Στόκος προσόψεων: οι δυσκολίες που συνεπάγεται η εργασία με τη σύνθεση

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του σπιτιού, χρησιμοποιείται ένα διακοσμητικό προσόψεως, το οποίο είναι απαραίτητο για την ευθυγράμμιση των τοίχων πριν από την τελική επίστρωση, ζωγραφική. Η επιλογή ενός τέτοιου οικοδομικού μείγματος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικό στόκο κατάλληλο για εσωτερική διακόσμηση. Για υπαίθριες εργασίες, υπάρχει ένας ειδικός τύπος στόκου.

Ακρυλικό σκυρόδεμα πρόσοψης

Βασικό στόκος επίστρωσης

Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της τσιμεντοκονίας πρόσοψης

Οι βασικές ιδιότητες του οικοδομικού μείγματος δεν είναι μόνο οι προστατευτικές του λειτουργίες έναντι διαφόρων εξωτερικών δυσμενών μορφών έκθεσης, που οδηγούν στην καταστροφή των επιφανειών, αλλά και τη δημιουργία ενός πανέμορφου σχεδίου πρόσοψης. Ο εξωτερικός σοβάς χαρακτηρίζεται από τις ακόλουθες ιδιότητες:

 • Ανθεκτικότητα. Η πρόσοψη του κτιρίου σπάνια εκτίθεται σε μηχανική καταπόνηση. Εάν για κάποιο λόγο οι τοίχοι παρουσιάζουν παρόμοια φορτία, το στρώμα γύψου θα το προστατεύσει από την καταστροφή.
 • Αντοχή στο νερό. Αυτός ο τύπος κονιάματος δεν αλλάζει υπό την επίδραση της υγρασίας. Το Putty είναι μια προστατευτική επίστρωση που εμποδίζει την καταστροφή των τοίχων από το νερό.
 • Διαπερατότητα ατμών. Ο εξωτερικός σοβάς είναι ένα αναπνεύσιμο δομικό υλικό, δηλαδή αφήνει να περάσει το οξυγόνο και οι ατμοί, διατηρώντας έτσι την αρχική δομή της επιφάνειας του τοίχου του κτιρίου.
 • Καλή μόνωση θερμότητας και ήχου. Το εξωτερικό στόκος βοηθά στη διατήρηση της θερμότητας στο σπίτι και στη μείωση του θορύβου του δρόμου.
 • Αντοχή στις αλλαγές του κλίματος και απότομες διαφορές θερμοκρασίας. Το υψηλής ποιότητας στόκος για προσόψεις είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε επιθετικό ηλιακό φως, διάφορες ατμοσφαιρικές κατακρημνίσεις και ακόμη και σε ενώσεις ακτινοβολίας. Ο σοβάς προσόψεων πραγματοποιείται επίσης υπό δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες.
 • Εύκολο στη χρήση. Οι επιφάνειες σοβάτισμα με στόκ μπορούν να εκτελεστούν ανεξάρτητα αν υπάρχει ελάχιστη εμπειρία σε κατασκευαστικές εργασίες.
 • Δυνατότητα εφαρμογής για εσωτερική διακόσμηση.
 • Η ενσωμάτωση διαφόρων λύσεων σχεδιασμού και μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων. Με τη βοήθεια του διακοσμητικού στόκου προσόψεων μπορείτε να πραγματοποιήσετε οποιεσδήποτε ιδέες σχεδίασης. Μια διαφορετική χρωματική παλέτα επιτυγχάνεται προσθέτοντας χρωστικές στο μείγμα των κτιρίων. Μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορα μοτίβα και υφές, ενώ σωστά, εφαρμόζοντας σωστά στρώματα υλικού. Η επιλογή του χρώματος και του διακοσμητικού εξαρτήματος εξαρτάται από τη λύση σχεδιασμού και την τεχνολογία επίστρωσης.
 • Κόστος. Σε σύγκριση με άλλα υλικά φινιρίσματος, οι τοίχοι σοβά είναι πιο επικερδείς. Η τιμή μονάδας εξαρτάται από τη δομή της επίστρωσης και τις ιδιότητές της.

Τα απαριθμούμενα χαρακτηριστικά είναι διαθέσιμα για σχεδόν οποιοδήποτε διακοσμητικό τύπο σκυροδέματος πρόσοψης, αλλά αξίζει να γνωρίζουμε ότι ο βαθμός εκδήλωσης ορισμένων ιδιοτήτων μπορεί να διαφέρει από τον τύπο του μείγματος που επιλέγεται και τα συστατικά συστατικά του.

Λευκό τσιμέντο πρόσοψης

Τσιμεντοκονίαμα πρόσοψης τσιμέντου

Σύντομη περιγραφή των κύριων τύπων στόκου

Ανάλογα με το σκοπό, το στόκο προσόψεως για εξωτερική εργασία έχει ως εξής:

 • Ξεκινώντας. Αυτός ο τύπος στόκου χρησιμοποιείται για το κάτω φινίρισμα (στρώμα βάσης) της επιφάνειας. Η δομή των αρχικών μιγμάτων είναι χονδροειδής. Το πάχος της εφαρμογής του αρχικού στρώματος του στόκου κυμαίνεται από 2-20 mm. Αυτά τα μίγματα είναι πολύ ανθεκτικά, εύκολα επεξεργάσιμα.Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, συχνά χρησιμοποιείται για την οριοθέτηση της επιφάνειας.
 • Η γραμμή τερματισμού. Τέτοιο τσιμέντο χρησιμοποιείται στο τελικό στάδιο της εργασίας της πρόσοψης, με τη βοήθεια της οποίας η επιφάνεια γίνεται επίπεδη και ομαλή. Η δομή του τελικού μίγματος είναι τελείως διαιρεμένη. Το πάχος του στρώματος στόκου δεν είναι μεγαλύτερο από 4 mm. Εάν είναι απαραίτητο, πραγματοποιείται επιπλέον βαφή. Σε σύγκριση με την εκκίνηση, το τελικό στόκος δεν είναι τόσο ανθεκτικό.
 • Universal. Αυτός ο τύπος στόκου συνδυάζει τις ιδιότητες των δύο προηγούμενων. Για το φινίρισμα της εξωτερικής πρόσοψης, τέτοια στόκος είναι εξαιρετικά σπάνια.

Στόκος πρόσοψης

Για το φινίρισμα της πρόσοψης του κτιρίου, χρησιμοποιούνται στόκος με πολυμερές (ακρυλικό, λατέξ) ή βάση τσιμέντου. Τα μίγματα περιγράφονται παρακάτω:

 • Τσιμέντο (μεταλλικό) στόκος - με βάση το τσιμέντο. Έχει υψηλή αντοχή, αντοχή στον παγετό, αντοχή στην υγρασία. Πριν από τη χρήση, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε τη λύση σύμφωνα με τις συνημμένες οδηγίες σύμφωνα με όλες τις αναλογίες. Μετά την ξήρανση, το κονίαμα δεν δημιουργεί ρωγμές. Το χρωματικό σχήμα αυτού του είδους είναι περιορισμένο, ένα μείγμα με γκρίζα και λευκή απόχρωση. Για να αποκτήσετε το επιθυμητό χρώμα της πρόσοψης, πρέπει επιπλέον να βάψετε. Η σύνθεση του αρχικού στόκου τσιμέντου περιλαμβάνει θρυμματισμένη άμμο. Η τελική μορφή του μείγματος περιλαμβάνει αλεσμένη χαλαζιακή άμμο, λεπτώς αλεσμένο ασβεστόλιθο και μικροκαλκίτη. Σε αντίθεση με τα στόκους με βάση πολυμερούς, η τιμή του τσιμέντου είναι πολύ χαμηλότερη.
 • Latex στόκος - γίνεται με βάση το latex. Υπάρχουν φινίρισμα και ισοπέδωση. Το λατέξ στόκος χρησιμοποιείται τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική διακόσμηση. Διατίθεται με τη μορφή τελικών πάστας χωρίς χημική οσμή. Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι η ανθεκτικότητα, η αντίσταση στην υγρασία και η αντοχή, και το μειονέκτημα είναι το υψηλό κόστος ανά μονάδα εμπορευμάτων.
 • Ακρυλικό στόκος - αυτός ο τύπος μείγματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε φινίρισμα. Τα μίγματα διατίθενται σε τελική μορφή. Δεν απαιτείται επιπλέον αραίωση με νερό. Χάρη στο κύριο συστατικό - ακρυλικό, τέτοια στόκος είναι ανθεκτικά στον παγετό, ελαστικά, ανθεκτικά στην υγρασία, αξιόπιστα και προστατεύουν την επιφάνεια από μυκητιασικές λοιμώξεις. Εφαρμόστε ένα ακρυλικό μίγμα πρόσοψης στην επιφάνεια με ένα λεπτό στρώμα (1-3 mm). Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν την υψηλή κατανάλωση υλικού και την ανάγκη για εργασίες λείανσης σε προστατευτική μάσκα.

Προετοιμασία σκυροδέματος πρόσοψης

Στεγανωτικό στεγανωτικό

Οι δύο τελευταίοι τύποι στόκου είναι πιο σύγχρονοι σε σχέση με τον πρώτο. Τα ειδικά συστατικά που περιλαμβάνονται στη σύνθεση βελτιώνουν τις ιδιότητες των μιγμάτων κτιρίων.

Για την επίστρωση της πρόσοψης χρησιμοποιούνται επίσης σιλικόνη και σιλικόνη. Το κονίαμα σιλικόνης είναι ένα ευπροσάρμοστο υλικό που προστατεύει την επιφάνεια από όλους τους τύπους βροχοπτώσεων. Η σιλικόνη εμποδίζει την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών και μυκητιασικών λοιμώξεων στους τοίχους και συμβάλλει επίσης στη μακροπρόθεσμη διατήρηση της εμφανούς εμφάνισης της πρόσοψης. Το κύριο πλεονέκτημα του γύψου σιλικόνης είναι μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και ελαστικότητα. Το στόκος πυριτίου είναι διαπερατό από ατμούς, κατάλληλο για επιφανειακά φινίρισμα από αεριωμένο σκυρόδεμα. Αυτό το μίγμα είναι ελαστικό, εύκολο στην εφαρμογή, ανθεκτικό στη μόλυνση.

Φινίρισμα πρόσοψης στόκος

Πρόσοψη λατέξ στόκος

Η τεχνολογία εφαρμογής του στόκου

Εφαρμόστε το στόκο προσόψεως μόνο με δύο τρόπους:

 • μηχανική?
 • με το χέρι.

Στην πρώτη περίπτωση, το κονίαμα εφαρμόζεται στην επιφάνεια με μια ειδική συσκευή υπό υψηλή πίεση. Υπάρχουν μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου: άνιση εφαρμογή στρώσεων γύψου και υψηλές απαιτήσεις για το τελικό μείγμα, έτσι ώστε η χειροκίνητη μέθοδος να επιλέγεται πιο συχνά.

Πριν από την εφαρμογή του στόκου, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε την επιφάνεια των σωματιδίων σκόνης, ακαθαρσιών, λεκέδων λίπους. Για να αποφευχθεί η ανάπτυξη μύκητα και η πρόσφυση των στρωμάτων, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται οι τοίχοι με μια ειδική λύση.

Μπροστινό στόκος αδιάβροχο

Εάν χρησιμοποιηθεί ένα έτοιμο μείγμα, τότε πριν από την εφαρμογή πρέπει να αναμιχθεί καλά, εάν έχει επιλεχθεί το ξηρό, κατόπιν μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες.Το προετοιμασμένο στόκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρεις ώρες. Η επικάλυψη πραγματοποιείται ως εξής: οι ρωγμές της κοιλότητας είναι λερωμένες, κατόπιν η επιφάνεια είναι ισοπεδωμένη. Εάν το μείγμα οικοδομής εφαρμοστεί σε διάφορα στρώματα, τότε κάθε στρώμα πρέπει να προετοιμαστεί.

Μπροστινό σκληρό στόκο ανθεκτικό στο παγετό

Χρώμα πρόσοψης για εξωτερική χρήση

Η επιλογή του στόκου στόκος

Υψηλές απαιτήσεις τοποθετούνται πάντα σε διακοσμητικά στόκου για την πρόσοψη. Το κύριο κριτήριο για την επιλογή τους είναι η αντίσταση σε διάφορες κλιματολογικές συνθήκες. Επιλέγοντας ένα στόκο προσόψεως, εξετάζουμε προσεκτικά το υλικό πληρώσεως (το κλάσμα του) στα υλικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Η ομαλότητα των επεξεργασμένων τοίχων θα εξαρτηθεί από αυτό. Τα στρώματα γύψου θα είναι πιο ομαλά εάν είναι μικρότερα. Οι στόκοι τσιμέντου έχουν ένα μεγάλο κοκκώδες κλάσμα, αλλά, παρά το γεγονός αυτό, είναι πιο απαιτητικοί. Τα έτοιμα ζυμωτήρια έχουν τις καλύτερες ιδιότητες.

Μπροστινό στόκο γκρίζο

Προσανατολικός πυριτικό πυριτικό

Το υψηλής ποιότητας στόκος πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

 • πιάστε γρήγορα?
 • μη ρωγμή?
 • να είναι ισχυρή και όλκιμη, δηλαδή, για μεγάλο χρονικό διάστημα να διατηρήσει τη "ζωτικότητά" του?
 • να είναι εύκολο να το χειριστείς.
 • τη δυνατότητα συνδυασμού με τα χρησιμοποιούμενα χρώματα και βερνίκια.

Διακοσμητικό προσόψεως πρόσοψης για μεγάλο χρονικό διάστημα παραμένει το τελικό υλικό των οικιστικών κτιρίων και σπιτιών για διάφορους σκοπούς. Με τη βοήθειά του, μπορείτε να συνειδητοποιήσετε τις ιδέες σας εφαρμόζοντας διάφορες αποχρώσεις και στολίδια. Ένα ευρύ φάσμα σφραγισμάτων πρόσοψης είναι προς πώληση, χάρη στο οποίο όλοι θα μπορούν να επιλέξουν το σωστό μείγμα.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)