Αποκατάσταση μπάνιου: αποδεδειγμένες μέθοδοι και νέες τεχνολογίες

Ένα μπάνιο δεν είναι μόνο ένα ανθεκτικό αντικείμενο, είναι επίσης ένα βασικό στοιχείο στο εσωτερικό ενός μπάνιου. Μερικές φορές, αλλάζοντας τη γραμματοσειρά, μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την εμφάνιση του δωματίου. Ωστόσο, τέτοιες δραματικές αλλαγές δεν είναι προσιτές για όλους, επειδή η πλήρης επισκευή κοστίζει πολλά χρήματα. Για τέτοιες περιπτώσεις, επινοήθηκε η αποκατάσταση των λουτρών, η οποία σας επιτρέπει να ανανεώσετε την ικανότητα και να μετατρέψετε το βλέμμα του δωματίου στο σύνολό του.

Αποκατάσταση μπάνιου με ακρυλικό

Αποκατάσταση λευκής μπανιέρας

Τύποι μπανιέρων: περιγραφή, χαρακτηριστικά του προστατευτικού στρώματος

Κατά την λειτουργία των λουτρών, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διακοσμητικών προστατευτικών στρωμάτων εκδηλώνονται. Η εξοικείωση με τα γενικά χαρακτηριστικά θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των μεθόδων αποκατάστασης λουτρών.

Διαφορετικοί κατασκευαστές παράγουν προϊόντα χάλυβα με μεταλλικό πάχος 1,6 mm έως 3,5 mm. Το προστατευτικό στρώμα σμάλτου δεν υπερβαίνει τα 0,6 mm. Η διαδικασία σμάλτωσης λαμβάνει χώρα σε ειδικούς κλιβάνους για καύση σε θερμοκρασία 850 ° C. Χάρη σε μια ειδική τεχνολογία (το σμάλτο είναι σχεδόν ψημένο σε χάλυβα), το διακοσμητικό στρώμα διατηρεί τη λάμψη του σε όλο τον κύκλο ζωής. Η ανάκτηση σμάλτου των λουτρών μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη χρήση μεθόδων χύδην ακρυλικού ή με εφαρμογή σμάλτου με βούρτσα / ρολό.

Αποκατάσταση μπανιέρας

Αποκατάσταση του λουτρού με χρωματιστό σμάλτο

Τα μοντέλα από χυτοσίδηρο είναι επικαλυμμένα με στρώμα ματ / γυαλιστερό σμάλτο, ισχυρό και ομοιόμορφο σε όλο το πάχος της διακόσμησης. Το λευκό σμάλτο εφαρμόζεται με πάχος 0,8 mm και χρώμα - 1,2 mm. Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν μια χειροκίνητη μέθοδο για την σμάλτο μπανιέρων. Η διαδικασία διακόσμησης διεξάγεται σταδιακά: πολλά στρώματα καλύπτονται με υγρό υλικό και στη συνέχεια η σύνθεση σκόνης καθορίζει όλα τα στρώματα της διακόσμησης. Η αποκατάσταση του σμάλτου σε λουτρό από χυτοσίδηρο θα επεκτείνει την περίοδο χρήσης των υδραυλικών εγκαταστάσεων κατά 7-15 έτη (ανάλογα με την επιλογή της τεχνολογίας).

Για τις ακρυλικές μπανιέρες χρησιμοποιείται χυτευμένο ακρυλικό / πλαστικό. Ένα χαρακτηριστικό της χύτευσης είναι το πάχος των γωνιακών τμημάτων να είναι μικρότερο από τις πλευρές (λόγος 1,5 mm έως 5 mm). Αυτές οι θέσεις ενισχύονται περαιτέρω από ένα μείγμα κομμένων υαλοβάμβακα με εποξειδική ρητίνη. Οι ακρυλικές μπανιέρες τύπου "do-it-yourself" αποκαθίστανται χρησιμοποιώντας υγρό ακρυλικό.

Ξύλινη αποκατάσταση λουτρών

Αποκατάσταση λουτρό σμάλτου

Ακρυλική μπανιέρα: κανόνες επισκευής

Η αποκατάσταση των ακρυλικών λουτρών εξαρτάται από τη φύση της βλάβης. Διαχωρίστε τη ζημιά στους χημικούς και μηχανικούς τύπους:

  • χημικό προκαλείται από τη δράση επιβλαβών απορρυπαντικών, ακατάλληλα για τη φροντίδα ακρυλικών αντικειμένων. Συχνά, τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται όταν τα ρούχα εμποτίζονται λόγω της αλληλεπίδρασης της ακρυλικής επιφάνειας με τα συστατικά της σκόνης. Τα ελαττώματα μοιάζουν με μια ελαφριά θόλωση και απλώς αφαιρούνται.
  • οι μηχανικές βλάβες μοιάζουν με βαθιές γρατζουνιές / ρωγμές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις με τρύπες. Σε τέτοιες καταστάσεις, η δυνατότητα να "διορθώσουν" μια τρύπα από μόνη της είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα των ακρυλικών δοχείων.

Η φύση της ζημίας οδηγεί σε διαφορετικούς τρόπους για την αποκατάσταση του λουτρού.

Αποκατάσταση λουτρού με σχήμα

Γυαλιστική λουτρό αποκατάστασης

Εύκολη επισκευή ελαττωματικών ελαττωμάτων

Οι λασπωμένες γρατζουνιές μπορούν να αποδοθούν σε μικρά ελαττώματα και μπορούν εύκολα να εξαλειφθούν με λείανση υψηλής ποιότητας με επακόλουθη στίλβωση της επιφάνειας:

  • η κατεστραμμένη περιοχή καθαρίζεται με χοντρό χαρτί. Στη συνέχεια το ακρυλικό επεξεργάζεται με λεπτόκοκκο γυαλόχαρτο.
  • τελικό στάδιο: εφαρμόζεται ένα ακρυλικό βερνίκι στο αποκατεστημένο στρώμα και τρίβεται απαλά πάνω από την περιοχή που έχει υποστεί επεξεργασία.

Αποκατάσταση πέτρινου λουτρού

Απομάκρυνση σημαντικών ελαττωμάτων ακρυλικής επιφάνειας

Η αποκατάσταση λουτρών με υγρό ακρυλικό περιλαμβάνει τη χρήση των ακόλουθων υλικών: υγρό ακρυλικό, σκληρυντικό, ειδικό διαλύτη, χαρτί στίλβωσης (τελική κατεργασία της αποκατεστημένης επιφάνειας).

Οι σοβαρές ζημιές στην ακρυλική επίστρωση (λακκούβες, βαθιές ρωγμές) απαιτούν ειδικές εργασίες αποκατάστασης. Η αποκατάσταση μπανιέρας πραγματοποιείται σε διάφορα στάδια.

Η ζημιωμένη περιοχή καθαρίζεται προσεκτικά με ένα τρυπάνι με ακροφύσιο λείανσης. Η σκόνη και η σκόνη που σχηματίζονται ξεπλένονται με νερό.

Αποκατάσταση μπανιέρας

η κατεργασμένη περιοχή απολιποποιείται με ειδικό διαλύτη. Στη συνέχεια, είναι στεγνό με στεγνωτήρα μαλλιών (είναι δυνατόν τακτική, δεν κτίριο).

Παρασκευάζεται σύνθεση δύο συστατικών: το σκληρυντικό συνδυάζεται με υγρό ακρυλικό. Η αποκατάσταση του λουτρού με υγρό ακρυλικό είναι σημαντική για την εκτέλεση σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, δηλαδή είναι απαραίτητο να τηρείτε αυστηρά τις αναλογίες που συνιστώνται για την ανάμιξη των εξαρτημάτων.

Το παρασκευασμένο μίγμα τρίβεται σε επιφανειακά ελαττώματα χρησιμοποιώντας μια ειδική σπάτουλα.

Αποκατάσταση λουτρού χαλκού

Η σκλήρυνση της σύνθεσης απαιτεί τουλάχιστον 12 ώρες. Η τελικά αποξηραμένη αποκατεστημένη επιφάνεια λειαίνεται με λεπτόκοκκο γυαλόχαρτο μέχρι να σχηματιστεί μια απολύτως λεία επιφάνεια.

Για να αποφευχθεί η εμφάνιση βαθιών γρατζουνιών, τσιπς, είναι απαραίτητο να χειριστείτε προσεκτικά το ακρυλικό λουτρό: για να αποκλείσετε την πτώση των στερεών βαρέων αντικειμένων, μεταφέρετε προσεκτικά το προϊόν κατά τη μετακίνηση.

Μπανιέρα από χυτοσίδηρο: λεπτές αποκαταστάσεις

Η αποκατάσταση των λουτρών στο σπίτι είναι κάτι περισσότερο από δυνατό. Οι μέθοδοι αποκατάστασης μπάνιου επιλέγονται ξεχωριστά (καθορίζονται από τη διάρκεια των εργασιών επισκευής και την ποιότητα των υλικών).

Κανονικό σμάλτο

Οι εμαγιέ μεταλλικές μπανιέρες είναι τα πιο δημοφιλή μοντέλα υδραυλικών εγκαταστάσεων. Η εργοστασιακή εγγύηση για τα προϊόντα είναι 2 χρόνια. Με προσεκτικό χειρισμό, το λουτρό για περίπου 10 χρόνια απολαμβάνει τους κατοίκους με μια ακτινοβόλο επίστρωση σμάλτου. Αλλά, δυστυχώς, τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και σμάλτο πάρα πολύ. Η αποκατάσταση ενός παλιού λουτρού είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να εξοικονομήσετε χρήματα και να ενημερώσετε την εμφάνιση των υδραυλικών εγκαταστάσεων.

Απαραίτητα υλικά και εργαλεία για σμάλτο: ηλεκτρικό τρυπάνι με ειδικό ακροφύσιο (σαν τροχός λείανσης), γυαλόχαρτο, απολιπαντικό, βούρτσες, σμάλτο δύο συστατικών. Η αποκατάσταση μπανιέρας πραγματοποιείται σταδιακά.

Αποκατάσταση λουτρού ποδιών

Η παλιά επίστρωση καθαρίζεται προσεκτικά με τρυπάνι και γυαλόχαρτο.

Η σκόνη σμάλτου εκπλένεται με νερό και ολόκληρη η επιφάνεια κατεργάζεται με απολιπαντικό.

Για να θερμάνει το λουτρό, γεμίζει με ζεστό νερό και αφήνεται να ζεσταθεί για 10-15 λεπτά.

Το νερό χαμηλώνει και το λουτρό σκουπίζεται. Για να αποφύγετε την παραμονή των δοντιών στην επιφάνεια, συνιστάται η χρήση ειδικής σερβιέτας.

Επικάλυψη του λουτρού

Παρασκευάζεται μίγμα: προστίθεται σκληρυντικό στο σμάλτο. Αναγνωρίζονται οι αναλογίες που συνιστά ο κατασκευαστής.

Η βούρτσα εφαρμόζεται στην επιφάνεια του λουτρού. Η αποκατάσταση της επίστρωσης σμάλτου του λουτρού περιλαμβάνει την εφαρμογή δύο στρωμάτων του μίγματος.

Προκειμένου η αποκατάσταση των παλαιών λουτρών να τελειώσει καλά, συνιστάται να αντέχουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη χρήση υδραυλικών εγκαταστάσεων. Αυτός ο χρόνος απαιτείται για τον τελικό πολυμερισμό του σμάλτου.

Εάν δεν χρησιμοποιείτε λειαντικά και επιθετικά απορρυπαντικά, τότε το αποκατεστημένο σμάλτο θα διαρκέσει 6-8 χρόνια.

Αποκατάσταση ενός ημικυκλικού λουτρού

Αποκατάσταση λουτρού από χυτοσίδηρο χύμα

Χάρη στην εμφάνιση νέων υλικών, βελτιώνεται η τεχνολογία της αποκατάστασης λουτρών. Για να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή, συνιστάται να έχετε μια ιδέα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των νέων προϊόντων.

Αποκατάσταση μίας μπανιέρας

Το Stacryl είναι ένα εποξειδικό ακρυλικό σμάλτο δύο συστατικών.Πλεονεκτήματα των γυάλινων λουτρών πλήρωσης: υψηλής ποιότητας διακοσμητικό προστατευτικό στρώμα, σχηματισμός ομοιόμορφης στιλπνότητας στην επιφάνεια, πάχος στρώματος εγγυάται την περίοδο χρήσης της αποκατεστημένης επίστρωσης 15-20 χρόνια. Παράγεται μόνο λευκό γυαλί. Μπορείτε να προσθέσετε αποχρώσεις στη σύνθεση με τη βοήθεια ειδικών χρωμάτων.

Η αποκατάσταση των λουτρών με χύμα ακρυλικά περιλαμβάνει διάφορα στάδια.

Επισκευή μπάνιου

Εκτελούνται προπαρασκευαστικές εργασίες: η επιφάνεια του δοχείου καθαρίζεται με ένα τρυπάνι με ακροφύσιο και γυαλόχαρτο.

Το εσωτερικό του μπάνιου επεξεργάζεται με διαλύτη και στεγνώνει με στεγνωτήρα μαλλιών.

Τα ανώτερα και κατώτερα δαμάσκηνα για το νερό αποσυναρμολογούνται.

Αποκατάσταση ενός ρετρό λουτρό

Παρασκευάζεται ένα μείγμα - υγρό ακρυλικό: το σκληρυντικό προστίθεται στο σμάλτο και αναμιγνύεται ήπια για τουλάχιστον 10-15 λεπτά για να ληφθεί μια σύνθεση εργασίας. Είναι ανεπιθύμητο να χρησιμοποιείται ένας μίξερ κατασκευής για να αναμειγνύονται τα συστατικά, καθώς πολλές φυσαλίδες εμφανίζονται στο μείγμα. Μην προσπαθήσετε να κάνετε τη λύση πιο λεπτή. Διαφορετικά, το μίγμα αποστραγγίζεται γρήγορα σε κατακόρυφες επιφάνειες και παίρνετε ένα λεπτό αποκατεστημένο στρώμα σμάλτου.

Αποκατάσταση λουτρού από χάλυβα

Για να επιτευχθεί ένα λαμπρό αποτέλεσμα, πρέπει να τηρούνται οι αναλογίες που συνιστώνται από τον κατασκευαστή. Για να αποκαταστήσετε το παλιό λουτρό, η σύνθεση πρέπει να χρησιμοποιηθεί εντός 60-70 λεπτών.

Ακρυλικό λουτρό χύνεται κατά μήκος του περιγράμματος του λουτρού, ξεκινώντας από τις πλευρές. Η τεχνολογία για την αποκατάσταση των λουτρών συνίσταται στη βραδεία εξάπλωση του υγρού πάνω στην επιφάνεια της δεξαμενής. Χάρη σε αυτό, όλα τα χτυπήματα, οι γρατζουνιές, οι ρωγμές θα γεμίσουν. Το πάχος της επικάλυψης είναι κατά μέσο όρο 5-6 mm.

Αποκατάσταση παλαιού λουτρού

Με αυτή τη μέθοδο αποκατάστασης, είναι σημαντικό να παρακολουθείται η παρουσία φυσαλίδων στην επικάλυψη. Μπορείτε να τα αφαιρέσετε με στεγνωτήρα μαλλιών μέχρι να στεγνώσει το στρώμα.

Το περίσσευμα του μίγματος αποστραγγίζεται στην κάτω αποστράγγιση. Ένα δοχείο πρέπει να τοποθετηθεί κάτω από την τρύπα εκ των προτέρων.

Ο χρόνος ξήρανσης της επικάλυψης για διαφορετικούς κατασκευαστές γυαλιού είναι διαφορετικός και κυμαίνεται από 2 έως 4 ημέρες. Προκειμένου να διατηρηθεί και να εδραιωθεί η αποκατασταθείσα γυαλιστερή στρώση, είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η εισροή νερού και σκόνης στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Καθαρισμός μπάνιου

Αυτή η τεχνολογία αποκατάστασης των λουτρών δίνει στις επιφάνειες αντοχή στις γρατζουνιές, μικρές ζημιές. Η περίοδος εγγύησης είναι 10-15 χρόνια. Το Stakril χρησιμοποιείται επίσης για την αποκατάσταση λουτρών από χάλυβα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)