Πώς να επισκευάσετε ένα έλασμα με δική σας;

Laminate είναι ένα κάλυμμα δαπέδου, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή αντοχή στη φθορά, αλλά ακόμη και αν αυτό το χαρακτηριστικό, σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων λειτουργίας ή ακατάλληλη εγκατάσταση, εμφανίζονται ελαττώματα στην επιφάνεια. Θα σας πούμε πώς να αποτρέψετε την εμφάνιση ατελειών ή να επαναφέρετε την αρχική εμφάνιση σε ένα ήδη κατεστραμμένο φύλλο.

Πώς να αφαιρέσετε τις γρατζουνιές;

Γραμμές ή τσιπ στην επιφάνεια του δαπέδου εμφανίζονται αν μετακινήσετε έπιπλα χωρίς ειδικά "χαλιά" κάτω από τα πόδια. Ελαττώματα συμβαίνουν επίσης όταν βαριά αντικείμενα πέφτουν στο πάτωμα. Επιπλέον, ακόμη και μικροσκοπικοί κόκκοι άμμου που προσκολλώνται στο πέλμα του παπουτσιού μπορούν να αφήσουν άσχημο σημάδι στο πάτωμα. Έτσι ώστε με προσεκτικό χειρισμό, αργά ή γρήγορα, η επιστρωμένη επίστρωση θα χρειαστεί αποκατάσταση.

Επισκευή λαμινέων αδιακρίτως

Επισκευή μηδενικών επιστρώσεων

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαλλαγείτε από γρατζουνιές στο laminate. Οι μικρές ζημιές επισκευάζονται με κραγιόν, οι βαθιές γρατζουνιές και τα τσιπ απομακρύνονται με ειδικό στόκο. Ελέγξτε προσεκτικά την περιοχή που έχει υποστεί ζημιά. Ίσως το δάπεδο από πολυστρωματικό υλικό δεν μπορεί να επισκευαστεί, τότε η κατεστραμμένη σανίδα θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια νέα.

Κηρομπογιά κεριών

Τα μολύβια κεριών μοιάζουν με μικρά μολύβια. Χάρη στο ευρύ φάσμα χρωμάτων, μπορείτε να επιλέξετε γρήγορα τη σωστή σκιά.

Η επισκευή ενός ελασματοποιημένου δαπέδου με κραγιόνια κεριών έχει ως εξής:

 1. Η περιοχή που σκοπεύετε να επισκευάσετε πρέπει πρώτα να καθαριστεί καλά από σκόνη ή απόβλητα. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε το κερί θα πέσει στα σωματίδια της βρωμιάς. Έτσι, για να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
 2. Ένα στρώμα από μολύβι κεριού εφαρμόζεται στην καθαρισμένη περιοχή. Εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε αυτήν τη διαδικασία.
 3. Αφού εξαφανιστεί η γρατσουνιά, παραμένει στη θέση του ένα λαμπερό σήμα. Αυτό οφείλεται σε υπερβολικό κερί. Πρέπει να αφαιρεθεί με ένα κομμάτι ξηρού μαλακού ιστού.

Επαναλαμβάνουμε ότι αυτή η μέθοδος είναι κατάλληλη μόνο για ρηχές γρατζουνιές.

Επισκευή αρμών ενός φύλλου

Πατώματα από πλαστικό

Ειδικά σφραγίσματα

Μπορείτε να κρύψετε πολύ εμφανή scuffs στο δάπεδο laminate με τα χέρια σας, δεν είναι απαραίτητο να καταφύγετε στη βοήθεια των ειδικών. Για να γίνει αυτό, πρέπει να αγοράσετε μια ειδική πάστα. Το κιτ επισκευής πρέπει να επιλεγεί προσεκτικά, ώστε να μην γίνει λάθος με το χρώμα. Δεν έχει σημασία αν το φύλλο σας είναι σκοτεινό ή ελαφρύ, μπορείτε να πάρετε την επιθυμητή απόχρωση ακόμη και με ανάμειξη αρκετών χρωμάτων. Πάρτε ένα κομμάτι του καλύμματος στο κατάστημα για να το χρησιμοποιήσετε ως δείγμα. Η ειδική σύνθεση μπορεί να αντικατασταθεί με ακρυλικό σφραγιστικό. Συνήθως το αγοράζουν με λευκό χρώμα και επιτυγχάνουν την επιθυμητή απόχρωση με βαφή.

Η εργασία με το στόκο απαιτεί ακρίβεια. Υπάρχει ο κίνδυνος ότι όλα δεν θα αποδειχθούν καλά στην πρώτη προσπάθεια. Συνιστούμε να εξασκηθείτε σε μια πλακέτα αντικατάστασης προτού επιχειρήσετε να επισκευάσετε το ελάττωμα σε εμφανές σημείο. Αυτό θα σας ενημερώσει εάν έχετε επιλέξει το σωστό χρώμα. Και μάθετε πώς να καλύπτετε τις γρατζουνιές και να επισκευάζετε τα τσιπ.

Η διαδικασία για τον καθορισμό των ελαττωμάτων μοιάζει με αυτό:

 1. Η επικάλυψη καθαρίζεται από σκόνη και τυχόν άλλες μολυσματικές ουσίες.
 2. Μία μικρή ποσότητα ιξώδους μάζας πιέζεται έξω από το σωλήνα πάνω στη θέση του επιθέματος. Μέρος της πάστας εφαρμόζεται επίσης στην σπάτουλα (μπορεί να είναι ξύλινη, πλαστική, καουτσούκ ή μέταλλο).
 3. Κατά την ισοπέδωση, το στόκο πρέπει να πιέζεται ελαφρά στο τσιπ.
 4. Μετά την εφαρμογή, η περιοχή σκουπίζεται με ένα υγρό μαλακό σφουγγάρι, αφαιρώντας την περίσσεια υλικού.
 5. Ο αναπαλαιωμένος χώρος μένει για μερικές ώρες μέχρι να στεγνώσει τελείως.

Αν δείτε ότι η ζημιά στην επίστρωση είναι πολύ δυνατή, είναι προτιμότερο να μην χάνετε χρόνο για να την επισκευάσετε. Αμέσως προχωρήστε στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων πλακών.

Επισκευή από πλαστικοποιημένο υλικό

Επισκευή σε φύλλα με κραγιόν

Πώς να αντικαταστήσετε μια ελασματοποιημένη σανίδα;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι πλακών ελασμάτων:

 • Πτυσσόμενα, τα οποία περιλαμβάνουν περιστροφικά, συνδυαστικά και κλειδαριές με κρότο και κούμπωμα.
 • Μη διαχωρίσιμα, περιλαμβάνουν κλειδαριές και κόλλα.

Από την άποψη αυτή, υπάρχουν δύο μέθοδοι για την αντικατάσταση των ελασματοποιημένων σανίδων: η πρώτη αφορά την αποσυναρμολόγηση της επικάλυψης, η δεύτερη είναι δυνατή με ένα κυκλικό πριόνι.

Επισκευή λαμιναρισμένου κεριού

Σκασίματα ρωγμές στο έλασμα

Αντικατάσταση αποσυναρμολόγησης

Αυτή η μέθοδος είναι απλούστερη, αλλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, ειδικά εάν η φθαρμένη σανίδα είναι μακριά από τον τοίχο, επομένως είναι σκόπιμο να το χρησιμοποιήσετε αν η ζημιά βρίσκεται κοντά στο baseboard. Εάν το ακρωτηριασμένο έλασμα βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου, τότε θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αποσυναρμολογήσετε ολόκληρη την επικάλυψη. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστούμε την επισκευή του laminate χωρίς να το αποσυναρμολογήσετε. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με αυτήν τη μέθοδο παρακάτω.

Οδηγίες βήμα προς βήμα για την αντικατάσταση των στρωματοποιημένων σανίδων:

 1. Πρώτα πρέπει να παρέχετε πρόσβαση στην κάλυψη. Για να το κάνετε αυτό, αποσυναρμολογήστε τις πλαϊνές πλάκες που βρίσκονται κοντά στον τοίχο που βρίσκεται πλησιέστερα στον κατεστραμμένο πίνακα. Αφαιρέστε προσεκτικά την πλαστική πλακέ, ώστε να μην καταστραφεί, διαφορετικά δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί.
 2. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός καλέμι, η γωνιακή πλακέτα ανοίγει (πρώτα στη μακρά πλευρά, και στη συνέχεια στη σύντομη).
 3. Στη συνέχεια, πρέπει να αποσυναρμολογήσετε την επίστρωση στην περιοχή που υπέστη ζημιά. Για να αποσυνδέσετε εύκολα τις σανίδες, πρέπει να αυξηθούν κατά 45 °. Έτσι τα άκρα θα απελευθερωθούν από τις αυλακώσεις χωρίς να χαλάσουν οι κλειδαριές.
 4. Η αντικατάσταση του πίνακα γίνεται με προσοχή και αργά. Κατά την τοποθέτηση μιας νέας σανίδας, αποφύγετε κενά.
 5. Μετά την αντικατάσταση, η αποσυναρμολογημένη επικάλυψη συναρμολογείται με την αντίστροφη σειρά. Η πλατφόρμα περιστρέφεται στην αρχική της θέση.

Το νέο συμβούλιο πρέπει να είναι το ίδιο με τα υπάρχοντα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε προβλήματα με κλειδαριές ή ασυμμετρία χρώματος.

Αντικατάσταση των ορίων των φύλλων

Αντικατάσταση με πριόνισμα

DIY επισκευή laminate αδιακρίτως γίνεται ως εξής:

 1. Πριν να κόψετε μια κοφτερή σανίδα, πρέπει να κάνετε σήμανση. Για να γίνει αυτό, βάλτε τελείες στις γωνίες του πίνακα. Από τις κορυφές των γωνιών προς τα μέσα, σχηματίζονται μικρά τμήματα (3-5 cm) υπό γωνία 45 °. Συνδυάζοντας τα εσωτερικά σημάδια, έχουμε ένα ορθογώνιο, το μέγεθος του οποίου είναι λίγο μικρότερο από το ελασματοποιημένο χαρτόνι.
 2. Ένα πριόνι για ένα παρκέ κόβει ένα εσωτερικό ορθογώνιο. Κόψτε το από όλες τις πλευρές, προσπαθώντας να μην αγγίξετε τις άκρες. Αυτό πρέπει να γίνει προσεκτικά, ώστε η γραμμή κοπής να είναι ομοιόμορφη. Μετά από αυτό, το κομμένο τμήμα αφαιρείται.
 3. Το κύριο μέρος αφαιρείται, παραμένει να εξαχθεί το υπόλοιπο έλασμα. Τα τμήματα των άκρων είναι σπασμένα με μια σμίλη, ένα σφυρί ή πένσες. Τα υπόλοιπα κομμάτια από το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να κατατεθούν.
 4. Πριν από την εγκατάσταση μιας νέας σανίδας, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί μια προπαρασκευαστική ενέργεια. Για να γίνει αυτό, η συνδετική ακίδα πρέπει να αρχειοθετηθεί, δίνοντας σφηνοειδές σχήμα.
 5. Προετοιμάστε την επιφάνεια πριν την εγκατάσταση. Η υπόλοιπη κόλλα καθαρίζεται με ένα καλέμι. Σκουπίστε τα πριονίδια και άλλα μικρά υπολείμματα. Επιθεωρήστε προσεκτικά τις γειτονικές σανίδες. Αν η κατάστασή τους είναι πολύ επιθυμητή, τότε θα πρέπει να αντικατασταθούν.
 6. Εισάγεται μια νέα σανίδα, ελέγχοντας αν είναι κατάλληλο σε μέγεθος. Μετά από αυτό, οι πλευρές του πίνακα και οι επιφάνειες που θα έρθουν σε επαφή μαζί του υποβάλλονται σε επεξεργασία με κόλλα. Στη συνέχεια το έβαλαν στη θέση του.
 7. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί για να αφαιρέσετε την υπερβολική κόλλα.
 8. Ο τόπος επισκευής είναι σίγουρα αξίζει τον κόπο. Για να το κάνετε αυτό, τοποθετήστε κάτι βαρύ στην κορυφή.

Επιτρέπεται η αφαίρεση του φορτίου και η χρήση της επικάλυψης μετά από 12 ώρες.

Επισκευή πλαστικού

Επαναφορά λαμινίσματος

Πώς να εξαλείψετε ή να καλύψετε τα κενά μεταξύ των αρθρώσεων;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους υπάρχουν μη ελκυστικά κενά μεταξύ των ελασματοποιημένων σανίδων:

 • Αγορά υποβαθμισμένου υλικού.Για να εξοικονομήσετε χρήματα, μπορείτε να κάνετε λάθος με την επιλογή του laminate. Η πολύ φθηνή κάλυψη είναι συχνά προβληματική. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και μετά από σωστή εγκατάσταση, εμφανίζονται ρωγμές στις αρθρώσεις. Μην χρησιμοποιείτε σανίδες με ρωγμές ή καμπύλες, ακόμη και αν τα ελαττώματά τους φαίνεται να είναι ελάχιστες. Κατά τη λειτουργία, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
 • Ακόμη και για έναν κατασκευαστή, οι παρτίδες μπορούν να διαφέρουν ως προς το μέγεθος των σανίδων ή των τύπων κλειδαριών, έτσι ώστε οι αρμοί να χαλαρώνονται με την πάροδο του χρόνου και να δημιουργούνται μικρά κενά.
 • Τοποθέτηση σε μια ανώμαλη επιφάνεια. Οι κατασκευαστές εγγυώνται μεγάλη διάρκεια ζωής για το πάτωμα μόνο όταν τοποθετούνται σε επίπεδη βάση δαπέδου. Ακόμη και το υπόστρωμα γίνεται πυκνότερο με την πάροδο του χρόνου, χάνει την ικανότητα αποσβέσεώς του και σταματά να αντισταθμίζει τα ανώμαλα δάπεδα. Έτσι, πριν τοποθετήσετε τις σανίδες, ελέγξτε το βαθμό ομοιότητας της βάσης στο δωμάτιο και, εάν είναι απαραίτητο, χρησιμοποιήστε ένα αυτοεπιπεδούμενο δάπεδο.
 • Μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Οι πίνακες αλλάζουν τον όγκο τους, σχηματίζονται κενά μεταξύ τους. Πριν από την εγκατάσταση της συσκευασίας με το laminate θα πρέπει να βρίσκεται στο δωμάτιο μερικές ημέρες για να συνηθίσει στις κλιματικές συνθήκες. Μετά την εγκατάσταση, πρέπει να διατηρείτε περίπου το ίδιο επίπεδο υγρασίας και θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Επισκευή τσιπ στο laminate

Επισκευή παλαιού πολυστρωματικού υλικού

Αν εξακολουθούν να εμφανίζονται ρωγμές, τότε στην περίπτωση αυτή, η επισκευή του φύλλου με τα χέρια σας γίνεται ως εξής:

 • Ο ευκολότερος τρόπος είναι να "κλείσει" μηχανικά το κενό. Προσπαθήστε να απαλλαγείτε από το κενό, χτυπώντας το αρκετές φορές με ένα σφυρί προς την κατεύθυνση του χάσματος.
 • Οι αυλακώσεις μπορούν να γεμιστούν με ειδικό υλικό πλήρωσης ξύλου. Αυτή η επιλογή είναι κατάλληλη αν οι οπές είναι μικρές.
 • Η τελική λύση είναι η μερική ή ολική αποσυναρμολόγηση του έλασμα. Πώς να το κάνετε αυτό, το ξέρετε ήδη. Δεν χρειάζεται να πετάξετε καλά τα διοικητικά συμβούλια, μόνο τα προβλήματα που πρέπει να αντικατασταθούν (δώστε προσοχή στα αυλάκια και στις κορυφογραμμές).

Οι κατεστραμμένες σανίδες μπορούν να επανατοποθετηθούν μηχανικά και να επαναχρησιμοποιηθούν, αλλά μακροπρόθεσμα θα προκύψει ακόμα πρόβλημα με κενά.

Αντικατάσταση πίνακα πλακών

Τώρα ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε γρατζουνιές ή μάρκες και πώς να εξαλείψετε τα κενά μεταξύ των διοικητικών συμβουλίων. Χρησιμοποιώντας τις συστάσεις μας, μπορείτε να επιστρέψετε οι ίδιοι την ελκυστική εμφάνιση στο πάτωμα, αλλά να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από ελαττώματα είναι να αποφύγετε την εμφάνισή τους.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)