Στόκος τελειώματος: ποικιλίες, χαρακτηριστικά, αρχή εφαρμογής

Όχι πολύ καιρό πριν, το φινίρισμα επιφανειών σε ένα δωμάτιο συνίστατο σε απλή λεύκανση ή ταπετσαρία σε στρώμα εφημερίδας. Εάν παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους, τότε επισκευάστηκαν με ενώσεις τσιμέντου ή alibastra. Τώρα, για την τελική εργασία, υπάρχει ένας ορισμένος αλγόριθμος στον οποίο το τελειωτικό τσιμέντο των τοίχων είναι ένα υποχρεωτικό βήμα, χάρη σε αυτό επιτυγχάνεται μια τέλεια λεία επιφάνεια.

Τι είναι το τελικό στόκο που προορίζεται για;

Το τσιμεντοκονίαμα είναι το στάδιο της ακατέργαστης φινιρίσματος, που περιλαμβάνει την επίτευξη μιας τέλεια ομοιόμορφης επίστρωσης για περαιτέρω εφαρμογή χρωμάτων, διακοσμητικού γύψου ή ταπετσαρίας. Χάρη στην εφαρμογή του στρώματος φινιρίσματος, τα τοιχώματα γίνονται λεία, ανθεκτικά στην υψηλή υγρασία, στην εμφάνιση και εξάπλωση μυκητιακών σχηματισμών και μηχανικών βλαβών.

Στεγανωτικό ακρυλικό

Λευκό φινίρισμα

Το τελικό στόκος είναι ένα μαλακό, ομοιόμορφο, ελαστικό μίγμα χωρίς χονδροειδείς ακαθαρσίες. Η τελική σύνθεση εφαρμόζεται με ένα στρώμα όχι μεγαλύτερο από 2 mm. Πρόσφατα, ένα μείγμα έχει εμφανιστεί στην αγορά - στόκος υπερκατασκευής, που εφαρμόζεται με ένα στρώμα 0,3 mm, καλύπτει μικροσκοπικές γρατζουνιές από μια σπάτουλα.

Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή του τελικού στόκου; Το υλικό θα πρέπει να έχει τις ακόλουθες ιδιότητες:

 • η σύνθεση πρέπει να βρίσκεται εύκολα στους τοίχους χωρίς να κολλάει στο εργαλείο.
 • ακόμη και ένα ελάχιστο στρώμα πρέπει να κρύβει ελαττώματα του στρώματος βάσης.
 • πρέπει να είναι ανθεκτικές στις ρωγμές.
 • έχουν ομοιόμορφο λευκό χρώμα.

Αν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής διαπιστώθηκαν εξωτερικές εγκλείσεις στο φινίρισμα του shaleva, το υλικό είναι ανεπαρκούς ποιότητας και πρέπει να αντικατασταθεί.

Τύποι και χαρακτηριστικά του τελικού στόκου

Για το φινίρισμα των οροφών και των τοίχων παράγουν τρεις τύπους υλικών:

 1. Τελειώνοντας γύψο.
 2. Πολυμερές (λατέξ και ακρυλικό).
 3. Τσιμέντο.

Χάρη στις σύγχρονες καινοτόμες εξελίξεις, τα μείγματα γύψου για φινίρισμα έχουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

Γύψος γύψος

Αυτά τα μείγματα φινιρίσματος έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • κερδοφορία - κατανάλωση υλικών 1,1 kg ανά τετραγωνικό μέτρο.
 • δεν συρρικνώνεται.
 • εφαρμόζεται ομοιόμορφα.
 • έχει μέγεθος κλάσματος 0,15 mm.
 • γρήγορη ξήρανση.

Το υλικό έχει μειονεκτήματα:

 • δεν είναι κατάλληλο για την τελική επεξεργασία υγρών δωματίων.
 • η τιμή του υλικού είναι πολύ πιο ακριβό από το τσιμέντο.

Τις περισσότερες φορές, το υλικό χρησιμοποιείται ως στόκος γυψοσανίδας. Η σύνθεση έχει ειδικά πρόσθετα που προστατεύουν την επιφάνεια από επιθετικά αποτελέσματα. Χρόνος στεγνώματος - μισή ώρα.

Τσιμέντο φινίρισμα στόκος

Έγχρωμο φινίρισμα

Latex φινίρισμα στόκος

Πολυμερές φινίρισμα

Αυτό το υλικό εμφανίστηκε στην αγορά όχι πολύ καιρό πριν, αλλά η δημοτικότητά του αυξάνεται εκθετικά. Πολλοί κύριοι συμβουλεύουν τη χρήση αυτού του συγκεκριμένου υλικού, καθώς το πολυμερές φινίρισμα έχει πολλές θετικές ιδιότητες:

 • ανθεκτικό στις παραμορφώσεις.
 • δεν συρρικνώνεται.
 • έχει υψηλή πρόσφυση στις ορυκτές επιφάνειες.
 • έχει στεγανότητα σε ατμούς και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικά έργα.
 • η ομοιόμορφη ξήρανση παρέχει εγγύηση ποιότητας επιφάνειας.
 • η εργασία με φινίρισμα στόκος δεν θα είναι εκεί, ακόμη και για έναν αρχάριο?
 • δεν φοβούνται μηχανικές βλάβες.

Με άλλα λόγια, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα υλικά φινιρίσματος, το οποίο έχει μόνο ένα μειονέκτημα, υψηλό κόστος.

Τσιμεντοειδές στόκος

Το τσιμεντοκονίασμα χρησιμοποιείται σε όλους τους τύπους εργασιών φινιρίσματος - τόσο εσωτερικών όσο και εξωτερικών. Πρόκειται για μια λεπτή σύνθεση, η οποία χρησιμοποιείται για την πλήρωση επιφανειών από σκυρόδεμα και τούβλα. Η σύνθεση έχει πολλά πλεονεκτήματα:

 • Ανθεκτικότητα.
 • Αντοχή στο νερό.
 • Αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες.
 • Εύκολο στην εφαρμογή.
 • Χαμηλό κόστος.

Υλικών μειονεκτημάτων:

 • Συρρικνώνεται.
 • Μη ελαστικότητα.
 • Μπορούν να σχηματιστούν ρωγμές.
 • Στεγνώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τσιμέντο στόκος, φινίρισμα, λόγω των ιδιοτήτων του χρησιμοποιείται σε βρεγμένα δωμάτια, όπως κουζίνες και μπάνια.

Χαρτί τελειώματος

Φινίρισμα στόκος για ταπετσαρία

Χαρτί τελειώματος

Σκοπός και χρήση του υλικού

Ξεκινώντας στόκος - το πρώτο στρώμα φινίρισμα μετά από σοβάτισμα. Αυτό το υλικό έχει ένα μεγάλο κλάσμα και μεγάλη αντοχή. Αυτός ο τύπος υλικού έχει υψηλή πρόσφυση, ανεξάρτητα από την επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται.

Κατά την επιλογή ενός στόκου εκκίνησης, είναι απαραίτητο να ληφθεί υπόψη το πάχος του στρώματος, το οποίο είναι αποδεκτό κατά την εφαρμογή, το μέγιστο επιτρεπόμενο στρώμα είναι 25 mm.

Φινίρισμα ανθεκτικό στην υγρασία στόκος - εφαρμόζεται από το δεύτερο στρώμα. Το υλικό αυτό εφαρμόζεται με ένα στρώμα όχι μεγαλύτερο από 4 mm και δημιουργεί μια τέλεια ομοιόμορφη επιφάνεια πάνω στην οποία εφαρμόζεται οποιοδήποτε διακοσμητικό υλικό για να δημιουργηθεί ένα σχέδιο. Λόγω της απαλότητας του, το τελικό στόκο για ζωγραφική επεξεργάζεται εύκολα με ένα ρομβοειδές πλέγμα ή γυαλόχαρτο.

Τα καθολικά μείγματα είναι πολυσύνθετα, σύνθετα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για το στρώμα βάσης όσο και ως τελικό στόκο στην οροφή και στους τοίχους. Για τους μη επαγγελματίες, αυτό είναι το πιο βολικό υλικό, δεδομένου ότι μια σύνθεση παράγει όλους τους τύπους του στόκου. Δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες ενώσεις στην αγορά · το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό.

Φινίρισμα στόκου για ζωγραφική

Φινίρισμα πολυμερούς στόκος

Κανόνες για την εφαρμογή του τελικού στόκου

Οι εργασίες επίστρωσης πραγματοποιούνται σταδιακά:

 1. πριν από την πλήρωση των τοίχων, η προετοιμασία της επιφάνειας πραγματοποιείται - απομάκρυνση σκόνης, απομάκρυνση μούχλας, βρωμιά, εφαρμογή εδάφους?
 2. τοίχοι επικάλυψης κατά μήκος σηράγγων εάν η καμπυλότητα της επιφάνειας είναι μεγαλύτερη από 1 cm.
 3. εφαρμογή τελικού στόκου ·
 4. λείανση.

Για τα διάφορα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του φινιρίσματος, υπάρχουν αποχρώσεις για το πώς να το εφαρμόσετε στους τοίχους τελειώματος:

 • για βινυλίου και μη υφασμένα ταπετσαρία θα είναι αρκετό να εφαρμόσετε ένα στρώμα στόκου, όταν χρησιμοποιείτε χαρτί, υλικά λεπτών ρολών, θα πρέπει να γίνουν δύο στρώματα.
 • εάν πρόκειται να βαφτεί με ακρυλικό ή πολυμερές χρώμα, τότε θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία στρώματα στόκου.
 • εάν η βαφή είναι ανοιχτόχρωμες, τότε αξίζει να χρησιμοποιείτε μια σύνθεση υπερ-τελειώματος σε πολυμερή βάση.

Φινίρισμα λευκού σκυροδέματος εφαρμόζεται στην επιφάνεια των τοίχων για εξωτερική διακόσμηση, μόνο σε θετική θερμοκρασία αέρα. Υγρασία σε αυτή την κατάσταση δεν έχει σημασία.

Οροφή φινιρίσματος οροφής

Τσιμεντοκονία

Πώς να εφαρμόσετε φινίρισμα στόκος;

Πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να προετοιμάσετε το μείγμα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ρίξτε τη σωστή ποσότητα νερού σε ένα καθαρό δοχείο, στο οποίο χύστε το μίγμα και ανακατέψτε καλά με ένα τρυπάνι με ένα χτύπημα. Ορισμένα σκευάσματα, ειδικά πολυμερή, πρέπει να απομακρύνονται, μετά το οποίο το μείγμα αναμιγνύεται εκ νέου.

Στη συνέχεια, με μια μικρή "βοήθεια" σπάτουλα πλάτους 10 cm, συλλέγετε μια μικρή ποσότητα του μίγματος και το διανέμετε κατά μήκος της ακμής μιας φαρδιάς σπάτουλας (35-40 cm).

Συνδέστε το εργαλείο στην επιφάνεια και αρχίστε ομαλά την κατανομή του υλικού στην επιφάνεια. Κατ 'αρχάς, η κίνηση γίνεται κάθετα, κατόπιν οριζόντια. Είναι σημαντικό το τελειωτικό στόκος να βρίσκεται ομοιόμορφα.

Στεγανωτικό αδιάβροχο

Γυψοσανίδα τελειώματος στόκος

Συνιστάται η εφαρμογή του ανώτερου στρώματος στόκου με ένα νέο εργαλείο, στο οποίο δεν υπάρχουν ελαττώματα με τη μορφή εγκοπών, σκουριάς, βρωμιάς και γρατζουνιές, διαφορετικά μια επίπεδη επιφάνεια δεν θα λειτουργήσει.

Μόλις εφαρμοσθεί η σύνθεση σε ολόκληρη την επιφάνεια, αφήνεται να στεγνώσει για 12 ώρες, μετά από την οποία είναι δυνατό να προχωρήσει στην άλεση.

Μπορείτε να αλέσετε το τελικό στόκος με δύο τρόπους:

 • ξηρό - με λεπτόκοκκο λειαντικό πλέγμα ή λεπτόκοκκο γυαλόχαρτο.
 • υγρό - για να δώσει την επιφάνεια τέλεια ομοιότητα, χρησιμοποιείται ένας υγρός σπόγγος.

Για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ελαττώματα στην επιφάνεια του στόκου και ότι είναι απολύτως επίπεδη, χρησιμοποιήστε ένα λαμπτήρα, το φως του οποίου πρέπει να κατευθυνθεί στον τοίχο με διαφορετικές γωνίες - όπου εμφανίζεται η σκιά, υπάρχουν ελαττώματα. Για τη ζωγραφική, πρέπει να προετοιμάσετε τον τοίχο πολύ προσεκτικά, διαφορετικά οποιαδήποτε ανομοιομορφία θα είναι ορατή στον τοίχο.

Top βαθμολογία στόκου

Τα πιο δημοφιλή στόρια για τοίχους είναι:

Είδος υλικού Περιγραφή
Ceresit CT 127 Στόκος σε πολυμερή βάση, για εσωτερική διακόσμηση. Καλή ποιότητα σε προσιτή τιμή. Εύκολη εφαρμογή χάρη στην πλαστικότητα, την καλή απολέπιση.
KNAUF Multi-φινίρισμα (με βάση το τσιμέντο) Στόκος για την πρόσοψη. Εξαιρετικό υλικό από έναν γνωστό κατασκευαστή μιγμάτων κτιρίων. Η πλαστικότητα αφήνει πολλά να είναι επιθυμητή, αλλά γενικά δεν είναι κακά αναμιγνύει.
Ξηρά γύψος KNAUF Σκληρό στόκος για εσωτερικά έργα. Εξαιρετικό υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στις κατασκευαστικές εργασίες. Καλή ελαστικότητα, εύκολη εφαρμογή. Υπάρχει ένα μικρό μειονέκτημα - δεν καθαρίζεται καλά μετά από πλήρη ξήρανση.
Vetonite Έχει αποδειχθεί στην εκτέλεση τελειώματος με διακοσμητικές επικαλύψεις. Το μείον είναι πολύ υψηλό κόστος.
Ηρακλής Ευρύ φάσμα κορυφαίων επιχρισμάτων, από γύψο έως πολυμερές. Όλα τα υλικά είναι καλής ποιότητας, ενώ είναι φθηνά. Στην αγορά από το 1997.
Ορυχεία Καλές μίξεις με χαμηλό κόστος.
Eunice Καλό μίγμα που παράγεται με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Εξαιρετική ελαστικότητα, εύκολη εφαρμογή στην επιφάνεια, στεγνώνει γρήγορα και υπόκειται σε περαιτέρω επεξεργασία.

Εάν κατά τη διενέργεια επισκευών στο διαμέρισμά σας αποφασίστηκε η εφαρμογή του τελικού στόκου στους τοίχους και την οροφή μόνοι σας, τότε θα πρέπει να αγοράσετε ένα καθολικό υλικό, καθώς η εργασία με αυτό είναι πολύ πιο εύκολη.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)