Πώς να καθαρίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά το σίδερο στο σπίτι;

Όταν ο εξοπλισμός αγοράζεται στο σπίτι, ο καθένας ονειρεύεται ότι πρέπει να παραμείνει στην αρχική του μορφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, καθώς χρησιμοποιείται για οικιακούς σκοπούς, ο εξοπλισμός εξαντλείται σταδιακά. Εάν δεν γνωρίζετε και δεν ξέρετε πώς να την φροντίζετε σωστά, τότε σύντομα θα χρειαστεί να πετάξετε για νέα οικιακά αντικείμενα. Ένα σίδερο μπορεί να αποδοθεί σε μια τέτοια τεχνική. Οι ερωμένες τις χρησιμοποιούν συνεχώς. Τα πράγματα πρέπει πάντα να φαίνονται όχι μόνο καθαρά, αλλά και κομψά σιδερωμένα, οπότε πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς να καθαρίσετε το πέλμα του σιδήρου.

Καθαρισμός σιδήρου

Καθαρίστε το σίδερο στο σπίτι

Αυτό πρέπει να γίνει έτσι ώστε να μην χαλάσει τον εαυτό του ή δεν μπορεί να χαλάσει τα πράγματα που σιδεράει. Ταυτόχρονα, πολλές νοικοκυρές ζητούν συνεχώς τις ίδιες ερωτήσεις: "Και πώς μπορώ να καθαρίσω τη σόλα του σίδερου στο σπίτι; Πώς να αποσυναρμολογήσετε και να καθαρίσετε το σίδερο; " Ταυτόχρονα, όλα πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά και προσεκτικά, ώστε να μην βλάψουν τη συσκευή. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε ένα εργαλείο, λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού του σιδήρου και το υλικό της σόλας του.

Καθαρίστε το σίδερο με ένα μολύβι

Κεραμικό καθαρισμό σιδήρου

Τύποι σόλας σιδήρου

Η σύγχρονη αγορά αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο αριθμό από τα πιο διαφορετικά μοντέλα σίδερα. Κάθε οικοδέσποινα μπορεί να επιλέξει ένα μοντέλο με βάση τις προτιμήσεις και τις απαραίτητες παραμέτρους.

Οι κατασκευαστές κατασκευάζουν σόλες για σίδερα από υλικά όπως:

 • Αλουμίνιο
 • Ανοξείδωτο ατσάλι.
 • Επικάλυψη με τεφλόν.
 • Cermets.

Ένα από τα πιο δύσκολα υλικά που πρέπει να προσέξουμε είναι το αλουμίνιο. Αυτή η επιφάνεια είναι πολύ εύκολο να γρατσουνίσει, πράγμα που σημαίνει ότι γρήγορα θα καταστεί άχρηστο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί κατά το σιδέρωμα συνθετικών υφασμάτων, καθώς μπορούν να κολλήσουν στη σόλα. Δηλαδή, ένα σίδερο με σόλα από αλουμίνιο δεν είναι μόνο γρήγορο να επιδεινωθεί από την καύση, αλλά είναι επίσης πολύ δύσκολο να καθαριστεί μετά από αυτό.

Η κεραμική σόλα απαιτεί επίσης ιδιαίτερη φροντίδα και ανησυχία, σαν ότι ο σίδηρος χρησιμοποιείται ακατάλληλα, μπορεί να γδαρθεί, οπότε η οικοδέσποινα πρέπει να γνωρίζει ακριβώς πώς να καθαρίσει το κεραμικό επικαλυμμένο σίδερο. Για να γίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μολύβι, το οποίο πωλείται σε οποιοδήποτε κατάστημα υλικού ή στα σημεία πώλησης μικρών οικιακών συσκευών. Αυτή η επιφάνεια του σιδήρου εξακολουθεί να καθαρίζεται με μαλακές μη λειαντικές ενώσεις, οι οποίες προορίζονται για πλύσιμο πιάτων.

Ένας άλλος καλός τρόπος για να καθαρίσετε την κεραμική επιφάνεια είναι να χρησιμοποιήσετε την οδοντόκρεμα. Μόνο στο παρελθόν πρέπει να θερμαίνετε ελαφρά το σίδερο και να κατανέμετε ομοιόμορφα το προϊόν στη σόλα, μετά από το οποίο καθαρίζεται καθαρά με ένα μαλακό πανί. Τα κεραμικά καθαρίζονται καλά με σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το κύριο πράγμα δεν είναι να ξεπλύνετε και τρίψτε την επιφάνεια με σκληρές βούρτσες ή σφουγγάρια. Αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή του σμάλτου.

Ο σίδηρος με επικάλυψη τεφλόν καθαρίζεται εύκολα. Απλά πρέπει να αγοράσετε ένα ειδικό σφουγγάρι. Ωστόσο, ο εξοπλισμός καθαρισμού με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ ακριβός όσον αφορά τη δύναμη και το χρόνο, οπότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε λαϊκές θεραπείες. Τα πέλματα Teflon μπορούν γρήγορα να ξαναγυρίσουν στη ζωή τους με ένα βαμβάκι με ξύδι. Αυτή η σύνθεση απλώς σκουπίζει ολόκληρη την επιφάνεια και στη συνέχεια σκουπίζεται με βαμβακερό ύφασμα.

Καθαρισμός του σιδήρου από τις εναποθέσεις άνθρακα

Αφαλάτωση του σιδήρου

Καθαρισμός ατμού σιδήρου

Αποτελεσματικοί και εύκολοι τρόποι για να απομακρύνετε τα νερά

Εκτός από τα προβλήματα που σχετίζονται με την ποιότητα της επιφάνειας και τις μεθόδους καθαρισμού, υπάρχει ένα άλλο κοινό πρόβλημα της κλίμακας των σίδερων. Αργά ή γρήγορα, κάθε νοικοκυρά θα αντιμετωπίσει αυτό, ανεξάρτητα από το επιλεγμένο μοντέλο, έτσι πρέπει να ξέρετε πώς να καθαρίσετε το σίδερο από τις εναποθέσεις άνθρακα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, μεταξύ των οποίων:

 • Κερί Θα βοηθήσει μόνο αν καθαρίζετε το σίδερο αμέσως μετά τη μόλυνση. Δηλαδή, ολόκληρη η λερωμένη επιφάνεια απλά τρίβεται με ένα κερί και στη συνέχεια τρίβεται είτε με χαρτί είτε με βαμβακερό ύφασμα.
 • Αλάτι Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κεραμικά και Teflon, και για άλλες επιφάνειες θα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο. Το άλας διανέμεται σε λεπτό στρώμα σε ένα φύλλο χαρτιού και σιδέρεται με θερμαινόμενο σίδερο. Το αλάτι πρέπει να απορροφά όλη τη βρωμιά.
 • Σόδα Σε αυτή την περίπτωση, η τεχνολογία θέρμανσης δεν απαιτείται καν. Η σόδα αναμειγνύεται με νερό μέχρι να ληφθεί ένα μείγμα σύστασης, όπως μια πάστα. Στη συνέχεια εφαρμόζεται στο πέλμα του σιδήρου και αφήνεται για κάποιο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια απλά ξεπλύνετε με νερό και σκουπίστε με μια πετσέτα.
 • Matchbox. Μια αρκετά μη τυποποιημένη μέθοδος. Πρέπει να πάρετε το θειικό αυτοκόλλητο από το κουτί και να το τρίψετε στην σόλα.
 • Αμμωνία. Θα βοηθήσει να απαλλαγούμε από πλάκα. Αρκεί να το εφαρμόσετε σε ένα βαμβάκι και να επεξεργαστείτε την επιφάνεια της σόλας του σιδήρου.
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου. Η αρχή της λειτουργίας είναι παρόμοια με αυτή της αμμωνίας.
 • Δισκία υδροπερίτη. Για να καθαρίσει όλη την αφτί, απλά πρέπει να την οδηγήσεις σε ένα ζεστό σίδερο. Το μεγάλο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή κατά τη διαδικασία καθαρισμού του σιδήρου από τις εναποθέσεις άνθρακα. Όλα τα υπολείμματα καθαρίζονται εύκολα με ένα υγρό πανί.

Μπορείτε να καθαρίσετε το σίδερο στο σπίτι χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε από αυτές τις μεθόδους. Το κυριότερο είναι να εξετάσετε το μοναδικό υλικό και την ποιότητα του εξοπλισμού σας.

Καθαρίστε το σίδερο με οδοντόκρεμα

Καθαρισμός σιδήρου

Καθαρισμός της πλάκας

Πώς να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του καμένου χαρτιού;

Υπάρχουν αρκετοί καλές και αποτελεσματικές μέθοδοι για να καθαρίσετε το σίδερο από το καμένο ύφασμα. Ο καθένας μπορεί, με απροσεξία ή απροσεξία, να αφήνει ζεστές συσκευές στα ρούχα του. Εάν τα συνθετικά καίγονται στην περίπτωση αυτή, τότε πρέπει να μεταφέρετε το διακόπτη επιλογής σιδήρου στη μέγιστη λειτουργία. Θα λιώσει τελείως το προσκολλητικό ύφασμα. Μετά από αυτό, πρέπει να πάρετε μια ξύλινη σπάτουλα για να αφαιρέσετε όλα τα υπολείμματα.

Επιπλέον, υπάρχει ένας άλλος τρόπος για τον καθαρισμό ενός καμένου σιδήρου. Για να το κάνετε αυτό, πάρτε ένα απλό αφαίρεσης νυχιών. Είναι σε κάθε σπίτι. Με αυτό το εργαλείο, είναι καλό να αφαιρέσετε τα υπολείμματα του καμένου πολυαιθυλενίου.

Πώς να καθαρίσετε ένα σίδερο ατμού;

Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν όχι μόνο σίδερα, αλλά μοντέλα με ατμογεννήτρια. Οι κατασκευαστές αυτού του εξοπλισμού συστήνουν ιδιαίτερα ένα ειδικό υγρό καθαρισμού που είναι εύκολο στη χρήση στο σπίτι. Περιγράφουν βήματα βήμα προς βήμα στις οδηγίες τους για το πώς να καθαρίσετε το σίδερο ατμού από την κλίμακα. Το νερό που συνιστάται σε αυτά είναι ένα υγρό καθαρισμένο από αλάτι και άλλες ακαθαρσίες. Αν αγνοήσετε αυτές τις συστάσεις, σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσετε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, οπότε πρέπει να ξέρετε πώς να καθαρίσετε το σίδερο από την εσωτερική κλίμακα.

Καθαρισμός σιδήρου

Καθαρίστε το σίδερο με σόδα

Καθαρίστε το σίδερο με αλάτι

Τα πιο δημοφιλή μέσα είναι το οξικό ή το κιτρικό οξύ. Θα εισέλθουν σε μια συγκεκριμένη χημική αντίδραση με τα άλατα. Το αποτέλεσμα θα είναι η διάλυση του αλατιού. Κατά τον καθαρισμό του σιδήρου από μέσα, πρέπει να τηρείτε την ακόλουθη συνταγή:
Σε ένα ποτήρι νερό προσθέστε 2 κουταλάκια του κιτρικού οξέος ή 2 κουταλιές της σούπας ξίδι. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλα τα συστατικά διαλύονται τελείως.

 • Η προκύπτουσα σύνθεση χύνεται σε ειδικό διαμέρισμα σχεδιασμένο για νερό.
 • Αφήστε για λίγο.
 • Ενεργοποιήστε το σίδερο στο μέγιστο.
 • Ξεκινήστε πατώντας το κουμπί που είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση του ατμού.

Αν αυτό δεν βοηθήσει, τότε η κατάσταση είναι πολύ τρέξιμο και πρέπει να το πάρετε σε ένα κέντρο εξυπηρέτησης. Εκεί, οι οικιακές συσκευές θα πρέπει να αποσυναρμολογηθούν και να επισκευαστούν από επαγγελματίες τεχνίτες, γεγονός που θα απαιτήσει χρόνο και ορισμένα υλικά έξοδα.

Επίστρωση σιδήρου επικαλυμμένο με τεφλόν

Καθαρισμός σιδήρου από καμένο ύφασμα

Καθαρίστε το σίδερο ξυδιού

Πρόληψη

Για να μην πρέπει να σκεφτείτε πώς να καθαρίσετε το σίδερο από την καύση ή να απαλλαγείτε από το σίδερο σκουριάς, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τις οικιακές συσκευές σε τακτοποιημένη και υγιή μορφή. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Επιλέγοντας τη σωστή θερμοκρασία για το σιδέρωμα ρούχων, ρούχων ή διαφόρων υφασμάτων. Αυτό συνήθως αναφέρεται στην ετικέτα.
 • Μετά τη διαδικασία σιδερώματος, κάθε φορά που χρειάζεται να σκουπίσετε το πέλμα του σιδήρου με ειδικό καθαριστικό ή βαμβακερό πανί.
 • Χρησιμοποιήστε μαλακωμένο νερό για σίδερα.

Οι κατασκευαστές δεν συστήνουν έντονα τη χρήση επιθετικών λειαντικών και ο σίδηρος Teflon πρέπει να καθαρίζεται αποκλειστικά με μαλακούς ιστούς και ειδικά μέσα. Επιπλέον, μην χρησιμοποιείτε μαχαίρια, σκληρές μεταλλικές βούρτσες ή γυαλόχαρτο για οποιοδήποτε υλικό. Αυτό θα καταστρέψει μόνο το σίδερο και θα το καταστήσει άχρηστο. Είναι καλύτερο να φροντίζετε τις οικιακές σας συσκευές και να παρακολουθείτε την κατάστασή τους.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)