Πώς να απαλλαγείτε από τη μούχλα: οι νοικοκυρές συμβουλεύουν

Το μούχλα είναι γνωστό σε όλους μας: τα λευκά, πράσινα ή μαύρα αποθέματά του εμφανίζονται σε παλαιά προϊόντα, σε κελάρια, κελάρια και σε άλλα υγρά και σκοτεινά μέρη. Εκτός από το γεγονός ότι η μούχλα χαλάει τα πράγματα και τα προϊόντα, είναι επίσης ανθυγιεινό.

Πώς να απαλλαγείτε από το καλούπι για πάντα με τα χέρια σας και, το πιο σημαντικό, πώς να σιγουρευτείτε ότι δεν εμφανίζεται ποτέ;

Καθαρισμός τοίχων από μούχλα

Τι είναι μούχλα και πώς είναι επιβλαβής;

Το μούχλα είναι ένας μικροοργανισμός των μυκήτων γένους. Οι μύκητες μούχλας μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιουσδήποτε υγρούς και ζεστούς χώρους. Σε μη αεριζόμενους χώρους χωρίς πρόσβαση στο ηλιακό φως, αποικίες μικροοργανισμών αναπτύσσονται πολύ γρήγορα, χτυπώντας τα πάντα: ξύλο, τσιμεντένιοι τοίχοι, έπιπλα. Ένα δέντρο που επηρεάζεται από σπόρια μούχλας γίνεται γρήγορα άχρηστο, το σκυρόδεμα χάνει τη δύναμή του, αρχίζει να θρυμματίζεται. Οι άνθρωποι που έρχονται τακτικά σε επαφή με μούχλα κινδυνεύουν να πάρουν σοβαρές ασθένειες, καθώς πολλά από τα είδη τους εκκρίνουν μυκοτοξίνες, δηλητήρια που προκαλούν βλάβη στο νευρικό σύστημα, στα εσωτερικά όργανα και στις αλλεργίες.

Απομάκρυνση μούχλας στο σπίτι

Πρόληψη εμφάνισης

Η εμφάνιση του καλουπιού είναι πιο εύκολο να αποφευχθεί παρά να καταπολεμηθούν οι εκδηλώσεις του, επομένως, η κατάλληλη πρόληψη θα σας εξοικονομήσει χρόνο, χρήμα και θα διατηρήσει την υγεία σας. Επιπλέον, η φόρμα μπορεί να παρατηρηθεί με γυμνό μάτι μόνο όταν η αποικία της έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται γρήγορα.

Οι ακόλουθες συνθήκες είναι απαραίτητες για να εμφανιστεί το καλούπι:

 • ευνοϊκές συνθήκες - θερμότητα, υψηλή υγρασία, ανεπαρκής αερισμός του χώρου.
 • η παρουσία σπορίων μούχλας στον αέρα και στα αντικείμενα.
 • ένα θρεπτικό μέσο στο οποίο θα μπορούσαν να διαδοθούν σπόρια - οργανικά, χαρτί, ξύλο,
 • αποθήκευση των αλλοιωμένων προϊόντων.

Σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες, το καλούπι θα πολλαπλασιάζεται σε όλα τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του γυαλιού και του πλαστικού. Το πιο ευνοϊκό για το καλούπι είναι η έλλειψη αερισμού. Σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο, τα περισσότερα σπόρια μεταφέρονται έξω από ένα ρεύμα αέρα. Στον στάσιμο αέρα, οι σπόροι εγκαταλείπουν όλα τα αντικείμενα και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται εκθετικά.

Αφαίρεση της φόρμας στο ψυγείο

Για να αποκλειστεί η εμφάνιση αυτού του δυσάρεστου μύκητα, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν συνθήκες στο δωμάτιο που εμποδίζουν την αναπαραγωγή του. Κατ 'αρχάς, καθορίστε τις αιτίες της υψηλής υγρασίας. Σε ένα διαμέρισμα, μπορεί να είναι ανοιχτά δοχεία με νερό, διαρροές βρύσες και σωλήνες νερού, διαρροή στέγη στους επάνω ορόφους ή ένα πλημμυρισμένο υπόγειο στο κάτω μέρος. Μέχρις ότου είναι δυνατό να μειωθεί σημαντικά το επίπεδο υγρασίας, η καταπολέμηση της μούχλας θα δώσει μόνο ένα προσωρινό αποτέλεσμα.

Το επόμενο βήμα στην πρόληψη της εμφάνισης του μύκητα θα είναι η αναθεώρηση του συστήματος εξαερισμού. Ελέγξτε όλες τις γρίλιες εξαερισμού και καθαρίστε τις φραγμένες. Κατά κανόνα, όλα τα σύγχρονα σπίτια είναι εξοπλισμένα με εξαερισμό, δημιουργώντας ένα σταθερό μικρό βύθισμα.Επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί συνεχώς και να εκτελεί τους σχηματιζόμενους σπόρους έξω. Για να βελτιώσετε το αποτέλεσμα, μπορείτε να ανοίγετε τα ανοίγματα τακτικά, καλύτερα από όλα. Επίσης, η ακαταστασία του δωματίου παρεμποδίζει την κανονική κυκλοφορία του αέρα. Συνιστάται να αφαιρέσετε όλα τα επιπλέον έπιπλα και τα πράγματα.

Τα αλειμωμένα προϊόντα πρέπει να απορρίπτονται αμέσως, τους χώρους αποθήκευσης τους, να πλυθούν καλά με απολυμαντικά.

Οι ξύλινες επιφάνειες που δεν είναι επικαλυμμένες με χρώμα και βερνίκι πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ειδικό αντισηπτικό.

Ο τακτικός καθαρισμός με χρήση απολυμαντικών παρεμποδίζει την ανάπτυξη σπόρων μούχλας. Στις συνθήκες του διαμερίσματος ισχύουν συνηθισμένα απορρυπαντικά για δάπεδα, υδραυλικά, έπιπλα.

Αφαίρεση καλουπιών κουζίνας

Μορφή διορθωτικά μέτρα

Εάν εμφανίζεται ακόμη μούχλα, πρέπει να προσθέσετε διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου, υπεροξείδιο του υδρογόνου, διαλυμένο σαπούνι για πλύσιμο στο νερό για καθαρισμό. Άλλα προϊόντα ελέγχου μούχλας περιλαμβάνουν:

 • θειικό χαλκό ·
 • θειικός ελεγκτής.
 • συμπυκνωμένο κιτρικό οξύ.
 • αμμωνία.
 • ισχυρό διάλυμα άλατος.
 • βορικό οξύ.
 • λευκαντικό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιφανειακή επεξεργασία με ανοικτή φλόγα, όπως ένας καυστήρας αερίου, βοηθάει.

Καθαρίστε το πλυντήριο από το καλούπι

Όλα αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή ώστε να μην χαλάσουν το πράγμα ή την επιφάνεια. Είναι επίσης απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό: αναπνευστήρα, γυαλιά ασφαλείας, γάντια.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από μούχλα σε διαφορετικά μέρη (από το διαμέρισμα στο κελάρι), για να το ξεφορτωθείτε για πάντα και να μην χαλάσετε τα πράγματα.

Αφαίρεση καλουπιών ταπετσαρίας

Πώς να απαλλαγείτε από μούχλα στο διαμέρισμα για πάντα;

Σε ένα υγρό και κακώς αεριζόμενο διαμέρισμα, το καλούπι μπορεί να σχηματιστεί σχεδόν παντού. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται σε τέτοια σημεία:

 • στους τοίχους?
 • στα παράθυρα.
 • στην οροφή ·
 • στην ταπετσαρία?
 • στο πλυντήριο?
 • στο μπάνιο?
 • στο ντουλάπι?
 • στο μπαλκόνι.

Ταπετσαρία, έντονα χαλασμένη από τον μύκητα, είναι καλύτερα να αφαιρεθεί εντελώς. Εάν υπάρχουν λίγα σημεία, μπορείτε να προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε με λευκαντικό.

Μπορείτε να απαλλαγείτε από μούχλα στους τοίχους με αυτό τον τρόπο: ο τοίχος πρέπει να καθαριστεί με μια σπάτουλα στο σκυρόδεμα σε κατεστραμμένα μέρη, να πλυθεί με λευκαντικό και να στεγνώσει. Οι ίδιες συστάσεις ισχύουν για το ανώτατο όριο. Η καλύτερη λύση για τους τοίχους και τις οροφές κατά της μούχλας είναι ένα ειδικό αντισηπτικό αστάρι. Θα καταστρέψει το υπάρχον καλούπι και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός νέου. Οι τοίχοι στους οποίους έχει ήδη εμφανιστεί ο μύκητας, συνιστάται να το καλύψετε με αναπνεύσιμα υλικά φινιρίσματος - βαφή με βάση το νερό, χαρτί ταπετσαρία - μετά την επεξεργασία και να μην τοποθετηθούν στενά έπιπλα.

Αφαίρεση της φόρμας από την οροφή

Αν ο τοίχος είναι υγρός, ο αέρας δεν πρέπει να παραμείνει κοντά του. Για την ταπετσαρία, πρέπει να επιλέξετε κόλλα, το οποίο έχει στη σύνθεση της αντισηπτικά.

Πώς να απαλλαγείτε από μούχλα στα παράθυρα;

Το καλούπι εμφανίζεται συνήθως σε πλαστικά παράθυρα. Είναι εύκολο να πλένετε το πλαστικό από αυτό με απορρυπαντικά. Ο τακτικός αερισμός και η μείωση της υγρασίας αέρα θα συμβάλλουν στην πρόληψη μελλοντικών περιστατικών.

Πώς να απαλλαγείτε από μούχλα στο μπαλκόνι;

Στο μπαλκόνι, μπορεί να σχηματιστεί μούχλα από το νερό που ρέει από την οροφή, εάν το κτίριο έχει κακή εξοπλισμό αποστράγγισης νερού. Είναι απαραίτητο να απομονώσετε το μπαλκόνι σας από τη ροή του νερού και να αφαιρέσετε από αυτό όλα τα περιττά αντικείμενα που παρεμποδίζουν την ανταλλαγή αέρα. Οι πλάκες από σκυρόδεμα που έχουν υποστεί βλάβη μπορούν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι τοίχοι ενός διαμερίσματος: καθαρίζονται, απολυμαίνονται και αρχικοποιούνται.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του μούχλα στο ντουλάπι;

Το καλούπι στο ντουλάπι μπορεί να σχηματιστεί από την αποθήκευση των μη αποξηραμένων αντικειμένων μέσα σε αυτό. Οποιαδήποτε μυρωδιά μούχλας που εμφανίζεται από το ντουλάπι πρέπει να ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη. Το ντουλάπι πρέπει να διευθετηθεί, να πλυθεί και να στεγνώσει τα πράγματα. Εξαερώστε το ίδιο το ντουλάπι και, αν είναι απαραίτητο, ξεπλύνετε με λευκαντικό. Μετά την ξήρανση, στρώστε τα ξύλινα μέρη χωρίς επικάλυψη με βερνίκι και παλτό με αντισηπτικό.

Αφαίρεση μούχλας από ραφές

Πώς να απαλλαγείτε από το μαύρο μούχλα στο μπάνιο και το ντους;

Καλός αερισμός απαιτείται στο μπάνιο για την πρόληψη μούχλας.Αφού χρησιμοποιήσετε το ντους, πρέπει να σκουπίσετε τους τοίχους από τις σταγόνες νερού και να αερίσετε το μπάνιο. Το μαύρο καλούπι που εμφανίστηκε στο κεραμικό πλακίδιο πλένεται με κιτρικό οξύ, οι αρμοί μεταξύ των πλακιδίων πρέπει να καθαρίζονται από τα ίχνη του μύκητα και να επιστρώνονται ξανά με αδιάβροχο στεγανωτικό. Οι τοίχοι και η οροφή στο μπάνιο αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως στο δωμάτιο. Συνιστάται η χρήση αναπνεύσιμων υλικών φινιρίσματος με την προσθήκη αντισηπτικών.

Πώς να απαλλαγείτε από το καλούπι σε ένα πλυντήριο ρούχων;

Εάν υπάρχουν ίχνη μούχλας στο πλυντήριο, μπορείτε να το εκτελέσετε για ένα πλήρες κύκλο πλύσης με όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό και να ρίξετε ένα πακέτο κιτρικού οξέος στο κύριο διαμέρισμα πλύσης. Μετά το πλύσιμο και την αποστράγγιση του νερού, σκουπίστε το μηχάνημα και αφήστε το ανοιχτό για εξαερισμό.

Απορρίμματα μούχλας

Στην κουζίνα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα προϊόντα είναι σωστά αποθηκευμένα και όχι χαλασμένα. Πετάξτε τα χαλασμένα αμέσως, τα μέρη όπου βρίσκονται, ξεπλύνετε με χλωρίνη. Το ψυγείο πρέπει να πλένεται, να ξηραίνεται τακτικά και να αποθηκεύεται σωστά τα προϊόντα σε αυτό.

Μορφοποίηση σε μη οικιστικές εγκαταστάσεις

Σε μη οικιακούς χώρους, πιο ισχυρά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση ιχνών μούχλας.

Πώς να απαλλαγείτε από το λευκό μούχλα στο μπάνιο;

Αν υπάρχει μύκητας στο λουτρό, πρέπει να καθαρίσετε τα κούτσουρα με μια σιδερένια βούρτσα. Είναι καλύτερα να κόψετε ένα κακά κατεστραμμένο αρχείο καταγραφής και να εισάγετε ένα νέο. Μετά τον καθαρισμό, επεξεργαστείτε τα κούτσουρα με ειδικές ενώσεις που είναι κατάλληλες για μπάνιο. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι το λουτρό στεγνώνει μετά τη χρήση μέσω προϊόντων.

Αφαίρεση καλουπιού από τοίχους

Πώς να απαλλαγείτε από το καλούπι στο κελάρι;

Το καλούπι στο κελάρι είναι εύκολο να καταστραφεί με τη βοήθεια των ρευμάτων θείου. Πρέπει να χρησιμοποιείται αυστηρά σύμφωνα με τις οδηγίες. Πριν χρησιμοποιήσετε τα πούλια, όλα τα μεταλλικά αντικείμενα και οι ηλεκτρικές καλωδιώσεις, εάν υπάρχουν, πρέπει να αφαιρεθούν από το κελάρι. Όταν καίγονται τα πούλια, το απελευθερωμένο διοξείδιο του θείου συνδυάζεται με μόρια νερού στον υγρό αέρα του κελάριου και σχηματίζει θειικό οξύ. Τοποθετείται σε μεταλλικά μέρη και προκαλεί σοβαρή διάβρωση.

Αφαίρεση καλουπιού γωνίας

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον μύκητα στη χώρα ή στο γκαράζ με οποιοδήποτε κατάλληλο μέσο, ​​δεδομένου ότι το γκαράζ δεν ισχύει για κατοικίες. Μετά από την εκτέλεση των εργασιών για την καταστροφή του καλουπιού, είναι απαραίτητο να εξοπλίσει τις εξοχικές εξοχικές κατοικίες και το γκαράζ με καλό εξαερισμό και να είναι σε τάξη. Αυτά τα μέτρα θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ενός δυσάρεστου μύκητα στο μέλλον.

Πώς να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του μούχλα στο διαμέρισμα;

Η πικάντικη και μούχλα μυρωδιά του μούχλας οπουδήποτε είναι ένα σημάδι ότι έχει ήδη εμφανιστεί. Πρέπει να βρείτε την πηγή της οσμής, να εκτελέσετε την απαραίτητη εργασία και να αερίσετε αυτό το μέρος.

Αφαίρεση καλουπιών στο μπάνιο

Τα σύγχρονα εργαλεία χωρίς μεγάλα προβλήματα καθιστούν δυνατή την αντιμετώπιση της μούχλας σε οποιοδήποτε σημείο της εμφάνισής της, αλλά είναι πολύ ευκολότερο να αποφευχθεί η εμφάνισή της και έτσι να διατηρηθεί η περιουσία της ανέπαφη και να μην τεθεί σε κίνδυνο η περιττή υγεία.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)