπή με διάμετρο 60-70 mm στον τοίχο. Τρυπήστε με μια μικρή κλίση προς τα κάτω έτσι ώστε η υγρασία να μην εισχωρήσει στο δωμάτιο από το δρόμο. Στην τελική τρύπα πρέπει να τοποθετήσετε ένα κομμάτι σωλήνα κατάλληλης διαμέτρου. Το μήκος του σωλήνα υπερβαίνει το πλάτος του τοιχώματος κατά περίπου 12 mm. Τοποθετούμε το σωλήνα με το προεξέχον τμήμα μέσα στο δωμάτιο. Εάν υπάρχει ελεύθερος χώρος μεταξύ του τοίχου και του σωλήνα, πρέπει να σφραγιστεί με αφρό. Στη συνέχεια, τοποθετούμε το κιβώτιο από το κιτ στον τοίχο, εισάγετε μέσα απορρόφησης του ήχου, τα οποία πρέπει επίσης να βρίσκονται στο κιτ και να το κλείνετε με το επάνω κάλυμμα.

Μια βαλβίδα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα άτομο με καθαρό αέρα, έτσι εάν πολλοί άνθρωποι ζουν στο διαμέρισμα και τα παράθυρα είναι σφιχτά, αξίζει να εγκαταστήσετε μια τέτοια συσκευή σε κάθε δωμάτιο.

Κουκούλα κουζίνας

Σύνδεση ανεμιστήρα εξαγωγής

Παρέχουμε φρέσκο ​​αέρα στην κουζίνα. Τώρα πρέπει να οργανώσετε την εκροή των μολυσμένων, και γι 'αυτό, συνδέστε τους ανεμιστήρες εξάτμισης στο μπάνιο και την κουζίνα.

Σε μια τουαλέτα, είναι πολύ βολικό να κάνετε ένα απόσπασμα χρησιμοποιώντας έναν διακόπτη με δύο πλήκτρα, όταν ένα πλήκτρο ενεργοποιεί το φως και το άλλο ενεργοποιεί τον ανεμιστήρα. Αυτό το κύκλωμα μπορεί να είναι περίπλοκο και ένας χρονιστής μπορεί να συνδεθεί με τον ανεμιστήρα, ο οποίος μπορεί να προγραμματιστεί ανά πάσα στιγμή. Μια τέτοια σύνδεση είναι βολική τόσο για την τουαλέτα και το μπάνιο. Ο ανεμιστήρας θα ανάψει ταυτόχρονα με το φως και θα απενεργοποιηθεί μετά από ορισμένο χρόνο. Ακόμα πιο βολικό, αν και ακριβότερο, είναι ένας σχεδιασμός με αισθητήρες κίνησης και υγρασίας. Στη συνέχεια ολόκληρο το σύστημα θα λειτουργήσει αυτόματα. Η εγκατάσταση ενός αισθητήρα κίνησης θα είναι βολική στην τουαλέτα, τότε ο ανεμιστήρας θα ενεργοποιηθεί από το σήμα του αισθητήρα και θα απενεργοποιηθεί μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Ο αισθητήρας υγρασίας είναι κατάλληλος για το μπάνιο, τότε ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει μέχρι να πέσει η υγρασία στην επιθυμητή τιμή. Με αυτόν τον αισθητήρα, μπορείτε να ξεχάσετε την εμφάνιση μούχλας και το μακράν στεγνωτήριο στο μπάνιο.

Σύνδεση καλύμματος εξαερισμού

Συνδέστε την κουκούλα στην κουζίνα με τον εξαερισμό

Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε την κουκούλα και συνδέστε την με τον άξονα εξαερισμού του σπιτιού και του ηλεκτρικού δικτύου.

Η τοποθέτηση της κουκούλας είναι απλή. Μια λεπτομερής περιγραφή του είναι αναγκαστικά στις οδηγίες. Η απόσταση από τη σόμπα αερίου στην κουκούλα πρέπει να είναι τουλάχιστον 90 cm, από την ηλεκτρική κουζίνα - 70 cm. Στη συνέχεια, πρέπει να συνδέσετε την κουκούλα στον αγωγό. Μπορεί να είναι πλαστικό ή κυματοειδές μέταλλο. Το τελευταίο είναι καλύτερο να τεθεί σε ένα ειδικό κουτί. Στη συνέχεια, ο σχεδιασμός της κουζίνας δεν θα υποφέρει.

Εάν το διαμέρισμα έχει δύο αγωγούς εξαερισμού, η κουκούλα είναι συνδεδεμένη με μία, τότε η δεύτερη λειτουργεί ως φυσικός εξαερισμός. Εάν το κανάλι είναι ένα, το οποίο συμβαίνει συχνά σε προκατασκευασμένα σπίτια, θα πρέπει να αγοράσετε έναν ειδικό προσαρμογέα, ο οποίος παρέχει μια σχάρα για φυσικό εξαερισμό. Ο αγωγός εξαγωγής συνδέεται στο άνω τμήμα του. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι όταν η κουκούλα είναι ενεργοποιημένη, δημιουργείται υπερβολική πίεση και μέρος του αέρα εξαγωγής μπορεί να πεταχτεί πίσω στο διαμέρισμα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να μειωθεί με την αγορά μιας μάσκας με ειδική προεξοχή στο κάτω μέρος της στρογγυλής οπής για τον αγωγό αέρα. Αυτή η προεξοχή που βρίσκεται ήδη στο κανάλι κατευθύνει τον αέρα εξαγωγής προς τα επάνω, εμποδίζοντας την πτώση του.

Υπάρχει ένας πιο αξιόπιστος τρόπος για να διατηρήσετε τον φυσικό εξαερισμό - εγκαταστήστε ένα ειδικό tee πριν εισέλθετε στον αγωγό εξαερισμού. Χρησιμοποιούνται δύο έξοδοι για τη σύνδεση του αγωγού και του αγωγού εξαερισμού, ενώ στο τρίτο τοποθετείται μια βαλβίδα αντεπιστροφής. Αποτρέπει την είσοδο μολυσμένου αέρα στο δωμάτιο. Λειτουργεί έτσι: όταν είναι ενεργοποιημένη η κουκούλα, η βαλβίδα κλείνει και το παιδί της κουζίνας δεν επιστρέφει στην κουζίνα. Όταν η κουκούλα είναι απενεργοποιημένη, η βαλβίδα είναι ανοιχτή και υποστηρίζει φυσικό εξαερισμό. Ο αερισμός σε μια κουζίνα με σόμπα αερίου πρέπει απαραίτητα να διατηρεί τη φυσική συνεχή ροή του αέρα. Διαφορετικά, η χρήση αερίου μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Σύστημα εξαερισμού

Σωλήνας εξαερισμού

Εξαερισμός στην κουζίνα σε ιδιωτικό σπίτι

Για τη ρύθμιση του εξαερισμού στην κουζίνα ενός ιδιωτικού σπιτιού, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη σύνδεση μιας κουζίνας αερίου και κουκούλας. Στην κουζίνα θα πρέπει να είναι:

 • οροφές ύψους τουλάχιστον 2,2 μέτρων.
 • τουλάχιστον ένα παράθυρο με παράθυρο ανοίγματος.
 • κάθετο αγωγό εξαγωγής.

Τα έγγραφα ρυθμίζουν επίσης την απαραίτητη συναλλαγματική ισοτιμία. Για μια σόμπα αερίου, ο εξαερισμός θεωρείται αποτελεσματικός με ταχύτητα 140 κυβικών μέτρων την ώρα.

Αγωγός στην κουζίνα

Για την κανονική κυκλοφορία αέρα στο σπίτι πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα για τον εξαερισμό και τον εξαερισμό. Ο συσπειρωτήρας βρίσκεται στο εξωτερικό τοίχωμα του σπιτιού σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρων πάνω από το θεμέλιο, ενώ η εξάτμιση πρέπει να φτάσει στην οροφή. Ο φυσικός αερισμός σε ένα ιδιωτικό σπίτι δεν είναι πάντα αρκετός, και πιο συχνά οι ιδιοκτήτες σπιτιού εγκαθιστούν ένα σύστημα αναγκαστικής ανταλλαγής αέρα. Αποτελείται από ανεμιστήρες τροφοδοσίας και εξαγωγής και μπορεί να συμπληρωθεί με ένα σύστημα ανάκτησης - μια σύγχρονη συσκευή που επιτρέπει τη θέρμανση του εισερχόμενου ψυχρού αέρα χωρίς αύξηση του κόστους θέρμανσης. Αυτές οι συσκευές δεν είναι φθηνές, αλλά είναι εύκολο να το κάνουν με τα χέρια σας. Η αποτελεσματικότητα των σπιτικών ανακουφιστών είναι ελαφρώς χαμηλότερη από τις εργοστασιακές, αλλά αντιμετωπίζουν το έργο τους.

Ενσωματωμένη κουκούλα στην κουζίνα

Η διασφάλιση αποτελεσματικού αερισμού σε ένα διαμέρισμα ή στο σπίτι σας είναι ένα σημαντικό και υπεύθυνο θέμα και πρέπει να το προσεγγίσετε με όλη την προσοχή, γιατί ο καθαρός αέρας είναι το κλειδί για την ευημερία, την ικανότητα και την υγεία μας.

Κουκούλα

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)