Κουζίνα χωρίς κρεμαστά ντουλάπια: πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, κόλπα (27 φωτογραφίες)

Στη σύγχρονη πραγματικότητα, ο σχεδιασμός της κουζίνας (και μάλιστα οποιουδήποτε άλλου δωματίου στο διαμέρισμα) έχει ορισμένα πρότυπα που συνηθίζει να τηρεί κανείς. Στο σαλόνι θα πρέπει να υπάρχει ένας μεγάλος καναπές και μια τηλεόραση, στο υπνοδωμάτιο θα πρέπει να είναι ζοφερή και άνετα, στην κουζίνα θα πρέπει να υπάρχουν κρεμαστά ντουλάπια στα οποία μπορείτε να βάλετε όλα τα είδη των πραγμάτων.

Κουζίνα χωρίς ανώτερα ντουλάπια

Μαύρη κουζίνα χωρίς ανώτερα ντουλάπια

Ξύλινα ράφια στην κουζίνα

Ωστόσο, αυτά τα "shoulds" είναι εξίσου αυθαίρετα όπως οποιαδήποτε ιδέα του καλύτερου σχεδιασμού. Μια κουζίνα χωρίς κρεμασμένα ντουλάπια μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση, παρά την καινοτομία και την πρωτοτυπία αυτής της ιδέας.

Ξύλινη κουζίνα χωρίς κρεμαστά ντουλάπια

Κουζίνα χωρίς κρεμαστά ντουλάπια σε εξοχική κατοικία

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της λύσης περιλαμβάνουν:

 • Η αφθονία του φωτός. Αυτός ο παράγοντας είναι συνήθως ο καθοριστικός παράγοντας - χωρίς ντουλάπια κουζίνας, κάθε κουζίνα φαίνεται πιο ευρύχωρο και ελαφρύτερο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το ίδιο το δωμάτιο είναι μικρό και δεν είναι πολύ φωτεινό.
 • Χώρος. Όσο λιγότερα είναι τα έπιπλα στην κουζίνα, τόσο πιο εύκολο είναι να γυρίσετε και το πιο ευρύχωρο φαίνεται. Εάν αφαιρέσετε τα ντουλάπια τοίχου, θα αισθανθείτε αμέσως ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο, ακόμα κι αν η ίδια η κουζίνα είναι μικρή.
 • Καθαριότητα. Τα ντουλάπια τοίχου με τις πόρτες, φυσικά, προστατεύουν τα αντικείμενα μέσα από τη σκόνη και τη βρωμιά, αλλά είναι και οι ίδιοι εύκολα μολυσμένες. Σκόνη συσσωρεύεται στο πάνω μέρος, και λίπος και καύση πετρελαίου στο κάτω μέρος, τα οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να σκουπίσετε.
 • Αποθήκευση. Τα αρθρωτά γραφεία κοστίζουν χρήματα και ο πλοίαρχος που θα τους κρεμάσει θα πρέπει να πληρώσει. Εάν δεν τις συμπεριλάβετε στο εσωτερικό, αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους.
 • Ασφάλεια Αυτό συμβαίνει σπάνια, αλλά μερικές φορές τα ντουλάπια τοίχου πέφτουν, και είναι καλό αν δεν υπάρχει κανένα άτομο ή γυάλινα σκεύη κάτω από αυτά αυτή τη στιγμή.
 • Μεγάλος χώρος για διακόσμηση. Η απουσία αρθρωτών γραφείων σημαίνει ότι οι τοίχοι παραμένουν ελεύθεροι - μπορείτε να κρεμάσετε αφίσες πάνω τους, να κολλήσετε όμορφες ταπετσαρίες ή να τις διακοσμήσετε με αξεσουάρ που ταιριάζουν στο στυλ.

Επιπλέον, τα ντουλάπια που κρέμονται μπορεί να είναι απλά ακατάλληλα για τον ιδιοκτήτη εάν δεν είναι ψηλός: για να φτάσει στα πράγματα, θα πρέπει να σταθεί κάθε φορά σε σκαμνί, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί επιλέγοντας άλλες επιλογές.

Κουζίνα χωρίς αρθρωτά ντουλάπια

Κουζίνα κουζίνας χωρίς ντουλάπια

Ωστόσο, μια κουζίνα χωρίς εναέρια ντουλάπια έχει τα μειονεκτήματά της:

 • Λιγότεροι αποθηκευτικοί χώροι. Στα κρεμαστά ντουλάπια, συνήθως αποθηκεύονται πιάτα, μπαχαρικά, δημητριακά ή ο απαραίτητος εξοπλισμός. Εάν τα αφαιρέσετε από το εσωτερικό, θα πρέπει να βρείτε άλλα μέρη όπου μπορείτε να βάλετε το περιεχόμενό τους.
 • Η αφθονία του φωτός. Παραδόξως, αυτό μπορεί να είναι μείον - στη φωτεινή κουζίνα μπορείτε αμέσως να δείτε οποιαδήποτε ατέλεια: από το λεκέ χυμένου χυμού μέχρι τα δακτυλικά αποτυπώματα στην γυαλιστερή επιφάνεια της σόμπας. Επιπλέον, θα πρέπει να επιχρίσετε προσεκτικά και να τακτοποιήσετε τους τοίχους - τυχόν ελαττώματα που θα μπορούσαν να κρύψουν τα ντουλάπια θα ήταν στο προσκήνιο.

Κουζίνα στην κουζίνα

Συνδυασμένα ράφια στην κουζίνα

Εάν δεν αντισταθμίζετε τις ελλείψεις, ο σχεδιασμός της κουζίνας χωρίς κρεμαστά ντουλάπια θα είναι όμορφος, αλλά εντελώς μη λειτουργικός.

Επιπλέον, πρέπει να κατανοήσετε ξεκάθαρα γιατί να το χρησιμοποιήσετε σε μια συγκεκριμένη κουζίνα - διαφορετικά δεν θα λειτουργήσει για να χρησιμοποιήσετε δυνατά σημεία.

Κουζίνα χωρίς ντουλάπια

Μικρή κουζίνα χωρίς ντουλάπια

Εξάρτηση από το γενικό εσωτερικό

Λόγω του τι είναι το δωμάτιο, εξαρτάται η σκοπιμότητα της απουσίας των γραφείων τοίχου.

Μικρή κουζίνα

Από τη μία πλευρά, η λύση έχει ένα προφανές συν - τα λιγότερο ογκώδη έπιπλα, τόσο πιο οπτικά ευρύχωρο και ελαφρύτερο το δωμάτιο φαίνεται.Από την άλλη πλευρά, σε μια μικρή κουζίνα δεν θα είναι δυνατή η τοποθέτηση πολλών ράφια για την αποθήκευση πραγμάτων, ένα ντουλάπι δεν θα χωρέσει σε αυτό, και, επιπλέον, δεν υπάρχει τρόπος να εξοπλιστεί κανείς με ένα ντουλάπι. Ως εκ τούτου, πριν εγκαταλείψετε τα ντουλάπια τοίχου, θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τι, πού και πώς θα σταθεί.

Μινιμαλιστική κουζίνα στυλ

Αρτ νουβό κορυφαία ντουλάπια

Κουζίνα χωρίς ντουλάπια

Μεγάλη κουζίνα

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν πολλές επιφάνειες και αποθήκες, τα ντουλάπια τοίχων μπορούν εύκολα να απορριφθούν χωρίς ζημιά. Και αν η μικρή κουζίνα, η απουσία τους θα κάνει λίγο περισσότερο, το μεγάλο θα φανεί πραγματικά ευρύχωρο.

Κουζίνα νησιού χωρίς κρεμαστά ντουλάπια

Κρεμαστά ράφια στην κουζίνα

Επιπλέον, η σκοπιμότητα χρήσης ντουλαπιών εξαρτάται από το σχήμα του ίδιου του σετ επίπλων.

 • Εάν βρίσκεται με το γράμμα "P", η απουσία γραφείων τοίχου θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα αίσθημα επαγγελματισμού και μινιμαλισμού - ειδικά εάν εστιάζετε στη σόμπα ή την επιφάνεια της επιφάνειας εργασίας.
 • Εάν βρίσκεται σε μια γωνία, η απουσία των ντουλαπιών τοίχου θα βοηθήσει να απομακρυνθεί η αίσθηση της βαρύτητας και του ογκώδους όγκου που συνοδεύει πάντα μια προσπάθεια να γίνει ένας γωνιακός υαλοπίνακας.
 • Αν βρίσκεται ορθογώνια, η απουσία των ντουλαπιών δεν θα είναι πολύ κρίσιμη και όσο καλά ταιριάζει, θα εξαρτηθεί μόνο από τους ιδιοκτήτες.
 • Εάν βρίσκεται σε νησιωτικό τύπο, η απουσία ντουλαπιών θα σας επιτρέψει να εστιάσετε στο κύριο τραπέζι, το οποίο θα ωφελήσει σίγουρα την κουζίνα.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός της κουζίνας χωρίς κρεμαστά ντουλάπια δεν συνεπάγεται την απουσία αντικατάστασης. Μετά από όλα, εκτός από τα ογκώδη θυρίδα, υπάρχουν και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες λύσεις.

Κουζίνα με ράφια

Ράφια στο χώρο εργασίας της κουζίνας

Πώς μπορούν να αντικατασταθούν;

Τα ντουλάπια τοίχου στο σπίτι είναι απαραίτητα για να αποθηκεύσετε τα πράγματα που πρέπει πάντα να βρίσκονται κοντά σας. Αλλά η άρνησή τους δεν σημαίνει ότι τα πράγματα πρέπει να ανακατανεμηθούν ή να πεταχτούν εντελώς. Απλά πρέπει να επιλέξετε μια άλλη εσωτερική λύση που ταιριάζει καλύτερα στο σχεδιασμό και είναι λιγότερο περίπλοκη.

Μπουφέ

Παρά το μέγεθός του, αν δεν τοποθετηθεί στη διαδρομή του φωτός σε μια βολική γωνία, δεν θα δημιουργήσει μια αίσθηση πίεσης και βαρύτητας, όπως τα ντουλάπια τοίχου. Επιπλέον, μπορεί να σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με ένα ενδιαφέρον στοιχείο του εσωτερικού. Εάν υπάρχει μια γυάλινη πόρτα, μπορείτε να ρυθμίσετε όμορφα τα πιάτα πίσω από αυτό. Εάν η πόρτα είναι αδιαφανής, μπορείτε να επιλέξετε ένα κάλυμμα με ένα ενδιαφέρον σχέδιο.

Ξυλογλυπτική, διαφορετικά εθνικά στυλ - ένας μπουφές μπορεί να γίνει μια πραγματική διακόσμηση της κουζίνας. Μόνο μείον του είναι η δυσκολία εγκατάστασης και συναρμολόγησης.

Κρεμάστε πάνω από το τραπέζι της κουζίνας

Κιγκλίδωμα στην κουζίνα

Ράφια

Φαίνονται λιγότερο ογκώδη από τα γραφεία, και μπορείτε να τα τοποθετήσετε με πολύ περισσότερη φαντασία. Μπορούν να τοποθετηθούν σε βήματα, ένας τοίχος μπορεί να βαφτεί φανταστικά πίσω τους, μπορούν να είναι αισθητά μικρότερα από τα γραφεία. Το μόνο αρνητικό είναι η σκόνη, η οποία θα συσσωρευτεί στην επιφάνεια και θα πρέπει να σκουπιστεί τουλάχιστον μία φορά κάθε λίγες ημέρες.

Νησί τραπέζι

Κάτω από την ευρεία της επιφάνεια, είναι εύκολο να τοποθετηθεί ένα ανταλλακτικό για κάθε ντουλάπι - τα καθαρά ράφια, κλειστά ή μη κλειστά με τις πόρτες, την ικανότητα να τοποθετείτε τα πάντα σε τυχαία σειρά. Το μόνο μειονέκτημα είναι η ανάγκη να λυγίζεις κάθε μικρό πράγμα, το οποίο μπορεί να είναι δύσκολο για τους ηλικιωμένους ή για όσους έχουν προβλήματα με τη σπονδυλική στήλη. Παρόμοια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα έχει ένα μπαρ.

Κουζίνα με ρετρό στυλ χωρίς κρεμαστά ντουλάπια

Πλαίσιο τοίχου

Παρά το αρχικό όνομα, αυτή η επιλογή είναι πολύ απλή - απλά ένας συνδυασμός μιας σειράς σωλήνων και κρεμαστών καλάθων που μπορούν να τοποθετηθούν στον τοίχο. Σε αυτά και σε αυτά μπορείτε να τοποθετήσετε ό, τι χρειάζεστε. Το μόνο αρνητικό είναι ότι μια τέτοια λύση δεν θα χωρέσει σε κανένα εσωτερικό χώρο.

Κίτρινη κουζίνα χωρίς κρεμαστά ντουλάπια

Θήκες-στήλες ή περιπτώσεις

Διαφέρουν από μπουφέδες σε αυστηρά ορθογώνια μορφή και σίγουρα κάθετο προσανατολισμό. Μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε κατάλληλη γωνιά της κουζίνας. Το μείον είναι το ίδιο όπως και για τους μπουφέδες - μπορεί να είναι δύσκολο να το φέρετε στο δωμάτιο ή δύσκολα να συναρμολογηθεί.

Ντουλάπες δαπέδου στην κουζίνα

Εκτός από τις λύσεις που είναι ενσωματωμένες στην ίδια την κουζίνα και γίνονται μέρος αυτής, υπάρχουν και άλλες.

Κελάρι

Για να χρησιμοποιήσετε αυτήν την επιλογή, είναι απαραίτητο οι άνθρωποι που κάνουν την κουζίνα να θυμούνται ότι κάποιος θα πρέπει να μαγειρέψει σε αυτό.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ντουλάπι αντί για το ντουλάπι μόνο εάν ο σεφ είναι έτοιμος να τρέξει σε αυτό κάθε φορά για να πάρει ένα δοχείο, δημητριακά ή μαγειρικά σκεύη. Ωστόσο, αυτό το μειονέκτημα αντισταθμίζεται από την αφθονία του χώρου - ό, τι δύσκολα χωράει στα ντουλάπια τοίχου θα ταιριάζει στο ντουλάπι.

Σκανδιναβική κουζίνα

Λότζια ή μπαλκόνι

Βέβαια, αν το μπαλκόνι ξεσηκώνεται από όλους τους ανέμους και κάθε βροχή πλημμυρίζει με λακκούβες, δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως αποθήκη. Αλλά αν είναι μονωμένο και τζάμια, αν έχει βολικά ντουλάπια και ράφια, και οι οικοδεσπότες είναι έτοιμοι να βγουν έξω και να πάρουν όλα τα απαραίτητα πριν από το μαγείρεμα - αυτό μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση. Ένα καλά σχεδιασμένο μπαλκόνι ταιριάζει στο εσωτερικό όχι χειρότερα από τις ντουλάπες, και μερικές φορές καλύτερα.

Κουζίνα-τραπεζαρία χωρίς κρεμαστά ντουλάπια

Σε πολλές κουζίνες, ο καθένας έχει τη δική του λύση και πριν τελικά αποφασίσει, αξίζει να κάνουμε ένα απλό σχέδιο στο χαρτί: "τι θα κρεμάσει και πού και ποιο χρώμα θα ζωγραφιστεί;" Για να βεβαιωθείτε ότι όλα φαίνονται καλά μαζί.

Γωνιακή κουζίνα χωρίς ανώτερα ντουλάπια

Τι μπορεί να πάρει την κενή θέση στους τοίχους;

Οι τοίχοι είναι ένα σημαντικό μέρος του εσωτερικού, και αν είναι ελεύθεροι, πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή. Μπορείτε να:

 • Αφήστε τα κενά. Στο σχεδιασμό με το στυλ του μινιμαλισμού, αυτή θα είναι η πιο οργανική λύση: ελεύθερος φωτεινός χώρος ως η κύρια ιδέα. Το μόνο πράγμα που μπορεί να παραμείνει αρθρωτό είναι μια κουκούλα, χωρίς την οποία το μαγείρεμα γίνεται δύσκολο.
 • Κλείστε αφίσες και αφίσες. Μπορούν να έχουν κίνητρα δηλώσεις, αγαπημένους χαρακτήρες, όμορφα τοπία που θα δώσουν στην κουζίνα μια πιο άνετη και οικεία εμφάνιση.
 • Κρατήστε εργαλεία κουζίνας. Είναι πρακτικό και αισθητικά ευχάριστο.
 • Κρεμάστε ρολόι με πλένεται dial.

Οποιαδήποτε λύση είναι καλή. Το κύριο πράγμα είναι ότι είναι κατάλληλο, σε συνδυασμό με το υπόλοιπο του εσωτερικού και όχι έκπτωση στην αρχική απόρριψη των ντουλαπιών τοίχου.

Κουζίνα με παράθυρα

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)