Είδη στεγάνωσης πλακιδίων, γενικοί κανόνες και συστάσεις

Τα πλακάκια τοίχου και δαπέδου είναι ένα από τα πιο περιζήτητα υλικά. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιείται για τη διακόσμηση της κουζίνας, του δρόμου, του μπάνιου, της τουαλέτας, της loggia και ακόμη και στο μπάνιο. Τα πλεονεκτήματα των πλακιδίων περιλαμβάνουν δύναμη, ανθεκτικότητα, αντίσταση στη φθορά, αντοχή στην υγρασία, καθώς και εξωτερική ελκυστικότητα. Παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα του υλικού, η τοποθέτησή του απαιτεί στεγανοποίηση κάτω από το κεραμίδι. Το πλακίδιο δεν επιτρέπει την διέλευση της υγρασίας, αλλά στους αρμούς του κεραμιδιού υπάρχουν προβληματικές περιοχές μέσω των οποίων η υγρασία μπορεί να διεισδύσει στο δάπεδο ή στο δωμάτιο κάτω από αυτό κατά τη διάρκεια της πλημμύρας. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να στεγανοποιήσετε ένα κεραμίδι, το καθένα από τα οποία έχει πολλά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Βερνίκωμα μπαλκονιών πλακιδίων

Στεγανοποίηση ντουζιέρας

Η επιλογή των υλικών για εργασία

Η στεγανοποίηση ενός δαπέδου πλακιδίων απαιτεί τη χρήση των πιο ανθεκτικών και αδιάβροχων υλικών. Συμβατικά, μπορούν να χωριστούν σε δύο τύπους - ταινίες με ρόλους και υλικά με βάση την άσφαλτο.

Εγκατάσταση στεγάνωσης πλακιδίων

Στεγάνωση

Η στεγανοποίηση με ρόλους είναι ο ευκολότερος και πιο οικονομικός τρόπος για τη στεγανοποίηση των αρθρώσεων. Ωστόσο, τα υλικά κυλίνδρων αυξάνουν το ύψος του δαπέδου κατά τουλάχιστον 50 mm. Το ασφαλτούχο υλικό είναι εύκολο στη χρήση, αλλά η χρήση του δεν συνιστάται εάν είναι συνδεδεμένο ένα σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

Τα ακόλουθα εργαλεία θα απαιτηθούν για την εκτέλεση της εργασίας:

 • μεταλλική βούρτσα ή μύλος?
 • οδοντωτή σπάτουλα?
 • μια ηλεκτρική σκούπα?
 • πανί ρούχων?
 • καυστήρας αερίου.
 • κύλινδρος.
 • για στεγανοποίηση σε ρολά θα χρειαστείτε επίσης ένα αιχμηρό μαχαίρι.

Πριν από την εκτέλεση εργασιών πλακιδίων, απαιτείται στεγάνωση υψηλής ποιότητας των τοίχων και των δαπέδων, πριν από την οποία θα πρέπει να διεξαχθεί διεξοδική προετοιμασία της επιφάνειας.

Στεγανοποίηση πλακιδίων

Στεγανοποίηση πλακιδίων

Στεγανοποίηση πλακιδίων

Προετοιμασία της επιφάνειας πριν την στεγανοποίηση

Θα ήταν λάθος να θεωρήσετε ότι η στεγανοποίηση ενός μπάνιου κάτω από ένα κεραμίδι δεν απαιτεί ποιοτική και διεξοδική προετοιμασία της επιφάνειας. Εάν η βάση δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη, η στεγανοποίηση θα χάσει γρήγορα τη δύναμή της και τις βασικές λειτουργίες.

Το κύριο στάδιο προετοιμασίας της επιφάνειας είναι η ευθυγράμμιση του δαπέδου και των τοίχων στο μπάνιο ή σε άλλα δωμάτια. Η βάση πρέπει επίσης να είναι καθαρή, επομένως είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί η σκόνη, τα υπόλοιπα χρώματα ή η κόλλα από την επιφάνεια. Χρησιμοποιήστε ήπια απορρυπαντικά για να καθαρίσετε την επιφάνεια. Μετά από αυτό, η επιφάνεια πρέπει να λειανθεί. Για να απαλλαγείτε από ίχνη λείανσης επιφάνειας, πρέπει να αφαιρέσετε τη σκόνη με μια ηλεκτρική σκούπα. Εάν παραμένουν βαθιές προσκρούσεις στην επιφάνεια των τοίχων ή του δαπέδου, πρέπει να σκουπιστούν.

Το τελευταίο στάδιο της προπαρασκευαστικής εργασίας είναι η επιφάνεια του αστάρι. Για να γίνει αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος βάσης βαθιάς διείσδυσης, αλλά το αστάρι ανθεκτικό στην υγρασία που χρησιμοποιείται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας θα είναι η καλύτερη επιλογή. Το στρώμα ενός τέτοιου ασταριού όχι μόνο θα προσφέρει καλύτερη πρόσφυση της στεγανοποίησης στην επιφάνεια, αλλά θα γεμίσει και μικρές ρωγμές και θα παρέχει πρόσθετη προστασία από την υγρασία.

Στεγανοποίηση παλετών πλακιδίων

Στεγανοποίηση δαπέδων πλακιδίων

Διεισδυτική στεγανοποίηση κάτω από κεραμίδια

Γενικοί κανόνες για την αδιαβροχοποίηση πλακιδίων

Η στεγανοποίηση του δαπέδου στο μπάνιο κάτω από το πλακάκι είναι μια αρκετά απλή διαδικασία. Ωστόσο, για την υψηλής ποιότητας εφαρμογή της, απαιτείται συμμόρφωση με ορισμένους κανόνες:

 1. Κατά την εκτέλεση έργων στεγάνωσης, όχι μόνο το δάπεδο αλλά και οι τοίχοι πρέπει να καλύπτονται με προστατευτικό υλικό σε ύψος περίπου 20 εκ. Αυτό θα εξασφαλίσει το μέγιστο επίπεδο στεγάνωσης δημιουργώντας ένα είδος κοιλότητας στο δωμάτιο μέσω του οποίου δεν μπορεί να περάσει η υγρασία.
 2. Εκτός από το δάπεδο και τους τοίχους, είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί υψηλής ποιότητας στεγάνωση άλλων σημαντικών χώρων. Αυτές περιλαμβάνουν καμπίνα ντους στο μπάνιο, χώρους γύρω από το νιπτήρα, καθώς και περιοχές όπου περνούν οι σωλήνες. Αυτό ισχύει για την τοποθέτηση κεραμιδιών στο μπάνιο. Εάν χρειάζεστε στεγανοποίηση του μπαλκονιού, στο δρόμο ή στο λουτρό, τότε οι περιοχές που χρειάζονται επεξεργασία υψηλής ποιότητας, άλλες. Σε αυτή την περίπτωση, συνιστάται να χρησιμοποιείτε ειδικά σφραγιστικά και υδραυλικό καλώδιο.
 3. Συνιστάται η αδιαβροχοποίηση των πλακιδίων χρησιμοποιώντας ένα υλικό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι στεγανωτικών.

Μετά την τοποθέτηση της στεγάνωσης, είναι απαραίτητο να γίνει σκυρόδεμα. Και μόνο μετά από αυτό είναι δυνατό να τελειώσει το δάπεδο με στεγανοποίηση. Εάν επιλέξετε κολλημένη στεγανοποίηση, απαιτείται επίστρωση και σε άλλες περιπτώσεις είναι επιθυμητή.

Κατά την επιλογή αυτού που χρησιμοποιείται καλύτερα ως στεγανοποίηση κάτω από ένα πλακάκι, θα πρέπει να εξετάσετε όλες τις επιλογές για τα υλικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση, ανάλογα με τον τύπο χώρου και τα χαρακτηριστικά επιφάνειας.

Στεγάνωση στεγανοποίησης

Η υδατοστεγανότητα okleeknaya γίνεται με τη χρήση φύλλων ειδικού υλικού που επικαλύπτονται το ένα με το άλλο, και στη συνέχεια σταθεροποιούνται με καυστήρα αερίου ή συγκολλητική μαστίχα.

Τα πιο δημοφιλή υλικά συγκόλλησης για στεγανοποίηση είναι πίσσα, στέγες και οροφή. Ωστόσο, στις σύγχρονες κατασκευές χρησιμοποιούνται συχνότερα bridgeplast, isol, brizol ή ecoflex.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, στεγανοποιείται ένα ξύλινο σπίτι, βεράντα, ανοιχτό μπαλκόνι, μπάνιο και σχεδόν κάθε δωμάτιο. Για την καλή αδιαβροχοποίηση, η εργασία θα πρέπει να διεξάγεται προσεκτικά, σύμφωνα με ορισμένους κανόνες:

 1. Η βάση πρέπει να καθαριστεί και να προετοιμαστεί με μαστίχα ασφάλτου.
 2. Τοποθετήστε τα φύλλα στεγανοποίησης επικαλυπτόμενα, αφού εφαρμόσετε μαστίχη στις άκρες του φύλλου. Η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήσετε το υλικό σε δύο στρώματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν στεγανοποιείτε την πισίνα για πλακάκια ή πλακάκια στο δρόμο ή στο λουτρό.
 3. Μετά τις εργασίες στεγάνωσης, συνιστάται σκυρόδεμα.

Εάν απαιτείται στεγάνωση ενός ξύλινου δαπέδου κάτω από ένα κεραμίδι, μην ξεχνάτε τη λεπτομερή επεξεργασία του κατωφλίου και των τμημάτων του παρακείμενου δωματίου.

Στεγανοποίηση πλακιδίων στον τοίχο

Στεγανοποίηση γωνίας κάτω από το πλακάκι

Στεγανοποίηση ρολών πλακιδίων

Επικάλυψη στεγάνωσης

Η επικάλυψη στεγάνωσης συνίσταται στην επικάλυψη του δαπέδου και των τοίχων με αδιάβροχο υλικό. Εφαρμόζεται σε διάφορα επίπεδα. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η δυνατότητα εργασίας σε ένα ανόμοιο ή υγρό δάπεδο. Επιπλέον, ακόμη και ένας πλοίαρχος μπορεί να εκτελέσει εργασία χωρίς ειδική εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία.

Η υγρή στεγανοποίηση πραγματοποιείται με ασφαλτικά ή ασφάλτου ενώσεις, καθώς και με μίγματα πολυουρεθάνης, τσιμέντου-πολυμερούς και ασφάλτου. Τα ασφαλτικά μείγματα έχουν δυσάρεστη οσμή, οπότε δεν συνιστάται η χρήση τους για στεγανοποίηση του δαπέδου στο ντους. Στην περίπτωση αυτή, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε μίγματα τσιμέντου-πολυμερούς και άλλα συνθετικά υλικά.

Παραγγελία εκτέλεσης εργασίας:

 1. Καθαρίστε και στεγνώστε το πάτωμα. Εφαρμόστε μαστίχη για να αποτυπώσετε όχι μόνο το δάπεδο, αλλά και τους τοίχους. Αφού στεγνώσει το υλικό, είναι απαραίτητο να κολλήσετε τις γωνίες με μια αυτοκόλλητη ταινία αδιάβροχη. Εάν η ταινία δεν έχει κολλητική βάση, μπορείτε να την προσαρτήσετε σε υγρή μαστίχα.
 2. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ή ρολό χρωμάτων, εφαρμόστε δύο έως τρία στρώματα μαστίχας, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις γωνίες. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε επόμενο στρώμα πρέπει να εφαρμοστεί κάθετα στην προηγούμενη. Το διάστημα μεταξύ της εφαρμογής των στρώσεων εξαρτάται από τον τύπο του υλικού. Για κάποια μαστίχα, πρέπει να περάσει μια μέρα.Αλλά το πιο συχνά, το υλικό πρέπει να εφαρμόζεται τη στιγμή που το προηγούμενο στρώμα σκληρύνθηκε, αλλά δεν τελείωσε τελείως.
 3. Εάν χρησιμοποιείται ασφαλτικό μαστίχα, απαιτείται επίστρωση μετά την εφαρμογή του. Όταν χρησιμοποιούνται πολυμερείς συνθέσεις, είναι προαιρετική.

Εάν είναι απαραίτητο να στεγανοποιηθεί ένα ξύλινο πάτωμα σε ένα μπάνιο, σε εξωτερικούς χώρους, σε ένα λουτρό ή σε άλλα μέρη με πολύ υψηλό επίπεδο υγρασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετά υλικά. Η υβριδική στεγανοποίηση παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας από την υγρασία, την αντοχή και την ανθεκτικότητα της επικάλυψης. Αυτή η επιλογή επιλέγεται συχνότερα κάτω από το βυθό.

Τοποθέτηση πλακιδίων για στεγανοποίηση

Στεγανοποίηση του μπάνιου κάτω από το κεραμίδι

Διεισδυτική στεγανοποίηση

Οι κατασκευές από σκυρόδεμα, παρά την ισχυρή και ανθεκτική εμφάνισή τους, έχουν μικροσκοπικές σχισμές, μέσα από τις οποίες υγραίνεται. Για να βελτιωθούν οι ιδιότητες του σκυροδέματος, χρησιμοποιούνται ειδικές υγρές συνθέσεις που διεισδύουν στο υλικό και σκληρύνουν. Τέτοιες συνθέσεις περιλαμβάνουν γαλάκτωμα ελαστικού σκυροδέματος ή ειδική ξηρή σύνθεση, η οποία πρέπει πρώτα να αραιωθεί.

Στάδια της εργασίας:

 1. Η επιφάνεια πρέπει πρώτα να καθαριστεί από βρωμιά, κόλλα και σκόνη. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα αστάρι ανθεκτικό στην υγρασία σε αυτό. Στο λουτρό ή στο μπάνιο, το δάπεδο μπορεί να καταστραφεί από τον μύκητα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επεξεργαστείτε επιπλέον αυτές τις περιοχές με μια ειδική αντιμυκητιακή σύνθεση.
 2. Εφαρμόστε το μίγμα στεγάνωσης στο πάτωμα και στο τμήμα του τοίχου χρησιμοποιώντας έναν κύλινδρο ή μια μεγάλη βούρτσα. Το γαλάκτωμα πρέπει να εφαρμόζεται με ένα στρώμα 5-10 mm. Κάποια σκευάσματα μπορούν να εφαρμοστούν χρησιμοποιώντας ένα σπρέι.

Εάν απαιτείται στεγανοποίηση της βεράντας, μπαλκόνι ή μπάνιο με διεισδυτική στεγάνωση, η διαδικασία για την εργασία είναι ελαφρώς διαφορετική:

 1. Μια μικρή εσοχή πρέπει να γίνει γύρω από την περίμετρο του δωματίου, η οποία πρέπει να καθαριστεί και να υγρανθεί.
 2. Καθαρίστε τα στροβοσκόπια με υγρό υλικό και, στη συνέχεια, τα γεμίστε με το εξάρτημα ράμματος.
 3. Τοποθετήστε ολόκληρο το δάπεδο καθώς και το τμήμα τοίχου. Μετά από μερικές ώρες, πρέπει να εφαρμοστεί ένα άλλο στρώμα υλικού.

Εντός τριών ημερών, η βάση αυτή πρέπει να υγραίνεται και η τοποθέτηση κεραμιδιών σε αυτό μπορεί να γίνει μόνο μετά από τρεις εβδομάδες.

Υγρή στεγάνωση υπό πλακάκι

Βέλτιστη στεγανοποίηση πλακιδίων

Κατά την προετοιμασία της βάσης για πλακάκια στο μπάνιο, στο μπαλκόνι, στην κουζίνα ή σε άλλα δωμάτια με υψηλή υγρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά στεγάνωσης, αλλά ποια είναι καλύτερα να επιλέξετε:

 • Για μπάνιο ή κουζίνα, όπου το επίπεδο υγρασίας δεν είναι πολύ υψηλό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητη στεγανοποίηση.
 • Αν το σπίτι είναι κατασκευασμένο από μπετόν μπλοκ, είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε διεισδυτική μόνωση στα δωμάτια. Δεν εγγυάται μόνο υψηλό επίπεδο προστασίας από την υγρασία, αλλά δημιουργεί ένα πιο σταθερό και αξιόπιστο υπόβαθρο.
 • Για το σύστημα "ενδοδαπέδιας θέρμανσης", θα πρέπει να χρησιμοποιείται στεγανωτικό με βάση το κόλλα ή πολυμερές επίστρωμα τσιμέντου-πολυμερούς.

Ανεξάρτητα από τη βάση του δαπέδου - ξύλο, σκυρόδεμα ή τσιμέντο, πρέπει να τοποθετηθεί ένα στρώμα στεγανωτικού υλικού πριν από την τοποθέτηση των πλακιδίων. Αυτό θα προστατεύει αξιόπιστα από τη διείσδυση της υγρασίας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε:

Ανακατασκευή της κουζίνας: κανόνες και επιλογές (81 φωτογραφίες)