Ποιοτικά φίλτρα νερού: ποιο από αυτά θα επιλέξετε για οικιακή χρήση

Η κατανάλωση νερού χαμηλής ποιότητας είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την ευημερία των περισσότερων ανθρώπων. Ως εκ τούτου, τα φίλτρα για τον καθαρισμό του νερού έχουν γίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων διαμερισμάτων και γραφείων. Διαφέρουν στην αρχή της λειτουργίας, της μεθόδου εγκατάστασης, του βαθμού και του εύρους καθαρισμού. Θα υπολογίσουμε ποιο φίλτρο νερού θα επιλέξει για το σπίτι σε διαφορετικές περιπτώσεις.

Τι είδους φίλτρα υπάρχουν;

Το νερό της βρύσης μπορεί να ονομάζεται πόση όχι πάντα και όχι παντού. Καταστρέφει την κάμψη στον βραστήρα, επιδεινώνει τη γεύση ακόμα και των πιο εκλεκτών πιάτων και ποτών. Ως απάντηση στις απαιτήσεις των καταναλωτών, η αγορά προσφέρει μια πληθώρα φίλτρων για την επεξεργασία των υδάτων.

Εδώ είναι πολλά μοντέλα και τύπους που διαφέρουν στις τεχνικές παραμέτρους και τη συσκευή - υπάρχουν πολλά να διαλέξετε.

Φίλτρο ακαθάριστου νερού

Τα φίλτρα νερού ποικίλλουν ανάλογα με τον βαθμό κινητικότητάς τους (κινητό ή ακίνητο) και το βάθος της επεξεργασίας (από το αρχικό χοντρό έως το τελικό πρόστιμο). Το καθαρότερο νερό λαμβάνεται από λεπτά φίλτρα. Είναι απλά ή πολυλειτουργικά. Το πρώην χλώριο αγώνα, τα άλατα των βαρέων μετάλλων, τα τελευταία εκτελούν πολλές περισσότερες λειτουργίες.

Επιλέγοντας ένα φίλτρο, θα πρέπει να προχωρήσουμε από διάφορους παράγοντες: πόση ποσότητα νερού χρειάζεται, ποιες ακαθαρσίες θα πρέπει να καθαριστούν, ποια κεφάλαια είστε έτοιμοι να επενδύσετε στην αγορά.

Όπως δείχνει η πρακτική, για τους ενεργούς ανθρώπους που δεν επιβαρύνουν την οικογένεια ή τις μικρές οικογένειες, μια κανάτα ή ένα ακροφύσιο σε έναν γερανό ταιριάζει καλύτερα. Για μια μεγάλη οικογένεια, καθώς και άτομα με αυξημένες απαιτήσεις για την ποσότητα και την ποιότητα του νερού, είναι βέλτιστο να επιλέξετε μια σταθερή σταθερή συσκευή. Αξίζει να αναγνωριστεί ότι όσο περισσότερα επίπεδα καθαρισμού του νερού παρέχονται, τόσο πιο υψηλής ποιότητας προϊόν επιτυγχάνεται στην έξοδο.

Εξετάστε τους κύριους τύπους συστημάτων διήθησης νερού. Σε οποιαδήποτε από αυτές, υπάρχουν απαραίτητα φίλτρα για τραχύ καθαρισμό και φίλτρα άνθρακα.

Φίλτρο νερού με αντικαταστάσιμες κασέτες

Καθαρός καθαρισμός

Ο μηχανισμός αυτού του σταδίου παρέχεται σε όλους τους τύπους κασετών. Καθαρίζει το νερό στο ελάχιστο, αλλά εξαλείφει τις μεγαλύτερες μηχανικές ακαθαρσίες (όπως η άμμος), διευκολύνοντας έτσι τη λειτουργία των ακόλουθων τμημάτων ενός φίλτρου πολλαπλών σταδίων. Τέτοιες συσκευές είναι τοποθετημένες πριν από την σύνδεση των σωλήνων στην κουζίνα και το μπάνιο. Εάν τοποθετηθεί μετρητής νερού στον αγωγό νερού, το φίλτρο είναι τοποθετημένο μπροστά του, έτσι ώστε ο ευαίσθητος μετρητής να μην σπάσει αν εισέλθουν αδροειδή σωματίδια μέσα. Τα σύγχρονα νέα κτίρια, κατά κανόνα, είναι εξοπλισμένα αμέσως με τέτοια φίλτρα. Εάν δεν είναι, μπορείτε εύκολα να λύσετε το πρόβλημα αγοράζοντας τα απαραίτητα εξαρτήματα και να το τοποθετήσετε με τη βοήθεια ειδικού.

Πριν επιλέξετε ένα κύριο φίλτρο νερού, αξίζει να δώσετε προσοχή στον τύπο της συσκευής. Μερικοί έχουν ένα αυτοκαθαριζόμενο πλέγμα, με το οποίο τα σωματίδια που πέφτουν επάνω του ξεπλένονται σε έναν ειδικό σωλήνα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτούς. Για άλλους, μια τέτοια λειτουργία δεν παρέχεται, επομένως, καθώς η συσκευή είναι βρώμικη, θα πρέπει να αποσυναρμολογηθεί (αφαίρεση) και να καθαριστεί, αφού κλείσει το νερό.

Φιάλη φίλτρου

Φίλτρο άνθρακα

Περιέχει σκληρό, ενεργό άνθρακα ή ενεργό άνθρακα. Η συσκευή με τη μορφή πλαστικής φιάλης χρησιμεύει για την εξουδετέρωση του χλωρίου που υπάρχει στο νερό της βρύσης, καθώς και για τον καθαρισμό της αιωρούμενης ύλης και των μικροοργανισμών.Τα πλεονεκτήματά του είναι η προσιτή τιμή, ο υψηλός βαθμός καθαρισμού του νερού, η μεγάλη διάρκεια ζωής, η καθολική δυνατότητα χρήσης, στατικά ή κινητά: σε γραφεία, ιδιωτικά ή πολυκατοικίες εκτός της πόλης.

Κανάτα

Λιγότερο από όλες τις διακυμάνσεις είναι το πρόβλημα του πώς να επιλέξετε ένα φίλτρο για το νερό τύπου κανάτας. Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς και απλούστερες συσκευές που καθαρίζουν το νερό από το χλώριο, μυρωδιές και μερικώς μαλακώνουν. Ο πόρος μιας αντικαταστάσιμης κασέτας είναι από εκατό έως πεντακόσια λίτρα (οι διαφορετικοί κατασκευαστές έχουν διαφορετικούς τρόπους, ο συγκεκριμένος όγκος εμφανίζεται στη συσκευασία). Για ένα ή δύο άτομα, ένα φυσίγγιο με ποσότητα τριακοσίων λίτρων είναι αρκετό για δύο έως τρεις μήνες. Η δημοτικότητα αυτού του τύπου φίλτρου οφείλεται σε πολλά πλεονεκτήματα:

 • εξαιρετικά απλή λειτουργία που δεν απαιτεί ιδιαίτερο έλεγχο.
 • κινητικότητα και συμπαγή (μπορείτε να το πάρετε μαζί σας στο δρόμο ή το ταξίδι, το διαμέρισμα δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο, μπορείτε να βάλετε ακόμη μια κανάτα στο παράθυρο, αν δεν υπήρχε άλλη θέση)?
 • δεν απαιτείται σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης.
 • λογικές τιμές για μια κανάτα και αντικαταστάσιμες κασέτες.

Μειονεκτήματα: ένας πολύ μικρός βαθμός καθαρισμού, ένας μικρός μόνος όγκος καθαρού νερού (μέχρι δύο λίτρα).

Φίλτρο νερού στη βρύση

Παρ 'όλα αυτά, η κανάτα φίλτρου είναι η πιο προσιτή συσκευή καθαρισμού νερού, μια επιλογή προϋπολογισμού για άτομα με χαμηλά εισοδήματα και μια λύση για τους ιδιοκτήτες μικρών κουζινών που δεν παρέχουν χώρο για ένα πιο ογκώδες σταθερό σύστημα.

Ακροφύσια

Αυτός είναι ένας τύπος φίλτρου κανάτας, που παρουσιάζεται με τη μορφή συμπαγών συσκευών. Τα ακροφύσια φοριούνται απευθείας στη βρύση με νερό πριν από ένα σύνολο φιλτραρισμένου υγρού και αφαιρούνται στο τέλος της διαδικασίας. Για κάποιον που σκέφτεται να επιλέξει ένα φίλτρο για τον καθαρισμό του νερού έξω από το διαμέρισμα ή στο σπίτι, την κινητικότητα, τη συμπαγή του συστήματος (μπορεί να μεταφερθεί στο εξοχικό σπίτι, να εργαστεί ή σε επαγγελματικό ταξίδι και να πάρει πολύ λίγο χώρο) και μια προσιτή τιμή θα είναι αποφασιστική.

Αν και υπάρχει ένα μείον - βραδύτητα (δεν διαχωρίζεται περισσότερο από μισό λίτρο νερού ανά λεπτό). Επομένως, όταν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στο σπίτι, είναι απαραίτητο να παρέχετε μόνιμα δοχεία για την αποθήκευση αποθέματος καθαρού νερού, για παράδειγμα, πριν από την προετοιμασία οικογενειακού δείπνου ή σε περίπτωση μη προγραμματισμένου τσαγιού.

Φίλτρα ροής

Μια πιο περίπλοκη επιλογή, εγκατεστημένη πάνω ή κάτω από το νεροχύτη, αποτελείται από δύο ή τρεις φιάλες για διάφορους σκοπούς.

Ακροφύσιο φίλτρου για νερό

Όταν αποφασίζετε ποιο φίλτρο νερού πρέπει να επιλέξετε για πλύσιμο, πρέπει να καταλάβετε ότι θα πάρει ένα συγκεκριμένο μέρος εκεί. Συνεπώς, θα είναι χρήσιμο να συγκρίνουμε τις διαστάσεις της συσκευής που σχεδιάζεται για εγκατάσταση και το μέγεθος του χώρου κάτω από το νεροχύτη.

Στο νεροχύτη

Ο καθαριστής νερού βρίσκεται δίπλα στο νεροχύτη και δεν βγαίνει στη βρύση. Το φίλτρο συνδέεται στη βρύση χρησιμοποιώντας έναν εύκαμπτο σωλήνα. Σε σύγκριση με το ακροφύσιο, αυτή η επιλογή είναι τρεις φορές πιο παραγωγική και δίνει μέχρι ένα και μισό λίτρα καθαρού νερού ανά λεπτό. Συνεπώς, δεν απαιτούνται πρόσθετες δεξαμενές νερού. Το μειονέκτημα είναι ότι ένα τέτοιο φίλτρο καταλαμβάνει χώρο στο νεροχύτη. Ωστόσο, αν είναι επαρκές σε μέγεθος και το φίλτρο είναι αισθητικά ελκυστικό, τότε αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα. Το κύριο πράγμα είναι να μην ξεχάσετε να το συνδέσετε πριν από ένα σύνολο νερού και να αποσυνδεθείτε μετά το φιλτράρισμα.

Κάτω από το νεροχύτη

Αν δεν θέλετε να γεμίσετε την επιφάνεια κοντά στο νεροχύτη, αξίζει να εξετάσετε πώς να επιλέξετε ένα φίλτρο νερού για πλύσιμο. Πρόκειται για ένα σταθερό μοντέλο που είναι τοποθετημένο σε ένα σύστημα παροχής νερού. Η μονάδα είναι εγκατεστημένη κάτω από το νεροχύτη και μια ειδική βρύση για καθαρό νερό μόνο συνδέεται με αυτό, συνδεδεμένη με το φίλτρο χρησιμοποιώντας ένα εύκαμπτο eyeliner.

Σύστημα αντίστροφης όσμωσης για το νερό

Για τέτοιες μονάδες, συνδεδεμένες απευθείας στο σύστημα ύδρευσης, η αντοχή και η αξιοπιστία της δομής έχουν ιδιαίτερη σημασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι πλαστικό γεμάτο γυαλί.

Εάν δεν υπάρχει αρκετός χώρος κάτω από το νεροχύτη, τότε η μονάδα βρίσκεται δίπλα στον τοίχο και η βρύση τοποθετείται επίσης στο νεροχύτη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μία ή περισσότερες κασέτες με διαφορετικές ειδικότητες.Το πρώτο αφαιρεί τα μεγαλύτερα σωματίδια, μειώνοντας το φορτίο φιλτραρίσματος σε επόμενες μονάδες.

Τα οργανικά, τα υπολείμματα χλωρίου, τα μικρά σωματίδια που έχουν γλιστρήσει, παγιδεύονται από ένα δεύτερο φίλτρο με μπρικετοποιημένο άνθρακα μέσα. Η επόμενη, με κόκκους άνθρακα, παγιδεύει βαρέα μέταλλα, εξαλείφει τα αέρια και τις οσμές. Με τη μορφή προσθηκών, εγκαθίστανται φίλτρα για τη δομή (δηλ. Την αποκατάσταση της φυσικής δομής) νερού και ενός ανοργανοποιητή που κορεσμεί το νερό με ορυκτά. Νέες κασέτες τοποθετούνται κάθε έξι μήνες.

Φίλτρο νερού κάτω από το νεροχύτη

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον τύπο φίλτρου:

 • υψηλό βαθμό καθαρισμού του νερού ·
 • την παρουσία ειδικής βρύσης για καθαρισμένο υγρό ·
 • μια διάταξη στην οποία ελευθερώνεται πρόσθετος χώρος.
 • την απλότητα και την ευκολία χρήσης.
 • σημαντικός πόρος μιας χρήσεως ·
 • Διαρκής διαθεσιμότητα της σωστής ποσότητας φιλτραρισμένου νερού.

Τέτοια φίλτρα επιλέγονται από ανθρώπους που εκτιμούν την υγεία τους και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι είναι έτοιμοι να επενδύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για αυτό.

Το σύστημα δεν είναι φθηνό, κοστίζει έως και τα $ 100, τα ανταλλακτικά κασέτα θα κοστίζουν μέχρι και $ 60 ανά έτος. Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός πόρος φυσίγγης - κατά μέσο όρο επτά χιλιάδες λίτρα - μειώνει σημαντικά το κόστος ενός λίτρου νερού. Εκτός από ένα διαμέρισμα της πόλης, αυτή είναι μια καλή λύση για το πρόβλημα του ποιο φίλτρο νερού είναι καλύτερο να επιλέξει για ένα καλοκαιρινό σπίτι ή μια εξοχική κατοικία.

Πλυντήριο ρούχων

Αντίστροφη όσμωση

Το πιο πολύπλοκο, ακριβό, αλλά αξιόπιστο και το καλύτερο είδος φίλτρων για την επεξεργασία νερού σήμερα. Καθαρίζει το νερό κατά 98-99%, μαλακώνει, αφαιρώντας περίσσεια χλωρίου, σιδήρου, βακτηρίων, ιών, οσμών. Εάν είναι επιθυμητό, ​​μια πρόσθετη βρύση μπορεί να εγκατασταθεί στον νεροχύτη για φιλτραρισμένο νερό.

Με το σχεδιασμό, το σύστημα μοιάζει με φίλτρα απορρόφησης ροής, αλλά έχει επιπλέον κόμβους. Από ένα έως τέσσερα (πέντε μοντέλα με premium μοντέλα) οι μονάδες φίλτρων τοποθετούνται σε μια κοινή κονσόλα. Η μονάδα είναι ένα πλαστικό δοχείο με φυσίγγια φίλτρου μέσα. Κάθε ένας εξειδικεύεται σε μια συγκεκριμένη δουλειά. Κύρια φίλτρα:

 • για την απομάκρυνση στερεών, συνήθως κατασκευασμένων από πολυπροπυλένιο.
 • με απορροφητικό άνθρακα για την απομάκρυνση των οργανικών ουσιών, των αλάτων των βαρέων μετάλλων, της γεύσης και της οσμής του χλωρίου.
 • με ένα ενεργό αντιδραστήριο που αφαιρεί τον σίδηρο που διαλύεται στο νερό.

Φίλτρο νερού άνθρακα

Αφού περάσει από αυτά τα εμπόδια, το νερό της βρύσης φτάνει στο κύριο συστατικό του συστήματος - τη μεμβράνη. Οι πόροι του είναι μικροσκοπικοί, είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος από τους περισσότερους ιούς που είναι γνωστοί στην επιστήμη. Περνά μόνο νερό και αέρα μέσα από τον εαυτό της. Προκειμένου να αποφευχθούν παρεξηγήσεις με πτώσεις πίεσης στην κεντρική παροχή νερού, το κιτ είναι συχνά εξοπλισμένο με μια ηλεκτρική αντλία. Ορισμένα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με μια υπεριώδη λάμπα για την απολύμανση του νερού και την καταστροφή επικίνδυνων μικροοργανισμών.

Το ανθρώπινο σώμα που καταναλώνει αυτό το εξαιρετικά καθαρό νερό θα προστατεύεται στο μέγιστο. Ωστόσο, το νερό που υποβλήθηκε σε τέτοιο καθαρισμό πολλών σταδίων είναι περισσότερο παρόμοιο με το αποσταγμένο, δηλαδή, πρακτικά απαλλαγμένο από ορυκτές ουσίες. Αλλά το φυσικό καθαρό νερό τους περιέχει πάντα · είναι απαραίτητα για την κανονική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Επομένως, για να τα συμπληρώσουν, ορισμένα συστήματα αντίστροφης όσμωσης έχουν ένα ειδικό ανοργανοποιητή.

Αναδευτήρας νερού με φίλτρο

Η σπιτική αντίστροφη όσμωση κατέστησε δυνατή την παραγωγή νερού συγκρίσιμης ποιότητας με το εμφιαλωμένο νερό χωρίς έξοδο από το σπίτι.

Δεδομένου ότι το υγρό περνάει μέσα από τη μεμβράνη σχετικά αργά (μόνο ένα ποτήρι νερό ή λίγο περισσότερο συλλέγεται ανά λεπτό), το σύστημα είναι εξοπλισμένο με δεξαμενή αποθήκευσης - συνήθως μέχρι δέκα λίτρα.

Έτσι, τα πλεονεκτήματα των συστημάτων φίλτρου αντίστροφης όσμωσης έναντι φθηνότερων ομολόγων είναι προφανή:

 • τον υψηλότερο δυνατό βαθμό καθαρισμού.
 • σχετικά χαμηλό κόστος του λαμβανόμενου νερού ·
 • σημαντικό μόνιμο απόθεμα καθαρού νερού.

Το βασικό κιτ, που αποτελείται από ένα φυσίγγιο προ-φίλτρου, μια μεμβράνη αντίστροφης ώσμωσης και ένα τελικό φίλτρο, συμπληρώνεται προαιρετικά με ένα δομικό στοιχείο νερού. Αυτή η επιλογή βελτιώνει τη δομή του υγρού, η οποία έχει ευεργετική επίδραση στην ευημερία του ατόμου που το καταναλώνει.

Η διάρκεια ζωής της μεμβράνης αντίστροφης όσμωσης είναι 3 έτη και οι κασέτες για τον τελικό καθαρισμό είναι 1 έτος. Δηλαδή, για την κανονική λειτουργία του συστήματος, πρέπει να αντικατασταθούν με καινούργια μέσα από ένα τέτοιο χρονικό πλαίσιο.

Σταθερό φίλτρο νερού

Το κύριο μειονέκτημα της συσκευής είναι η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης και της επακόλουθης συντήρησης. Εδώ η πρωτοβουλία δεν λειτουργεί, πώς να πραγματοποιήσει σωστά ακόμα και την απλούστερη λειτουργία, μόνο ένας ειδικός γνωρίζει ποιος εκτελεί όλα αυτά.

Η τιμή είναι επίσης σταθερή: ακόμη και για ένα φτηνό μοντέλο, θα πρέπει να πληρώσετε έως και 1,5 δολάρια. Παρά το κόστος και το κόστος συντήρησης (αντικατάσταση φυσιγγίων), το σύστημα αντίστροφης όσμωσης μειώνει το κόστος του νερού εξόδου, ενώ ταυτόχρονα καθιστά εξαιρετικά καθαρό και χρήσιμο.

Αυτή η επιλογή επιλέγεται από τους οπαδούς καθαρού νερού που δεν επιθυμούν να πληρώσουν την ίδια στιγμή (νερό συγκρίσιμης ποιότητας που πωλείται σε ένα κατάστημα είναι ακόμη πιο ακριβό).

Η αποτελεσματικότητα του συστήματος αντίστροφης όσμωσης έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ενώ η ανατροφοδότηση των καταναλωτών είναι επίσης θετική. Φυσικά, είναι αυτή που είναι στην κορυφή της βαθμολογίας στο τμήμα της.

Λεπτό φίλτρο

Κάθε φυσίγγιο έχει το δικό της φυσίγγιο.

Εφόσον το φίλτρο αλληλεπιδρά άμεσα με το νερό, πρέπει επίσης να επιλεγεί σωστά. Πρέπει να είναι κατασκευασμένα από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά που δεν έχουν τοξική οσμή. Για να ελέγξετε την ποιότητα, απλώς μυρίστε το πλαστικό φίλτρο και όλα θα γίνουν σαφή.

Οι ειδικοί δεν συμβουλεύουν τη χρήση κασέτας μετά την εξάντληση του πόρου: τα χρήματα θα εξοικονομηθούν, αλλά η υγεία θα επιδεινωθεί, επειδή το νερό δεν θα καθαριστεί σωστά.

Τα φίλτρα καθαρισμού νερού που συνδέονται με την παροχή νερού πρέπει να διαθέτουν περίβλημα κατασκευασμένο από ανθεκτικά, αξιόπιστα υλικά. Η καλύτερη λύση είναι πλαστική με γυάλινο πληρωτικό.

Φίλτρο νερού άνθρακα

Για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο μοντέλο καθαριστή νερού με συγκεκριμένες κασέτες, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τη σύνθεση του - ειδικά στο σπίτι ή στο διαμέρισμά σας. Για το σκοπό αυτό, μια καθαρή φιάλη (νέα ή από αγορασμένο νερό) γεμίζει με υγρό από τη βρύση και πηγαίνει μαζί της με το τοπικό SES. Στον υγειονομικό και επιδημιολογικό σταθμό, το υλικό θα αναλυθεί για ακτινοβολία, περίσσεια αλάτων, σίδηρο, οργανικά (βακτηρίδια, μικρόβια, ιούς), χλώριο. Θα σας ενημερώσουν για τη συμμόρφωση (ή μη συμμόρφωση) με τα πρότυπα για το χρώμα, τη μυρωδιά, τη διαφάνεια. Σε λίγες μέρες, θα σας δοθεί γραπτή γνώμη δωρεάν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες μιας εμπορικής δομής: το αποτέλεσμα θα εκδοθεί σχεδόν αμέσως, αλλά για χρήματα. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα θα ξέρετε τι ακριβώς χρειάζεστε για να καθαρίσετε το νερό στο διαμέρισμά σας.

Ένα φίλτρο νερού είναι χρήσιμο ούτως ή άλλως. Ακόμα και η απλούστερη, με τη μορφή κανάτας, είναι σε θέση να καθαρίσει το νερό σε ένα επίπεδο που είναι ασφαλές για την ανθρώπινη υγεία. Οι δαπάνες για πιο ακριβό σύστημα, μπορείτε να πάρετε νερό υψηλής ποιότητας, ανεξάρτητα από τη θέση και την κατάσταση του υγρού που προέρχεται από την παροχή νερού, καλά ή καλά.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)