Συγκόλληση με λινοτάπητες: μέθοδος ζεστού και κρύου

Η δημοτικότητα του λινέλαιο οφείλεται στην εξαιρετική του εμφάνιση, καθώς και στη δύναμη και την πρακτικότητα. Εντούτοις, τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να μειωθούν στο μηδέν εάν, κατά την τοποθέτηση αυτού του δομικού υλικού, οι αρμοί των καμβάδων του θα είναι με ορατές ραφές, επομένως η σωστή σφράγιση, που εξασφαλίζει τόσο την ακεραιότητα όσο και την αντοχή του δαπέδου, είναι τόσο σημαντική.

Για μια καλή σύνδεση με κομμάτια λινέλαιο, χρησιμοποιούνται δύο τύποι συγκόλλησης, ένας από τους οποίους ονομάζεται ζεστό και ο άλλος - κρύος. Η επιλογή ενός συγκεκριμένου τύπου συγκόλλησης εξαρτάται από την πραγματική κατάσταση και από τον τύπο του λινελαίου.

Ψυχρή συγκόλληση του λινοτάπητα

Ανάλογα με τον τόπο εφαρμογής (γραφεία ή κατοικίες), το λινέλαιο χωρίζεται σε εμπορικά και οικιακά.

Σε δωμάτια που επισκέπτονται μεγάλο αριθμό ανθρώπων, το λινέλαιο υπόκειται σε σημαντικά φορτία, επομένως, σε δημόσιους χώρους για αυτόν τον τύπο επίστρωσης, κατά κανόνα, επιλέγεται πολύ ανθεκτικό υλικό. Ταυτόχρονα, ένα τέτοιο λινέλαιο με αυξημένη αντοχή στην τριβή συγκολλάται με τη θερμή μέθοδο και οι εργασίες εκτελούνται μόνο από επαγγελματίες που χρησιμοποιούν αρκετά ακριβό εξοπλισμό.

Η κρύα μέθοδος χρησιμοποιείται συνήθως όταν υπάρχει μια επίστρωση από λινέλαιο μικρού πάχους και με χαρακτηριστικά που δεν έχουν πολύ υψηλή αντοχή. Τέτοιο υλικό χρησιμοποιείται συχνότερα σε διαμερίσματα.

Λινοτάπητα θερμής συγκόλλησης

Λινοτάπητα θερμής συγκόλλησης

Μπορεί να εκτελείται μόνο από ειδικούς που έχουν στο οπλοστάσιό τους ένα ειδικό καλώδιο και μια ειδική μηχανή συγκόλλησης, με τη βοήθεια της οποίας εξασφαλίζεται η θερμή συγκόλληση των συνδέσμων από λινέλαιο στο κατάλληλο επίπεδο ποιότητας. Η ουσία της διαδικασίας είναι η ακόλουθη: στην ένωση των φύλλων από λινέλαιο, κόβεται μια αυλάκωση που αντιστοιχεί σε σχήμα με το προφίλ του προαναφερθέντος καλωδίου (που ονομάζεται επίσης ράβδος πλήρωσης), το οποίο χρησιμοποιείται ως συνδετικό στοιχείο.

Για την κατασκευή ενός σχοινιού / ράβδου, που μπορεί να έχει τόσο στρογγυλά όσο και τριγωνικά τμήματα, χρησιμοποιείται πλαστικοποιημένο PVC, ώστε να μαλακώσει εύκολα ήδη σε θερμοκρασία 350 ± 50 ° C. Η ράβδος εισάγεται στη συσκευή για τη συγκόλληση του λινέλλου και με τη βοήθεια αυτού του εργαλείου εισάγεται σε μια προετοιμασμένη αυλάκωση και οδηγείται με περιστροφή κατά μήκος της γραμμής σύνδεσης.

Συγκόλληση εμπορικού λινελαίου

Στην περίπτωση αυτή, οι υπερβολικά κολλημένες ράβδοι αφαιρούνται χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι ηλικίας ενός μηνός, αλλά όχι κάθε φορά, αλλά σε διάφορα στάδια. Πρώτον, αφαιρείται το μεγαλύτερο περιττό τμήμα του κορδονιού. Ταυτόχρονα, κατά τη διαδικασία εργασίας, πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από το μαχαίρι μια ειδική πλάκα που ονομάζεται διαφάνεια. Και αφού η ραφή κρυώσει πλήρως, το υπόλοιπο συνδετικό υλικό αφαιρείται με το ίδιο μαχαίρι, αλλά χωρίς έλκηθρο, το μετακινώντας κατά μήκος του επιπέδου της επικάλυψης. Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε αμέσως ολόκληρη τη ράβδο, επειδή αν δεν έχει κρυώσει τελείως, σε μερικά σημεία, όταν η ραφή κρυώσει, μπορεί να εμφανιστούν κοιλώματα και βαθουλώματα λόγω της "συστολής" του ψυχόμενου υλικού του κορδονιού.

Ζεστό συγκόλληση του λινέλαιο στο σπίτι δεν χρησιμοποιείται, δεδομένου ότι όταν θέρμανση οικιακό λινέλαιο σε υψηλή θερμοκρασία, όχι μόνο ραφές, αλλά και μέρος του καλύμματος δαπέδου μπορεί να λιώσει.

Πώς να κολλήσετε το λινέλαιο με κρύα συγκόλληση;

Σήμερα, σε επίπεδο νοικοκυριού, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο κόλλα που ονομάζεται "κρύα συγκόλληση για λινέλαιο".Αυτό το εργαλείο με εξαιρετικές ιδιότητες συγκόλλησης αναφέρεται μερικές φορές ως συγκόλληση υγρών. Είναι πιο συχνά από άλλες κόλλες που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες για την εκτέλεση σύγχρονων κατασκευαστικών εργασιών.

Αυτή η κόλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για τη συγκόλληση του linoleum που έχει τοποθετηθεί αρχικά, αλλά και για τις αρμούς του linoleum κατά την επισκευή του. Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου σύνδεσης των πλεγμάτων επικάλυψης είναι η υψηλή δύναμη πιασίματος ενός τεμαχίου υλικού δαπέδου με ένα άλλο. Η τεχνολογία εφαρμογής είναι απλή και δεν διαφέρει σημαντικά από άλλες μεθόδους κόλλησης, αλλά το αποτέλεσμα είναι πάντοτε σε πολύ υψηλό επίπεδο. Συχνά, μια τέτοια κόλλα χρησιμοποιείται για τη στερέωση σανίδων, καθώς και διάφορα διακοσμητικά προϊόντα από PVC.

Τοποθετώντας το λινέλαιο, συνδέοντας διαδοχικά με κόλλα για συγκόλληση κάθε επόμενου φύλλου υλικού με το προηγούμενο, τοποθετημένο ακριβώς στην προβλεπόμενη θέση. Λόγω του γεγονότος ότι οι ταινίες συγκόλλησης από λινέλαιο κατασκευάζονται με άχρωμη κόλλα, οι θέσεις συγκόλλησης δεν είναι αισθητές.

Λείανση λινέλαιο

Ποιοι είναι οι τύποι κόλλας που λέγεται κρύα συγκόλληση;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αυτής της κόλλας, που διαφέρουν στις ιδιότητες και τις μεθόδους εφαρμογής.

Τύπος A

Αυτή η κόλλα έχει υγρή σύσταση λόγω της μεγάλης ποσότητας διαλύτη που περιέχεται σε αυτήν και διευκολύνει την επεξεργασία της θέσης σύνδεσης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν συνδέετε φύλλα συγκολλημένου υλικού, το πλάτος του διακένου μεταξύ των οποίων υπερβαίνει τα δύο χιλιοστά.

Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης κόλλας τύπου Α είναι η ακρίβεια της συγκόλλησης και η απουσία του συγκολλητικού συνδέσμου για τα μάτια, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η υψηλή αντοχή της συγκολλητικής ύλης που επιτυγχάνεται, αλλά η κόλλα αυτή δεν συνιστάται για την επισκευή επιχρισμάτων από λινέλαιο. Η χρήση του είναι προτιμότερη σε περιπτώσεις όπου ο κώδικας πρέπει να κολληθεί μεταξύ τους σε νέες λωρίδες από λινέλαιο.

Τοποθέτηση λινέλαιο

Τύπος C

Τέτοια κόλλα διαφέρει από το προηγουμένως γραμμένο σε ότι έχει λιγότερο διαλύτη, και ως εκ τούτου φαίνεται πιο χοντρή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που η απόσταση μεταξύ των φύλλων του linoleum είναι 2-4 χιλιοστά. Είναι επίσης δυνατή η χρήση κόλλας τύπου "C" σε εργασίες επισκευής, συμπεριλαμβανομένης και για την επιδιόρθωση ρωγμών, που συχνά συναντώνται σε παλαιές επικαλύψεις. Όταν αυτός ο τύπος κόλλας στεγνώνει, σχηματίζεται μια πυκνή ραφή με υψηλή αντοχή.

Πληκτρολογήστε T

Αυτός ο τύπος κόλλας προορίζεται κυρίως για επαγγελματίες που εργάζονται, κατά κανόνα, στον βιομηχανικό τομέα. Σπάνια χρησιμοποιείται για ιδιωτική χρήση. Το συγκολλητικό τύπου Τ είναι εξαιρετικό για τη συγκόλληση πολυσωματικών τύπων λινελαίου βασισμένων σε πολυβινυλοχλωρίδιο και πολυεστέρα. Το αποτέλεσμα της χρήσης του είναι μια ελαστική, εύκαμπτη, αλλά αξιόπιστη ραφή.

Επισκευή λινοτάπητες

Τι άλλο μπορεί να γίνει με κρύα συγκόλληση;

Υπάρχουν και άλλες μάρκες συγκολλητικών ουσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκόλληση εν ψυχρώ φύλλων από λινέλαιο. Μπορείτε να αναφέρετε, για παράδειγμα, δύο από αυτά, και τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους δίνονται παρακάτω.

 • Sintex Η44. Χρόνος στεγνώματος "για απόσπαση" - 20 λεπτά, χρόνος στερεοποίησης - 2 ώρες, πλήρης χρόνος πολυμερισμού - 24 ώρες, μέγιστο πλάτος αρμού - 4 mm.
 • ΕΡ-380. Η αντοχή της ραφής είναι 3500 PSI, η θερμοκρασία χρήσης δεν είναι μεγαλύτερη από 93 ° C, ο χρόνος στερεοποίησης είναι μικρότερος από 15 λεπτά, η ταχύτητα ρύθμισης είναι περίπου 4 λεπτά.

Ένα χαρακτηριστικό χαρακτηριστικό αυτών των βαθμών είναι ότι έχουν χαμηλότερο σημείο τήξης χαμηλότερο από εκείνο της συγκόλλησης εν ψυχρώ που χρησιμοποιείται για την ένωση μετάλλων, αλλά αυτό δεν συμβαίνει όταν εργάζονται με λινέλαιο.

Συγκόλληση με λινέλαιο καλωδίων

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα τύπο κόλλας "κρύα συγκόλληση";

Η κόλλα για συγκόλληση με κρύο προσφέρεται τώρα σε ένα ευρύ φάσμα. Το κύριο πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή μιας κόλλας για συγκόλληση φύλλων από λινέλαιο είναι ο σκοπός της συγκόλλησης.

Στις περιπτώσεις αυτές, όταν απαιτείται επισκευή μιας ήδη τελειωμένης επίστρωσης, είναι προτιμότερο να επιλέγονται συγκολλητικά με πυκνότερη σύσταση, στα οποία η συγκέντρωση του PVC είναι μεγαλύτερη και ο διαλύτης είναι μικρότερος.Αυτό θα δώσει μεγάλη αντοχή στην ραφή όταν κολλάτε χαλασμένα θραύσματα και ρωγμές σφράγισης. Ο ίδιος τύπος κόλλας θα αποδειχθεί πιο κατάλληλος για να ενώνει νέα κομμάτια δαπέδου, αλλά κόβει άνισα, ή εάν ο σύνδεσμος έχει ένα "περπάτημα" κενό.

Σύνδεση με λινέλαιο

Εάν χρησιμοποιηθούν νέα φύλλα λινέλαιο, επαγγελματικά προετοιμασμένα, με ακρίβεια κομμένα, τότε μπορείτε να επιλέξετε κόλλα με υψηλότερο ποσοστό διαλύτη και λιγότερο PVC για κόλληση. Λόγω αυτής της σύνθεσης, θα εξασφαλιστεί υψηλή ολκιμότητα και χαμηλή ορατότητα της προκύπτουσας σύνδεσης ραφής μεταξύ των λωρίδων του λινελαίου. Η δύναμη λαβής σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελαφρώς μικρότερη από την πρώτη επιλογή που περιγράφηκε παραπάνω, αλλά δεδομένου ότι τα φορτία στα οποία υποβάλλεται το δάπεδο των κατοικιών είναι επίσης μικρά, αυτό δεν θα είναι κρίσιμο.

Τοποθέτηση συνδέσμων από λινέλαιο

Η κατανάλωση κόλλας τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη έκδοση θα είναι σχεδόν η ίδια.

DIY συγκόλληση λινέλαιο: ακολουθία των ενεργειών

Προκειμένου η συγκόλληση από λινέλαιο να είναι υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο να τηρηθεί μια συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία μοιάζει με αυτή:

 1. Πρώτον, δύο λωρίδες από λινέλαιο είναι διατεταγμένες έτσι ώστε να επικαλύπτονται κατά μέγεθος 3-5 εκατοστά.
 2. Περαιτέρω, αυτές οι δύο επικαλυπτόμενες λωρίδες κόβονται ταυτόχρονα σε μία μεταλλική ράβδο, λόγω της οποίας εξασφαλίζεται ένας ιδανικός σύνδεσμος μεταξύ τους.
 3. Μετά την κοπή του λινελαίου, τα αποκόμματα απομακρύνονται.
 4. Μια ταινία διπλής όψης είναι κολλημένη στο πάτωμα κάτω από τη θέση της μελλοντικής ραφής της επίστρωσης, η οποία θα εμποδίσει την κόλλα να εξαπλωθεί πάνω από την επιφάνεια του δαπέδου και να στερεώσει την περιοχή της ραφής.
 5. Η περιοχή ραφών σκουπίζεται με ένα πανί: για συγκόλληση υψηλής ποιότητας, πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή.
 6. Ειδική ταινία χαρτιού ανθεκτική στη ψύξη είναι κολλημένη στη μέση μιας σφικτά κομμένης ραφής. Αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η βλάβη στο ανώτερο στρώμα του λινέλαιο.
 7. Με ένα μαχαίρι με στρογγυλή λεπίδα, κόβεται η κολλητική ταινία στην περιοχή ραφής καθ 'όλο το μήκος της. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλα είδη μαχαιριών, αλλά το κύριο πράγμα είναι να διασφαλίσετε ότι κατά τη διάρκεια της κοπής δεν βλάπτουν τις άκρες του λινέλαιο.
 8. Μετά την κοπή της λωρίδας χαρτιού, τυλίγεται σφικτά με έναν κύλινδρο για να εμποδίσετε την κρύα συγκόλληση να φτάσει κάτω από την επιφάνεια του χαρτιού.
 9. Ένα ειδικό ακροφύσιο με τη μορφή βελόνας εγκαθίσταται στον σωλήνα με κόλλα, μέσα από το οποίο θα ρέει υγρό περιεχόμενο κόλλας.
 10. Στη συνέχεια, η βελόνα εισάγεται στο διάκενο μεταξύ των φύλλων του λινελαίου, και με ελαφρά πίεση η κόλλα πιέζεται έξω από το σωλήνα στο διάκενο της άρθρωσης.
 11. Αφού γεμίσετε το κενό, είναι απαραίτητο να περιμένετε λίγο χρόνο, ο οποίος συνήθως υποδεικνύεται στις οδηγίες για έναν συγκεκριμένο τύπο συγκόλλησης εν ψυχρώ, και αφαιρέστε την ταινία χαρτιού, αφαιρώντας την υπό οξεία γωνία.

Γνωρίζοντας την τεχνολογία της χρήσης συγκόλλησης με κρύο, μπορείτε να πραγματοποιήσετε ανεξάρτητα όχι μόνο την επισκευή του λινέλαιο, αλλά και την τοποθέτησή του. Διαβάστε προσεκτικά όλες τις οδηγίες και επιλέξτε τον σωστό τύπο κόλλας κατά την αγορά. Καλή τύχη σε σας!

Τοποθέτηση και συγκόλληση λινέλαιο

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)