Πώς να αφαιρέσετε γρήγορα ένα πλακάκι χωρίς να το καταστρέψετε

Οι νέες τεχνολογίες βελτιώνουν κάθε χρόνο την ποιότητα των υλικών φινιρίσματος. Βλέποντας μοντέρνα μοντέλα κεραμιδιών: καλύτερα αυτά με ένα πρωτότυπο μοτίβο και διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, πολλοί αγοραστές αποφασίζουν να αποσυναρμολογήσουν το παλιό κεραμίδι, προκειμένου να βάλουν εκ νέου τον εκσυγχρονισμένο. Και τότε ενδιαφέρονται για το πώς να αφαιρέσετε το παλιό κεραμίδι;

Αφαίρεση πλακιδίων από το πάτωμα

Η αποσυναρμολόγηση των παλαιών πλακιδίων είναι μια απλή δουλειά, αλλά η βιασύνη εδώ είναι ακατάλληλη: όταν αφαιρεθεί, οι τοίχοι μπορούν να υποστούν σοβαρή ζημιά. Και αυτό συνεπάγεται επιπλέον κόστος και επέκταση των επισκευών.

Πώς να αφαιρέσετε σωστά τα κεραμίδια από τον τοίχο

Κεραμικά πλακίδια - μια κοινή επιλογή για τη διακόσμηση των τοίχων του μπάνιου. Αλλά η αποσυναρμολόγησή του είναι μάλλον επίπονη. Αν πρέπει να αφαιρέσετε εντελώς τα κεραμίδια στο μπάνιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γροθιά. Για να κερδίσετε τα παλιά πλακάκια θα χρειαστείτε:

 • ένα μικρό καπέλο με μια φαρδιά λεπίδα.
 • σμίλη?
 • γυαλιά ασφαλείας και γάντια.
 • μάσκα ή αναπνευστήρα.
 • κράνος ·
 • μπότες με παχιά σόλες.
 • παχιά σακούλες σκουπιδιών?

Συχνά προκύπτουν δυσκολίες στην εργασία λόγω της ποιότητας των κεραμιδιών. Εάν το έργο εκτελέστηκε από τον πλοίαρχο και το έβαλε σε τσιμεντοκονία, παρατηρώντας την τεχνολογία της εργασίας, δεν θα λειτουργήσει για να απομακρυνθεί η παλιά επίστρωση χωρίς να το χωρίσετε. Σε αυτή την περίπτωση, σας περιμένει σοβαρή δουλειά. Πλακάκια κολλημένα στον τοίχο με στεγανοποιητικό ή κόλλα μπορούν να αφαιρεθούν πολύ πιο εύκολα.

Αφαίρεση πλακιδίων από τον τοίχο

Για την πλήρη αποσυναρμολόγηση των πλακιδίων, η εργασία εκτελείται με την ακόλουθη σειρά:

 • αποσυνδέστε την καλωδίωση που τοποθετείται στους τοίχους.
 • Προστατεύστε τα φύλλα από κόντρα πλακέ στο μπάνιο: υδραυλικά, θερμαινόμενες ράβδους πετσετών, σωλήνες αποχέτευσης.
 • αν δεν σκοπεύετε να αποσυναρμολογήσετε τα πλακάκια δαπέδου, πρέπει να το προστατεύσετε.
 • έτσι ώστε τα μεγάλα κομμάτια του κεραμιδιού να μην πέφτουν στα πόδια σας, να σπάσουν το κεραμίδι πρώτα από ψηλά.
 • σπάστε το πρώτο πλακίδιο σε ένα βολικό μέρος στη γωνία της ανώτερης σειράς με ένα σφυρί και μια σμίλη, ώστε να μπορείτε γρήγορα να αποκόψετε τις άκρες των υπολοίπων στοιχείων και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πτώσης τεμαχίων που πέφτουν στα πόδια σας.

Αν το κεραμίδι εξαφανιστεί εύκολα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο μια σμίλη και ένα σφυρί. Τα καλά κολλημένα κεραμίδια στο μπάνιο μπορούν να χτυπηθούν με μια γροθιά.

Μερική αποσυναρμολόγηση παλαιών πλακιδίων

Αλλά αν θέλετε να αφαιρέσετε μόνο ένα μερικό κομμάτι και δεν μπορείτε να χαλάσετε το υπόλοιπο του κεραμιδιού, πώς να αφαιρέσετε το κεραμίδι από τον τοίχο; Χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • οδηγείτε απαλά τη σμίλη κάτω από το κεραμίδι και προσπαθείτε να διαχωρίσετε το κεραμίδι από τον τοίχο. Αν δεν παρουσιάζει σημάδια απολέπισης, προσπαθήστε να γαντζώσετε από την άλλη πλευρά. Δεν είναι δεκτική; Θα πρέπει να το σπάσουμε προσεκτικά ώστε να μην σπάσουμε τα γειτονικά και να προχωρήσουμε στην κατάργηση του επόμενου.
 • Εάν τα κεραμίδια στο μπάνιο τοποθετήθηκαν σε κονίαμα τσιμέντου και κάθονταν σταθερά στον τοίχο, τραβήξτε δύο διαγώνιες σε κάθε ένα με ένα κόπτη και τρυπήστε τρύπες κατά μήκος των γραμμών με ένα ηλεκτρικό τρυπάνι. Στη συνέχεια, αγγίξτε απαλά το πλακίδιο και αφαιρέστε το.
 • Στο τέλος της αποσυναρμολόγησης, παραμένει μόνο ο καθαρισμός του τσιμεντένιου τοίχου.

Με τη μερική αποσυναρμολόγηση των πλακιδίων στο μπάνιο, θα πρέπει να αφαιρέσετε το νεροχύτη και να κλείσετε το λουτρό έτσι ώστε να μην τα γρατσουνίσετε με ένα τυχαία θρυμματισμένο θραύσμα. Γνωρίζοντας πώς να αφαιρέσετε προσεκτικά τα κεραμίδια στο μπάνιο, μπορείτε να κάνετε γρήγορα επισκευές και να μην καταστρέψετε τα παλιά πλακάκια.

Αφαίρεση πλακιδίων δαπέδου με ένα puncher

Χαρακτηριστικά της αφαίρεσης πλακιδίων από γυψοσανίδας

Τι πρέπει να κάνω εάν το κεραμίδι είναι τοποθετημένο σε γυψοσανίδα που δεν είναι επικαλυμμένο; Συχνότερα συμβαίνει στην κουζίνα. Εάν ενεργείτε με τον προηγούμενο τρόπο, το γυψοσανίδας είναι κατεστραμμένο. Για εργασία, αποθηκεύστε το ακόλουθο εργαλείο:

 • τρυπάνι?
 • μαχαίρι κατασκευής?
 • τρυπάνια με διάμετρο 6 mm.
 • προφίλ
 • αυτοεπιπεδούμενες βίδες.
 • σπάτουλα?
 • χάρακας και μολύβι.
 • στόκος.

Πώς να αφαιρέσετε πλακάκια από γυψοσανίδας; Καθαρίστε αρχικά τις αρμοί πλακιδίων με ένα λεπτό καλέμι λεπίδων. Το εργαλείο προσεγγίζεται προσεκτικά κάτω από το κεραμίδι και χτυπάται προσεκτικά με ένα σφυρί. Τα κεραμίδια από τον τοίχο γυψοσανίδας θα αφαιρεθούν πιο εύκολα και θα παραμείνουν ανέπαφα, αλλά ο τοίχος θα υποστεί ζημιά.

Για να αποκαταστήσετε τον τοίχο, κόψτε το επιθυμητό κομμάτι γυψοσανίδας με ένα μαχαίρι κατασκευής. Στη συνέχεια, τοποθετήστε ένα νέο φύλλο στο κατεστραμμένο τμήμα και στερεώστε το με ένα τρυπάνι και βίδες με αυτοεπιπεδούμενες βίδες. Κλείστε τις ρωγμές με το κλείστρο.

Πώς να αφαιρέσετε πλακάκια δαπέδου

Πώς να αφαιρέσετε πλακάκια από το πάτωμα χωρίς ζημιά; Ανάλογα με το σχεδιασμό, το κεραμίδι μπορεί να συνδεθεί απευθείας στο τσιμέντο ή ακόμα και στο προηγουμένως τοποθετημένο δάπεδο. Πριν την αφαίρεση, πρέπει να καθαρίσετε την επιφάνεια, αφαιρέστε τα έπιπλα που εμποδίζουν τη διαδικασία εργασίας.

Οι παρακάτω δύο μέθοδοι για την αφαίρεση πλακιδίων είναι πιο δημοφιλείς:

 1. Κόψτε ένα κεραμικό πλακίδιο, αργότερα σκουπίστε με ένα καλέμι. Αν δεν φύγουν, χρησιμοποιήστε έναν puncher.
 2. Πάρτε μια φιάλη ψεκασμού με νερό και απλώστε το δάπεδο γύρω από την περιοχή θεραπείας. Αφαιρέστε το ενέματα με ένα ξύστρα. Αν δεν φύγει αμέσως, υγρό πάλι και αφαιρέστε ξανά. Ακουμπήστε απαλά το πλακίδιο με μια σμίλη, ακούγοντας έναν θαμπό ήχο, προσπαθήστε να αποκόψετε την άκρη του πλακιδίου και αφαιρέστε την προσεκτικά. Αυτή είναι μια απαλή μέθοδος που επιτρέπει μερικές επισκευές και δεν βλάπτει τα κεραμίδια.

Αν είστε πεπεισμένοι ότι είναι δύσκολο να αφαιρέσετε τα πλακάκια δαπέδου, μπορείτε να βάλετε ένα νέο πάνω από αυτό.

Διαδικασία αντικατάστασης πλακιδίων

Μέθοδοι αφαίρεσης πλακιδίων οροφής

Εξετάστε απλούς και αξιόπιστους τρόπους για να αφαιρέσετε πλακάκια οροφής Συνήθως, η οροφή είναι επικολλημένη με πλακίδια πολυστυρενίου χρησιμοποιώντας ειδική κόλλα. Το συνδέει σταθερά με το ταβάνι, είναι σχεδόν αδύνατο να αποκόψει τα κεραμίδια με τα χέρια του, αφού σπάει σε μικρά κομμάτια. Με τη βοήθεια της μηχανικής δράσης, τα πράγματα θα πάνε πολύ πιο γρήγορα.

Για να εκτελέσετε το έργο που θα χρειαστείτε:

 • ένα σκαλοπάτι ή σταθερή υποστήριξη με την οποία μπορείτε εύκολα να φτάσετε στην οροφή.
 • ένα σφυρί?
 • μεταλλική σπάτουλα?
 • σμίλη.

Αφαιρέστε τους αρμούς μεταξύ των πλακιδίων dremel πριν την αποσυναρμολόγηση

Ξεκινήστε το πλακάκι από τη γωνία του δωματίου. Τοποθετήστε το με μια σπάτουλα, ίσως θα αρχίσει αμέσως να απομακρύνεται. Εάν δεν εισχωρήσει, χρησιμοποιήστε μια σμίλη και ένα σφυρί. Η υπολειμματική κόλλα μπορεί να αφαιρεθεί με διαλύτη. Ή θερμαίνετε την οροφή με ένα βιομηχανικό στεγνωτήρα μαλλιών και αφαιρέστε την κόλλα με μια σπάτουλα.

Εάν το πλακίδιο οροφής δεν εντοπίστηκε με ακρίβεια, δεν μπορεί να αφαιρεθεί με σπάτουλα. Θα πρέπει να αναζητήσετε έναν άλλο τρόπο, για παράδειγμα, να εγκαταστήσετε ένα τέντωμα οροφής.

Αυτές οι συστάσεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε επισκευές, αφού γνωρίζοντας τις βασικές αρχές για την αφαίρεση πλακιδίων από τον τοίχο, την οροφή και το πάτωμα θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε εύκολα αυτά τα έργα, ακόμα κι αν δεν τα έχετε κάνει ποτέ πριν. Να είστε υπομονετικοί και χωρίς βιασύνη, εκτελέστε προσεκτικά τις εργασίες που έχετε ορίσει για εσάς.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)